عصر انتظار

قسمت نهم برنامه عصر انتظار با کارشناسی حجت الاسلام و المسلمین یعقوبیان


 

بسم الله الرحمن الرحیم

تاریخ:19/09/1400

برنامه:عصر انتظار

مجری:

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ «اَللّهُمَّ كُنْ لِوَلِيِّكَ الْحُجَّةِ بْنِ الْحَسَنِ صَلَواتُكَ عَلَيْهِ وَعَلي آبائِهِ في هذِهِ السّاعَةِ وَفي كُلِّ ساعَةٍ وَلِيّاً وَحافِظاً وَقائِداً وَناصِراً وَدَليلاً وَعَيْناً حَتّي تُسْكِنَهُ أَرْضَكَ طَوْعاً وَتُمَتِّعَهُ فيها طَويلا وَهَبْ لَنا رَأفَتَهُ وَ رَحْمَتَهُ وَ دُعائَهُ وَ خَیْرَهُ اَللّهُمَّ عَجِّل لِوَلیِّکَ الفَرَج»

عرض سلام و ادب و احترام دارم حضور همۀشما بینندگان عزیز برنامه عصر انتظار از شبکه جهانی حضرت ولی عصر (عج)، صمیمانه تبریک و تهنیت و شادباش عرض می کنم میلاد سراسر سعادت حضرت صدیقه صغرا، محبوبة المصطفی، بنت علی مرتضی، دختر زهرا، شاخه طوبا، زینت بابا، روشنی چشم دو دنیا، یک اسم پر از عطر مسمی یعنی حضرت زینب کبرا (سلام الله علیها) را اولاً به پیشگاه حضرت بقیة الله الأعظم (روحی و ارواح العالمین التراب مقدمه الفداء) و همۀشما شیفتگان راه امامت و ولایت، با برنامه عصر انتظار دیگر در خدمت شما عزیزان هستیم به کارشناسی جناب حجت الإسلام والمسلمین حاج آقای یعقوبیان عزیز که حضورشان عرض سلام و خیر مقدم داریم خیلی خوش آمدید حاج آقا.

حجت الإسلام والمسلمین یعقوبیان:

سلامت باشید إن شاءالله

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ قَالَ رَبِّ اشْرَحْ لِي صَدْرِي وَيَسِّرْ لِي أَمْرِي وَاحْلُلْ عُقْدَةً مِنْ لِسَانِي يَفْقَهُوا قَوْلِي.

بنده هم خدمت حضرت عالی حاج آقای صادقی و همه بینندگان محترم برنامه عصر انتظار سلام و تهنیت و تبریک دارم به مناسبت ولادت با سعادت دخت امیرالمؤمنین زینب کبرا، إن شاءالله که عیدی همه ما فرج آقا امام زمان باشد و با تحیت و درود و سلام خدمت ارواح همه طیبه شهداء و به خصوص شهید بزرگوار مان حاج قاسم سلیمانی عزیز و دیگر شهدای مدافع حریم ولایت و حرم حضرت زینب (سلام الله علیها)، در خدمت تا هستیم.

مجری:

خیلی ممنون و سپاسگذارم بله یاد و خاطره همۀ شهدای عزیز مان به ویژه شهدای دفاع از حریم حضرت زینب (سلام الله علیها) و به ویژه یاد و خاطره سیدالشهدای مقاومت حاج قاسم سلیمانی عزیز را گرامی می داریم و اما با بحث شرائط ظهور در خدمت حاج آقای یعقوبیان عزیز هستیم یکی دو هفته هست که در باب شرائط ظهور کلماتی را خدمت شما بینندگان عزیز بیان شده و بهره بردید، امشب هم با ضرورت شرائط ظهور حاج آقای یعقوبیان إن شاءالله بیاناتی را می فرمایند و بهره می بریم، حاج آقا شرائط ظهور را بفرمایید که چه ضرورتی دارد که اینقدر تأکید می کنیم که در باب شرائط ظهور.

حجت الإسلام والمسلمین یعقوبیان:

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

سخن از ضرورت یک بحث خیلی مهم هست انسان در رابطه با هر علمی در رابطه با هر پژوهشی این نکته را مطرح کردند که اگر شما می خواهید در رابطه با یک علمی بحثی داشته باشید مهم ترین نکته این هست که انسان باید دنبال این باشد که این این را برای چه دنبالش هست؟ به این می گویند ضرورت، وقتی به ضرورت یک بحث انسان توجه داشته باشد آن موقع به زوایای بیشتر آن بحث توجه خاصی دارد و با یک تشنگی خاصی دنبال این بحث خواهد بود، در رابطه با اینکه خب الآن شما می فرمایید دو سه جلسه هست که در رابطه با بحث شرائط ظهور ما داریم صحبت می کنیم؛ چه ضرورتی دارد که در رابطه با این مبحث ما توجه داشته باشیم بحث داشته باشیم تحقیق داشته باشیم گفتگو داشته باشیم و بینندگان عزیز بحث را دنبال بکنند؟ من سه چهار نکته را در این رابطه با بحث ضرورتش مطرح می کنم:

نکته اول این هست که شما شرائط منطقه را توجه بکنید حرکت هایی که دارد در اطراف خودمان و کشورهای مختلف اتفاق می افتد از افغانستان گرفته، حرکت های که در سوریه هست، حرکت های که در عراق هست، هم نگاه می کنیم که انسان های مؤمنی مبارزاتی در این زمینه دارند در رابطه با مبارزه با ظلم استکبار و از آن طرف هم می بینیم که ظلم های زیادی نسبت به مردم بی گناه می شود کودک کشی نسبت به جریحه دار کردن حریم خانواده ها و مطالبی که ما در این چند وقت چندین سال به خصوص از جنایات داعش همه ما شنیدیم، اینها یک سؤالی را به ذهن هر مؤمنی می اندازد آن سؤال چه هست به نظرشما؟ که هنوز وقتش رسیده یا نرسیده؟ چرا ظهور صورت نمی گیرد؟ مگر شرائط مهیا نیست؟ ولی ما داریم یک نوع پیش داوری می کنیم یا یک نوع در واقع می شود گفت قضاوتی داریم بر اینکه به زعم خودمان و به گمان خودمان داریم می گوییم که شرائط ظهور چه هست؟ فراهم هست، این یک نکته، این ما باید دنبالش باشیم که آیا همه این شرائط ظهور همین هست که ما بگوییم ظلم و جور همه جا را مثلاً بر فرض فرا گرفته؟ آیا به این صورت هست؟ یا افرادی پیدا شدند که اینها مبارزه می کنند با ظلم و افراد مؤمنی پیدا شدند شرائط فراهم هست، این یک نکته که طبعاً این سؤال را به دنبال دارد.

نکته دومی که باز ضرورت بحث را می توانیم در واقع از این زاویه هم ما دنبال بکنیم آنچه که مشهور هست در رابطه با یاران حضرت می گویند چند نفرند یاران خاص شان؟ 313نفر، این 313نفر یک سؤالی را برای حالا قشر حداقل بگوییم مؤمنین یا کسانی که دنبال انتظار منجی هستند و منتظر ظهور منجی هستند برای شان ایجاد می کند و آن اینکه آیا هنوز 313نفر فراهم نشده؟ این از کجا نشأت می گیرد؟ از اینجا نشأت می گیرد که آمدند گیره زدند گفتند که با خودشان تحلیلی دارند که ظهور یک سری شرائط دارد مثلاً یک شرط اش این هست که 313نفر پیدا بشوند طبعاً بعد به دنبالش یک حالت یأسی هم گاهی برای انسان پیش می آید یا ناامیدی که نگاه کن با این همه انقلاب پیشرفت کرده اینهمه جامعه متدین هستند اما هنوز 313نفر پیدا نشده و این یک مسئله جدی هم هست، اینکه دارم می گویم چندین سال پیش در یک دبیرستانی مباحث مهدوی مطرح می شد توفیق داشتیم که در یکی از شهرستان ها پرسش و پاسخ با جوان ها و نوجوان ها داشته باشیم؛ یکی از اینها یک نامه ای و در واقع سؤالی مطرح کرده بود مبنی بر اینکه مگر نه این هست که آمدن حضرت لازمه اش این هست که 313نفر جزء یاران حضرت باشند و آیا در جامعه مؤمنین دانشگاه گرفته حوزه گرفته سپاه گرفته، آیا هنوز 313نفر پیدا نشدند که حضرت ولی عصر تشریف بیاورند؟ این یک سؤالی هست که برای این جوان ما در واقع در ذهنش هست، این اگر ما نگاه بکنیم باز ما می خواهیم ریشه یابی اینگونه شبهات را و این گونه سؤال را داشته باشیم، ریشه اش کجاست به نظرشما؟ بر می گردد به همین که فکر می کند شرائط ظهور حتماً این هست که باید حتماً چه باشد؟ ما این را می خواهیم إن شاءالله حل بکنیم دیگر در مباحث مان که إن شاءالله دنبالش می رویم و بحث خواهیم کرد فعلاً نمی خواهم از این شبهه جواب بدهیم ما می خواهیم ضرورت بحث را فعلاً مطرح بکنیم که در ذهن اینگونه هست که بله 313نفر اگر تمام شد شرط تمام شده شرط آمده پس باید مشروط هم که ظهور باشد چه بشود؟ مهیا بشود و صورت بگیرد، در صورتی که این یک در واقع قضاوت شاید عجولانه باشد یا از روی ناآگاهی باشد که این هست که می بینیم که مباحث بحث شرائط ظهور را که ما بخواهیم بحث بکنیم یکی از نکات این هست.

یکی از نگات دیگری که باز باعث می شود که ما بگوییم که بحث شرائط ظهور در واقع ضرورت دارد که ما از آن بحث داشته باشیم این هست که جامعه مؤمنین دوست دارند میل دارند و شاید به عنوان یک آرزو در ذهن شان باشد که بتوانند شرائطی را برای ظهور فراهم کنند؛ طبعاً وقتی که این تمایل در بین شان هست دوست دارند ببینند که در این جریان شرائط ظهور چه نقشی را می توانند ایفا بکنند؟ کجا هستند در این پازلی که می چینیم برای این که در واقع ظهور صورت بگیرد؟ چه کاری از دست شان بر می آید برای ظهور؟ اقشار مختلف هم همینطور هست دانشجو به سهم خودش، جوانان عزیزمان این سؤال برای شان هست که من چیکار می توانم بکنم؟ آیا نقشی می توانم داشته باشم در رابطه با فراهم کردن شرائط ظهور یا نه؟ دانشگاه به همین صورت، حوزه به همین صورت به هر حال چیکاری می تواند بکند؟ اگر ما شرایط ظهور را در واقع بیاییم بررسی بکنیم و بشماریم می بینیم که نقشش در واقع کجا هست کجا می تواند ایفای نقش بکند چگونه می تواند این شرائط ظهور را در واقع فراهم بکند آیا کمک می تواند بکند در رابطه با شرائط ظهور یا نه، یا اینکه اقشار مختلف دیگر هم به همین صورت، نیروی انتظامی ما به همین صورت، نیروی سپاه به همین صورت، دولت مردان ما، خیلی مهم هست ما اسم مان را در واقع إن شاءالله که همینطور هم باشد خودمان را به عنوان زمینه سازان ظهور می دانیم یعنی حداقل دوست داریم اینطوری باشد، وقتی که قرار هست اینگونه نقش ایفا بکنیم حالا دولت مردان ما در این زمینه می توانند چیکار بکنند؟ طرح و برنامه هایی که در یک جامعه اسلامی و در یک دولت اسلامی برای آینده یک کشور دارد طرح و برنامه می ریزد خب یکی از سؤالات و یکی از نکات این هست که چقدر این برنامه هایش مهیا کننده و کمک کننده آن شرائط ظهور هست؟ مثلاً ما در این زمینه در واقع چقدر کار کردیم و چقدر توجه به این نکته داریم؟ به هر حال مجموعه این مسائل باعث می شود که ما به ضرورت این بحث توجه داشته باشیم و ببینیم که در واقع چرا ما بایستی بحثی از شرائط ظهور داشته باشیم، مجموعه این نکات، شاید نکات دیگری هم در بحث ضرورت باشد که حالااگر لازم شد باز إن شاءالله در مباحثی که إن شاءالله مطرح می شود من اشاره خواهم کرد.

مجری:

یک تعریفی هماز شرائط ظهور بفرمایید که چیکار می توانیم بکنیم و چه تعریفی می توانیم داشته باشیم؟

حجت الإسلام والمسلمین یعقوبیان:

حالا قبل از اینکه من إن شاءالله به آن بحث شما و بحث در واقع این تعریف برسم من اگر اجازه بفرمایید باز می خواهم یک طرح یک شبهه ای داشته باشم حتی اینهایی که من دارم می گویم مباحث مقدماتی هست برای اینکه ما بحث شرائط ظهور را بعد از چند مقدمه مطرح بکنیم، پس مقدمه اولی که ما در واقع در صحبت حضرت عالی و سؤال حضرت عالی هم بود این بود که فرمودید که چه ضرورتی دارد که ما از شرائط ظهور بحث بکنیم؟ که ما در نکته اول مقدماتی مان آمدیم و به این پرسش پاسخ دادیم که ضرورت بحث را مطرح کردیم، اما یک سؤال که در اینجا مطرح می شود این هست که اصلاً با توجه به آن ضرورت بحثی که مطرح شد انسان ها نقشی در رابطه با ایجاد شرائط ظهور دارند یا ندارند؟ این اول کلام هست ما بایستی در وارقع این مسئله را روشن بکنیم که اصلاً ما می توانیم شرائط ظهور را ماها فراهم بکنیم به عنوان کسانی که پیروان منجی هستیم یا اینکه نه هیچ گونه نقشی نمی توانیم داشته باشیم؟ همین سؤال را ما می بینیم که به نحوی در جای دیگر هم در رابطه با کسانی که به نحوی انتظار را وارونه معنی می کنند غلط معنی می کنند که نمی خواهند برای شخصی که منتظر امام زمان هست وظائفی را تعیین بکنند همین مسئله را آنجا هم این شبهه را مطرح می کنند که هر موقع که قرار هست این واقعه صورت بگیرد این اتفاق خواهد افتاد من و شما هیچ گونه نقشی در این زمینه نمی توانیم داشته باشیم، حالا نمی دانم مثلاً مطالب لازم هست گفته بشود و گروه های انحرافی یا نه؟ مثل انجمن حجتیه؛ آنها در زمینه افکار بعضی از آنها چگونه بود؟ همین بود که می گفتند شما در رابطه با ظهور و آمدن حضرت هیچ وظیفه ای ندارید، همان بر می گردد به همین نکته که ما می خواهیم عرض بکنیم؛ به عبارت دیگر هیچ وظیفه ای در رابطه با اینکه ما شرائط ظهور را برای حضرت فراهم بکنیم نداریم هر موقع که قرار باشد که حضرت تشریف بیاورند خواهند آمد، این به هر حال یک مسئله و در واقع سؤالی هست که در اینجا مطرح هست، این سؤال را ما بایستی پاسخ بدهیم، حالا پاسخ اش طول بکشد الآن وارد بحث بشویم وارد سؤال ها و جواب از این نکته یا اینکه بگذاریم در ادامه برنامه؟

مجری:

آمده آینه حضرت زهرا بشود

آمده زینت جان و دل بابا بشود

 

دختر فاطمه و ام ابیهای علی ست

پس عجب نیست که او زینب کبری بشود

 

نام زینب که می آید به خدا جا دارد

کوه دریا شود و موج زنان، پا بشود

 

می تواند همه دم با نظر فاطمی اش

هر کسی را که نظر کرد مسیحا بشود

 

روز میلاد قرارِ دلِ ارباب حسین

نامه ام را برسانید که امضا بشود

 

این چنین دختری از فاطمه باید هم که

آبروی نسب آدم و حوا بشود

در ادامه بحث شرائط ظهور با کارشناسی جناب حجت السلام و المسلمین حاج آقای یعقوبیان عزیز در خدمت شما هستیم و مباحث ضرورت شرائط ظهور را عنوان فرمودند و بهره بردیم و می خواهیم با در خدمت حاج آقا باشیم، حاج آقا ما انسان ها و به نوع جامعه چه نقشی می توانیم در شرائط ظهور ایفا بکنیم؟

حجت الإسلام والمسلمین یعقوبیان:

من اجازه بدهید که سؤال حضرت عالی را به یک نحوه دیگری در واقع مطرح بکنم و آن اینکه اصلاً انسان ها می توانند نقش داشته باشند یا نمی توانند نقش داشته باشند؟ چون ممکن هست که اصلاً بگویند که چه کسانی گفتند که جامعه افراد جامعه در شرائط ظهور می توانند نقش داشته باشند؟ ببینیم که لازم هست اصلاً ما شرائط ظهور داشته باشیم یا نه؟ این خودش اول مطلب هست چون اول این باید ثابت بشود که بعد ما ببینیم حالا چه نقشی داریم، من سه تا گذاره را مطرح می کنم که اصلاً ببینیم که ما نیاز داریم برای یک حادثه آن هم یک حادثه بزرگ که می خواهد اتفاق بیفتد حتماً نیاز به شرائط داریم، دلیل ما بر این مطلب چه هست؟ به چه دلیل اصلاً ما نیاز داریم برای یک رویدادی که می خواهد اتفاق بیفتد ما شرائط داشته باشیم؟ ما بهره می گیریم از سه گذاره برای تثبیت و توجه به این مطلب:

یک گذاره گذاره عقلی هست؛ اصلاً شما می توانید تصور بکنید یک نهضتی اتفاق بیفتد یک انقلابی؟ حالا در هر جا، ما نمی گوییم انقلاب اسلامی، نمی گوییم انقلاب معنوی، نه، اصلاً انقلاب فرانسه بخواهد اتفاق بیفتد؛ می تواند بدون اینکه شرائطی فراهم بشود این انقلاب انجام بشود یا نه؟ یقیناً احتیاج به چه هست؟ به شرائط هست یعنی عقل انسان در واقع این را حکم می کند که اگر شما می خواهید یک حادثه ای یک واقعه ای می خواهد آن هم در سطح گسترده جهانی، در یک منطقه می خواهد اتفاق بیفتد می گویند عقل انسان می گوید شما باید یک سری شرائطی را داشته باشید تا اینکه این اتفاق صورت بگیرد آن وقت چطور می شود که یک واقعه ای که می خواهد به صورت جهانی اتفاق بیفتد یک حکومت جهانی می خواهد اتفاق بیفتد ما بگوییم که هیچ شرائطی را ندارد؟ پس این نکته اول که عقل سلیم حکم می کند که هر جادثه ای نیاز به یک سری شرائط دارد.

نکته دوم بهره می گیریم از روایات؛ در روایات که انسان توجه می کند می بیند که ائمه ما وجود شرائط را برای اینکه یک حادثه بزرگی برای این رویدادی که می خواهد اتفاق بیفتد اینها ترسیم کردند و وقتی که به صورت بسیار ساده از ظهور صحبت می کردند فکر می کردند فقط یک حادثه ی هست که بدون که خونریزی بخواهد صورت بگیرد بدون که بخواهد از دماغ کسی خونی بیاید، همه جا گل و بلبل بشود همه جا بخواهد آباد بشود ائمه ما در برابر این مسئله می ایستادند می گفتند اینگونه نیست که شما فکر کنید که این آسانی بخواهد؛ یعنی نیاز به چه دارد؟ یک سری شرائط؛ حالا شرائطش را گفتند کارشناس های دیگر، ما هم إن شاءالله از زاویه دیگر مطرح خواهیم کرد، اما این نکته بسیار مهمی هست که در روایات یک شخصی هست به نام منصور راوی هست می گوید که خدمت امام صادق، حالا من مضمون را عرض می کنم؛ صحبت از ظهور بود صحبت از این بود که مثلاً این چه زمانی می خواهد اتفاق بیفتد؟ بعد حضرت حالا چه نوع صحبتی بین شان بود و آسان گرفته بودند که حضرت به تعبیر حقیر البته یک حالت عتاب مانند

«لا والله»

چنین اتفاق نخواهد افتاد

«حَتَّی تُمَحَّصُوا، حَتَّی تُمَیَّزُوا»

تا اینکه شما چیده بشوید تا از اینکه تصفیه بشوید

«حتیّ تُغربلوا»

تا اینکه شما غربال بشوید

یعنی فکر نکنید که بدون اینکه بخواهد یک شرائطی برای این مسئله اتفاق بیفتد این مسئله می خواهد همینطور انجام بشود، اینهم نکته دوم.

اما نکته سومی که باید توجه بکنیم وقایع تاریخی به ما این را به نشان می دهد شما وقایع تاریخی از صدر اسلام را تا الآن یک مروری داشته باشید انقلاب هایی که صورت گرفته حرکت های اسلامی که صورت گرفته کسانی که پرچم قیام ها را در دست گرفتند اینها بدون اینکه بخواهند شرائط ظهور را فراهم بکنند شرائط قیام را فراهم بکنند، ظهور به معنای ظهور خودشان آنجا، در واقع این نهضت را ظاهر بکنند حکومت را در دست بگیرند بدون اینکه بخواهند شرائط را در واقع مهیا بکنند دست به این کار نمی زنند، من چون امروز هم روز ولادت با سعادت حضرت زینب (سلام الله علیها) بوده می خواهم یادی از قیام آقا امام حسین (علیه السلام) داشته باشم که پیام آور این نهضت بزرگ در واقع زینب کبرا هست؛ ما نگاه می کنیم اگر در واقع به حسب ظاهر ما نگاه بکنیم امام حسین قیام داشت، قیام حضرت در واقع چقدر طول کشید یعنی اگر ما بر حسب روز بخواهیم بگوییم؟ همه اش یک روز عاشورا هست شاید نصف روز، بعضی ها تا عصر می گویند طول کشیده، البته ظاهرش و إلی قیام جاویدانه هست و اثرات آن قیام را ما هنوز که هنوز هست داریم می بینیم که به تعبیر معاندین ما و دشمنان ما که آن جملۀشان معروف هست که فکر می کنم از فوکویاما باشد که می گوید که اگر در واقع شیعه تا موقعی که دو نگاه سرخ سبز دارد ما این ملت را نمی توانیم به زانو در بیاوریم؛ یک نگاه شان به قیام امام حسین هست، یک نگاه شان هم به آن قیام و نهضت حضرت مهدی (سلام الله علیه)، ما این ملت را از پا نمی توانیم در بیاوریم یک واقعیت و حقیقت هست، حالا چون بحث ما نیست ما دیگر حالا خیلی آن بحث را در جای خودش به هر حال آن کنفرانسی که مطرح شد و مطالبی که آنجا گفتند جای تأمل دارد و بایستی به صورت جداگانه وارد بحث بشود، اما می خواستم این مسئله را ثابت بکنم که پس یک قیامی هم بوده به ظاهر در صبح تا ظهر اما اثرش تا الآن هم وجود دارد تا قیام قیامت هم هست، ولی می خواهم بگویم این قیامی که صورت گرفت آیا یک باره انجام شد؟ یعنی ما نگاه می کنیم مثلاً در حد یک ماه؟ نخیر، اگر ما بخواهیم زمینه های این قیام امام حسین (علیه السلام) را بررسی بکنیم برای اینکه همین نصف روز قیام به ظاهر و در عالم باطن و حقیقتاً تا این زمان هنوز این اثرات این قیام هست می بینیم که یک مقدماتی برایش فراهم شده، از چه زمانی؟ امام حسین در چه سالی به شهادت رسیدند؟ در سال 61 هجری، معاویه چه زمانی به درک واصل شد؟ در سال پنجاه و نه شصت، اما امام حسن مجتبی (علیه السلام) چه زمانی به شهادت رسیدند؟ سال 50 به شهادت رسیدند، اما امام حسین (علیه السلام) می شود گفت قیام خودشان را و زمینه های قیام خودشان را بعد از شهادت امام حسن مجتبی (علیه السلام) تقریباً داشتند فراهم می کردند سخنرانی که حضرت در منا داشتند و در آن سخنرانی بسیار معروف شان روشن سازی کردند که البته در سال پنجاه و خُرده ای و مخالفت هایی که امام حسین (علیه السلام) با جریان ولایت عهدی یزید بن معاویه داشت چهار سال قبل از اینکه به عنوان ولی عهد آمد می خواست در هنگام فوتش او را بیاید و معرفی بکند حضرت آمدند و موضع گرفتند، ما این چند سالی را که می بینیم حضرت همه اش حالت زمینه سازی برای قیام هست، اینها را اصلاً بگذریم امام حسین در محرم سال 61 به شهادت رسیدند آنچه که دیگر یقیناً هست از آن زمانی که یزید از حاکم مدینه می خواهد که شما از امام حسین برای من بیعت بگیر حدود شش ماه قبل از جریان محرم می بینیم که در ماه رجب بود که نامه نوشت که بله از امام حسین برای من شما بیعت بگیر، می بیند که امام حسین از آنجا می آید مکه، شش ماه در مکه می مانند، این شش ماه که مکه ماندند و از بلاد خودشان دور بودند می بینیم که در واقع شرائط را دارند فراهم می کنند برای اینکه این کار انجام بشود، این مجموعه این نکات به ما یک مسئله ی را مطرح می کند که اگر شما می خواهی یک قیامی را انجام بدهی لازم هست که شما شرائطی را فراهم بکنی.

برگردیم به زماننا هذا و این انقلابی که در واقع به رهبری حضرت امام (رحمة الله علیه) ما با آن روبرو هستیم؛ ظاهر این هست که انقلاب چه زمانی صورت گرفت؟ سال 57، اما این ظاهر قضیه هست ما نگاه می کنیم می بینیم که 15 سال قبل از اینکه کلیدش خورده از سال 42، پس مجموعه این نکات یک نتیجه می خواهیم از آن بگیریم و آن نتیجه این هست که لازم هست در واقع ما از نظر عقلی از تظر تاریخی از نظر روائی ما نگاه می کنیم اینکه انسان ها می توانند نقش داشته باشند ولازم هست که یک همچین شرائطی را برای ظهور و یک قیام انجام بشود.

مجری:

حاج آقا گفته شده که فلسفه غیبت یک سری از اسرار الهی هست؛ آیا می توانیم بگوییم که ظهور هم به همین شکل هست؟ یعنی می تواند سری از اسرار الهی باشد؟

حجت الإسلام والمسلمین یعقوبیان:

در رابطه با نکته ای که حضرتعالی فرمودید مبنی بر اینکه شبهه ای مطرح می شود بر اینکه ما آیا می توانیم در این زمینه مسئله ای را ما مطرح بکنیم ممکن است یک کسی بگوید آقا مثل جریان فلسفه غیبت است، چطور از فلسفه غیبت شما مسائلی را مطرح می کنند، فلسفه غیبت شاید کشته شدن بخاطر این است که حفظ جان حضرت بشود بخاطر اینکه مردم آزمایش بشوند، همه اش فلسفه می چینید در آخر جواب اصلی تان، چنانچه در فرمایش ائمه اطهار علیهم السلام هم هست  می فرماید که «سر من اسرار الله» در رابطه با شرایط ظهوره هم که شما می خواهید صحبت بکنید ،ممکن است شرایط ظهور هم سری از اسرار الهی باشد.

در این زمینه ما نکته ای را می خواهیم مطرح بکنیم، و آن نکته این است که بله ما تا این حد قبول داریم که یک سری شرایط ممکن است شرایط باطنی باشد که ما از آن شرایط ممکن است که خبردار نباشیم، اما ما هستیم به حسب ظاهر یک پدیده ای می خواهد اتفاق بیافتد، این پدیده که می خواهد اتفاق بیافتد، آن پدیده اسمش ظهور هست به حسب امر و همانطور که عرض کردم از نظر عقلی و از نظر تاریخی  مشخص شده که نیاز هست این پدیده یک مقدماتی داشته باشد حتماً یک سری شرایط در اینجا نیاز هست که بخواهد انجام بشود؛ لذا بحثی که ما در اینجا داریم در رابطه با شرایط ظاهری برای ظهور هست، آن شرایطی را که ما درک می کنیم، که حالا می رسیم، که رهبر باشد، مردم نیاز هست، قانون نیاز هست که اینها را در جای خودش باید توضیح بدهیم که این شرایط چه هست و به چه صورت هست؛ اما ما نگاه می کنیم می بینیم که این شرایط ظهور قسمی از آنها، عمده ای از آنها به همین صورت هست که، شرایطی هست که شرایط ظاهری هست، لذا بحثی که ما از شرایط داریم سخن از شرایط ظاهری هست که و در جواب حضرتعالی که می فرمایید که ممکن است  که سری از اسرار الهی باشد آنچه را که محققین مطرح کردند گفتند ما می نشینیم نگاه می کنیم برآورد می کنیم و از روایات به دست آوردیم از تاریخ به دست آوردیم یک پدیده ای می خواهد اتفاق بیافتد، شرایطش این است که، حالا عمده هم در واقع همان آمادگی مردم است که ان شاء الله در وقت خودش باید مطرح بکنیم، خب اینکه انجام بشود طبیعاً و بصورت اتوماتیک باید ظهور هم در اینجا صورت بگیرد، این در رابطه با این بحث؛ اما برسیم سراغ سؤالی که مطرح کرده بودید در رابطه با بحث تعریف از شرایط ظهور که یک مقدار به تأخیر هم افتاد چونکه این مقدمات بحث مان نیاز بود که ما ضرورت بحث را بیاییم موردبررسی قرار بدهیم ببینیم که چه تعریفی از شرایط ظهور ما می توانیم داشته باشیم، در رابطه با تعریف شرایط ظهور که ان شاء الله عرض خواهیم کرد، اما اجازه می خواهم که با بیان یک سری ویژگی ها برای شرایط ظهور تعریف ظهور برای ما روشن بشود ما ویژگی هایی برای شرایط ظهور مطرح می کنیم این شرایط خواه ناخواه ما را می رساند به اینکه تعریف از این شرایط ظهور هم برای ما روشن می شود، نکته اولی که هست این است که شرایط باید بطور حتمی پیش از ظهور فراهم بشود، نمی توانیم ما حکم بکنیم براینکه آبی جوشیده بدون اینکه شعله ای در زیر این روشن باشد، بدون اینکه حرارت به نقطه صد درجه بیافتد، چون در صد درجه اتفاق می افتد، و زودتر از این هم اتفاق نمی افتد، باید اینها انجام بشود تا این صورت بگیرد، پس این یک نکته هست که می خواهیم بگوییم تا شرایط فراهم نباشد ظهور صورت نمی گیرد، لذا در روایت داریم که اگر شما دنبال این مطلب نباشید «الأمر ینتهی إلی» وقتی که خدا می خواهد، در واقع این امر حکومت منتهی می شود تا آن وقتی که خداوند این شرایط را فراهم بکند و این شرایط صورت بگیرد، نکته دوم : وابستگی ظهور به شرایط یک وابستگی واقعی و حقیقی است، یعنی چه؟ این را در قالب یک مثال من توضیح بدهم، یک سوختنی نسبت به یک شیء بیرونی  می خواهد صورت بگیرد، درختی داریم می خواهد این درخت بسوزد خب شرایطی در اینجا فراهم باید باشد، ممکن است که درخت باشد آتش هم باشد، اما بین این آتش و بین این درخت فاصله هست، اینجا شما بفرمایید این آتش گیری صورت می گیرد؟ نمی گیرد، اینجا آتش باشد درخت هم باشد، اما مقدار این آتش با یک کبریت می خواهی این تنه درخت را آتش بزنی، چون آتش این مقدارش خیلی کم است این اثری برای این درخت تنومند شاید نداشته باشد، اینها فراهم باشد اما درخت رطوبت داشته باشد، باید مجموعه شرایط در اینجا فراهم بشود تا اینکه این سوختن صورت بگیرد، اگر ما این را بگوییم یک شرایط وابستگی به این دارد که این شرایط یک شرایط واقعی هست به این معنا است که مجموعه عواملی که در شرایط ظهور دخالت دارند مجموعاً باید باهم جمع بشود تا اینکه ظهور صورت بگیرد، با این نکته ما جواب بعضی از شبهات را میدهیم، جواب کدام شبهات؟ با وجود این همه یاران و مؤمنین چرا ظهور صورت نمی گیرد؟ ما می گوییم که وجود یاران یکی از شرایط ظهور هست، ما قرار هست که مجموعه شرایط با همدیگر جمع بشود، و نکاتی در این زمینه، ظلم همه جا را فرا گرفته مردم تشنه عدالت هستند، این ممکن است که یک قسمت از این نکاتی باشد که بگوییم شرایط هست، ولی همه شرایط نیست، این هم نکته مهمی هست که باید ما به آن توجه داشته باشیم که همه شرایط باید با هم باشد، نکته آخری که در رابطه با ویژگی های این شرایط ظهور مطرح می کنند و بعد یک تعریفی را هم ارائه می دهیم، این هست که ما بگوییم شرایط ظهور نقش دارند هم در حدوث این انقلاب و هم در بقاء انقلاب حضرت مهدی، یعنی باید مجموعه آنچه را که ما داریم می گوییم، آمادگی مردم و بعد اینکه مردم بخواهند امام شان را و یاری بکنند، و شرایطی که برای ظهور مطرح خواهیم کرد، در ادامه کار هم باید باشد بنابر این تعریفی که ما از شرایط ظهور ارائه می دهیم این است که بگوییم مجموعه زمینه هایی که تحقق ظهور اما به آن شرایط بستگی دارد، مجموعه این زمینه ها را ما به آن می گوییم شرایط ظهور، این هم در رابطه تعریف شرایط ظهور که حضرتعالی سؤال فرمودید.

مجری:

خیلی ممنون و سپاسگذارم بهره مند شدیم از فرمایشتات ارزشمند جناب حجت الإسلام یقوبیان، بیانات ارزشمندی را در باب شرایط ظهور و تعاریف ظهور فرمودند و بهره بردیم و ان شاء الله می خواهیم ادامه مباحث را در خدمت شان باشیم و از کلام ارزشمند شان بهره ببریم.

حجت الإسلام و المسلمین یقوبیان:

مباحثی را که تا اینجا عرض کردیم یک جمع بندی داشته باشیم و بعد ان شاء الله ادامه بحث را مطرح بکنیم، ما در رابطه با ضرورت بحث از شرایط ظهور نکاتی را عرض کردیم، و اینکه لازم هست که ما بدانیم که چرا در رابطه با این بحث لازم هست که ما بعنوان جامعه مؤمنین دنبالش باشیم و معلوماتی را در این زمینه داشته باشیم، تا یک سری سود جویانی که می خواهند شبهه ای طرح بکنند برای اینکه مردم را مأیوس بکنند، با همین بعضی از شبهاتی که عرض کردم که نگاه کنید هنوز 313 یار نتوانستند جمع بشوند برای حضرت با این همه مسائل و فرهنگی و نکاتی بعضی از خناسان و بعضی کسانی که می خواهند دل مردم را خالی بکنند، این سؤالات را مطرح می کنند، یا اینکه سؤالاتی که ممکن است در این زمینه بود ما بعنوان مقدمه و بعنوان پرسش و پاسخ این را مطرح کردیم مبنی بر اینکه ما بعنوان اشخاصی که مدعی این هستیم که منتظر امام زمان هستیم بعضی می گویند که شما هیچ وظیفه ای ندارید، این را هم ما جواب دادیم که نه اینگونه نیست که انسانها دخالت نداشته باشند در رابطه با شرایط ظهور، تاریخ به ما نشان داده انقلاب های که صورت گرفته، به هر حال مردم نقش داشتند و توده های مردم در این زمینه ایفای نقش کردند، اینگونه نبوده که هیچ گونه نقشی نداشته باشند، خب حالا بعد از اینکه این نکات مطرح شد خلاصه اش این است که این شرایط ظهور چه هست، چه شرایطی باید انجام بشود، در رابطه با شرایط ظهور آمده اند 3-4 عامل را مطرح کردند، که هر کدامش را به مناسبت عرض می کنیم، از وجود رهبر گرفته و وجود برنامه که نیاز هست که باشد و اینکه یاران حضرت و بعد از آنها هم بحث آمادگی مردم اگر از بنده حقیر بپرسند که کدام یک از این شرایط؛ مگر شما نمی گویید که «إذا جاء الشرط جاء المشروط» هر موقع شرط آمد مشروط هم باید انجام بشود، باید ظهور صورت بگیرد، اگر بگوییم چرا پس ظهور صورت نمی گیرد از این شرایطی که شما دارید می گویید کدام یک از اینها محیا نیست، ما عرض خواهیم کرد آن شرایط اصلی بحث آخر و شرط آمادگی مردم هست، که به وقت خودش یا در این برنامه شد یا اگر توفیقی باشد برنامه دیگری در خدمت تان باشیم آنجا عرض خواهیم کرد که چرا می گوییم این شرط، مهم ترین و شاید هنوز بگوییم که محقق هم شاید نشده باشد؛ اما برویم سراغ شرایطی که گفته شده، بعنوان شرط اول بحث وجود برنامه و طرح کلان برای یک جامعه، آن هم در راستای اهداف بلند، این خودش مهم است، یعنی یک موقع هست که کسی طرح و برنامه دارد اما این طرح و برنامه ای که یک انقلاب ریخته برای منافع یک تودۀ خاصی هست، برای یک قشر خاصی است، این یقیناً برنامه هایش یک برنامه هایی است در راستای همان هدفی که محدود است، برنامه ها هم محدود است، اما اگر ما آمدیم مطرح کردیم و گفتیم که ما یک هدف بسیار بزرگی داریم و لازم هست که این هدف بزرگ صورت بگیرد طبیعتاً هم باید برنامه های هم یک برنامه های جامعی باشد.

مجری:

یک قانون مدون و جامعه ای را می خواهد

حجت الإسلام و المسلیمین یعقوبیان:

احسنتم، حالا یک سؤالی در اینجا مطرح می شود من همیشه دوست دارم بحث ها بصورتی باشد که پاسخ یک سری از نکات هم از داخل این بحث ها صورت بگیرد، شما می فرمایید چه دستوری می خواهد انجام بشود، ما می گویم آقا همان دستوری که پیامبر اکرم برای جامعه انسانی و اسلامی و همه مردم برای سعادت دنیا و آخرت شان آوردند، حضرت مهدی همان برنامه ها را می خوهد پیاده بکند، لذا «یسیر بسنتی»، این هست که ایشان با همان سنتی  پیغمبر عمل می کند، به همان دستورات پیغمبر، خب آن سؤال چیست؟ سؤال چالشی این است که در بعضی از روایات داریم که حضرت «جاء بأمر جدید» حضرت با یک امر جدیدی می آید، یا تعبیری بعضی از روایات «فیظهر اسلام» اسلام ظاهر می شود، مگر ما تا بحال اسلام نداشتیم که حالا می خواهد بیاید

مجری:

عامه مردم می گویند که یک دین جدید آمده

حجت الإسلام والمسلمین یعقوبیان:

احسنتم، اصلاً این اسلام جدید در روایات هم هست، حالا مردم می گویند مردم از روایات گرفتند که یک چیز جدیدی است، بعد این شبهه به ذهن می آید که حضرت با یک چیز جدیدی که ما داریم می گوییم سیره پیغمبر، خب این اولین سؤال مطرح است این را جواب بدهیم، و بعد ان شاء الله ادامه بحث را هم داشته باشیم.

خب یقیناً ما بعد از پیغمبر تاریخ به ما نشان می دهد آنطوری که پیغمبر ترسیم کرده بودند برای هدایت بشر که اگر می خواهید به گمراهی نروید، من دو چیز در میان شما باقی می گذارم یکی کتاب خدا، دوم عترتم اهل بیتم، شرط عدم گمراهی و شرط اینکه انسانها به ضلالت نروند چه بود؟ اینکه «إن تمسکتم بهما» اینکه شما این دوتا را باهمدیگر داشته باشید تا اینکه این گمراهی صورت نگیرد، لذا یکی از نکاتی هم که باید توجه داشته باشیم این است که حضرت اسلام جدید نمی آورند در واقع همان اسلام فراموش شده است، همان اسلامی که باید به آن عمل می شد طبق نظر پیامبر اکرم و اهل بیتی که اگر حکومت در دست آنها بود، بدعت ها صورت نمی گرفت انحراف ها صورت نمی گرفت، حضرت قرار است همان سنت را پیاده بکند، حالا ما نمی خواهیم اسم ببریم، نکاتی ممکن است در بعضی از فرقه های شیعه باشد، و چه در فرق اهل سنت ممکن است باشد، مسائلی هست که اینها جزء دین شاید نباشد و حضرت می آید با بسیاری از بدعت ها مبارزه می کند، امروزه متأسفانه در گوشه و کنار جامعه اسلامی گاهی حتی بعضی از خرافات بهاسم دین، ما مشاهده می کنیم، به اسم دین بعضی از خرافات در ایجا صورت می خواهد بگیرد، فلان شخصی را که هیچ نه نسبی دارد و نه چیزی هست، نگاه می کند که در فلان روستا یا در فلان جا برایش یک امام زاده درست کردند، اعمال هم برایش درست کردند، اگر وارد می شوی اینجا باید این عمل را انجام بدهی، و حال اینکه اینها هیچ کدام جزو دین نیست، حال در اینجا به این صورت در دیگر فرقه های دنیا هم چه شیعه چه سنی فرقی نمی کند به هر حال بدعت هایی می خواهیم بگوییم که صورت گرفته وقتی که قرار است حضرت بیاید با این بدعت ها می خواست مبارزه بکند و جلویش را بگیرد خب سر و صدای بعضی از افراد خواص بلند می شود، نه حتماً روحانی یا غیره، چه می خواهد روحانی باشد چه از خواص از قشر دیگری باشد، آن کسانی که به تعبیر امروزه می گویند منافع شان به خطر می افتد اینها می آیند و موضع می گیرند در برابر حضرت، و یکی از مشکلات اصلاً در راه برپایی حکومت حق شان و عدالت شان بعضی از خواصی هستند که بخاطر تضاد منافع به تعبیر سیاسی امروزی ها می بینیم که هست، خب اینها باعث می شود که بعضی فکر کنند که اسلامی که حضرت آورده یک اسلام جدید است، و یک دین جدید، این یک نکته ای که خواستم اینجا عرض بکنم به مناسبتی که ما می گوییم حضرت با برنامه های پیامبر اکرم تشریف می آورند، نکته بعدی که هست این است که برنامه هایی که دارد حضرت پیاده می کند و قرار هست ان شاء الله پیاده بکنند، گفتیم با یک هدف بسیار بزرگی هست، و در واقع ما همان هدفی که انبیاء الهی از آدم تا خاتم به دنبال آن بودند تا اینکه بتوانند آن هدف را برای بشریت پیاده بکنند، و می شود گفت به تمامه و به کماله موفق نبودند ترسیمش را کردند، پیامبر اکرم زمینه هایش را ریختند و شرایطش را فراهم کردند اما آنچه قرار بود که فرمود که «إنی بعثت لاُتمم مکارم الأخلاق» یا در قرآن داریم که «ما خلقت جن و الإنس إلّا لیعبدون» خب این صورت نگرفته، و قرار هست حضرت بیایند این هدف غایی را که انسان بخاطر آن هم آفریده شده، که آن رسیدن به کمال هست، رسیدن به جایگاه خلیفة اللهی هست، در جامعه قرار هست که این هدف را پیاده بکنند، خب وقتی که قرار است این هدف را پیاده بکنند، یقیناً به مناسبت و به تناسب هدفی که دارند باید برنامه هایی را هم حضرت داشته باشند، لذا از جمله کارهای حضرت که در روایت دارد که «وَضَعَ اللّه‌ُ يَدَهُ عَلى رُؤُوسِ الْعِبَادِ ، فَجَمَعَ بِهَا عُقُولَهُمْ» یا در بعضی از نسخه ها هست که اخلاق آمده که حضرت می آیند و دست بر سر مردم می گذارند و عقول اینها کامل می شود، اخلاق اینها کامل می شود که حتی خود باز کردن این روایت هم جایگاه دارد که بعضی ها فکر می کنند که این دست به معنای دست معجزه آسا هست که حضرت دست می کشد، که در جای خودش ما بحث کردیم و در واقع تحقیق شده که این ید مراد قدرت حضرت هست، چنانچه شارحین حدیث هم به همین مطلب اشاره کردند، نه اینکه حضرت دستی بشکند، نه می خواهم بگویم در سیطره حکومت مهدوی و حکومت جهانی حضرت آنچنان برنامه ها جامعه هست که با توجه به برنامه هایی که حضرت ترسیم کردند و حضرت پیاده می کنند اتوماتیک وار جامعه به سمت عبودیت حرکت می کند، یا بعضی از روایاتی که داریم که طرف می آید و در مباحث حکومت اینها ان شاء الله مطرح می شود، کارشناسان مطرح می کنند، مباحث حکومت مهدوی که مطرح بشود قبلاً مطرح شده یا در ادامه ان شاء الله مباحثش مطرح خواهد شد، آنجا طرف می آید و می گوید که کسی هست که زکات مرا بگیرد، مردم می گویند کسی نمی رود، خب اینجا دوتا برداشت می شود، یک برداشت این است که مردم پولدار شدند، بگوییم اینقدر پولدار شدند که نیازمندی نیست، اما یک بحث دیگر هم دراینجا مطرح می شود آن است که شاید دقیق تر باشد، اصلاً مردم در سایه تربیت حکومت مهدوی روحیه قناعت پیدا کردند، آن زیاده خواهی که ما می بینیم در بعضی از جوامع هست، در بعضی از افراد هست، آن روحیه دیگر از بین رفته، خب متأسفانه بعضی ها اینگونه نیست که نداری و فقر سبب بعضی از این اختلاس ها و بعضی از این دزدی ها و اینها می شود، البته شاید قسمتی مربوط به فقر باشد، اما عمده دزدی ها از سوی کسانی دارد صورت می گیرد، کسانی که اینها خودشان صاحب مکنت و ثروت هستند، چه در آنها نیست، غیر از اینکه روحیه قناعت در آنها نهفته نیست، آن سرمایه ای که باید باشد قناعت داشته باشند کف نفس داشته باشند، این درشان نیست، نگاه می کنیم می بینیم که در اینجا باز یکی از نکاتی که باید به آن توجه داشته باشیم این است، خب حضرت با این هدف که می خواهد بیاید، حالا بحث ما در ارتباط با برنامه ها است، برنامه ها باید بصورتی باشد که انسانها را به این هدف نزدیک کند و انسانها را به این هدف برساند، یک نکته مهمی هم که من اینجا عرض بکنم این است، باز بصورت سؤال و جواب مطرح می کنم، و آن این است که مگر نه این است که این منجی که شما دارید مطرح می کنید، ادیان دیگر هم همین منجی را مطرح می کنند که در آخر دنیا و حکومت جهانی به دست یک منجی است، حالا یهود کسی را مطرح می کند، مسیح کسی را مطرح می کند، و زرتشتی و غیره هر کدام مطرح می کنند، شما چرا برنامه های حکومت را دارید مطرح می کنید این یک نکته بسیار مهمی است اگرچه نوید آمدن منجی در همه ادیان و مکاتب مطرح شده اما ما برویم ببینیم که ایا این مکاتبی که از آمدن منجی سخن گفتند که دنیا و پایان دنیا به دست یک انسان صالحی هست، چنانچه در زبور هم و قرآن هم می فرماید که «و کتبنا فی الزبور من بعد ذکر» ما آوردیم که غیر از اینکه فقط حکومت به دست صالحین می رسد، اما اینکه در واقع چه برنامه هایی دارند و چگونه می خواهند اداره بکنند، ما می بینیم که در این زمینه ساکت هستند، اما برویم سراغ آموزه های مهدوی می بینیم که روایت ما پر هست از برنامه های حضرت، برنامه های حضرت در مسائل فرهنگی چیست؟ برنامه های حضرت در زمینه اقتصادی چیست؟ برنامه های حضرت در زمینه سیاسی چه هست، یعنی اینها در کتاب هایی که به مناسبت بحث حکومت از جمله کتاب خوبی را که آیت الله نجم الدین طبرسی نوشته اند در همین زمینه که مربوط به حکومت حضرت هست، خب و کتاب های دیگری البته، می بنیم که قشنگ اینها را ترسیم کردند، برنامه های حضرت، را لذا یکی از چیزهایی که لازم هست برای اینکه می خواهد صورت بگیرد یک ظهور، و بعنوان شرایط ظهور ما مطرح می کنیم بودن برنامه است؛ حالا من از شما سؤال می کنم، آیا این برنامه هست یا نیست، یعنی این برنامه را ما داریم یا نداریم، ما می خواهیم ببنیم از این شرایط کدامش فراهم هست یا کدامش فراهم نیست؛ اما شرط دیگری که در اینجا مطرح می شود وجود رهبر هست، وجود رهبر را من با این نکته مطرح می کنم که، اصلاً کار رهبر چیست؟ کار رهبر سکان داری رساندن به صلاح و رستگاری یک جامعه است، البته ما بخواهیم بگوییم کار رهبر چه هست وظیفه اش چه هست؟ باز به هدف آن انقلاب بستگی دارد، هدف هرچه مقدس تر باشد رهبر هم می بنیم که باید استثنایی تر باشد، چون به عبارت دیگر، یک انقلاب یک انقلاب بی مانند است بعنوان انقلاب حضرت مهدی پس رهبر آن هم باید بی مانند و بی نظیر باشد، این هم نکته ای است که باید به آن توجه داشته باشیم، همانطور که عرض کردم فقط در متون قبل از اسلام وقتی که نگاه می کنیم از وجود این رهبر آیا صحبت شده است یا صحبت نشده، می بینیم که تحت عنوان حکومت صالحان از آن مطرح شده، یا بعنوان پسر انسان، در بعضی از اناجیل آنگاه که پسر انسان خواهد آمد، که ما این پسر انسان که هست و چه هست، که آن بحث خودش را دارد در بحث منجی در ادیان که مباحثی مطرح می شود آنجا تطبیق می دهند حتی در متون مسیحیت هم تطبیق بر آن منجی آخر الزمان و منجی اسلام دارد و آن فرایند خودش، ما می خواهیم بگوییم که آن کسی که کامل این رهبر را معرفی کرده می بنیم آموزه های اسلام هست، تولدش را مطرح کرده فرزند چه کسی  هست مطرح شده، الآن سنش چقدر است، اینها همه مشخص هست که این شخص چه کسی است و چه مشخصه هایی دارد که تطبق نظری که ما داریم بعنوان شیعیان اثنی عشری و بعضی از اهل سنت اینها مشخص شده که تا این حد که باید آن شخص از سلاله پیغمبر باشد از فرزندان حضرت فاطمه باشد از نسل امام حسین باشد، اینها مشخص است، حالا مباحثی داریم که زنده هست یا زنده نیست، این بحثهای خودش را دارد که فعلاً محل بحث ما نیست، اما رهبر مشخص و با چه شاخصه ها و با چه ویژگی هایی باید این رهبر باشد، علاوه بر اینکه این شرایط رهبر را ترسیم بکنم بهترین ترسیم را شاید وجود مقدس آقا امام رضا (ع) در رابطه با امام داشته باشد، که امام چه کسی هست و چه ویژگی هایی باید حضرت داشته باشد، روایتی هست در کتاب کافی شریف، که این حدیث آنجا آمده در جلد 1، صفحه 198، حدیث اول که حضرت می آید امام را مشخص می کند که امام چه کسی است، تعبیر هایی که در آنجا بکار برده شده در رابطه با امام تعبرات بسیار عجیبی است، «الإمام امین الله فی خلقه» یعنی ما اینها را بعنوان یک سری ویژگی هایی که باید یک امام داشته باشد از کلام نورانی آقا امام رضا (ع) داریم می آموزیم و به آن توجه داریم، که یکی از شرایط امام این است که باید امین خدا در بین خلایق باشد شخصی باشد که بشود به آن اعتماد کرد، ولی ما همان پیغمبر قبل از اینکه پیغمبر بشود به محمد امین معروف بود، یعنی قبل از اینکه پیغمبری اش برای مردم مشخص بشود آنچه که معروف بود ایشان را می گفتند بعنوان امین، پس این یک نکته، حالا این امین چه بعنوان امانت دار باشد، چه در بحث عقاید شیعه که خود ائمه تحت عنوان اینک نه تنها امین هستیم به معنای اینک امانت دار مردم و مورد اعتما بلکه کسانی هستیم که مردم به سبب ما امنیت پیدا می کنند، اگر نبود بخاطر ما زمین اهلش را در خودش فرو می برد، که این مضمون روایی این است که امین در زمنین هم هستند، بعنوان افرادی که خاص هستند و حجت الهی هست، لذا در ادمه می فرماید «حجته علی عباده» امام رضا (ع) می فرماید که حجت بر بندگان هستند، «و خلیفته فی بلاده» و کسانی هستند که بعنوان خداوند در سرزمین ها هستند، خب یکی از ویژگی های دیگر رهبر «و داعی إلی الله» هست، اینکه دعوت می کند به سمت خدا، به سمت اینکه بیایند و پرستش خدا داشته باشند، چون یکی از نکاتی که ما می توانیم مدعیان دروغین را از مدعیان غیر دروغین تشخیص بدهیم این است که در طول تاریخ آن کسانی که مدعی امامت به دروغ شدند اینها مردم را ـ«الداعی الی الله» نبودند «و الداعی الی نفسه» بودند یعنی به خودشان دعوت می کردند بجای اینکه به خدا دعوت بکنند،  لذا یکی از ویژگی های مهم امام این هست که «و الداعی الی الله» «و ذاب عن حرم الله» که شاید جمع حرم باشد، یکی از ویژگی های رهبر این هست که از  حریم خدا دفاع می کند، بعبارت امروزی ها آبرو می گذارد برای اینکه حریم خداوند حفظ بشود، این مهم است، کسی حاضر هست برای اینکه حریم الهی حفظ بشود از جانش از آبرویش مایه بگذارد، این هم یکی دیگر از ویژگی هایی که مطرح می کند، «الإمام مطهر من الذنوب» یکی دیگر از ویژگی هایی که حضرت مطرح می کند این هست که امام از گناه مبرا، است این شاخصه مهمی است که ما بعنوان کسانی که شیعیان اثنی عشری هستیم برای امام قائل هستیم، که امام باید معصوم باشد، خطا نکند، کسی که می خواهد سکان دار هدایت مردم باشد خودش باید بری  و دور از گناه باشد که بعنوان یکی از شاخصه های مهم در شناخت رهبر هست، «و المبرء من العیوم؛ المخصوص بالعلم» یکی از شرایط مهم و ویژگی های مهم رهبر جامعه این هست که توانایی علمی بالایی داشته باشد، خب در روایات ما عزیزان بیننده ما اینها توجه دارند که در مناظراتی که در ائمه اطهار با بسیار از رهبران ادیان مختلف داشتند که از امام رضا اگر هم نخوانده باشند حداقل در این سریال هایی که نشان دادند بعنوان سریال امام رضا را آنجا مناظرات را شاید دیده باشند که خوب به ترسیم کشیده بودند این بحث را که تا حدودی بتوانند نشان بدهند، می بینیم که بسیاری از افرادی که اینها کارشناسان ادیان مختلف بودند و با امام رضا می آمدند مناظره می کردند اینها در آخر  اعتراف می کردند و قبول داشتند که حضرت از نظر علم بسیار قوی است، لذا کار کرد حکومت حضرت یکی از نکاتی که هست حالا در جای خودش بحث می شود این است که چه می شود حضرت بر جهان پیروز می شود، اسباب پیروزی حضرت چه هست، حالا بحث ما نیست حالا می خواهد به مناسبت مطرح بکنم، که اسباب پیروزی حضرت چه هست، یکی از اسباب پیروزی حضرت علم حضرت است، لذا حضرت می فرمایند که چه می شود ادیان مختلف به ایشان گرایش پیدا می کند، چه می شود که مسیحیت، چون تمام جنگ حضرت می گویند 8 ماه بیشتر طول نمی کشد، که من گاهی می گویم ما با عراق که یک کشور کوچک بود فقط 8 سال جنگ کردیم، حضرت کل جنگش با دنیا 8 ماه طول می کشید، اسباب پیروزی حضرت چه هست؟ یکی از اسباب پیروزی حضرت علم حضرت است، چطوری، حضرت با دیگران مناظره می کند، حضرت با ادیان دیگر مناظره می کند، با اهل انجیل با انجیل خودشان جواب می دهد، با اهل تورات با تورات خودشان می آید جواب می دهد، پس این یکی از نکات بارزی هست که ما نمی توانیم بیاییم و کسی که در علم از همه برتر هست، کسی که نسبت به افراد دیگر جامعه برتری علمی دارد توانمندی اش بالاتر است، ما بیاییم بگوییم که این شخص را ما کنار بگذاریم چناچه در طول تاریخ مـتأسفانه ظلمی که به ائمه معصومین (ع) شد همین بود، در عین حالی که می دانستند که اینها امام هستند، در عین حالی که می دانستند که اینها از نظر علم و توانایی بالاتر هستند، و خودشان در مسائل زیادی و در بهره های زیادی از تاریخ که پیش می آمد کارشان گیر می کرد، می آمدند پیش ائمه و می دانستند، اما در عین حال موقعی که بحث هدایت جامعه بود اینها را از جریان کنار می گذاشتند، حالا بحث ها البته ویژگی های امام شاید بیشتر از اینها باشد، اما فکر می کنم که وقت مان هم تمام شده، دیگر فرصتی نیست از این جهت ان شاء الله اگر باز توفیقی بود در خدمت عزیزان بیننده و شنونده مان بودیم ان شاء الله ادامه بحث را در جلسه آینده پیش خواهیم گرفت که زوایای این بحث بیشتر روشن بشود.

مجری:

بله بسیار مطالب شیرین  و قابل استفاده ای را بهره بردیم از بیانات ارزشمند کارشناس محترم برنامه مان جناب حجت الإسلام و المسلمین حاج آقای یعقوبیان عزیز که سمیمانه از ایشان سپاسگذاریم، از نگاه های خوب شما به برنامه عصر انظار سمیمانه سپاسگذاریم یک بار دیگر میلاد با سعادت حضرت زینب کبری (س) را خدمت یکایک شما عزیزان تبریک و تهنیت و شاد باش عرض می کنیم و آرزو می کنیم که ان شاء الله در پناه خداوند و ذیل توجهات ائمه معصومین و در ذیل توجهات حضرت ولیعصر  (عج) باشید تا عصر انتظاری دیگر همه شما عزیزان را به خدای بزرگ و مهربان می سپاریم.

اللهم عجل لولیک الفرج.

 

 

 


عصر انتظار>

شبکه ولی عصر عصر انتظار شرایط ظهور مهدویت