سایر قسمت ها
راه روشن -نقد دگر اندیشان شیعی

قسمت هشتاد و یک برنامه راه روشن با کارشناسی حجت الاسلام و المسلمین دکتر ابوالقاسمی


دیگر قسمت ها

 بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

 

عنوان برنامه: راه روشن (نقد دگر اندیشان شیعی)

عناوین بحث: فلسطین، غزه، پاسخ به شبهات غزه، دفاع از مظلوم، شهید، شهادت، شیعه، دشمن اهل بیت (علیهم السلام)، ناصبی کیست؟، مسلمان، فرق اسلامی، داعش، صیهونیست...

تاريخ: 09/ 8/ 1402

استاد: حجت الاسلام والمسلمین دکتر ابو القاسمی

مجری: آقای محمد تقی غضبانی

مجری:

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ وَبِه نَسْتَعِینْ اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّد وَعَلیٰ آله الطیبین الطاهرین، صلی الله علیک یا مولای یا صاحب العصر والزمان، عزیز بیننده سلام وقت شما بخیر، همان گونه که مستحضر هستید رسالت برنامه راه روشن، روشن کردن برخی از تاریکی ها است در اثر شبهاتی که منتشر می شود بخصوص در فضای مجازی کلیپ های که پخش می شود و آن تاریکی ها به ذهن ما خطور می کند ان شاء الله این برنامه دنبال این است این گونه اتفاقات و ابهاماتی که در ذهن ما است را روشن کند. همان گونه که مستحضر هستید مهمان عزیز و استاد گرانقدر ما در این برنامه جناب آقای دکتر ابوالقاسمی هستند، سلام عرض می کنیم، استاد سلام علیکم ورحمت الله.

استاد ابو القاسمی:

وعلیکم السلام ورحمت الله

أعوذ بِاللَّهِ مِنَ الشَّیطَانِ الرَّجِیمِ بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ اَلْحَمدُ للهِ رَبِّ العالَمین اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى ‌مُحَمَّدٍ الْمُصْطَفَى وَ عَلِيٍّ الْمُرْتَضَى وَ فَاطِمَةَ الزَّهْرَاءِ وَ ‌الْحَسَنِ الرِّضَا وَ الْحُسَيْنِ الْمُصَفَّى، وَ جَمِيعِ الْأَوْصِيَاءِ ‌مَصَابِيحِ الدُّجَى وَصلّ عَلیٰ مَنْ بِيُمْنِهِ رُزِقَ الْوَرَي وَ بِوُجُودِهِ ثَبَتَتِ الْاَرْضُ وَ السَّمَاءُ مَوْلانا صَاحِبَ العَصْرِ وَالزمَان

سلام عرض می کنم خدمت شما و همه بینندگان گرانقدر شبکه جهانی حضرت ولی عصر امیدوارم هرکجا که هستند موفق و پیروز باشند.

مجری:

خیلی متشکرم که تشریف آوردید و وقت گذاشتید، استاد عزیز مسلم است این روزها بزرگ ترین واقعی که رخ داده است قضیه ای که در بین رژیم صهیونیستی و غزه رخ داده است. طبیعتاً‌ شبهات امروز در این خصوص در فضای مجازی زیاد صحبت شده است و مطرح است جناب آقای دکتر قزوینی هم به این قضیه اشاره کردند. امروز در این خصوص می خواهیم استفاده کنیم و بهره ببریم و شبهاتی که در این زمینه مطرح می شود.

استاد ابوالقاسمی:

بسم الله الرحمن الرحیم در این ایام، مطالب بسیار زیادی مطرح شد در باب دفاع نکردن از مردم غزه یا تشکیک در این قضیه که چرا دفاع می کنیم؟ اعتقاد ما، اعتقاد جازم ما بارها هم در این شبکه گفتیم در دیگر جاها هم مطرح گردید باید به هر نحو ممکن از مردم مظلوم غزه در مقابل دشمنان شان دفاع کرد.

اما یک سری شبهات و سوالاتی مطرح شده است که ما وظیفه داریم به این شبهات و سوالات جواب بدهیم. تأثیر گذاری آن شبهات در خالی کردن دل های مردم اگر درست به آن پاسخ داده نشود خیلی زیاد است. وظیفه ما جهاد تبیین است وظیفه داریم نسبت به این شبهه ها پاسخ بدهیم و طوری آن ها را مطرح کنیم که دیگر جایی برای اشکال در نزد مردم نسبت به این مسئله باقی نماند.

یکی از چیزهایی که در این روزها زیاد پخش شد کلیپی از آقای ابطحی بود راجع به دیدگاه مردم غزه نسبت به امام زمان و کمک امام زمان به آن ها بود.

کلیپ شماره یک آقای ابطحی

آقای منصور عزیز باز دوباره گفته امام زمان با غزه است با حماس است از این طور چیزها بابا خود آن ها می گویند ما سنی هستیم شیعه نیستیم. در بین ما اصلاً شیعه نیست بعد اکثر سنی ها معتقد هستند امام زمان به دنیا نیامده است که همراه غزه باشد یا نه، ول کنید این که این قدر از امام زمان خرج می کنید بگویید اصلاً غزه خوب، فلسطین خوب، حماس خوب، احمدی نژاد عالی ولی به امام زمانش چه کار دارید؟ به خدا ملت و دین شان را نابود می کنید!

مجری:

معلوم شد می گوید این ها اصلاً‌ امام زمان را قبول ندارند شما می گویید امام زمان با این ها است.

استاد ابوالقاسمی:

شبهه اصلی آقای ابطحی این است چون اهل غزه به امام زمان اعتقاد ندارند پس نباید از امام زمان این جا مایه گذاشت اعتقادادت مردم خراب می شود. یک سوالی می پرسم روایات خیلی زیادی داریم در میزان الحکمة، جلد 2، صفحه 1781 چندین روایت آورده است

«التَحذِیر مِنْ دعوة المظلوم»

منتخب ميزان الحكمه؛ نویسنده: محمدی ری‌شهری، محمد، ج 1، ص352 

ترساندن از دعای که مظلوم می کند مراقب باشید مظلوم، ضد شما دعا نکند چند روایت است اولی از دعایی که مظلوم می کند بترسید چون از خدا، حق خودش را می خواهد و خدا هم کسی که حق خودش را بخواهد از حقش محروم نمی کند. از امیر مؤمنان علی (علیه السلام) روایت شده است بترسید از دعای مظلوم چون باز از خدا می خواهد و خدای متعال اکرم از آن است که شخصی حقش را طلب کند و خدا حقش را به او ندهد.

روایت بعدی، در روایت قبلی گفت:

 «فَإنَّه یَسئلُ الله حَقَّه»

 از خدا حقش را می خواهد

غرر الحكم و درر الكلم (مجموعة من كلمات و حكم الإمام علي عليه السلام)؛ نویسنده: تميمى آمدى، عبد الواحد بن محمد، محقق/ مصحح: رجائى، سيد مهدى‏،  ناشر: دار الكتاب الإسلامي، ص152

اما روایت بعدی:

«اتَّقُوا دَعْوَةَ الْمَظْلُوم‏»

از فریاد کمک خواهی مظلوم بترسید

«فانّها تحمل على الغمام»

او روی ابرها سوار می شود به آسمان می رود!

 کنایه از این است که به آسمان می رسد. خدای متعال می فرماید:

«يقول اللَّه تبارك و تعالى: و عزّتى و جلالى لأنصرنّك و لو بعد حين.»

قسم به عزت و جلالم بی شک تو را یاری خواهم کرد ولو مدتی هم طول بکشد.

این جا، این مظلوم با خدا صحبت کرد یا گفت کمکم کنید؟ فریاد رسی کرد اصلاً شاید مظلوم کافر است.

روایت بعدی:

« اتَّقُوا دَعْوَةَ الْمَظْلُومِ فَإِنَّ دَعْوَةَ الْمَظْلُومِ تَصْعَدُ إِلَى السَّمَاءِ كأنّها شرارة‏»

از درخواست کمک خواهی مظلوم بترسید مثل شعله به آسمان می رود.

روایت بعدی صریح در آن است چیزی که من می خواهم عرض کنم

«اتّقوا دعوة المظلوم و إن كان كافرا فإنّها ليس دونها حجاب‏»

 از درخواست مظلوم، کمک خواهی مظلوم، فریاد کمک خواهی مظلوم بترسید «و إن كان كافرا»؛ حتی اگر این مظلوم کافر باشد.

«فإنّها ليس دونها حجاب‏»

نهج الفصاحة ( مجموعه كلمات قصار حضرت رسول صلى الله عليه و آله)؛  نويسنده: پاينده، ابو القاسم‏ (تاريخ وفات مؤلف: 1363 ش‏)، محقق / مصحح: ندارد، ناشر: دنياى دانش‏، تهران: 1382ش، ص162 و 163، 164

یعنی چه؟ این کافر است خدا را قبول ندارد چرا از خدا مایه می گذارید؟ چون این کافر است خدا را قبول ندارد خدا هم نباید کمکش کند؟ عقل بعضی ها همین قدر است بیشتر از این نمی فهمند چون مظلوم است خدا را قبول ندارد خدا هم نباید کمکش کند. شرط این که خدا بخواهد به آن مظلوم کند خدا را قبول داشته باشد.

مجری:

در لغت مظلوم هیچ اشاره ای به این بحث ندارد مظلوم، مظلوم است.

استاد ابوالقاسمی:

آقای ابطحی می گوید اهل غزه به امام زمان اعتقاد ندارند پس امام زمان نباید کمک شان کند. امام زمان وقتی کمک می کند اجازه از آقای ابطحی گرفته باشد آقای ابطحی اجازه می دهی؟ نه امام زمان اجازه نیست چرا؟ چون این ها به شما اعتقاد ندارند یک وقت نروی. این چه حرفی است این که امام زمان کمک کار مظلوم است یعنی مظلوم هم حتماً باید اعتقاد به امام زمان داشته باشد؟

این که خدا یاور مظلوم است حتماً این مظلوم باید مؤمن خدا ترس باشد؟ الان شما خدا را یاور خودتان می دانید خدا را یاور طیف خودتان می دانید؟ واقعاً شما خدا ترس هستید این طور شبهه افکنی می کنید‍! پس مشخص شد جواب شبهه خیلی واضح است خلط بین این که آیا ایمان به حضرت مهدی، ایمان به خدا شرط کمک است یا شرط به درجات والا رسیدن است؟ این ها را خلط کرده است بله ما اعتقاد داریم ایمان به امام زمان (روحی وارواح العالمین لتراب مقدمه الفداء) شرط به درجات والا رسیدن است. اما پیغمبر در زمان جاهلیت به مظلومین کفار کمک نمی کرد؟ حلف الفضول چه بود؟ حلف الفضول پیمانی بود گفتند اگر دوباره

«إنْ دُعِیتُ إلیها لاجبْتُ»

در جاهلیت به پیمانی دعوت شدند که اگر الان در اسلام هم به آن دعوت بشوند اجابت می کنند. آن چه بود؟ کمک به مظلومین بود اصلاً مظلومش کافر بود هنوز اسلامی نیامده است می گویند اگر الان دوباره همچنین چیزی پیش بیاید دوباره به سمت او می روم. آقای ابطحی پیغمبر به آن ها کمک کرده است، می گوید نه پیغمبر اشتباه کرده است یک وقت نروی این ها به نبوت شما اعتقاد ندارند. صبر کن این ها هر وقت به نبوت شما اعتقاد پیدا کردند بعد کمک شان کن!

این مدل تفکر این آقایان است بعد با این مدل تفکر، ادعا دارند که می خواهند دینداری به مدل خودشان در کشور رواج بدهند.

مجری:

خودشان منتظر امام زمان هم می دانند. فلسفه مهدویت چه است؟ بهتر از این که عدل و داد در تمام جهان حاکم بشود.

استاد ابوالقاسمی:

خیلی ها بعد از این که حضرت می آیند و عدالت حضرت را می بینند به حضرت ایمان می آورند یعنی می بینند حضرت دارد ظالم ها را از بین می برد بدون این که، این ها از او طلب کرده باشند. طرفدار حضرت می شوند می بینند حضرت دارد خون می دهد حضرت دارد جان عزیزترین افرادش را در جنگ ها می دهد به خاطر چه؟ به خاطر حمایت از مظلومینی که اصلاً‌ این مظلومین اعتقاد به امام نداشتند. آن موقع می آیند طرفدار می شوند و ایمان می آورند.

پس این شبهه که چون مردم غزه به امام زمان اعتقاد ندارند نباید به آن ها کمک کند. حرف خیلی خنده داری است مثل این که بگوییم پیغمبر چون آن زمان مظلومین به او اعتقاد نداشتند اصلاً نباید دعوت شان می کرد. چرا این همه برده را خرید آزاد کرد؟ این ها اعتقادی به حضرت نداشتند. چرا خدا به مظلومین کمک می کند خدا نباید کمک کند. این جواب شبهه اول که خیلی شبهه ساده است، متأسفانه آدم تعجب می کند آقا مثلاً درس دین هم خوانده است. این بیشتر آدم را غصه دار می کند که مدعی درس دین خواندن هستند ابتدائیات دین را هم نمی دانند.

 علاوه بر این های که عرض کردیم کلیپی در هفته گذشته پخش شد یکی از اهل غزه گفت این جا زمین مهدی است غزه زمین حضرت مهدی است. گروه های دیگری از آن جا راجع به اهل بیت امیر مؤمنان، امام حسن و امام حسین صحبت کردند پس ما فرض بگیریم شرط کمک این است که آن جا اعتقاد به زمان هم داشته باشند (طبق حرف های ابطحی) بعضی ها هستند آن جا اعتقاد دارند. آن بعضی ها الان مظلوم هستند یا نه؟

مجری:

یکی می خواهد برود کمک کند آن ها چه تکلیفی دارند؟

استاد ابوالقاسمی:

چون این جا چند رفیق داری این ها به امام زمان اعتقاد ندارند این ها به تو هم کمک نمی کنند. امام زمان این ها در همین حد است. من به تو کمک نمی کنم چون در محله ای هستی که تو یک خانواده شیعه هستی بقیه خانواده ها سنی هستند پس من به تو نباید کمک کنم. آقای ابطحی طبق استدلال شما به شیعه، آن جا شیعه هم دارد امام زمان به شیعه هایش نباید کمک کند؟

پس این مشکلی است که ما از دست این آقایان داریم. بگو آقا من می گویم از امام زمان در کشور نگو اسم امام زمان می آید ناراحت می شوم، از دفاع از غزه نگو اسم دفاع از غزه می آید ناراحت می شوم. هر دو را به هم چسبانده شبهه درست کرده مطرح کرده است. این راجع به شبهه ای که مطرح شده است.

مجری:

استاد شبهات دیگر هم مطرح شده است در خبرها مرتب می شنویم می گویند این قدر نفر از اهل غزه به شهادت رسیدند عده ای این را پر رنگ کردند خواستند یک جوری شبهه ای ایجاد کنند بگویند اهالی غزه به قول خودشان اهل سنت هستند. اهل سنت مگر شهید می شوند و از این بحث ها چطوری باید به این ها بگوییم؟

استاد ابوالقاسمی:

راجع به این شبهه، ما چند مدل مخاطب داریم یک مدل مخاطبی که تازه آمده است می بیند شبکه های صدا و سیما راجع به مظلومیت صحبت می کنند شهید می گویند. برای آن خیلی طبیعی و عادی بود جا افتاده بود چون صدا و سیما را منبع دین می داند صدا و سیما هم گفته است این ها شهید هستند پس شهید می شوند.

یک متن دیگری یا یک گروه دیگری هستند این ها کسانی هستند که یک مقداری مطالب دینی خواندند با بعضی از روایات آشنا شدند می دانند ما در خیلی از مسائل باید سراغ روایات برویم ببینیم در روایات چه آمده است؟ یعنی یک درجه جلوتر رفتند این های که یک درجه جلوتر رفتند ما به آن ها به یک سری مشکلاتی بر می خوریم. با گروه اول که ما آرزو داریم سراغ یک منبع متخصص دین شناس بروند از او دین شان را بگیرند این بسیار عالی است.

اما گروه دوم یک سوء استفاده های جدی از آن ها می شود طرف می آید یک روایت می خواند او هم می گوید معصوم گفته است نمی دانستم تمام شد دیگر باید حکم داد. خدا به آقای قرائتی سلامتی بدهد می گفتند سه گروه داریم با یک گروه شان دچار مشکل می شویم یک گروه از تعمیر ماشین هیچ سر در نمی آورد ماشینش خراب شد کنار می ایستد دست هم نمی زند تعمیر کار می آید درستش می کند. یک گروه کامل بلد هستند ماشین خراب شد تعمیر می کنند. یک گروه فکر می کنند یک ذره تعمیر کار هستند این ها ماشین را خراب تر می کنند.

 آن های که فکر می کنند یک ذره دین بلد هستند این ها سراغ یک روایت می روند وای چه شد؟ روایتی در کتاب تهذیب، جلد 6، صفحه 125، حدیث 220 آمده است آن دسته سومی که گفتیم خرابکاری می کنند چون درست نخواندند به این روایت استناد می کنند. به امام صادق عرض کردم

«قُلْتُ لِأَبِي عَبْدِ اللَّهِ علیه السلام جُعِلْتُ فِدَاكَ مَا تَقُولُ فِي هَؤُلَاءِ الَّذِينَ»

یک کلمه ای است قبلاً در برنامه خواندیم بعضی ها یَقتُلون خواندند بعضی ها یُقتَلون بعضی ها یقاتلون اگر یک دانه الف کوچک روی قاف بگذاریم یُقاتلون می شود در قرآن هم زیاد داریم.

«يُقْتَلُونَ فِي هَذِهِ الثُّغُورِ»

نظر شما در مورد کسانی که در مرزها (ترجمه اول) برای کشور گشایی می روند مردم را می کشند. (ترجمه دوم) در مرزها مشغول جنگ هستند این می زند دشمن می زند. یعنی ترجمه اول می شود فقط برای کشور گشایی رفته است. ترجمه دوم: اگر یُقاتلون باشد رفت و برگشتی است یک بار دشمن می آید این جا را می گیرد این ها می روند از دشمن می گیرند. ترجمه سوم: «يُقْتَلُونَ فِي هَذِهِ الثُّغُورِ» کسانی که در مرز کشته می شوند کدامش درست است؟ مشخص نیست، ولی از بعد شاید واضح بشود

«فَقَالَ الْوَيْلُ يَتَعَجَّلُونَ قَتْلَةً فِي الدُّنْيَا»

وای بر آن ها با عجله به سمت مرگ در دنیا و یک مرگ در آخرت رفتند.

 کسی که در دنیا کشته می شود با عجله به سمت مرگ دارد می رود یا رفته است؟ کشته شده یعنی رفته است تَعجَّلوا باید بگوید چرا يَتَعَجَّلُونَ می گوید؟ پس معلوم است یُقْتَلون نیست یا یُقاتلون یا یَقتُلون است این ها برای چه به مرز رفتند؟ حکومت گفت برای کشور گشایی برویم.

یا این ها نیروی نظامی لب مرز هستند نه برای دفاع از اسلام گاهی اوقات مأموریت شان دفاعی است گاهی اوقات مأموریت شان هجومی است. قبلاً گفتیم جهاد ابتدایی فقط و فقط با اذن معصوم یا طبق مبانی ما کسی که از معصوم اذن داشته باشد. حکام جور آن دوران که نداشتند این روایت می گوید یک عده ای لب مرز رفتند در آن جا جهاد ابتدایی (کشور گشایی) به خیال خودشان دارند می کنند. یا نه جزء نیروهای نظامی استان مرزی است گاهی اوقات کارش دفاعی و گاهی اوقات کارش تهاجمی است. وای بر این ها، این ها با عجله به سمت مرگ می روند!

«وَ قَتْلَةً فِي الْآخِرَةِ»

چرا «وَ قَتْلَةً فِي الْآخِرَةِ»؟ شما اگر یک آدم بی گناه را بکشید در دنیا مجازاتت می کنند البته اگر آن بی گناه مؤمن باشد شما یک قَتله ندارید عذاب دائم دارید. پس قَتْلَةً گفته است؟ یعنی آن کسی که این دارد در مرز او را می کشد مسلمان نیست پس روایت خیلی روشن شد یک نیروی نظامی لب مرز است با دشمنی دارد می جنگد تهاجم می کند از او بگیرد این ها از او بگیرند. جهاد ابتدایی هم است جهاد دفاعی نیست چون در باب جهاد دفاعی چند روایت از امام رضا (علیه السلام) خواندیم می گفتند جهاد دفاعی برای دفاع از اصل اسلام هیچ اشکالی ندارد. «وَ قَتْلَةً فِي الْآخِرَةِ» در آخرت هم یک بار کشته خواهد شد یک نفر را کشت یک بار کشته می شود. پس این با کدام متن بیشتر جور در می آید؟ با یَقْتُلون چون یُقاتلون الزاماً به قتل نیست یُقاتلون یعنی جنگ و درگیری اما یَقْتُلون یعنی آدم کشته است. آقا لب مرز رفت به اسم جنگ، آدم کشته است، باشد بدون اذن شرعی آدم کشتی قیامت هم قصاص می شوی حتی روایات می گوید اگر گاو و گوسفندی به همدیگر شاخ غیر شرعی بزنند طبق دین و شریعت خودشان، تویی گاو باید مثل یک گاو اهل سلم برخورد کنی اگر علف بقیه گاوها را خوردی به آن ها زور گفتی روز قیامت به همان اندازه توبیخ می شوی

(وَإِذَا الْوُحُوشُ حُشِرَتْ)

و در آن هنگام که وحوش جمع شوند.

سوره تکویر (81): آیه 5

یکی از معانیش همین است. البته حیوانات بهشت و جهنم ندارند برای عدالت خدا این مقدار باید انجام بشود. الان این شخص یک نفر را کشت کارش هم شرعی نبوده است چه می شود؟ در دنیا اگر کشته شد با عجله به سمت مرگ رفته است در خانه ام بودم؟ در خانه بودم درگیری نبود آن جا درگیری است پس با عجله به سمت مرگ رفته است. علاوه بر این، آن جا آدم همه کشته است پس یک دانه قصاص می شود مناسبت ترین متن برای روایت یَقتُلون است. یک نفری به اسم جهاد ابتدایی لب مرز رفت آدم هم کشته است اگر کشته شد شهید حساب نمی شود؟ می گویند نه

«وَ اللَّهِ مَا الشَّهِيدُ إِلَّا شِيعَتُنَا»

شهید، شیعیان ما هستند

«وَ لَوْ مَاتُوا عَلَى فُرُشِهِمْ»

حتی اگر این ها در خانه هایشان هم بیمرند!

تهذيب الأحكام (تحقيق خرسان)؛ نویسنده: طوسى، محمد بن الحسن، ناشر:  دار الكتب الإسلاميه، محقق/ مصحح: خرسان، حسن الموسوى‏، ج6، ص126، ح 220- 3

یعنی اگر با اعتقاد درست رفتی در خانه هم بودی شهید هستی. اگر شما با نیت خراب به جهاد ابتدایی رفتی آن جا کشته بشوی شهید حساب نمی شوی. موضوع روایت چه است؟ جهاد ابتدایی است. پس می شود گفت «مَا الشَّهِيدُ» به گفته علماء حصر اضافی است. در مقابل آن کسی که جهاد ابتدایی رفته است دارد می گوید. خود روایت هم اگر دقیق نگاه کنید مطلق شهادت را از غیر شیعه نفی نمی کند. این یک مطلب.

دوم: روایتی که الان دیدیم سندش را ببینیم:

«مُحَمَّدُ بْنُ أَحْمَدَ بْنِ يَحْيَى عَنْ إِبْرَاهِيمَ بْنِ هَاشِمٍ عَنْ عَلِيِّ بْنِ‏ سَعِيدٍ عَنْ وَاصِلٍ عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ سِنَانٍ قَالَ: قُلْتُ لِأَبِي عَبْدِ اللَّهِ (علیه السلام)»

 محمد ابن احمد ابن یحیی، ابراهیم ابن هاشم، علی ابن سعید، واصل از عبد الله ابن سنان این روایت در سندش چندین مشکل وجود دارد از جمله واصل ابن سلیمان در این سند این روایت است. این واصل آدم مجهولی است لذا نمی شود به این روایت استناد کرد.

همچنین در این روایت شخصی به نام علی ابن سعید است علی ابن سعید هم در بعضی از متن ها علی ابن مِعبد و بعضی از متن ها علی ابن سعید آمده است این هم معلوم نیست. قبلاً مفصل راجع به این روایت بحث کردیم که این دو نفر در روایت ضعیف هستند لذا این روایت قابل استناد از جهت رجالی نیست. پس روایتی سندش ضعیف است اصلاً هم دلالت بر این که غیر شیعیان مطلقا شهادت ندارند آن شهادتی که لب مرز و در جهاد ابتدایی است آن ثوابش برای شیعیان اثنی عشری با اذن امام است؛ چون گفتیم نسبی است به نسبت به او دارد می گوید حصر اضافی است یعنی آن شهادتی که تو تصور می کنی برای چه به جبهه رفتی؟ می گوید به جبهه برای شهادت رفتم آن شهادتی که تو فکر می کنی شیعیان ما در خانه هم باشند گیرشان می آیند آنی که تو دنبالش هستی. اگر فرض کنیم این روایت درست است آن شهادتی که این ها دنبالش بودند فقط مخصوص شیعیان است.

اما غیر شیعه شهید نمی شود؟ چرا روایات متعدد داریم من بعضی از روایات مربوط به شهادت غیر شیعیان را خدمت بزرگواران عرض می کنم

مجری:

این روایتی که شما قبلاً هم خوانده بودید بر ما هیچ دلالتی بر این ندارد که شهادت منحصر به شیعه باشد سند روایتش هم ضعیف است. پس این روایت کلاً منتفی می شود و ظاهراً اساس شبهه هم بر این روایت است.

استاد ابوالقاسمی:

درست است. روایت بسیار مشهوری است در کتاب های مختلفی هم آمده است من از عمده ابن بطریق می آورم

«مَنْ مَاتَ عَلَى حُبِّ آلِ مُحَمَّدٍ مَاتَ شَهِيداً»

عمدة عيون صحاح الأخبار في مناقب إمام الأبرار؛ نويسنده: ابن بطريق، يحيى بن حسن‏ (تاريخ وفات مؤلف: 600 ق‏)، محقق / مصحح: ندارد، ناشر: جماعه المدرسين بقم، مؤسسة النشر الاسلامي‏، قم: 1407، ص54

حب گفت ولایت به معنای امامت الهی نگفته است این یک روایت. روایت دوم روایت مربوط به شهدای لشکر مالک اشتر است مفصل در این برنامه راجع به آن صحبت کردیم اکثریت لشکر امیر مؤمنان علی (علیه السلام) اعتقاد به امامت الهی ایشان نداشتند. تا این که اواخر حیات شان مناظره ای با اشعث ابن قیس انجام دادند در آن مناظره طبق روایات:

«علی رئوس الأشهاد»

جلوی همه علنی گفتند بله حق با شیعیان من است. آن جا تازه یک عده گفتند بله ما شیعه علی هستیم تا آن جا پنهان می کردند از آن جا علناً گفتند ما شیعه علی هستیم و امامت، الهی است پس قبل از آن اکثریت امامت شورایی حضرت علی را قبول داشتند امامت الهی را قبول نداشتند. زمان مالک اشتر قبل مناظره یا بعد از مناظره است؟ مالک اشتر در قبل از مناظره است آن مناظره اواخر حیات است زمان مالک اشتر قبل از آن است. حضرت صحبتی با مالک کردند

«وَ إِنِ اسْتُشْهِدَ أَحَدٌ مِنْ جُنُودِكَ»

اگر یکی از لشکریان تو شهید شد

«وَ أَهْلُ النِّكَايَةِ فِي عَدُوِّكَ»

اگر کسانی که ضد دشمنت کمکت می کرد

«فَاخْلُفْهُ فِي عِيَالِهِ»

برو به خانواده اش کمک کن

«بِمَا يَخْلُفُ بِهِ الْوَصِيُّ الشَّفِيقُ الْمُوَثَّقُ بِهِ حَتَّى لَا يُرَى عَلَيْهِمْ أَثَرُ فَقْدِهِ»

برو آن قدر کمک شان کن مثل یک برادر شفیق و دلسوزی که به او اعتماد دارد آن قدر کمک کن که خانواده او دیگر احساس از دست او را نداشته باشند.

تحف العقول عن آل الرسول (صلى الله عليه و آله)؛ ابن شعبه حرانى، حسن بن على، محقق/ مصحح: غفارى، على اكبر، ناشر: جامعه مدرسين، ص134

«وَ أَهْلُ النِّكَايَةِ فِي عَدُوِّكَ» تو یک دشمنی داری یک نفری هم آمد دارد به تو کمک می کند اگر این شهید شد حضرت نگفتند نه مالک اشتر چون اغلب کسانی که با من هستند امامت الهی را قبول ندارند شهید نمی شوند. یا نه مالک اشتر اول برو ببین آنی که در لشکر تو کشته شد شیعه اثنی عشری بود یا نبود؟ اگر شیعه اثنی عشری بود این کارها را انجام بده نبود نکن! اصلاً ناظر به این قضیه نیست حضرت به این مسئله توجه ندارند خیلی واضح است حضرت دارد می گوید این ها می توانند شهید بشوند بله شهداء درجات دارند. همان طوری که غیر شهداء هم درجات دارند. انبیاء و اولیاء هم درجات دارند.

این که بگوییم یک نفری مثل شهید سعید حاج قاسم سلیمانی با آن دید معرفتی اش با آن رفیقش که کنار هم دفن شدند یا مثلاً‌ شهدای دیگری که هر کدام معارف مختلفی داشتند می گوییم نه درجات معرفتی مهم نیست مهم شهادت است. بله شهادت مهم است اما:

(يرْفَعِ اللَّهُ الَّذِينَ آمَنُوا مِنْكُمْ وَالَّذِينَ أُوتُوا الْعِلْمَ دَرَجَاتٍ وَاللَّهُ بِمَا تَعْمَلُونَ خَبِيرٌ)

و هنگامي که گفته شود: «برخيزيد»، برخيزيد؛ اگر چنين کنيد، خداوند کساني را که ايمان آورده‌اند و کساني را که علم به آنان داده شده درجات عظيمي مي‌بخشد؛ و خداوند به آنچه انجام مي‌دهيد آگاه است!

سوره مجادله (58): آیه 11

معرفت موجب درجات رشد می شود توان پیدا می کند خیلی سریع تر می شود. در روایت بعدی حضرت می گویند «وَ إِنِ اسْتُشْهِدَ أَحَدٌ مِنْ جُنُودِكَ» شهید شد

مجری:

لفظ شهادت به کار برده شده است.

استاد ابوالقاسمی:

چه از این واضح تر می خواهی این هم یک روایت. سراغ روایت بعدی برویم که بسیار مهم است و سندش هم صحیح است در مورد جنگ صفین در کتاب مزار مرحوم مشهدی در زیارت غدیریه امیر مؤمنان علی (علیه السلام) می گوید در جنگ صفین

«وَ عَدُوُّكَ عَدُوُّ اللَّهِ، جَاحِدٌ لِرَسُولِ اللَّهِ، يَدْعُو بَاطِلًا، وَ يَحْكُمُ جَائِراً، وَ يَتَأَمَّرُ غَاصِباً، وَ يَدْعُو حِزْبَهُ إِلَى النَّارِ.»

دشمن شما لشکرش را به آتش دعوت می کرد

«وَ عَمَّارٌ يُجَاهِدُ وَ يُنَادِي بَيْنَ الصَّفَّيْنِ»

عمار، ششمیر به دست گرفته بود می جنگید فریاد می کشید

«الرَّوَاحَ الرَّوَاحَ إِلَى الْجَنَّةِ»

المزار الكبير (لابن المشهدي)؛ نویسنده: ابن مشهدى، محمد بن جعفر، ناشر: دفتر انتشارات اسلامى وابسته به جامعه مدرسين حوزه علميه قم، محقق/ مصحح: قيومى اصفهانى، ص277

«الرَّوَاحَ الرَّوَاحَ إِلَى الْجَنَّةِ» یعنی چه؟ دیدید اتوبس ها اول جاده می ایستند دنبال مشتری برای شهرهای مختلف می گردند. این «الرَّوَاحَ الرَّوَاحَ» یعنی دارم می روم هر که بیاید سوار این اتوبوس بشود به بهشت می رود. عمار مقداری فکر کن لشکر حضرت علی را داری گول می زنی اغلب این ها شیعه اثنی عشری نیستند. «الرَّوَاحَ الرَّوَاحَ إِلَى الْجَنَّةِ» می گویی کشته بشود به بهشت نمی رود!

نه آقا منِ عمار می دانم چه به چه است تو نمی خواهد به من یاد بدهی وقتی من می گویم «الرَّوَاحَ الرَّوَاحَ إِلَى الْجَنَّةِ» و امام هادی در زیارت غدیریه تأییدش می کند، توقع داری حتماً برای شهید شدن و بهشتی شدن باید شیعه اثنی عشری باشد؟ یا می تواند شامل مستضعفین هم بشود؟ بله می تواند شامل مستضعفین بشود مشکلی ندارد. سند روایت صحیح است.

نگویند این جا کلمه شهید نیامده است اما در بهشتی شدن یک تفکیکی داریم یک: منافق و مخالف و معاند طبق تعریف روایی اش نه مخالف غیر شیعه یعنی کسی که حق را فهمید و مخالفت کرد چون یکی از گیرهای اساسی نفهمیدن معنی مخالف است. حق را فهمید و مخالفت کرد جایگاه مخالف، جهنم است. مستضعف در حالت عادی به قیامت می رود آن جا احتمال شفاعت دارد. مؤمن کجا است؟ وقتی مؤمن مُرد به بهشت می رود. مستضعف برای قیامت می رود ممکن است جهنم هم برود بعد به بهشت برود. منافق و مخالف به معنی کسی که حق را فهمید و مخالفت کرد صاف به جهنم می رود.

«إِنَّ عَلِيّاً (علیه السلام) بَابٌ فَتَحَهُ اللَّهُ فَمَنْ دَخَلَهُ كَانَ مُؤْمِناً وَ مَنْ خَرَجَ مِنْهُ كَانَ كَافِراً وَ مَنْ لَمْ يَدْخُلْ فِيهِ وَ لَمْ يَخْرُجْ مِنْهُ كَانَ فِي الطَّبَقَةِ الَّذِينَ قَالَ اللَّهُ تَبَارَكَ وَ تَعَالَى لِي فِيهِمُ الْمَشِيئَةُ»

الكافي (ط - الإسلامية)؛ نویسنده: كلينى، محمد بن يعقوب بن اسحاق، محقق/ مصحح: غفارى على اكبر و آخوندى، محمد، ناشر: دار الكتب الاسلامیة، ج1، ص 437

روایات ما صناعی نیست خیلی ها فکر می کنند علی بابی است هر کس قبول کرد مؤمن است هر که قبول نکرد کافر است نه یک حد وسط دارد « مَنْ لَمْ يَدْخُلْ فِيهِ وَ لَمْ يَخْرُجْ مِنْهُ» آن دسته وسط هم می توانند بهشتی بشوند چطوری؟ در لشکر حضرت بیاید شمشیر بزند کشته بشود این صاف بهشت رفته است در بهشت، بهشتی ها خواب هستند یا بیدار هستند؟

(وَلَا تَحْسَبَنَّ الَّذِينَ قُتِلُوا فِي سَبِيلِ اللَّهِ أَمْوَاتًا بَلْ أَحْياءٌ عِنْدَ رَبِّهِمْ يرْزَقُونَ)

(ای پيامبر!) هرگز گمان مبر کسانی که در راه خدا کشته شدند، مردگانند! بلکه آنان زنده ‌اند، و نزد پروردگارشان روزی داده می ‌شوند.

سوره آل عمران (3): آیه 169

هستند «إلی الجنة» یعنی بهشتی شد چون بهشتی شد یعنی شهید شد. این روایت دارد می گوید عمار می گوید بیایید برویم شهید بشویم. آقا من هنوز شیعه اثنی عشری نشدم ولی علی را خیلی قبول دارم در لشکر علی در مقابل معاویه هستم بله تو هم می توانی شهید بشوی. پس دقت بکنید آن روایتی که به آن استناد می کنند که حصر می کند شهید را در شیعه اثنی عشری هم سندش ضعیف بود هم دلالت نداشت هم معارض دارد.

مجری:

در مقابلش این همه روایت داریم.

استاد ابوالقاسمی:

سندشان هم معتبر است می خواهند چه کارش کنند؟ روایت بعدی امام زین العابدین (علیه السلام) در صحیفه سجادیه، این روایتی که می آورم قبلاً ‌در مورد اشکالات صحیفه سجادیه مفصل صحبت کردیم. یک عده ای آمدند به مقدمه صحیفه سجادیه گیر دادند گفتند سند مقدمه ضعیف است اما متن را کسی را ضعیف نگفته است این ها را مفصل توضیح دادیم. این عبارتی که می خوانیم در مقدمه نیست در متن صحیفه است.

نکته بعدی قبلاً گفتیم صحیفه سجادیه امام زین العابدین جزء اسرار بوده است چه زمانی پخش شد؟ زمان امام صادق (علیه السلام) نگویند این تقیه بوده است جزء اسرار است تقیه نمی تواند باشد.

«اللَّهُمَّ وَ أَيُّمَا غَازٍ غَزَاهُمْ مِنْ أَهْلِ مِلَّتِكَ»

هر کسی به جنگ رفت

«أَوْ مُجَاهِدٍ جَاهَدَهُمْ مِنْ أَتْبَاعِ سُنَّتِكَ»

یک کسی با این دشمنان، برای اتباع از سنت تو جنگید با چه کسانی؟ با کفار، کسانی که به جنگ با کفار رفتند بالاتر راجع به آن صحبت کرده است.

«اللَّهُمَّ افْلُلْ بِذَلِكَ عَدُوَّهُمْ، وَ اقْلِمْ عَنْهُمْ أَظْفَارَهُمْ»

صحبت می کند بعد پایین تر می گوید:

«اللَّهُمَّ اغْزُ بِكُلِّ نَاحِيَةٍ مِنَ الْمُسْلِمِينَ عَلَى مَنْ بِإِزَائِهِمْ مِنَ الْمُشْرِكِين‏»

اگر دشمن به جنگ دارد می آید این طرف مسلمان باشد این نباشد که مسلمان ها نیرو نداشته باشند حضرت چه جنگی را دارد می گوید؟

«اللَّهُمَّ اشْغَلِ الْمُشْرِكِينَ بِالْمُشْرِكِينَ عَنْ تَنَاوُلِ أَطْرَافِ الْمُسْلِمِينَ»

خدایا نگذار مشرکین بیایند بلاد ما را بگیرند کلاً حضرت دارد در این جا راجع به جهاد دفاعی صحبت می کند.

«وَ خُذْهُمْ بِالنَّقْصِ عَنْ تَنَقُّصِهِمْ، وَ ثَبِّطْهُمْ بِالْفُرْقَةِ عَنِ الاحْتِشَادِ عَلَيْهِم‏.»

خدایا نگذار مشرکین به مسلمان ها حمله کنند حالا خدایا اگر مشرکینی حمله کردند و یک مسلمانی

«غَزَاهُمْ مِنْ أَتْبَاعِ سُنَّتِك‏»

اما نه به خاطر حکومت پس چه؟

«لِيَكُونَ دِينُكَ الْأَعْلَى وَ حِزْبُكَ الْأَقْوَى وَ حَظُّكَ الْأَوْفَى»

به خاطر تو این کار را انجام داد جهاد دفاعی انجام داد نه به خاطر حکومت ظلم، حکومت یزید، حکومت بنی مروان به خاطر خود خدا و اسلام

 «فَلَقِّهِ الْيُسْرَ»

 به مشکل بر نخورد

«وَ هَيِّئْ لَهُ الْأَمْرَ»

مشکلاتش بر طرف بشود کارهایش راحت بشود و پیروز بشود

«وَ تَوَلَّهُ بِالنُّجْحِ، وَ تَخَيَّرْ لَهُ الْأَصْحَابَ»

آدم های خوبی کنارش در بیایند (خیلی مهم است)

«وَ اسْتَقْوِ لَهُ، الظَّهْرَ»

پشتیبان داشته باشد

«وَ أَسْبِغْ عَلَيْهِ فِي النَّفَقَةِ»

نفقه اش زیاد باشد. برایش دعا می کنند ریاء و سُمعه نداشته باشد این ها را مطرح می کنند وقتی با دشمنت روبرو شد

«فَإِذَا صَافَّ عَدُوَّكَ وَ عَدُوَّهُ فَقَلِّلْهُمْ فِي عَيْنِهِ»

دشمنان را در چشم این کم کن

«وَ صَغِّرْ شَأْنَهُمْ فِي قَلْبِهِ»

کوچک شان کن

«وَ أَدِلْ لَهُ مِنْهُمْ»

این را موفق بر آن ها کن

«وَ لَا تُدِلْهُمْ مِنْهُ»

آن ها را موفق نسبت به این نکن

«فَإِنْ خَتَمْتَ لَهُ بِالسَّعَادَةِ، وَ قَضَيْتَ لَهُ بِالشَّهَادَةِ فَبَعْدَ أَنْ يَجْتَاحَ عَدُوَّكَ بِالْقَتْلِ، وَ بَعْدَ أَنْ يَجْهَدَ بِهِمُ الْأَسْرُ، وَ بَعْدَ أَنْ تَأْمَنَ أَطْرَافُ الْمُسْلِمِينَ، وَ بَعْدَ أَنْ يُوَلِّيَ عَدُوُّكَ مُدْبِرِينَ.»

راجع به چه کسی دارد صحبت می کند؟ جهاد دفاعی واضح است که دشمن ها بروند و دیگر در بلاد اسلامی نباشند. این کسانی که برای جهاد دفاعی و حفظ بلاد اسلام رفتند

«فَإِنْ خَتَمْتَ لَهُ بِالسَّعَادَةِ، وَ قَضَيْتَ لَهُ بِالشَّهَادَةِ»

الصحيفة السجادية؛ على بن الحسين عليه السلام، محقق / مصحح: ندارد، ناشر: دفتر نشر الهادى - قم، 1376ش. ص132

مگر حضرت چند تا شیعه آن دوران داشتند؟ روایت می گوید:

« ارْتَدَّ النَّاسُ بَعْدَ الْحُسَيْنِ (علیه السلام) إِلَّا ثَلَاثَة»

بحار الأنوارالجامعة لدرر أخبار الأئمة الأطهار (ط - بيروت)؛ نویسنده: مجلسى، محمد باقر بن محمد تقى، ناشر: دار إحياء التراث العربي، محقق/ مصحح: جمعی از محققان، ج51، ص336، ح61

چرا می گویند نداریم غیر شیعه شهید بشود چرا غیر شیعه هم داریم شهید بشود. این همه روایت معتبر داریم امام سجاد در آن دوران برای شان دعا می کند می گوید آن کسانی که به نیت دفاع از اسلام می روند آن ها می توانند شهید بشوند مشکلی ندارد.

مجری:

هیچ اختصاصی ندارد

استاد ابوالقاسمی:

بله، روایت دیگری هم است ما می گوییم شهادت، درجات دارد یک روایتی خیلی صریح در این قضیه است از رسول خدا (صلی الله علیه وآله وسلم) در دعائم الاسلام و مستدرک الوسائل روایت شده است در دیگر کتب هم آمده است من از دعائم برای شما می خوانم خدمت آقا رسول خدا (صلی الله علیه وآله وسلم) آمدند فرمودند

«يَا رَسُولَ اللَّهِ عَجَباً لِعَبْدِ اللَّهِ بْنِ رَوَاحَةَ وَ تَعَرُّضِهِ فِي غَيْرِ مَوْطِنٍ لِلشَّهَادَةِ فَلَمْ يُرْزَقْهَا حَتَّى يُقْبَضَ رُوحُهُ عَلَى فِرَاشِهِ»

عبد الله ابن رَواحة این همه به جهاد رفت دنبال شهادت رفت شهید نشد این جا در بستر مُرد حضرت فرمودند

«قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صلی الله علیه وآله وَ مَنِ الشَّهِيدُ مِنْ أُمَّتِي»

شهید چه کسی است؟

«قَالُوا أَ لَيْسَ هُوَ الَّذِي يُقْتَلُ فِي سَبِيلِ اللَّهِ مُقْبِلًا غَيْرَ مُدْبِرٍ»

فی سبیل الله برود فرار هم نکند حضرت فرمودند:

«فَقَالَ رَسُولُ اللَّهِ صلی الله علیه وآله إِنَّ شُهَدَاءَ أُمَّتِي إِذًا لَقَلِيلٌ»

شهداء کم می شود

«الشَّهِيدُ الَّذِي ذَكَرْتُمْ»

آن ها شهید هستند اما به چند گروه دیگر هم شهید گفته می شود

 «وَ الطَّعِينُ»

 کسی که در بلاد اسلامی ناجوانمردانه کشته بشود.

«وَ الْمَبْطُونُ»

 از بیماری های شکمی از دنیا برود.

 «وَ صَاحِبُ الْهَدْمِ»

 زلزله بشود خانه رویش خراب بشود

 «وَ الْغَرِيقُ»

 غرق بشود

«وَ الْمَرْأَةُ تَمُوتُ جُمْعاً»

دعائم الإسلام‏؛ نويسنده: ابن حيون، نعمان بن محمد مغربى‏ (تاريخ وفات مؤلف: 363 ق‏)، محقق / مصحح: فيضى، آصف‏، ناشر: مؤسسة آل البيت عليهم السلام‏، قم: 1385ق، ج1، ص226

زنی که در وضع حمل از دنیا برود. همه این ها شهید هستند. شهادت درجات دارد حتی اگر فرض گرفتیم آن روایت اولی که خواندیم درست باشد دارد می گوید آن شهیدی که میدان می رفت در آن جا کشته می شد به آن درجه می رسید شیعیان اثنی عشری ما در بستر هم بمیرند همان ثواب را می برند

«مَنْ مَاتَ عَلَى حُبِّ آلِ مُحَمَّدٍ (صلی الله علیه واله وسلم) مَاتَ شَهیداً‏»

مائة منقبة من مناقب أمير المؤمنين و الأئمة؛ نويسنده: ابن شاذان، محمد بن احمد (تاريخ وفات مؤلف: 460 ق‏)، محقق / مصحح: مدرسه امام مهدى عليه السلام‏، ناشر: مدرسة الإمام المهدى عجّل اللة تعالى فرجة الشريف‏، قم: 1407ق، ص67

من مات علی ولایت اعتقادی دیگر چه است؟

مجری:

آن که خیلی درجه اش بالاتر می شود.

پاسخ:

پس دقت بکنید نیایند روایاتی را مطرح کنند بگویند ائمه گفتند حتماً باید شیعه اثنی عشری باشد نه و در طرف مقابل، آن طرفش را هم ما باید داشته باشیم. روایت داریم چه بسیار کسانی که با سلاح کشته می شوند شهید نیستند. میزان الحکمه

«كم ممن أصابه السلاح ليس بشهيد ولا حميد»

چه بسیار کسانی که با شمشیر کشتند سلاح برده است ولی نه شهید است و نه خدا دوستش دارد.

«وكم ممن قد مات على فراشه حتف أنفه عند الله صديق شهيد»

ميزان الحكمة؛ نویسنده: المحمدي الري شهري، الشيخ محمد، ج 2، ص 1516

فرض بگیریم خدا نیاورد (ما چیزی نمی گوییم) الان فرض بگیریم محال در غزه در این اوضاع یک نفری بالای یک ساختمان بلند رفته است دارد از آن جا نگاه می کند نگاهش به نا محرم افتاده است در این شلوغی ها یک موشک هم خورد ساختمان خراب شد. ما که در ظاهر نمی دانیم او چه است؟ ما حکم به شهادت او می کنیم، اما عند الله نه. منِ ابوالقاسمی به جهاد بروم وسط میدان جهاد یک کار خلاف شرع انجام بدهم همان آن یک موشکی بخورد کشته بشوم مردم فکر می کنند من شهید شدم!

پس یک شهید، عند الله است شهید عند الله درجات دارد یک چیزی هم ما باید حکم به شهادت کنیم وظیفه ها فرق می کند ما مأمور به ظاهر هستیم. در مأمور به ظاهر همین که دیدیم این آدم الان به نیت جهاد در راه خدا فی سبیل الله که روایت هم زیاد دارد اگر کسی:

«من لقی العدو فصبر حتی یقتل»

كنز العمال في سنن الأقوال والأفعال؛ اسم المؤلف: علاء الدين علي المتقي بن حسام الدين الهندي الوفاة: 975هـ، دار النشر: دار الكتب العلمية - بيروت - 1419هـ-1998م، الطبعة: الأولى، تحقيق: محمود عمر الدمياطي، ج4، ص313

این شهید است. روایت دیگر:

«المقتول في طاعة الله»

الان آیا کنار زدن ظلم طاعت خدا است یا خیر؟ اگر «مقتول فی إطاعة الله»‌ بشود حکمش چه است؟ شهید است. روایت دیگر «قتل في سبیل الله» دم فی سبیل الله آیا مقابله با این دشمن ها سبیل الله است یا خیر؟ دمش را فی سبیل الله داده است پس شهادت صدق می کند. نیاییم الکی بگوییم نمی شود غیر شیعه شهید باشد به خاطر آن روایت ضعیف. بله اما این که بگوییم همه شهداء یک جور هستند این هم نمی گوییم.

این هم که می گوییم هر کسی من گفتم شهید است عند الله شهید است؟ وظیفه ام حکم ظاهر است حکم باطنیش هم دست خدا است پس این شبهات را مطرح نفرمایید.

مجری:

خیلی خوب و واضح شد.

 (میان برنامه)

مجری:

صلی الله علیک یا مولای یا صاحب العصر والزمان. برخی از مشتاقان و منتظران حضرت که امکانش را دارند در یک همچنین شبی شبهای چهارشنبه به میعادگاه مسجد جمکران می روند و آن جا با آقا تجدید بیعت می کنند و برای تعجیل ظهور آقا امام عصر دعا می کنند. فراموش نکنید که مظلومین غزه کسانی که در غزه هستند هم نگاه شان به این دعاها است ان شاء الله فرج هرچه سریعتر برای این ها هم واقع بشود و ببینیم که با ظهور حضرت تمام عدل و داد جهان گستر شده باشد و حق همه گرفته شده باشد.

با ادامه برنامه راه روشن از شبکه حضرت ولی عصر در خدمت شما هستیم. از محضر استاد ابو القاسمی استفاده می کنیم مباحثی که مطرح می شود شبهاتی است که در خصوص بحث دفاع از مردم مظلوم غزه است دو تا از این شبهات را خدمت استاد مطرح کردیم پاسخ دادند. استاد شما در هر کدام از این شبهات عملاً به خیلی از شبهات پاسخ دادید و کسانی که بخواهند در فرمایش حضرتعالی دقت کنند پاسخ خیلی از سوالات را می گیرند.

اما رسالتی که برنامه راه روشن دارد شبهات را یکی یکی مطرح می کند پاسخ ها متقن و کامل تر بشود. لا به لای صحبت های شما این پاسخ داده شد. اما به صورت خاص بپرسیم کلیپ هایی مطرح شد و پخش می شود و این مباحث مطرح می شود می گویند اهل غزه، ناصبی هستند شما چرا می خواهید از این ها دفاع می کنید؟

استاد ابوالقاسمی:

بسم الله الرحمن الرحیم یکی از شبهاتی که مطرح می کنند شما هم فرمودید اهل غزه، ناصبی هستند و چرا از آن ها دفاع می کنید؟ برای این سوال چند مرحله باید جواب بدهیم یک: ‌اساساً چه کسی گفته است اهل غزه، ناصبی هستند؟ تعریف ناصبی چیست؟ چند روایت باز برای شما آوردند که بر اساس آن روایت ها فکر کردید هر کسی با شیعه دشمنی کرد ناصبی می شود. این هم از مدلی که عرض کردیم یعنی طرف یک ذره روایت دیده است کامل روایت ها را ندید و بررسی سندی نکرده است دچار مشکل می شود.

روایات چند دسته هستند تأکید تمام روایات در مورد ناصبی بر عالم بودنش است دقت کنید این که می گویم راجع به جهنم رفتن صحبت نمی کنم راجع به ناصبی بودن صحبت می کنم. ناصبی یعنی در دنیا اگر تظاهر به نصبش کند حکم کفر دارد در قیامت هم با او تعامل کافر می شود ممکن است یک شخصی کافر نیست جهنم برود. جهنم رفتن مساوی با ناصبی بودن نیست پس نگویند بعضی روایت ها گفته است ممکن است شخصی یک دشمنی هم با شیعیان بکند با این که نمی شناخت به جهنم برود.

آن جا نگفته جهنمش دائمی است و نگفت او ناصبی است گفت شما ولی الهی بودید یک شخصی با یک ولی الهی دشمنی کرده است روایت شیعه و سنی است

«من عَادَى لي وَلِيًّا فَقَدْ آذَنْتُهُ بِالْحَرْبِ»

الجامع الصحيح المختصر؛ اسم المؤلف: محمد بن إسماعيل أبو عبدالله البخاري الجعفي الوفاة: 256، دار النشر: دار ابن كثير , اليمامة - بيروت - 1407 - 1987، الطبعة: الثالثة، تحقيق: د. مصطفى ديب البغا، ج 5، ص 2384، ح 6137

با ولی الهی اگر دشمنی کرد اصلاً نداند این ولی الهی است خدا به جهنم می برد گوش مالیش می دهد ولی من را اذیت کردی؟ اما این ناصبی نیست. ناصبی چه زمانی است؟ تمام روایات تأکید دارند ناصبی از باب علم است یعنی بداند و دشمنی بکند.

«مَنْ عَرَفَ اخْتِلَافَ النَّاسِ فَلَيْسَ بِمُسْتَضْعَفٍ»

المحاسن؛ نویسنده: برقى، احمد بن محمد بن خالد، محقق / مصحح: محدث، جلال الدين‏، ناشر: دار الكتب الإسلامية، ج1، ص287

نه این که فقط یک چیزی به گوشش خورد فهمیده باشد می گویند روایت گفت هیچ کس نمی آید بگوید من دشمن اهل بیت هستم بله نمی آید بگوید ولی در دلش علم دارد و می آید به خاطر دشمنی با اهل بیت با شماها دشمنی می کند. این یک دشمنی خاص است دشمنی با علم است با آن دشمنی بدون علم، فرق دارد. پس تعریف ناصبی زمانی صدق می کند که شخص عالماً عامداً با اهل بیت (علیهم السلام) چه در دلش و چه در بیرون دشمنی کند اگر در بیرون به این دشمنی تظاهر کرد حکم کفر فقهیش لحاظ می شود. اگر در بیرون تظاهر به این دشمنی نکرد در دل خودش بود این شخص باطناً نزد ملائکه کافر است روز قیامت هم به جهنم می بردند و در عذاب، مخلد خواهد بود.

آیا حتماً باید علنی بیاید بگوید من دشمن اهل بیت هستم تا ملائکه با او آن تعامل را بکنند؟ یک نفری می داند شما شیعه اهل بیت هستی به خاطر شیعه بودن با شما دشمنی می کند. یعنی چه؟ یعنی می داند اهل بیت چه کسانی هستند؟ نه این که با شما به خاطر این که فکر می کند شما دشمن پیغمبر هستی دشمنی کند. خیلی از این افراد می گویند ابوبکر و عمر خلفای پیغمبر هستند این شیعه های فلان فلان شده هم دشمن خلفای پیغمبر هستند. قبل از میان برنامه هم گفتیم اگر شما به جنگ رفتی فرمانده ات حاکم جائر است اما قصد شما چه است؟ جهاد دفاعی خدا، صحیفه سجادیه می گوید تو بهشتی هستی. اما اگر نه شما قصدت تهاجم است بدون اذن معصوم یا ولی از طرف معصوم یا قصد شما ظلم و تقویت این حاکم ظالم است آن جا هم شما جهنمی می شوید فرقی نمی کند.

در مسئله ما هم همین است یک بار طرف واقعاً جاهل است فکر می کند منِ شیعه با پیغمبر دشمن هستم چون می خواهم با پیغمبر دشمنی کنم چه کار می کنم؟ به اصحاب پیغمبر فحش می دهم این طور فکر می کند لذا می آید با من دشمنی می کند. دشمنی او با من نیست دفاع از پیامبر (صلی الله علیه وآله) است. روایت «مَنْ عَرَفَ اخْتِلَافَ النَّاسِ فَلَيْسَ بِمُسْتَضْعَفٍ»، عَرَف اخْتلاف یعنی فهمیده باشد نه این که منِ شیعه را به خاطر دشمنی با پیغمبر جهنمی بداند. پس این ها را خلط نکنید چنین فردی حتی (خوب دقت کنید) اگر به جنگ یک ولی الهی در درجه پایین آمد ممکن است به خاطر درگیری با آن ولی الهی یک جهنم موقتی برود اما راه بخشش هم هنوز برایش باز است. حتی روایاتی دارد می گوید روز قیامت یک عده ای این طوری بودند به خاطر این که یک قطره آب به یک محب اهل بیت دادند حضرت زهرا شفاعت شان می کند آخرش بهشت می روند. روایتش را قبلاً خواندیم

حضرت کنار بهشت می آیند می گویند خدایا یک تعدادی در جهنم هستند می گوید این ها را به بهشت ببر هر جوری با هر بهانه ای ارتباطی با حضرت زهرا (سلام الله علیها) پیدا کردند به بهشت می رود. پس همین طوری برچسب ناصبی نزنیم طرف متخصص است می گوید نگاه کن این به فضایل خلفاء می رسد چه کار می کند؟ به فضایل اهل بیت می رسد چه کار می کند؟ به خوبی ملاک ها را می آورد می گوید این دارد ناصبی گری می کند متخصص است و می فهمد. به فرض یک عوامی چیزی گفته است می گویید این ناصبی است؟ نه ناصبی نمی شود ناصبی ملاک دارد.

پس اولاً اهل غزه حتی اگر با ما برخورد تند هم بکنند با شیعیان هم برخورد داشته باشند و مسائلی دیگر که است حتی اگر باشد که خیلی هایشان را گفتیم شیعه هستند این ها ناصبی به حساب نمی آیند. برچسب ناصبی نزنیم

نکته دوم ما راجع به حلف الفضول صحبت کردیم حلف الفضول چه بود؟

مجری:

همان پیمانی که در عهد جاهلیت هم بود پیامبر هم عضو آن پیمان بود گرفتن حق مظلوم است ظالم

استاد ابوالقاسمی:

از ظالم حق مظلوم را گرفت ولو این مظلوم شیعه نباشد ما در قرآن آیه ای داریم

(لَا ينْهَاكُمُ اللَّهُ عَنِ الَّذِينَ لَمْ يقَاتِلُوكُمْ فِي الدِّينِ وَلَمْ يخْرِجُوكُمْ مِنْ دِيارِكُمْ أَنْ تَبَرُّوهُمْ وَتُقْسِطُوا إِلَيهِمْ إِنَّ اللَّهَ يحِبُّ الْمُقْسِطِينَ * إِنَّمَا ينْهَاكُمُ اللَّهُ عَنِ الَّذِينَ قَاتَلُوكُمْ فِي الدِّينِ وَأَخْرَجُوكُمْ مِنْ دِيارِكُمْ وَظَاهَرُوا عَلَى إِخْرَاجِكُمْ أَنْ تَوَلَّوْهُمْ وَمَنْ يتَوَلَّهُمْ فَأُولَئِكَ هُمُ الظَّالِمُونَ)

خدا شما را از نيکی کردن و رعايت عدالت نسبت به کسانی که در راه دين با شما پيکار نکردند و از خانه و ديارتان بيرون نراندند نهی نمی ‌کند؛ چرا که خداوند عدالت ‌پيشگان را دوست دارد. تنها شما را از دوستی و رابطه با کسانی نهی می ‌کند که در امر دين با شما پيکار کردند و شما را از خانه هايتان بيرون راندند يا به بيرون ‌راندن شما کمک کردند و هر کس با آنان رابطه دوستی داشته باشد ظالم و ستمگر است!

سوره ممتحنه (60): آیات 8 و 9

یک کافر است با تو سر دین جنگ نداشت بله سر دین آمد با منِ شیعه به خاطر دین من جنگید می فهمید دین من چه است او ناصبی است. (لَمْ يقَاتِلُوكُمْ فِي الدِّينِ وَلَمْ يخْرِجُوكُمْ مِنْ دِيارِكُمْ) طبیعتاً‌ این هم (فِی الدِّینِ) است (أَنْ تَبَرُّوهُمْ وَتُقْسِطُوا إِلَيهِمْ) اگر کسی این کارها را نکرد خدا نمی گوید به او نیکی نکن اصلاً برو به او کمک هم بکن (إِنَّ اللَّهَ يحِبُّ الْمُقْسِطِينَ) خدا این کار را دوست دارد.

فرض کنیم مردم غزه سنی های متعصب تند هستند این ها آمدند سر دین با ما جنگ کردند به خاطر این که من حب علی هستم؟ نه، خدا می گوید (أَنْ تَبَرُّوهُمْ وَتُقْسِطُوا إِلَيهِمْ) به آن ها کمک کنید (إِنَّ اللَّهَ يحِبُّ الْمُقْسِطِينَ)، (إِنَّمَا ينْهَاكُمُ اللَّهُ) خدا فقط می گوید آن کسانی که سر دین با شما جنگیدند شما را بیرون کردند (وَمَنْ يتَوَلَّهُمْ فَأُولَئِكَ هُمُ الظَّالِمُونَ) کسی که در ولایت آن ها برود ظالم است.

ما اساساً آن ها را ناصبی نمی دانیم تعریف ناصبی مشخص است روایت ها هم درست بفهمید همه روایت ها را کنار هم بگذارید مشخص می شود چه است؟

مجری:

ضمن این که شما فرمودید مگر می شود بگوییم همه این ها با همدیگر یکی هستند؟

استاد ابوالقاسمی:

دوم: به فرض هم باشند مگر همه شان ناصبی هستند؟ این همه مظلوم آن جا دارد. سوم: خدا گفت اگر سر دین با شما نجنگید اصلاً فرض کنید او ناصبی است اما یک ناصبی که تا حالا با من نجنگیده است حکمش چه می شود؟ می شود به او کمک کرد؟ کفار قریشی هستند که هنوز با پیغمبر نجنگیدند کافر و دشمن پیغمبر هم است خدا می گوید احسان کنید اشکالی ندارد.

یک تکفیر عملی داریم یک تکفیر اعتقادی داریم این آیه می گوید اگر تکفیر اعتقادی اش به مرحله تکفیر عملی رسید دیگر این تمام شد. اما اگر فقط در همان مرحله تکفیر اعتقادی ماند در این جا من حق کمک به او ندارم؟ چرا پس دقت کنید اگر اساساً ناصبی هم بود اما ناصبی اعتقادی اما سر جنگ با ما نیامده است این آیه چه دارد می گوید؟ کافر اعتقادی بود ولی به جنگ ما نیامده است.

 برویم ببینیم حضرت آیت الله العظمی وحید (حفظه الله) چه فرمودند؟ در سایت های مختلف خبر از ایشان آمده است اگر به مملکت اهل سنت تعدی بشود وظیفه همه شیعیان دفاع است 6 تیر 1397 به این اوضاع مربوط نمی شود چه زمانی این را گفتند؟ مملکت اهل سنت یک جایی که خاص اهل سنت است به آن تعدی شد وظیفه شیعیان است بروند دفاع کنند. یکی از خبرهایی رسمی که از ایشان منتشر شد.

 ایشان کتابی دارند در این کتاب التَکْفِیر في ضوء الفقه الشّیعي تقریر بحث های آیت الله العظمی وحید خراسانی تألیف شیخ محمد رضا انصاری، صفحه 231 می گوید عهدنامه حضرت به مالک اشتر مردم دو دسته هستند یا برادر دینی یا شبیه در خلقت واجب این است که با دیگران تعامل انسانی داشته باشد اصلاً کافر باشد دوستش داشته باشد برای او خیر و کرامت بخواهد اهل خیرخواهی باشد

«معینا له في الشدة والبلاء»

در سختی ها کمکش کند

«مع الغضّ عن دينه ومعتقده ومذهبه»

از دین، معتقد و مذهبش در این مسائل چشم پوشی کن این انسانی است.

«فهذه أخلاقيات الاسلام»

به جواب کلیپ اول بر گردیم باید به خدا اعتقاد داشته باشد تا خدا کمکش کند؟ باید به امام زمان اعتقاد داشته باشد تا امام زمان کمکش کند؟ نه.

«التي هي ترجمة عملية لسيرة رسول الله وأهل بيته الكرام صلوات الله عليهم»

این ترجمه عملی سیره پیامبر است روایات، مفصل این را گفته است ولذا به صراحت می گویم اعتقاد ما و حکم ما و فتوای ما در فقه وجوب توجه به امور عامه مسلمانان و دفاع از کشورها، جان و آبروی آن ها است.

«بلا فرق في ذلك بين الشيعي والسني، والمؤمن والمنافق العامل بالأحكام الشرعية أو التارك لها»

شیعه یا سنی می خواهد باشد مؤمن یا منافق به احکام عمل کند یا نکند؟

«لأن قضية التواصل الإجتماعي بين المسلمین وتشمل جميع الفرق الاسلامية»

ارتباط اجتماعی مسلمان ها یک قضیه بالاتر از ارتباط مذهبی است. شامل همه فرق اسلامی می شود

«بلا فرق بين نوع مذهبهم الفقهي أو الکلامي»

ربطی به مذهب فقهی و کلامی شان ندارد بلکه توجه اسلامی ما

«بل هناك توجه اسلامي أهم مما ذكرنا وأوسع شمولاً منه، وهي قضية الدفاع عن المظلوم»

مسئله دفاع از مظلوم است شامل همه مسلمان ها که هیچ، همه افراد بشر می شود. بشر که هیچ دو تا حیوان دارند به هم ظلم می کنند باید جدای شان کنی. به حیوان شخصی دارد ظلم می کند نباید بگذارید انجام بشود.

روایت دارد آقا رسول خدا (صلی الله علیه وآله وسلم) دیدند یک نفری دارد یک حیوانی را فریب می دهد چه کار می کند؟ مدام علف جلویش می گیرد حیوان می آید به حیوان علف نمی دهد. گفتند تو به جهنم می روی آقا ظلم به حیوان است روایات شیعه حیوانات که هیچ می گوید بی جهت شاخه درخت را نشکن که شبیه بال فرشتگان است انگار داری بال فرشتگان را می شکنی. آن وقت ما بگوییم یک گروهی آمدند دارند این طوری بچه کشی می کنند؟ نه چون یک نفری گفته است به یکی از این ناصبی ها نباید کمکی بشود خیلی خنده دار است.

«بل كل مسلم ملزم بالدفاع عن كل مظلوم ودفع الأذى عنه»

التكفير في ضوء الفكر الشيعي، تألیف: الشیخ محمدرضا الأنصاري، الناشر: منشورات دارالمهذّب، نجف، ۱۴۳۹ق. ص۲۳۲

باید از مظلوم دفع اذیت بکنیم این راجع به این عبارت.

مجری:

یک جایی حتی زلزله و سیل می آید می رویم کمک می کنیم چه برسد به این قضیه!

استاد ابوالقاسمی:

بله. عبارت دیگری این عبارت استفتای بسیار عجیبی است "ما جمعی هستیم ساکنی در محلی که اهل سنت زندگی می کنند و آن ها ما را کافر می دانند (متن استفتاء است) و می گویند شیعه کافر است آیا در این صورت ما هم می توانیم با آن ها معامله به مثل کنیم همان طوری که آن ها ما را کافر می دانند ما هم با آن ها معامله کفار کنیم؟ مستدعی است وظیفه شرعی ما را در مقابل این حملات بیان کنید." امضاء جمعی از مؤمنین

جواب: "بسم الله الرحمن الرحیم هر کس شهادت به وحدانیت خداوند متعال و رسالت خاتم انبیاء (صلی الله علیه وآله وسلم) بدهد مسلمان است جان، عِرض و مال او مانند جان، عِرض و مال کسی که پیرو مذهب جعفری است محترم است و وظیفه شرعی شما آن است که با گوینده شهادتین هرچند شما را کافر بداند به حسن معاشرت رفتار کنید و اگر آن ها به نا حق با شما رفتار کردند شما از صراط مستقیم حق و عدل منحرف نشوید. اگر کسی از آن ها بیمار شد به عیادتش بروید از دنیا رفت در تشییع جنازه اش حاضر شوید. حاجتی به شما داشت برآورده کنید. تسلیم حکم خدا باشید که فرمود: (وَلَا يجْرِمَنَّكُمْ شَنَآنُ قَوْمٍ عَلَى أَلَّا تَعْدِلُوا اعْدِلُوا هُوَ أَقْرَبُ لِلتَّقْوَى)

يا أَيهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُونُوا قَوَّامِينَ لِلَّهِ شُهَدَاءَ بِالْقِسْطِ وَلَا يجْرِمَنَّكُمْ شَنَآنُ قَوْمٍ عَلَى أَلَّا تَعْدِلُوا اعْدِلُوا هُوَ أَقْرَبُ لِلتَّقْوَى وَاتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ خَبِيرٌ بِمَا تَعْمَلُونَ)

ای کسانی که ايمان آورده‌ ايد! همواره برای خدا قيام کنيد، و از روی عدالت،گواهی دهيد! دشمنی با جمعيتی، شما را به گناه و ترک عدالت نکشاند! عدالت کنيد، که به پرهيزگاری نزديکتر است! و از (معصيت) خدا بپرهيزيد، که از آنچه انجام می ‌دهيد، با خبر است!

سوره مائده (5): آیه 8

مبادا کینه قومی سبب بشود شما عدالت نداشته باشیم (اعْدِلُوا هُوَ أَقْرَبُ لِلتَّقْوَى) به فرمان خدا عمل کنید که فرمود:

(وَلَا تَقُولُوا لِمَنْ أَلْقَى إِلَيكُمُ السَّلَامَ لَسْتَ مُؤْمِنًا)

هنگامی که در راه خدا گام می ‌زنيد (و به سفری برای جهاد می ‌رويد)، تحقيق کنيد! و بخاطر اينکه سرمايه ناپايدار دنيا (و غنايمی) به دست آوريد، به کسی که اظهار صلح و اسلام می ‌کند نگوييد: «مسلمان نيستی»

سوره نساء (4): آیه 96

اگر یک نفری آمد گفت من مسلمان هستم نگو تو مسلمان نیستی حالا او به من می گوید تو کافر هستی او اشتباه می کند من هم اشتباه او را تکرار کنم!

 اساساً این ها ناصبی نیستند تعریف ناصبی بر آن ها صدق نمی کند و در وظیفه عملی ما مشخص است ما نسبت به چنین افرادی حتی اگر کافر بودند وظیفه احسان داشتیم. اما یک چیز اضافه تر بگویم فرض کنیم مردم غزه صفر تا صد همه ناصبی تکفیری عملی یک دانه هم یک غیر ناصبی شیعه محب اهل بیت در آن ها نیست. یک روایت برای شما می ‌آورم این همه حکم های که گفتیم برای حالت اولیه بود اما یک حالت ثانویه ای هم داریم روایت در کتاب نهج البلاغه امیر مؤمنان علی (علیه السلام) که فرمودند قسم به خدا آن قدر از عثمان دفاع کردم

«اللَّهِ لَقَدْ دَفَعْتُ عَنْهُ حَتَّى خَشِيتُ أَنْ أَكُونَ آثِما»

...می ترسم گناهکار بشوم

مجری:

همین مطالبی که شما می فرمایید آیات و روایاتی که در ذهنم می آمد همه مؤید صحبت های شما بود.

استاد ابوالقاسمی:

در نهج البلاغه دارد:

«يَا ابْنَ عَبَّاسٍ مَا يُرِيدُ عُثْمَانُ إِلَّا أَنْ يَجْعَلَنِي جَمَلًا نَاضِحاً بِالْغَرْبِ أَقْبِلْ وَ أَدْبِرْ»

عثمان می خواهد من مثل شتری باشم که کارش آب بردن است گفت برو، بروم. بیا، بیایم

«بَعَثَ إِلَيَّ أَنْ أَخْرُجَ ثُمَّ بَعَثَ إِلَيَّ أَنْ أَقْدُمَ ثُمَّ هُوَ الْآنَ يَبْعَثُ إِلَيَّ أَنْ أَخْرُجَ»

به من گفت بیرون برو دوباره گفت بیا دوباره می گوید برو یک جمله ای گفتم

«وَ اللَّهِ لَقَدْ دَفَعْتُ عَنْهُ حَتَّى خَشِيتُ أَنْ أَكُونَ آثِما»

نهج البلاغة (للصبحي صالح)؛ نویسنده: شريف الرضى، محمد بن حسين، ناشر: هجرت، محقق/ مصحح: فیض الاسلام، ص358

یکی از سه نفری است که خلافت را از حضرت گرفتند کاسه داغ تر از آش می خواهیم بشویم! حضرت می فرمایند من دو حالت دارم یکی: دفاع از عثمان دیگری ترک دفاع از عثمان اگر از عثمان دفاع نکنم جامعه کلاً به هم می ریزد فتنه می شود مصیبت ایجاد می شود ضررش خیلی بیشتر است. از عثمان دفاع کنم از چه کسی دارم دفاع می کنم؟ من به خاطر این که آن فتنه پیش نیاید در این تزاحم مجبور شدم از عثمان دفاع کنم آن قدر دفاع کردم به نظرم به لب مرز رسیدم. تا جایی که جا داشت و من دلیل داشتم شرعاً می توانم از عثمان دفاع کنم دفاع هایم را کردم. امیر مؤمنان می گویند به خاطر مصلحت ثانویه از عثمان دفاع کردم. فرض کنیم هیچ کدام این ها محب نیستند همه ناصبی دشمن اهل بیت هستند تازه می شوند طرفدار آنی که خلافت را غصب کرده است.

آقا امیر مؤمنان می گوید به خاطر مصلحت ثانویه از خود عثمان دفاع کردم ما به خاطر مصلحت ثانویه اگر الان فرض بگیریم آن ها ناصبی هم باشند اگر این ها را رها کردیم اسرائیلی ها حمله می کنند می آیند ماها را می زنند. چه کار باید کنیم؟ خیلی روشن است این چیزی که آقایان مطرح می کنند ناصبی است پس نباید دفاع کنیم. اولاً ناصبی بودن شان درست نیست بله نمی گوییم در آن ها ناصبی پیدا نمی شود چه بسا در خود شیعه ها به اسم شیعه شاید ناصبی باشد مگر نیامد حرم امام رضا را به توپ بست؟ ناصبی بودن شاخ و دم ندارد پس ناصبی نیستند حتی اگر تکفیر هم بکنند وجوب دفاع دارند فتواها و آیه را دیدیم. ناصبی هم باشند ممکن است به خاطر حکم ثانویه دفاع از آن ها واجب بشود. این اشکال ها چه است دارند مطرح می کنند؟ قضیه خیلی روشن است.

مجری:

خیلی زیبا فرمودید حتی آن نکته ای که شما اشاره داشتید امیر المؤمنین به مالک اشتر آن گونه توصیه می کند امیر المؤمنین می داند مالک اشتر را به کجا می فرستد همه را می شناسد نمی تواند بگوید آن جا نهایت نهایتِ هم نوع تو است باید با او مدارا کنی.

استاد یک عده ای می گویند باشد همه این ها را ما قبول داریم شما هم می گویید دفاع واجب است چرا دفاع نمی کنید؟ مگر دفاع چه است؟

استاد ابوالقاسمی:

می گویند چرا دفاع نمی کنید؟ سوالی است که الان زیاد مطرح می کنند پس چرا به غزه نرفتید؟ چه شد؟ یک عده از ضد انقلاب ها تمسخر می کنند چند مقدمه این جا باید مطرح کنیم تا معلوم بشود ایران چه کار می خواست بکند و چه اتفاقی رخ داد؟ در خیلی از فیلم ها یکی از سناریوهای رایجی است که آن سناریو، داستان را می نویسد. مثلاً یک پدری به دست یک حاکم توانمند ظالمی، مظلومانه کشته شده است. یک شخصی مظلومانه کشته شده است چند نفر با هم جمع می شوند برای کمک به آن مظلوم و جنگ با آن ظالم بروند وقتی پیش آن حاکم ظالم می رسند این مظلوم تا یاد آن ظلم ها می افتد نقشه یادش می رود نمی تواند تحمل کند خودش تهاجمی می کند و کاری انجام می دهد آن نقشه خراب می شود. اما چون نقشه خراب شد دیگر ما به این مظلوم کمک نکنیم؟ چرا، اگر نقشه جلو می رفت بدون هیچ کشته و خونریزی صد در صد پیروز می شدیم فعلاً‌ آن نقشه اجراء نشده است یا ما باید فعلاً‌ جان این مظلوم را نجات بدهیم کمکش کنیم تا بعد به مراحل بعدی برسد.

مجری:

برنامه عوض شد

استاد ابوالقاسمی:

چندین سال است یک درگیری است آن ها می گویند ما می خواهیم بزنیم ایران هم می گوید ما می خواهیم بزنیم او منتظر یک فرصتی است که با غافلگیری ما را بزند ایران هم منتظر یک فرصتی بود (عملیاتی که این ها کردند) به این مدل از لبنان، سوریه، عراق، یمن، ایران، وسط دریا، هوا و هر کجا می شود یک مرتبه بزند. برنامه این بود.

الان از روز اول مقام معظم رهبری گفتند اهل غزه خودشان انجام دادند کار خیلی خوبی هم کردند این همه ظلم دید باید با ظلم بجنگد. دیروز آقای امیر عبداللهیان رسماً گفت این ها خودشان این عملیات را انجام دادند. بله قبلاً کمک شان کردیم باز هم کمک خواهیم کرد اما این مثل آن کسی است که تا آن ظلم تا به این ظالم رسید دیگر آن نقشه فراموش شد خودش یک کاری انجام داد. چرا این کار را کرد؟ این الان برای ما مهم نیست به تحلیل های بعدی بر می گردد ما تحلیل های برای خودمان داریم. اما در این ماجرا آن زمانی که همه ماها ایران، عراق، سوریه، لبنان، یمن و همه آماده هجوم باشند آن دوران نبود. یکی از گروه ها تنهایی رفت یک هجومی انجام داد هجومش هم خیلی خوب بود یعنی کاری که انجام دادند خیلی خوب بود.

آن آماری که این ها توانستند از دشمن ها کشته و اسیر بگیرند در طول تاریخ بی نظیر بود. طرف مقابلش هم نقشه داشت بعد از چند وقت دیگر حمله کند همه این ها را بیرون کند به مصر ببرد. چیزی که جلویش را گرفت همین عملیات بود واقعاً آن ها درست است خیلی زیاد شهید دارند، شهدای شان مظلومانه شهید می شوند منازل و زیر بناهای شان زیاد خراب شد، اما ما باید هر دو کفه را نگاه کنیم، چه چیز هایی به دست آمد، چه چیز هایی از دست رفت؟ دیگر جر‌أت نمی کنند راجع به ارتباط رسمی با اسرائیل صحبت کنند. خدا رحمت کند در زمان یکی از مراجع عراق که الان اسم شان را فراموش کردم، به نظرم زمان مرحوم میرزای شیرازی بود، وقتی انگلیسی ها به عراق آمدند ایشان فتوای جهاد داد، یک عده گفتند آقای میرزا زور مان به انگلیسی ها نمی رسد، گفت می دانم به جهاد بروید، رفتند و شهید دادند، گفتند آقای میرزا تو که می دانستی زورمان به این ها نمی رسد چرا گفتی؟ گفت من می خواستم بین ما عراقی های مؤمن و بین انگلیسی های غاصب خون باشد تا دیگر ما آن ها را به عنوان حاکم نپذیریم، و همین هم شد، آن موقع از بین نرفتند، چند سال بعدش انگلیسی ها مجبور شدند بیرون بروند، الان آن تفکراتی که بود ولو یک عده در خود غزه بیرون غزه و بقیه جا ها، می گویند نخیر می شود صلح کرد، می شود، کسی که این طوری بیمارستان را می زند و در جا این همه آدم را می کشد، با این که می داند کودک و بیمار در آن جا است، با این می شود صلح کرد؟ یک کاری انجام شد که دیگر پرونده ارتباط خوب با این دشمنان بسته شد.

مجری:

این چیزی است که امام حسین به ما یاد داد، غیر از این هم نبود.

استاد ابوالقاسمی:

پرونده این تمام شد، این حد اقل امتیازی بود که این مسئله برای کل بلاد اسلامی ایجاد کرد. دوم یک شخصی بود در کل دنیا اگر چه تا چهل - پنجاه سال قبل همه این ها را می شناختند، بعد مدام آمدند ترمیم کردند با هالیوود و بقیه جا ها که ما خیلی خوب هستیم، الان دوباره در دنیا همه فهمیدند چه شد، مخصوصا که تا چند سال قبل فقط اینستاگرام و امثالهم بود، الان تیک تاک هم آمده است هر چیزی که در اینستاگرام نگذاشتند را در تیک تاک گذاشتند چینی ها گذاشتند، پس فاتحه شان خوانده شد، آبروی شان در دنیا رفت، دیگر نمی توانند سر بلند کنند، تمامی کشور ها غیر از چند تا زیر پونزی ها، این ها آمدند بر ضد این ها صحبت کردند، پس یک اتفاقی رخ داده است، یک عملیاتی کردند حق شان هم است که عملیات کنند، ما می گوییم دست تان هم درد نکند باید هم این کار را می کردید.

مجری:

حاج آقا ببخشید که من صحبت های تان را قطع می کنم، حتی عده ای از کسانی که به قول خودشان با این ها از یک دین هستند و پیرو یک دین هستند، امروز بیدار شدند و قیام کردند و در این راهپیمایی ها دیدیم که از همکیش های خودشان علیه خودشان حرکت می کنند.

استاد ابوالقاسمی:

برای این که مشخص بشود چه آدم هایی الان دارند صحبت می کنند یکی شخصی است به نام آقای محمد انصاری کسی که مدافع داعش بوده است، ببینید یک مدافع داعش چطوری دارد صحبت می کند، با هم کلیپ را ببینیم.

کلیپ شماره دو – محمد انصاری وهابی

یک نکته خیلی مهمی که در این جا می خواهم ذکر کنم، تعدادی از صهیونیست های اهل سنت، که خطر این ها از صهیونیست های اسرائیلی یهودی کمتر نیست، کار شان به جایی رسیده است که امروز از اسرائیل در مقابل فلسطین دفاع می کنند به بهانه اخوان المسلمین و حماس و فلان، بعضی از این هایی که منسوب به اهل سنت هستند و در سوشامدیا و در بعضی از سازمان های حقوقی جهانی هم فعالیت می کنند، چهره های کثیف شان برای ما در همین چند روز اخیر آشکار شد و دیدیم که در پشت این چهره ها چه انسان های کثیفی هستند که نوکر یهود و در خدمت اسرائیل هستند، و چه تعداد از انسان هایی که ما فکر می کردیم آن ها انسان های آزاده هستند، دیدیم که در این چند روز اخیر پرچم اسرائیل را در پشت سرشان قرار دادند و به نفع اسرائیل و صهیونیست های جنایتکار شعار دادند، در یکی از همین کانال های منسوب به اهل سنت، اسمش را نمی گویم که حتی از اسمش متنفر هستم، کارشناس هایی که در کانال اهل سنت به نام اهل سنت که در پیش تجار عرب و کشور های عربی داد و بی داد می کردند که ما تنها کانال اهل سنت ایران هستیم، همین صهیونیست های فارسی زبان در این کانال به عنوان کارشناس می آمدند و هنوز هم می آیند همین کارشناس های فارسی که دیدیم در شبکه های اجتماعی و صفحات اجتماعی شان طرفداری خودشان را از صهیونیست های اسرائیلی اظهار کردند، و در یک کانالی که به نام اهل سنت گدایی گری می کنند، پول جمع می کنند و این پول اهل سنت که به اسم اهل سنت، به اسم اسلام و مسلمانان جمع می شود در کانلی که در آن جا صهیونیست های فارسی زبان را می آورند و به عنوان کارشناس از آن ها استفاده می کنند، صهیونیست عرب داریم، صهیونیست سنی داریم، صهیونیست شیعه داریم، صهیونیست تنها آن هایی نیستند که امروز در سرزمین های فلسطین جنایت می کنند و خون مسلمان ها را می ریزند. امروز آن مسلمان و آن سنی ای که ولو به یک کلمه، ولو به یک حرف ولو این که منبری در اختیار یکی از کسانی قرار می دهند که در خدمت صهیونیست های اسرائیلی هستند، کمتر از جنایت سربازان کثیف صهیونیستی در فلسطین انجام نمی دهند، در ریختن خون کودکان و زنان و مسلمانان فلسطینی شریک هستند، به خاطر چه؟ به خاطر چهار قِران پول دنیا، یا به خاطر این که در فردایی که در ایران اگر این حکومت سقوط کرد شما هم جزء این اپوزیسیون لاییک سکولار باشید و به شما منصبی بدهند؟ دین خودشان را در مقابل پول و منصب می خواهند بفروشند!

استاد ابوالقاسمی:

آقا مگر الان خود عربستان این کار ها را نمی کند؟ مگر الان امارات رسما دفاع نمی کند؟ یک جوری شده است که این آقا که پولش را از عربستان و امارات می گرفت مجبور است اعتراف کند، این یکی از برکات این قضیه بود. پس چرا شیعه دفاع نمی کند؟ حزب الله تا الان تقریبا 50 تا شهید داده برای دفاع از این ها است. اما وضعیت چیست؟ مثالش را من زدم، ما بنا بود برویم پنج تایی سرش بریزیم، حالا یکی به خاطر آن ظلم هایی که به آن شده است یا به هر دلیلی رفته است، الان هم گیر کرده است، هم یک امتیاز خوبی آورده است، هم یک خون حسابی از دشمن ریخته است، هم خودش دچار خونریزی شده است، الان ما چه کار کنیم؟ ما الان می توانیم دست از نقشه برداریم برویم آن جا خدای ناکرده آن ها هم یک اتمی بزنند ما هم هزار تا موشک بزنیم، یک باره در ایران دویست هزار نفر شهید بشوند، مردم نمی گویند چرا این کار را کردید؟ باید دوباره صبر کنیم تا موقعیت مناسب همان عملیات یا شبیه آن پیش بیاید و بعد کار را تمام کنیم. از آن طرف هم باید مراقب این ها باشیم که این ها بیشتر شهید ندهند، برای این ها خونریزی بیشتری پیش نیاید، این کاری که این ها انجام دادند اثرش ماندگار تر و زود بازده تر بشود.

مجری:

پس برای این هایی که می گویند چه دفاعی؟ دفاع باید یک اثر مثبتی داشته باشد.

استاد ابوالقاسمی:

این را همه فهمیدند، از یمن موشک رفته است، از حزب الله دارد موشک می رود، 50 تا شهید دادند، خودشان می گویند تنها کسی که از ما دفاع کرده است، خودشان هم چون گفتند خودمان بودیم، الان هم گفتند ما دوباره با حزب الله و با بقیه می خواهیم همکاری کنیم، فهمیدند، حالا درست است فشاری آمده است، اتفاقاتی رخ داده است، ولی الان دوباره می خواهد نقشه روی طرح خودش انجام بشود، لذا الان بهترین راه همین کاری است که مسؤلین ما انجام دادند و باید منتظر مناسب ترین فرصت باشیم برای این که ان شاء الله این غده سرطانی را بکنیم.

مجری:

بعید نیست همین هایی که این حرف ها را می زنند و به قول شما این ها را مسخره می کنند، عملکردشان با قبلا فکر نمی کنم خیلی فرق داشته باشد، خیلی متشکریم جناب استاد دکتر ابوالقاسمی عزیز، از وقتی که گذاشتید، وقت ما دیگر تنگ است و خیلی وقت نداریم، ما را فراموش نکنید، با ما در ارتباط باشید با 3000151515، ان شاء الله در جلسات بعد بیشتر از محضر جناب آقای ابوالقاسمی استفاده خواهیم کرد، تا دیداری دیگر همه شما را به خدا می سپاریم، خداحافظ شما، اَللّهُمَّ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ!


  
  • مهدی زمانی

    21 آبان 1402 - ساعت 16:00

    خسته نباشید استاد ابوالقاسمی عزیز افتخار مایی ،اینجانب درخدمتمم

    0 0

راه روشن -نقد دگر اندیشان شیعی>

فلسطین غزه پاسخ به شبهات غزه دفاع از مظلوم شهید شهادت شیعه دشمن اهل بیت ع ناصبی کیست؟ مسلمان فرق اسلامی داعش صیهونیست