سایر قسمت ها
حبل المتین _ امامت الهی از منابع شیعه و اهل سنت

قسمت صد و شصت و یک برنامه حبل المتین با کارشناسی آیت الله سید محمد حسینی قزوینی


دیگر قسمت ها

 بسم الله الرحمن الرحیم

02/11/1401

موضوع: جایگاه مذهب شیعه در صدر اسلام و نزد علمای معاصر اهل سنت!

برنامه حبل المتین

فهرست مطالب این سخنرانی:

بیان گوشه ای از شخصیت والای امام محمد باقر (سلام الله علیه)

جایگاه مذهب شیعه در صدر اسلام؛ خصوصا در فتنه سقیفه!

تماس‌های بینندگان برنامه

آیا در زمان پیامبر، در میان اصحاب، کسانی مشهور به «شیعه علی» بودند؟

شهادت علمای معاصر اهل سنت بر صحت عمل طبق مذهب شیعه

مجری:

بسم الله الرحمن الرحیم

عمری است که دم به دم علی می گویم

در حال نشاط و غم علی می گویم

تا حال علی گفته‌ام ان شاءالله

تا آخر عمر هم علی می گویم

الحمدلله الذی جعلنا من المتمسکین بولایة مولانا امیرالمؤمنین و الأئمة المعصومین (علیهم السلام) السلام علی ربیع الأنام و نضرة الأیام السلام علی المهدی الذی وعد الله به الأمم السلام علیک یا بقیة الله

سلام و درود و ارادت و تهیت به محضر مهربان و باصفا و با محبت و دوست داشتنی تک تک شما مردم عزیز و بینندگان گرانقدر «شبکه جهانی حضرت ولی عصر». خیلی خوش آمدید به برنامه زنده «حبل المتین».

امشب چه شبی است! شب بسیار بسیار نورانی و بافضیلتی است، شب اول ماه رجب المرجب. ماه رجب ماهی که به نام یکی از نهرهای بهشت نامگذاری شده است.

خوشا به حال کسانی که خداوند به آنها این توفیق را می‌دهد تا از آن نهر بسیار لذتبخش که از شیر سفیدتر و از عسل شیرین‌تر است، میل کنند. در روایت داریم که هرکسی در این ماه مبارک رجب بتواند روزه بگیرد، قطعاً فضائل و برکات این ماه شامل حالش می‌شود.

ماه رجب به نام نامی مولایمان امیرالمؤمنین هم زینت بخش است، اما فردا یک مناسبت دیگر هم داریم. اول ماه رجب ولادت باسعادت و نورانی یادگار کربلا پنجمین ستاره درخشان آسمان امامت و ولایت آقاجانمان امام محمد باقر (علیه السلام) است.

امشب خدا یک دسته گل به سید الساجدین امام زین العابدین عنایت می‌کند و لذا شب بسیار مبارکی است.

امشب اعمال دارد. اگر عزیزان بیننده‌ای که همراه هستند به کتاب شریف «مفاتیح الجنان» مراجعه کوتاهی داشته باشند یا جستجویی در فضای مجازی داشته باشند، می‌توانند اعمال امشب را ملاحظه کنند.

همچنین روزه گرفتن فردا که اول ماه رجب است و اعمالی که برای روز اول ماه است. ان شاءالله که همه ما بتوانیم از فیوضات و برکات ماه رجب و شعبان بهره مند شویم و خودمان را آماده کنیم برای ورود به ماه عزیز خدا ماه مبارک رمضان.

با افتخار با شما هستیم و در محضر سرور عزیز و گرانقدرمان حضرت آیت الله حسینی قزوینی که یکشنبه شب‌ها این ساعت به خانه‌های شما می‌آییم و برنامه زنده «حبل المتین» را تقدیم حضورتان می‌کنیم.

حضرت استاد خدمت شما سلام عرض می‌کنم، خیلی خوش آمدید، تبریک امشب و این ایام را پذیرا باشید؛

حضرت آیت الله حسینی قزوینی:

السلام علیک یا بقیة الله فی أرضه السلام علیک یا میثاق الله الذی أخذه و وکده السلام علیک یا وعد الله الذی ضمنه السلام علیک یا صاحب المرئی و المسمع فما کان لنا شیء الا و انتم له السبب و الیه السبیل

سلام علیکم و رحمة الله و برکاته؛ بنده هم خدمت حضرتعالی تبریک عرض می‌کنم. خدمت همه بینندگان عزیز و گرامی خالصانه‌ترین سلامم را تقدیم می‌کنم و موفقیت بیش از پیش برای همه گرامیان از خداوند منّان خواهانم.

ایام رجبیه را به همه عزیزانمان تبریک عرض می‌کنیم و با «أین الرجبیون» به پیشگاه ماه رجب المرجب می‌رویم که رحمت الهی در این ماه به سوی بندگانش سرازیر است.

در حقیقت ماه رجب متعلق به امیرالمؤمنین و ماه شعبان متعلق به رسول گرامی اسلام است و با این دو بزرگوار به پیشواز ماه خدا ماه مبارک رمضان می‌رویم.

اگر کسی در این دو ماه توانست مقدمات سفر به سوی الله را فراهم کند و مقدمات حضور در کنار مائده الهی و مهمانی الهی را فراهم کند، می‌تواند از ماه رمضان بهره برداری‌های لازم را داشته باشد. در مقابل اگر ماه رجب و شعبان به بطالت و غفلت بگذرد، در مهمانی خدا قطعاً نمی‌تواند بهره‌ای ببرد.

ما ابتدا یادی از حضرت صدیقه طاهره (سلام الله علیها) می‌کنیم، سپس ببینیم «آقای اسماعیلی» چه سؤالاتی فراهم کردند و در خدمتشان هستیم.

فاطمه زیباترین واژه‌هاست

فاطمه ناموس شاه لافتی است

فاطمی بودن تشیع بودن است

فاطمه راه علی پیمودن است

فاطمه آلاله آلاله‌هاست

فاطمه سوز و گداز ناله‌هاست

فاطمه روح علی، جان علی است

فاطمه هم عهد و پیمان علی است

فاطمه تفسیر یاسین است و بس

باغ هستی را گل آذین است و بس

نی توان گفتن زنی مانند اوست

قلب احمد از ازل پیوند اوست

فاطمه یک یادبود ماندنی است

فاطمه تنها سرود خواندنی است

فاطمه رمز تماس با خداست

فاطمه تاج عروسان سماست

آسمان هم خاکسار فاطمه است

یا علی مولا شعار فاطمه است

امیدواریم که ان شاءالله خداوند عالم ما را در دنیا و آخرت از حضرت صدیقه طاهره (سلام الله علیها) و اهلبیتش جدا نفرماید.

مجری:

ان شاءالله، خیلی ممنون و متشکرم. ما در «شبکه جهانی حضرت ولی عصر» وظیفه داریم که هم با نام مولا و آقاجانمان امام زمان (ارواحنا له الفداء) و همچنین عهد و پیمانی که حضرت استاد دارند و با نام نامی حضرت مادر برنامه را آغاز می‌کنیم.

ان شاءالله این کار باعث خوشنودی دل حضرت فاطمه زهرا (سلام الله علیها) این بانوی بزرگوار خواهد شد.

همانطور که خدمتتان گفتم، امشب شب ولادت باسعادت امام باقر (علیه السلام) هست. ما مباحثی که در محضر حضرت استاد داشتیم در یکشنبه شب‌ها درس‌هایی از امامت و ولایت بود، اما دلمان نمی‌آید از مناسبت امشب بی بهره باشیم.

ما از استاد خواهش داریم که قبل از آنکه به سراغ مباحث قبلی بروند، قدری در مورد امام باقر نظیر شخصیت و جایگاه و دوران زندگی آن بزرگوار از زبان حضرت استاد بشنویم. هرچند این مطالب مختصر است، اما باعث خیر و برکت برنامه‌مان خواهد شد.

بیان گوشه ای از شخصیت والای امام محمد باقر (سلام الله علیه)

حضرت آیت الله حسینی قزوینی:

اعوذ بالله من الشیطان الرجیم بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین و هو خیر ناصر و معین الحمدلله و الصلاة علی رسول الله و علی آله آل الله لاسیما علی مولانا بقیة الله و اللعن الدائم علی اعدائهم اعداء الله إلی یوم لقاء الله

أفوض أمری إلی الله إن الله بصیر بالعباد حسبنا الله و نعم الوکیل نعم المولی و نعم النصیر یا أبا صالح المهدی ادرکنی

بنده ابتدا عرض کنم که ما باید عذر تقصیر به پیشگاه مولایمان حضرت بقیة الله الأعظم (ارواحنا لتراب مقدمه الفداء) داشته باشیم که نسبت به ائمه اطهار به ویژه امام باقر و امام صادق (علیهم السلام) کوتاه آمدیم.

این دو بزرگوار حق بزرگی به گردن ما دارند و باعث نشر فرهنگ اهلبیت و رساندن صدای اسلام محمدی به گوش جهانیان بودند.

با درگیری میان بنی امیه و بنی عباس در حدود بیست سال فرصت طلایی که ایجاد شد و این دو بزرگوار توانستند شاگردانی تربیت کنند و دانشگاهی را تأسیس کنند که بیش از چهار هزار نفر از بزرگان شیعه و اهل سنت فارغ التحصیل داشت.

علمای شیعه و اهل سنت به حضور در این کلاس درس امام باقر و امام صادق افتخار و مباهات می‌کردند.

امام محمد باقر (علیه السلام) سال 95 هجری به دنیا آمدند و سال 114 هجری به شهادت رسیدند. دوران امامت آن بزرگوار مدت بیست سال بود.

عجیب است که امام باقر با ده تن از خلفا معاصر بودند. ما در میان ائمه اطهار کمتر کسی را داریم که با ده نفر از خلفا معاصر بوده باشد.

امام محمد باقر در سه سال آخر عمر معاویة بن أبی سفیان حضور داشتند، بعد از آن حدود سه سال از دوران خلافت یزید بن معاویه بودند که دوران خردسالی حضرت بوده است. امام باقر در کربلا پنج ساله بودند.

امام محمد باقر بعد از یزید در زمان خلفای دیگری نظیر «مروان بن حکم»، «عبدالملک مروان»، «ولید بن عبدالملک»، «سلیمان بن عبدالملک»، «عمر بن عبدالعزیز»، «یزید بن عبدالملک»، «هشام بن عبدالملک» حضور داشتند. در حقیقت امام محمد باقر با ده تن از خلفای بنی امیه معاصر بودند.

امام محمد باقر سال 114 هجری به شهادت رسیدند، و در سال 132 هجری بنی امیه منقرض شدند. در حقیقت امام محمد باقر در دوران بنی عباس نبودند و «مروان حمار» آخرین خلیفه بنی امیه بود.

بعد از او «منصور دوانیقی» روی کار آمد که معاصر امام صادق (علیه السلام) بود. دوران امامت امام محمد باقر بیست سال بود.

امام محمد باقر چهار سال در زمان حیات جد مبارکشان امام حسین (علیه السلام) را درک کردند و با پدر بزرگوارشان هم سی و پنج سال بودند.

شخصیت امام محمد باقر به قدری مهم و عجیب است که «جاحظ» نسبت به آن بزرگوار مطلبی آورده است، کسی که به گفته «ابن حجر» دشمن‌ترین انسان‌ها نسبت به خدا و اسلام و مسلمانان است. اولین کتابی که بر ضد شیعه نوشته شد، تحت عنوان «العثمانیه» توسط «حاجظ» بود. علمای اهل سنت و «شیخ مفید» هم به این کتاب پاسخ دادند.

«جاحظ» وقتی به امام محمد باقر (علیه السلام) می‌رسد، می‌نویسد:

«باقر العلم، لقبه به رسول الله»

شکافنده علم است و این لقب را رسول الله به او داده است.

«و لم یخلق بعد»

خداوند عالم تا الآن کسی همانند امام باقر را خلق نکرده است.

«و بشر به، و وعد جابر بن عبد الله برؤیته»

پیغمبر به جابر بن عبدالله بشارت داد دوران طفولیت امام باقر را درک خواهی کرد.

«فإذا رأیته فأبلغه عنی السلام»

فرمود وقتی امام باقر را دیدی از قول من به او سلام برسان.

ایشان در ابتدا می‌نویسد:

«وهو سید فقهاء الحجاز، ومنه ومن ابنه جعفر تعلم الناس الفقه، وهو الملقب بالباقر»

شرح نهج البلاغة، اسم المؤلف: أبو حامد عز الدین بن هبة الله بن أبی الحدید المدائنی، دار النشر: دار الکتب العلمیة - بیروت / لبنان - 1418 هـ - 1998 م، الطبعة: الأولی، تحقیق: محمد عبد الکریم النمری، ج 15، ص 164

همچنین «عبدالله بن عطاء مکی» یکی از فقهای اهل سنت می‌نویسد:

«ما رأینا العلماء عند أحد أصغر منهم عند أبی جعفر یعنی الباقر»

تاکنون ندیدم علما آنطور که در برابر امام باقر احساس حقارت کردند، احساس حقارت کرده باشند.

مناقب آل أبی طالب، نویسنده: ابن شهر آشوب، ج 3، ص 334

«ذهبی» در کتاب «سیر أعلام النبلاء» جلد 13 صفحه 120 وقتی به امام محمد باقر می‌رسد، می‌نویسد:

«أبو جعفر الباقر سید امام فقیه یصلح للخلافة»

امام محمد باقر سید، امام، فقیه و شایسته خلافت است.

سیر أعلام النبلاء، اسم المؤلف: محمد بن أحمد بن عثمان الذهبی أبو عبد الله، دار النشر: مؤسسة الرسالة - بیروت - 1413، الطبعة: التاسعة، تحقیق: شعیب الأرناؤوط, محمد نعیم العرقسوسی، ج 13، ص 120، باب 59

شما که لالایی بلدید، چرا خوابتان نمی‌آید!؟ به تعبیر «شیخ صدوق» قیامت با تمام سختی‌هایی که دارد تماشایی است. انسان حاضر است سختی‌ها و مشکلات قیامت را به جان بخرد، اما ببیند عاقبت کسانی که در حق اهلبیت جفا کردند چه می‌شود.

«ذهبی» خود می‌گوید: «یصلح للخلافة»، اما زمانی که می‌خواهد خلفای اثناعشر را بشمارد چنین برمی شمرد: ابوبکر، عمر، عثمان، علی بن أبی طالب، امام حسن، معاویه، یزید، ولید!! ایشان حتی یزید را جزء خلفای دوازده گانه به حساب می‌آورد.

قضیه برای ما روشن نشد. امیدواریم نقل این مطالب به خاطر تقیه باشد و قلبشان با اهلبیت بوده باشد. من که نمی‌توانم بپذیرم کسی که این تعابیر را به کار ببرد قلبا با اهلبیت نباشد و اینطور تعابیر سنگینی نسبت به اهلبیت به کار ببرد.

ما از خدا می‌خواهیم اهلبیت دست این افراد را هم بگیرد و از آتش جاودانه جهنم نجات بدهد. ما راضی نیستیم خلایق که هیچ حتی یک مورچه هم گرفتار آتش جهنم شود.

«وَ أَیقَنْتُ أَنَّک أَرْحَمُ الرَّاحِمِینَ فِی مَوْضِعِ الْعَفْوِ وَ الرَّحْمَةِ وَ أَشَدُّ الْمُعَاقِبِینَ فِی مَوْضِعِ النَّکالِ وَ النَّقِمَة»

تهذیب الأحکام، نویسنده: طوسی، محمد بن الحسن، محقق / مصحح: خرسان، حسن الموسوی، ج 3، ص 108، ح 38

خداوند عالم می‌فرماید:

(نَبِّئْ عِبادِی أَنِّی أَنَا الْغَفُورُ الرَّحِیم)

بندگانم را آگاه کن که من غفور و رحیمم.

سوره حجر (15): آیه 49

اما بلافاصله می‌فرماید:

(وَ أَنَّ عَذابِی هُوَ الْعَذابُ الْأَلِیمُ)

(و نیز آنها را آگاه کن که) عذاب و کیفر من عذاب دردناکی است.

سوره حجر (15): آیه 50

ما در خدمت شما هستیم.

مجری:

خیلی ممنون و متشکرم. بارها حاج آقا نکته‌ای را تکرار کردند و من هم خیلی لذت می‌برم از اینکه چه بسا ممکن است خداوند به خاطر اعمال و کردارمان ما را به جهنم ببرد و بعد دوباره برگردیم.

به قول حضرت استاد قیامت دیدن دارد. صحرای محشر و صحنه‌ای که هر کسی وارد قیامت می‌شود و این افراد و کسانی که گاهی چنین مطالبی در کتاب‌ها می‌آورند، اما وقتی نگاه می‌کنیم می‌بینیم با همین روش و منش ادامه ندادند.

بچه‌های امروزی می گویند: "تا شش قدم رفته‌اند، اما توپ را به بیرون می‌زنند!" این افراد باید در صحرای محشر جواب بدهند و افراد بسیاری باید پاسخگو باشند.

افراد مستضعفی در این عالم هستند که از گذشته بودند و الآن هم هستند. حقیقت به آنها نرسیده است و علما بعضی چیزها را به آنها نگفتند. در هر صورت فضای قیامت دیدن دارد.

ما یکشنبه شب‌ها که در محضر حضرت آیت الله حسینی قزوینی بودیم، بحث درس‌هایی از امامت و ولایت را داشتیم. اگر در خاطر شریفتان باشد هفته گذشته کلیپی را پخش کردیم که به نظرم دیگر پخش نکنیم بهتر است.

این آقا حرف‌هایی می زند و خود را در جایگاه ریاست و مدیریت یک شبکه می‌داند، اما به اندازه پنجم ابتدایی هم سواد ندارد و چیزی نمی‌داند. بنابراین ترجیح می‌دهیم تنها نقل مطلب کنیم و پاسخ بدهیم.

استاد اگر اجازه بفرمایید دیگر کلیپ این شخص را پخش نکنیم. این آقا چند مطلب گفت که حضرتعالی دارید به ترتیب پاسخ می‌دهید.

یکی از نکاتی که به طریقی بی ادبانه مطرح کرد و به علمای شیعه هم توهین و جسارت کرد، این بود که چرا می‌خواهید همه دنیا را وادار کنید تا از شما تبعیت کنند.

او حتی به تشیع و مکتب و مذهب اهلبیت اشاره کرد و گفت: "این دین من درآوردی و بدون سند خودتان را می‌خواهید به دیگران تحمیل کنید!"

حال می‌خواهیم به سراغ این موضوع برویم که اولاً تشیع در چه زمانی شکل گرفته است و آیا در کتب اهل سنت هم به این موضوع اشاره‌ای شده است یا خیر؟!

جایگاه مذهب شیعه در صدر اسلام؛ خصوصا در فتنه سقیفه!

حضرت آیت الله حسینی قزوینی:

نکته بسیار خوب و زیبایی است. ما در فضای مجازی هم می‌بینیم بعضی از آقایانی که خیلی سواد ندارند یا سواد دارند و عناد دارند، بعضاً از روشنفکرانی امثال «سروش» و «مدرسی» به دنبال این هستند تا مطلبی را خلاف عقاید شیعه بگویند.

این افراد می‌خواهند از این طریق در اروپا و آمریکا به جایی برسند. این افراد هم چنین حرفی را می‌زنند که بحث تشیع در قرن دوم و سوم شکل گرفت.

همچنین عده‌ای دیگر معتقدند که تشیع بعد از شهادت امام حسین یا بعد از قتل عثمان یا بعد از قیام توابین شکل گرفت. آن‌ها از این حرف‌های مفت و بی ارزش زیاد مطرح می‌کنند.

اولاً تشیع در زمان رسول گرامی اسلام شکل گرفت. ما در این خصوص هم در منابع شیعه و هم در منابع اهل سنت روایت داریم.

من قبل از اینکه به مصادر اهل سنت اشاره کنم، شبهه‌ای مطرح می‌کنم. بعضاً جوانان ما هم از ما سؤال می‌کنند که جواب این شبهه چیست.

شبهه این است که چرا در سقیفه بحث امیرالمؤمنین مطرح نشد؟! مگر پیغمبر اکرم در واقعه غدیر خم، حدیث منزلت، حدیث رایت و دیگر احادیث، خلافت امیرالمؤمنین را مطرح نفرموده بودند؟! چرا در سقیفه نامی از علی بن أبی طالب برده نشد؟!

بنده در اینجا می‌خواهم مطالبی بگویم که بعضی از جوانان که اطلاعی ندارند بدانند و البته ما به آنها حق می‌دهیم که این مطالب را ندانند.

همین چند هفته قبل حدود هفتاد تن از کشورهای مختلف نظیر انگلیس و آمریکا و آفریقا و هند به قم آمده بودند و در مجتمع یاوران مهدی اسکان داشتند و سؤالاتی داشتند.

مشخص است که این مسئله در فضای مجازی مطرح است. این مطالب به زبان‌های مختلف نظیر انگلیسی، اردو، روسی و عربی مطرح می‌شود و به گوش این افراد می‌رسد و سؤال می‌پرسند.

اولاً بنده می‌خواهم مسئله‌ای را از قول «ابن تیمیه» نقل کنم. در کتاب «الصارم المسلول علی شاتم الرسول» اثر «ابن تیمیه» بزرگ نظریه پرداز وهابیت، قضیه‌ای نقل شده است. در روایت آمده است:

«عن علی قال قال لی النبی یا علی انت و شیعتک فی الجنة»

الصارم المسلول علی شاتم الرسول، اسم المؤلف: أحمد بن عبد الحلیم بن تیمیة الحرانی أبو العباس، دار النشر: دار ابن حزم - بیروت - 1417، الطبعة: الأولی، تحقیق: محمد عبد الله عمر الحلوانی, محمد کبیر أحمد شودری، ج 3، ص 1095

حال ما به کارشناس شبکه وهابی می گوییم: "مذهب شیعه مذهب من درآوردی است یا مذهب وهابیت؟!" البته ایشان در ادامه چنین تعبیر می‌کند که شیعیان قومی هستند که دُم دارند و به آنها رافضه می گویند.

یکی از بزرگان نقل می‌کرد که من در بغداد حمام رفته بودم. در زمان سابق حمام‌ها عمومی بود. دو تن از جوانان پشت سر مرا نگاه می‌کردند، گویا دنبال چیزی می‌گردند.

وقتی از آنها پرسیدم دنبال چه می‌گردند، گفتند: ما از «ابن تیمیه» شنیدیم که شیعیان دُم دارند. می‌خواهیم بدانیم دُم شما کجاست!

بعضی از جوانان خیلی ساده هستند. من به جوانان حق می‌دهم و اصلاً و ابداً از جوانان هیچ گلایه‌ای ندارم. وقتی یک جوان وهابی و سنی می‌بیند «ابن تیمیه» چنین حرفی زده است، با خود می‌گوید که مگر «ابن تیمیه» دروغ می‌گوید!؟

ملاحظه کنید «ابن تیمیه» عبارت اول را در رابطه با امیرالمؤمنین و شیعیانش آورده است و ذیل آن هم عبارت رافضه را آورده است.

ما کاری به رافضه نداریم. حال اگر شما رافضه را کافر و بی دین و لامذهب و واجب القتل یا با دُم می دانید، ما هیچ حرفی نداریم. ما می گوییم که ما شیعه هستیم. شما می گویید که پیغمبر اکرم فرمود: «یا علی انت وشیعتک فی الجنة»؛ لذا ما به شیعه بودن خود افتخار هم می‌کنیم.

در رابطه با سقیفه در کتاب «صحیح بخاری» حدیث 6442 عبارتی از آخرین سخنرانی خلیفه دوم نقل شده است. زمانی که از مکه برگشتند، «عمار» گفته بود که اگر عمر بن خطاب از دنیا برود ما با علی بن أبی طالب بیعت می‌کنیم.

عمر بن خطاب بسیار عصبانی شد و آمد تا سخنرانی کند، اما «ابن عباس» نگذاشت و گفت: اینجا فتنه درست می‌شود. او در اولین نماز جمعه منبر رفت و گفت که فلانی می‌گوید:

«لو قد مَاتَ عُمَرُ بَایعْتُ فُلَانًا»

ملاحظه کنید او نامی از علی بن أبی طالب هم نمی‌برد. سپس می‌گوید:

«فَوَاللَّهِ ما کانت بَیعَةُ أبی بَکرٍ الا فَلْتَةً فَتَمَّتْ»

بنده با عبارت «فَلْتَةً» زیاد کاری ندارم. ایشان در ادامه می‌نویسد:

«وَلَکنَّ اللَّهَ وَقَی شَرَّهَا»

سپس می‌نویسد:

«وَإِنَّهُ قد کان من خَبَرِنَا حین تَوَفَّی الله نَبِیهُ أَنَّ الْأَنْصَارَ خَالَفُونَا»

اما بعد از وفات پیغمبر اکرم انصار با ما مخالفت کردند.

«وَخَالَفَ عَنَّا عَلِی وَالزُّبَیرُ وَمَنْ مَعَهُمَا»

علی بن أبی طالب و زبیر و هرکسی با آنها بود با ما مخالفت کردند.

الجامع الصحیح المختصر، اسم المؤلف: محمد بن إسماعیل أبو عبدالله البخاری الجعفی، دار النشر: دار ابن کثیر, الیمامة - بیروت - 1407 - 1987، الطبعة: الثالثة، تحقیق: د. مصطفی دیب البغا، ج 6، ص 2505، ح 6442

«طبری» متوفای 310 هجری در کتاب «تاریخ» جلد 2 صفحه 233 می‌نویسد:

«فقالت الأنصار أو بعض الأنصار لا نبایع إلا علیا»

انصار یا عده‌ای از انصار گفتند: ما جز با علی بن أبی طالب با کسی بیعت نمی‌کنیم.

تاریخ الطبری، اسم المؤلف: لأبی جعفر محمد بن جریر الطبری، دار النشر: دار الکتب العلمیة – بیروت، ج 2، ص 233، باب ذکر الأخبار الواردة بالیوم الذی توفی فیه رسول الله

آقایان به تاریخ سقیفه مراجعه کنند. در سقیفه بینی «حباب بن منذر» را شکستند. «سعد بن عباده» را زیر دست و پا له کردند. در سقیفه اتفاقاتی افتاد، اما ما کاری نداریم. «ابن اثیر جزری» در کتاب «الکامل فی التاریخ» جلد دوم صفحه 189 می‌نویسد:

«فقالت الأنصار أو بعض الأنصار لا نبایع إلا علیا»

انصار یا عده‌ای از انصار گفتند: ما جز با علی بن أبی طالب با کسی بیعت نمی‌کنیم.

«وتخلف علی وبنو هاشم والزبیر وطلحة عن البیعة»

امیرالمؤمنین و بنوهاشم و زبیر و طلحه و دیگران با ابوبکر بیعت نکردند.

«وقال الزبیر لا أغمد سیفا حتی یبایع علی»

زبیر گفت: من شمشیرم را غلاف نمی‌کنم تا با علی بن أبی طالب بیعت کنید.

«فقال عمر خذوا سیفه واضربوا به الحجر»

عمر بن خطاب گفت: شمشیرش را بگیرید و به سنگ بزنید.

الکامل فی التاریخ، اسم المؤلف: أبو الحسن علی بن أبی الکرم محمد بن محمد بن عبد الکریم الشیبانی، دار النشر: دار الکتب العلمیة - بیروت - 1415 هـ، الطبعة: ط 2، تحقیق: عبد الله القاضی، ج 2، ص 189، باب حدیث السقیفة وخلافة أبی بکر رضی الله عنه وأرضاه

اطرافیان عمر بن خطاب حمله کردند شمشیر «زبیر» را گرفتند و آن را به سنگ زدند و شکستند.

آقای «ابن تیمیه» امام، پیغمبر و خدای وهابیت در کتاب «منهاج السنة» جلد هفتم صفحه 49 می‌نویسد:

«و بایع المسلمون أبا بکر و کان اکثر بنی عبد مناف من بنی أمیة و بنی هاشم و غیرهم لهم میل قوی إلی علی بن أبی طالب یختارون ولایته»

در ابتدا اکثر بنی عبد مناف و بنی امیه و بنی هاشم و غیر از آنها میل قوی به علی بن أبی طالب داشتند و می‌خواستند ولایت امیرالمؤمنین را انتخاب کنند.

منهاج السنة النبویة، اسم المؤلف: أحمد بن عبد الحلیم بن تیمیة الحرانی، دار النشر: مؤسسة قرطبة - 1406، الطبعة: الأولی، تحقیق: د. محمد رشاد سالم، ج 7، ص 49

بنابراین اینکه ادعا می‌کنید چرا در سقیفه حرفی نشد، همه حرف‌های بی اساس است. آقای «زبیر بن بکار» متوفای 256 هجری است و در حقیقت متوفای همان سالی است که «بخاری» از دنیا رفته است. ایشان در کتاب «أخبار الموفقیات» می‌نویسد:

«وَکانَ عَامَّةُ الْمُهَاجِرِینَ وَجُلُّ الأَنْصَارِ لا یشُکونَ أَنَّ عَلِیا هُوَ صَاحِبُ الأَمْرِ بَعْدَ رَسُولِ اللَّهِ صَلَّی اللَّهُ عَلَیهِ وَآلِهِ»

الأخبار الموفقیات للزبیر بن بکار، المؤلف: الزبیر بن بکار بن عبد الله القرشی الأسدی المکی (المتوفی: 256 هـ)، تحقیق: سامی مکی العانی، الناشر: عالم الکتب – بیروت، الطبعة: الثانیة، 1416 هـ-1996 م، ص 220، ح 354

آقایی که در اینجا می‌گوید مذهب شیعه مذهب و دین من درآوردی است، این مطالب را نگاه کند. اگر سواد ندارید، برنامه‌های ما را ببینید و تصاویر کتاب‌هایی که نشان می‌دهیم ذخیره کنید.

اگر چند کلمه از این عبارت را در نرم افزار جستجو کنید، به این عبارات دست خواهید یافت. ما این مطالب را از جیبمان درنیاوردیم، بلکه این مطالب را از همین کتبی که متعلق به شما اهل سنت است درآوردیم.

«دیاربکری» یکی از علمای بزرگ اهل سنت در کتاب «تاریخ الخمیس» جلد دوم همین تعبیر را دارد و می‌نویسد:

«أنّ رجالا من المهاجرین غضبوا فی بیعة أبی بکر منهم علی بن أبی طالب»

عده‌ای از مهاجرین از اینکه مردم با ابوبکر بیعت کردند به غضب آمده بودند و پشیمان بودند.

تاریخ الخمیس فی أحوال أنفس النفیس، المؤلف: حسین بن محمد بن الحسن الدِّیار بَکری (المتوفی: 966 هـ)، الناشر: دار صادر – بیروت، ج 2، ص 169، باب ذکر بیعة أبی بکر

در کتاب «اخبار الموفقیات» هم آمده است:

«لَمَّا بُویعَ أَبُو بَکرٍ وَاسْتَقَرَّ أَمْرُهُ، نَدِمَ قَوْمٌ کثِیرٌ مِنَ الأَنْصَارِ عَلَی بَیعَتِهِ»

عده‌ای از انصار از اینکه با ابوبکر بیعت کردند پشیمان شدند.

«وَلامَ بَعْضُهُمْ بَعْضًا»

و یکدیگر را مذمت و ملامت می‌کردند.

«وَذَکرُوا عَلِی بْنَ أَبِی طَالِبٍ وَهَتَفُوا بِاسْمِهِ»

علی بن أبی طالب را یاد می‌کردند و نام حضرت را بلند می‌بردند.

الأخبار الموفقیات، المؤلف: الزبیر بن بکار بن عبد الله القرشی الأسدی المکی (المتوفی: 256 هـ)، تحقیق: سامی مکی العانی، الناشر: عالم الکتب – بیروت، الطبعة: الثانیة، 1416 هـ-1996 م، ص 222، ص 382

آقایان قدری مصادر را ملاحظه کنند. بنده یک روایت هم از کتب شیعه نیاوردم، بلکه همه را از کتب اهل سنت آوردم. ما از «ابن تیمیه» شروع کردیم تا به «دیاربکری» و «زبیر بن بکار» رسیدیم.

«مرحوم علامه امینی» معتقدند که «زبیر بن بکار» از نواصب است. ایشان نه تنها سنی است، بلکه نسبت به شیعه زاویه شدیدی دارد. این افراد این مطالب را بیان می‌کنند. حال آیا واقعاً مذهب شیعه مذهب من درآوردی است یا مذهبی که شما انتخاب کردید من در آوردی است؟!

آقای «ابن عساکر» متوفای 571 هجری در کتاب «تاریخ مدینة دمشق» جلد 42 صفحه 371 از قول «جابر بن عبدالله انصاری» روایتی را نقل کرده است. ایشان نقل می‌کند که ما کنار پیغمبر اکرم بودیم که امیرالمؤمنین آمد. حضرت فرمودند:

«والذی نفسی بیده إن هذا وشیعته لهم الفائزون یوم القیامة»

قسم به خدایی که جان من در دست اوست علی و شیعیانش در روز قیامت جزو رستگاران هستند.

تاریخ مدینة دمشق وذکر فضل‌ها وتسمیة من حلها من الأماثل، اسم المؤلف: أبی القاسم علی بن الحسن إبن هبة الله بن عبد الله الشافعی، دار النشر: دار الفکر - بیروت - 1995، تحقیق: محب الدین أبی سعید عمر بن غرامة العمری، ج 42، ص 371، باب الحمل فی عندی علی التمار

آقای «خدمتی» این مطالب را تحویل بگیرید. آیا مذهب شیعه مذهب من درآوردی است یا مذهب شما؟! پیغمبر اکرم فرمودند:

«والذی نفسی بیده إن هذا وشیعته لهم الفائزون یوم القیامة»

قسم به خدایی که جان من در دست اوست علی و شیعیانش در روز قیامت جزو رستگاران هستند.

حال شما یک روایت هم بیاورید که پیغمبر اکرم فرموده باشند ابوبکر و صحابه‌اش در قیامت جزو رستگاران هستند.

«حسکانی» یکی از علمای بزرگ اهل سنت است و معتقد است که من در این کتابم جز روایات صحیح چیزی نیاوردم. ایشان در کتاب «شواهد التنزیل» جلد دوم صفحه 467 همین روایت را از قول «جابر بن عبدالله انصاری» نقل کرده و می‌نویسد که پیغمبر اکرم فرمودند:

«ورب هذه البنیة إن هذا وشیعته (هم) الفائزون یوم القیامة»

در روایت قبل آمده بود: «والذی نفسی بیده»، اما در این روایت آمده است:

«ثم التفت إلی الکعبة فقال: ورب هذه البنیة إن هذا وشیعته (هم) الفائزون یوم القیامة»

پیغمبر اکرم به کعبه توجه کردند و فرمودند: قسم به خدای کعبه علی بن أبی طالب و شیعیان او در قیامت از رستگاران هستند.

شواهد التنزیل لقواعد التفضیل، مؤلف: الحاکم الحسکانی، تحقیق: الشیخ محمد باقر المحمودی، چاپ: الأولی، سال چاپ: 1411 - 1990 م، ناشر: مؤسسة الطبع والنشر التابعة لوزارة الثقافة والإرشاد الإسلامی - طهران / مجمع إحیاء الثقافة الإسلامیة – قم، ج 2، ص 467، ح 1139

ما این روایات را چکار کنیم؟! همین عبارت در کتاب «الدر المنثور» جلد ششم صفحه 379 نقل شده است. آقای «عبدالحمید جندی» یکی از علمای بزرگ دانشگاه الأزهر در کتاب «الإمام الصادق» نقل کرده است.

بازهم در کتاب «تاریخ مدینة دمشق» صفحه 332 از زبان امیرالمؤمنین نقل شده است که حضرت فرمودند:

«قال لی رسول الله أنت وشیعتک فی الجنة»

پیغمبر اکرم به من فرمود: تو و شیعیانت در بهشت هستید.

تاریخ مدینة دمشق وذکر فضل‌ها وتسمیة من حلها من الأماثل، اسم المؤلف: أبی القاسم علی بن الحسن إبن هبة الله بن عبد الله الشافعی، دار النشر: دار الفکر - بیروت - 1995، تحقیق: محب الدین أبی سعید عمر بن غرامة العمری، ج 42، ص 332

ما از شیعه بودن خود خوشحالیم و به آن افتخار می‌کنیم. بنده جدیداً سابقه تشیع در زمان رسول اکرم را بررسی می‌کردم.

ما قبلاً حدود چهل و سه روایت به دست آورده بودیم، اما با این نرم افزارهایی که اخیراً آمده و کتاب‌هایی که در اینترنت گذاشته شده است حدود هفتاد روایت در کتب اهل سنت پیدا کردیم که از زبان رسول اکرم نقل شده است که فرمودند: «أنت وشیعتک فی الجنة» و: «إن هذا وشیعته لهم الفائزون»

همانطور که در قرآن کریم آمده است:

(إِنَّ الَّذِینَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ أُولئِک هُمْ خَیرُ الْبَرِیة)

(اما) کسانی که ایمان آوردند و اعمال صالح انجام دادند بهترین مخلوقات (خدا) هستند.

سوره بینه (98): آیه 7

در روایت آمده است که رسول اکرم فرمودند مراد از (خَیرُ الْبَرِیة)؛ «هم أنت وشیعتک»

بازهم در روایت بعد از قول امیرالمؤمنین، «ابو سعید خدری»، «أم سلمه» همین مطلب نقل شده است. این‌ها یک مورد و دو مورد نیست.

از قول آقای «آلوسی» که سنی و سلفی مذهب است هم، مطلبی نقل شده است. آقای «زرکلی» در کتاب «الأعلام» وقتی به شرح حال «آلوسی» می‌رسد، می‌نویسد:

«کان سلفی الاعتقاد»

الأعلام، نویسنده: خیر الدین الزرکلی، ناشر: دار العلم للملایین - بیروت – لبنان، ج 7، ص 176، باب الآلوسی الکبیر

آقای «آلوسی» ذیل آیه شریفه:

(إِنَّ الَّذِینَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ أُولئِک هُمْ خَیرُ الْبَرِیة)

(اما) کسانی که ایمان آوردند و اعمال صالح انجام دادند بهترین مخلوقات (خدا) هستند.

سوره بینه (98): آیه 7

از قول «ابن مردویه» و دیگران می‌نویسد:

«هم أنت وشیعتک»

یا علی تو و شیعیانت هستید.

«وموعدی وموعدکم الحوض إذا جئت الأمم للحساب»

وعده گاه ما با شما کنار حوض کوثر است، همانجا که صحابه را طرد می‌کنند.

روح المعانی فی تفسیر القرآن العظیم والسبع المثانی، اسم المؤلف: العلامة أبی الفضل شهاب الدین السید محمود الألوسی البغدادی، دار النشر: دار إحیاء التراث العربی – بیروت، ج 30، ص 207، باب البینة: (8) جزاؤهم عند ربهم... ..

بازهم در روایت بعد آمده است:

«هو أنت وشیعتک یوم القیامة راضین مرضیین»

مراد تو و شیعیانت هستید. در روز قیامت هم شما از خداوند راضی هستید و هم خداوند از شما راضی است.

روح المعانی فی تفسیر القرآن العظیم والسبع المثانی، اسم المؤلف: العلامة أبی الفضل شهاب الدین السید محمود الألوسی البغدادی، دار النشر: دار إحیاء التراث العربی – بیروت، ج 30، ص 207، باب البینة: (8) جزاؤهم عند ربهم... ..

آقای «آلوسی» عبارت‌های مختلفی دارد. آقای «طبری» هم روایاتی در این زمینه آورده است. «طبری» کسی است که «ابن تیمیه» در کتاب «منهاج السنة» جلد هفتم صفحه 179 می‌نویسد:

«الذین لهم فی الإسلام لسان صدق و تفاسیرهم متضمنة للمنقولات آلتی یعتمد علیها فی التفسیر»

منهاج السنة النبویة، اسم المؤلف: أحمد بن عبد الحلیم بن تیمیة الحرانی أبو العباس، دار النشر: مؤسسة قرطبة - 1406، الطبعة: الأولی، تحقیق: د. محمد رشاد سالم، ج 7، ص 179، فصل قال الرافضی البرهان الحادی و العشرون

به گفته «ابن تیمیه» در روایت می‌توان به این تفاسیر اعتماد کرد. در کتاب «تفسیر طبری» جلد 30 صفحه 264 آمده است که وقتی آیه شریفه:

(إِنَّ الَّذِینَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ أُولئِک هُمْ خَیرُ الْبَرِیة)

نازل شد، پیغمبر اکرم فرمود:

«فقال النبی أنت یا علی وشیعتک»

جامع البیان عن تأویل آی القرآن، اسم المؤلف: محمد بن جریر بن یزید بن خالد الطبری أبو جعفر، دار النشر: دار الفکر - بیروت – 1405، ج 30، ص 264، باب البینة: (6 - 7) إن الذین کفروا... ..

آیا روایت بهتر از این می‌خواهید؟! آقای «شوکانی» که زیدی و وهابی هست، روایتی در این زمینه آورده است.

عربستان سعودی کتاب‌های «شوکانی» را به جهت آنکه علیه شیعه و توسل مطالب زیادی دارد، مرتب چاپ می‌کند و در میان حجاج منتشر می‌کند. در کتاب «فتح القدیر» جلد پنجم ذیل آیه شریفه:

(إِنَّ الَّذِینَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ أُولئِک هُمْ خَیرُ الْبَرِیة)

از قول «ابن عباس» نقل شده است:

«قال رسول الله صلی الله علیه واله وسلم لعلی هو أنت وشیعتک یوم القیامة راضین مرضیین»

رسول اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) به علی بن أبی طالب فرمودند: مراد از این آیه تو و شیعیانت هستید که هم شما از خدا راضی هستید و هم خداوند از شما راضی است.

فتح القدیر الجامع بین فنی الروایة والدرایة من علم التفسیر، اسم المؤلف: محمد بن علی بن محمد الشوکانی، دار النشر: دار الفکر – بیروت، ج 5، ص 477، باب البینة: (8) جزاؤهم عند ربهم... ..

از این بالاتر می‌خواهید که خداوند از ما راضی باشد؟! ما که از خداوند متعال راضی هستیم. اگر خداوند را به بهشت ببرند هم راضی هستیم و اگر به جهنم هم ببرند ما راضی هستیم.

بهشت و جهنم دست خداوند است، اما وقتی خداوند متعال از ما راضی باشد نه تنها او را به بهشت می‌برد بلکه به بهشت لقاء می‌برد. بهشت لقاء از بهشت‌های معمولی خیلی بالاتر است.

در بهشت لقاء شخص در محضر رسول گرامی اسلام و انبیاء الهی هست که هرموقع اراده کند با خداوند متعال حرف بزند خداوند متعال به آنها وقت می‌دهد، همانند حضرت موسی که در کوه طور با خداوند متعال حرف می‌زد.

همانطور که رسول گرامی اسلام در معراج با خداوند متعال حرف زدند، شخصی که در بهشت لقاء باشد با خداوند متعال حرف می زند. کسی که خداوند از او راضی باشد، مشخص است که می‌تواند به مقام‌های بالایی دست پیدا کند.

من گمان می‌کنم بالاتر از این نمی‌توان تصور کرد که بگوییم خداوند از بنده‌ای راضی است.

بنده عرض کردم که ما هفتاد روایت در این زمینه داریم. «احمد بن حنبل» هم در کتاب «فضائل الصحابه» از «أم سلمه» نقل می‌کند و به امیرالمؤمنین عرضه می‌دارد:

«فقال رسول الله یا علی أبشر فإنک وأصحابک وشیعتک فی الجنة»

رسول اکرم فرمودند: یا علی به تو بشارت باد که تو و اصحاب و شیعیانت در بهشت هستید.

فضائل الصحابة، اسم المؤلف: أحمد بن حنبل أبو عبد الله الشیبانی، دار النشر: مؤسسة الرسالة - بیروت - 1403 - 1983، الطبعة: الأولی، تحقیق: د. وصی الله محمد عباس، ج 2، ص 654، ح 1115

در این روایت «وأصحابک» هم اضافه شده است. ما معتقدیم از میان اصحاب امیرالمؤمنین کسانی که امامت امیرالمؤمنین را قبول داشتند و در جنگ جمل و جنگ صفین و جنگ خوارج در رکاب حضرت بودند، همگی در بهشت هستند.

همچنین در کتاب «الشریعه» اثر «آجری» که یکی از کتب معتبر اهل سنت است، جلد پنجم صفحه 2514 آمده است که پیغمبر اکرم فرمودند:

«یا علی أنت وأصحابک فی الجنة أنت وشیعتک فی الجنة»

الشريعة؛ آجري، محمد، تحقيق: عبد الله الدميجي، دار الوطن، رياض، چاپ دوم، 1420ق؛ ج 5، ص 2514

من در خدمت شما هستم.

مجری:

بسیار عالی، حضرت استاد خیلی ممنونم. امشب شب عید و شب اول ماه رجب است. شبی که ولادت باسعادت مولایمان امام باقر در آن است و شبی که ماه رجب المرجب ماه حضرت مولایمان آغاز می‌شود. چه عیدی خوبی را از دستان حاج آقا گرفتیم و لذت بردیم.

حضرت آیت الله حسینی قزوینی:

الآن به روایتی برخوردم که حیفم می‌آید نگویم. «خوارزمی» که «أخطب الخواطب» است و «ذهبی» در حد پیغمبر مرسل از ایشان تجلیل کرده است، در کتاب «مناقب» صفحه 319 حدیث 323 آمده است که رسول اکرم می‌فرمایند روز قیامت ندا می‌آید:

«یا علی، مروا أنت وشیعتک إلی الجنة بغیر حساب»

یا علی! تو و شیعیانت بدون حساب و کتاب به بهشت بروید.

المناقب، مؤلف: الموفق الخوارزمی، تحقیق: الشیخ مالک المحمودی - مؤسسة سید الشهداء (ع)، ربیع الثانی 1414، ناشر: مؤسسة النشر الإسلامی التابعة لجماعة المدرسین بقم المشرفة، ص 319، ح 323

مضمون این روایت این است که اصلاً در قیامت با شما کاری نداریم و پرونده‌ای برای شما باز نخواهد شد.

بنده دیگر نمی‌خواهم نام این گوینده شبکه وهابی را ببرم. بعضی بینندگان می گویند: وقتی اسم این شخص را می‌برید برای ما چندش آور است. آیا مذهب شیعه من درآوردی است یا مذهبی که شما دارید من درآوردی است؟! از این بهتر و از این جالب‌تر؟!

مجری:

خیلی ممنون و متشکرم. حاج آقا قزوینی ان شاءالله خداوند شما را حفظ کند، از فرمایشاتتان استفاده کردیم. اگر بخواهم بیان شیرین و شیوای حضرت استاد را مثال بزنم و توصیف کنم، باید این بیت را بخوانم:

شیعه در گفتار شمشیر علی است

شیعه در آئینه تصویر علی است

شیعه تنها از خدا پر می‌شود

شیعه روز امتحان حُر می‌شود

شیعه هرجا پا گذارد با علی است

اول و آخر کلامش «یا علی» است

شبتان بخیر باشد. شب ولادت باسعادت آقاجانمان و مولایمان پنجمین امام و پنجمین ولی و وصی و خلیفه بعد از پیامبر اکرم حضرت امام محمد باقر (علیه السلام) هست که خدمت شما تبریک عرض می‌کنم.

ان شاءالله که زیر لقاء اهلبیت باشید. شیعیان و محبان، گوارای وجودتان باشد این عشق و ارادت و محبتی که در دل‌هایتان سرشار است.

اگر تک تک قلب‌های شما را بشکافند، وسط قلبتان نام امیرالمؤمنین و عشق و ارادت و محبت حضرت مولا و اهلبیت عصمت و طهارت هست.

ادامه مباحث ما باقی مانده است، اما از این لحظه به بعد تماس‌های شما عزیزان را پاسخ می‌دهیم.

تماس‌های بینندگان برنامه:

دوستانی که روی خط ارتباطی ما می‌آیند، اگر نکته و مطلب و شعری دارند بیان کنند.

خواهش ما این است که عزیزان اهل سنت هم بیایند. ما که با همدیگر دعوایی نداریم. بحث ما بحث علمی است. باید مباحث علمی مطرح شود. باید شبهاتی که احیاناً در ذهن‌ها هست برطرف شود.

روز قیامت از همه ما سؤال می‌پرسند. فرقی نمی‌کند شیعه باشیم یا سنی باشیم یا هر دین و مذهبی داشته باشیم.

روز قیامت از ما می‌پرسند که آیا برای درست بودن و بر حق بودن عقاید خود تحقیق و سؤال کردید یا خیر. در هر صورت همه ما مورد سؤال قرار خواهیم گرفت و باید از فرصت این دنیا استفاده کنیم.

آقای محمدی از اصفهان پشت خط ارتباطی ما هستند. آقای محمدی سلام علیکم، شب شما بخیر؛

بیننده (آقای محمدی از اصفهان – شیعه):

سلام علیکم بر مجری فرزانه «حاج آقا اسماعیلی»، شبتان بخیر. همچنین سلام و عرض ادب به محضر حضرت آیت الله حسینی قزوینی.

حضرت آیت الله حسینی قزوینی:

سلام علیکم و رحمة الله.

مجری:

ممنون و سپاسگذارم.

بیننده:

هرچند صحبت‌های من همانند شعری که «حاج آقا اسماعیلی» خواندند نمی‌شود، اما دو دقیقه پاسخ دارم در تعارض به آقای «خدمتی». برنامه پربار شما می‌طلبد که گاهی دو دقیقه‌ای استراحت داشته باشید. اجازه می‌فرمایید؟

مجری:

سلامت باشید، بفرمایید.

بیننده:

تقدیم می‌کنم به برنامه شما بخشی از هنر و ادبیات متعهد به زبان ساده تا آقای «خدمتی» هم بفهمند.

عارفی در لباس میوه فروش

میوه‌ها داشت در طبق خاموش

گفت زیدی که به از اینت نیست

آنچنانی کز آن نمایم نوش

کرد اشاره که پشت مخزن ما

چیده صندوق‌ها ز میوه شوش

گفت: اینکه غش معامله است

عرشیان زان برآورند خروش

گفت: غش را شما بنا کردید

در ولیعصر مهد وحی و سروش

جمع کردید عالمان بزرگ

جملگی نخبه زکاوت و هوش

حاذق و ناب و زبده کارشناس

حض بها فزون ز طاقت و کوش

مجری خوش کلام و فرزانه

صادق و فاضل بدون روتوش

مذهبش دوستدار انسان‌هاست

منجی بندیان عزت کوش

در کرج هم درّی بها دارد

اسوه عاقلان پند نیوش

راه را سوی نور بگشایند

پیش از آنکه جان ستد از دوش

وان دگر سوی بی وطن کلمه

چون سجودی پلشت لنگ فروش

خدمتی با عقیل و ترشابی

جامه نوکری گرفته به دوش

از حسد غاسقان نفاسه

سخت دل، کور چشم، بسته دو گوش

کاسه لیس و امیر امپرلیسم

مجریان سمبل صدا و هوش

ره نیابند هیچ سو چو شوند

مفتضح چون «ترامپ» و «بایدن» و «بوش»

زانکه در فکر کشتن باد اند

ننگ طوفان کشند بر آغوش

تا که قزوینی هست مرد سخن

ملازاده خزد به لانه موش

عذرخواهی می‌کنم برنامه شما خیلی قوی و متین است، اما به هر حال گاهی این لنگی که حاج آقا به کار بردند طلبید که من این عرایض را خدمت آقای «خدمتی» عرض کنم. و صلی الله علی سیدنا محمد و آله الطاهرین

مجری:

آقای محمدی خیلی از شما ممنونم. بالاخره امشب شب عید بود.

حضرت آیت الله حسینی قزوینی:

«علی لسانک روح القدس»!

مجری:

امشب که شب اول ماه رجب و شب عید است، می‌طلبید که لبخند بر لبان دوستان عزیز بیننده ما بیاید به واسطه اشعار قشنگ و زیبایی که آقای محمدی سرودند.

آقا محمد از مازندران بیننده بعدی برنامه ما هستند. آقا محمد سلام علیکم، شبتان بخیر، خوش آمدید؛

بیننده (آقا محمد از مازندران – شیعه):

بسم الله الرحمن الرحیم. خدمت مجری محترم و استاد عزیز و دوست داشتنی خالصانه‌ترین سلامم را تقدیم می‌کنم.

مجری:

سلامت باشید، ممنون.

بیننده:

خداوند متعال در قرآن کریم سوره احزاب آیه 25 می‌فرماید:

(وَ کفَی اللَّهُ الْمُؤْمِنِینَ الْقِتال)

و خداوند در این میدان مؤمنان را از جنگ بی نیاز ساخت.

سوره احزاب (33): آیه 25

«ابن مسعود» نقل می‌کند و می‌گوید ما در زمان رسول خدا این آیه را این چنین می‌خواندیم:

(کفی الله المؤمنین القتال یا علی بن أبی طالب)

در سوره مبارکه یوسف آیه 30 آمده است که زنان مصر گفتند: حب و محبت حضرت یوسف در دل زلیخا رفت. در تفسیر این عبارت آمده است که عرفا محبت را به ده مرحله تقسیم می‌کنند.

اولین مرحله هوا و تمایل است. دومین مرحله حب یعنی محبتی که ملازم قلب است. من خواهش می‌کنم به عشق مولا امیرالمؤمنین این قسمت را با دقت گوش کنید. آخرین مرحله عشق چیست؟! من این متن را دقیقاً از کتاب «تفسیر نمونه» می‌خوانم.

"و آخرین مرحله "هیوم" است و آن مرحله بی‌قراری مطلق است که شخص عاشق را بی‌اختیار به هر سو می‌کشاند"

آیا کسی به آخرین مرحله عشق رسیده است؟! یکی از صحابه نقل می‌کند و می‌گوید: در نخلستان راه می‌رفتم که از دور دیدم یک نفر دیوانه وار دارد گریه می‌کند و از این سو به آن سو می‌رود. یک مرتبه دیدم این شخص افتاد و تصور کردم مُرده است.

وقتی جلو رفتم دیدم علی بن أبی طالب است. من به منزل حضرت فاطمه زهرا (سلام الله علیها) رفتم و ماجرا را نقل کردم.

حضرت فرمودند: نگران نباش، این کار هرشب علی بن أبی طالب است. علی بن أبی طالب از شوق و عشقی که نسبت به خداوند متعال دارد به این حال افتاده است.

حال دعا می‌کنم: خدایا به حق عشقی که حضرت علی نسبت به تو داشت، «اللهم عجل لولیک الفرج»!

مجری:

الهی آمین. خیلی متشکر و ممنون و سپاسگذارم از شما.

حضرت آیت الله حسینی قزوینی:

جزاکم الله خیرا، احسنت محمد آقای عزیز.

مجری:

خداوند به شما خیر بدهد. استاد اگر در خصوص تلفن‌ها نکته‌ای هست بفرمایید، والا من سؤال دیگری مطرح کنم.

حضرت آیت الله حسینی قزوینی:

من تشکر می‌کنم از آقای محمدی از اصفهان که اشعار بسیار زیبا و وزینی داشتند و حق مطلب را هم ادا کردند.

رسول اکرم هم نسبت به بعضی از بنی امیه که در هجو رسول اکرم شعری سروده بود، فرمودند: من شعری بلد نیستم. حضرت به بعضی از کسانی که شاعر بودند، فرمودند: جواب او را بدهید.

«حسان بن ثابت» یا بعضی افراد دیگر در برابر حرف‌های بی اساس مشرکین شعرهای زیبایی می‌سرودند. شعرهای آقای محمدی ما را به یاد اشعار عصر نبوت می‌اندازد. محمد آقا هم زیبا و عالی صحبت کردند، جزاه الله خیرا!

مجری:

سلامت باشید. ما در ادامه مباحث که بحث شیعه را مطرح کردیم و واژه شیعه‌ای که در منابع اهل سنت آمده است آن هم از زمان نبی مکرم و معظم و از لسان مبارک ایشان واژه شیعه در مورد امیرالمؤمنین و پیروان آن بزرگوار نقل شده است.

استاد آیا در زمان رسول اکرم در میان اصحاب نبی مکرم اسلام کسانی بودند که مشهور به شیعه علی باشند یا خیر؟!

آیا در زمان پیامبر، در میان اصحاب، کسانی مشهور به «شیعه علی» بودند؟

حضرت آیت الله حسینی قزوینی:

بله، ما از این موارد زیاد داریم. در کتاب «سیر أعلام النبلاء» اثر «ذهبی» جلد سوم صفحه 462 مطلبی در خصوص «حجر بن عدی» آمده است. ایشان کسی بود که به خاطر محبت امیرالمؤمنین به دستور معاویه سر از تنش جدا کردند. «ذهبی» می‌نویسد:

«وکان شریفا أمیرا مطاعا أمارا بالمعروف مقدما علی الإنکار من شیعة علی رضی الله عنهما»

سیر أعلام النبلاء، اسم المؤلف: محمد بن أحمد بن عثمان بن قایماز الذهبی أبو عبد الله، دار النشر: مؤسسة الرسالة - بیروت - 1413، الطبعة: التاسعة، تحقیق: شعیب الأرناؤوط, محمد نعیم العرقسوسی، ج 3، ص 463، باب 95 - حجر بن عدی

بازهم در کتاب «سیر أعلام النبلاء» در خصوص «سعید بن وهب» آمده است:

«سعید بن وهب الهمدانی الخیوانی الکوفی من کبراء شیعة علی»

سپس می‌نویسد:

«أسلم فی حیاة النبی ولزم علیا رضی الله عنه»

سیر أعلام النبلاء، اسم المؤلف: محمد بن أحمد بن عثمان بن قایماز الذهبی أبو عبد الله، دار النشر: مؤسسة الرسالة - بیروت - 1413، الطبعة: التاسعة، تحقیق: شعیب الأرناؤوط, محمد نعیم العرقسوسی، ج 4، ص 180، باب 70 سعید بن وهب

همچنین در کتاب «الاستیعاب» اثر «ابن عبدالبر» جلد چهارم در خصوص «ابو طفیل» آمده است:

«أبو الطفیل عامر بن واثلة الکنانی»

سپس می‌نویسد:

«وکان متشیعا فی علی ویفضله»

او از شیعیان علی بن أبی طالب بود و حضرت را بر دیگران تفضیل می‌داد.

الاستیعاب فی معرفة الأصحاب، اسم المؤلف: یوسف بن عبد الله بن محمد بن عبد آلبر، دار النشر: دار الجیل - بیروت - 1412، الطبعة: الأولی، تحقیق: علی محمد البجاوی، ج 4، ص 1696 و 1697، ح 3054

او به خلفا هم ناسزا نمی‌گفت. شیعیانی که به شیخین بد و بیراه می‌گفتند، «ذهبی» هرچه از دهانش درمی آید به آن‌ها می‌گوید.

توهین و ناسزایی نمانده است که «ذهبی» به شیعیانی که به شیخین ناسزا می گویند نگفته باشد، اما زمانی که ایشان را می‌آورد می‌نویسد که جزء شیعیان علی بن أبی طالب بوده است و نسبت به شیخین حرف خوبی می‌زد و به عثمان ترحم می‌کرد.

بازهم «ذهبی» در کتاب «سیر أعلام النبلاء» جلد سوم صفحه 468 در رابطه با «ابو طفیل» می‌نویسد:

«واسم أبب الطفیل عامر بن واثلة بن عبد الله بن عمرو اللیثی الکنانی الحجازی الشیعی کان من شیعة الإمام علی مولده بعد الهجرة»

سیر أعلام النبلاء، اسم المؤلف: محمد بن أحمد بن عثمان بن قایماز الذهبی أبو عبد الله، دار النشر: مؤسسة الرسالة - بیروت - 1413، الطبعة: التاسعة، تحقیق: شعیب الأرناؤوط, محمد نعیم العرقسوسی، ج 3، ص 468، باب 97 - أبو الطفیل ع

این‌ها همگی از اصحاب پیغمبر اکرم است. خیلی جالب است که در کتاب «الکفایة فی علم الروایة» اثر «خطیب بغدادی» صفحه 131 آمده است:

«لم ترک البخاری حدیث أبی الطفیل عامر بن واثلة قال لأنه کان یفرط فی التشیع»

بخاری روایتی از ابو طفیل صحابی پیغمبر اکرم نیاورده است، زیرا او در شیعه بودن علی افراط می‌کرد.

«الا انه کان من الغالین فی التشیع»

ایشان که صحابی پیغمبر اکرم است. شما هم نسبت به صحابه معتقدید:

«الصحابة کلّهم من أهل الجنة قطعاً»

قطعاً تمام صحابه اهل بهشت هستند.

الإصابة فی تمییز الصحابة، المؤلف: أبو الفضل أحمد بن علی بن حجر العسقلانی (المتوفی: 852 هـ)، تحقیق: عادل أحمد عبد الموجود وعلی محمد معوض، الناشر: دار الکتب العلمیة – بیروت، الطبعة: الأولی - 1415 هـ، ج 1، ص 163، الفصل الثالث

همچنین معتقدید اگر کسی نسبت به صحابه بد و بیراه بگوید زندیق است. حال چرا اینجا حرفی نمی‌زنید؟! جالب است که ایشان می‌گوید:

«وسئل عن الفضل بن محمد الشعرانی فقال صدوق فی الروایة الا انه کان من الغالین فی التشیع»

در مورد او از فضل بن محمد شعرانی سؤال کردند. او گفت: او در روایت صدوق است، الا اینکه در تشیع قدری غلو دارد.

«قیل له فقد حدثت عنه فی الصحیح»

پرسیدم: چرا در حدیث صحیح از او روایت نقل کردید؟

«فقال لأن کتاب استاذی ملآن من حدیث الشیعة یعنی مسلم بن الحجاج»

او گفت: کتاب استادم مسلم بن حجاج مملو از احادیث شیعیان علی بن أبی طالب است.

الکفایة فی علم الروایة، اسم المؤلف: أحمد بن علی بن ثابت أبو بکر الخطیب البغدادی، دار النشر: المکتبة العلمیة - المدینة المنورة، تحقیق: أبو عبدالله السورقی, إبراهیم حمدی المدنی، ج 1، ص 131، باب ذکر بعض المنقول عن أئمة أصحاب الحدیث فی جواز الروایة عن أهل الأهواء والبدع

حال در خصوص اینکه از «سلمان» و دیگر اصحاب چقدر روایت داریم، کاری به این مسائل نداریم. آقای «دکتر صبحی الصالح» یکی از علمای بزرگ لبنان در کتاب «النظم الإسلامیة» می‌نویسد:

« کان بین الصحابة حتّى فى عهد النبى(صلى الله علیه وآله) شیعة لربیبه علىّ، منهم: أبوذر الغفارى، و المقداد بن الأسود، و جابر بن عبدالله، و ابى بن الکعب، و أبو الطفیل عامر بن واثلة، و العباس بن عبد المطلب، و جمیع بنیه، و عمّار بن یاسر، و أبو ایوب الانصارى»

زمان پیغمبر اکرم عده‌ای از صحابه بودند که شیعه علی بن أبی طالب بودند.

النظم الاسلامیة، صالح صبحی، ناشر: الشریف الرضی، ص 96

این افراد در زمان پیغمبر اکرم شیعه بودند. شما که می گویید مذهب شیعه من درآوردی است، صحابه را می‌خواهید چکار کنید؟!! «محمد کردعلی» در کتاب «خطط الشام» جلد ششم صفحه 245 می‌نویسد:

«عرف جماعة من کبار الصحابة بموالاة علی فی عصر رسول الله صلی الله علیه وسلم»

تعدادی از بزرگان صحابه مشهور بودند به موالات در عصر پیغمبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم).

«ومثل أبی ذو الغفاری وعمار بن یاسر وحذیفة بن الیمان وذی الشهادتین خزیمة بن ثابت وأبی أیوب الأنصاری وخالد بن سعید بن العاص وقیس ابن سعد عبادة وکثیر أمثالهم»

سپس می‌نویسد:

«عرف هؤلاء باسم شیعة علی ثم غلب فأطلق فقیل لهم شیعة»

در عرف ابتدا به این افراد شیعه علی بن أبی طالب می‌گفتند، بعدها آنها را شیعه می‌گفتند.

خطط الشام، المؤلف: محمد بن عبد الرزاق بن محمَّد، کرْد عَلی (المتوفی: 1372 هـ)، الناشر: مکتبة النوری، دمشق، الطبعة: الثالثة، 1403 هـ - 1983 م، ج 6، ص 245

بعدها وقتی شیعه می‌گفتند، معلوم بود شیعه چه کسی هستند! این‌ها همگی کتب اهل سنت است. بنده یک مورد از کتاب‌های شیعه نیاوردم.

این‌ها مطالبی است که علمای اهل سنت در مورد شیعه دارند. در کتاب «خطط الشام» صفحه 251 هم مطالبی در این زمینه آمده است.

در کتاب «اثبات الوصیه» اثر «مسعودی» هم نقل شده است که تعدادی از شیعیان علی بن أبی طالب بعد از بیعت ابوبکر در منزل امیرالمؤمنین بودند. از میان علمای شیعه در کتاب «فرق الشیعه» اثر «نوبختی» آمده است:

«فأول الفرق (الشیعة) وهم فرقة علی بن أبی طالب علیه السلام المسمون بشیعة علی علیه السلام فی زمان النبی صلی الله علیه وسلم»

فرق الشیعة، الحسن بن موسی النوبختی، ج 1، ص 17، باب بسم الله الرحمن الرحیم

در این روایت آمده است که این افراد در زمان پیغمبر اکرم قائل به شیعه امیرالمؤمنین بودند. حال شما هم بفرمایید به یک نفر در زمان پیغمبر اکرم "وهابی" یا "اهل سنت" گفته‌اند؟!

مجری:

این آقایی که ادعا می‌کند مذهب شیعه مذهب من درآوردی است، باید پیغمبر اکرم را مؤاخذه کند!!

حضرت آیت الله حسینی قزوینی:

بله، ما تمامی این مطالب را از کتب اهل سنت آوردیم.

مجری:

بسیار خوب، خیلی ممنون و متشکرم. آقای فتحی از کرج پشت خط ارتباطی برنامه زنده «حبل المتین» هستند. آقای فتحی سلام به شما، شبتان بخیر؛

بیننده (آقای فتحی از کرج – شیعه):

سلام عرض می‌کنم خدمت حضرت آیت الله حسینی قزوینی و مجری محترمتان.

حضرت آیت الله حسینی قزوینی:

سلام علیکم و رحمة الله.

مجری:

سلامت باشید، بفرمایید.

بیننده:

آقای دکتر برنامه‌های شما را که نمی‌توان از دست داد. من تحقیقاتی داشتم ابتدا در مورد اینکه شیعه اولین کلمه‌اش کجاست.

من وقتی به قرآن کریم سوره قصص آیه 15 رسیدم، کلمه شیعه را دیدم. در این سوره مبارکه نه حضرت موسی پیغمبر است و نه اصلاً خبر دارد که پیغمبر است. فکر می‌کنم که در روایت داریم منظور شیعیان علی بن أبی طالب هستند.

آیه پانزدهم از سوره مبارکه قصص اولین جایی است که از کلمه شیعه استفاده کرده است. غیر از سوره صافات که می‌فرماید حضرت ابراهیم شیعه او بود که پر واضح است مراد شیعه چه کسی است!

کلمه شیعه در قرآن کریم به شیعه علی بن أبی طالب الحاق شده است، نه سایر کسان.

آنجا که قرآن کریم می‌فرماید حضرت موسی شیعه شد، در حالی بود که حضرت موسی هنوز پیغمبر نشده بود که شیعه کسی باشد یا کسی شیعه او باشد و خبر هم ندارد.

موضوع دیگر اینکه نمی‌دانم چرا دوستان اصرار دارند. شما این همه گفتید و سال‌هاست دارید می گویید و خودشان هم می‌دانند و کتاب‌هایشان را می‌خوانند.

قرآن کریم می‌فرماید: قوم دیگری می‌آید که آنها باید پشتیبان علی بن أبی طالب باشند و پرچم علی بن أبی طالب و حسین بن علی را بالا نگاه دارند.

حال می‌فهمیم چرا قرآن کریم این مطلب را فرموده است. به عنوان مثال آیاتی همانند آیه 39 از سوره مبارکه توبه و آیه 54 از سوره مبارکه مائده و آیه آخر سوره محمد.

قرآن کریم دائماً اصرار دارد که قوم دیگری باید این وظیفه را انجام دهد، زیرا شیعه بودن آسان نیست و وظیفه فوق العاده سنگینی است.

آقای دکتر امیدوارم حرف‌های شما را بشنوند و حرف‌های شما مسئولیت آنها را چند برابر خواهد کرد!

حضرت آیت الله حسینی قزوینی:

ان شاءالله که بشنوند.

مجری:

خیلی ممنونم، از شما تشکر می‌کنم، خدانگهدارتان باشد. استاد چند دقیقه از برنامه باقی مانده است و با توجه به نکاتی که امشب مطرح شد و می‌خواهیم بحث را به جایی برسانیم، من می‌خواهم به سراغ سؤال بعدی بروم.

آیا از میان علمای بزرگ اهل سنت در صحت عمل به فتوای شیعه فتوا داده‌اند؟! این گوینده وهابی در کلیپی که بیان کرده بود، می‌گفت: "دین من درآوردی و مذهب ساختگی"!

اگر مذهب ساختگی و دین من درآوردی باشد، قاعدتاً باید بر سر عمل به فتوای شیعه باید بحث باشد.

ما می‌خواهیم ببینیم از میان علمای بزرگ اهل سنت کسی در صحت عمل به فتوای شیعه فتوایی داده است یا در مقایسه مذهب شیعه با اهل سنت سخنی گفته‌اند یا خیر؟!

شهادت علمای معاصر اهل سنت بر صحت عمل طبق مذهب شیعه

حضرت آیت الله حسینی قزوینی:

در حال حاضر در کره زمین، نماینده رسمی و سخنگوی اهل سنت دانشگاه الأزهر است. در حقیقت تمام مردم و علما به دانشگاه الأزهر نگاه می‌کنند. آقای «شیخ شلتوت» در زمان آیت الله العظمی بروجردی رسماً اعلام کرد:

" إن مذهب الجعفریة المعروف بمذهب الشیعة الإمامیة الاثنا عشریة مذهب یجوز التعبد به شرعا كسائر مذاهب أهل السنة"

مذهب شیعه امامیه اثنی عشریه از مذاهب اسلامی است و می‌شود به فتاوی آن‌ها عمل کرد، همانطور که می‌توان به فتاوی اهل سنت عمل کرد.

هیچ احدی از اهل سنت جرئت نکردند برخلاف «شیخ شلتوت» نظر بدهند و حتی وهابی‌ها هم جرئت مخالفت نداشتند.

«شیخ شلتوت» از نظر محبوبیت در جامعه به حدی مقام داشت که هرکسی می‌خواست با ایشان مقابله کند، شکست خود را جلوی چشمش می‌دید. آقای «دکتر فهام» یکی از اساتید دانشگاه الأزهر در تأیید این فتوا می‌نویسد:

« و رحم الله الشیخ شلتوت الذی التفت الی هذا المعنی الکریم فخلد فی فتواه الصریحة الشجاعة حیث قال ما مضمونه : بجواز العمل بمذهب الشیعه الامامیة»

خدا رحمت کند شیخ شلتوت را که در فتوای صریح شجاعانه‌اش به این توجه داشت و گفت: عمل به مذهب شیعه امامیه جایز است.

«محمد ابو زهره» که یکی از شخصیت‌های پرآوازه اهل سنت است، کتاب‌های زیادی دارد. یکی از کتاب‌های ایشان «تاریخ المذاهب الإسلامیه» است.

بنده به دوستان طلبه و دانشجو توصیه می‌کنم کتاب «تاریخ المذاهب الإسلامیة فی السیاسة و العقائد و تاریخ المذاهب» اثر «امام محمد ابوزهره» را هم مطالعه کنند. ایشان در این کتاب صفحه 35 می‌نویسد:

«لا شک أن الشیعة فرقة إسلامیة... ولا شک أنها فی کل ما تقول تتعلق بنصوص قرآنیة أو أحادیث منسوبة إلی النبی»

تاریخ المذاهب الإسلامیة فی السیاسة و العقائد و تاریخ المذاهب الفقهیه؛ تألیف: ابوزهره، محمد؛ ناشر: دارالفکر العربی؛ قاهره، مصر؛ ص 35

به گفته ایشان هرچه شیعه می‌گوید متعلق به آیات قرآن کریم و احادیث نبوی است. ایشان در کتاب «الإمام الصادق حیاته و عصره و آرائه و فقهه» می‌نویسد:

« وأخیراً نقولها کلمه صادقه، إذ لم یبق من خلاف بیننا وبین إخواننا الاثنی عشریه، إلا ذلک الخلاف النظری الذی لیس له موضع من العمل، وهو أقرب إلى أن یکون خلافاً فی وقائع التاریخ»

بیایید یک سخن راست بگوییم. ما باید اختلاف با برادران مذهب دوازده امامی را کنار بگذاریم و غیر از این هیچ اختلاف اساسی که منجر به کفر باشد میان ما و شیعه نیست.

الا‌ما‌م‌ الصا‌دق‌ حیا‌ته‌ و عصره‌ آراوه‌ و فقهه‌؛ تألیف: ابوزهره، محمد؛ ناشر: دارالفکر العربی؛ قاهره، مصر

آقای «شیخ محمد غزالی» که یکی از علمای بزرگ اهل سنت است، در کتاب «دفاعٌ عن العقیدة و الشریعة ضد مطاعن المستشرقین» می‌نویسد:

«وأعتقد أن لفتوی الأستاذ الأکبر الشیخ محمود شلتوت شوط واسع فی هذه السبیل وهی استئناف لجهد المخلصین من أهل السلطة وأهل العلم جمیعاً»

فتوایی که استاد اعظم شیخ محمود شلتوت مبنی بر عمل به مذهب شیعه داد یک میدان واسعی درست کرد برای کسانی که مخلصانه اهل حکومت و اهل علم هستند.

«وتکذیب لما یتوقعه المستشرقون من أن الأحقاد سوف تأکل هذه الأمة قبل أن تلتقی صفوف‌ها تحت رایة واحدة»

این فتوا تکذیب کرد کینه‌هایی که مستشرقین دارند و دنبال این هستند که بین امت اسلامی اختلاف ایجاد کنند یکی به نام شیعه و دیگری به نام سنی.

ایشان در ادامه می‌نویسد:

«إن الشیعة یؤمنون برسالة محمد ـ صلی الله علیه وسلم ـ ویرون شرف علی فی انتمائه إلی هذا الرسول وفی استمساکه بسنته»

شیعه به رسالت پیغمبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) عقیده دارند و نسبت به اشرفیت علی بن أبی طالب عقیده دارند و به سنت پیغمبر اکرم عمل می‌کنند.

«وهم کسائر المسلمین»

و آنها همانند سایر مسلمانان هستند.

دفاع عن العقیدة والشریعة ضد مطاعن المسنشرقین، المؤلف: محمد الغزالی، الناشر: دار نهضة مصر، الطبعة: الأولی، ج 1، ص 213 - 219، باب دفاع عن العقیدة و الشریعة ضد مطاعن

ما از این قضایا زیاد داریم. «عبدالرحمن نجار» مدیر مساجد قاهره و «استاد احمد بکر مصری»، «عبدالفتاح عبدالمقصود»، «احمد الحصری» استاد مساعد در دانشگاه الأزهر.

«دکتر احمد شرباصی»، «عبدالهادی مسعود ابیاری»، «ابوالوفا تفتازانی» استاد فلسفه در دانشگاه قاهره و «محمد زهیلی» همگی در رابطه با مسئله مذهب شیعه بر این عقیده هستند که تفاوتی با مذهب اهل سنت نیست.

همچنین معتقدند که اگر کسی به فتاوی علمای شیعه در فقه عمل کند، مجزی است همانطور که اگر به فتاوی علمای اهل سنت عمل کند مجزی است. مذهب شیعه همانند سایر مذاهب اسلامیه است و هیچ تفاوتی ندارد.

کسانی که قدری آزاد هستند و تفکر سلفی و وهابی و تکفیری ندارند، چنین عقایدی دارند.

شما میان خودتان چقدر اختلاف دارید!! احناف و مالکی‌ها و شافعی‌ها و حنبلی‌ها هم در میان خود اختلاف دارید. ببینید آیا اختلاف شما با یکدیگر بیشتر است یا اختلاف شما با شیعه بیشتر است؟! همانطور که شما معتقدید «ابوحنیفه» مجتهد است و؛

«إذا حَکمَ الْحَاکمُ فَاجْتَهَدَ ثُمَّ أَصَابَ فَلَهُ أَجْرَانِ وإذا حَکمَ وَاجْتَهَدَ ثُمَّ أَخْطَأَ فَلَهُ أَجْرٌ»

مسند الإمام أحمد بن حنبل، اسم المؤلف: أحمد بن حنبل أبو عبدالله الشیبانی، دار النشر: مؤسسة قرطبة – مصر، ج 4، ص 204، ح 17849

همچنین معتقدید «شافعی» مجتهد است و اگر فتاوی او مطابق واقع بود دو پاداش می‌برد و اگر خطا کرد یک پاداش می‌برد.

«علامه حلی» هم مجتهد است. «شیخ طوسی» هم مجتهد است. «شیخ صدوق» هم مجتهد است. «سید مرتضی» هم مجتهد است. ما هم نسبت به این بزرگان معتقدیم:

«إذا حَکمَ الْحَاکمُ فَاجْتَهَدَ ثُمَّ أَصَابَ فَلَهُ أَجْرَانِ وإذا حَکمَ وَاجْتَهَدَ ثُمَّ أَخْطَأَ فَلَهُ أَجْرٌ»

چرا شما نسبت به فقهای خودتان می گویید که اگر اجتهاد کرد دو صواب یا یک صواب می‌برد، اما نسبت به شیعه این تعابیر را به کار می‌برید؟!

ما در جلسه گذشته هم عرض کردیم که تمام صحاح سته شما به اندازه دو سوم کتاب «کافی» نیست یعنی کتاب «کافی» از صحاح سته شما بیشتر احادیث دارد.

اگر «کلینی» با سلسله سند از ائمه اطهار روایت نقل کرده است، «بخاری» هم متوفای 256 هجری است و «مسلم» هم متوفای 261 هجری است. آن‌ها هم با سند از پیغمبر اکرم نقل روایت کرده است.

اگر بناست واسطه‌ها ضرر بزند، واسطه‌های شما هم ضرر می زند. شما هم نباید به احادیث «بخاری» عمل کنید. «بخاری» متوفای 256 هجری است و پیغمبر اکرم متوفای سال یازدهم هجری است.

ما در جلسه گذشته هم عرض کردیم که «بخاری» با پیغمبر اکرم نزدیک به دویست و پنجاه سال فاصله دارد.

«کلینی» متوفای 329 هجری است و امام حسن عسکری (علیه السلام) متوفای 254 هجری است. ببینید نزدیک به هفتاد سال فاصله است، اما «بخاری» با پیغمبر اکرم نزدیک به دویست و پنجاه سال فاصله دارد.

این در حالی است که «کلینی» از اصل «زراره» نقل کرده است. «زراره» متوفای 150 هجری است و امام صادق سال 148 هجری به شهادت رسیده است. همچنین امام محمد باقر (علیه السلام) سال 114 هجری به شهادت رسیده است.

«کلینی» از اصل «هشام» روایت نقل کرده است که متوفای 154 هجری است. «یونس بن یعقوب» قبل از سال 148 هجری از دنیا رفته است.

«یونس بن عبدالرحمن» متوفای 208 هجری است که از اصحاب امام رضا و امام جواد (علیهم السلام) است. ملاحظه کنید سال 208 تا 329 چقدر با همدیگر تفاوت دارند.

مجری:

حضرت استاد خیلی خیلی ممنونم. امشب در محضر شما شاگردی کردیم و استفاده کردیم و خیلی نکات خوبی را مثل همیشه بهره بردیم. خداوند به شما سلامتی و عاقبت بخیری عنایت کند.

حضرت آیت الله حسینی قزوینی:

خداوند به شما توفیق بدهد.

مجری:

سلامت باشید. دوستان عزیزم و همراهان گرانقدر «شبکه جهانی حضرت ولی عصر» به پایان برنامه زنده «حبل المتین» رسیدیم.

همانطور که خدمتتان گفتم امشب شب اول ماه رجب هست. حتماً به کتاب شریف «مفاتیح الجنان» مراجعه کنید. در فضای مجازی هم اعمال امشب حتماً نوشته شده است.

تا جایی که می‌توانید نماز اول ماه را بخوانید. فردا نماز روز اول ماه رجب را بخوانید. روزه فردا هم بسیار سفارش شده است. خلاصه اعمال بسیار زیادی است که اگر موفق شدید و انجام دادید خدمتگزاران خودتان را هم از دعای خیر بی نصیب نگذارید.

ممنونم از نگاه و توجهتان، در پناه حضرت حق و زیر سایه آقاجانمان حضرت مرتضی علی باشید و با تمام وجود دعا می‌کنیم برای ظهور و فرج مولایمان امام زمان (ارواحنا له الفداء).

یا علی

والسلام علیکم و رحمة الله و برکاته


حبل المتین _ امامت الهی از منابع شیعه و اهل سنت>

امام باقر ع باقرالعلوم شکافنده علم سلام پیامبر ص تشیع کتب اهل سنت سقیفه اجتهاد آیت الله قزوینی