دردانه خلقت - به مناسبت ولادت حضرت زهرا سلام الله علیها
قسمت اول ویژه برنامه دردانه خلقت با کارشناسی دکتر ابوالقاسمی
دیگر قسمت ها
عنوان برنامه: دردانه خلقت - به مناسبت ولادت حضرت زهرا (سلام الله علیها)
استاد: حجت الاسلام والمسلمین دکتر ابو القاسمی
مجری: آقای سجاد اکبری
مباحث مطرح شده در این برنامه: حضرت زهرا (سلام الله علیها)؛ ولادت؛ سوره کوثر؛ خلقت نوری؛ مصباح؛ مهریه حضرت زهرا (سلام الله علیها)؛ شبکه ولی عصر (عجل الله تعالی فرجه الشریف)؛ اسوه حسنه؛ مقام مادر
مجری:
اَللّهُمَّ صَلِّ عَلی فاطِمَة وَ اَبیها وَ بَعْلِها وَ بَنیها وَ سِرِّ الْمُسْتَوْدَعِ فیها بِعَدَدِ ما اَحَاطَ بِهِ عِلْمُکَ
به زمین تا که رسیدی همه جا زیبا شد * هر چه گل بود شکفت و دل باران وا شد
هر فرشته به تو یک نام بهشتی می داد * آسمان دید که مجموعه آن زهرا شد
گفت آهسته که خورشید بتابد همه جا * این چنین نام تو اعلاء به یک دنیا شد
رسم شان بود عرب ها که به گل پشت کنند * رحمت آمدنت مژده أعطینا شد
یک شب آویخته شد چادرت از عرش خدا * عطر رؤیایی آن قسمت مریم ها شد
عشق هنگام نمازت به تماشا آمد * واندرین دایره سرگشته ای پا برجا شد
روز میلاد شما بود که دلم خواست غزل * عرض تبریک قشنگی بشود آیا شد؟
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ اَللّهُمَّ صَلِّ عَلی فاطِمَة وَ اَبیها وَ بَعْلِها وَ بَنیها وَ سِرِّ الْمُسْتَوْدَعِ فیها بِعَدَدِ ما اَحَاطَ بِهِ عِلْمُکَ
عرض سلام، ادب و احترام و ارادت مخصوص دارم خدمت یکایک شما بینندگان عزیز و ارجمند شبکه جهانی حضرت ولی عصر (عجل الله تعالی فرجه الشریف). به ویژه برنامه سالروز میلاد سراسر خیر و سعادت و برکت سید النساء العالمین حضرت صدیقه طاهره فاطمة الزهراء (سلام الله علیها) دردانه خلقت خیلی خوش آمدید. در این شب زیبا در خدمت جناب استاد ابوالقاسمی عزیز و بزرگوار هستیم و قرار است که از بیانات ارزشمندشان استفاده کنیم و به جایگاه حضرت زهرا (سلام الله علیها) در آیات و روایات فریقین بپردازیم. جناب استاد سلام علیکم ورحمة الله خیلی خوش آمدید در خدمت تان هستیم.
استاد ابوالقاسمی:
أعوذ بِاللَّهِ مِنَ الشَّیطَانِ الرَّجِیمِ بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ اَلْحَمدُ للهِ رَبِّ العالَمین اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ الْمُصْطَفَى وَ عَلِيٍّ الْمُرْتَضَى وَ فَاطِمَةَ الزَّهْرَاءِ وَ الْحَسَنِ الرِّضَا وَ الْحُسَيْنِ الْمُصَفَّى، وَ جَمِيعِ الْأَوْصِيَاءِ مَصَابِيحِ الدُّجَى وَصلّ عَلیٰ مَنْ بِيُمْنِهِ رُزِقَ الْوَرَي وَ بِوُجُودِهِ ثَبَتَتِ الْاَرْضُ وَ السَّمَاءُ مَوْلانا صَاحِبَ العَصْرِ وَالزمَان
سلام عرض می کنم خدمت شما و همه بینندگان عزیز شبکه جهانی ولی عصر، امیدوارم که این ایام فرخنده بر همه شان مبارک و میمون باشد در خدمت تان هستم.
مجری:
جناب استاد در خدمت تان هستیم استفاده می کنیم.
استاد ابوالقاسمی:
می دانید معروف ترین سوره ای که تقریباً همه از کوچک و بزرگ می دانند در مورد صدیقه طاهره (سلام الله علیها) نازل شد سوره کوثر است. این سوره با وجود کوتاهی و تعداد کم آیاتش که کوچک ترین سوره قرآن هم شاید به حساب می آید ولی یک سری نکات معانی و بیان خیلی مهم دارد لذا بسیاری از علمای اهل سنت و شیعه به صورت خاص به این سوره پرداخته اند.
اجمالاً برخی از مطالبی که در این سوره است خدمت تان مطرح می کنم خیلی هایش را خدا حفظ کند آقای قرائتی را و سلامتی به ایشان بدهد در تفسیر نور نکته به نکته آورده است نکات خیلی مهمی است ایشان خلاصه گفتند من سعی می کنم یک مقداری این ها را بسط بدهم.
اصلا شأن نزول سوره چه بود؟ پدر ادعایی عمرو ابن العاص چرا پدر ادعایی می گوییم؟ از خود همین سوره مشخص می شود. عاص ابن وائل به بقیه مشرکین گفت غصه نخورید آن کسی که الان ادعای پیغمبری کرده است فرزند پسری ندارد هر چه پسر داشت مُرد؛ قاسم از دنیا رفت ابراهیم از دنیا رفت یا به نقلی کشته شد و از او تنها یک دختر مانده ولذا نسل او نمی توانند بعد از خود او کاری انجام بدهند اصحابی هم که الان در مکه داریم می بینیم خیلی هایشان حاضر هستند حضرت را رها کنند.
در شعب ابی طالب حضرت بود این ها بیرون بودند در شعب نمی آمدند یعنی آن کسانی هم که نزدیک هستند خیلی هایشان آدم های هستند مشخص است دنیا طلبی شان بر آخرت شان می چربد. لذا غصه نخورید این شخص از دنیا برود بین اصحاب او سر جانشینش اختلاف می شود و آن ها نمی توانند راه و روش او را پی بگیرند. خدای متعال سوره را نازل کرد اولاً بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ إِنَّا خدا وقتی با حضرت موسی صحبت می کرد می گفت: (فَاخْلَعْ نَعْلَيكَ)
(إِنِّي أَنَا رَبُّكَ فَاخْلَعْ نَعْلَيكَ إِنَّكَ بِالْوَادِ الْمُقَدَّسِ طُوًى * إِنَّنِي أَنَا اللَّهُ)
من پروردگار توام! کفشهايت را بيرون آر، که تو در سرزمين مقدس «طوی» هستی! من «الله» هستم
سوره طه (20): آیات 12 و 14
بعد می گوید: (إِنَّنِي أَنَا اللَّهُ) نمی گوید إنَّا در باب معرفی شخص خودش می گوید من خدا هستم اما این جا می خواهد با پیغمبر صحبت کند می گوید إنَّا، جمع می آورد در باب ادبیات عرب می گویند در این گونه موارد جمع بسته می شود کنایه از بزرگی آن عمل دارد. آن چیزی که می خواهم راجع به آن صحبت کنم خیلی مهم است.
(إنَّا أَعْطَينَاكَ الْكَوْثَرَ)
ما به تو کوثر [= خير و برکت فراوان] عطا کرديم!
سوره کوثر (108): آیه 1
نمی گوید پیغمبر ما به دین شما کوثر دادیم، نمی گوید پیغمبر ما به اخلاق شما کوثر دادیم، حتی نمی آید بگوید یا رسول الله، یا نبی الله خطاب هم نمی کند فقط ضمیر کاف می آورد نمی گوید یا ایها الرسول (إنَّا أَعْطَينَاكَ الْكَوْثَرَ)، یاسین چون اسم پیغمبر است
(يس * وَالْقُرْآنِ الْحَكِيمِ * إِنَّكَ لَمِنَ الْمُرْسَلِينَ)
يس. سوگند به قرآن حکيم. که تو قطعا از رسولان (خداوند) هستي
سوره یس (36): آیات 1 تا 3
این جا هیچ اسم و لقبی برای پیامبر (صلی الله علیه وآله) نیاورده است. صاف خدای متعال فرموده است (إنَّا أَعْطَينَاكَ) چرا در این جا اسمی به کار نبرده است؟ هر وصف و لقبی به کار ببرد طبق آن چیزی که در معانی بیانی یک شخصی است چند تا کار بلد است پزشکی بلد است، مهندسی بلد است و باغبانی بلد است شما اگر بگویید آقای پزشک یعنی من جنبه پزشکیت را کار دارم. بگویید آقای مهندس یعنی من جنبه مهندسیت را کار دارم. آقای باغبان، جنبه گل کاریت را کار دارم.
اسم خودش و پدرش را بگویید من جنبه حیات ظاهری تو را کار دارم اما این جا هیچ کدام را به کار نبرده است می گوید ما به تو (کَ) این تو جامع تمام این خصوصیات است. یعنی ما این کوثری که دادیم مکمل تمام جوانب وجودی شما است. از جنبه نسب بگیرید و آن جنبه خارجی این مکمل است جنبه رسالت بگیرید مکمل است جنبه نبوت بگیرید مکمل است جنبه امامت پیامبر (صلی الله علیه وآله) چون پیامبر، امام بودند مثل حضرت ابراهیم از این جهت مکمل است. جنبه
(وَإِنَّكَ لَعَلَى خُلُقٍ عَظِيمٍ)
و تو اخلاق عظيم و برجسته ای داری!
سوره قلم (68): آیه 4
بگیرید مکمل است از هر جنبه ای وظایفی که رسول خدا (صلی الله علیه وآله) داشتند نگاه می کنید صدیقه طاهره مکمل بوده لذا لقبی بگوید یا محمد (إنَّا أَعْطَينَاكَ)، یا رسولنا (إنَّا أَعْطَينَاكَ)، بلکه می گوید (إنَّا أَعْطَينَاكَ الْكَوْثَرَ) این یک نکته.
نکته بعدی این که کوثر به چه معنا است؟ در بسیاری از آیات قرآن نعمت های زیادی داریم که خدا به پیغمبر داده است اما این یک نعمت، نعمت خاصی است کوثر به چه معنا است؟ به کتب لغت مراجعه می کنیم می بینیم کوثر را به خیر کثیر ترجمه کرده اند اغلب کسانی که کوثر را ترجمه کردند می گویند:
«ألْخَيْرُ الْكَثِير»
در قرآن راجع به خیر کثیر صحبت شده است؟ بله یک آیه ای در سوره بقره آیه 269 است
(يؤْتِي الْحِكْمَةَ مَنْ يشَاءُ وَمَنْ يؤْتَ الْحِكْمَةَ فَقَدْ أُوتِي خَيرًا كَثِيرًا وَمَا يذَّكَّرُ إِلَّا أُولُو الْأَلْبَابِ)
(خدا) دانش و حکمت را به هر کس بخواهد (و شايسته بداند) می دهد؛ و به هر کس دانش داده شود، خير فراوانی داده شده است. و جز خردمندان، (اين حقايق را درک نمی کنند، و) متذکر نمی گردند.
سوره بقره (2): آیه 269
(يؤْتِي الْحِكْمَةَ مَنْ يشَاءُ) خدای متعال به هر کس بخواهد حکمت را عنایت می کند (وَمَنْ يؤْتَ الْحِكْمَةَ) به کسی که حکمت داده بشود (فَقَدْ أُوتِي خَيرًا كَثِيرًا) خدای متعال به او خیر کثیر عنایت کرده است. لذا ما در القاب صدیقه طاهره علاوه بر حکیمه خود حکمت را هم داریم. خدا در قرآن می گوید خیر کثیر، حکمت است خیر کثیر مساوی کوثر از این طرف خیر کثیر مساوی حکمت پس حکمت مساوی کوثر حضرت زهرا (سلام الله علیها)
اصلا یکی از اسماء ایشان حکمت است چطور یکی از اسماء خدا، عدل است؟ یکی از القاب صدیقه طاهره، حکمت است، ایشان عین حکمت است حکمت تجلی یافته در عالم است. (إنَّا أَعْطَينَاكَ الْكَوْثَرَ) پیغمبر به شما حکمت اعطاء شد ما حکمت را در روایات کجا می بینیم؟ کجا در روایات کلمه حکمت به کار رفته است؟ یکی از روایات بسیار معروفی که همه ما می دانیم آقای رسول خدا (صلی الله علیه وآله) فرمودند
«أَنَا دَارُ الْحِكْمَةِ وَ عَلِيٌّ مِفْتَاحُهَا وَ لَنْ يُوصَلَ إِلَى الدَّارِ إِلَّا بِالْمِفْتَاح»
الأمالي (للصدوق)؛ ابن بابويه، محمد بن على، محقق/ مصحح: ندارد. ناشر: كتابچى، ص353
یا:
«أَنَا دَارُ الْحِكْمَةِ وعَلِيٌّ بَابُهَا»
بحار الأنوارالجامعة لدرر أخبار الأئمة الأطهار (ط - بيروت)؛ نویسنده: مجلسى، محمد باقر بن محمد تقى، ناشر: دار إحياء التراث العربي، محقق/ مصحح: جمعی از محققان، ج40، ص203
«وَ لَنْ يُوصَلَ إِلَى الدَّارِ إِلَّا بِالْمِفْتَاحِ» یا «إِلّا بِالباب» هیچ کس نمی تواند به داخل خانه دسترسی داشته باشد مگر با مفتاح این جا یعنی چه؟ حکمت در خانه رسول خدا قرار گرفته است راه رسیدن به این حکمت از کجا است؟ از طریق امیر المؤمنین علی ابن ابی طالب که ایشان به ذریه شان دادند. اگر می خواهید به معارف فاطمیه برسید باید از طریق امیر مؤمنان و اهل بیتش بیایید. در غیر این صورت شما به معارف فاطمیه نخواهید رسید هر مقداری تقابل با صدیقه طاهره باشد مقابل حکمت، ضلالت است. هر چقدر از حضرت زهرا دور بشوید می شوید (غَيرِ الْمَغْضُوبِ عَلَيهِمْ وَلَا الضَّالِّينَ)
(غَيرِ الْمَغْضُوبِ عَلَيهِمْ وَلَا الضَّالِّينَ)
نه کسانی که بر آنان غضب کرده ای؛ و نه گمراهان.
سوره فاتحه (1): آیه 7
هر مقدار به حضرت زهرا نزدیک بشوید صاحب حکمت می شوید:
(صِرَاطَ الَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيهِمْ)
راه کساني که آنان را مشمول نعمت خود ساختي
سوره فاتحه (1): آیه 7
(صِرَاطَ الَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيهِمْ) می شوید (ضالین) حکمت را رها کردند مَغْضُوبِ عَلَيهِمْ با حکمت مقابله کردند. اصلا فرض کنیم یک عده مقابله نکرده باشند این ها فقط نرفتند صاحبان ضلالت می شوند. اگر سراغ معارف فاطمیه نرفتید ضال خواهی بود در مقابل این ها خدا چه کسی را معرفی کرده است؟ (صِرَاطَ الَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيهِمْ) آن ها چه کسانی هستند؟ (مِنَ النَّبِيينَ وَالصِّدِّيقِينَ وَالشُّهَدَاءِ وَالصَّالِحِينَ)
(وَمَنْ يطِعِ اللَّهَ وَالرَّسُولَ فَأُولَئِكَ مَعَ الَّذِينَ أَنْعَمَ اللَّهُ عَلَيهِمْ مِنَ النَّبِيينَ وَالصِّدِّيقِينَ وَالشُّهَدَاءِ وَالصَّالِحِينَ وَحَسُنَ أُولَئِكَ رَفِيقًا)
و کسي که خدا و پيامبر را اطاعت کند، (در روز رستاخيز،) همنشين کساني خواهد بود که خدا، نعمت خود را بر آنان تمام کرده؛ از پيامبران و صديقان و شهدا و صالحان؛ و آنها رفيقهاي خوبي هستند!
سوره نساء (4): آیه 69
این چهار دسته هستند. جای دیگر در قرآن این چهار دسته را معرفی کرده است (أَنْعَمْتَ عَلَيهِمْ) چه کسانی هستند؟ (أَنْعَمَ اللَّهُ عَلَيهِمْ مِنَ النَّبِيينَ وَالصِّدِّيقِينَ وَالشُّهَدَاءِ وَالصَّالِحِينَ) یعنی این چهار دسته کسانی هستند که توانسته اند معارف فاطمیه را کسب کنند. نبیین معارف فاطمی را کسب کردند شدند نبی، صدیقین معارف فاطمی را کسب کردند شدند صدیق.
مجری:
کلیدش را هم فرمودید حضرت امیر المؤمنین
استاد ابوالقاسمی:
بله، همه به امیر مؤمنان بر می گردد لذا در روایات داریم که انبیاء گذشته بر چه چیزی مبعوث شدند؟ حاکم نیشابوری عالم اهل سنت نقل کرده است
«على ولايتك وولاية علي بن أبي طالب»
معرفة علوم الحديث؛ اسم المؤلف: أبو عبد الله محمد بن عبد الله الحاكم النيسابوري الوفاة: 405، دار النشر: دار الكتب العلمية - بيروت - 1397هـ - 1977م، الطبعة: الثانية، تحقيق: السيد معظم حسين، ج1، ص95
بعد یک روایت دیگر داریم
«وَ عَلَىٰ مَعْرِفَتِهَا دَارَتِ الْقُرُونُ الْأُولَى»
بر معرفت صدیقه طاهره قرون گذشته چرخیده است.
بحار الأنوارالجامعة لدرر أخبار الأئمة الأطهار (ط - بيروت)؛ نویسنده: مجلسى، محمد باقر بن محمد تقى، ناشر: دار إحياء التراث العربي، محقق/ مصحح: جمعی از محققان، ج43، ص105
معرفت حکمت، حکمت به دست آوردند توانستند به این مقامات برسند. یعنی اگر شما درِ خانه حضرت زهرا نرفتید دیگر امید به هدایت نداشته باش راه هدایت این جا است سراغ غیر او بروید هدایت نمی شوید. این ها فقط یک بخشی از کوثر است امیر مؤمنان کسی است که ما را به این کوثر می رساند. می خواهید به کوثر دسترسی داشته باشید از طریق این باب است.
اما چرا خود پیغمبر (صلی الله علیه وآله وسلم) حکمت نیست؟ پیغمبر (صلی الله علیه وآله وسلم) معارفی که دارد معارف غیب است آن ها خیلی از ما دورتر است یک مقداری تنزل پیدا کرده است به پیغمبر و این علوم در ظرف پیامبر قرار گرفت که آن به حضرت زهرا (سلام الله علیها) منتقل شد و از آن جا توانست به عالم داده بشود. یعنی نورِ خدا تازه از طریق حضرت زهرا (سلام الله علیها) به عالم منتقل شده است لذا لقبش زهرا (درخشنده) شد. درخشان ترین چیزی که در عالم دیده می شود یک نوری است دیده نمی شود آن نور پیامبر است. اما آن نوری که برای عالم دیده شد و جذابیت داشت نور حضرت زهرا (سلام الله علیها) ب
ود. همین جا اگر بخواهم شاخه شاخه کنم خیلی بحث ها این جا گسترده می شود فقط چند تا اشاره کنم. حدیثی است معروف به حدیث لَولاک است.
«یـا أَحْمَدُ! لَوْلاکَ لَما خَلَقْتُ الْأَفْلاکَ، وَ لَوْلا عَلِىٌّ لَما خَلَقْتُکَ، وَ لَوْلا فاطِمَةُ لَما خَلَقْتُکُمَا»
یک عده این را متوجه نمی شوند بد ترجمه می کنند فکر می کنند یعنی حضرت زهرا از امیر مؤمنان و پیامبر بالاتر است نه شما یک کاغذی دارید رنگش سفید است سفید یکی از رنگ های خیلی زیبا است اما شما متوجه نقش و نگاری سفیدی نمی شوید. همیشه برای دیدن طرح حداقل باید دو تا رنگ باشد پیغمبر (صلی الله علیه وآله وسلم) آن نقش اولیه عالم است کل عالم بر وجود ایشان بنا شده است. «یا أحْمَد لَوْلَاكَ لَمَا خَلَقْتُ الْأَفْلَاك» اگر تو نبودی افلاک را نمی آفریدم همه عالم با برکت وجود شما است.
اما این عالم چطوری زیبا و قابل رؤیت و دیدن شد؟ «و لو لا عليّ لما خلقتك؛» اگر علی ابن ابی طالب نبود تو را هم نمی آفریدم. شما برای چاپ می روید می گویید من چاپ دو رنگ می خواهم چاپ دو رنگ چند تا رنگ به شما می دهد؟ آبی و قرمز می شود بنفش. زرد و آبی می شود سبز. زرد و قرمز می شود نارنجی. رنگ های مختلفی است اما از این دو تا رنگ تشکیل می شود یک مقداری زیبایی پیدا می کند امیر مؤمنان مکمل آن نقش اول است. عالَم تاریک تاریک بود نور پیغمبر (صلی الله علیه وآله وسلم) یک دست کل عالم را گرفت اما یک مقداری آن تاریکی ها در پشت پرده مشخص است. آنی که می آید به این عالم جلوه واقعی و شکل می دهد امیر مؤمنان است. پیغمبر اگر علی ابن ابی طالب نبود زیبایی های تو مشخص نمی شد علی آمد مکمل تو شد زیبایی های شما مشخص شد.
اما یک چیزی داری مکمل هر دوی شما است که آن رنگ سوم است، رنگ سوم وقتی بیاید اگر شما چاپ سه رنگ بخواهید بزنید چند تا رنگ به شما می دهد؟ چاپ سه رنگ، تمام رنگ های دنیا را به شما می دهد چاپخانه می روید می گویید من چاپ سه رنگ می خواهم میلیون ها رنگ است اما از سه تا رنگ درست شده است. پیغمبر، تو و علی زیبایی داشتید ما آنی که واقعاً به این عالم جان بخشید درخشان و زیبا کرد وجود حضرت زهرا (سلام الله علیها) بود. «و لو لا فاطمة لما خلقتكما.» اگر فاطمه نبود شما دو تا را خلق نمی کردم چون باز هم زیبایی شما کامل مشخص نمی شد فاطمه و علی مکمل توی پیامبر بودند و زیبایی های تو به وسیله این دو تا مشخص شد.
اما یک سوال وقتی یک نقاشی، رنگ های خیلی زیادی داشته باشد می گویید انگار که این نقاشی جان دارد سومین رنگی که به عالم جان داد رنگ حضرت زهرا (سلام الله علیها) بود.
(وَجَعَلْنَا مِنَ الْمَاءِ كُلَّ شَيءٍ حَي)
و هر چيز زنده ای را از آب قرار داديم؟!
سوره انبیاء (21): آیه 30
آب را هم خدا مهریه حضرت زهرا (سلام الله علیها) قرار داده است. این ارتباط بی جهت نیست که خدا می گوید من آب های دنیا را مهریه او قرار دادم. این آب نه دریاها و آن ها حساب بشود. مقصود از آب آن حیات و زیبایی است که به عالم داده شد جانی است که به عالم معنا داده شده است. از آن درخشندگی حضرت زهرا به این جا رسید، ما عرض کردیم حضرت زهرا (سلام الله علیها) نور عالم است در قرآن راجع به نور معروف ترین آیه چه است؟
مجری:
آیه سوره مبارکه نور
استاد ابوالقاسمی:
احسنتم، این آیه را نگاهی بکنیم بعد به سوره کوثر بر می گردیم.
(اللَّهُ نُورُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ مَثَلُ نُورِهِ كَمِشْكَاةٍ فِيهَا مِصْبَاحٌ الْمِصْبَاحُ فِي زُجَاجَةٍ الزُّجَاجَةُ كَأَنَّهَا كَوْكَبٌ دُرِّي يوقَدُ مِنْ شَجَرَةٍ مُبَارَكَةٍ زَيتُونَةٍ لَا شَرْقِيةٍ وَلَا غَرْبِيةٍ يكَادُ زَيتُهَا يضِيءُ وَلَوْ لَمْ تَمْسَسْهُ نَارٌ نُورٌ عَلَى نُورٍ يهْدِي اللَّهُ لِنُورِهِ مَنْ يشَاءُ وَيضْرِبُ اللَّهُ الْأَمْثَالَ لِلنَّاسِ وَاللَّهُ بِكُلِّ شَيءٍ عَلِيمٌ)
خداوند نور آسمانها و زمين است؛ مثل نور خداوند همانند چراغدانی است که در آن چراغی (پر فروغ) باشد، آن چراغ در حبابی قرار گيرد، حبابی شفاف و درخشنده همچون يک ستاره فروزان، اين چراغ با روغنی افروخته می شود که از درخت پر برکت زيتونی گرفته شده که نه شرقی است و نه غربی؛ (روغنش آنچنان صاف و خالص است که) نزديک است بدون تماس با آتش شعله ور شود؛ نوری است بر فراز نوری؛ و خدا هر کس را بخواهد به نور خود هدايت می کند، و خداوند به هر چيزی داناست.
سوره نور (24): آیه 35
(اللَّهُ نُورُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْض) خدا نور آسمان ها و زمین است (مَثَلُ نُورِهِ كَمِشْكَاةٍ) خدا وقتی می خواهد نورش را مثال بزند می گوید یک چراغی است چراغ یعنی منبع نور (فِيهَا مِصْبَاحٌ) البته منبع نوری که حالت شیشه مانند دارد و از آن نور به بیرون تجلی می کند.
مجری:
که در آن مصباح قرار گرفته است
استاد ابوالقاسمی:
بله، داخل آن، آن منبع اصلی نور است مِصْبَاح از صبح می آید صبح یعنی وقتی که از تاریکی نور بیرون می زند. مِصْبَاح یعنی چیزی که صبح ایجاد می کند یعنی اساس نور عالم آن جا است. (الْمِصْبَاحُ فِي زُجَاجَةٍ) مصباح داخل یک شیشه ای است (الزُّجَاجَةُ كَأَنَّهَا كَوْكَبٌ دُرِّي) خود آن شیشه درخشندگی دارد یعنی مدام نور دارد بیشتر می شود. این مصباح از کجا انرژی می گیرد؟ (يوقَدُ مِنْ شَجَرَةٍ مُبَارَكَةٍ) یک شجره مبارکه (یک نسل) هستند. (زَيتُونَةٍ) مثل زیتون مبارک است (لَا شَرْقِيةٍ وَلَا غَرْبِيةٍ) زیتون شاید کنایه باشد برای یهودی ها که این به نسل حضرت ابراهیم و اسماعیل بر می گردد. (لَا شَرْقِيةٍ وَلَا غَرْبِيةٍ يكَادُ زَيتُهَا يضِيءُ وَلَوْ لَمْ تَمْسَسْهُ نَارٌ) روغن این زیتون خودش دارد نور می دهد حتی اگر آتشی هم به آن نخورده باشد (نُورٌ عَلَى نُورٍ) این ها نوری بر نور دیگر است. یعنی نورش تمام شدنی نیست هیچ وقت قطع نمی شود مدام اضافه می شود.
(يهْدِي اللَّهُ لِنُورِهِ مَنْ يشَاءُ) خدا هر کسی را بخواهد به سمت این نور هدایت می کند. آیه بعدش چه است؟ همیشه برای ما آیه بعدش را می خوانند اما جدای از این آیه می خوانند آن مصباح کجا است؟ مصباح اصل آن نور است تمام این ها از آن مصباح بود. ریشه (يوقَدُ مِنْ شَجَرَةٍ) که انرژیش را از آن شجره می گیرد (مِصْبَاحٌ الْمِصْبَاحُ فِي زُجَاجَةٍ)، «المِصْباحُ في بیوت»
(فِي بُيوتٍ أَذِنَ اللَّهُ أَنْ تُرْفَعَ وَيذْكَرَ فِيهَا اسْمُهُ يسَبِّحُ لَهُ فِيهَا بِالْغُدُوِّ وَالْآصَالِ)
(اين چراغ پرفروغ) در خانه هايی قرار دارد که خداوند اذن فرموده ديوارهای آن را بالا برند (تا از دستبرد شياطين و هوسبازان در امان باشد)؛ خانه هايی که نام خدا در آنها برده می شود، و صبح و شام در آنها تسبيح او می گويند...
سوره نور (24): آیه 36
برای ما آیه فِی بُیوت را می خوانند آیه نور را هم می خوانند اما نمی گویند این دو تا پشت سر هم هستند و یک چیز دارد می گوید. (اللَّهُ نُورُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ مَثَلُ نُورِهِ كَمِشْكَاةٍ فِيهَا مِصْبَاحٌ) یا باید بگویید آن نور (نُورُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ)، (فِي بُيوتٍ) است یا باید بگوییم همان طوری که (الْمِصْبَاحُ فِي زُجَاجَةٍ)، (المِصباحُ فی بیوت) آن چراغ در کدام خانه ها است؟ نور خدا کجا است؟ (فِي بُيوتٍ أَذِنَ اللَّهُ أَنْ تُرْفَعَ وَيذْكَرَ فِيهَا اسْمُهُ) نور خدا در خانه هایی است که خدا اجازه داده این خانه ها آباد بشود و یاد خدا در آن خانه ها انجام بشود.
وقتی آیه (فِي بُيوتٍ أَذِنَ اللَّهُ أَنْ تُرْفَعَ) خوانده شد.
«فقام اليه رجل فقال: أي بيوت هذه يا رسول الله قال: بيوت الأنبياء فقام اليه أبو بكر فقال: يا رسول الله هذا البيت منها البيت علي وفاطمة قال: نعم من أفاضلها»
الدر المنثور؛ اسم المؤلف: عبد الرحمن بن الكمال جلال الدين السيوطي الوفاة: 911، دار النشر: دار الفكر - بيروت – 1993، ج 6، ص 203
خلیفه اول آمد «يا رسول الله هذا البيت منها» خانه علی و فاطمه هم از همان خانه ها است یعنی از کدام خانه ها است؟ خانه های که نور خدا در آن ها است.
مجری:
خانه های که آباد شده است.
استاد ابوالقاسمی:
آباد کردن برای او مهم نیست آیا آن جایی که نور خدا در آن است خانه علی و فاطمه است؟ آن شجره مبارکه در خانه علی و فاطمه است؟ پیغمبر فرمود: «نَعم مِنْ أفاضلها» از برترینش است یا بلکه افضل ها این است. لذا روزی که به خانه حضرت زهرا (سلام الله علیها) حمله شد حضرت گفتند شما آمدید نور خدا را خاموش کنید ولی:
(يرِيدُونَ لِيطْفِئُوا نُورَ اللَّهِ بِأَفْوَاهِهِمْ وَاللَّهُ مُتِمُّ نُورِهِ وَلَوْ كَرِهَ الْكَافِرُونَ)
آنان می خواهند نور خدا را با دهان خود خاموش سازند؛ ولی خدا نور خود را کامل می کند هر چند کافران خوش نداشته باشند!
سوره صف (61): آیه 8
چون با کسی دارند صحبت می کنند که به تقابل با نور آمده است می داند این نور است و دارد به او حمله می کند. کسی باید باشد بداند در این خانه ها نور خدا است لذا لقب زهرا (نُورُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ) این جا است در خانه حضرت زهرا (سلام الله علیها) و در خود حضرت زهرا (سلام الله علیها) تجلی کرده است.
(إنَّا أَعْطَينَاكَ الْكَوْثَرَ) خدا خیلی به پیغمبر نعمت داد یکی از نعمت هایش فتح مکه است بعد از فتح می گوید (فَسَبِح) تسبیح بگو سبحان الله بگو در قرآن چند جا نعمت های خیلی بزرگ را می گوید تسبیح بگو اما این جا می گوید (فَسَبِح) تسبیح یک بخشی از یک حرکت در یکی از رکعات نماز ما است. پیغمبر، آن نعمتی که مثلاً فتح مکه به تو دادیم کل مشرکین از بین رفتند در فتح مکه کلاً شرک از مکه پاک شد کعبه پاکسازی شد. پاکسازی کعبه یک بخشی از یک حرکتی است که در تشکر از اعطای فاطمه به تو باید انجام بدهیم.
مجری:
فتح مکه ای که آن قدر تأثیر گذار بود.
استاد ابوالقاسمی:
بله، این تسبیح می خواهد اما برای حضرت زهرا (فَصَلِّ لِرَبِّكَ) برای این که مردم بفهمند مردم متوجه این حرف ها نمی شوند شکم شان می خواست سیر بشود (وَانْحَرْ) بزرگ ترین چیزی که می شود قربانی کرد قربانی کنید. شتر قربانی کنید چرا؟ (إِنَّ شَانِئَكَ) آن کسی که به تو کنایه می زد (هُوَ الْأَبْتَرُ) خودش نَسب ندارد یعنی چه؟
یک شخصی بود برای مشکلی به آزمایشگاه رفته بود به او گفتند نطفه شما بچه دار نمی تواند بشود گفت یعنی چه؟ یکی از کشورهای غربی گفتند نطفه ات بچه دار نمی کند من الان چهار تا بچه در خانه دارم رفتند از همسرش سوال کرد گفت بله این ها فرزندان تو نیستند اصلاً تو بچه دار نمی شوی. (إِنَّ شَانِئَكَ هُوَ الْأَبْتَرُ) یعنی چه؟ یعنی دشمن تو نمی تواند فرزند دار بشود، پس چرا عمرو ابن العاص می گویند؟
عمرو ابن العاص یک بی ادبی خیلی تندی به امام حسن مجتبی کرد حضرت گفتند عمرو ابن العاص تو اصلاً نیاز به فحش نداری خود عمرو ابن العاص بودن فحش است «إنَّما أنتَ سُبَّ» خودت یک فحش هستی خدا در قرآن گفته است (إِنَّ شَانِئَكَ هُوَ الْأَبْتَرُ) اصلاً دشمن تو بچه دار نمی شود چند تا بچه دارم نه این ها بچه های او نیستند.
نکته بعد الان در دنیا کسی است بگوید من از نسل عاص ابن وائل هستم؟ اصلا عاص ابن وائل چه کسی است؟ من از نسل عمرو ابن العاص هستم می گوید عمرو ابن العاص چه کسی است؟ اما از نسل پیغمبر (صلی الله علیه وآله وسلم) و صدیقه طاهره (سلام الله علیها) چه؟
مجری:
و این شجره ای که کما کان ادامه دارد.
استاد ابوالقاسمی:
یک عبارت را از کتب اهل سنت ببینیم در کتاب تفسیر غرائب القرآن نظام الدین می گوید:
«والقول الثالث أن الكوثر أولاده لأن هذه السورة نزلت رداً على من زعم أنه الأبتر»
یک شخصی ادعا می کرد پیامبر ابتر است این سوره بر ضد او نازل شده است بگو چه کسی بود؟ بگو پدر عمرو ابن العاس بود نه نمی گوید مهم نیست
«والمعنى أنه يعطيه بفاطمة نسلاً يبقون على مر الزمان»
به وسیله حضرت زهرا خدا به پیغمبر نسلی می دهد تا قیامت می مانند بعد خودش می گوید:
«فانظر كم قتل من أهل البيت»
چقدر از اهل بیت به شهادت رسیدند؟
«ثم العالم مملوء منهم»
عالَم باز پر از سادات است. در ایران نداریم کسی که در فامیل هایش سید نباشد شاید یک سوم ایرانی ها یا یک چهارم شان به خاطر ازدواج های که صورت گرفته است به حضرت زهرا محرم هستند. یا فرزند سید هستند یا در نسل مادری شان یا مادر پدرشان یا مادر پدر بزرگ شان یا مادرِ مادر بزرگ شان در طرف مادری یا پدری یک دانه سید بوده است میرزا به حساب می آيند.
یعنی یک حجم خیلی زیادی از ما ایرانی ها همه به حضرت صدیقه طاهره (سلام الله علیها) محرم هستیم آن قدر این نسب جایگاه دارد ملکه انگلستان، نسب نامه جعل کرده بود که من نسبم به حضرت زهرا می رسد چقدر افتخار است؟ نسب نامه اش جعلی بود اما او ادعا می کرد نسَبم به حضرت زهرا (سلام الله علیها) می رسد «العالم مملوء منهم» عالم پر از سادات است.
«ولم يبق من بني أمية في الدنيا أحد يعبأ به»
اصلا در دنیا از بنی امیه کسی نمانده که بخواهد به او اشاره بشود یا قابل توجه باشد شخص قابل توجهی نبوده است. اما از اهل بیت:
«والعلماء الأكابر منهم لا حد ولا حصر لهم»
چقدر عالِم داشتند بعد علمای درجه یک را می خواهد ذکر کند.
«منهم الاقر والصادق والكاظم والرضي والتقي والنقي والزكي وغيرهم»
تفسير غرائب القرآن ورغائب الفرقان؛ اسم المؤلف: نظام الدين الحسن بن محمد بن حسين القمي النيسابوري الوفاة: 728 هـ، دار النشر: دار الكتب العلمية - بيروت / لبنان - 1416هـ - 1996م، الطبعة: الأولى، تحقيق: الشيخ زكريا عميران، ج6، ص576
«والزکی» یعنی امام عسکری و غیرهم از امام باقر به ترتیب برترین علمای ذریه اهل بیت را دارد مثال می زند می گوید چه کسانی هستند؟ امام باقر، امام صادق، امام کاظم، امام رضا، امام جواد، امام هادی و امام عسکری این ها استمرار همان شجره هستند.
پس ما یک شجره داریم اشاره به حضرت زهرا (سلام الله علیها) است. نور داریم اشاره به حضرت زهرا که همان زهرا است. حکمت داریم اشاره به حضرت زهرا (سلام الله علیها) است. این ها را اگر ما بدانیم خیلی دیدگاه مان نسبت به آیاتی که می خوانیم تغییر می کند.
مجری:
خیلی ممنون و متشکرم الحق و الإنصاف از محضرتان استفاده می کنیم خیلی جالب و با مقدمات خیلی زیبا به این بحث پرداختید امیدوارم که مورد استفاده ای بینندگان عزیز واقع شده باشد.
(میان برنامه)
مجری:
باز عالم چون بهشتی خرم است * از چه یا رب این صفا در عالم است
ملک هستی نقش زیبایی گرفت * آسمان هم نور زهرایی گرفت
ان شاءالله دلهای تان در این مناسبت فرخنده چراغانی شده باشد می رویم که از ادامه بیانات ارزشمند جناب استاد ابوالقاسمی استفاده می کنیم جناب استاد در خدمت تان هستیم.
استاد ابوالقاسمی:
بسم الله الرحمن الرحیم، ما یک روایتی خدمت تان عرض کردیم راجع به این که در امت های گذشته هم باید با معارف فاطمی آشنایی پیدا می کردند روایت زیبایی در امالی شیخ طوسی است که امام صادق (علیه السلام) فرمودند:
«إِنَّ اللَّهَ (تَعَالَى) أَمْهَرَ فَاطِمَةَ (عَلَيْهَا السَّلَامُ) رُبُعَ الدُّنْيَا»
خدا یک چهارم دنیا را مهریه حضرت زهرا قرار داده است
«فَرُبُعُهَا لَهَا»
یک چهارمش برای ایشان است
«وَ أَمْهَرَهَا الْجَنَّةَ وَ النَّارَ»
بهشت و جهنم را هم مهریه ایشان قرار داد
«تُدْخِلُ أَعْدَاءَهَا النَّارَ، وَ تُدْخِلُ أَوْلِيَاءَهَا الْجَنَّةَ»
دشمنانش جهنمی می شوند دوستانش بهشتی
«وَ هِيَ الصِّدِّيقَةُ الْكُبْرَى»
او صدیقه کبری است
«وَ عَلَى مَعْرِفَتِهَا دَارَتِ الْقُرُونُ الْأُوَلُ.»
الأمالي (للصدوق)؛ ابن بابويه، محمد بن على، محقق/ مصحح: ندارد. ناشر: كتابچى، ص668
امت های قبل بر اساس معارف فاطمی اصلاً زندگی شان بر این اساس بود اگر این معرفت نبود آن ها هم نبودند. امت های قبل همه خلق شدند به خاطر این که معرفت فاطمی به آن ها داده شده بود.
اما یک روایت بسیار زیبایی در کتب شیعه و اهل سنت در مورد شب عروسی حضرت زهرا (سلام الله علیها) است. این ماجرا را ام أیمن در مورد شب عروسی حضرت زهرا (سلام الله علیها) نقل کرده است. روزی ام أیمن (سلام الله علیه) خدمت رسول خدا (صلی الله علیه وآله) آمد عرض کرد یا رسول الله شما نبودید الان من عروسی فلان انصاری بودم آن جا:
«أَمْلَكُوهَا فَنَثَرُوا عَلَيْهَا»
فلان دختر شوهر کرد آمدند سرش شاباش ریختند شکلات و پول سر عروس می ریزند
«فَأَخَذْتُ مِنْ نُثَارِهَا»
من از آن پول ها و هدیه های که ریختند جمع کردم
«فَأَخَذْتُ مِنْ نُثَارِهَا ثُمَّ بَكَتْ أُمُّ أَيْمَنَ»
ام أیمن گریه کرد.
«وَ قَالَتْ يَا رَسُولَ اللَّهِ فَاطِمَةُ زَوَّجْتَهَا وَ لَمْ تَنْثُرْ عَلَيْهَا شَيْئاً»
فاطمه را شوهر دادی اما شب عروسی سرش شاباش نریختی!
چه عروسی ساده ای بود جدا از این که صدیقه طاهره لباسش را شب عروسیش بخشید می گوید حتی پیامبر سر عروس پول، شکلات و این چیزها هم نریخت عروسی خیلی ساده ای بود. پیغمبر فرمود ام أیمن تو خبر داری آن شب چه شد که این حرف ها را می زنی؟
«فَقَالَ رَسُولُ اللَّهِ صلی الله علیه وآله يَا أُمَّ أَيْمَنَ لِمَ تَكْذِبِينَ فَإِنَّ اللَّهَ تَبَارَكَ وَ تَعَالَى لَمَّا زَوَّجْتُ فَاطِمَةَ عَلِيّاً أَمَرَ أَشْجَارَ الْجَنَّةِ أَنْ تَنْثُرَ عَلَيْهِمْ مِنْ حُلِيِّهَا وَ حُلَلِهَا وَ يَاقُوتِهَا وَ دُرِّهَا وَ زُمُرُّدِهَا وَ إِسْتَبْرَقِهَا»
آن شبی که این ازدواج صورت گرفت خدای متعال به درخت های بهشتی دستور داد که: «حُلِيِّهَا وَ حُلَلِهَا وَ يَاقُوتِهَا وَ دُرِّهَا» هر چه دارند بر سر بهشتی ها بریزند
«فَأَخَذُوا مِنْهَا مَا لَا يَعْلَمُونَ»
این کلمه «فَأَخَذُوا مِنْهَا مَا لَا يَعْلَمُونَ» خیلی مهمی است. چرا؟ ما در مورد اهل بهشت چه داریم؟ می گوید اهل بهشت:
(يطَافُ عَلَيهِمْ بِصِحَافٍ مِنْ ذَهَبٍ وَأَكْوَابٍ وَفِيهَا مَا تَشْتَهِيهِ الْأَنْفُسُ وَتَلَذُّ الْأَعْينُ وَأَنْتُمْ فِيهَا خَالِدُونَ)
(اين در حالي است که) ظرفها(ي غذا) و جامهاي طلائي (شراب طهور) را گرداگرد آنها ميگردانند؛ و در آن (بهشت) آنچه دلها ميخواهد و چشمها از آن لذت ميبرد موجود است؛ و شما هميشه در آن خواهيد ماند!
سوره زخرف (43): آیه 71
(مَا تَشْتَهِيهِ الْأَنْفُسُ) هر چیزی میل داشته باشد به آن ها داده می شود. (تَشْتَهِيهِ الْأَنْفُسُ) چه زمانی میل پیدا می شود؟ زمانی که شما بدانید همچنین چیزی است وقتی تصور نداری اصلاً میل ایجاد نمی شود لذا درجات بهشتی ها به حَسب علم شان است. آن کسی که رتبه بالای بالای بهشت است پایینی هم می گوید من همان را می خواهم اصلاً معرفتش را ندارد تا بخواهد میلش را پیدا کند. پس هر چه معرفت بیشتر بشود میل هم در بهشت بیشتر می شود (مَا تَشْتَهِيهِ الْأَنْفُسُ) برای همین دارد می گوید اما این روایت می گوید وقتی حضرت زهرا (سلام الله علیها) ازدواج کرد خدا به طوبای بهشتی و درخت های بهشتی گفت چیزهایی که «لَا يَعْلَمُونَ» به آن ها بدهید. یعنی بالاتر از درجه شان را به آن ها بدهید.
نعمت های که در عروسی حضرت زهرا و امیر مؤمنان به بهشتی ها داده شد از درجه بهشتی ها بالاتر بود. هدیه هایی می گرفتند هدیه های بالایی بود می گفتند خدایا این چه نعمت هایی است که در بهشت است و منِ بهشتی اصلاً تصورش را هم نداشتم. این فقط تفضل خدا برای عروسی حضرت زهرا و امیر مؤمنان بوده است. حالا تصور کنید یک شخصیت معرفت فاطمی هم داشته باشد او به چه درجه ای می رسد؟ این روایت را اهل سنت هم نقل کردند و در کتب شان آمده است بعد می گوید:
«وَ لَقَدْ نَحَلَ اللَّهُ طُوبَى فِي مَهْرِ فَاطِمَةَ فَجَعَلَهَا فِي مَنْزِلِ عَلِيٍّ علیه السلام»
الأمالي (للصدوق)؛ ابن بابويه، محمد بن على، محقق/ مصحح: ندارد. ناشر: كتابچى، ص287
طوبی، اصلِ اصل بهشت است یعنی کل بهشت، بالا شهرش و بهترین جایش طوبی است. خدا گفت طوبی را سر قباله حضرت زهرا (سلام الله علیها) بگذارید. «فَجَعَلَهَا فِي مَنْزِلِ عَلِيٍّ علیه السلام» لذا طوبی در خانه امیر مؤمنان در بهشت قرار گرفت یعنی خانه حضرت علی، محیط بر طوبی است آن کسانی که می خواهند دور شجره طوبی جمع بشوند باید در خانه امیر مؤمنان باشند.
اگر از خانه امیر مؤمنان بیرون باشید در کنار طوبی جا نداری، ممکن است درجات پایینی بهشت راهت بدهند تفضل اهل بیت شما را آن جا ببرد همان طوری که بهشتی ها نمی فهمیدند این نعمت ها چه است؟ محبت داشتید به بهشت راهت می دهند اما اگر وارد خانه امیر مؤمنان نشوی دسترسی به طوبی نخواهی داشت. این یک بخشی از نعمات خدای متعال به حضرت زهرا (سلام الله علیها) است.
مجری:
پس این معنای «مَا لَا يَعْلَمُونَ» شد.
استاد ابوالقاسمی:
بله، اما باز از آیاتی که در مورد حضرت زهرا (سلام الله علیها) نازل شده است طبق روایات شیعه سوره قدر است خیلی هم وقت نداریم بخواهم توضیح بدهم طول می کشد ولی اجمالاً عرض می کنم مجدد (إِنَّا) دارد به کار می برد دقیقاً (إِنَّا أَعْطَينَاكَ الْكَوْثَرَ)
(إِنَّا أَنْزَلْنَاهُ فِي لَيلَةِ الْقَدْرِ)
ما آن [= قرآن] را در شب قدر نازل کرديم!
سوره قدر (97): آیه 1
تمام قرآن حکمت و نور است
(وَأَنْزَلْنَا إِلَيكُمْ نُورًا مُبِينًا)
و نور آشکاری به سوی شما نازل کرديم.
سوره نساء (4): آیه 174
اصل نور حضرت زهرا (سلام الله علیها) است قرآن تجلی حضرت زهرا (سلام الله علیها) می شود. (إِنَّا أَنْزَلْنَاهُ فِي لَيلَةِ الْقَدْرِ)، (لَيلَةِ الْقَدْرِ) کجا و چه کسی است؟ روایت ما می گوید تجلی و وجود حضرت زهرا (سلام الله علیها) لیلة القدر شده است. قدر یعنی چه؟ به فارسی قدر و اندازه می گوییم آن شب، شب یعنی چه؟ وقتی خورشید نیست شب می شود. چه زمانی شب واقعاً نیست؟ زمانی که خورشید نباشد شب می شود. قیامت خورشید است یا از بین رفته است؟
(إِذَا الشَّمْسُ كُوِّرَتْ)
در آن هنگام که خورشيد در هم پيچيده شود
سوره تکویر (81): آیه 1
دیگر خورشید در کار نیست آن جا واقعاً شب می شود آن جا واقعاً قدر و اندازه همه مشخص می شود. هر کسی هر مقداری نور داشته باشد آن جا به حسب نورش رشد می کند. منافقین چه می شود؟ پیش مؤمنین می آیند
(فَضُرِبَ بَينَهُمْ بِسُورٍ لَهُ بَابٌ بَاطِنُهُ فِيهِ الرَّحْمَةُ وَظَاهِرُهُ مِنْ قِبَلِهِ الْعَذَابُ)
در اين هنگام ديواری ميان آنها زده می شود که دری دارد، درونش رحمت است و برونش عذاب!
سوره حدید (57): آیه 13
می گویند ما با شما بودیم می گویند نه ما در دنیا نور کسب کردیم. تو در دنیا پیش ما بودی اما نور کسب نکردی معرفت فاطمی نداشتی روز قیامت واقعاً جایگاه حضرت زهرا مشخص می شود لذا کنایه از حضرت زهرا لیلة القدر شده است. روز قیامت کل محشر به صف می ایستند همه انبیاء، اولیاء، اوصیاء و شهدا صف ایستادند مرتب شدند تازه گفته می شود
«غُضُّوا أَبْصَارَكُمْ- حَتَّى تَجُوزَ فَاطِمَةُ ابْنَةُ مُحَمَّدٍ.»
سرها را پایین بیاندازید فاطمه را می خواهم وارد بهشت کنم
صحيفة الإمام الرضا عليه السلام؛ نويسنده: على بن موسى، امام هشتم عليه السلام (تاريخ وفات مؤلف: 203 ق)، محقق / مصحح: نجف، محمد مهدى، ناشر: كنگره جهانى امام رضا عليه السلام، مشهد: 1406ق، ص63
آن جا است که تازه جایگاه حضرت فاطمه برای همه مشخص می شود که می خواهد وارد بهشت بشود روایت می فرماید این جا می ایستد می گوید خدایا من همین طوری وارد نمی شوم شیعیانم، خطاب می رسد فاطمه جان همه شیعیانت با تو وارد بهشت دوباره می فرماید خدایا شیعیانِ شیعیانم خطاب می رسد آن ها را هم به بهشت ببر.
بار سوم خدایا محبین شیعیانم خطاب می رسد هر کسی که به نحوی به شیعیان تو محبت ورزیده باشد با خودشان وارد بهشت بکنند. آن جاست که کفار می گویند:
(فَمَا لَنَا مِنْ شَافِعِينَ * وَلَا صَدِيقٍ حَمِيمٍ)
(افسوس که امروز) شفاعت کنندگانی برای ما وجود ندارد، و نه دوست گرم و پر محبتي!
سوره شعراء (26): آیات 100 و 101
هیچ کس نیست برای ما شفاعت کند؟ یعنی ما با یک نفر از محبین و شیعیان اهل بیت هم دوستی نکردیم که دست ما را بگیرند وارد بهشت کنند؟ چه آدم های بدبختی بودیم همه اش دشمنی کردیم (فَمَا لَنَا مِنْ شَافِعِينَ) یک نفر هم نیست شفاعت ما را کند؟ این همه آدم دارند می روند پس چرا یک نفر شافع من نمی شود؟
(وَلَا صَدِيقٍ حَمِيمٍ) یک نفر با من دوست نبود که این دوستیش از تَه قلب بود من واقعاً به خاطر آن محبت به او کمک کرده باشم؟ روایت می گوید آن روز همه آرزو می کنند که ای کاش فاطمی باشند. جایگاه و مقام صدیقه طاهره را بخواهیم بر اساس روایات بگوییم خیلی عجیب است لذا این روایت که الان خواندیم «تُدْخِلُ أَعْدَاءَهَا النَّارَ، وَ تُدْخِلُ أَوْلِيَاءَهَا الْجَنَّةَ» دقیقاً همین است.
دقیقاً مثل امیر مؤمنان اما امیر مؤمنان و رسول خدا چطور وارد جهنم می کنند؟ همه این ها مکمل همدیگر هستند کسانی که معرفت را نداشته باشند کسانی که (غَيرِ الْمَغْضُوبِ عَلَيهِمْ وَلَا الضَّالِّينَ) شدند یک ذره هم از این معرفت به تو رسیده باشد شما با بقیه فرق می کنید.
همین جا بر گردم یک اشاره ای به بحث آب کنم اشارتاً فقط عرض می کنم. ما راجع به خلقت از تین و گِل داریم گِل ترکیبی از چه است؟ خاک و آب اگر شما دو تا خاک کنار هم داشته باشید خشک خشک باشد چیزی به آن ها منتقل می شود؟ هیچ اثری ندارد انتقالی صورت نمی گیرد چه زمانی یک گِل از گِل دیگری تأثیر می گیرد و بو پیدا می کند
گِلی خوشبوی در حمام روزی * زد دست محبوبی افتاد دستم
بدو گفتم که مشکی یا عبیری * که از بوی دل آویز تو مستم
بگفتا من گِلی نا چیز بودم * ولیکن مدتی با گُل نشستم
کمال همنشین در من اثر کرد * وگرنه من همان خاکم که هستم
چرا در حمام روزی می گوید؟ نمی گوید در بازار روزی، در صحرا روزی؛ در حمام می گوید به خاطر آب است این بویی که از آن بلند شده است به خاطر آبش است. گِل مؤمن از آن تربت علوی چطور اثر پیدا می کند؟ تربت ما غیر از تربت علوی است تربت ما زمینی است تربت امیر المؤمنین او ابو تراب است از خاک عرش است آن های که خلق شدند با خاک بهشت خلق شدند.
اما روایت می گوید شما از ما اثر گرفتید ما چطور از آن ها اثر گرفتیم؟ آن چیزی که موجب اتصال ما به امیر مؤمنان شده و این محبت را در دل ما وارد کرد آب حیاتی است که خدا ضمیمه کرده است. آن آب حیات که خدا می گوید (وَجَعَلْنَا مِنَ الْمَاءِ كُلَّ شَيءٍ حَي) اگر کسی گِلش زنده شد این گِل چرا زنده شد؟ به خاطر مجالست با گِل سرشت فاطمی و علوی است. و اگر فقط خاک خالی بود دیگر هیچ چیزی به ما منتقل نمی شد آن چیزی که سبب انتقال این نور و این بوی بهشتی شده است لذا پیغمبر وقتی صدیقه طاهره می آمد او را می بویید می گفت من بوی بهشت را از تو استشمام می کنم. اوج بهشتی بودن این است که به حضرت زهرا نزدیک بشوید طوبی بخشی از مهریه حضرت زهرا است. اصل نور و وجود اوست حالا ما مدام بگوییم اصلاً این ها برای ما مشخص نمی شود.
(لَيلَةُ الْقَدْرِ خَيرٌ مِنْ أَلْفِ شَهْرٍ)
شب قدر بهتر از هزار ماه است!
سوره قدر (97): آیه 3
بنی امیه هزار ماه خلافت می کنند بکنند یک دانه لیلة القدر همه این ها را می شوید کنار می گذارد با این که لیله است؛ اما هزار ماه ظاهراً خلافت آن ها را از بین می برد. یهودی ها هم شبیه همین هستند حکومت هایشان هیچ وقت به هشتاد سال نمی رسد. روایات می گوید بنی امیه از یهود بودند حکومت شان هیچ وقت به هشتاد سالگی نمی تواند برسد چرا؟ چون که (لَيلَةُ الْقَدْرِ خَيرٌ مِنْ أَلْفِ شَهْرٍ) ان شاء الله این ها هم هشتاد سالگی خودشان را نخواهند دید.
مجری:
جناب استاد خیلی ممنون و متشکرم استفاده کردیم. در انتهای این قسمت از ویژه برنامه دُر دانه خلقت کوتاه ترین دعا برای بلندترین آرزو در این شب عزیز «اللهم عجل لولیک الفرج» خدا نگهدار!