شبکه جهانی حضرت ولی عصر (عج)
ویژه برنامه افضل الاعیاد حجت الاسلام یزدانی

قسمت چهارم ویژه برنامه افضل الاعیاد به مناسبت دهه ولایت؛ با کارشناسی حجت الاسلام یزدانی


بسم الله الرحمن الرحیم

تاریخ:13 مرداد 1399

مجری:

اَعوذُ بالله مِنَ الشَیّطانِ الرَجِیم

بسم الله الرحمن الرحیم

اَلّحَمدُالله رَبِ العَالمِن و صَلی الله علی مُحمدٍ و آله الطاهِرِین

عاشقان تو علی دل که به دریا بزنند

عاشقان تو علی دل که به دریا بزنند

این محال است که در شیعه گی ات جا بزنند

بارها خواسته قلب بهشت این بوده

مثل ایوان تو در جنت الأعلا بزنند

کاش می شد بشوم فرش حریم تو علی

تا که زوار تو بر فرق سرم پا بزنند

بسم الله الرحمن الرحیم

عرض سلام و ادب و احترام دارم خدمت همه شما بینندگان عزیز و ارجمند شبکه جهانی حضرت ولیعصر(عج) توفیق این را داریم که امشب هم میهمان دیدگان شما باشیم با ویژه برنامه افضل الأعیاد این افتخار را دارم امشب در خدمت حضرت حجّت الاسلام والمسلمین دکتر یزدانی باشم إن شاءالله که بتوانیم از محضر ایشان بهره ببریم، سلام علیکم و رحمة الله استاد.

استاد یزدانی:

سلام علیکم و رحمة الله «اَعُوذُبِاللّه مِنَ الشَّیّطانِ الَّعِینِ الرَّجِیمّ  بِسّمِ اللّهِ الرَّحّمنِ الرَّحِیمّ الحمد لله ربّ العالمین ثُمَّ الصلاة والسلام علي محمد آله طیبین الطاهرین المعصومین لا سیَّما مولانا و مقتدانا الحجة بن الحسن المهدي».

من هم به نوبه خودم این ایّام بسیار بسیار مبارک را خدمت همه بینندگان  عزیز و همچنین خدمت حضرت عالی تبریک و تهنیت عرض می کنم امیدوار هستم که بتوانیم امشب برنامه ای در خور شأن این ایّام تقدیم بینندگان عزیز بکنیم و إن شاءالله بتوانیم، به وظیفه ای که داریم عمل کنیم و آن دستوری را که پیغمبر داده بود که حاضرین این خبر را به غائبین برسانند إن شاءالله بتوانیم به آن وظیفه عمل کنیم.

مجری:

إن شاءالله، إن شاءالله که همینطور باشد بنده هم خدمت شما تبریک عرض می کنم از شما. به رسم هر شب ما، ما حُسن مطلع این برنامه را این قرار دادیم که اساتید بزرگوار راجع به همین نام با مسمّای افضل الأعیاد که اسم این برنامه است، صحبتی می شود روایتی اگر خوانده بشود که خودش هم به این برنامه مبارکی ببخشد إن شاءالله از شما هم درخواست می کنیم که اگر یک روایتی در زمینه افضل الأعیاد هست بیان بفرمایید و استفاده کنیم از محضرتان.

استاد یزدانی:

خدمت تان عرض کنم روایت درباره عید بودن غدیر، خب ما فراوان داریم در منابع شیعه هم از خود امیرالمؤنین علی بن ابی طالب هم از سایر أئمه علیهم السلام ما روایات فروانی داریم که عید غدیر را جشن می گرفتند، روزه می گرفتند آن روز، از امام رضا علیه السلام از سایر أئمه و همینطور خدمت تان عرض کنم اطعام می کردند به مردم، صِله می دادند عیدی می دادند خب همه این کارهایی که الآن شیعیان انجام می دهند ما از أئمه علیهم السلام داریم. خدمت تان عرض کنم خب خیلی هم طبیعی است روز اکمال دین است، روزی است که، روز اتمام نعمت است، روزی است که خداوند از اسلامی راضی شده است که همراه با ولایت باشد. من فقط بعنوان تیمّن و تبرّک، توضیحات خودم خیلی شاید ارزش نداشته باشد؛ از زبان حضرت امام صادق(ع) یک روایتی را از کتاب شریف کافی خدمت بینندگان عزیز بخوانم و إن شاءالله ثوابش را همه ما ببریم «کتاب شریف کافی، نویسنده مرحوم کلینی،» خدمت تان عرض کنم جلد، حالا جلدش یادم رفته است کدام جلد بود، فکر کنم «فروع کافی، جلد 4،» صفحه دومش را یام رفته بگیرم ولی خب اینجا مشخص است «فروع کافی، جلد 4،صفحه 90، باب107، باب الصایم الترغیب»«علی بن ابراهیم از پدرش از قاسم بن یحی از جدش حسن بن راشد از امام صادق(ع)» سند می تواند معتبر باشد خب البته مبنایی هستب بعضی ها قبول ندارند ولی خب اکثراً، اکثر علمای امروزی می پذیرند صحت سند این روایت را «قَالَ: قُلْتُ جُعِلْتُ فِدَاكَ، لِلْمُسْلِمِينَ عِيدٌ غَيْرُ اَلْعِيدَيْنِ؟» از امام صادق سؤال کردند «جانم به فدایت آیا مسلمان ها غیر از عیدین عید دیگری هم دارند؟» عیدین، عید قربان و عید فطر است. آیا غیر از عید قربان و عید فطر مسلمان ها عید دیگری هم دارند؟ «نَعَمْ يَا حَسَنُ» «بله حسن» «أَعْظَمُهُمَا وَ أَشْرَفُهُمَا» «عیدی که بزرگ تر از اینها است، عیدی که شرافتش بیشتر از شرافت عید فطر هست و عید قربان»  خب این روایت واضح است روشن است که امام صادق(ع) می فرماید که افضل الأعیاد ما عید غدیر است. «قُلْتُ وَ أَيُّ يَوْمٍ هُوَ» «چه روزی است آن روزی که شما فرمودید که اشرف از عید فطر و قربان است و أعظم از عید فطر و قربان است» «قَالَ هُوَ يَوْمٌ نُصِبَ أَمِيرُ اَلْمُؤْمِنِينَ صَلَوَاتُ اَلله وَ سَلَامُهُ عَلَیهِ فیه عَلَماً لِلنَّاسِ» «آن روز روزی است که امیرالمؤمنین بعنوان عَلَم برای مردم، و پیشوا برای مردم نصب شد» خیلی واضح است بعد تا اینکه سؤال کردم چه کارهایی باید انجام بدهیم گفت آن روز را روزه بگیر، نماز، صلوات بفرست برای پیغمبر در آن روز زیاد صلوات بفرست. «وَ تَبَرَّأُ إِلَى اَللَّهِ مِمَّنْ ظَلَمَهُمْ » «کسانی که به امیرالمؤمنین علی بن ابی طالب »  حالا هر کسی که می خواهد باشد، ما مهم نیست برایمان «هر کسی به امیرالمؤمنین ظلم کرده است ما از او بیزار هستیم؛ امام گفته است زیاد صلوات بفرست و زیاد اظهار برائت کن از کسانیکه به امیرالمؤمنین علی بن ابی طالب(ع) ظلم کرده است» «فَإِنَّ اَلْأَنْبِيَاءَ صَلوات الله عَلَيْهِمُ كَانَتْ تَأْمُرُ اَلْأَوْصِيَاءَ بِالْيَوْمِ اَلَّذِي كَانَ يُقَامُ فِيهِ اَلْوَصِيُّ أَنْ يُتَّخَذَ عِيداً» «همه أنبیاء برای خودشان وصی داشتند

روزی که ولی عهد مشخص می شد روزی که وصی مشخص می شد آن روز دستور می دادند، أنبیاء

دستور می دادند آن روز را عید اعلام کنند».

مجری:

افتخار می کنم، به به

استاد یزدانی:

همه انبیاء وصی داشتند و آن روزی که وصی شان مشخص می شد آن روز را عید می گرفتند و روز 18ذی حجه روزی است که امیرالمؤمنین نصب شده است بعنوان امام بعنوان راهنما و همه آن مقاماتی که برای امامت ما قائل هستیم و آن روز بهترین عید ما است بزرگترین عید ما است و با شرافت ترین عید ما است.

مجری:

به به، به به اتفاقاً همین دیشب هم در خدمت حضرت آیت الله قزوینی بودیم و یک مطلبی که تکملۀ این مطلب بود که بله این خود عید غدیر در همان روایت هم که به نمایش گذاشتند خود همین عید غدیر عید برای تمامی انبیاء بوده است چونکه وصی تمام أنبیاء به همین منوال به حساب می آید. خب خیلی تشکر می کنیم استفاده کردیم و باز هم إن شاءالله بتوانیم این ایّام فرخنده را از آن بهره کافی و وافی را ببریم. خب استاد ما در خدمت شما هستیم همیشه به روال هر هفته که خدمت شما می رسیم این شبهاتی که مطرح می شود را از زبان خود وهابیت می شنویم و در قالب همان کلیپ هایی که آماده شده است این سؤالات را می شنویم، امشب هم چقدر خوب است که باز در همین ایّام باز به تبیین غدیر بپردازیم با دید اینکه وهابیت چطور دارد انتقاد می کند به این مطلب. خب کلیپ شماره 01 را باهم ببینیم.

کلیپ شماره01:

و خیلی جالب هست که ما ببینیم در اولاً آن جمع بسیار زیادی که در روز عرفه بودند و در خطبه رسول الله(ص) حاضر بودند و خطبه را گوش دادند؛ اگر قرار بود که رسول الله (ص) جانشینی تعیین کند باید آنجا تعیین می کردند که محل تجمع همه حجاج بود هیچ کسی در آن روز غایب نیست آن کسی که برای حج آمده است اگر آن روز غایب باشد حجش قبول نیست، در نتیجه همه در آنجا حاظر هستند با توجه به روایاتی که آمده است140هزار نفر یا بیشتر از 140هزار نفر در آنجا حضور داشتند، بعداً در آنجا هیچ اشاره ای نمی کند.

مجری:

بله سؤال این بود که چرا زمانی که همه افراد در همان حجة الوداع که این اعلام جانشینی مطرح شده است چرا همان زمانی که همه در مکه بودند که تعداد هم بسیار بیشتر بود چرا همان زمان چنین خطبه ای ایراد نشد چنین جانشینی بیان نشد چرا حضرت گذاشتند تا بگذرد از این مدت و طبیعتاً ممکن است افرادی متفرق شده باشند.

استاد یزدانی:

بله خدمت تان  عرض کنم خیلی عجیب هست که وهابی ها وقتی می خواهند این شبه را مطرح بکنند جمعیت حاضر در مکه را خیلی بالاتر می برند همیشه 120، 130، این دیگر 140هزار نفر را می گوید در مکه حاضر بوده است و چرا پیغمبر در زمانی که این همه شلوغ بوده است اعلام نکرده است. خب خدمت تان عرض کنم جوابش مفصل است من خلاصه، خلاصه خدمت تان می گویم. جواب اولش این است که پیغمبر تابع وحی است تا آن زمان وحی نازل نشده بود که امیرالمؤمنین را بعنوان، رسمی بعنوان تاج گذاری انجام بدهد، البته خب خلافتش قبلاً بارها اعلام شده بود اینکه رسماً از همه مردم بیعت بگیر و رسماً ولیعهد را معین کن و تاج گذاری کن این دستور نیامده بود آیۀ ابلاغ که نازل شد خب پیغمبر هم طبق آیۀ ابلاغ وظیفه شان را انجام دادند.

مجری:

بنابر مبنای ما آیه اینطور نیست که به فرمان بعضی از صحابه نازل بشود خود خداوند می¬داند که چه زمانی باید نازل بشود.

استاد یزدانی:

بله، خداوند هر زمان که دلش بخواهد نازل می کند دیگر موافقت بعضی های دیگر لازم نیست. از این گذشته شما وقعاً اگر فقط به خطبه حجة الوداع پیغمبر معتقد هستید پیغمبر در حجة الوداع هم اعلام کرده است و از خطبه ای که در حجة الوداع هم خوانده می شود امامت امیرالمؤمنین علی بن ابی طالب را از صحیح ترین کتاب های شما ثابت کرد ببینید این روایت که در کتاب «صحیح سنن ترمزی» آمده است ترمزی کتابی دارد به نام سنن که خودش معتقد بوده است همه اش صحصح است حالا به هر حال خیلی ها جزء صحاح سته آورده اند این را، حالا فرض را بر این می گیریم که همه آن هم صحیح نباشد آقای ناصرالدین البانی صحیح آن را از ضعیف آن جدا کرده نوشته ضعیف سنن ترمزی و صحیح سنن ترمزی، این روایت دیگر در بخش صحیح آن آمده «صحیح سنن ترمزی آقای محمد ناصرالدین البانی، آقای ترمزی متوفی 279 است، محمد البانی متوفی 1420، در مکتبة المعارف الریاض عربستان سعودی هم این کتاب چاپ شده، صحیح سنن ترمزی جلد سوم، در ریاض هم چاپ شده» دیگر همه آن مشخاص را که شما لازم دارید را دارد «کتاب المناقب باب شماره 32 باب مناقب اهلبیت نبی(ص)» «از نصر بن عبدالرحمن از زید بن حسن از امام صادق(ع) از امام باقر(ع) از جابر بن عبدالله» سند کاملاً صحیح «قال» «جابر بن عبدالله انصاری می گوید» «رَأَیّت رسول الله فی حَجَّتِهِ یَوّمَ عَرَفَه» «در روز عرفه در حجّی که پیغمبر انجام می داد من خودم دیدم پیغمبر را که خطبه می خواند» «وَهُوَ عَلَی نَاقَتِهِ القَصّوایَخّطُبُ» حالا ناقه قصوا تعبیرات مختلف دارد آن ناقه ای که گوشش را بریده اند و حالا خصوصیات خاص خودش را دارد «سوار ناقه خودش بود و خطبه می خواند» چه فرمود در این خطبه؟ «فَسَمِعّتُهُ یَقُولّ» «شنیدم پیغمبر می فرمود» «یَا اَیُّهَاالنَّاس» «ای مردم بدانید بفهمید» «إنِّی قَدّ تَرَکّتُ فِیّکُمّ مَا إِنّ أَخَذّتُمّ بِهِ» «من چیزی در میان شما می گذارم که اگر به او اخذ کنید اگر از او تبعیت کنید اگر از او پیروی کنید » «لَنّ تَضِلُّو» «هرگز گمراه نمی شوید» چه است آن، آن چه چیزی است گذاشتید «کتاب خدا و عترت من اهلبت» دقیقاً در کنار قرآن، چطوری تبعیت از قرآن واجب هست برای همه مسلمان ها؟ کسی می تواند علیه قرآن حرفی بزند؟ کس می تواند؟ خب طبیعی هست کسی که خلاف قرآن حرفی بزند « وَمَنْ لَمْ يَحْكُمْ بِمَا أَنْزَلَ اللَّهُ فَأُولَئِكَ هُمُ الْكَافِرُونَ، فَأُولَئِكَ هُمُ الظَّالِمُونَ، الْفَاسِقُونَ» سه تا آیه داریم در قرآن و آیات متعدد، ما باید از قرآن تبعیت کنیم پیغمبر همان مقام را به اهلبیت می دهد اگر از اهلبیت کسی اطاعت کند اگر پیروی کند هرگز گمراه نمی شود و این صریح امامت اهلبیت(ع) را ثابت می کند واضح و روشن است، خب چرا شما این را نمی پذیرید؟ چرا در برابر این مخالفت می کنید؟ می خواهد پیغمبر حتماً در حجة الوداع اعلام کرده باشد؟ این هم در حجة الوداع؛ اصلاً غدیر را رها کن به قول آقای به قول آقای طبری خب دیگر ایشان، اصلاً طبری نمی آورد دیگر بحث غدیر را یا آقای فخرالدین رازی می آید می گوید اصلاً امیرالمؤمنین در غدیر نبود این ها که به این جا می رسند می گویند اصلاً نبود می گوید یمن بود هنوز نیامده بود.

مجری:

صورت مسئله را پاک می کنند.

استاد یزدانی:

بله کلاً صورت مسئله را، اصلاً ما صورت مسئله را پاک می کنیم بعد از حجة الوداع را بعد از عرفه را اصلاً پاک می کنیم، خب همین هم واضح است روشن است که پیغمبر در حجة الوداع اهلبیت خودش را نه فقط امیرالمؤمنین اهلبیت خودش را مثل قرآن به جانشینی خودش انتخاب کرده و شما وظیفه دارید از این حدیث تبیعیت کنید. این جواب دوم که خدمت تان گفتم. اما جواب سوم جواب خیلی جالبی هست که خلیفه دوم داده این هم به هر حال خیلی جالب هست روایتی که در «صحیح البخاری»

 نقل شده «صحیح البخاری چاپ وزارت اوقاف عربستان سعودی» یکی از شکیل ترین و قشنگ ترین چاپ هایی که موجود هست و چاپ جدیدی هم هست در دارالسلام ریاض عربستان سعودی که مال خود اوقاف عربستان سعودی هست «چاپ اول چاپ 1417» این به هر حال کتاب چاپ شده «صحیح البخاری کتاب الحدود» خدمت تان عرض کنم «کتاب الحدود باب رجمل حبلی فی الزنا إذا أحصنت، حدیث 68،30  » از خدمت تان عرض کنم عبدالله بن عباس، خیلی روایت جالب هست ما از این روایت ده ها مورد استفاده داریم می توانیم از همین روایت عدم مشروعیت خلافت ابوبکر را ثابت کنیم، عدم مشروعیت خلافت عمر را ثابت کنیم و خیلی از مسائل را ما فقط از همین حدیث ثابت می کنیم؛ از ابن عباس می گوید من به هر حال «أُقّرِءُ رِجَالً مِنَ الّمُهاجِرین مِنّهُم عبد الرحمن ابن عوف» «من به بعضی از مردان مهاجرین قرآن یاد می دادم برای شان قرائت می کردم» از جمله عبدالرحمن بن عوف شاگرد عبدالله بن عباس است در قرائت قرآن «فَبَیّنَ مَا أَنَ فِی مَنزِلِهِ» «یک روز در منزل او در منا بودیم که» خدمت تان عرض کنم «وَ هَوَ عِنّدَهُ عُمر ابن الخطاب فی آخَرَالّحجّةِ حَجّهَا» «در آخرین حجّی که عمر بن خطاب انجام می داد ایشام آنجا بود» «إِذّ رَجَعَ إِلَیَّ عَبدالرحمن» «عبدارحمن پیش من آمد» «فَقَلَ لَوِ رَأَیّتَ رَجَلاً أَتی امیرالمؤمنین اَلّیَوم» «کاش بودی می دیدی یک شخصی آمد پیش آقای خلیفه دوم» لقب چون مخصوص امیرالمؤمنین هست من برای کسی دیگر می خوانم ولو نص صحیح بخاری باشد «وگفت، وشخص گفت که» «هَلّ لَکَ فِیّ فُلانٍ » «نظرت در باره فلانی چه است» حالا این فلانی چه کسی است متأسفانه در روایت نیامده که این فلانی چه می گوید «لَو قَدّ  ماتَ عُمَرُ  لَقَدّ بَایَعّتُ فُلانً» «اگر عمر بمیرد من با فلانی بیعت می کنم» فلانی چه کسی است؟ این فلانی که می خواهد با فلانی بیعت کند چه کسی است؟ خب می شود حدس زد می شود به هر حال، طرفداران امیرالمؤمنین چه کسانی بودند؟ خب احتمال زیاد زبیر هست که می خواهد با امیرالمؤمنین بیعت کند، حالا مهم نیست فرقی نمی کند مهم نیست اینها برای ما، خب ایشان چه گفته؟ «فَوَالله مَا کَانَتّ بَیّعَةُ أبی بکرٍ إِلّا فَلّتَةً فَتَمَّتّ» «به خدا قسم» این صحابی است قسم می خورد می گوید «بیعت ابوبکر یک دفه ای انجام شد اصلاً مشورت نشد با کسی یک دفه ای آمد ابوبکر خلیفه شد اصلاً ما متوجه نشدیم و به هر حال از این مسائل» حالا روایت طولای هست کاری به این بحث آن ما نداریم در همین روایت توضیح فَلّةَ آمده «فَغَضَبَ عُمر» «عمر عصبانی شد» «ثُمَّ قَالَ إِنّی إِنّ شاءَاللهُ لَقائِمٌ العَشِیَةَ فی الناس فَمُحَذِّرهُمّ هؤُلاءِ الَّذِیّنَ یُرِیّدُونَ أَنّ یَغّصِبُوهُمّ أُمُرَهُمّ» «عمر بن خطاب گفت من إن شاءالله همین امشب در بین مردم یا به هر حال بعد از ظهر در بین مردم حتماً خطبه ای می خوانم مردم را می ترسانم که مبادا بخواهند غضب کنند خلافت را» عجب یعنی اگر مردم با یکی غیر از آن که تو می خواهی بیعت کنند غصب خلافت می شود، خیلی عجیب است،خب حالا اینها خیلی مهم یست، «قَالَ عَبدالرحمن» عبدارحمن می گوید«من به عمر گفتم که» «لا تَفّعَلّ» «این کار را انجام نده مبادا بروی و خطبه بخوانی و این حرف ها را بزنی» «فَإِنَّ الّمَوّسِمَ یَجمَعُ رَعَاعَ النَّاس وَ غَوغَاءَهُم» «در موسم حج مردم عادی هستند مردم به هر حال بی ارزش اینجا هستند اینها فایده ندارد شما در اینجا سخنرانی کنید» «فَإِنَّهُمّ هُمُ الَّذِیّنَ یَغّلِبُونَ عَلی قُرّبِکَ حِینَ تَقُومُ فی الناس» «اینها مردمی هستند که به هر حال دور تورا می گیرند غلبه پیدا می کنند حرف می زنند صحبت می کنند دعوا می کنند جنجال راه می اندازند» «وَأَنَا أَخّشَی أَنّ تَقُومَ فَتَقُولَ مَقالةً یُطَیِّرُها عَنّکَ کُلُّ مُطِیّرٍ» «من می ترسم تو یک چیزی بگویی اینها قبول نکنند عوض کنند و به هر حال از این حرف ها»

مجری:

به قول خودمان مطلب لوس می شود آنجا مثلاً

استاد یزدانی:

بله، آنجا نمی توانی شما حرفت را جا بیندازی شما یک چیزی می گویی آن از یک طرف یک چیزی می گوید آن یکی دیگر از طرف دیگر یک چیزی دیگر می گوید به هر حال غوغا می شود جنجال می شود و تو به هدف خودت نمی رسی «وَأَن لا یَعُوها وَ أَن لا یَضَعُوها علی مَوَاضِعِها» «تو نمی توانی حرف خودت را به کرسی بنشانی و آن چیزی را که می خواهی در بین این مردم به هر حال جا بیندازی» «فَأَمهِلّ» «صبر کن» «حَتَّی تَقّدِمُ المَدِینَةَ فَإِنَها دارُ الهِجّرَةِ وَالسُّنَّه» «در مکه صحبت نکن صبر کن برویم مدینه» چرا؟ «آنجا دارالهجره است آنجا دارالسنه است» «فَتُخّلُصُ بِأَهّلِ الفِقّهِ وَ أَشّرافِ النَّاس» «در آنجا همه مردم اهل فقه هستند بزرگان مردم آنجا هستند» «فَتَقُولُ ما قُلّتَ مَتَمَکِّنَاً » «هر چیزی که بخواهی می توانی آنجا بگویی می توانی توانایی اش را داری» «فَیَعِی اَهّلُ العِلم مَقالَتَکَ وَ یَضَعُونَها عَلی مَواضِعِها» «این اهل علمی که آنجا هستند حرف تورا می شنوند و آن را به هر حال به آن چیزی که تو می خواهی به هما هدفی که تو می خواهی می رسی» ببینید چه می گوید «فَقَالَ عُمر اَمّ وَالله إِشاءَالله لَأَقُوَمَنَّ بِذلِکَ أَوَّلَ مَقامه أَقُومُهُ بِالمَدِینَه» «عمر هم قسم می خورد إن شاءالله روز اول که به مدینه رسیدم حتماً این کار را انجام خواهم داد» بعد می گوید همان آمدیم مدینه و سخنرانی کرد و چه سخنرانی جالبی و چقدر به درد بخور کلِ سقیفه را به باد می دهد، حالا به بقیه اش کاری نداریم.

مجری:

عبدالرحمن می فهمیده این مطلب را

 استاد یزدانی:

بله، از این روایت استفاده می شود که عمر بن خطاب می خواست در مکه تکلیف را یکسره کند آخرین حج او هست خودش فهمیده است که دیگر به هر حال همانطور که پیغمبر خبر داده بود که آخرین حج من است خلیفه دوم علم غیب داشته آخرین حج او هست دارد می خواهد بمیرد یکی گفته تو می میری من با فلانی بیعت می کنم و ناراحت شده و به هر حال می خواهد در مکه در بین همه مردم به قول ایشان 140 هزار نفر خب در زمان خلیفه دوم آخر عمر خودش دیگر تقریباً حدود 14 سال بعد از این اتفاق، بعد از حجة الوداع است دیگر سال 22 است خب در این حج خب جمعیت قطعاً دو برابر و سه برابر شده چرا آنجا اعلام نکرد؟ گفت مکه جای این کار ها نیست، در عرفه در صحرای عرفه همه نوع آدمی هستند هم اهل علم هستند هم خدمت تان عرض کنم رأیت هستند، آدم های هستند که حرف تو را نمی شنوند جنجال به پا می کنند غوغا به پا می کنند سر وصدا می کنند هر کسی یک حرفی می زند و تو نمی توانی حرف خودت را در مکه در بین همه مردم به کرسی بنشانی باید بروی مدینه، مدینه برویم آنجا می توانیم حرف مان را بزنیم آنجا می توانیم حرف مان را به کرسی بنشانیم همان چیزی را که می خواهیم به هدف برسیم، و جالب است بعد از این قضیه خلیفه دوم بر می گردد می آید مدینه و آنجا، آن شورای شیش نفره را بعد از ضربت خوردنش به هر حال تشکیل می دهد و نقش اساسی را در شورای شیش نفره چه کسی بازی می کند؟ همین عبدالرحمن بن عوف، طوری خدمت تان عرض کنم شورای شیش نفره را می چیند که قطعاً و قطعاً از بین این شورا نام عثمان بن عفان در بیاید، سناریو از قبل کاملاً چیده شده است، شش نفر را نعیین می کند خدمت تان عرض کنم هر کسی که برد که بیشتر، خب می داند طرفداران امیرالمرمنین از بین شیش نفر په کسانی هستند طرفداران عثمان چه کسانی هستند، اگر مساوی شد نظر چه کسی مهم است؟ نظر عبدالرحمن بن عوف، عبدارحمن چه کسی است؟ داماد عثمان است فامیل هستند رفیق هستند خب واضح است روشن است اصلاً، حالا یک وقت دیگر باید شورای شیش نفره مفصل بحث کنیم، این عبدارحمن بن عوف آنجا از امیرالمرمنین خلافت می گیرد و به عثمان بن عفّان می دهد و مشخص هست که عبدالرحمن بن عفو هدفش چه چیزی هست در مکه نمی توانست این کار را انجام بدهد ولی در مدینه راحت در شورای شش نفر کار خودش را کرد، به همین دلیل، اصلاً می گویم به همین دلیل است که خلیفه دوم نتوانست در مکه جانشین خودش را معین کند، پیغمبر که دیگر به اندازه خلیفه دوم و عبدالرحمن بن عوف که دیگر می فهمید دیگر اینقدر متوجه بود در مکه هر طور آدمی هست «یَجّمَعَ رَعَاعَ النّاس و غَوغاءهُم» همه طور آدمی هست در مکه و نمی شود آنجا، پیغمبر آورد، آورد در یک صحرای به قول اینها حالا برهوت یا صحرای که خیلی سر سبزاست دیگر اینها اختلافاتی که خود شان دارند آنجا آورد و امیرالمؤمنین را توانست معرفی کند و همه هم بیعت کردند از جمله کسانی که بیعت کرد خلیفه دوم بود تبریک گفت خلیفه اول، خلیفه دوم همه اینها آمدند با امیرالمؤمنین بیعت کردند. در خدمت تان هستم.

مجری:

بسیار عالی، خیلی عالی هر سخن جایی یا هر نکته مقامی دارد را آنها می گویند ما فقط می فهیمی بقیه العیاذباالله بزرگان این را ازآن غافل هستند. خب حاج آقا اشاره فرمودید که حالا مسلماً خب این در خود صحرای غدیر بوده در همان منطقه که به نام غدیر هست بوده حالا اگر موافق باشید به سبک این که دیگر بلاخره روز و شب های عید هم هست و شب های مبارکی هم هست این شیرینی و چاشنی برنامه حضرت عالی همین کلیپ های تناقضاتی هست که پخش می شود، اگر موافق باشد برویم و کلیپ شماره دو را که راجع به مکان غدیر هست آیا این غدیری که بوده سرسبز بوده، خنک بوده، گرم بوده چطوری جای بوده؟ برویم ببینیم شبکه های وهابی چه نظری دارند.

کلیپ شماره 02:

امروز به اتفاق جمعی از دوستان و جناب آقای سلیمانی به منطقه غدیرخم آمدیم.

می فرماید که یک مکانی است در بین مکه و مدینه و در آنجا چشمه ای جاری است و آبی در آنجا جاری است، به وفور دیده می شود که اینجا بحث آب بوده و اتفاقاً من همیشه این تصویری را نشان می دهم و باز هم بی مناسبت نیست این تصویر را نشان بدهم دوستان عکس گرفتند از غدیرخم برای بنده ارسال کرده اند،  اگر اتاق فرمان تصویر را بدهند، این صحنه غدیر خم است استاد خدمتی سرسبز و این آب و فضای با طراوت و نشاطی است که بیشتر برای تفریح هم فکر کنم مکان بسیار مناسبی باشد.( و این آب و فضای با طراوت و نشاطی است که بیشتر برای تفریح هم فکر کنم مکان بسیار مناسبی باشد، و این آب و فضای با طراوت و نشاطی است که بیشتر برای تفریح هم فکر کنم مکان بسیار مناسبی باشد).

آیا جای تعیین خلافت و جانشین در آن بیابان برهوت و بی آب و علف و گرم و سوزان بود؟ قحط جا بود؟ چرا؟ همین ابهاماتی است که آقایان پاسخ نخواند داد.

به هر صورت فضای این غدیرخم همان گونه که ملاحظه می فرماید آب های که در این غدیر خم است مملو از آب است و چه آب های که واقعاً آب گوارا و قابل نوشیدنی، من راحت می توانم در، با وجود که ما آب گوارا در اتومبیل همراه داریم اما راحت می شود این آب را نوشید و استفاده کرد.

چرا؟  

تصویری را نشان می دهم و باز هم به این مناسبت نیست این تصویر را نشان می دهم دوستان عکس گرفتند از غدیرخم برای بنده ارسال کرده اند، این صحنه غدیر خم است استاد خدمتی سرسبز و این آب و فضای با طراوت و نشاطی است که .

این در آن بیابان برهوت و بی آب و علف و گرم و سوزان بود؟ قحط جا بود؟ چرا؟ حتماً خیلی مناسب بود رسول خدا(ص) اینجا دستور بدهد که اینجا اطرق کنند و از این آب و استراحتگاه اینجا استفاده کنند و اطراق بزند و اردو بزنند اینجا

چرا؟

اما امروز شبکه کلمه به لطف و توفیق خداوند به عنوان یک شبکه فارسی زبان در جهان نشان داد امکانپذیر

است که دروغ هایی را که در گذشته این همه بزرگ نمایی شده آنها را ما بیایم بسیار از نزدیک در دید

بیننده قرار بدهیم در، طوری که بیننده عزیز ما احساس کند که خودش در اینجا ایستاده است.

اتاق فرمان تصویر لبتاب را بدهید، ویدیوی که دوستان از غدیرخم تهیه فرموده اند اتاق فرمان تصویر لبتاب من را بدهید، ببینید دوستا فضا بسیار سرسبز هست و پُر از آب اصلاً در جامعه ایران ما شبه جزیره حجاز معروف است به خشک بودنش اما این بخش واقعاً...

دوستان تهیه از حالا، بله کلیپ شده از جاهای دیگرهم تهیه شده به این که منطقه بسیار سرسبز غدیرخم که روحانیون هیچ وقت کم نمی آورند با این وضعیت، این ویدیو را نشان دادیم گفت آقا جان چه کسی گفته بیابان برهوت بوده؟ گفت آقا چهارتا آدم بیسوادی گفته اند برای خود شان گفته اند ما نگفتیم خب در این باره استاد بفرماید: من این نکته می خواستم خاطرات خودم را عرض کنم وقتی ما رفتیم برای تصویر جناب استاد () واقعاً من جرأت نکردم از آب عبور کنم یا الله یعنی حداقل یک، یک ونیم کیلو متر من در کنار آب رفتم تا جایی را پیدا کردم که بتوانم از آب عبور کنم

+با وجودی اینکه فصل تابستان بود.

با وجود اینکه فصل تابستان بود تقریباً؛ آیا جای تعیین خلافت و جانشینی...

مجری:

خب بعد از شروع این یک فرصتی که می گرفتیم یک دو بیتی را می خواندیم اما حالا با این شرایط بهتر هست که چیزی خوانده نشود، این تناقضات و تضاد هایی که سرتاسر این شبکه های وهابی را فرا گرفته هر بار می بینیم که یک دسته گلی به آب می دهند و خودشان آن حرف های که زده اند اصلاٌ فرصت نمی دهند به ما، ما بخواهیم آنها را رد بکنیم صرفاً همان یک نفر بنشیند یک مجموعه از این کلیپ های خودشان را داشته باشد همین کفایت می کند برای رد آنها و باطل بودن ادعاهایی که آنها دارند. خب حالا نمی دانم حاج آقا چطور سؤال را مطرح بکنیم باید بگویم آیا وهابیت عقید دارد اینجاها سر سبز بوده خنگ بوده آیا ادعا دارد که؛ حالا در واقع در حقیقت چطور بوده زمان غدیر؟

استاد یزدانی:

بله، خدمت تان عرض کنم اینها هر کدام شان که می خواند بروند منطقه غدیر را نشان بدهند یک طور نشان می دهند، آن شبکه ناحق شان بود که رفته بودند آنجا یک بیابان خشک بی آب و علف هیچ چیزی دیده نمی شود کلاً خشکِ خشک هست همین خود آقای حیدری رفته بود آنجا با تلفن خودش هم صحبت می کرد فقط یک چندتا بوته و اینها بود چیزی از آب و این مسائل نبود اصلاً، آقای هاشمی که می رود آب است و شنا می کند و دست می زند و نیزا است و...

مجری:

یک سال رفته آنجا دقیقاً صحرا بود یک سال دیگر رفته بود در رود خانه             

استاد یزدانی:

خیلی عجیب است این واقعاً تناقضات، بلاخره چه هست آن منطقه غدیری که شما رفتید کجا هست؟ از کجا می فهید اینجا منطقه غدیر است؟ مثل آن کسی آقا که می گفت اینجا وسط زمین است باور نمی کنی از دو طرف می آید، این هم می گوید اینجا غدیر است ما از کجا بفهمیم این غدیر است، خب این غدیر یا آن که آن شبکه ناحق تان نشان می داد این غدیر یا آن که آقای عبدالله حیدری رفته بود در آن بیابان  خشک و بی آب و علف، بلاخره کدام آن غدیر است؟ ما واقعاً از این، دروغگوی های اینها واقعاً عجیب هست برای ما. من فقط یک روایت بخوانم از کتاب های اهل سنت با سند صحیح که خیلی روایت جالبی هست در «کتاب المستدرک الصیحین، آقای حاکم نیشابوری، جلد شماره 3، چاپ دارالکتب علمیه بیروت لبنان، صفحه شماره 613، کتاب معرفة الصحابه، باب زید بن ارقم هست، ذکرزید بن ارقم، روایت شماره 6272» که از زید بن ارقم نقل می کند که «خرجنا مع رسول الله حتی انتهینا إلی غدیرخم » «با پیغمبر بودیم تا رسیدیم به منطقه خدیرخم دستور داد که خیمه ها واین ها را برپا کنیم و» «فأمر بروح فکسح» «دستور داد که خاک رابه و این ها را تمیز کنیم و این مسائل» «فی یوم ما أتی علینا یومٌ کان أشدّ حراً منه» «روزی بود که ما از آن روز گرمتر ندیده بودیم ، روز گرمتر از آن ما ندیده بودیم» که خدمت تان عرض کنم پیغمبر در غدیرخم خطبه خواند «یا ایهاالناس...فلان فلان» و بعد «ألستُ أولی بکم من انفسیکم قالو بلی من کنت مولاه فعلی مولاه» آقای حاکم نیشابوری می گوید سند آن صحیح است آقای شمس الدین ذهبی هم در تلخیص المستدرک می گوید سند آن صحیح است، سند روایت کاملاً صحیح، خب ما چه کار کنیم بلاخره؟ شما به ما بگوید تکلیف تان را معلوم کنید غدیرخم اتفاق افتاده قطعاً شکی در آن نیست متواتر است توتر آن را همه قبول دارند به جزء یک عده معانید، خب در چه روزی بوده؟ گرم بوده یا سرد بوده؟ آب بوده یا نبوده؟ می گوید اینقدر آب بود که من نمی توانستم از روی آن رد بشوم، خب آن یکی یک طوری خشک نشان می دهد می گوید گرم است اینطوری است، حالا بلاخره نمی فهمند خود شان نمی فهمند بلاخره چه کار باید بکنند و تکلیف شان با خود شان چه است.

مجری:

بله خب باز هم کمکی می کنند برای یک طنز ما بلاخره یک فرصتی باشد و اینها، اینها را آدم ببیند روحیه اش شاد می شود. خب استاد در این همان در ابتدای بحث هم اشاره فرمودید راجع به بحث إکمال دین که در خود آیه هم به صراحت آمده که «الْيَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ »  این اکمال دین بخواهیم ببینیم به چه معنی است حالا اگر موافق باشید ابتداً ببینیم که نظر خلیفه ثانی حالا به قول خود شبکه های وهابی این کلیپ شماره سه را با هم ببینیم تا این نظرهای شبکه های وهابی را راجع به مبحث إکمال دین ببینیم چه است آیا دین کامل شده کامل نشده؟ کلیپ شماره سه را با هم ببینیم.

کلیپ شماره 03 :

-آقای ترشآبی اگر کسی قائل به این باشد که بعد از آیه «الْيَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ » دین کامل نیست این شخص حکمش چه هست به نظر شما؟

+می توانید توضیح بدهید بیشتر برای بینندگان؟

-چشم شما می توانید در کتاب البدایه و النهایه آقای بن کثیر طبرسی ؛ وقتی که آیه «الْيَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ

دِينَكُمْ» نازل شد  «فبکی عمر» عمر گریه کرد گفتند آقایان برای چه گریه می کنید گفت «إنه لیس بعدالکمال إلاًنقصان» «با اینکه دین کامل شده است ولی بازهم ناقص به دست ما رسیده است»

+ فکر نمی کنید که دارید غلط ترجمه می کنید این را؟

-نه شما بیاید برای من و بینندگان توضیح بدهید.

+خب آقای رضا اجازه بده اگر خلیفه دوم و هر کس دیگر معتقد بر این باشد که بعد از آیه «الْيَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ » دین ناقض هست و باید کس دیگری بیاید کاملش کند مثل شیعه مثلاً اگر کسی چه عمر این اعتقاد را داشته باشد چه شیعه و چه غیر شیعه هر کسی این شیعه و سنی اینها اسم هستند هر کسی این اعتقاد را داشته باشد که بعد از نزول آیۀ «الْيَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ وَ أَتْمَمْتُ عَلَیکُمْ نِعْمَتی» بعد از این کسی می تواند در دین چیزی اضافه بکند بگوید نه این دین ناقص بوده مثلاً من عمر باید بیایم فلان چیزش را کامل بکنم یا فرض کنید علی بیاید یا حسن بیاید یا حسین بیاید یا فلانی بیاید فلان قسمت دین را کامل بکند و تشریع و قانون گذاری بکند این کفر است هیچ شکی در این وجود ندارد برای این که با این آیه دین کامل شده است اما جمله را که شما می فرماید امام بن کثیر می گوید از راه خوبی روش خوبی این حدیث ثابت شده که عمر بن خطاب هنگامی که این این نازل شد «بکی» «گریه کرد» «فقیل ما یبتیک» «از او پرسیدند چرا گریه می کنی عمر این آیه نازل شده» «فقال إنه لیس بعدالکمال إلاًنقصان» «عمر گفت هم اکنون که دین کامل شده دیگر ما باید منتظر نقص باشیم» نه این که دین خدا ناقص بشود منتظر نقص باشیم «وکأنه اسشعر وفاةً نبی(ص) إلی ذلک» «گویا ایشان از این» «الْيَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ» «احساس کرد که الآن که دین کامل شده نقصانی می آید ضرر و زیانی  می آید و آن ضرر و زیان این هست که ما رسول الله(ص) را از دست می دهیم و گریه کرد» حالا آقای رضا این مطلب چه ارتباطی دارد با استدلالی که شما می کنید؟

مجری:

بله ما از اولین چیزهای که به یک کسی می خواهد تازه سواد خواندن و نوشتن را یاد بگیرد در کتاب همه

لغت های مختلف هم هست دیگر یک سری چیز ها را به آن ها یاد می دهند مترادفات آن چیزهای که با هم متضاد هستند حالا نمی دانم به ایشان نگفتند که کامل متضادش می شود ناقص؟ کمال متضادش می شود نقصان، حالا دیگر اینها چطوری ترجمه می کنند دیگر از بدائه اینها هست که زیاد می بینیم از ایشان. حالا همین چیزی را که به آن اشاره کردند از حضرت استاد آیا خود عمر چنین عقیده داشته که دین ناقص مانده حتی بعد از این جریان؟

استاد یزدانی:

بله یک بیننده خب باهوشی تماس گرفت با این شبکه که ممنون هستیم حالا هر کجای که هست این بیننده عزیز سلامت باشند إن شاءالله و موفق باشند و همیشه خادم امیرالمرمنین. روایتی هست خب آیه اکمال «الْيَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ » «امروز یا از الآن دین شما کامل شده» خلیفه دوم نظرش چه بوده؟ روایت که با سندهای معتبر نقل شده در منابع اهل سنت چه می گوید من یکی دو تا روایت از منابع اهل سنت بخوانم در کتاب های متعدد از جمله آقای خطیب بغدادی در «کتاب موضح الأوهام الجمع و التفریق» در این کتاب خودش که «خطیب بغدادی، متوفی 463هست در این کتاب نقل کرده موضح الأوهام و الجمع و التفریق، خطیب بغدادی المجلد الثانی، جلد شماه2 صفحه شماره خدمت تان عرض کنم 533،» «روایتی که از وکیع از پدرش از خلیفه دوم» که « لما نزلت «الْيَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ وَ أَتْمَمْتُ عَلَيْكُمْ نِعْمَتِي» بکی عمر» «وقتی این آیه نازل شد عمر خطاب گریه اش گرفت چه شده؟» «فقال یا رسول الله کُنّا فی زیادةٍ من دینِنا فأما إذا کمل فلیس بعدالکمال إلانقصان» «ما در زیاده از دین بودیم» حالا این مهم نیست «اما وقتی کامل شد بعد از کمال حتماً یک نقصانی هست» بله پیغمبر هم تصدیق کرد که بله واقعاً همینطور هست، این یک روایت که آقای خطیب بغدادی نقل کرده. روایت بعدی را آقای مروزی نقل کرده در «کتاب تعظیم قدر صلاة که در مدینه منوره چاپ شده» حالا این سیستم من هم اذیت می کند، «کتاب تعظیم قدر صلاة ، آقای مروزی، متوفی سال 394» از علمای معروف اهل سنت هست «جلد اول، در مدینه منوره، چاپ اول، چاپ کتاب تعظیم قدر صلاة 1406؛ صفحه شماره 351» از ابی عالیه نقل می کند «که آیه اکمال وقتی نازل شد ما پیش عمر بن خطاب بودیم بحث از آیه پیش آمد شخصی از اهل کتاب گفت ما اگر ما بدانیم این چه روزی بوده اگر در دین ما آیه ای نازل بشود بگوید امروز دین تان را کامل کردیم ما بفهمیم چه روزی بوده آن روز را عید می گرفتیم» حالا روایت آن در صحیح بخاری و اینها هست، و به هر حال حالا این روایت چون روایت قبلی هست این تیکه وسطش را بریده «فذکر نحوه، و قال یوم عرفه، و الیوم الثانی النحر فأکمل الله لنا الأمر»  «خدا در روز عرفه، یا مثلاً روز قربان که» به هر حال روایت، روایت قبلی دوتا مسئله را گفته است «در آن روز خداوند دین ما را کامل کرد، امر» منظور از امر دیگر قطعاً دین باید باشد، «ما فهمیدیم» «فعرفنا أنَّ الأمر بعد ذلک فی اِنتقاصٍ» خیلی عجیب است این، خیلی عجیب است، خدا می گوید من از امروز دین تان را کامل کردم. ما از این چه فهمیدیم؟ دین دیگر ناقص شد.

مجری:

عجب.

استاد یزدانی:

از این به بعد دیگر ناقص شد خب این چه کاری است، یعنی چه؟

مجری:

چه برداشتی است آخر

استاد یزدانی:

چه برداشت واقعاً عجیبی است ایشان هم می گفت هرکس قائل باشد که بعد از آیۀ اکمال دین ناقص است و باید کامل بشود کافر است خب این چه کار می کنید با این روایت. باز روایت بعدی ابن ابی شیبه نقل کرده است در کتاب مصنّف خودش «مصنَّف آقای ابن ابی شیبه، مکتبةٌ الناشرون این کتاب را چاپ کرده است» خدمت تان عرض کنم این هم «جلد12، از کتاب المصنَّف کتاب الزهد خودش، چاپ اول، چاپ1425» که از کتاب های معروف اینها است «صفحه 177، کتاب الزّهد، روایت 35411،» با سند خودش «از وکیع از پدرش» نقل می کند که خدمت تان عرض کنم وقتی این آیه نازل شد در یوم حج الأکبر این هم مهم هست یوم حج الأکبر؛ آیۀ إکمال چه زمانی نازل شد؟ یوم حجّ الأکبر. حجّ الأکبر چه زمانی است؟ حال طبق گفتار اکثر علما و اینها منظور روز عید قربان است «عمر بن خطاب گریه کرد پیامبر از او سؤال کرد چرا گریه می کنی» چقدر هم پیغمبر نگران می شود وقتی خلیفه دوم گریه می کرد «قال یا رسول الله أبکانی أنا کنّا فی  فی زیادة من دیننا فأما إذا کمل و إنه لم یکمل قطٌ شیءٌ إلّا نقص» بله می گوید ما خدمت تان عرض کنم «دین مان کامل بود دیگر نمی شود چیزی کامل بشود بعد دیگر ناقص نشود، حتماً دیگر ناقص خواهد شد دین ما» پیغمبر هم گفت بله راست می گویی.

مجری:

یک کتاب لغت اینها باید بنویسند ما استفاده کنیم.

استاد یزدانی:

کاملاً برعکس، باز همین را آقای ابن کثیر در البدایه و النهایه خودش می آورد می گوید سندش معتبر است همانطور که این کارشناس وهابی نشان داد «کتاب البدایة و النّهایه آقای ابن کثیر، چاپ قطر هست، دولت قطر این کتاب را چاپ کرده، وزارت اوقاف قطر، جلد5، چاپ 1436 و 2015 » همین چند سال پیش چاپ شده چاپ بسیار کشیلی از کتاب البدایة و النّهایة ابن کثیر هست «صفحه شماره خدمت تان عرض کنم صفحه شماره، حوادث سال 11،  صفحه298،» می گوید « وَ رَوَینَا مِن طَرِیقٍ جَیِدٍ» «از طریق خیلی نیکو و خوبی برای ما نقل شده که عمر بن خطاب وقتی این آیه نازل شد گریه کرد از او سؤال شد چرا گریه می کنی گفت» «إنَّه لیس بعد الکمال إلا النُّقصان» «حتماً بعد از کمال یک نقصانی هم هست» سند هم معتبر است حالا می گوید نه این منظورش نقصان دین نبوده، خب بابا نقصان چه بوده؟ خدا می گوید دین کامل شده است، خلیفه دوم می گوید نه بعدش حتماً بعد از این کمال نقصانی هم هست حتماً اشاره به همان دارد دیگر خدا می گوید « اَلْیوْمَ أَکمَلْتُ لَکمْ دینَکمْ وَ أَتْمَمْتُ عَلَیکُمْ نِعْمَتی وَ رَضیتُ لَکُمُ الْإِسْلامَ دیناً» خلیفه دوم می گوید این کمال حتماً بعدش یک نقصانی هم است، خدا می گوید من کامل کردم امروز، ایشان می گوید نه حتماً یک نقصانی هم است سند هم معتبر است از آقای ابن کثیر سلفی، شاگرد ابن تیمیه دارد می گوید سندش معتبر است. خب ما چه کار کنیم؟ تکلیف چیست؟

مجری:

آیا اینها هم کافر باید بشوند؟

استاد یزدانی:

آیا آقای ترشابی حاضر است خلیفه را تکفیر کند؟ یا حاضر نیست خلیفه را تکفیرکند به هر حال تکلیف با خودشان، ما منتظر هستیم که جواب بدهند بلأخره، جوابی که به این بیننده دادند واقعاً جواب قانع کننده ای نبود منطقی نبود. بلأخره منظورش از این نقصان چیست؟ پیغمبر از دنیا می رود؟

مجری:

همین، یعنی الآن این نقصان را در چه چیزی می دید؟

استاد یزدانی:

بله این خیلی مهم است، کمال دین در چیست؟ الآن یک بحث بسیار مهمی اینجا، جدی که باید انجام بدهیم کمال دین در چیست؟ یک اختلاف اساسی بین علمای اهل سنت وجود دارد که مقصود از کمال دین چیست، مقصود از اتمام نعمت چیست، مقصود از مأیوس شدن، برای چه مأیوس شدند کفّار، مقصود از کافران چه کسانی هستند؟ یک اختلافات عجیبی در اینجا علمای اهل سنت دارند حالا اگر فرصت هست من وارد موضوع بشوم و تفصیل این موضوع را خدمت تان عرض کنم،

مجری:

اگر اجازه بفرمایید یک میان برنامه ببینیم و بعد از آن إن شاءالله خدمت تان هستیم در بعد از میان برنامه.

خواهم امشب عشق را معنا کنم

خواهم امشب عشق را معنا کنم

عشق را اندر دلم سودا کنم

عشق یعنی لافتی إلّا علی

نفی هستی از همه إلّا علی

عشق یعنی آبرو یعنی شرف

تا ابد تسلیم سلطان نجف

عشق یعنی روز و شب در زمزمه

بردن نام علی و فاطمه

سلام مجدد عرض می کنم خدمت همه شما بینندگان و همراهان شبکه جهانی حضرت ولیعصر(عج) با ویژه برنامه افضل الأعیاد در خدمت شما هستیم تا این لحظه از برنامه إن شاءالله که به فیض رسیده باشید با این فرمایشات گوهربار حضرت حجة الإسلام و المسلمین حاج آقای یزدانی، حاج آقا رسیدیم به اینجا که این جریان کامل شدن دین چه هست اصلاً کامل شدن دین به چه چیزی است که خداوند هم فرمودند « أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ » یعنی چه دین کامل شده است، اکمال دین به چه چیزی هست؟.

استاد یزدانی:

بله خدمت تان عرض کنم من اصل آیه را اول خدمت بینندگان عزیز نشان بدهم در «سورۀ مبارکه مائده» حالا أَكْمَلْتُ لَكُمْ «سوره مبارکه مائده آیۀ شماره3» خیلی آیۀ مطالب بسیار جالبی، شیش تا ویژگی در واقع خداوند در این آیه برای این روز می شمارد « الْيَوْمَ يَئِسَ الَّذِينَ كَفَرُوا مِنْ دِينِكُمْ فَلَا تَخْشَوْهُمْ وَاخْشَوْنِ الْيَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ وَأَتْمَمْتُ عَلَيْكُمْ نِعْمَتِي وَرَضِيتُ لَكُمُ الْإِسْلَامَ دِينًا» تا اینجا، خب خدمت تان عرض کنم تمام علمای مسلمان، تمام علمای مسلمان، تمام مفسرین، تمام محدّثین اتفاق دارند که این یک جمله معترضه است و مستقل نازل شده است چه شیعه و چه سنی حالا چه آنهایی که می گویند روز عرفه نازل شده چه آنهایی که می گویند روز عید قربان نازل شده چه ما که می گوییم شب، روز عید غدیر نازل شده است، هر کسی به هر حال نزول آیه را گفته است این جمله را به تنهایی گفته نازل شده است، قبل و بعدش را با این باهم کسی نگفته است، خب چه چیزهایی خداوند در اینجا، چه ویژگی هایی برای این روز می شمارد؟ « الْيَوْمَ يَئِسَ الَّذِينَ كَفَرُوا»

مجری:

نا امیدی کافران

استاد یزدانی:

کفّار در آن روز نا امید شدند حالا مقصود از کفّار چه هست، آقای محمد بن عبد الوهاب جملۀ جالبی دارد اگر فرصت شد من خدمت تان یادتان باشد، مستند آقای محمد بن عبد الوهاب را بگویم که مقصود از کفار چه کسی می تواند اینجا باشد، « الْيَوْمَ يَئِسَ الَّذِينَ كَفَرُوا» «امروز کفّار ناامید شدند» از چه نا امید شدند؟ «از دین شما ناامید شدند» این اولین چیزی که، ویژگی که خداوند می شمارد « فَلَا تَخْشَوْهُمْ» «دیگر از آنها نترسید» دیگر از کفّار نترسید مسلمان ها دیگر از امروز به بعد از کفّار نترسند. چه اتفاقی افتاده بود؟ که تا امروز می ترسیدند دیگر از این به بعد نباید بترسند چه اتفاقی افتاد در آن روز که کفّار تا آن روز امید داشتند از امروز به بعد دیگر نا امید خواهند شد.

مجری:

اتفاق مهمی باید افتاده باشد.

استاد یزدانی:

باید یک اتفاق مهمّی افتاده باشد « وَاخْشَوْنِ» «دیگر از خدا بترسید» از کفّار دیگر ترسی نباید باشد این

سومین ویژگی، مأیوس شدن کفار، عدم ترس از کفار و ترس از خداوند سه ویژگی بسیار مهم، «لْيَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ » «امروز دین شما کامل شد» چهارمین ویژگی « وَأَتْمَمْتُ عَلَيْكُمْ نِعْمَتِي» «امروز دیگر نعمتم را بر شما تمام کردم » روز اتمام نعمت، پنجمین ویژگی و ششمین ویژگی « وَرَضِيتُ لَكُمُ الْإِسْلَامَ دِينًا» «امروز دیگر من راضی شدم از اسلامی که شما دارید» از اسلامی که شما دارید راضی شدم، خب امروز چه روزی هست؟ که خداوند شیش ویژگی بسیار مهم برای امروز می شمارد؛ مأیوس شدن کفار، عدم ترس از کفار، ترس باید از خدا باشد مبادا از دستورات خدا، اتفاق که امروز افتاده را باید به یادتان باشد و باید از این اتفاق باید پیروی کنید و از دستور خداوند اطاعت کنید و از خدا بترسید مبادا خلافش را انجام بدهید، روز إکمال دین هست، روز اتمام نعمت هست، و روز رضایت خداوند از اسلام هست خب چه اتفاقی افتاده روز به این مهمی که خدمت تان عرض کنم باید جوابش را پیدا کنیم، خدمت تان عرض کنم خب چه هست جوابش؟ خب کاملاً مشخص هست تمام شیعه در طول تاریخ بر این مسئله اتفاق دارند که مقصود از این روز، روز غدیرخم هست، روز اکمال ولایت هست، روز اکمال دین با ولایت امیرالمؤمنین علی یابن ابی طالب هست ما هم روایت صحیح داریم هم دیدگاه عملمای مان هست دیدگاه مخالف که اگر هم باشد دیدگاه شاز است اصلاً ارزش ندارد. من فقط یک روایت بخوانم و یک مستند از منابع شیعه از باب تیمن و تبرک روایتی از زبان حضرت امیرالمؤمنین علی یابن ابی طالب در «کتاب أمالی شیخ طوسی(رضوان الله تعالی علیه)» در این کتاب ایشان نقل کرده «کتاب امالی شیخ الطائفه، ابی جعفر محمد بن حسن طوسی، متوفی 460» از بزرگترین علمای شیعه و کتاب أمالی ان بسیار کتاب خوبی هست از کتاب های معتبر ما است «مجلس هشتم از این کتاب، حدیث شماره 351 از کتاب امالی شیخ طوسی» سند کاملاً معتبر هست «از شیخ مفید از احمد بن محمد بن حسن ولید از پدرش محمد بن حسن بن ولید از محمحد بن حسن صفّار از ابو عبدالله برقی از پدرش از بن عمیر از مفضّل بن عمر از امام صادق (ع)» سند کاملاً معتبر هست و هیچ شک و شبهه ای در صحت روایت نمی شود کرد هر شک و شبهه ای هم به هر حال رد می شود و روایت سندش معتبر هست که امیرالمؤمنین(ع) فرمود «که من خداوند به من نُه چیز داده به هیچ کس نداده جزء پیغمبر» حالا چه چیزها است بقیه اش موضوع بحث ما نیست همه اینها به درد بخور هست در جای خودش قابل بحث هست از فضائل بی نظیر امیرالمؤمنین علی یابن ابی طالب هست آخرین موردی که می شمارد امیرالمؤمنین خودش می فرماید «وَ اَنَ‌ بِوَلَایَتِی‌ اَکْمَلَ‌ اللَّهُ‌ لِهَذِهِ‌ الْاُمَّةِ دِینَهُمْ » «ویژگی که من داشتم کسی قبل از من نداشته و پیغمبر هم داشته » این مهم هست برای این که ما بفهمیم مقصود از اکمال دین چه چیز هست « وَأَنَّ بولایتی اَکملَ اللّهُ لهذه الاُمّهِ دینهم » «خداوند یا ولایت من دین این امت را کامل کرد» « وَ اَتَمَّ عَلَیْهِمُ النِّعَمَ » «نعمت خودش را بر امت تمام کرد با ولایت من» « رَضِیَ لَهُمْ اِسْلَامَهُمْ » «خداوند با ولایت من با پذیرش ولایت من از اسلام آنها راضی شد » اگر اسلامی بدون ولایت امیرالمؤمنین علی یابن ابی طالب باشد خداوند از آن اسلام راضی نیست آن اسلام را قبول ندارد خدا، اصلاً خداوند اسلام بدون ولایت را قبول ندارد نص صریح قرآن است، ناقص هست، خب چه گفت «اِذْ يَقُولُ يَوْمَ الْوَلَايَةِ لِمُحَمَّدٍ (صلي‌الله‌عليه‌و‌آله‌وسلّم) يَا مُحَمَّدُ» «روز ولایت» روز غدیر پس روز ولایت هم هست «خداوند به پیغمبرش فرمود» « یَا مُحَمَّدُ، اَخْبِرْهُمْ اَنِّی اَکْمَلْتُ لَهُمُ الْیَوْمَ دِینَهُمْ وَ اَتْمَمْتُ عَلَیْهِمُ النِّعَمَ، وَ رَضِیتُ اِسْلَامَهُمْ» «خداوند به پیغمبرش وحی کرد به مردم بگو من از امروز دینم را کامل کردم دین شما را کامل کردم، امروز نعمت هایم را بر شما تمام کردم و امروز از اسلام تان راضی شدم» روایت از امیرالمرمنین سند هم معتبر نظر شیعه همین هست و نظر مخالفی ندارد. حالا من از علامه مجلسی (رضوان الله تعالی علیه) هم یک مستندی نشان بدهم چون علاقه فروانی به علامه مجلسی دارم و از مختالفانش هم خیلی خوشم نمی آید «کتاب مرآة العقول‏ علامه مجلسی فی شرح اخبار آل رسول، علامه شیخ الاسلام واقعی مولا محمد باقر مجلسی(رح)، متوفی 1111، جلد دوم، چاپ دوم، چاپ 1404 در دارالکتب اسلامیه تهران این کتاب چاپ شده، مرآة العقول‏» «صفحه شماره خدمت تان عرض کنم 378، از جلد دوصفحه 378، همان آیه إکمال هست، بحث آیه إکمال» که کجا نازل شده خب می گوید «بعضی از عام از خلیفه دوم نقل کردند که در حجة الوداع نازل شد در روز عرفه نازل شد، مجاهد گفته در فتح مکه نازل شده» بله این دیدگاه ها در منابع اهل سنت هست بعضی از علمای اهل سنت مثل مجاهد معتقد بودند  روز فتح مکه نازل شده، اما امامیه چه می گوید؟ امامیه نظرش این هست «ألی أنّها نزلت فی غدیرخم» «نظر شیعه این هست که این آیه در غدیرخم نازل شده » در روز 18 ذی الحجه در حجة الوداع نازل شده «بعد ما نصب علیاً لِلخلافه بأمرالله تعالی » «بعد از این که پیغمبر علی را نصب کرد برای خلافت به دستور خداوند» دلیل ما چه هست؟ روایات مستفیض هم از طریق ما و هم از طریق عامه نقل شده که خدمت تان عرض کنم آیه در غدیرخم نازل شده، این نظر شیعه، اما نظر اهل سنت چه هست؟ خیلی جالب هست من خدمت تان عرض کنم چندتا مسئله هست ما در، چندتا سؤال هست در واقع که ما در واقع اینجا باید به آن جواب بدهیم؛ آیه اکمال چه روزی نازل شده است؟ چه زمانی نازل شده است؟ خب نظر شیعه کاملاً مشخص است، خدمت تان عرض کنم چه چیزی سبب اکمال دین شده است؟ خب نظر شیعه مشخص هست ولایت امیرالمؤمنین علی یابن ابی طالب و تعیین جانشین پیغمبر، آن که سبب اکمال دین می شود از نظر شیعه نصب خلیفه بعد از پیغمبر هست و این که عالم بدون حجّت نباید باشد معلوم شد که بعد از پیغمبر حجت چه کسی هست و دین کامل شد این نظر شیعه هست و این که خدمت تان عرض کنم سؤال بعدی چه چیزی باعث اکمال دین شد؟ این هم اینها به شدت مخالفت دارند، آیه چه زمانی نازل شد؟ اختلاف دارند، چه چیزی باعث اکمال دین شد باز هم به شدت اختلاف دارند، معنای کمال دین چیست؟ معنای کمال دین چیست؟ این سؤال سوم هست در این هم اختلاف دارند در حالی که شیعه در هر سه مورد کاملاً با هم اتفاق دارند من از تک تک این سه سؤالی را که گفتم، بگویم، اولاً آقای بخاری، بخاری از خلیفه دوم نقل می کند همان نظر مشهور «صحیح بخاری، چاپ دار ابن کثیر، تحقیق آقای دکتر مصطفی دیب البغا، چاپ 1414،» این روایت مشهورشان هست سند، به هر حال اکثر علمای اهل سنت این را پذیرفته اند؛ که یک شخص یهودی پیش خلیفه دوم آمد و جالب است این خلیفه، شخص یهودی، «أنَّ رجلاً مِنَ الیَهود قَالَ لَهُ یا امیرالمؤمنین» خیلی عجیب است این حرف واقعاً، شخص یهودی آمد به خلیفه دوم گفت امیرالمؤمنین؛ که «آیه ای در کتاب شما هست که اگر برای ما یهود نازل شده بود» «لَاتَّخَذنَا ذَلِکَ اَلیَوم عَیداً» «ما این روز را عید می گرفتیم» پس می شود روز اکمال دین را عید گرفت طبق همین روایت صحیح بخاری، اگر ثابت کنیم که آیۀ إکمال در روز عید غدیر، در روز غدیر خم 18ذی حجّه نازل شده پس باید عید بگیریم، طبق روایت صحیح بخاری.خلیفه سؤال کرد «أیُّ آیَةٍ» «چه آیه ای» « الْيَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ وَأَتْمَمْتُ عَلَيْكُمْ نِعْمَتِي وَرَضِيتُ لَكُمُ الْإِسْلَامَ دِينًا» «قَالَ عُمَر قَد عَرَفنَا ذَلِکَ الیَوم» «ما می دانیم چه روزی است، می دانیم کجا نازل شده است، هم زمانش را می دانیم هم مکانش را می دانیم» «نَزَلَت فِیهِ عَلَی النَّبی(ص) وَ هُو قَائِمٌ بِعَرَفَه یَومَ جُمُعَه» دقت کنید «وقتی بر پیغمبر نازل شد پیغمبر در عرفه ایستاده بود و شب جمعه بود»، شب جمعه بود؛ خب چرا اینها عید نمی گیرند یک سؤال هم اینجا هست، چرا عرفه را عید نمی گیرید چرا قربان را عید می گیرید خب روز قبلش را هم عید بگیرید عید عرفه چرا نمی گیرید اصلاً برخلاف نظر خلیفه دوم عمل می کنید، این نظر اول، شب جمعه در عرفه؛ خب نظر دوم، خدمت تان عرض کنم باز در خدمت تان عرض کنم در صحیح مسلم، روایت صحیح مسلم، این روایت دوم هست در صحیح مسلم «صحیح مسلم، چاپ دار الحدیث در قاهره»

مجری:

ببخشید حاج آقا قبل از اینکه حدیث بعدی را، این سند بعدی را نشان بدهید، من عرض بکنم خدمت بینندگان عزیز که این شماره هایی که زیر نویس شده هرچند همین الآن هم پیام های بسیاری بدست مان رسیده است و إن شاءالله حتماً هم اینها را مطرح خواهیم کرد توجه داشته باشید که در هر لحظه از شروع برنامه برای شما چنین امکانی هست که سؤالات خودتان را مطرح بکنید و اگر نکته ای به ذهن تان رسید و بلأخره یک چالشی در ذهن تان آمد ما در خدمت هستیم که بتوانیم إن شاءالله این شبهات را پاسخ گو باشیم. عذر خواهی می کنم، بله صحیح مسلم را می فرمودید.

استاد یزدانی:

بله خدمت تان عرض کنم روایت قبلی که نشان دادیم از صحیح بخاری بود و ثابت می کرد که طبق نظر خلیفه دوم آیۀ إکمال شب جمعه و در عرفه نازل شده است، خب این روایت را در ذهن تان بسپارید، روایت بعدی از صحیح مسلم هست؛ حالا این نکته را هم، حالا که فاصله افتاد این نکته را هم تذکر بدهم که ما هرچه می خوانیم از منابع اهل سنت هست، برای اهل سنت هست، قصد توهین، جسارت اینها را اصلاً جایز نمی دانیم طبق فرموده حضرت آیت الله قزوینی ما اصلاً توهین به مقدسات بقیه را حرام می دانیم اینها قصد توهین نیست، قصد جسارت نیست بحث علمی صِرف هست،

مجری:

آن چیزی که گفتید که از کلیپ های خودشان بود.

استاد یزدانی:

و هرچه هم که نقل کردیم از منابع اهل سنت هست خیلی هم سعی می کنیم که مؤدبانه به هر حال بحث را طرح کنیم، اگر هم کسی ناراحت می شود از گفتن این حقایق ما پیشاپیش از او عذر خواهی می کنیم.

مجری:

و نکته ای هم که بود، ما که حالا خودمان، یعنی تماماً این چیزی هم که حالا مطرح می شد، متأسفانه خود همان کلیپ هایی که پخش می شود، شروع می کنند به تکفیر و صرفاً بعنوان یک روشنگری، یعنی می خواهیم نشان بدهیم اگر بنابر حرف همین وهابی ها باشد اینها خودشان دارند چنین تکفیر هایی را انجام می دهند وگر نه بله همینطور هست که می فرمایید.

استاد یزدانی:

روایت اول از صحیح بخاری بود شب جمعه در عرفه پیغمبر در عرفه ایستاده بود شب جمعه هم بود. «صحیح مسلم»، بحث دوم، مطلب دوم«چاپ دار الحدیث قاهره،» خدمت تان عرض کنم با «تحقیق محمد فؤاد عبدالباقی، کتاب التفسیر، صفحه شمار2313» این روایت چه می گوید دقیقاً همان خدمت تان عرض کنم یهودی آمد و آن مسائل را گفت و آیۀ إکمال و گفت باید امروز عید باشد، عمر بن خطاب گفت من می دانم آن چه روزی هست ساعتش را می دانم، می دانم کجا بود پیغمبر کجا ایستاده بود وقتی این آیه نازل شد. خب چه شبی بود؟ «نَزَلَت لَیلَةَ جَمعٍ» «در شب جمع نازل شد» شب جمع چیست؟ در پاورقی خدمت تان عرض کنم آقای محمد فؤاد عبدالباقی توضیح داده است «لیلة الجمع،هی لیلة المزدلفه» خدمت تان عرض کنم «شب مزدلفه است» شب مزدلفه چه روز هست؟ غروب روز عرفه، غروب روز عرفه را می گویند شب مزدلفه، خب الآن چه کار کنیم بلاخره ، خدمت تان عرض کنم «وَ نَحنُ مَعَ رَسُول الله بِعَرَفَاتِ» غروب روز عرفه خدمت تان عرض کنم می شود شب مزدلفه؛ خب روایت قبلی می گفت شب جمعه، شب عرفه، این می گوید شب مزدلفه، خب بلاخره کدام شان راست می گوید این هم أصح الکتب بعد کتاب الله است آن هم أصح الکتب بعد کتاب الله است. اینها برای ما تکلیف معلوم کنید بلاخره چه زمانی نازل شده این قضیه، این آیۀ شب جمعه بوده یا غروب جمعه بوده است. این دوتا تعارضی که واضح بین این دو تا روایت هست و باز خدمت تان عرض کنم ترمزی هم یک مطلب دیگری گفته است در صحیح خودش در صحیح سنن ترمزی که این هم می گوید شب جمعه بوده است در عرفات بوده است، این هم تقرباً همان روایت صحیح بخاری را می گوید. ما یک روایت سند صحیح دیگر خدمت تان عرض کنم در، خطیب بغدادی در تاریخ بغداد نقل کرده است این هم روایت جالبی هست که دیگر دیدگاه شیعه را کاملاً ثابت می کند «تاریخ بغداد یا تاریخ مدینة السلام، آقای خطب بغدادی جلد شماره 9، المجلد التاسع، با تحقیق دکتر بشار عوّاد معروف، صفحه شماره222» خب از أبوحریره هست از أبو حریره که می گوید «هر کس روز 18 ذی حجّه را روزه بگیرد خداوند ثواب 60ماه روزه را برای او می نویسد» دقیقاً عین همین روایت را با سند صحیح از منابع شیعه هم داریم امام صادق هم دقیقاً 60ماه می گوید، که هر کس روز عید غدیر را روزه بگیرد ثواب 60 روز زوزه را به او خواهند داد، خب، خب چه روز هست؟ روز غدیر خم هست روزی که پیغمبر دست امیرالمؤمنین علی بن ابی طالب را گرفت و فرمود «أَلَسْتُ وَلِيُّ الْمُؤْمِنِينَ؟» «آیا من ولی مؤمنین هستم یا نیستم» دیقیقاً کلمه ولی و مولا را کنار هم قرار می دهد پیغمبر، معلوم هست به یک معنا هست« قَالُوا بَلَىٰ» «بله یا رسول الله تو ولی ما هستی» دوست که نیست که اینجا«مَنْ كُنْتُ مَوْلاهُ، فَعَلِىٌّ مَوْلاهُ» «هرکس من مولای او هستم علی هم مولای او هست» حالا خلیفه دوم آمد و تبریک گفت و « أصبحت مولای و مولا کل مسلم» «تو از الآن مولای ما شدی و مولای هر مسلمانی شدی» «فأنزل الله تعالی (الْيَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ وَ أَتْمَمْتُ عَلَيْكُمْ نِعْمَتِي )» «از امروز از الآن» حالا یوم که می گوید حالا خودشان علمای اهل سنت مفصل بحث کردند که منظور از یوم روز از صبح تا غروب نیست منظور یوم، یعنی الآن از این لحظه، «از این لحظه دیگر دین شما کامل شد»، از لحظه ای که امیرالمؤمنین را بعنوان جانشین خودش پیغمبر اعلام کرد و خلیفه دوم آمد بعت کرد از آن لحظه دین کامل شد. خب تا حالا حدأقل سه نظر در این باره اینها داده اند که آیۀ إکمال چه زمانی نازل شده است، شب عرفه، غروب عرفه، روز 18 ذی حجّه، و دیدگاه های دیگر هم دارد حالا من فرصت نیست دیدگاه های دیگر را، حدأقل سه تا دیدگاه در این باره دارند و نمی توانند جمع کنند بین اینها بلاخره قابل جمع هم نیست روایت هر سه اش سندش صحیح است، یکی در صحیح بخاری، یکی در صحیح مسلم هست یکی هم در تاریخ بغداد است سندش صحیح است و خدمت تان عرض کنم این هم تعارض بعدی. بحث بعدی خدمت تان عرض کنم که خیلی مهم هست، در معنای نزول، معنای أکمال هست، مقصود از إکمال چه هست؟ عجیب و غریب اینها با همدیگر تعارض دارند حدود 18 قول از اینها نقل شده است، 18 قول در این باره که مقصود از کمال دین چیست، این که خدا می فرماید «الْيَوْمَ يَئِسَ الَّذِينَ كَفَرُوا» «از امروز کفّار مأیوس شدند، از امروز دیگر نترسید، از خدا بترسید، امروز دین تان را کامل کردم، امروز دین، نعمت را بر شما تمام کردم، از امروز از اسلام تان راضی شدم» این چه روزی هست؟ چه قضیه ای هست؟ مقصود از إکمال دین چیست؟ دیدگاه های عجیب و غریب نقل کردند، حالا من بعضی از اینها را که اینها گفته اند نقل می کنم.

مجری:

حالا با توجه به فرصت محدودی که هست که یک مقدار به همین سؤالات هم برسیم البته کاملاً بحث شیرین هست امام با توجه به اینکه سؤالات زیادی هم که پرسیده شده است، بله به چه معنا هست؟

استاد یزدانی:

بله حالا سعی می کنم سریع تر بگویم آقای ابن جوزی در زاد المسیر فی علم التفسیر خودش بعضی از این دیدگاه ها را نقل می کند در خدمت تان عرض کنم «زاد المسیر آقای ابن جوزی، جلد شماره حالا یک جلدی هست چاپ دار ابن حزم یک جلدی هست از این کتاب در زاد المسیر صفحه شمار356 » از همان ذیل آیه خدمت تان عرض کنم، آیۀ إکمال« الْيَوْمَ يَئِسَ الَّذِينَ كَفَرُوا» «می گوید در این باره سه قول هست» چه روزی هست این روزی که کفار مأیوس شدند بعضی ها گفتند «روزی که پیغمبر وارد مکه شد آن روز دیگر مأیوس شدند» خب با اینکه آیۀ « الْيَوْمَ يَئِسَ الَّذِينَ كَفَرُوا» و آیۀ « أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ» در یک لحظه ناز شده است، باهم نازل شده است؛ این را چه کسی گفته است آقای أبو صالح از ابن عباس نقل کرده است، نظر دوم چه هست؟ روز عرفه هست، این را چه کسی گفته است؟ آقای مجاهد بن زید گفته است، نظر سوم چیست؟ می گوید روز معینی نیست، مقصود روز معینی نیست از آن لحظه منظور هست، حالا این خیلی مهم نیست اما معنای إکمال دین چه هست؟ حالا اینکه از چه باید بترسیم باز خودشان اختلاف دارند، اما اینکه مقصود از إکمال دین چه هست، می گوید در این باره پنج تا نظریه وجود دارد درباره اینکه خدمت تان عرض کنم مقصود از إکمال دین چه هست؛ « و فی معنا إکمال دین خمسه أقوال» «پنج  قول هست» اولیش چه هست؟ «إکمال فرایض و حدود، در این روز همه واجبات و همه حدود کامل شده است» حالا این را خدمت تان خواهم گفت که اصلاً دروغ محض است اصلاً بعد از این آیات متعدد از احکام نازل شده است در همین آیۀ إکمال خودش بعد از همین کلمات هم باز داریم احکامی را که نازل شده است، حالا این من خدمت تان از صحیح بخاری ثابت خواهم کرد که این مطلب دروغ است. خب نظر دوم «أتع بنفی المشرکین عن البیت» «که مشرکین را از خانه خدا دور کردند» دیگر بعد از آن مشرکی خدمت تان عرض کنم حج نکردند، خب این هم خیلی دروغ واضحی هست با مسلّمات تاریخ در تضاد هست ما روایت صحیح داریم که در سال نهم، سال قبلش، پیغمبر سورۀ مبارکۀ برائت وقتی نازل شد، سورۀ برائت را داد دست ابوبکر گفت برو این را در مکه بخوان بعد آیۀ نازل شد که نه این برائت را یا خودت بخوان یا کسی که از تو است، یا خودت بخوان یا کسی که رجلٌ منک؛ آیه نازل شد که یا خودم بخوان یا رجلٌ منّی کسی که از من هست «فمن تبعنی فإنّهم منّی» حالا بحث را از آن می گذریم. از دست ابوبکر امیرالمؤمنین آن نامه را گرفت، سوره برائت را گرفت و رفت در مکه سال نهم خواند گفت از امروز دیگر کسی حق ندارد بیاید هیچ مشرکی حق ندارد عریان طواف کند و کلاً منع شد؛ سال نهم هست. پس دیدگاه دوم هم کاملاً غیر معتبر هست، سوم دیگر نسخ نداریم « والثالث أنه رفع النسخ عنه» «دیگر آیه ای نسخ نشده است» نمی دانم، پنجم این است که خدمت تان عرض کنم این آخرین شریعت هست دیگر شریعتی نخواهد آمد که این شریعت اسلامی را کامل کند، حالا باز در معنای اتمام نعمت هم می گوید سه تا دیدگاه وجود دارد، این دیدگاه آقای ابن جوزی هست، آقای ابن عربی در احکام القرآن خودش می گوید نه هفت تا نظریه وجود دارد. «أحکام القرآن ابن عربی» خدمت تان عرض کنم من سریع تر بگویم اینها را « جلد شماره، القسم الثانی، از سوره مائده تا آخر سوره توبه، همان جلد 2، از کتاب أحکام القرآن بن عربی، خدمت تان عرض کنم صفحه شماره40» که به هر حال در معنای إکمال دین می گوید حرف زیاد است من خلاصه اش را می گویم می گویند هفت قول هست؛ خب قول اول چیست؟ «أنه معرفت الله» «مقصود از إکمال دین معرفت خدا هست» خدا می گوید من امروز خودم را معرفی کردم «الیوم عرفتکم بنفسی  بأسمائی و صفاتی و أفعالی فارِفونی» «دیگر از امروز من را بشناسید » خب این خیلی عجیب است، یعنی قبل از این مسلمان ها خدا را نمی شناختند؟ سال آخر عمر پیغمبر هست، 23سال پیغمبر زحمت کشیده است هنوز خدا را نشناخته اند اینها؟

مجری:

اولین جمله این بود که «قولو لا اله الّا الله تفلحوا» بعدش حالا اینطوری.

استاد یزدانی:

دیگر اسماء و صفات خدا را الآن تازه اینها می خواهند بشناسند؟ خب مسلمان هایی که قبل از این از دنیا رفتند چه؟ این هم یک سؤال بسیار مهم هست که اینها باید به آن جواب بدهند، مسلمان هایی که قبل از نزول آیۀ إکمال شهید شدند، شهدای بدر، شهدای اُحد، شهدای بئرمعونه، شهدای فلان، خب ما خیلی شهید داشتیم در این سال ها یا آن مسلمان هایی که از دنیا رفته اند بدون شهادت، خب اینها با دین کامل از دنیا رفتند یا با دین ناقص از دنیا رفتند؟ خدا را می شناختند یا نمی شناختند. جواب بدهید به ما، جواب ندارند فقط شیعه هست که برای این جواب دارد. نظر دوم چیست؟ «الیوم قَبِلتُکُم و کَتَبتُ رضائی عنکم لِرضائی لِدینکم» «من دیگر از امروز شما را قبول کردم، تازه امروز شما را قبول کردم، نوشتم که من از شما راضی هستم و چون از دین شما راضی شدم» خب سؤال می کنیم قبل از این چه؟ قبل از این مسلمان ها را خدا قبول نداشت؟ قبل ازاین مسلمان ها را قبول نداشت خدا راضی نبود؟ قبل از این، آنهایی که از دنیا رفتند، مسلمان هایی که از دنیا رفتند بدون رضایت خداوند از دنیا رفتند؟

مجری:

بله همه اینها سؤال است.

استاد یزدانی:

این سؤالاتی هست که باید جواب بدهند، فقط شیعه می تواند به این سؤال جواب بدهد. سوم، غیر از آن نظراتی که آقای ابن جوزی گفته بود پنج تا گفته بود اینها کاملاً غیر از آنها هست. سوم، خدمت تان عرض کنم از امروز «إستجبت لکم دعاء کم و دعاءَ نبیکم» «امروز دیگر دعای شما را مستجاب کردم و دعای پیغمبر را هم درباره شما خدمت تان عرض کنم مستجاب کردم» این هم عجیب و غریب هست، یعنی قبل از این دعای پیغمبر را مستجاب نکرده بود خداوند در باره مسلمان ها؟ این خیلی عجیب هست اینها هیچ کدام نمی تواند آن 6 ویژگی را داشته باشد؛ 6 ویژگی که خدا در آن آیه شمار هیچ کدام اینها نمی تواند باشد. «امروز شما را بر دشمن پیروز کردم» «الیوم أظهرتُکُم عَلی العَدو» خب سال دهم مگر چه اتفاقی افتاد؟ جنگی مگر اتفاق افتاد در سال دهم؟ خب به ما نشان بدهید سال دهم چه اتفاق مهمی افتاده، خب سال هشتم به بعد دیگر کسی ماند که در برابر اسلام قد علم بکند؟ همه تسلیم بودند، کسی در جزیرة العرب نمانده بود سال دهم روز عرفه مگر جنگی اتفاق افتاده بود که پیروز شده باشند مسلمان ها؟

مجری:

مسلماً اینطور نبوده است.

استاد یزدانی:

بله؛ پنجم، «الیوم طهرت لکم الحرم عن دخول المشرکین فیه معکم» این را جواب دادیم سال نهم ای قضیه افاق افتاده بود سال دهم، سال نهم به بعد دیگر از آن روز آیۀ برائت را سورۀ برائت را امیرالمؤمنین خواند و گفت دیگر کسی حق ندارد بیاید. شیشم: «الیوم أکملت لکم الفرائض» «امروز دیگر فرائض را بر، واجبات را بر شما کامل کردم و دیگر نسخی نخواهد آمد» حالا این را خودش جواب می دهد خود آقای بن عربی همین جا جواب می دهد ما هم حالا از صحیح بخاری جواب خواهیم داد. هفتم دیگر بعد از این آیه نازل نخواهد شد، دیگر بعد از این آیه نازل نخواهد شد آیا واقعاً آیه اکمال آخرین آیه ای است که بر پیغمبر نازل شده؟ می تواند کسی با قاطعیت این را بگوید؟ آیا سند صحیح در این باره وجود دارد؟ نخیر هیچ سند صحیحی ندارند اینها اگر هم داشته باشند در تعارض است با روایت صحیح بخاری حالا خدمت تان نشان خواهم داد، ببخشید من آینها را به عجله می خوانم، آقای بن عربی مالکی خدمت تان عرض کنم غیر از آن بن عربی معروف ایشان بن عربی مالکی هست وهابی ها بیشنر قبول دارند این را آن بن عربی محی الدین را نه شیعه قبول دارد نه سنی قبول دارد نه وهابی هیچ کس او را قبول ندارد بن عربی مالکی را حداقل وهابی ها خیلی قبول دارند، ایشان می گوید همه اینها صحیح هست غیر از آن که می گوید آیه نازل نشده همه اقوال صحیح هست، چطور می شود همه این اقوال صحیح باشند؟ غیر از آن قولی که گفته آیه دیگر بعد از این نازل نخواهد شد خدمت تان عرض کن و حکم دیگر بعد از این نخواهد آمد چرا؟ چون می گوید بعد از این آیه کلاله نازل شده «يَسْتَفْتُونَكَ إنِ الْكَلَالَةِ » و آخرین، وسوره برائت آخرین سوره است که نازل شده، آیه ربا بعد از این نازل شده و آیات دیگر و به هر حال بعد از این آیه نازل شده پس این کاملاً دروغ هست اینها حد اقل هفت تا دیدگاه آقای بن عربی گفت پنج تا دیدگاه هم آقای خدمت تان عرض کنم بن جوزی گفت نظرات دیگری هم هست حالا فرصت نیست من برای تان بخوانم  به هر حال تعارض دارند تناقض دارند برای ما مشخص کنید چرا شما با هم اینقدر اختلاف دارید؟ یک دیدگاه را برای ما بگوید قطعی بگوید همین هست و بس هیچ اشکالی هم به آن وارد نشود اصلاً شما دیدگاه پیدا کنید که اشکال در آن نباشد این دیدگاهی که آخرین فریضه بوده و هیچ فریضه ای بعد از آن نازل نشده معروف ترین دیدگاه اینها هست مشهورترین دیدگاه اینها هست که دیگر بعد از این حکمی نازل نشده دین اسلام کامل شد دیگر بعد از این حکمی نازل نشده حلالی نازل نشده حرامی نازل نشده که این حلال هست این حرام هست تمام شد رفت در روز عرفه.

مجری:

در صورتی که ما آیات الاحکام را می بینیم

استاد یزدانی:

حالا من خدمت تان عرض کنم از صحیح بخاری جواب این را می دهم بقیه شان هم خیلی نظر مهمی نیست که جواب داشته باشد، «صحیح بخاری، چاپ ریاض عربستان سعودی» که گفته اند اوقاف عربستان این را چاپ کرده است «چاپ 1417، چاپ اول، دارالسلام ریاض، صفحه شماره 951، حدیث4590» از همان شماره گذاری که آقای بن هجر عسقلانی انجام داده است و معروف ترین شماره گذاری این شماره گذاری 4590است، از بن عباس که خدمت تان عرض کنم «رفتم پیش بن عباس سؤال کردم» « وَمَنْ يَقْتُلْ مُؤْمِنًا مُتَعَمِّدًا فَجَزَاؤُهُ جَهَنَّمُ » آیه که هر کس مؤمنی را عمداً بکشد «فَجَزَاؤُهُ جَهَنَّمُ خَالِدًا فِيهَا » وچه، وچه، هر کس مؤمنی را عمداً بکشد این آیه نازل شد «هیَ آخرُ ما نَزَلَ» «این آخرین آیه بود که بر پیغمبر نازل شد» و دیگر نسخ هم نشد هیچ چیزی از این آیه نسخ نشده، خب چه هست بلاخره اگر آیه اکمال هست دیگر کامل شد خب این چه می گوید؟

مجری:

پرونده باید بسته بشود و...

استاد یزدانی:

پرونده باید بسته بشود، نشده پس، باز همین صحیح بخاری آن «صفحه 951» بود این «صفحه 968» هست چند صفحه بعد «روایت 4654» از براء بن عازب هست که «یَقُول آخرُ آیةٍ نَزَلَتّ» «آخرین آیه ای که نازل شد این آیه است» « يَسْتَفْتُونَكَ قُلِ اللَّهُ يُفْتِيكُمْ فِي الْكَلَالَةِ » آیه کلاله ، آخرین آیه ای که، بحث ارث کلاله است که بعضی ها می گفتند تا آخر عمرمان ما نفهمیدیم مقصود از کلاله چه هست این روایت مشهوری هست، می گوید این آخرین آیه ای بود که بر پیغمبر نازل شد آیه کلاله، ارث کلاله، به هر حال یک شهری هم هست البته در شما شهر کلاله رفتم آنجا چند باری، خدمت تان عرض کنم می گوید آخرین آیه این بوده، خب بابا بلاخره تکلیف ما را معلوم کنید چه هست آخرین آیه؟ باز در همین صحیح بخاری «کتاب التفسیر صفحه 937، حدیث 4544» باز از بن عباس نقل شده «آخرُ آیةٍ نَزَلَت علی النبی(آیة الربا)» «آخرین آیه که بر پیغمبر نازل شد آیه ربا بود»

مجری:

همه شان هم از آیة الاحکام دقیقاً نقض همان صحبت است.

استاد یزدانی:

همه هم صحیح بخاری، شما می گوید آیه إکمال وقتی نازل شد دیگر بعد از آن نه حلالی آمد و نه حرامی آمد دین دیگر کامل شده دیدیم کلیپی که از اینها پخش کردیم دقیقاً همین را می گفتند خب بابا اینها چه می گویند پس شما راست می گوید یا بخاری راست می گوید کدام تام شما دروغ می گوید یا ایشان دروغ می گوید یک تان باید دروغگو باشید دیگر اینجا آن هم سه تا سند سه تا روایت که کاملاً در تضاد هست با آیه إکمال که اینها می گویند إکمال دین به نزول حلال و حرام نمی تواند باشد این مشهورترین دلیل شان هست این که حج واجب شد بعضی ها گفته اند حج واجب شد این را خیلی های شان گفته اند حج واجب شد خداوند آیه اکمال را نازل کرد دیگر آخرین فریضه است، خب این هم نمی تواند باشد چون حج چهار پنج سال پیش واجب شده بود پیغمبر هم حج رفته قبل از این آخرین حجّی است که پیغمبر انجام داد این را هم بعضی ها گفته اند انجام حج این هم نمی تواند باشد چون قبل از این پیغمبر حج انجام داده بود مسلمان ها هم با ایشان بودند و احکام حج را هم قبل از این یاد گرفته بودند، به هر حال دیدگاه های بسیار متضادی در این قضیه دارند نه در زمان نزول آیه اکمال باهم اتفاق دارند اختلاف دارند و نه در معنای کماالدین، کال دین چه هست بلاخره؟ شیعه کاملاً نظرش مشخص هست همه متفق هستند بر این مسئله که در روز 18ذی الحجه نازل شده و کمال دین به ولایت امیرالمؤمنین علی یابن ابی طالب و به شناخت حجت خدا است. خب این سؤال هم هست دیگر، خدمت تان عرض کنم ما چقدر فرصت داریم؟

مجری:

بله خیلی محدود دیگر

استاد یزدانی:

من فقط این سؤال و نظر شیعه را بگویم خدمت تان عرض کنم خب آنهایی که قبل از این از دنیا رفته اند با دین کامل مثلاٌ حمزه سید شهداء(ع) در جنگ اُحد شهید شده با دین کامل از دنیا رفته یا با دین ناقص از دنیا رفته؟ 

مجری:

نمی توانیم بگوییم که با دین ناقص از دنیا رفته.

استاد یزدانی:

اگر بگویم با دین ناقص خب خیلی بد می شود ولی طبق نظر اهل سنت با دین ناقض از دنیا رفته با هر نظریه ای که بگویم با هر کدام از این 18 نظر 17 نظر 15 نظری که یا 7 نظر و 5 نظری که بگویم هر چطور که بگویم کسانی که قبل از آیه اکمال از دنیا رفتنه اند با دین ناقص از دنیا رفته اند و خدا هم از دین ناقص راضی نیست با دینی از دنیا رفته که خدا می گوید من راضی نیستم تازه امروز راضی شدم ولی شیعه چه می گوید؟ نظر شیعی این هست که مقصود از کمال دین مقصود روز معرفی حجت خدا بعد از پیغمبر هست. قبل از این چه؟ آیا مسلمان ها دین شان ناقص بوده؟ نه پیغمبر بود حجت خدا را مردم می شناختند دین خدا با شناخت حجت خدا کامل می شود هر کس امام زمان خودش را بشناسد به مرگ دینی از دنیا رفته  و هر کس امام زمان خودش را نشناسد «وَ مَن لَمْ یعْرِفْ إمامَ زَمانِهِ مَاتَ مِیتَةً جَاهِلِیة» چه قبل از نزول آیه اکمال باشد چه بعد از نزول آیه اکمال باشد قبل از نزول آیه اکمال هر مسلمانی از دنیا رفته پیغمبر را به عنوان پیغمبر قبول داشته به عنوان حجت خدا قبول داشته چه در جنگ اُحد چه در جنگ بدر قبل از آن و بعد از ان از دنیا رفته باشد با دین کامل از دنیا رفته، خب بعد از پیغمبر چه؟ در روز عید غدیرخم مشخص شد حجت بعد از پیغمبر حجت خدا بر مردم بعد از پیغمبر امیرالمؤمنین علی یابن ابی طالب هست آن روز است که دیگر دین کامل می شود تا روز قیامت روز إکمال دین هست تا روز قیامت مسلمان هایی که قبل از آن از دنیا رفته اند چون پیغمبر را به عنوان حجت خدا قبول داشتند خدمت تان عرض کنم با دین کامل از دنیا رفته اند مسلمان هایی که بعد از پیغمبر از دنیا می روند اگر اکمال دین را قبول دارند اگر ولایت امیرالمؤمنین را قبول دارند با دین کامل از دنیا می روند با دینی که خداوند از ان راضی است، جالب است خلیفه دوم هم به همین اشاره داشت دیدید شما حالا روایت صحیح، خلیفه اول هم همین هست می گوید پیغمبر که از دنیا برود دیگر دین ناقص می شود یعنی خلیفه دوم هم دقیقاً متوجه شده بود که إکمال دین به وجود حجت خدا هست به وجود پیغمبر هست پیغمبر از دنیا برود دین ناقص می شود خب چرا امیرالمؤمنین را که به هر حال درآن روز خودت با او بیعت کردی حجت خدا او هست بر تو، با وجود امیرالمؤمنین دین کامل هست و دین دیگر ناقص نیست ولی خب اینها متأسفانه با دینی از دنیا می روند که خداوند از آن دین راضی نیست با دین ناقص از دنیا می روند با دینی که نعمت خدا نیست بلکه نغمت خدا است هر کسی بدون ولایت امیرمؤمنین از دنیا برود نعمت خدا را درک نخواهد کرد بلکه نغمت خدا را درک خواهد کرد. ببخشید خیلی طولانی شد.

مجری:

خیلی تشکر می کنیم و ممنون هستیم، سلامت باشید همه شان خیلی شیرین خیلی هم زود گذشت این فرصت که بود، حالا این سؤالات زیادی هم بود که باز ماندند وفقط به عنوان تأکید بنده هم همان فرمایش استاد را تکرار می کنم که تماماً این چیزهایی که مطرح می شود از کتب اهل سنت خب همه اینها همان موارد هست که در کتب اهل سنت آمده این مستنداتی که نشان داده می شود و ما به هیچ وجه با می گویم من تأکید می کنم و تکرار می کنم فرمایش استاد را که ما به هیچ وجه توهین به مقدسات اهل سنت نمی کنیم بلکه این چیزی که بسیار زیاد پیش می آید این هست که این کلیپ هایی را که بعضاً وهابی ها با مبانی خودشان این ها را بیان می کنند و متأسفانه این ها ممکن است منطبق بشوند بر مقدسات اهل سنت این ها را ما بازگو می کنیم تا روشن بشود که این وهابیت خبیس تا کجا ممکن اسن پیش برود و این بُعد تکفیری بودن وهابیت خیلی کامل و خیلی روشن برای همه گان واضح می شود. استاد خیلی تشکر می کنیم از محضر تان حالا متأسفانه فرصت نشد که سؤالاتی هم که مطرح شده بود ما این ها را بپرسیم و از بینندگان هم عذرخواهی می کنیم بابت این مطلب و کلام پایانی را بفرماید و إن شاءالله خدا حافظی کنیم.

استاد یزدانی:

عذرخواهی می کنم از این که خیلی طولانی شد و نرسیدیم به سؤالاتی که به هر حال شما به من نشان دادید بعضی از سؤالات را ولی فرصت نشد إن شاءالله شب های آینده اساتید دیگر جواب خواهند داد از همه بینندگان عزیز التماس دعا داریم دراین ایام بخصوص روز عید غدیرخم از همه تان التماس دعا داریم إن شاءالله همه ما را دعا کنید و در رأس دعا های همه شیعیان در ایام باید فقط وفقط «اللهم عجل لولیک الفرج» و دعا برای فرج امام زمان که اگر آقا بیاید همه این مشکلات حل می شود و إن شاءالله که همه ما در ان روز باشیم و در رکاب امام زمان إن شاءالله خدمت کنیم.

مجری:

إن شاءالله، إن شاءالله هر شب تا عید غدیر با ویژه برنامه افضل الاعیاد در خدمت شما خواهیم بود «اللهم عجل لولیک الفرج »

والسلام علیکم و رحمة الله و برکاته

 

 

 

 


  
  • س.م.لاجوردی

    18 مرداد 1399 - ساعت 13:20

    باعرض تبریک عید غدیر.ضمن تشکر از زحمات و اقدامات مسئولان و کارشناسان و مجریان بابت تهیه این برنامه های زیبا و علمی. اما خواهشا ی تجدید نظر در انتخاب مجری ها بفرمایید.واقعا ضعیف هستن و توان اداره برنامه و صحبت با کارشناس ها رو ندارن و به نظر اینجانب،هنوز تجربه لازم برای این سطح اجرا رو ندارن.از مجریانی مثل اقای اسماعیلی،حبیبی و.... که در شبکه ولایت بودن اگر استفاده کنید بسیار بهتر و زیبا تر میشه برنامه.

    0 1

ویژه برنامه افضل الاعیاد>

شبکه ولی عصر استاد یزدانی افضل الاعیاد