تاریخ بدون روتوش

قسمت پنجاه و ششم برنامه تاریخ بدون روتوش با کارشناسی استاد حسینی
موضوع : ماهیت متن استوانه کوروش چیست ؟


 عنوان برنامه: تاریخ بدون روتوش

موضوع برنامه: واکاوی در مورد تاریخ ایران باستان «ایرانی‌ها و اعراب»

تاريخ: 04/ 12/ 1400

استاد: آقای دکتر حسینی

بسم الله الرحمن الرحیم اللهم صل علی محمد وآل محمد وعجل فرجهم؛ عرض سلام و ادب و احترام خدمت شما بینندگان عزیز و ارجمند شبکه جهانی ولی عصر دارم. شما بیننده پانزدهمین قسمت از سلسله برنامه تاریخ بدون روتوش از فصل دوم این برنامه هستید و مباحث مان را ادامه می دهیم و پی می گیریم آن چه را که باید به شما عزیزان بگوییم هدف مان گفتن حقایق و مستنداتی است که کمتر گفته می شود یا گفته نمی شود و در فضای رسانه سعی ما بر این است که نسبت به برخی از واقعیت ها روشنگری بکنیم که اگر کسی می خواهد نسبت به اعتقادات اسلامی و شیعیان حمله بکند یا اگر کسی می خواهد برخی گزارش های تاریخی را مبنای اعتقادی برای خودش قرار بدهد واقعیت ها را بفهمد.

اگر کسی می خواهد نسبت به یک مسئله ای مسلمان ها و شیعیان را پاسخگو بداند این را هم بداند که آن چه که خود به او معتقد است محل اشکال بیشتری است و اولویت دارد که برخی از مبلغین پاسخگوی برخی از اعتقادات خودشان باشند. ما در فصل اول برنامه تاریخ بدون روتوش بحث نقد زرتشت را آغاز کردیم و با شما در این مورد صحبت و گفتگو کردیم فصل دوم شروع شد تمرکز ما در بحث زرتشت کنار گذاشته شد هر چند سوالات مان در مورد بحث زرتشت 3 سوال اساسی مان هم چنان مطرح است و منتظر پاسخگویی هستیم.

اما نقاط برجسته تاریخ ایران که درس آموز بود و نیاز بود که یک بازخوانی رویش انجام بشود با شما مطرح کردیم. جلوتر خواهیم رفت و به تاریخ اسلام هم خواهیم رسید و در بخش های از برنامه ان شاء الله یک نکاتی را در مورد تاریخ مسلمان ها آن هم بدون روتوش خدمت تان عرض خواهیم کرد. آن چه که در برنامه مطرح شده است از قسمت های اول برنامه تاریخ بدون روتوش و همواره این را تکرار کردیم بحث سوالاتی است که در مورد شخصیت زرتشت مطرح کردیم و خدمت شما عرض کردیم که 3 سوال اساسی در مورد زرتشت داریم.

یک این که زرتشت که بود آیا پیامبر بود یا پیامبر نبود؟ چطوری است که خود زرتشتی ها هنوز به ین نتیجه نرسیده اند که زرتشت، پیامبر بوده است یا پیامبر نبوده. مفصل در موردش صحبت کردیم حرف و یک مقدار ادله دو طرف را به شما نشان دادیم.

سوال بعدی شمای که می خواهید دین زرتشتی را به عنوان پیامبر ایران باستان تبلیغ بکنید پیامبر بودن که محل سوال بودن و شبهه اساسی است ایرانی بودن زرتشت را اگر کسی زرتشتی نباشد بگوید من مورخ هستم یک سری شواهدی دیدم می خواهم بگویم زرتشت، ایرانی بوده این قابل بررسی است. ولی اگر کسی زرتشتی باشد یا زرتشتی بشود یا مبلغ کتاب مقدس زرتشتیان، اوستا باشد که موبد دکتر اردشیر خورشیدیان تمام کتاب اوستا را هم مقدس می دانست بارها این اسناد را نشان دادیم.

کسی که معتقد به مقدس بودن اوستا است و اوستا را کتاب دینی خودش می داند بر اساس اوستا نه تنها نیامده است که زرتشت در ایران به دنیا آمده اصلاً نیامده زرتشت کجا به دنیا آمده نه تنها در اوستا محل فعالیت زرتشت نیامده که در ایران بوده در اوستا خلاف آن چیزی که برخی ادعا می کنند آمده آن را هم با شما مفصل بحث کردیم.

مطلب سوم این بود که این همه ابهامات اساسی در مورد زرتشت دارید شمای که دارید تبلیغ می کنید. نمی دانید پیامبر هست یا نیست؟ نمی دانید ایرانی بوده یا نبود؟ ایرانی بودنش بر اساس اوستا قابل اثبات نیست از طرفی دیگر اصلاً نمی دانید در چه دوره ای زندگی می کرده است اقوال این قدر متعدد است و این قدر متفاوت است که هیچ جوره قابل جمع نیست.

باستان گراها و زرتشتی ها از 2500 سال نقل قول آوردند تا 11 هزار سال قبل یعنی 9 هزار سال قبل از میلاد مسیح این ها را گفتیم که قابل جمع نیست ما فکر می کنیم قابل پاسخ دادن نیست اگر کسی فکر می کند نسبت به این ها می تواند پاسخ بدهد تشریف بیاورد با کمال احترام و گفتگوی دوستانه در برنامه بیاید پاسخ ما را بدهد.

اگر عزیز و بزرگواری که موبد زرتشتی بود آمادگی دارد در این مورد با همدیگر مناظره کنیم هماهنگی می کنیم مقدماتش را می چینیم یک مناظره انجام می دهیم ولی تا الان کسی برای مناظره حاضر نشده اوائل برنامه چند نفر سعی کردند پاسخ های نسبت به این موضوع ارائه بدهند نا امید شدند اصلاً ادامه ندادند.

ولی گهگاهی ما می بینیم در فضای مجازی بعضی ها تلاش می کنند که این سد عظیم را که در مقابل اعتقادات تبلیغ شان قرار گرفته را بخواهند حرکت بدهند به امید این که بتوانند یک زمان قهرمان این مسئله بشوند ولی تا الان با نا کامی همراه بوده است. یک نفر دیگر از عزیزان زرتشتی البته شناختی در مورد شخصیت ایشان ندارم فقط کلیپی را که فرستاده بودند را دیدم با چند تا از عناوین کلیپ هایش در همین حد ایشان را می شناسم. ولی در قامت یک زرتشتی با لباس زرتشتی و با تبلیغ آیین زرتشت ظاهراً ایشان در کشور فرانسه هستند آمدند نسبت به این ابهامات پرداختند، البته من با تأخیر دیدم برای روزهای اخیر نیست ولی این کلیپ را پخش می کنیم شما قانع می شوید یا قانع نمی شوید. در همین برنامه از ایشان دعوت می کنیم اگر خواستند در بخش تماس ها حتماً روی خط تشریف بیاورند و اگر احساس کردند پاسخ علمی دیگری نسبت به آن چه که ما پرسیدیم دارند می خواهند مطرح بکنند ما شنونده مطالب ایشان هستیم.

با همدیگر کلیپ اول را ببینیم که جناب آقای فریدون راستی از مبلغین زرتشتی در مورد این که زرتشت کَیْ بود؟ کجا بود؟ و این سوالاتی که ما پرسیدیم نکته ای که در آخر اشاره می کنند جمع بندی شان چه است؟

(کلیپ - فریدون راستی)

یک نکته مطرح کنم خیلی در پِی این نباشید که زرتشت پاک در چه سالی، چه مکانی و چه زمانی به دنیا آمد؟ در حقیقت اشو زرتشت را شما می توانید در بین خودتان حس بکنید، ما می توانیم اشو زرتشت را در بین خودمان حس بکنیم. اشو زرتشت از ما به تن نزدیک تر است به ما آن قلب و دلی که عشق زرتشت، آتش عشق به زرتشت به اهورامزدا امشاسپندان به ایزدان ... به روان ها، روان پاکان و عشق به زرتشت پاک در آن روشن و فروزان بشود آن زمان و آن مکان زادگاه و مکان و زمانِ زرتشت پاک هست. زرتشت پاک دور از ما نیست زرتشت پاک در دل ما جا دارد در دل کسانی که لیاقت مهمانی این عشق را، روشن نگه داشتن این عشق را، عشق زرتشت پاک را داشته باشند. امید که همه ما اشو زرتشت را در دل و جان مان مهمان کنیم و آتش عشق به اهورامزدا امشاسپندان، ایزدان... و روان پاکان و زرتشت پاک را در قلب مان، در دل مان همواره روشن نگه بداریم. عیدون باد ... اشویی افزون باد.

استاد حسینی:

خواستم بپرسم قانع شدید یا نه؟ قطعاً قانع نشدید این چه پاسخی است دنبال این نباشید زرتشت کَی بوده کجا بوده؟ زرتشت در دل ما جا دارد یک مسلمان هم می گوید دنبال این نباشید پیامبر عرب یا فارس بوده است پیامبر در دل ما جا دارد. آن موقعی که شما و امثال شما تبلیغ می کردید که سراغ پیامبر ایرانی پارسی گوی بیایید آن موقع نمی گفتید که دنبال این نباشید که کجا بود و کی بود؟ الان هم به این مرحله رسیدید. چرا؟ چون از طرف مبلغین زرتشتی قابلیت اثبات ندارد که زرتشت ایرانی بوده.

کار سخت شده مجبور هستید بگویید الان برای ما مهم نیست آن، این هدفی بود که ما داشتیم و به آن رسیدیم که اگر کسی از یک ابزار و ادعایی علیه اعتقادات شیعیان استفاده کند رُک دارم به شما می گویم گفتیم یک کاری می کنیم اگر کسی این ابزار را داشته باشد علیه اعتقادات شیعیان که بگوید شما باید پیرو پیامبر پارسی گوی باشید و پیامبر ایرانی باشید نه پیامبر عرب ما کاری می کنیم که دیگر نتوانید از این ابزار درست استفاده بکنید و الان به این جا رسیدید ولی کار ما تازه شروع شده بحث ما علمی است. بحث ما ارتباطی با زندگی مسالمت آمیز مسلمان و زرتشتی و مسیحی ندارد گفتگوی علمی داریم مطرح می کنیم و انتظارمان این است که پاسخ علمی بشنویم.

ایشان می گوید اصلاً‌ دنبال این نباشید که زرتشت کَی بود و کجا بود؟ کار به این جا می رسد صراحتاً می گویید دنبال این نباشید. آن موقعی که دنبالش بودید چرا این قدر ادعا می کردید که زرتشت ایرانی و پارسی گوی چه و چه بوده است. جناب آقای موبد نیکنام هم دیدید کلیپی ضبط کردند منتشر کرده بودند که ما برای شما پخش کردیم که ایشان هم گفته بود این سوال ها خیلی اهمیت ندارد.

ما می دانیم این سوال اهمیت دارد پاسخ جدی و در خوری برایش وجود ندارد که مجبور به چنین برخوردی برخی از بزرگواران هستند. در جلسات گذشته ما بحث منشور کوروش را مطرح کردیم قضیه هخامنشیان، رسیدن شان به بابل، گذشتن شان از اوپیس، فتح بابل، داستان نبونعید چه قضایایی آن جا مطرح شد یهودیانی که در بابل بودند سیاست های که کوروش در قبال یهودی ها در آن جا در پی گرفته بود.

سیاست های که در قبال مردم آن جا در پی گرفته بود به چه شکل بود؟ بحث اقتصاد یهودیان در بابل را مطرح کردیم بازگشت شان و اخراج شان (تعبیر اخراج را ما به کار بردیم) اسنادش را هم نشان دادیم اخراج شان به منطقه اورشلیم را خدمت شما عرض کردیم و رسیدیم به این که یک منشوری هم هست به نام منشور کوروش، در این مورد چند جلسه با شما صحبت کردیم کجا مطرح شد؟ چه کسی مطرح کرد؟ از کجا آمد؟ چگونه کشف شد؟ در این جلسه بحث بررسی منشور کوروش یا استوانه کوروش را می خواهیم ان شاء الله ببندیم که به موضوعات دیگر در برنامه برسیم ولی نیاز هست که یک تکراری نسبت به آن چه که گفته شد داشته باشیم و آن را تکمیل کنیم. این جلسه می خواهم مستندات جدیدی را مطرح کنم بحث اصلی این قسمت برنامه ما این است که ماهیت متن استوانه چه است؟ آیا منشور کوروش، منشور حقوق بشر است؟ قضیه از چه قرار است؟

در مورد استوانه کوروش با شما صحبت کردیم وقتی عبارت استوانه را به کار می بریم منظورمان همین شیئ است که در عراق پیدا شده است منطقه ای که در آن زمان حکومت بابل بوده وقتی که داریم منشور کوروش می گوییم عباراتی است که بر روی این استوانه نوشته شده تصویرش را هم دارید ملاحظه می فرمایید یک بازسازی و تمثالی از استوانه را در استودیو آوردیم که در موردش با شما صحبت کردیم.

زمان نگارشش را به شما گفتیم در چه زمانی بود؟ زمان نگارش استوانه بعد از این که بابل توسط هخامنشیان فتح شد و زمان پادشاهی کوروش، نحوه و محل پیدا شدن قطعه اصلی را خدمت تان گفتیم چون این متشکل از دو قطعه است یک قطعه اصلی است و یک قطعه دیگری داشت که بعداً به آن اضافه شد ویژگی های ظاهریش را گفتیم چند عبارت دارد و ابعادش را، اضافه شدن نیمه گم شده استوانه را گفتیم.

یک بار دیگر خدمت شما نشان بدهم استوانه کوروش قطعه اصلیش که در بابل توسط جناب آقای رسّام پیدا شد در قطعه اصلی استوانه یک بخش خالی در پشت استوانه داشت منتها چون از سمتی در موزه بریتانیا به نمایش گذاشته شده بود که روی استوانه دیده می شد یعنی آن رویی دیده می شد که متنش تقریباً کامل بود پشتش را کسی توجه نداشت.

جناب آقای ریچارد برگر نیمه گمشده ای را برای این استوانه در موزه ای بر اساس نگارات نو بابلی که در استوانه بود پیدا کردند دیدند در لغت و جملات همخوانی دارد به استوانه ملحق کردند در این مورد با شما صحبت کردیم و خدمت شما توضیح دادیم ترجمه های که حتی از آقای ارفعی در مورد استوانه کوروش وجود دارد ترجمه ناقص است بعد از این که آن قطعه اضافه پیدا شد و ملحق شد ترجمه صحیح شد که تکمیل بشود.

در ادامه آن چه که با شما گفتیم آیا استوانه بی نظیر بوده؟ دو تا استوانه خدمت شما نشان دادیم اگر زیر یکی از این دو تصویر نمی نوشتیم استوانه کوروش است و دیگری استوانه نبونعید است شاید کسی تصویر سمت چپ را می دید اولین بار فکر می کرد این همان تصویر استوانه کوروش است در حالی که این چنین نیست حداقل 4 لوح در بابل با این ویژگی ها پیدا شده که با هم شبهات دارد یعنی چه؟ یعنی در بابل این گونه نوشتن متون رسم بوده است و این نبوده است که بگوییم یک رسم ایرانی بوده است و از هخامنشیان به آن سمت برده شده است.

در مورد اهورامزدا یا خدایان دیگر در متن استوانه لازم است خدمت تان عرض بکنیم در عین حالی که افتخار می کنند برخی از زرتشتیان و مبلغین زرتشتی افتخار می کنند که متن استوانه را کوروش نوشته در این نماد هیچ اشاره ای از اهورامزدا، زرتشت و احکام زرتشتی در متن استوانه کوروش نشده است هیچی از زرتشت و زرتشتی ها در این استوانه وجود ندارد از اهورامزدا مطلبی وجود ندارد بلکه از خدایان بابل در استوانه کوروش یاد شده است و از آن ها تعریف و تمجید شده است و گفتند کوروش مورد حمایت خدایان بابل بوده است.

کاربرد استوانه چه بود؟ گفتیم مردمی که آن جا بودند سواد نداشتند چون تصورشان این است که روی استوانه مطالبی برای مردم نوشته شده بود که با حقوق خودشان آشنا بشوند اصلاً مردم سواد نداشتند که این را بخواهند بخوانند مگر چند نفر کلاً در بابل آن زمان با سواد بودند؟ این یک مسئله. نکته بعدی سنت بابلی بوده استوانه ای را می نوشتند و پادشاهان این را در جاهای مختلفی گاهی به کار می بردند که در مورد استوانه کوروش برخی ها گفتند دفن بوده برای مراقبت از شهر یا پی بنا.

یعنی این استوانه را می نوشتند از بت ها و خدایانی که در بابل بوده است تمجید می کردند بعد این را دفن می کردند برای این از شهر محافظت بشود و مورد خشنودی آن بت قرار بگیرد ظاهراً از محل دفن پیدا شده مستنداتی در این مورد از برخی از کتب دارم خدمت تان عرض خواهم کرد. استوانه را چه کسی نوشته؟ معروف و مشهور است برخی می گویند استوانه کوروش انگار تمام بندهایش را خود کوروش نوشته برخی ها گفتند کاهنان نوشتند و کوروش متن را تنفیذ و امضاء کرده او کاری نداشته که در استوانه چه نوشته شده؟

برخی دیگر گفتند کاهنان و کوروش با هم نوشتند این طور که بندها را تقسیم می کنند تا بند 19 و 20 یک ادبیات و ضمائر عبارت روی منشور را می گویند کاهنان نوشتند و از آن جا به بعد را می گویند کوروش آن را نوشته است. در ادامه استوانه را چه کسی نوشته؟ گفتیم خود استوانه یک زبان دارد زبان استوانه چه است؟ زبان به زبان نو بابلی بر می گردد و این زبان ارتباطی با هخامنشیان، زبان های که استفاده می شده است ندارد. مگر این که یک کسی آمده باشد از زبان نو بابلی استفاده کرده باشد در عصر هخامنشیان این متفاوت است. از زبان اوستایی و الفبایی اوستایی استفاده ای نشده است.

 همچنین به شما گفتیم جالب است بدانید در همین استوانه برخی از عباراتی که وجود دارد دانه دانه آن های که انتخاب کرده بودیم به شما نشان دادیم عباراتی است که عربی است و با عربی قدیم همخوانی دارد به خاطر این که این زبان نو بابلی با زبان عربی جزء زبان های سامی هستند هم خانواده هستند و به خاطر همین عبارت های عربی در استوانه وجود دارد که برخی ها از عباراتی که نشان دادیم از عبارات و الفاظی است که همین الان عرب ها استفاده می کنند. «تمشیلی» همان که تمثیلی عربی است «شعب» مردم عبارات عربی در استوانه کوروش وجود دارد به برخی ها می خواهد بر بخورد باید جناب کوروش اعتراض بکند.

مطلب بعدی در مورد استوانه بود عدم عبارات اوستایی و فارسی در استوانه بود در عین حالی که عبارات عربی وجود دارد اگر کسی فکر می کند عبارات فارسی (فارسی که می گویم یک بخشی از فارسی دوره پهلوی منظورم نیست متأخر بوده است) ولی از زبان های آن زمان اگر می بینید عبارتی، واژه ای در استوانه وارد شد به ما بگویید ما علی الحساب نگاه کردیم در بین مدعیان هم قضیه منشور کوروش را با یک ویژگی های دیگری معرفی کرده بودند آثار آن ها را دیدیم نتوانستیم چیزی پیدا بکنیم که بگوید عبارات اوستایی در استوانه وجود دارد در استوانه اصلاً زبان فارسی نیست.

نکته بعدی گفتیم محتوای منشور کوروش چه است؟ دو سه نکته در منشور کوروش خیلی برجسته است باید به آن دقت بشود یکی این که صراحتاً در منشور کوروش تصریح شده که هخامنشیان با ساز و برگ جنگی آمدند بابل را فتح کردند یعنی همراه شان ساز و برگ جنگی وجود داشته است ما گفتیم قبل از این که به بابل برسند در اوپیس نظامیان هخامنشی با نظامیان بابلی درگیر شدند یک جنگی رخ داد که برخی گزارش های تاریخی نشان داده است که این جنگ، درگیری بزرگی بوده است.

نکته بعدی ادعا شده فتح بدون جنگ در بابل بود ما در مورد فتح بابل این که جنگ بوده یا نبوده مفصل در برنامه توضیح دادیم امشب نکاتی را در موردش عرض خواهیم کرد برخی بر اساس همین ادعا نکاتی را در مورد منشور کوروش گفتند. تحقیر مردم و خراج گرفتن از مردم است خراج سنگینی از مردم در آن زمان گرفته شد برخی از مورخین نسبت به این مسئله تصریح کردند. بوسیدن پای کوروش بعضی ها می گویند سنت بوده است به پای پادشاه بیافتند بوسه بر پای کوروش بزنند این در قضیه منشور کوروش آمده است. متن منشور کوروش می گوید آن جا آمدند با این ویژگی ها خراج را می دادند پای کوروش را می بوسیدند این ها در استوانه ای موسوم به استوانه حقوق بشر آمده.

نکته بعدی در مورد استوانه که ما خدمت شما عرض کردیم و امروز می خواهیم کنار هم این جملات را ببینیم این هست حمورابی پادشاه قدیم بابل یک منشوری دارد. این منشور روی سنگ حکاکی شده و باقی مانده است به قوانین حمورابی معروف و مشهور است نگاهی به قوانین حمورابی کردیم که 1200 سال قبل از کوروش در بابل نوشته شده با بخش های از منشور کوروش مقایسه کردیم دیدیم که بله آقای حمورابی در مؤخره قوانین خودشان گفته پادشاهان بعدی باید از این کپی برداری کنند مثل من رفتار بکنند این را سر لوحه قرار بدهند آقای کوروش در منشورش این کار را کرده است یا آن کاهنانی که منشور را نوشتند دقیقاً این کار را کردند جملات حمورابی در شریعه حمورابی یا قوانین حمورابی یا قانون حمورابی آمده و جملات بعدی از متن منشور کوروش بر اساس ترجمه آقای ارفعی آمده است.

همان طور که منشور کوروش دو بخش دارد قوانین حمورابی هم دو بخش دارد مقدمه و مؤخره دارد، در منشور کوروش ادبیات و زمان عوض می شود. حمورابی در اول مؤخره اش می گوید حمورابی شاه کامل و شریف من هستم. کوروش در استوانه چه می گوید؟ من کوروش پادشاه جهان، شاه بزرگ، شاه نیرومند. حمورابی می گوید و چوپانی ایشان را «مردوک» خدا می دانستند خدای مردوک به من داد در مورد کوروش هم می گوید جملات داخل پرانتز اضافه شده است برای تکمیل ترجمه توسط همان چیزی که از آقای ارفعی منتشر شد.

در حالی که او یعنی کوروش با راستی و داد پیوسته آنان را شبانی می کرد یعنی چوپانی می کرد بند 14 است. آقای حمورابی می گوید در بین النهرین جنگ ها را من پایان بخشیدم در منشور کوروش آمده آن گاه که من یعنی کوروش آشتی خواهان به بابل اندر شدم همان جمله ای که گفتم بر اساس آن ادعا می شود در فتح بابل جنگی رخ نداد.

آقای حمورابی می گوید و با قدرتی که خداوندِ مردوک (خدای که مردوک است) به من داد یعنی می خواهد بگوید این قدرت را من از خدا گرفتم قدرت پادشاهی ام از جانب مردوک است در منشور کوروش آمده است او (یعنی مردوک) سرزمین گوتیان و تمامی سپاهیانی که از مادها بودند به فرمانبرداری از او (یعنی کوروش) وا داشت بند 13 است به خاطر همین ضمیرش در منشور «او» گفته به خاطر همین برخی ها گفتند این جملات و عبارات کاهنان تا بند 20 است که نوشته شده می بینید که دقیقاً‌ شبیه به همدیگر است.

قانون حمورابی با این که 1200 سال قبل از کوروش نوشته شده است جملات بسیار شبیه به هم آمده است متن منشور، متن منحصر به فرد نیست خود منشور هم یک قطعه منحصر به فرد نیست هر چند ارزش تاریخی به جای خودش است ما با آن کار نداریم از لحاظ تاریخی قطعه ای بسیار ارزشمندی است ولی نمی شود بگوییم هیچ نظیری نداشته یا ندارد.

مسئله بعدی در ادامه جملات این است که آقای حمورابی گفته برای مردم شادی آوردم. آقای کوروش هم گفته با شادی و شادمانی در کاخ شهریاری خویش فلان کردم. آقای حمورابی می گوید آن ها را در صلح و آرامش نگه داشتم. آقای کوروش می گوید مردم را در سرزمین های در زیستگاهی آرام بنشانیدم. آقای حمورابی می گوید آن های که از یک شهر و منطقه ای آمده بودند سر جای خودشان بر گرداندم این ها را گِرد هم آوردم. آقای کوروش هم می گوید همه آن مردمی که پراکنده بودند گرد هم آوردم به جایگاه خویش باز گرداندم.

آقای حمورابی می گوید خدایان بزرگ مرا فرا خواندند و دعوت کردند که بیایم آقای کوروش می گوید مردوک در میان همه سرزمین ها به جستجو و کاووش پرداخت به جستن شاهی دادگر آن گونه که خواسته وی (یعنی مردوک) باشد شاهی که در پذیرفتن او دستان او به دست خویش گرفت. یعنی دستش را گرفت یعنی مورد تأییدش قرار گرفت او را دعوت کرد او را خواست همان طور که آقای حمورابی گفته بود.

استوانه از چه زمانی معروف و مشهور شد؟ گفتیم در تحقیقاتی که داشتیم به دست آوردیم و خلافش را ندیدیم این است که اشرف پهلوی سال 1348 هجری شمسی تعدادی از حقوقدان ها را دعوت کرد و در منطقه پاسارگاد آن جا منشور کوروش را به عنوان منشور آزادی و نخستین منشور جهانی حقوق بشر مطرح کرد. این هم نکته ای بود که منشور چه زمانی مشهور شد خدمت تان عرض کردیم.

چرا استوانه در ایران نیست؟ به خاطر این که به صورت درست پی گیری نشد برخی مشکلات قانونی و حقوقی با آن مواجه است که بخواهد بر گردد ولی امیدواریم روزی این استوانه ارزشمند از لحاظ تاریخی به کشور ما بر گردانده بشود و در موزه بریتانیا کسی مجبور نباشد برود این اثر را آن جا ببیند. حداقل اگر به ایران نمی دهند به همسایه ایران بدهند که بابل در آن منطقه بوده، استوانه نباید در بریتانیا باشد.

نکته بعدی گفتند بدل استوانه در سازمان ملل است باعث می شود که اثرش خیلی بالا باشد نشان دهنده این است که این استوانه حقوق بشر است در سازمان ملل نمادهای از فرهنگ های مختلف نگهداری می شود از مغولستان مجسمه ای را آن جا هدیه دادند نگهداری می شود. یک چیزی شبیه به منشور کوروش هم در آن جا در سازمان ملل نگهداری می شود در یکی از راه روها نگهداری می شود چه سازمان مللی؟ همان سازمان مللی که برای حقوق بشر، عربستان را عضو می کند.

چه کسی این کار را کرد؟ یک سند برایش دیدم در این جلسه به شما نشان می دهم که اصل قضیه وجود بدل منشور موسوم به حقوق بشر یا استوانه کوروش در سازمان ملل به چه شکل بوده و از کجا آمده؟ اما چند تا سند می خواهم به شما نشان بدهم نکاتی در مورد متن استوانه یا منشور است. گفتیم منشور نویسی در بابل یک چیز متداولی بوده است چند تا سند و چند تا کتاب برای شما نشان بدهم.

کتاب ایران کهن که کتاب بسیار پر تجلیلی از ایران باستان است آقای آقاسی این کتاب را نوشته ایشان در صفحه 187 می گوید اما با این همه مقایسه متن کوروش با برخی دیگر از منشورها و کتیبه های به دست آمده در بابل نشان می دهد که منشور کوروش چه از لحاظ شکلی و چه از نظر محتوایی دارای سابقه ای کهن در بابل بوده و بر اساس یک سنت کهن بابلی نویسانده شده است.

یعنی نگارش منشور، متنش و ظاهرش و شکلش یک چیز جدید و منحصر به فردی نبوده است در بابل بسیار کهن بوده. منشور بشری که امشب می خواهم به چند تا استناد بکنم می دانم برخی ها از مطالب آقای غیاث آبادی خیلی خوش شان نمی آید ولی ما فقط به حرف آقای غیاث آبادی استناد نمی کنیم برخی ها پژوهشگر هستند دوست دارند مطالب ایشان را هم در برنامه ما ببینند که گفته می شود از آن باب دارم مطالب ایشان را می آورم.

در کتاب رنج های بشری ایشان صفحه 43 در مورد ذیل سقوط بابل ایشان تصریح می کند امروز در موزه بریتانیا استوانه ای گچی وجود دارد که از نوع استوانه های می باشد که بابلی ها برای کتابت به کار می بردند این نوع استوانه نویسی مرسوم بوده و خط آن بابلی بوده و شرح فتح بابل به دست کوروش در 2500 سال پیش آمده است کلمات را هنگامی که گچ هنوز نرم بود روی آن نوشته و یا به وسیله چوب در آن منقوش ساخته اند.

روش حک و ثبت کردن عبارات روی منشور را توضیح داده است؛ پس نوع این منشور یعنی آثار و محتوای این منشور در بابل منحصر به فرد نبوده است ما یک منشور داریم منشور آشور وانیپال که جناب آقای دکتر داندامای در کتاب تاریخ سیاسی هخامنشیان در که کتاب شان هم نقل قول دارد یک جای حرف خودشان هست می دانید که جناب آقای داندامای یک هخامنشی پژوه مشهور و معروف است.

ایشان در کتاب شان صفحه 72 قطعه پیدا شده را که جناب آقای ریچارد برگر آورده است در موردش توضیح داده و می گوید این اظهارات برگر همان ریچارد برگر که چند تا کلیپ هم از ایشان در برنامه مان نشان دادیم این اظهارات آقای ریچارد برگر و کارشناس دیگری به نام هارماتا تأیید کرده اسم مستشرقین زیاد است خدمت تان عرض خواهم کرد بدین قرار که وی قبلاً اظهار داشته بود که بین استوانه کوروش و متن کتیبه آشور وانیپال شباهت های از نظر معنا وجود دارد.

مستشرقین بحث شباهت ها را زیاد در مطالب شان اعلام کردند در کتاب تاریخ سیاسی هخامنشیان جناب آقای داندامای، صفحه 72 بود در پاورقی شماره 75 البته در پاورقی دارد ولی چون صراحتش بالا است برای تان می خوانیم از متن کتاب هم برای شما قرائت کردیم. چنین به نظر می رسد که در آغاز سلطنت کوروش در بابل هنور روش ویژه ای برای ثبت کتیبه ها به وجود نیامده و کماکان روش سابق را به کار می گرفتند؛ یعنی روشی که آقای کوروش به کار گرفته روش سابق بوده است.

 این عبارتی که خدمت شما قرائت کردم و اسکنی که نشان دادم یک عبارتی بود امروز در موزه بریتانیا استوانه گچی وجود دارد این عبارت در صفحه 43 آمده بود این مربوط به کتاب ایران کهن بود که خدمت تان عرض کردم چون در ورق زدن این اسکن ها یک جابجای رخ داده بود به عنوان کتاب رنج های بشری خدمت تان خواندم چیزی که در رنج های بشری آمده است این مطلب است که گفته اما با این همه مقایسه متن کوروش با برخی دیگر از منشورها و کتیبه های به دست آمده در بابل نشان می دهد که منشور کوروش چه از نظر شکلی و چه از نظر محتوایی دارای سابقه ای کهن در بابل بوده و بر اساس یک سنت کهن بابلی نویسانده شده است.

چون اسکن ها را پشت سر هم چیده بودم و شماره زده بودم احتمالاً شماره هایشان جا به جا شده بود خدمت تان تصحیح کردم. نکته بعدی در مورد منشور کوروش خیلی نکته اساسی و مهمی است منشور نویسی کار خوبی بود؟ تا این جا ثابت شد که در بابل قدیم منشور نویسی وجود داشته است. بعد از کوروش کسی دیگر منشور ننوشت حداقل بر اساس ادعای که شده و حداقل بر اساس کشفیاتی که تا الان وجود دارد. حالا این که سال آینده، بعد از کوروش یک منشور جدیدی پیدا بشود آن چه که تا الان به دست آمده است ظاهراً سنت منشور نویسی با منشور کوروش در تمدن بابل از بین رفتن چون اصلاً تمدن از بین رفت. بعد از فتح بابل توسط هخامنشیان عملاً تمدن بابل از بین رفت و نابود شد. آقای پرویز رجبی گفتند امشب هم ان شاء الله به آن اشاره خواهم کرد.

کتاب رنج های بشری جناب آقای غیاث آبادی با همان توضیحاتی که در مورد غیاث آبادی گفتم به آن نکاتم گریز می زنم در صفحه 182 ایشان مطرح می کند اما رسّام، آقای رسّام همان کسی بود که قطعه اصلی منشور را در عراق پیدا کرد در خاطرات خود آورده که این استوانه در حوالی بقعه عمران ابن علی در نزدیکی روستای جمجمه پیدا شده توضیحاتی در این مورد خدمت تان دادیم.

آقای رسّام در مورد محل یافتن منشور کوروش دو مدل صحبت کرد یک بار گفت در نزدیکی و یک بار دیگر بعد از چند سال چیز دیگری از ایشان ثبت شده اختلاف گزارش وجود داشت که همین باعث شد برخی ها به اصل اصالت منشور شک بکنند. با این خیلی کار نداریم همان قسمت اولی که به منشور پرداختیم محل پیدا شدنش را برای شما توضیح دادیم.

منشور کوروش آخرین نمونه پیدا شده از سنت کهن منشور نویسی بابلی است که نگارش و انتشار آن ها نزدیک به 2 هزار سال تداوم داشت 2 هزار سال در بابل منشور می نوشتند وقتی هخامنشیان به بابل حمله کردند تمدن بابل نابود، منشور نویسی تمام شد حداقل بر اساس یافته های که تا به امروز هست. اما پس از سلطه کوروش و دیگر هخامنشیان بر بابل این سنت کهن همچون بسیاری از نمودهای تمدن بابل از میان می رود.

یعنی منشور کوروش بعد از 2 هزار سال آخرین منشور در بابل شد. سنتی نبود که جریان پیدا بکند اتفاق خوبی باشد اگر این اتفاق، اتفاق خوبی بود چرا بقیه سلسله های پادشاهی در ایران به نقل مختلفی این را ادامه نداده بودند؟ حتی فرزند کوروش این کار را انجام نداد. در مورد داریوش یک سری نکاتی است آن دیگر استوانه نویسی نیست ان شاء الله وقت شد در برنامه رسیدیم در موردش توضیح خواهم داد که به چه شکل و صورت است؟

تا این جا مطلب را دیدید و شنیدید می خواهم یک چیزی را بررسی بکنم که یک مسئله اصلی در این برنامه است این نکته ای که می خواهم خدمت تان عرض بکنم مسئله اساسی است این که محتوای منشور کوروش واقعاً منشور حقوق بشر است یا نیست. یک کلیپ می خواهم از جناب آقای خداد داد رضاخانی برای شما نشان بدهم آقای خدا داد رضاخانی ایشان تاریخدان هستند و می دانید در دانشگاه های مختلف در آمریکا و لندن درس خواندند مطالعات تاریخی انجام دادند یک عبارت صریحی دارند. در یکی از شبکه های که آمال و آروزهای برخی از مخالفین با اسلام و تشیع است.

حرف های جناب آقای خدا داد رضاخانی در مورد محتوای منشور کوروش را با همدیگر می بینیم بر می گردیم یک سری اسناد را می خواهم خدمت تان نشان بدهم کلیپ شماره 2

(کلیپ شماره 2- آقای خدا داد رضاخانی )

پرسش:

آیا شما آقای رضا خانی قبول ندارید که این نوع حکومت داری که کوروش رسم کرد آیا ماندگار نشد و خود این یکی از میراث های هخامنشی نیست؟

خداد رضاخانی:

به نظر من نظر بزرگی در حافظه جمعی ایرانی در چندین دهه اخیر به دلایلی ولی فقط به دلایل اغراقی مثل اولین اعلامیه حقوق بشر حک شده. در موقعیت بستر تاریخی اش اگر این قضیه را شما بگذارید به این جا می انجامد استوانه ای که کوروش دارد درست می کند اولاً نوشتن استوانه، فتح نامه است یک چیزی که کاملاً رسم بود در منطقه بابل و آشور خیلی وجود دارد قبل از این هم است.

لحنی که دارد راجع به آن صحبت می کند را می توانید شما می توانید از خیلی از نظرها متوجه بشوید که هر کسی این کار را می کرده همیشه مثال من این است کسی برود نیویورک را فتح کند بعد وال استریت را خراب کند اصلاً شما دلیل این که می خواهی بروی نیویورک می خواهی به وال استریت بروی پول از آن در بیاوری. سیستم هخامنشی اولین سیستمی است که جاهای که فتح کرده به صورت انگلی نگاه نمی کند شما در امپراطوری بابل و امپراطوری آشور همه چیز به شهر بابل یا شهر نینوا یا شهر آشور بر می گردد و همه باید مرکز را تعذیه کنند. کاری که هخامنشیان می کنند این کار را نمی کنند یکی از دلیل هایشان این است که در آن جا شهری ندارند.

پرسش:

این میراث ماندگار شد برای این که ساسانیان هم ادامه دادند.

خداد رضاخانی:

از یک نظر نه اتفاقاً مرکز گرائی افراطی که حتی ما امروزه هم در ایران می بینیم اتفاقاً این میراث اواخر دوره ساسانی است. این میراثی است که ما داریم همه چیز به یک مرکزی بر می گردد شما اگر مدارک دوره اسلامی را ببینید بیشترین مالیات اواخر دوره ساسانی را منطقه بین النهرین دارد.

استاد حسینی:

ملاحظه فرمودید جناب آقای خدا داد رضاخانی چه گفتند؟ صراحتاً ایشان گفتند به منشور کوروش، منشور حقوق بشر نمی شود بگوییم باید یک فتح نامه بگوییم آن جا را فتح کرد چرا نمی گوید من زدم کشتم یا می زنم می کشم؟ به خاطر این که می خواست از منفعت بابل استفاده بکند بابل یک منطقه بسیار مهم از لحاظ اقتصادی بوده است وقتی آن جا را فتح کرد چرا بخواهد مردمش را بکشد آثاری را که آن جا هست را ویران بکند می خواهد از آن استفاده می کند. چند ثانیه ادامه اش را گذاشتیم به خاطر این که متوجه بشوید مطلب شان در مورد این موضوع به اتمام رسید.

 اما در مورد این که منشور کوروش، منشور حقوق بشر هست یا نیست؟ می خواهم چند تا نقل قول برای تان بیاورم پله پله دو سه تا موضوع را خدمت تان نشان بدهم و این ها را از ما داشته باشید. یک این که آقای پرویز رجبی یک مصاحبه ای با روزنامه اعتماد داشتند مصاحبه ایشان از آرشیو کلاً پاک شد از برخی از سایت های که گذاشته بودند کامل حذف شده در آرشیو روزنامه الان وجود ندارد ما تا آن جا پی گیری کردیم نتوانستیم به این، دسترسی پیدا بکنیم اما آن های که آمدند مصاحبه آقای پرویز رجبی را حذف و سانسور و پاک کردند یک کاری یادشان رفت انجام بدهند آن هم این بود حداقل جواب های که خودشان به جناب پرویز رجبی مورخ و باستان گرا دادند آن جوابیه ها را هم باید حذف کنند.

چون اگر اصل مصاحبه وجود نداشته باشد پس این جوابیه ای که این ها دادند چه بود؟ شما به چه جواب دادید؟ تارمای اَمرداد که الان برای آقایان زرتشتی تبدیل به سایت شده است اخبارشان را دارند منتشر می کنند قبلاً روی این وبلاگ بود پاسخی داده در مورد آقای دکتر پرویز رجبی باستان گرای متعصب روی ایران باستان منتها یک جاهای واقعیت ها را گفته است.

در گفتگوی روز 12 آبان ماه با روزنامه اعتماد، سخنان بحث بر انگیزی را گفته شروع به جواب دادن کرد می خواهیم متن آقای دکتر پرویز رجبی را از این جا نقل قول بکنم که یقین داشته باشید ایشان این حرف را زده یک بخشی از مصاحبه آقای پرویز رجبی را می‌ آورد که نقد بکند این گونه نقل می کند در ادامه این گفتگو آمده است گفتگویی که الان وجود خارجی ندارد متأسفانه از آرشیو حذف شده است.

استوانه کوروش از لحاظ تاریخی یکی از ارزشمندترین اشیاء جهان است ولی منشور آزادی حقوق بشر نیست آقای دکتر پرویز رجبی که زندگیش را برای ایران باستان گذاشت ایشان می گوید با ارزش است ولی این که منشور حقوق بشر بگویید نه منشور حقوق بشر نیست اگر این طور بود پس کوروش بزرگ در بین النهرین چه کار می کرد؟ بین النهرین آن موقع جزء قلمرو هخامنشیان نبود آن جا رفت چه کار بکند؟

بعد از این که هخامنشیان در آن جا رفتند چه اتفاقی افتاد؟ 3 امپراطوری بزرگ جهان را از بین برد. آخر چرا فراموش می کنیم این ادعای بزرگی است که کوروش نخستین فرمان آزادی بشر را صادر کرده ایشان می گوید نخستین فرمان آزادی بشر را آقای کوروش صادر نکرد ادعا خیلی بزرگ است اصلاً منشور آزادی و حقوق بشر هم نیست.

یک باستان گرائی که زندگیش را برای ایران باستان گذاشت آقای پرویز رجبی همین حرف ها را زد که روتوش کردند و از آرشیوها پاک کردند. فقط ایشان همچنین ادعای کرده؟ نه در جاهای مختلفی، افراد مختلف بخصوص مستشرقین نکاتی را در این مورد گفته اند. به حرف مستشرقین دارید استناد می کنید؟ نه ما ملاک مان حرف مستشرقین نیست.حرف مستشرقین را داریم در کنار استدلال خودمان می‌ آوریم متن منشور هست اگر کسی می گوید این متن، متن حقوق بشر است سراغ متن منشور می رویم ترجمه اش را هم طرفداران خودتان انجام دادند آقای ارفعی انجام داد.

 می رویم ببینیم چه ترجمه کرد؟ یک قطعه دست نیافتنی در کره ماه نیست که بنشینیم از حدسیات بگوییم منشور حقوق بشر هست یا نیست؟ می رویم مراجعه می کنیم ببینیم منشور حقوق بشر هست یا نیست؟ کار سختی نیست ولی در کنارش می خواهیم بگوییم این نکته را اولین بار نیست می گوییم افراد مختلف این را گفتند در کتاب جناب آقای داندامای، تاریخ سیاسی هخامنشی، صفحه 72 مطالبش عمدتاً نقل قول است. و مطالب خودش هم در این زمینه با نقل قول ها همسو است خیلی جاها این اتفاق افتاده است. از واکر نقل می کند استوانه کوروش کتیبه ای است از رده و سنت ساختمانی آشوری ها و بابلی ها که مسلماً نمی تواند با عنوان اعلامیه حقوق بشر تلقی شود. آیا فقط به این جا ختم می شود؟ نه اتفاقاً جناب آقای غیاث آبادی جمع کرده نقل قول های که آورده است صراحتاً از افراد برجسته مطالعات تاریخ ایران باستان و تاریخ هخامنشیان آورده که این منشور حقوق بشر نیست.

قضیه ارتباطی با بحث منشور بودن و حقوق بشر ندارد در بر دارنده مطالبی نیست که این را بتوانیم منشور حقوق بشر بدانیم و نقل قول های متعددی من اگر فقط می خواستم به نقل قول ها بپردازم نقل قول ها خیلی مختلف و متعدد است. اگر می خواستم فقط به این نوع نقل قول ها بپردازند که منشور حقوق بشر نیست باید چند قسمت فقط می آمدم نقل قول ها را می گفتم.

معروف و مشهور است مطلب و عبارتی که آقای کریستوفر واکر داشته ایشان زبان شناس بود و مسئول بخش تاریخ غرب آسیا موزه بریتانیا بوده این مقاله در سال 1972 منتشر کرده صراحتاً آن جا گفته است اعلامیه عمومی حقوق بشر یا مدارای مذهبی نیست «هِیومَن رایْت» نیست این هم از تصریح ایشان که زبان شناس و متصدی برخی امور بوده است.

در این مورد از دیگران باز مطلب دارید بخواهید بیاورید. بله، کتاب شاهنشاهی هخامنشی از کوروش بزرگ تا اردشیر یکی از کتاب های مورد استناد از طرف باستان گراها بخصوص نکاتی هم در آن آمده است که برخی از منتقدین نسبت به آن اشاره می کنند در این کتاب صفحه 67 چه مسئله ای در مورد متن منشور کوروش مطرح شده است؟ مسئله این است تصویری که کوروش از خود به عنوان یک فاتح صلح جو ارائه می کند که از حمایت مردوک خدای بابلیان برخوردار بوده و هیچ مخالفتی با ورود وی به بابل نشده روایت دستکاری شده وقایع تاریخی است.

وقایع نگاری بابلیان از قتل عام در اوپیس در تضاد کامل با تصویر صیقلی گفته های کوروش است می گوید آن گفتند با ما در اوپیس درگیری شده ابتدای عرائضم موقعی که داشتم پاور پوینت را نشان می دادم به آن اشاره کردم چطور آقای کوروش گفته بدون جنگ بوده چرا می گوید در اوپیس جنگ شده؟ فتح بابل نمی شود گفت بدون خونریزی بوده به خاطر این که نظامیان بابلی در اوپیس بودند. هخامنشیان حمله کردند در آن جا با این ها درگیر شدند آن ها شکست خوردند.

 بعد در ادامه ایشان می گوید این که کوروش، مردوک خدای بابلی را بزرگ می دارند در واقع یک ترفند سیاسی است که او را بازسازی کننده بابل نشان دهد نه فاتح. یک کار سیاسی بود آقای کوروش انجام داده در این منشور یک کار تبلیغاتی بود یک پروپاندا بوده صراحتاً در کتاب جناب آقای داندامای به این مسئله اشاره شده در کتاب تاریخ سیاسی هخامنشی شان ایشان تصریح می کند و رویه خودشان هم همین است در کنار نقل قول های متعددی که آورده است در صفحه 73 ولی باید در نظر داشت که تقریباً تمامی متونی که از کوروش ستایش می کنند جنبه تبلیغی دارد و لازم است که با دقتی خاص مورد پژوهش قرار گیرد. در همین زمینه لازم است که ما به یک متن بابلی پیش گویی کننده توجه کنیم که در آن از سلطنت نا مطلوبی از یک پادشاه صحبت می شود که به احتمال یقین با کوروش مطابقت دارد. این که خودش کوروش گفت من بدون جنگ آن جا را گرفتم ولی آن چه که بابلی ها گفتند و آن چه که از گزارش های اوپیس وجود دارد این است که هم جنگ آن جا وجود داشته کشتار و خونریزی وجود داشته و هم این که مردم با آقای کوروش و حکومتش موافقت نداشتند.

ادله فراوان دیگری در این زمینه وجود دارد که مردم بابل موافق نبودند بعدش قیام کردند منتها تمدن بابل از بین رفت و نابود شد آن چه که در پاور پوینت هم ما نشان دادیم و گفتیم برخی ها نظرشان این است که متن منشور، منشوری نبوده که یک جای آویزان بکنند تا مردم حقوق خودشان را بدانند متنی بود می نوشتند با مردوک صحبت می کردند و منشور را دفن می کردند کسی نمی خواند که بگوید منشور حقوق بشر بود مردم بیایند ببینند و از آن درس بگیرند با حقوق خودشان آشنا بشوند یک پی بنا بود.

در کتاب داریوش و ایرانیان والتر هینس که آقای پرویز رجبی ترجمه اش کرده آقای پرویز رجبی تا آن جا که یادم است 14 سال فکر می کنم فقط مشغول یاد گرفتن زبان آلمانی برای کمک به ایران باستان بود. در این کتاب صفحه شماره 107 آمده نوشته استوانه کوروش با سنت طبقه دبیران انعطاف ناپذیر بومی سازگاری دارد و فقط آن جای پر شور می شود که به نفرت اینان علیه نبونعید از تخت افتاده مجال بیان می دهد.

متن، ماهیتاً نوشته بنا است و نه یک بیانیه سیاسی، اصلاً متن کوروش بیانیه سیاسی نیست نوشته بنا است. در زیر بنا این را دفن می کردند. پس این که برخی ها می گویند متن این استوانه، اولین حقوق بشر بوده است و چه بوده این قابلیت دفاع ندارد برخی از باستان گراها هم نسبت به این مسئله تصریح کردند.

نکته بعدی چه کسی این تمثال را به سازمان ملل داد که در آن جا قرارش بدهند؟ در کتاب رنج های بشری جناب آقای غیاث آبادی ایشان در صفحه 184 مطرح می کنند اشرف پهلوی که وضعیتش هم مشخص و معلوم است. اشرف که در سال 1350 یا 1971 میلادی رئیس هیئت نمایندگی ایران در مجمع عمومی سازمان ملل بود، نسخه ای از متن خود ساخته کتیبه را همراه با نسخه بدلی از استوانه که موزه بریتانیا آن را ساخته بود به اوتانت دبیر کل وقت سازمان ملل متحد تحویل داد. تا در ضمن اشیائی که همه کشورها به دلخواه و تصمیم خود به سازمان تقدیم می کنند در ویترین گذارده شود، حالا فهمیدید از کجا به سازمان ملل رفت؟ ریشه اش کجا بود؟

اشرف پهلوی به دبیر کل وقت سازمان ملل گفت یک تمثالی از این منشور آن جا به نمایش بگذارید این دقیقاً همان است یا خود سازمان ملل دوباره بازسازی انجام داده است و یک شیئ دیگری گذاشته ریشه اش این بوده برای این که یک تمثالی از منشور کوروش در سازمان ملل قرار بگیرد سال 1350 یا 1971 میلادی.

یک نکته جالب در این مورد به شما بگویم کتاب کوروش بزرگ دکتر سادات ناصری با تصحیح دکتر مهیار خلیلی این کتاب قبلاً هم گفتم مورد علاقه برای باستان گراها است در این کتاب یک عبارتی آمده که علت دفاع و بهاء دادن برخی از افراد در خارج از کشور بخصوص نسبت به منشور کوروش یک مقدار شفاف می کند. صفحه 381 این کتاب ایشان می گوید استوانه کوروش که بعد از 25 قرن از ویرانه های بابل در آمده لوح مقدس آزادی یهود بوده است. می خواهید یک عده به آن بهاء ندهند؟ به آن بهاء می دهند اعتقادشان بوده و هست. یک تعدادی به این بهاء دادند. باشد اصلاً بحثی در این مورد نداریم که این منشور، منشور با ارزشی از لحاظ تاریخی است. این را 10 بار هم تکرار بکنم باز برخی از آقایان نمی خواهند بشنوند بحثش جدا است. ماهیت منشور چه است؟ آن متفاوت است. برخی این را لوح مقدس آزادی یهود می دانستند و نکاتی را بر اساس همین آمدند در موردش گفتند و از آن یاد کردند.

اطاق فرمان تا الان مخالفی از موبدان یا مبلغین زرتشتی تماس گرفته یانه؟ گفتند نه. اتاق فرمان یک کاری می خواهد انجام بدهد آن هم این که کلیپ اولی که برای شما پخش کردیم از جناب آقای فریدون راستی که ایشان زرتشتی بود سوالاتی که ما مطرح کرده بودیم سعی کرده بود در حد توان خودش به آن بپردازد و پاسخ بدهد شماره آقای فریدون راستی را دوستان دارند و از اتاق فرمان با ایشان تماس می گیرند. اتاق فرمان می فرماید با ایشان تماس گرفتیم و تماس را قطع کردند در واتساپ هم زنگ زدیم بِلاک کردند من خودم با ایشان تماس می گیرم شاید جواب بدهند.

نمی خواهیم اذیت بکنیم ولی این بزرگوار می خواهد پاسخ بدهد چه بهتر بیاید در یک شبکه ای که مخاطب شیعه هم دارد بیاید جواب بدهد و برای همه مشخص بشود که واقعیت از چه قرار است؟ باز هم از مخالفین عزیز و گرامی دعوت می کنم که با ما در این برنامه تماس بگیرند سوالاتی که در مورد زرتشت پرسیدیم اگر خواستند نسبت به آن پاسخگو باشند. اگر نه، مطلب دیگری بود خواستند به آن بپردازند فکر می کردند یک جای حرف ما نقد می شود یا مطلبی گفتیم نیاز است نکته ای را در مورد آن بفرمایند ما منتظر هستیم تماس های این بزرگواران را بشنویم و در موردش با شما گفتگویی داشته باشیم شما هم برنامه ما را ببینید.

با جناب آقای فریدون راستی تماس می گیرم ببینیم پاسخ می دهند یا پاسخ نمی دهند؟ (در حال تماس) پاسخ ندادند 4 شماره آخر ایشان را بگویم 8533 یک پیام هم به ایشان می دهم پیام را دارند می بینند. من یک پیام خدمت ایشان بدهم پیام را دارند می بینند من برای ایشان می نویسم سلام، حسینی هستم از برنامه تاریخ بدون روتوش ممکن هست با شما گفتگوی علمی داشته باشم؟ پیام را برای ایشان فرستادم و بِلاگ شدم. جناب آقای فریدون راستی عزیز ممنونم یک مقدار حداقل می گذاشتید 4 تا جمله به شما بگوییم 3 تا پیام به شما گفتم، گفتگوی علمی گفتم حالا شما به ما بگویید نه من نمی خواهم گفتگوی علمی داشته باشم.

داخل ایران هم نیستید که بهانه معذوریت را برخی از آقایان می آورند داشته باشید بگویید نمی خواهم گفتگوی علمی داشته باشم ما اجبار نکردیم ما استقبال کردیم دعوت کردیم و برای همچنین گفتگوی علمی قدم پیش گذاشتیم و ایشان هم من را بلاگ کردند برای اتاق فرمان هم همین وضعیت اتفاق افتاده ببینیم عکس العمل ایشان در آینده نسبت به این موضوع به چه شکل و صورت خواهد بود. مخالفین تماس بگیرند با اولویت روی خط تشریف می آورند منتظر تماس مخالفین هستیم.

تعداد دیگری اسکن بود می خواستم به شما نشان بدهم ولی همین ها تا این جا کفایت می کرد موضوعی که امشب با شما داشتیم اگر بحث، مناظره و گفتگوی شد طبیعتاً یک سری اسناد دیگری هست که آن جا برای شما به نمایش خواهیم گذاشت. ممنونم از شما میان برنامه ای ببینیم و بر گردیم و ان شاء الله که مخالفی تماس بگیرد و ان شاء الله شاهد گفتگوی علمی امشب باشید.

 (میان برنامه)

استاد حسینی:

از شما بینندگان عزیز و ارجمند متشکرم، تا الان مخالف تماس نگرفته، کلیپ سوم را امشب پخش نمی کنم جلسات بعد پخش می کنم یک کلیپ دارم ان شاء الله آن را هم پخش خواهم کرد مثل کلیپ های یک دقیقه ای که پخش کردم و خیلی برای برخی ها انتشار آن کلیپ سنگین بوده الان کلیپ 2 دقیقه ای آماده کردم پخش می کنم منتها امشب نه به وقتش ان شاء الله آن را هم پخش می کنم.

یک نکته ای هم برای شما عزیزان نشان بدهم یک اتفاقی افتاده و این اتفاق را باید شما هم در جریان باشید چون بحث استوانه کوروش را داریم تمام می کنیم بحثش را می بندیم و سراغ بحث دیگر می رویم این خبر، خبر مهمی است خبر را ملاحظه بفرمایید برای 23/ 6/ 2021 است، 200 تا لوح سفالی که به صورت غیر قانونی از عراق خارج شده بود متعلق به مجموعه شخصی 3 تن از بزرگ ترین گرد آورندگان عتیقه و آثار باستانی تمدن بین النهرین در جهان است در موزه های فلان جا نگهداری می شود. رسماً آمدند آثار بابل را از عراق به سرقت بردند به نوشته وبگاه الجزیره توضیحاتی که داد سال 2005 این اتفاق افتاد و یک سری الواح پیدا شده تعداد این الواح چقدر بود؟ دیدید آماری که از تعداد این الواح داده بودند 200 لوح سفالی از عراق خارج شده. این 200 لوح سفالی ترجمه شده یا ترجمه نشده؟ قرار است بعداً دوباره یک چیزی بیاورید بگویید این ها در الواح سفالی در بابل بوده این ها را تازه پیدا کردیم تا حالا منشور حقوق بشر این نبود این یکی بود پیدا کردیم.

چه در سر دارند و چه کار می خواهند بکنند هنوز کاملاً مشخص نیست لوح هایی که حدود 2600 سال قدمت دارند یعنی تقریباً 100 سالی که هخامنشیان بودند فاصله زیادی با آن ها ندارد حدود 2600 سال، هخامنشیان 2500 سال بودند آخرین حکومت ملی عراق در زمان امپراطوری بابلِ نو بر می گردد 626 پیش از میلاد آغاز شده 539 پیش از میلاد ادامه داشته است.

این آثار کشف شده با اطلاع دولت عراق، کشف نشده اند و به احتمال زیاد در کاووش های پراکنده کشف شده و سپس در زمان محاصره اقتصادی عراق در دهه 90 میلادی به سرقت رفته اند. نگویید چرا گفته به سرقت رفت همان کارشناسی که این مسئله را مطرح کرده صراحتاً گفته به سرقت رفته است. نمی دانیم چه در سر دارند فردا می خواهند بیایند چه بگویند و بر اساس این الواح چه مطالبی را مطرح بکنند نمی دانیم.

اتاق فرمان با جناب آقای فریدون راستی تماس گرفتند که سعی کرده بودند نسبت به سوالات ما پاسخی بدهند صوت را فرمودند که دارند آماده می کنند امکانش فراهم خواهد شد که این صوت را پخش بکنند ایشان چه گفته من نشنیدم داشتم با شما صحبت می کردم با ایشان تماس گرفته شد اگر عزیزان دیگری احساس می کنند نسبت به این سوالات واقعاً پاسخی وجود دارد تماس بگیرند از شما خواهش و استدعا می کنم که تماس بگیرید حداقل زنگ بزنید نظرتان را نسبت به این سوالات بگویید.

چطور اوائل برنامه برخی از آقایان زنگ می زدند یک نکاتی را مطرح بکنند طرف یک کلیپ از خودش در فضای مجازی گذاشته و رفته حاضر به گفتگو و مناظره علمی نیستند اگر برخی از بزرگواران شرایط مناظره را داشته باشند ما استقبال کردیم گفتیم. چقدر زمان گذشته از اولین قسمتی که برنامه را برای شما عزیزان مطالبش را مطرح کردیم برنامه را برای شما به اجرا گذاشتیم و اسناد را خدمت شما ارائه دادیم برای بحث و گفتگوی دو طرفه نمی آیند. با همدیگر وُیس را بشنویم (مشکل فنی پیش آمده)

مشکل فنی را رفع بکنید صوت ایشان را بشنویم به چه شکل است ممنون از اتاق فرمان دارند تلاش می کنند و به ما کمک می کنند انصافا ما بعضی وقت ها یک برنامه می رویم شما فقط ما را این جا می بینید دوستان زیادی هستند که درگیر هستند تا یک برنامه پخش بشود به سمع و نظر شما عزیزان برسد چه عزیزانی که در شبکه جهانی ولی عصر هستند بحث فنی را انجام می دهند در اتاق فرمان هستند که شما چهره این ها خیلی وقت ها تا حالا اصلاً ندیدید و نخواهید دید و خالصانه دارند کار می کنند. چه بزرگوارانی دارند در تهیه برنامه به ما کمک می کنند برخی از این بزرگواران شبانه روز دارند تلاش می کنند و ان شاء الله مثمر ثمر باشد تلاش های که در جهت نشان دادن حق و واقعیت دارد انجام می گیرد. صوت آماده شده است صوت را باهم بشنویم

(صوت)

پرسش:

سلام علیکم خسته نباشید آقای راستی؟

راستی:

بفرمایید شما

پرسش:

وقت شما بخیر من از شبکه حضرت ولی عصر تماس می گیرم برنامه تاریخ بدون روتوش می خواستم ببینم که شما تمایل دارید در برنامه شرکت کنید؟ مباحث برنامه درباره زرتشت و... (قطع کرد)

استاد حسینی:

قطع کردند بعدش هم می فرمایند بلاگ کردند. از چه طریقی با ایشان تماس گرفتید؟ از طریق واتساپ تماس گرفته بودند همان بود من پیام دادم بلافاصله بنده را هم بلاک کردند و در بلاک گذاشتند پیامی هم ندادند از بلاک هم در نیاوردند. برویم سراغ پیامک در مورد این که در سنگ نوشته ها نام زرتشت آمده یا نیامده؟ ناظر بر این مسئله که ما گفتیم در استوانه کوروش بحثی از زرتشت در آن نیامده پرسیدند در سنگ نوشته های که در زمان ساسانیان و قبل از آن وجود داشته است آیا نام زرتشت آمده است یا خیر؟

خود زرتشتی ها یک مطلب گفته بود جالب بود این را برای تان قرائت بکنم البته مطلبش کامل در سایت اَمرداد وجود دارد روی سایت بیاورم ببینید به چه شکل بوده؟ نماینده زرتشتیان یک درخواستی کرده بود در مورد یک سنگ نوشته این خبر، خبر خیلی جالبی بود در خبرنامه اَمرداد خبرش منتشر شد. نماینده زرتشتیان پی گیر نگهداری و حفظ سنگ نوشته زرتشت شد.

داستان سنگ نوشته زرتشت چه است؟ دکتر اسفندیار اختیاری نماینده ایرانیان زرتشتی در مجلس در نامه ای از وزارت میراث فرهنگی و گردشگری خواست تا پس از بررسی فنی و تأیید اصالت یعنی هنوز تأیید اصالت نشده اگر بررسی بشود و از لحاظ فنی اصالتش اثبات بشود چه اتفاقی می افتد؟ نخستین سنگ نوشته نو یافته با ویژگی نام زرتشت یک دانه، اولین سنگ نوشته با این ویژگی ها که نام زرتشت رویش بود تازه پیدا شده است.

من این حرف ها را نمی زنم که منکر وجود زرتشت بشوم من منکر وجود زرتشت نیستم بعضی از آقایان منکر وجود زرتشت و کوروش شدند نه من منکر وجود نیستم ولی وقتی یک پیامبر اگر آمده باشد و اگر پیامبر بوده باشد و این قدر مورد اهمیت قرار گرفته باشد این پیامبر، مورد تحریف و سوء استفاده توسط حکومت ها قرار نگرفته باشد بالاخره آقای کوروش اگر زرتشتی بود آقای داریوش اگر زرتشتی بود آقای کمبوجیه اگر زرتشتی بود ساسانی ها اگر زرتشتی بودند این همه نوشته ای که وجود دارد یک دانه لوح زرتشت کجا است؟

به تنهای البته این حرف ما کافی نیست برای این که بخواهیم یک مسئله ای را زیر سوال ببریم ولی این را می گذاریم در کنار ابهامات دیگری که در برنامه مطرح کردیم. نماینده زرتشتی در سایت اَمرداد زرتشتی ها صراحتاً گفته این اولین سنگ نوشته در مورد بحث زرتشتی ها می شود. چون در سوالات، سوال علمی که بخواهیم به آن بپردازیم جدی باشد وجود ندارد سراغ تماس ها می رویم آقای محمدحسین از تهران سلام علیکم

بیننده محمدحسین از تهران:

سلام علیکم دو تا سوال دارم. یک این که شما دلیل دارید برای این که زرتشت همان کوروش کبیر نیست؟

استاد حسینی:

زرتشت، کوروش نیست؟

محمدحسین:

نه، چون بعضی از اسناد می گویند کوروش همان پیامبر هست.

استاد حسینی:

می شود سن تان را بپرسم؟

محمدحسین:

15 ساله هستم

استاد حسینی:

آقا محمدحسین عزیز سن تان را پرسیدم ببینم با چه ادبیاتی باید صحبت بکنم؟ ما سندی مبنی بر این که کوروش، پیامبر باشد نداریم، برخی ها زرتشت را گفتند پیامبر بوده ولی آن چه که ما از روایات داریم برای ما حجت و ملاک است روایات ما می گوید ایرانی ها پیامبر داشتند ولی آن پیامبر، زرتشت نبود زرتشت ادعای پیامبری داشت ولی پیامبر نبود.

در مورد کوروش، سندی که پیامبر باشد وجود ندارد برخی ها گفتند کوروش در اواخر زندگی و عمر خودش با دانیال نبی که پیامبر بود که الان در شوش هست و برخی ها هم گفتند دانیال نبی پسر عموی حضرت حبقوق یا حیقوق نبی است که مقبره ایشان در تویسرکان است. کوروش با دانیال نبی آشنا شد و بعد از آن در زندگیش تغییر مسیر داد و اعتقاداتش تغییر کرد این را گفتند.

ولی این که کوروش خودش را پیامبر بدانیم سندی در این زمینه وجود ندارد و کسی ادعای جدی در این مورد مطرح نمی کند که خود کوروش را پیامبر بداند پاسخ سوال تان را گرفتید؟

محمدحسین:

بله، سوال دومم اجازه هست سوال دومم را بپرسم؟

استاد حسینی:

می شود پاسخ اول را تکمیل کنم بعد سوال دوم تان را بپرسید؟ به شما فرصت می دهیم می فرمایید که دلیل ما چه است که کوروش پیامبر نبود؟ اگر یک کسی پیش من بیاید ادعا بکند بگوید کوروش پیامبر بود اگر من بخواهم دلیلش را رد بکنم همین متنی است که بر روی استوانه کوروش آمده یک پیامبر آیا می تواند بت پرست باشد؟ نمی تواند آیا یک پیامبر می تواند از بت تجلیل بکند؟ نه پیامبران از طرف خدا آمدند نمی آیند بت تجلیل بکنند.

بر اساس همین منشوری که از کوروش باقی مانده است یا مورد تأیید کوروش بوده چون از بت ها و خدایان بابل تعریف و تمجید کرده قطعاً کوروش پیامبر نبوده سوال دوم تان را بفرمایید.

محمدحسین:

سوال دومم چرا اسلام (مثل خلیفه دوم) تمدن چندین و چند ساله ایران را خراب کرد؟

استاد حسینی:

این که چرا اسلام آمد تمدن ایران را از بین برد و خراب کرد؟

محمدحسین:

استاد من تحقیق کردم دیدم ایران زمانی که عمر خلیفه دوم راشدی ها حمله کرد ایران تمدن خیلی بزرگی داشت، تمدنش در حد تمدن ساسانیان بود چرا با نام اسلام بیاید تمدن چندین و چند ساله را خراب کرد؟ اصلاً ناراحت نشد که من این همه آدم کشتم تمدن هزار و چندین ساله ایران را نابود کردم چرا اسلام این کار را کرد؟

استاد حسینی:

آقا محمد حسین، ما یک اسلام داریم یک مسلمان داریم. اسلام چه است؟ اسلام آن آموزه های که از طرف خدا آمده (دستوراتی که از طرف خدا آمده) مسلمان چه کسی است؟ مسلمان کسی است که ادعا می کند به این آموزه ها عمل می کند، خود آن اسلام یک سری قوانین و دستورات است شخصی که می خواهد عمل بکند متفاوت از این دستورات است.

ممکن است یک شخصی ادعا داشته باشد من به این دستورات عمل می کنم ولی عمل نکند، شیعیان معتقد هستند می گویند تنها کسانی که به صورت کامل به این دستورات خدا عمل می کردند معصومین بودند، اهل بیت (علیهم السلام) بودند به صورت کامل عمل می کردند. عرب ها به ایران حمله کردند. امام علی آن زمان زنده بود به شهادت نرسیده بود ولی امیر المؤمنین در این جنگ ها شرکت نکرد.

محمدحسین:

من به ائمه اطهار (علیهم السلام) اشکال ندارم، سر جنگم با آن های است که به نقل دروغ به اسم اسلام آمد تمدن چندین و چند ساله ایران را خراب کرد من نمی خواهم بحث را به وهابیت و این ها ربط بدهم یا الان مولوی عبدالحمید می گوید اگر در ایران نماز یا اسلام است از صدقه سر عمر است آدم این جا آتش می گیرد تمدن چندین و چند ساله ایران را خراب کردید دارید فخر هم می فروشید!

استاد حسینی:

این که ایشان آمده این حرف را زده بروید از خودش بپرسید من که مدافع حرف ایشان نیستم؛ ولی این که شما تصور کنید دوره ساسانی ها چه اوضاع خوبی در ایران بوده نه واقعاً‌ این نیست یعنی ما به دوره ساسانیان برسیم نمونه های برای تان می‌ آوریم که چه اتفاقاتی می افتاد؟ خود مردم ایران به نوعی مستند به شما می گویم در کتاب زرتشت پیامبر ایران باستان جناب آقای هاشم رضی این کتاب را نوشته است.

ایشان در صفحه 194 می گوید آن چیزی که باعث شد ایران و تمدن ساسانی ها شکست بخورد چه بود؟ انقلاب های بود که توسط مردم ایران در اواخر دوره ساسانی در ایران در گرفت و بر اثر آن، تازیان (به قول ایشان یعنی عرب ها) به ایران سرزمین هجوم آوردند می گوید اصلاً در کشور ایران آن زمان دوره ساسانیان خود مردم علیه حکومت انقلاب می کردند و این باعث شد که عرب ها حمله بکنند و این ها شکست بخورند.

بالاخره این حرف آقای هاشم رضی است ولی من یک جواب به شما بدهم آقا محمدحسین هیچ وقت یادتان نرود اگر کسی از شما سوال پرسید گفت برای چه مسلمان ها یا عرب ها یا هر تعبیری که می خواهید به کار ببرد به ایران حمله کردند؟ بفرمایید همین مسلمان ها به منزل حضرت زهرا (سلام الله علیها) حمله کردند ما که با این ها هم جهت نیستیم.

مگر همین ها نبودند به اسم اسلام و مسلمان به امام حسین و خانواده امام حسین در کربلا حمله کردند؟ ما که از این ها دفاع نمی کنیم کسانی که بر امام حسین و اهلبیتش (علیهم السلام) درود خدا بر آن ها باد حمله کردند مورد لعن ما هم قرار می گیرند. کوفه شکل گرفت کوفه یک شهر قدیمی نبود کوفه تازه شکل گرفته بود یکی از مهم ترین وظایف کوفه این بود که قضیه جنگ با ایران را کنترل بکنند نظامیانی که در آن جا بودند یک پادگان بسیار بزرگ بود.

همان ها که می آیند به ایران حمله می کنند همان ها امام حسین (علیه السلام) را هم به شهادت می رسانند در زمان همان خلیفه ای که به ایران حمله می شود به منزل امیر المؤمنین حمله می شود. ما نمی توانیم بگوییم همه این ها مسلمان بودند؛ پس اسلام بد شد نه، باید تفکیک قائل بشویم بگوییم بعد از پیامبر یک خلافتی وجود داشت خلافتی را روی کار آوردند آن ها یک سری اعمالی را انجام دادند اهل بیت با این ها نبودند.

آیا ما پیرو آن خلفاء هستیم یا پیرو اهل بیت هستیم؟ ما پیرو اهل بیت هستیم با خلفاء کار نداریم این جا دیگر ما متهم نیستیم ولی از یک طرف هم باید نسبت به ایران باستان واقع بین باشیم و دوره ساسانی ها ان شاء الله رسیدم با جزئیات بیشتری خدمت تان عرض می کنم.

اطاق فرمان مخالف داریم یا نداریم؟ نداریم. مبلغ هم نداریم! واقعیت این است که من در مورد ایران باستان به شما توضیح خواهم داد به صورت جزئ تر به مسئله خواهم پرداخت و آن زمان هم زمان و دورانی نبود که شما تصور بکنید دوره ای بود که به ایرانی ها خیلی خوش می گذشت و وضعیت خیلی خوبی بود.

نه یک سیستم طبقاتی عجیب و غریبی در ایران حاکم بوده است که هم زرتشتی ها نسبت به این مسئله نکاتی را گفتند و هم باستان گراها مفصل به این قضیه پرداخته اند نمی توانیم صِفر و صَد به مسئله نگاه کنیم بگوییم یا ساسانی ها خوب بودند قطعاً همه اعراب بد بودند یا اعراب خوب بودند به ساسانی ها حمله کردند بگوییم خوب کاری کردند هر کاری کردند نه ما این طوری نگاه نمی کنیم.

مسائل و موضوعات را باید یک مقدار از همدیگر تفکیک بکنیم دانه دانه به مسائل بپردازیم یکی یکی بررسی بکنیم ببینیم که هر عنصری در قضیه جنگ چطوری رفتار کرده آیا مطابق حق، رفتار کرده یا رفتار نکرده است؟ و بعد از آن به نتیجه برسیم.

ممنونم از شما عزیزان که با ما همراه بودید ان شاء الله هر کجا هستید موفق باشید به دنبال حق و حقیقت باشید و مخالفین هم به جای این که حرف های بزنند که خودشان هم باورشان نمی شود حرف های را بزنند که خودشان هم قانع نمی شوند حرف های را بزنند که برای دوستان و آشنایان خودشان قانع کننده نیست بیایند یک بحث و گفتگوی علمی داشته باشیم.

این همه مدت است ما داریم دعوت می کنیم باز هم دعوت می کنیم بیایید یک گفتگوی علمی داشته باشیم این قدر دیگر عرصه را خالی نگذارید تا چند وقت قبل بعضی ها می گفتند این ها که نیامدند جواب بدهند برنامه هم ساختند کلیپ هم خودشان ضبط کردند و منتشر کردند برنامه اش را دیدید که چطور بود بنده خدا گفته بود حسینی گفته است که زرتشت، یونانی بوده است در حالی که آن زمان، یونانی وجود نداشته است!

ما گفتیم ما نگفتیم داریم نقل قول می کنیم. در کتاب دیدی نو از دینی کهن نوشته دکتر فرهنگ مهر، فلسفه زرتشت بسیار کتاب مفصلی است مفصل ترین کتابی که در زمینه فلسفه زرتشت بنده تا حالا دیدم. صفحه 116 ایشان یک لیستی از اقوال را مطرح می کند و نکاتی را در مورد زرتشت که کجا بوده و از چه زمانی به وجود آمده مطرح می کند. گفته شده است که زرتشت، در حدود 6 هزار سال پیش از افلاطون می زیسته بعضی او را یونانی و برخی، از ملت ماوراء دریای بزرگ می دانند ترجمه نام زرتشت به یونانی معنای ستاره پرست می دهد بحث کرده نکات دیگری هم هست نقل قول های دیگری بود ما آوردیم این را آقای فرهنگ مهر نقل کرده است.

مفصل به روش ایشان استدلال کردم که ایشان به آن روش نوین و سنتی انتقاد کرده بود که چرا زرتشتی ها یکی اش را در نظر می گیرند و یکی دیگر را در نظر نمی گیرند؟ پس من نگفتم آقای فرهنگ مهر گفته است ایراد شما بر می گردد به ایشان و نقل قول های که ایشان کرده.

 نکته دوم این است که گفته یونان آن زمان نبوده ما گفتیم شما با مقیاس های تاریخی هیچ آشنایی ندارید چه زمانی را می گویید یونان نبود مگر می شود سه چهار هزار سال پیش اصلاً یونان نبوده؟ می شود همچنین ادعای را مطرح کرد؟

بعد گفتند ما یک سند داریم نشان می دهیم این آقا یک اسکنی را پشت سرشان انداخته بودند آن بخش را با کت شان پوشانده بود در مورد یک برهه تمدنی یونان صحبت کرده بود که از چه زمانی شروع شد، هزار سال قبل از میلاد بود. تمدن متفاوت است با زیست؛ دوره های زیستی داشتیم تمدن که شروع بشوتد تازه زاد و ولد که شروع نمی شود.

بعد آمدند گفتند ما جوابت را می دهیم گفتیم خیلی عالی من خودم استوری می کردم برنامه های این ها را لینک می دادم می گفتم مخاطبین برنامه شان شروع شده دارند ما را نقد می کنند بروید ببینید. شما جرأت دارید یک با برنامه ما این کار را بکنید؟ بعد از این که این اتفاق افتاد گفتند ما الان جوابت را از کتب شهید مطهری می دهیم.

یک برنامه رفتند واقعاً خسته نباشند 1 ساعت و 25 دقیقه برنامه رفتند محور اصلی شان یک کتاب بود فکر کرده بودند مطالب شهید مطهری است در حالی که یک کسی بود تفکرات با شهید مطهری خیلی تفاوت دارد کتاب را اشتباه گرفته بودند قول هم داده بودند ما این برنامه را ادامه می دهیم. حالا با چه رویی می توانند این برنامه را بدهند یا ادامه ندهند اصلاً در قبال آن چه می خواهند بگویند نمی دانم.

هر کدام از این ها آمدند یک طوری به دیوار مباحث علمی خوردند و زخمی شدند از این برخورد علمی با استدلال و با اشتباهاتی که خودشان داشتند آرام آرام کنار رفتند و مسیر خودشان را ادامه ندادند. ما دوست نداریم که این اتفاق بیافتد ما دوست داریم می خواهید صحبت کنید در شبکه حرف بزنید برنامه داریم بیایید در تایم دوم با ما صحبت کنید.

متشکرم از شما بینندگان عزیز و ارجمند که با ما همراه بودید اگر بزرگوار زرتشتی به سوالات ما این طوری پرداخته بود آقای فریدون راستی اگر تصمیمش عوض شد آمد با ایشان قسمت بعد صحبت می کنیم اگر نه، موبد عزیز دیگری بود با شبکه هماهنگ بفرماید بیاید با همدیگر گفتگو و بحث عملی می کنیم اگر نه ما حرف خودمان را می زنیم پیش می رویم این بحث هم آرشیو می شود و می ماند و در سال های آینده هم این ها به شکل های مختلفی ارائه خواهد شد. ممنونم از شما عزیزان از همه شما خوبان التماس دعا دارم یا علی مدد خدا نگهدار!


  
  • مختار کاظمی

    5 اسفند 1400 - ساعت 18:58

    سلام با تشکر از برنامه مستند و علمی شما و همه همکاران عزیز ، امیدوارم با این تلاشها دید جامعه به تاریخ حقیقی شود ،علت اینکه مخالف به اون صورت جرات تماس نداره اینه که پاسخ نداره ، تو یک بازی دوسر باخت افتادن ، حجت تمام شد ، زرتشتیها آبرویی براشون نمونده و کنج رینگن ، رینگ علم

    0 1
  • سپندتا امیری

    5 اسفند 1400 - ساعت 16:08

    خداوند خیرتون بده هم برای اوستا خوانی که کردید هم برای خوانش تاریخ باستان بدونید حمایت مارو دارید و با قدرت و آگاهانه و براساس حقایق همینجوری که دارید پیش میرید ادامه بدید

    0 1

تاریخ بدون روتوش>

شخصیت زرتشت پیامبر بود یا نبود چه زمانی بوده ایرانی بود یا نبود اوستا کوروش بابل متن استوانه کوروش کاربرد استوانه بت ها و خدایان