عصر ایمان

قسمت شصت و دوم برنامه عصر ایمان با کارشناسی حجت الاسلام عباسی


 بسم الله الرحمن الرحيم

عنوان برنامه: عصر ایمان (شبهات گروه نو اخباریون – غنا و موسیقی)

تاريخ: 28/ 12/ 1400

استاد: حجت الاسلام والمسلمین عباسی

مجری: آقای سیرتی

مجری:

بسم الله الرحمن الرحیم سلام و درود خدای مهربان بر نبی مکرم اسلام حضرت رسول اکرم محمد مصطفی (صلی الله علیه وآله وسلم) و خاندان پاک و مطهر ایشان اللهم صل علی محمد وآل محمد وعجل فرجهم.

عرض سلام و ادب و احترام دارم خدمت شما و عرض تبریک خدمت شما بیننده های عزیز به مناسبت فرا رسیدن میلاد با سعادت دوازدهمین اختر تابناک آسمان ولایت حضرت آقا جان مان ولی عصر امام مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف) ان شاء الله که این ایام مبارک باشد و به همه شما سروران گرامی تبریک می گویم.

روزهای بسیار زیبایی را داریم پشت سر می گذاریم به لطف خدای بزرگ و مهربان واقعاً در یک ماه گذشته خیلی از عزیزان را می دیدم که منتظر بودند در روز ولادت حضرت امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) عرض ارادت کنند. الحمد لله یک روز را پشت سر گذاشتیم و خدا را شکر می کنیم که الحمد لله امسال هم بودیم و این روز را کامل درک کردیم.

ان شاء الله در ظهور حضرت امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) حاضر باشیم و بمانیم خدای بزرگ به ما عمری عنایت کند سالیان سال باشیم و هم رکاب امام مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف) در مسیر خدای بزرگ ان شاء الله هدایت بشویم. خدمت شما با برنامه عصر ایمان هستیم برنامه بسیار دوست داشتنی که الحمدلله هر هفته خدمت شما بینندگان عزیز بودیم و استاد گرانقدر حجت الاسلام والمسلمین جناب آقای دکتر حبیب عباسی مهمان برنامه ما بودند صحبت های بسیار شیرین و جذابی را داشتند ما هر هفته ان شاء الله خدمت شما خواهیم بود.

خواهشی که از شما بینندگان عزیز دارم نسبت به این قضیه محبت بفرمایید سوال و انتقادهای خودتان را از طریق هر ارتباطی با ما مرتبط بشوید و سوال های خودتان را برای ما ارسال کنید. در هفته گذشته عرض کردم بعضی از بیننده های ما با ما در ارتباط بودند که از طریق اینستاگرام کلیه برنامه های که دنبال می کردیم و برنامه های که تولید یا پخش زنده می شد چرا دسترسی نداریم؟ هدف ما در این برنامه این بود ما حق را بر باطل به همه بیننده های عزیز نشان بدهیم که الحمد لله همه بیننده های ما متوجه این قضیه شدند که دشمنان دین مقدس اسلام و مذهب تشیع کاری کردند کارستان، به این که اینستاگرام را هدف قرار دادند و کلیه برنامه های ما در آن جا درج شده بود الحمد لله دوستان عزیزم لطف و محبت کردند مجدداً اینستاگرام را برای ما راه انداختند و تمامی برنامه ها را سعی می کنند که ان شاء الله تمامی برنامه ها را در فضای اینستاگرام برای شما بیننده های عزیز بگذارند و شما بتوانید این برنامه را دنبال کنید و استفاده کامل را ببرید.

خواهشی که در شروع برنامه دارم سعی کنیم در هر مشکلی، هر مصیبتی، هر غمی، هر اندوهی را در دل مان که مدت ها داشتیم به وجود نازنین امام عصر، امام مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف) همین امشب همه را از دل هایمان بیرون بریزیم. برنامه خودمان را یاد و نام خدای مهربان آغاز کردیم در خدمت حجت الاسلام والمسلمین جناب اقای دکتر حبیب عباسی هستیم استاد عزیز خدمت شما سلام عرض می کنم و عرض تبریک دارم میلاد امام مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف)

استاد عباسی:

سلام علیکم ورحمة الله بنده هم عرض سلام و ادب و احترام دارم محضر بینندگان عزیز و گرامی شبکه جهانی حضرت ولی عصر (ارواحنا له الفداء) و به صورت خاص بینندگانی که برنامه عصر ایمان را پی گیری می کنند و همین طور اعیاد شعبانیه و میلاد با سعادت حضرت ولی عصر (ارواحنا له الفداء) را تبریک عرض می کنم که فقط یک روز آن، فاصله پیدا کردیم و شما شاهد بودید جمعیت انبوهی که به عشق حضرت ولی عصر (ارواحنا له الفداء) از جای جای کشورمان ایران و حتی از کشورهای دیگر خودشان را به شهر مقدس قم و مسجد مقدس جمکران رساندند.

البته هر جای که بودند در عتبات کنار حرم اهل بیت (علیهم السلام)، نجف اشرف، کربلای معلیٰ آن جمعیت انبوه در پیاده روی نیمه شعبان شهر کربلای معلیٰ و هر کس هر جای این عالم بود با ندای (اللهم عجل لولیک الفرج) عشق و ارادت خودش را و عرض نیاز خودش را محضر ولی عصر (ارواحنا له الفداء) بیان می داشت.

مجری:

در ایام ولادت حضرت مهدی هستیم، اعتقاد من این است دست توسل به امام مهدی دراز کنیم از خود حضرت آقا بخواهیم که برای وجود و ظهور خودشان دعا کنند. واقعاً درهای استجابت دعا در همین ایام باز است. یک بار دیگر عید بزرگ ولادت حضرت امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) تبریک می گویم، استاد عزیز در خدمت تان با ادامه برنامه هستیم در هفته گذشته در مورد غناء و موسیقی صحبت شد و امشب هم اگر لطف بفرمایید در مورد همین قضیه صحبت بفرمایید و آن روایت ها و احادیثی که در نظر دارید بفرمایید.

استاد عباسی:

بسم الله الرحمن الرحیم وبه نستعین إنه خیر ناصر ومعین ثم الصلاة والسلام علی سیدنا و نبینا ابا القاسم مصطفی محمد وعلی اهلبیته الطیبین الطاهرین المعصومین واللعن الدائم علی اعدائهم اجمعین الی قیام یوم الدین. اللَّهُمَّ كُنْ لِوَلِیِّكَ الحُجَةِ بنِ الحَسَن، صَلَواتُکَ علَیهِ و عَلی آبائِهِ فِی هَذِهِ السَّاعَةِ وَ فِی كُلِّ سَاعَةٍ، وَلِیّاً وَ حَافِظاً وَ قَائِداً وَ نَاصِراً وَ دَلِیلًا وَ عَیْناً حَتَّى تُسْكِنَهُ أَرْضَكَ طَوْعاً وَ تُمَتعَهُ فِیهَا طَوِیلا.

خداوند ان شاء الله ما را از بهترین موالیان حضرت ولی (ارواحنا له الفداء) قرار بدهد و به حق این مولود عزیز در روز جمعه، روز گذشته خدا ان شاء الله حوائج شیعیان امیر المؤمنین را برآورده به خیر بفرماید و آن چه که در این ایام ماه شعبان، روزهای باقی مانده از ماه شعبان به خوبانِ درگاه خودش عنایت می کند ان شاء الله به ما هم مرحمت بفرماید.

بحث مان در باب غناء و موسیقی بود و آن چه که در روایات غناء و موسیقی بود دسته بندی های را داشتیم عرض می کردیم دو دسته از روایات را عرض کردیم. دسته اول بطلان غناء بود روایاتی که اشاره به باطل بودن غناء و جزء دسته باطل قرار گرفتن و جریان باطل است. و دسته دوم بحث علت گرفتار شدن در نفاق و فقر و آن عوارضی که مربوط به موسیقی و غناء است.

دسته سوم را بررسی می کنیم که من فکر می کنم یک دسته خیلی مهمی از روایات است آن هم مربوط به نشستن در مجلس گناه از این حیث مهم می گویم به خاطر این که بعضی از این آقایان نو اخباری وقتی مسئله غناء را مطرح کردند یک جوری بیان می کردند کأنه غناء، یک چیز دیگری است که اصلاً موسیقی نیست.

مثلاً یک مجلسی که حرف های خاصی در آن می زنند که باطل می شود یعنی یک جوری بیان می کردند که مصداق غناء دیگر موسیقی نباشد می گفتند اگر ما در بطن تاریخ برویم از کجا معلوم که غناء یعنی موسیقی؟ غناء یعنی یک مجلسی که در آن مجلس یک حرف های می زنند که موجب نفاق می شود جلسه گذشته عرض کردیم روایاتی که می گفت نفاق ایجاد می کند.

 روایات از این دسته، از این جهت اهمیت دارد که پاسخی به این آقایان است. چون در این روایات آمده علی ابن جعفر در کتاب خودش روایت می کند از برادرم امام کاظم پرسیدم آیا می توان عمداً به گوش دادن غناء نشست؟ یک وقتی موسیقی، غناء به گوش آدم می خورد داریم از یک جا رد می شود یک مرتبه پخش می شود به گوش آدم می خورد بدون این که آدم به آن توجه بکند یک موقعی من فلان موسیقی را خودم روشن می کنم سراغش می روم که گوش بدهم این عمداً می شود. حضرت فرمودند خیر روایت در وسائل الشیعه، جلد 17، صفحه 312 است.

 روایت دیگر روایت خیلی مهمی است یعنی مهم تر از این حیثی که عرض کردم از روایت اول مضمون که عرض بکنم توضیح می دهم که اهمیت قصه در چه است؟ شخصی به نام حسن است که از روات است نقل می کند می گوید من وقتی به دستشویی می رفتم با توجه به این که دستشویی قبلاً در خارج از منزل بود (در گوشه ای از حیاط بود) وقتی برای دستشویی رفتن می رفتم از خانه همسایه صدای موسیقی می‌ آمد می گوید من دستشویی رفتن را طول می دادم که به بهانه دستشویی گوش بدهم. هم می دانستم که کار خیلی خوبی نیست هم این که بهانه می کردم من دستشویی هستم صدا هم دارد می آید خودم هم که نزدم و یا سراغش نرفتم لااقل همین صدا را بشنوم.

 بعد می گوید:

«كُنْتُ أُطِيلُ الْقُعُودَ فِي الْمَخْرَجِ لِأَسْمَعَ غِنَاءَ بَعْضِ الْجِيرَانِ»

تا صدا را بشنوم. می گوید:

«فَدَخَلْتُ عَلَى أَبِي عَبْدِ اللَّهِ (علیه السلام)»

یک روزی محضر امام صادق (علیه السلام) وارد شدم حضرت فرمودند.

«فَقَالَ لِي يَا حَسَنُ إِنَّ السَّمْعَ وَ الْبَصَرَ وَ الْفُؤادَ كُلُّ أُولئِكَ كانَ عَنْهُ مَسْؤُلًا»

تفصيل وسائل الشيعة إلى تحصيل مسائل الشريعة؛ شيخ حر عاملى، محمد بن حسن، ناشر: مؤسسة آل البيت عليهم السلام،  محقق/ مصحح: مؤسسة آل البيت عليهم السلام، ج17، ص311

اشاره به یک آیه قرآن کردند که گوش، چشم، زبان، قلب روز قیامت مورد سوال قرار می گیرد. می گویی من با دست خودم از موسیقی استفاده نکردم می گوید گوشت چه؟ گوشم دست خودم نبود می گوید نه باید دست خودت باشد آن جا که طولانی نشستی که بشنوی شما از آن مدار خارج شدی یعنی گوشی که در اختیار خودت بود را در اختیار باطل قرار دادی.

ولذا حضرت فرمودند: از گوش چه شنیدی مورد باز خواست قرار می گیرد. از چشم به چه چیزی نگاه کردی، از قلب به چه چیزی معتقد شدی، همه این ها مورد سوال قرار می گیرد. این روایت وسائل الشیعه، جلد 17، صفحه 311 است.

 روایت دیگری شبیه به است روایت یک مقداری طولانی تر است ظاهراً یک امر مبتلا بِه بوده کسانی که خودشان هم اهل موسیقی نبودند جاهای دیگری این گرفتاری را پیدا می کردند مثلاً برای دستشویی به حیاط می رفتند صدا را می شنیدند دل شان نمی آمد بر گردند می گفتند یک مقداری بیشتر استفاده کنیم.

مسعد ابن زیاد می گوید من نزد امام صادق (علیه السلام) بودم مردی خدمتش عرض کرد پدر و مادرم فدای شما

«بِأَبِي أَنْتَ وَ أُمِّي إِنَّنِي أَدْخُلُ كَنِيفاً لِي وَ لِي جِيرَانٌ عِنْدَهُمْ جَوَارٍ يَتَغَنَّيْنَ وَ يَضْرِبْنَ بِالْعُودِ فَرُبَّمَا أَطَلْتُ الْجُلُوسَ اسْتِمَاعاً مِنِّي لَهُنَّ فَقَالَ لَا تَفْعَلْ فَقَالَ الرَّجُلُ وَ اللَّهِ مَا آتِيهِنَّ إِنَّمَا هُوَ سَمَاعٌ أَسْمَعُهُ بِأُذُنِي فَقَالَ لِلَّهِ أَنْتَ أَ مَا سَمِعْتَ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ يَقُولُ- إِنَّ السَّمْعَ وَ الْبَصَرَ وَ الْفُؤادَ كُلُّ أُولئِكَ كانَ عَنْهُ مَسْؤُلًا فَقَالَ بَلَى وَ اللَّهِ لَكَأَنِّي لَمْ أَسْمَعْ بِهَذِهِ الْآيَةِ مِنْ كِتَابِ اللَّهِ مِنْ أَعْجَمِيٍّ وَ لَا عَرَبِيٍّ لَا جَرَمَ أَنَّنِي لَا أَعُودُ إِنْ شَاءَ اللَّهُ وَ أَنِّي أَسْتَغْفِرُ اللَّهَ فَقَالَ لَهُ قُمْ فَاغْتَسِلْ وَ سَلْ مَا بَدَا لَكَ فَإِنَّكَ كُنْتَ مُقِيماً عَلَى أَمْرٍ عَظِيمٍ مَا كَانَ أَسْوَأَ حَالَكَ لَوْ مِتَّ عَلَى ذَلِكَ احْمَدِ اللَّهَ وَ سَلْهُ التَّوْبَةَ مِنْ كُلِّ مَا يَكْرَهُ فَإِنَّهُ لَا يَكْرَهُ إِلَّا كُلَّ قَبِيحٍ وَ الْقَبِيحَ دَعْهُ لِأَهْلِهِ فَإِنَّ لِكُلٍّ أَهْلًا.»

الكافي (ط - الإسلامية)؛ نویسنده: كلينى، محمد بن يعقوب بن اسحاق، محقق/ مصحح: غفارى على اكبر و آخوندى، محمد، ناشر: دار الكتب الإسلامية ج‏6، ص432، بَابُ الْغِنَاء‏‏، ح10

برای رفع حاجت وارد دستشویی می شوم در همسایگی من اشخاصی هستند که این ها کنیزهای آوازه خوان دارند و آن ها می خوانند و می نوازنند و چه بسیار می شود که من نشستن آن جا را طولانی می کنم که به صورت رایگان از این موسیقی غنائی استفاده کنم. این عمل چطور است؟ از حضرت دارد سوال می کند. حضرت فرمودند این کار را انجام نده می گوید در پاسخ گفتم یابن رسول الله من سراغش نرفتم آن بنده خدا گفت به خدا قسم من هرگز سراغ این مسئله نرفتم و نمی روم بلکه صدایی است که به گوشم می خورد حضرت فرمودند مگر کلام خدا را نشنیدی که فرمود:

(إِنَّ السَّمْعَ وَالْبَصَرَ وَالْفُؤَادَ كُلُّ أُولَئِكَ كَانَ عَنْهُ مَسْئُولًا)

گوش و چشم و دل، همه مسئولند.

سوره اسراء (17): آیه 36

عرض کردم نه به خدا سوگند من این آیه را نشنیده بودم مثل این که، این آیه را از کتاب خدا نشنیده بودم نه از عرب، نه از عجم دیگر از این به بعد ان شاء الله این را تکرار نمی کنم و نسبت به گذشته ام استغفار می کنم. حضرت فرمودند نه کافی نیست و حضرت فرمودند بلند شو برو غسل انجام بده و خود را از این وضعیتی که داری خارج کن چون تو تاکنون در معصیت بزرگی مشغول بوده ای که اگر در این حالت می مردی در بدترین حالات از دنیا رفته بودی. خدا را شکر کن که متوجه شدی و با توبه از این ناپسند خارج شدی اگر تاکنون در معصیتی مشغول بودی و چقدر حال بدی داشتی اگر در این حال می مردی چه خوب شد که در این وضعیت نمردی بعد حضرت فرمودند آری خدای تعالی کراهت ندارد مگر از هر کاری که زشت می باشد و کارهای زشت را برای اهلش واگذار چون هر چیزی در دنیا پیروان خاص خودش را دارد.

یعنی در دنیا پیرو چه هستی؟ در دنیا دنبال چه هستی؟ و ظاهراً بر اساس همان روایتی که در دسته حق و یا باطل قرار می گرفت جمع این دو تا با همدیگر مقدور نیست. یک نکته ای را شما آخر جلسه قبل موقع خداحافظی گفتید نکته مهمی بود ولی می خواهم تکمیلش بکنم. شما گفتید اگر همه اش حواس من به موسیقی و غناء و ... باشد پس کَیْ می خواهم با خدای خودم حرف بزنم و خلوت کنم؟ من می خواهم بگویم یک نکته تکمیلی بالاتر از این که من کَیْ می خواهم برای خودم وقت بگذارم؟ چون من نیاز دارم برای رشد و تعالی فکر بکنم، تأمل بکنم به خودم رسیدگی بکنم، گاهی ما داریم همه اش به دیگران رسیدگی می کنیم. آداب اسلامی است من موهایم را شانه می کنم ظاهر موجهی پیدا می کنم لباس مرتبی می پوشم.

ولی عمده این ها برای دیگران است که دیگران می خواهند من را ببیند آن موقعی که من دارم به حال دل خودم رسیدگی می کنم، من گاهی تأسف می خورم در دوره زمانه ای که الان داریم زندگی می کنیم می بینم در همه لحظه های که آدم ها ظاهر قصه خوش هستند یک اتفاق خوبی دارد برای شان رقم می خورد همه حواس شان این است که سلفی بگیرند در فضای مجازی بگذارند دیگران ببینند.

ببینند الان من شام خوشمزه ای خوردم، ببینند الان من جشن تولد داشتم، این که همه اش دیگران شد؛ یعنی همه لحظه های آن تایمی که اتفاق خوبی دارد برایت می افتد همه اش حواست به این است که دیگرانی که می بینند چه ببینند چقدرش را ببینند؟ چه را نبینند همه اش حواسش به این است اطراف را جمع و جور کنیم در عکس مثلاً آن سطل و فرش و ... پیدا نباشد.

این که واقعاً به حال خودش آدم چقدر دارد رسیدگی می کند؟ برای خودش چقدر دارد وقت و مایه می گذارد؟ عمده وقت های که دارد می گذارد دارد برای دیگران مایه و وقت می گذارد، بخشی از آن خوب و درست است باید باشد و در حال خودمان هم تأثیر دارد، ولی بخشی از آن واقعاً دارد زیادی است.

 این که اگر یک نفر متوجه این قصه نباشد که الان دارم به یک سمتی می روم که امام معصوم دارد به من می گوید اگر در این حالت از دنیا رفته بودی در حالت خیلی بدی از دنیا رفته بودی. اصلاً شاید به این نکته خیلی فکر نکردیم ما می گوییم اگر در این حالت من را آدم ها ببینند مثلاً موهایم شانه نکرده باشد ظاهرم آراسته نباشد بد است این طوری ببینند. اما تا حالا شاید به این فکر نکردیم اگر در این حالت بمیرم چه ویژگی ای دارم؟

مجری:

طرف فکر مرگ را نمی کند.

استاد عباسی:

فکر مرگ را نمی کنیم فکر چطور مردن و در چه شرایطی مردن را نمی کنیم. مثلاً می گویم خدا نیاورد مثلاً اگر کسی زیر پیراهنش، آن لباسی که زیر است و در شرایط عادی پیدا نیست اگر آن لباس به یک شیئ نجسی آلودگی داشته باشد (مثلاً به شراب یا خون) اگر در اداره بین همکارانم بی هوش بشوم و بیفتم (نمیرم) بیایند اولین دکمه من را باز کنند که هوا بخورند بعد ببینند زیر پیراهنی ام چه ویژگی دارد و یک بوی بدی از زیر پرهنی من بیرون بزند چه اتفاقی می افتد؟ اگر بمیرم آدم ها چه می گویند؟

اگر بمیرم ملائکه در رابطه با بدن من چه می گویند؟ امام معصوم این نگرانی اش است می گوید برو خدا را شکر کن زود متوجه شدی اگر یک موقعی در این حالت از دنیا می رفتی چه اتفاقی می افتاد؟ روایت، روایت خیلی عجیبی است ما به این فکر نمی کنیم اگر آن لحظه ای که از دنیا می رویم قرار است که چه بلائی سر ما بیاید؟ یا قرار است که چه اتفاقی بیافتد؟ آدم ها اگر آن موقع باطن ما را بفهمند چه می فهمند؟

 مثل یک نفری که خدای نکرده یک مال حرامی در جیبش باشد یک نوشته بدی در جیبش باشد که در آن نوشته به یکی از نزدیکان خودش توهین کرده یا یک بلائی سر آدم های اطرافش آورده بعد یک اتفاقی بیافتد این نوشته دست آدم ها بیافتد این عکس، این فیلم، این تصویر رو بشود.

بعضی ها زندگی شان با یک عکسی که منتشر شده نابود شده اگر به این فکر می کردند چرا باید این اتفاق بیافتد اگر این عکس منتشر شد این بلا سرش بیاید؟ چرا من باید چنین کاری را انجام بدهم؟ یک بنده خدایی در یک گروه خانوادگی با یک نفری صوتی از یک نفری که نزدیکان خودش است به شدت غیبت کرده بود و مدام بر علیه او حرف زده بود حتی لعنتش هم کرده بود.

اتفاقاً فرزندش با موبایل بازی می کرد این فایل صوتی را در گروه خانوادگی فورواد کرده بود که هم او و هم بقیه فامیل عضو بودند. این بد شانسی گاهی تلنگر خیلی جدی است. الان فکر بکنیم اگر حرفی که من با شما در رابطه با فلانی دارم می زنم اگر آن فلانی بشنود چه اتفاقی خواهد افتاد؟ می توانم به رویش نگاه بکنم بگویم من گفتم خوب کاری کردم اصلاً می توانم با او روابط خانوادگی ام را ادامه بدهم؟

در قصه غناء و موسیقی امام نگران این شخص است می گوید تو که مؤمن هستی همه چیزت درست بوده این را برای اهل خودش بگذار یعنی کأنه یک کسانی غیر مؤمنین باید سراغ این چیزها بروند مؤمنین نباید سراغ این چیزها بروند. ملائکه وقتی می بینند این شخص در این حالت از دنیا می رود کأنه کُد ثبت می شود لحظه از دنیا رفتن کجا؟ تخت بیمارستان، در حال رانندگی، در خانه کجا؟ می گوید یک جایی که ذهنش درگیر این بود که الان این موسیقی را بیشتر بشنوم و کیف کنم این کُد را ملائکه می بینند تعجب می کنند و ناراحت می شوند می گویند به این نمی خورد یعنی این ها با همدیگر جور نیستند. این کُد مال یک آدم های دیگری است که حضرت فرمودند این قصه را برای اهل خودش بگذار، این پیروان خاص خودش را دارد.

نکته خیلی عجیبی است امام صادق (علیه السلام) 1200- 1300 سال قبل کُد دادند هر چیزی یک اهلی دارد مؤمن نباید اهل یک همچنین چیزی باشد این به گوش خوردن و با احتیاط و تلاش کردن برای این که آلوده نشوم و خیلی اهل این چیزها نشوم فرق می کند، برای 4 تا چیز که به گوشم خورد. این یعنی کسی که دنبال این می رود که انواع و اقسام موسیقی را بشناسد، گوش بدهد.

وقتی موبایلش را باز می کند از هر خواننده ای 100 تا تِرَکْ روی موبایلش است می گوید کدام را می خواهی بگذارم؟ کلی این ها را پی گیری می کند.

مجری:

خیلی مهم است که ما نسبت به قضیه توجه داشته اتفاقاً استاد عزیز خیلی زیبا بیان کردند، هفته گذشته هم صحبت شد این که استاد فرمودند فضای مجازی اعتیاد می آورد الان هم دارند یک ارگان های را درست می کنند که طرف بتواند یک مقدار از فضای مجازی فاصله بگیرد (نادرست فاصله بگیرد) و موزیک هم همین طور، بعضی ها در جامعه ما دیده می شوند واقعاً‌ تمام زندگی شان موزیک شده است.

هر دفعه، هر روز، هر هفته بدتر می شوند به هیچ عنوان عقب نشینی نمی کنند بر نمی گردند این ها خیلی مهم است. بعد همین طرف خدای نکرده، خدای نکرده، زبانم لال می گوید من هر وقت دعا می کنم دعای من مستجاب نمی شود بدبختی در زندگی من موج می زند به وفور دیده می شود چرا؟ همین است داریم در این برنامه صحبت می کنیم.

لب کلام این است که انسان باید جایگاه خودش را بشناسد ما انسان هستیم باید انسانیت داشته باشیم. آدم هستیم باید آدمیت داشته باشیم، به همین تنهایی هم نمی توانیم خودمان فکر کنیم که مسیر درست کدام است؟ باید به اهل بیت پیغمبر خدا رجوع کنیم و چقدر هم زیبا برای ما راه درست و راه نا درست را بیان کردند.

 (میان برنامه)

مجری:

 بینندگان عزیز با ادامه برنامه عصر ایمان در خدمت شما هستیم. در شروع برنامه وقتی با استاد صحبت می کردیم استاد فرمودند سیرتی در برنامه گذشته، شما صحبت کردید وقتی ما موزیک زیاد گوش می دهیم یا در غناء و موسیقی غرق می شویم دیگر کَیْ توجه به خدای بزرگ و مهربان داشته باشیم؟ و این که حقیر در برنامه عرض می کنم چقدر خوب است هر انسانی وقتی با خودش خلوت می کند با امام معصوم خودش هم صحبت بکند شبکه ولی عصر و برنامه عصر ایمان است و چقدر خوب است جوان های عزیزی که پای برنامه نشستید بیایید همه ما یک زمانی را اختصاص بدهیم با مولای خودمان، با آقا جان صحبت کنیم درد دل کنیم مشکلات زندگی خودمان را به حضرت آقا بگوییم خوشی های زندگی خودمان را به حضرت آقا بگوییم.

باور کنید نگاه ویژه حضرت امام زمان بر ما هست و زندگی ما را پر برکت می کند و این برکت را در زندگی خودمان خواهیم دید ان شاء الله. من خواهشی که از جوان های عزیز و همه بیننده های عزیز دارم لحظه ای وقت خودمان را بگذاریم و با امام زمان خودمان مناجات کنیم. ادامه برنامه را خدمت شما و خدمت حجت الاسلام والمسلمین استاد گرانقدر جناب آقای دکتر عباسی هستیم

استاد عباسی:

داشتیم دسته سوم را روایات مربوط به غناء را عرض می کردیم و 2 روایت در رابطه با گوش دادن و نهی از نشستن در مجلس غناء و استماع افراد بود یک روایت دیگر از امام رضا (علیه السلام) در این باب فقط عرض می کنیم که حضرت فرمودند:

«اسْتِمَاعُ الْأَوْتَارِ مِنَ الْكَبَائِر»

گوش دادن به صداهای مربوط به موسیقی از گناهان کبیره است.

مستدرك الوسائل و مستنبط المسائل؛ نورى، حسين بن محمد تقى، محقق/ مصحح و ناشر: مؤسسة آل البيت عليهم السلام، 79 بَابُ تَحْرِيمِ اسْتِعْمَالِ الْمَلَاهِي بِجَمِيعِ أَصْنَافِهَا وَ بَيْعِهَا وَ شِرَائِهَا، ج‏13، ص220

این روایت در مستدرک الوسایل، جلد 13، صفحه 220 آمده که البته داریم عرض می کنیم این ها فقط بیان و تحلیل روایات است حکم حرمت و احکام این مطلب مربوط به مراجع است که از جمع روایات مطلق حرام بکنند یا بخشی را با قیودی حلال باشد و بخشی حرام باشد آن استنباطی است که توسط مراجع عظام تقلید انجام می گیرد و مشخص می شود.

دسته چهارم از روایات مربوط به بد بودن خود اصوات غناء است، یعنی اشاره ای به خود اصوات هست به عنوان این که، این ها غناء هستند که نشان می دهد

مجری:

محتوا؟

استاد عباسی:

نه خود صوتی که دارد شنیده می شود محتوای این صوت چه خوب باشد چه بد باشد اگر این آهنگ را و دستگاه های موسیقیایی خاص را آن مقداری که حرام است داشته باشد اشاره مستقیم به صوت شده که این در مقابل آن است که این ها می گویند مجلس غناء یک مجلس خاصی است ربطی به موسیقی ندارد، ربطی به اشعار ندارد ربطی به آن آوازی که خوانده می شود ندارد. شیخ صدوق در المقنع، صفحه 456 از امام صادق نقل کردند که:

«شرّ الأصوات الغناء»

بدترینِ صوت ها، صوتی است که غناء است.

نام كتاب: المقنع( للصدوق)؛ نويسنده: ابن بابويه، محمد بن على‏ (تاريخ وفات مؤلف: 381 ق‏)، محقق / مصحح: ندارد، ناشر: مؤسسة امام مهدى عجل الله تعالى فرجه الشريف‏، قم: 1415 ق

در روایت دیگری در دعائم الإسلام از امام صادق (علیه السلام) آمده که:

«الْغِنَاءُ أَخْبَثُ مَا خَلَقَ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ وَ الْغِنَاءُ أَشَرُّ مَا خَلَقَ اللَّهُ الْغِنَاءُ يُورِثُ الْفَقْرَ وَ النِّفَاق»‏

غناء پلیدترین چیزی است که خدای متعال آفریده...

شاید بگویند چرا خدای متعال آفرید؟ می گوییم باید در نظام عالم خوب و بد وجود داشته باشد و افراد بتوانند انتخاب بکنند این انتخاب افراد است که ارزشمندی را می دهد. این طور نیست بگوییم اگر قرار بود که در عالم همه چیزهای خوب بود و بدی ها وجود نداشت دیگر انتخاب ها ارزشمند نبود.

افرادی که نمی توانند بد را انتخاب بکنند مثل این می ماند که بگوییم احسنت احسنت این شخصی که حدود 10 سال در زندان هست 10 سال است که مواد مخدر استفاده نکرده و ما می توانیم قسم بخوریم این شخص چقدر آدم خوبی است. آدم خوبی است چه است؟ شما این شخص را 10 سال در سلول انفرادی گذاشتی به هیچ کس دسترسی نداشته است.

مجری:

باید در معرضش قرار می دادی!

استاد عباسی:

بله، اگر در معرضش بود در فضای عادی جامعه زندگی می کرد و مواد مخدر استفاده نمی کرد آن موقع این ارزشمند بود، این که کسی در زندان باشد و نتواند مواد تهیه کند نمی شود. می گوید ایشان 10 سال در زندان بود و به هیچ نا محرمی نگاه نکرد. نا محرم نبود که نگاه بکند اگر نا محرم بود ممکن بود نگاه بکند. حضرت فرمودند:

«الْغِنَاءُ أَخْبَثُ مَا خَلَقَ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ وَ الْغِنَاءُ أَشَرُّ مَا خَلَقَ اللَّهُ»

... غناء بدترین و شرترین مخلوقات است.

دعائم الإسلام و ذكر الحلال و الحرام و القضايا و الأحكام؛ ابن حيون، نعمان بن محمد مغربى، محقق / مصحح: فيضى، آصف،‏ ناشر: مؤسسة آل البيت عليهم السلام‏، ج‏2، ص208

در روایت دیگری:

«عَنْ جَابِرِ بْنِ عَبْدِ اللَّهِ عَنِ النَّبِيِّ (صلی الله علیه واله وسلم) قَالَ»

 از جابر ابن عبدالله از پیامبر اکرم (صلی الله علیه واله وسلم) است که فرمود:

«كَانَ إِبْلِيسُ أَوَّلَ مَنْ تَغَنَّى‏»

اولین کسی که شروع به غناء کرد آوازه خوانی نا مشروع را رقم زد ابلیس بود.

تفصيل وسائل الشيعة إلى تحصيل مسائل الشريعة؛ شيخ حر عاملى، محمد بن حسن، ناشر: مؤسسة آل البيت عليهم السلام،  محقق/ مصحح: مؤسسة آل البيت عليهم السلام، ج17، ص310

این روایت در کتاب وسائل الشیعه، جلد 17، صفحه 310 آمده است. این ها نشان می دهد جریان همان که عرض کردیم در صف باطل و صف حق جریان، جریانی نیست که در صف حق بتواند باشد. بله ممکن است بخشی از آن ها در راه حق باشد ولی جریان کلی و عمومی، جریان، جریان باطل است. این هم دسته چهارم از روایات. این حجم از روایات که ما در هر دسته ای دو سه روایت را فقط بیان می کنیم.

دسته پنجم روایات حرمت تعلیم و تعلم غناء است این که به عنوان غناء دارد استفاده می شود آیا استفاده تعلیم و تعلمش هم حرام است اگر غناء باشد یا نه ما می توانیم یاد بگیریم مثلاً در خصوصی خودمان نوازندگی داشته باشیم یا هزینه بکنیم کلاسی برویم و استفاده بکنیم؟ این روایاتی که خدمت تان عرض می کنم نسبت به همین هم اشکال گرفته است.

روایت در کتاب کافی شریف، جلد 5، صفحه 120 است:

«عَنْ إِبْرَاهِيمَ بْنِ أَبِي الْبِلَادِ قَالَ: أَوْصَى إِسْحَاقُ بْنُ عُمَرَ عِنْدَ وَفَاتِهِ بِجَوَارٍ لَهُ مُغَنِّيَاتٍ أَنْ نَبِيعَهُنَّ وَ نَحْمِلَ ثَمَنَهُنَّ إِلَى أَبِي الْحَسَنِ (علیه السلام) قَالَ إِبْرَاهِيمُ فَبِعْتُ الْجَوَارِيَ بِثَلَاثِمِائَةِ أَلْفِ دِرْهَمٍ وَ حَمَلْتُ الثَّمَنَ إِلَيْهِ فَقُلْتُ لَهُ إِنَّ مَوْلًى لَكَ يُقَالُ لَهُ- إِسْحَاقُ بْنُ عُمَرَ قَدْ أَوْصَى عِنْدَ مَوْتِهِ بِبَيْعِ جَوَارٍ لَهُ مُغَنِّيَاتٍ وَ حَمْلِ الثَّمَنِ إِلَيْكَ وَ قَدْ بِعْتُهُنَّ وَ هَذَا الثَّمَنُ ثَلَاثُمِائَةِ أَلْفِ دِرْهَمٍ»

 اسحاق ابن عمر درواقع راوی این روایت است می گوید اسحاق ابن عمر کنیزان خواننده ای داشت نسبت به خود آن شخص. هنگام مرگش وصیت کرد که کنیزها را بفروشند و پولش را به امام کاظم (علیه السلام) برسانند. یعنی این کنیزهای که اهل غنا هستند این ها را بفروشید و پولش را به امام کاظم (علیه السلام) بدهید. ابراهیم نامی هست می گوید من آن ها را به 300 هزار درهم فروختم معلوم بود که خیلی حرفه ای بودند و خیلی گران قیمت بودند. پول را به خدمت امام بردم عرض کردم یکی از دوستان شما به نام اسحاق ابن عمر هنگام وفاتش وصیت کرده که کنیزهای خواننده اش را بفروشم و پول آن را به شما بدهم من آن ها را فروختم این 300 هزار درهم پول فروش آن کنیزان است. حضرت فرمودند من نیازی به این پول ندارم این پول حرام است، من این پول را دریافت نمی کنم.

«فَقَالَ لَا حَاجَةَ لِي فِيهِ إِنَّ هَذَا سُحْتٌ وَ تَعْلِيمَهُنَّ كُفْرٌ وَ الِاسْتِمَاعَ مِنْهُنَّ نِفَاقٌ وَ ثَمَنَهُنَّ سُحْتٌ»

الكافي (ط - الإسلامية)؛ نویسنده: كلينى، محمد بن يعقوب بن اسحاق، محقق/ مصحح: غفارى على اكبر و آخوندى، محمد، ناشر: دار الكتب الإسلامية ج‏5، ص120، بَابُ كَسْبِ الْمُغَنِّيَةِ وَ شِرَائِهَا‏‏، ح7

روایت، روایت خیلی عجیبی است. یعنی خدا کمک بکند نظری به قلب ما شیعیان امیر المؤمنین بکند مراقبت بکنیم اگر کنیزی را که کارش آوازه خوانی نا مشروع بوده فروختند مبلغی به این سنگینی در اختیار امام معصوم قرار دادند حضرت می فرمایند من نیازی به این پول ندارم و این پول، پول باطل است. «سُحْتٌ»‌ است «سُحْتٌ» در عربی با «س» و «ح» «سُحْتٌ» به معنای باطل و حرام است.

بعد حضرت فرمودند: «وَ تَعْلِيمَهُنَّ كُفْرٌ»؛ آموزش دادن به این ها هم کفر است و استماع به خوانندگی این ها هم نفاق است. و پولی هم که بابت این در می آورند باطل است. اصلاً خرید و فروش ادواتی که این ادوات، ادوات مربوطِ خاص به موسیقی های حرام باشد حالا هر کس بر اساس مرجع خودش چه موسیقی را حرام می داند. ادوات مخصوص به نوازندگی این ها هم حرام می شود پولی هم که از این راه در می آورد حرام و باطل می شود.

حضرت می شد پول را بگیرند بگویند او داشت استفاده می کرد حالا کنیزان آواز خوان را فروخته و پولش را آورده امام معصوم حاضر نیست این پول را تصرف بکنند و این پول را بگیرند. این روایت در کتاب کافی مرحوم کلینی از کتب اربعه شیعه، جلد 5، صفحه 120 آمده است.

مجری:

امشب دوست داریم بیننده های عزیز ما چون 1 روز از ولادت آقا گذشته با این میان برنامه برنامه ما تزئین می شود واقعاً خیلی مهم است که ما این شرایط را با جان دل پذیریم باید هم پذیرفت اگر مسلمان هستیم باید با جان دل کلام اهل بیت را بپذیریم تا دل مان بخواهد کلام اهل بیت در تاریخ دین مقدس اسلام به وفور دیده می شود.

 (میان برنامه)

مجری:

بینندگان عزیز با ادامه برنامه عصر ایمان از شبکه حضرت ولی عصر (عج الله تعالی فرجه الشریف) در خدمت شما هستیم مجدداً خدمت همه شما شاد باش عرض می کنم. مهدی جان عالم از آنِ توست غریبانه چرا می گردی؟ آدم خیلی خیلی تحت تأثیر قرار می گیرد که در این دنیا و این عالم حضرت مهدی خلیفه خدا است امام ما در این عالم غریب واقع شده از خدای بزرگ و مهربان عاجزانه درخواست می کنیم و خدا را به این روزهای پایانی ماه شعبان قسم می دهیم که داریم به روزهای ماه زیبای مبارک رمضان نزدیک می شویم، ای خدای بزرگ قسمت می دهم در ظهور امام زمان مان عجله کن ادامه برنامه را خدمت شما و  در خدمت حجت الاسلام والمسلمین دکتر عباسی عزیز هستیم در مورد غناء و موسیقی دارند صحبت می کنند، استاد در خدمت تان هستیم.

استاد عباسی:

در دسته های از روایات ما به یک روایت بسنده نمی کنیم و این نشان می دهد که روایات متعددی در این باب داریم مثلاً بگوییم یک روایت از یک امام معصوم رسیده شما دارید همان روایت را برای ما عَلَمْ می کنید ما در مدل های مختلف روایت داریم و هم در دسته ای باز تعدادی از روایات موجود است بعد از این روایاتی که عرض کردیم از امام کاظم (علیه السلام) که حضرت نپذیرفتند و گفتند این پول باطل و حرام است. روایت دیگری از امام صادق (علیه السلام) عرض می کنیم در کافی مرحوم کلینی در همان صفحه ای که این روایت آمده یعنی دسته ای از روایات پشت سر هم موجود است روایت از راویان متعدد است تا می رسد به:

«... عَنْ سَعِيدِ بْنِ مُحَمَّدٍ الطَّاهِرِيِّ عَنْ أَبِيهِ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ (علیه السلام)»

از امام صادق (علیه السلام)

«قَالَ:سَأَلَهُ رَجُلٌ عَنْ بَيْعِ الْجَوَارِي الْمُغَنِّيَاتِ»

از حضرت نسبت به کنیزهای خواننده سوال شد. این مسئله فراوان بود چون آن زمان فضای مجازی و انتشار صوت و موزیک ها و ... نبود معمولاً به صورت حضوری استفاده می کردند تعدادی زیادی کنیز بودند بعضی ها کنیزهای خریداری می کردند که این کنیزها کارشان این بود و گران قیمت تر از کنیزهای عادی بودند مثلاً کنیزی داشتیم که بیشتر آشپزی انجام می داده این یک قیمتی داشت کنیزی که توانایی خوانندگی داشت و از این ها معمولاً در مراسم های لهو و لعب استفاده می کردند.

یعنی مراسم های برگزار می کردند گعدها و شب نشین ها، به اصطلاح امروزی پارتی های برگزار می کردند که همراه با موسیقی زنده بود که این ها شرکت می کردند و این ها خیلی گران قیمت بودند. یکی از مسائل این بود که این ها مورد خرید و فروش قرار می گرفتند یکی از این ها که خواندنش خیلی خوب در می آمد یا به اصطلاح گُل می کرد آدم ها می پسندیدند به صاحب این کنیز می گفتند این کنیز را به من بفروش و قیمت می گذاشتند گاهی قیمت تا چند صد هزار درهم افزایش پیدا می کرد.

یعنی یک دانه از این کنیزها 100 هزار درهم که پول خیلی زیادی بود بابتش پرداخت می کردند این جا دوباره سوال از همین قصه است که:

«سَأَلَهُ رَجُلٌ عَنْ بَيْعِ الْجَوَارِي الْمُغَنِّيَاتِ فَقَالَ شِرَاؤُهُنَّ وَ بَيْعُهُنَّ حَرَامٌ وَ تَعْلِيمُهُنَّ كُفْرٌ»

خرید و فروش این ها حرام است به عنوان یک مال التجاره خرید و فروش می کردند بعضی ها آموزش هم می دادند بعد حضرت فرمودند تعلیم و آموزش این ها هم کفر است بعضی ها این کنیز را می خریدند یکی دیگر را که وارد بود به این آموزش می داد صدایش خوب بود ولی بلد نبود بخواند یکی دیگر به او مدل های خواندن و دستگاه های مختلف را به او آموزش می داد حضرت فرمودند این آموزش هم اشکال دارد.

«وَ اسْتِمَاعُهُنَّ نِفَاقٌ»

شنیدن و استماع خوانندگی این ها هم اشکال دارد.

الكافي (ط - الإسلامية)؛ نویسنده: كلينى، محمد بن يعقوب بن اسحاق، محقق/ مصحح: غفارى على اكبر و آخوندى، محمد، ناشر: دار الكتب الإسلامية ج‏5، ص120، بَابُ كَسْبِ الْمُغَنِّيَةِ وَ شِرَائِهَا‏‏، ح5

این هم یک روایت از امام صادق (علیه السلام) در کافی مرحوم کلینی، جلد 5، صفحه 120 در این روایت هم اشاره شده بود که تعلیم شان کفر است شنیدن شان نفاق است بعضی از این ها بحث خرید و فروش این ها را اشکال دانستند.

حالا آن موردی که خودش خواننده است و خودش کسب درآمد می کند یعنی می آمد در یک مجلسی حضور پیدا می کند می خواند و پول می گیرد، این موسیقی حرام را انجام می دهد چه نوازندگی و چه خوانندگی است و پول می گیرد. این هم یک دسته از روایات است. یعنی دسته ششم حرمت کسب از غناء (درآمد داشتن از غناء) است. به اصل خرید و فروشش در آن روایت ها اشاره شد که خرید و فروش کنیزهای که این کار را دارند ولی این جا انواع و اقسام کسب ها را بیان می کند.

 در کتاب کمال الدین شیخ صدوق، جلد 2، صفحه 483 اسحاق ابن یعقوب توقیعی از امام زمان روایت می کند الان در ایام ولادت امام عصر (ارواحنا له الفداء) هستیم بینندگان عزیزمان فردای ولادت برنامه را ملاحظه می کنند.

در توقیعاتی که از ناحیه حضرت امام زمان آمده بود توسط محمد ابن عثمان عمری که از نواب خاص امام زمان در دوران غیبت صغریٰ است، چنین آمده است اما آن چه برای ما ارسال نمودی نمی پذیرم زیرا ما فقط چیزی را قبول می کنیم (پولی را محضر حضرت از جانب برخی از شیعیان فرستاده بودند) حضرت فرمودند جواب سوالات را دادم اما نسبت به آن پولی که فرستادی ما آن را قبول نمی کنیم به شما بر می گردانیم، چرا علت چیست؟ می فرماید چیزی را قبول می کنیم که پاک و پاکیزه باشد، و پول کنیز خواننده حرام است.

«وَ ثَمَنُ الْمُغَنِّيَةِ حَرَام‏»

كمال الدين و تمام النعمة، ابن بابويه، محمد بن على‏، محقق / مصحح: غفارى، على اكبر، ج‏2، ص 483

لذا استفاده نمی کنیم، این ممنوعیت استفاده از این کسب می شود. این را دیگر آقایان نمی توانند بگویند که مقصود از این یک صحبت های خاصی است، این صریح روایت حضرت است، این که می گویند دین را باید از دین شناس گرفت، از شخصی گرفت که عمری روایات را دیده، نه اینکه رفته باشد یک روایت پیدا کرده باشد و بعد با همان روایت بیاید نظر بدهد و بیان دین بکند، بلکه باید همه روایات را دیده باشد، حضرت می فرمودند که چنین پولی حرام است و استفاده نمی کنیم.

 باز در کتاب قرب الإسناد، صفحه 305 جناب آقای مرحوم حمیری روایتی را آورده و ذکر کرده می گوید:

«قُلْتُ لِأَبِي الْحَسَنِ الْأَوَّلِ عَلَيْهِ السَّلَامُ»

در روایات ابالحسن اول، امام کاظم (علیه السلام) است عرض کردم:

«جُعِلْتُ فِدَاكَ، إِنَّ رَجُلًا مِنْ مَوَالِيكَ عِنْدَهُ جَوَارٍ مُغَنِّيَاتٌ قِيمَتُهُنَّ أَرْبَعَةَ عَشَرَ أَلْفَ دِينَارٍ»

گفتم که فدای شما بشوم یکی از شیعیان شما از کنیز های خواننده ای دارد که هر کدامشان 14000 دینار ارزش دارند، خیلی گران قیمت است.

«وَ قَدْ جَعَلَ لَكَ ثُلُثَهَا»

و یک سومش را وقف شما کرده است.

«فَقَالَ: لَا حَاجَةَ لِي فِيهَا»

امام کاظم (علیه السلام) فرمودند ما حاجتی به این پول نداریم.

بعد حضرت فرمودند:

«إِنَّ ثَمَنَ الْكَلْبِ وَ الْمُغَنِّيَةِ سُحْتٌ»

پول خرید و فروش سگ، و کنیز هایی که خواننده هستند باطل و حرام است.

قرب الإسناد (ط - الحديثة)؛ حميرى، عبد الله بن جعفر، محقق / مصحح: مؤسسة آل البيت عليهم السلام‏، ناشر: مؤسسة آل البيت عليهم السلام ص305

یک نکته ای را عرض بکنم در رابطه با چیزی که این هفته ها و این ایام بسیار رواج پیدا کرده است، که درمورد سگ است. خرید و فروش سگ ها بر اساس روایات معصومین که در فتاوا منعکس شده است، خود خرید و فروشش اشکال دارد. امکان خرید و فروش هر سگی را ما نداریم، اینگونه نیست که بگوییم من پولدار هستم و دوست دارم که بروم یک سگی را بخرم و در خانه نگهداری کنم.

اصلا نوع مواجهه ما با سگ ها و حیوانات باید برگرفته باشد از آنچه که خدا به ما دستور داده است. الان یک معضلی که حتی در شهر های ایران ایجاد شده است، این دلسوزی که برای سگ ها انجام می دهند و برای سگ های ولگرد داخل بیابان را شروع می کنند به غذا دادن یا برای آنها لانه درست می کنند، یک پدیده ای ایجاد شده است که باعث برهم خوردن توازن شده است، چرا که این سگ های ولگرد باید بر اساس آنچه که در طبیعت از غذا موجود است زنده بمانند، و تکثیر نسل داشته باشند، این ها گاو و گوسفند نیستند که برای اینکه مردم به عنوان غذا استفاده می کنند رشد و تکثیرشان مفید باشد.

 لذا یک معضلی که ایجاد شده، این است که این ها در طبیعت خیلی زیاد شده اند، قدرت پیدا کرده اند، و یک مقداری که برف بیاید یا گرسنگی برشان فشار بیاورد، به حاشیه شهر ها می آیند، و در محلات حاشیه ای به بچه های مردم حمله می کنند، چند مورد گزارش همین اخیرا از حمله سگ ها به حمله بچه ها و حمله به خانم ها، و به اشخاصی توان دفاع از خودشان را نداشته داریم. چرا؟ به این دلیل که نحوه تعامل ما با سگ اشتباه است.

یک مدل سگ امکان خرید و فروش و نگهداری و صحت نگهداریش هست که آن هم سگ نگهبان، برای مکانی که باید نگهبان باشد و سگ شکاری برای جایی که شکار جزء از زندگی آن ها و جزء از غذای آن ها است. یعنی اینگونه نیست که ما برویم یک مبلغ چند ده ملیونی پول بدهیم و یک سگی را با یک مشخصات خاص زیبایی خریداری بکنیم؛ لذا حضرت در این روایت فرمودند: «ثَمَنَ الْكَلْبِ»؛ منظور همین سگ ها است که برای نگهداری ویژگی مشروع ندارد، ویژگی مشروع برای آن شخصی است که خانه اش در جایی است که اگر سگ نداشته باشد به اموال یا به جان آن ها آسیب وارد می شود، لذا باید سگ نگهبان داشته باشد. یا برای شکار نیازی به سگی دارد که نیاز برای آن اشخاص است که شکار جزئی از زندگی شان است، و برای به دست آوردن غذا باید شکار کنند، نه شکار الکی و بدون نیاز و بدون احتیاج، لذا حضرت فرمودند: «ثَمَنَ الْكَلْبِ وَ الْمُغَنِّيَةِ سُحْتٌ» ما این را نمی گیریم، چرا که این پول اشکال دارد؛ یعنی کسب درآمد از مسأله غنا اشکال دارد، این هم یک روایت که عرض کردیم در قرب الإسناد، صفحه 305 آمده است.

روایت دیگر را نصر بن قابوس نقل می کند و می گوید:

«سَمِعْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ (علیه السلام)»

این روایت بسیار روایت محکمی است، نمی توانم بگویم روایت تند، چراکه ما روایت تند نداریم، همه روایات ائمه معصومین (علیهم السلام) بر مدار اعتدالی است که خداوند متعال فرموده است، چه آنجایی که یک چیزی را حلال می کنند، و چه آنجایی که یک چیزی را حرام می کنند، تند از این جهت می گویم که ادبیاتش با ادبیاتی که ما در ذهنمان هست شاید یک مقداری متفاوت باشد.

 حضرت فرمودند:

«الْمُغَنِّيَةُ مَلْعُونَةٌ»

مورد لعن و غضب الهی است.

 چه کسی؟ کسی که آوزه خوانی نامشروع دارد.

«مَلْعُونٌ مَنْ أَكَلَ كَسْبَهَا»

الكافي (ط - الإسلامية)؛ نویسنده: كلينى، محمد بن يعقوب بن اسحاق، محقق/ مصحح: غفارى على اكبر و آخوندى، محمد، ناشر: دار الكتب الإسلامية ج‏5، ص120، بَابُ كَسْبِ الْمُغَنِّيَةِ وَ شِرَائِهَا‏‏، ح6

ملعون است؛ یعنی دور از رحمت خدا است، مورد غضب خدا است کسی که از درآمد آوازه خوانی آن بخورد و بخواهد استفاده بکند. این روایت دیگری است که در کتاب کافی شریف جلد 5 صفحه 120 آمده است.

باز مانند و عین این روایت با همین سند در کتاب خصال شیخ صدوق جلد 1 صفحه 297 آمده است. اگر واقعا کلام امام معصوم نبود جرأت نمی کردم بیان کنم. کلام امام معصوم است حضرت فرمودند ملعون است، ملعون است یعنی دور از رحمت خدا است هم کسی که این را کار برای خودش قرار بدهد و هم کسی که از این کسب و در آمد برای زندگیش استفاده کند.

روایت زیبای دیگر در کتاب کافی شریف از امام رضا (علیه السلام) آمده است. حضرت فرمودند برای دیدن داود ابن عیسی ابن علی خارج شدم در بئر میمون که یک منطقه ای بود.

«فَرَأَيْتُ امْرَأَةً عَجُوزاً وَ مَعَهَا جَارِيَتَانِ»

 در آن جا یک پیره زنی را دیدم این پیره زن چه ویژگی دارد؟ این پیره زن دو تا کنیز با خودش داشت و لباس های من خشن بود.

 «وَ عَلَيَّ ثَوْبَانِ غَلِيظَانِ»

من لباس خشین و زمختی پوشیده بودم.

 «فَقُلْتُ يَا عَجُوزُ أَ تُبَاعُ هَاتَان الْجَارِيَتَانِ‏»

گفتم آیا این دو تا کنیز را می فروشی؟

«فَقَالَتْ نَعَمْ»

گفت بله.

 «وَ لَكِنْ لَا يَشْتَرِيهِمَا مِثْلُكَ»

ولکن مثل شمایی آن دو تا را نمی خرد!

خیلی جالب است، ببینید تناسب وجود دارد یا ندارد یک دیندار این کار را انجام می دهد، یک متدین این کار را انجام می دهد یا نمی دهد. اقا اگر خوب است و کار خوبی است حتی آدم های که اهل این کار هستند می گویند برو به کار شما نمی آید.

یعنی چطور آن های که یک مجلس خاصی این طوری دارند اگر یک روحانی و یک معمم بخواهد برود در این مجلس بشیند تعجب می کنند می گوید اقا شما به درد این مجلس نمی خورید یعنی علی القاعده نباید این جا باشید. حضرت می خواستند آن ها را بخرند گفت بله می فروشم ولی مثل شما این دو تا را نمی خرد.

«قُلْتُ وَ لِمَ»

گفتم چرا؟

 «قَالَتْ لِأَنَّ إِحْدَاهُمَا مُغَنِّيَةٌ وَ الْأُخْرَى زَامِرَةٌ»

الكافي (ط - الإسلامية)؛ نویسنده: كلينى، محمد بن يعقوب بن اسحاق، محقق/ مصحح: غفارى على اكبر و آخوندى، محمد، ناشر: دار الكتب الإسلامية ج‏6، ص478 و 479 بَابُ النَّوَادِر‏‏، ح4

به خاطر این که این ها یک تیمی موسیقیای خاص هستند یک شان نوازنده است و یکی شان هم خواننده است. هرجا می روند این یکی می نوازد و آن یکی می خواند. لذا این ها برای خریدن مناسب شما نیست. امام رضا بیان نکردند که این ها چه کسانی هستند؟ همین که فرمودند می فروشی، آن شخص این گونه گفت.

لذا این روایات در دسته ششم روایاتی است که حرمت کسب از غنا را که روایاتش یکی دو تا هم نیست، جایی هم این روایات قایم و پنهان نشده است در مجامع روایی شیعه موجود است وقتی که هم قرار می شود یک مرجع تقلید فتوا بدهد می رود همین روایات را نگاه می کند، مطالعه و بررسی می کند بعد تطبیق می دهد که تا فتوا می دهد. حالا هرکدام به نوع برداشتی که از آن دارند ممکن است تفاوتی در برداشت باشد ولی منبع مراجعه به روایات، روایاتی است که من در این برنامه خدمت تان عرض کردم.

مجری:

بله صحبت در مورد غنا و موسیقی است استاد می فرماید که خیلی راحت می توانیم به احادیث اهل بیت پیامبر بزرگ اسلام دسترسی داشته باشیم. ممکن است طرف بیاید بگوید اصلا چیزهای را که شما می گوید من قبول ندارم، به صراحت استناد مستند و همه شان است. و این کلام، کلام اهل بیت است و کلام اهل بیت هم کلام خود خدا است. ما نباید خودمان را گول بزنیم یک چیزهایی را باید قبول کنیم واقعیت را باید قبول کنیم با جان و دل باید بپذیریم.

بارها و بارها در برنامه مان عرض می کنیم مسلمان و مرید اهل بیت هستیم از امام رضا (علیه السلام) استاد حدیث خواندند. وقتی که با جان و دل قبول می کنیم مشهد می رویم امام رضا (علیه السلام) را زیارت می کنیم بایستی گوش به فرمان حضرت رضا (علیه السلام) باشیم. استاد عزیز از کلام اهل بیت (علیهم السلام) می فرمایند بایستی گوش بدهیم و با جان و دل بپذیریم، حالا طرف اگر به فرض مثال می خواهد نپذیرد خودش می داند و خدای خودش. میان برنامه کوتاهی را باهم ببینیم و برگردیم.

(میان برنامه)

مجری:

بینندگان عزیز با ادامه عصر ایمان از شبکه جهانی حضرت ولی عصر (عج الله تعالی فرجه الشریف) در خدمت شما هستیم یک بار دیگر ولادت با سعادت حضرت امام دوازدهم حضرت مهدی (عج الله تعالی فرجه الشریف) را شاد باش و تبریک عرض می کنیم. از این که با ما همراه هستید بسیار متشکرم و شب همه شما بینندگان عزیز بخیر باشد.

ادامه برنامه را خدمت شما و خدمت حجت الاسلام والمسلمین جناب اقای دکتر عباسی عزیز هستیم با صحبت های شیرین شان و روایت ها و احادیث های بسیار زیبایشان تا ما را در مورد غناء و موسیقی به فیض برسانند. استاد عزیز در خدمت شما هستیم.

استاد عباسی:

شش دسته از روایات مربوط به غناء و موسیقی را عرض کردیم. دسته ای هفتم از روایات که بسیار درواقع هشدار جدی در رابطه با غناء و موسیقی است این است که یک جورهای تعارف هم نمی توانیم داشته باشیم بگوییم حالا اگر غناء و موسیقی یعنی نحوه و لحن اشتباهی در قرآن خواندن آمد بگوییم قرآن است شما سخت نگیرید آن های که می آیند تعبیر می کنند می گویند این مربوط به یک مجلسی با یک ویژگی خاص و حرف های خاص است اصلا حرف و محتوا خوب، اگر لحن، لحن ناشایست باشد حتی در قرآن که بالاتر از قرآن در خوبی کلام و در محتوای خوب ما کلام نداریم آن هم مورد اشکال و مورد اعتراض است.

در دسته ای هفتم نهی از غنا را در قرآن خواندن بیان می کند روایت از وجود نازنین امام صادق (علیه السلام) در کتاب کافی شریف جلد 2 صفحه 614 است. حضرت این روایت را از جدشان آقا رسول الله (صلی الله علیه واله وسلم) نقل کردند.

چون روایات را گاهی اقا امام صادق (علیه السلام) خودشان روایت را بیان می کند و مطلبی را بیان می فرماید گاهی اوقات هم از ائمه دیگر نقل می کنند یکی از جاهای که نقل روایت و بیان روایت شان خیلی مهم است زمانی است که از جدشان رسول الله بیان می کنند، یعنی یک جورهای محکم تر شدن و قطعی تر شدن آن است.

حالا خودشان هم بیان بفرمایند و هر مطلبی را بفرمایند امام معصوم است روی سرما جا دارد و باید بپذیریم ولی آن اهمیت را می رساند چطور آقا امام رضا (علیه السلام) در نیشابور وقتی می خواهند برای آن جمعیتی که منتظر هستند تا حضرت به عنوان سلاله ای پیامبر مطلبی بیان بکنند روایتی را بفرمایند این طوری سلسله سند بیان می فرمایند:

«قَالَ حَدَّثَنِي أَبِي مُوسَى بْنُ جَعْفَرٍ قَالَ حَدَّثَنِي أَبِي جَعْفَرُ بْنُ مُحَمَّدٍ قَالَ حَدَّثَنِي أَبِي مُحَمَّدُ بْنُ عَلِيٍّ قَالَ حَدَّثَنِي أَبِي عَلِيُّ بْنُ الْحُسَيْنِ قَالَ حَدَّثَنِي أَبِي الْحُسَيْنُ بْنُ عَلِيٍّ قَالَ‏ حَدَّثَنِي أَبِي عَلِيُّ بْنُ أَبِي طَالِبٍ (علیهم السلام) قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ (صلی الله علیه واله وسلم) يَقُولُ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ»

شروع می کنند روایت را از پدرشان اقا موسی ابن جعفر از جدشان امام صادق و از جدشان امام باقر و امام زین العابدین تا امیر المؤمنین و پیغمبر و بعد بالاتر از آن از الله عز وجل:

«لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ حِصْنِي- فَمَنْ دَخَلَ حِصْنِي أَمِنَ مِنْ عَذَابِي».

نام كتاب: صحيفة الإمام الرضا عليه السلام‏؛ نويسنده: على بن موسى، امام هشتم عليه السلام‏ (تاريخ وفات مؤلف: 203 ق‏)، محقق / مصحح: نجف، محمد مهدى‏، ناشر: كنگره جهانى امام رضا عليه السلام‏، مشهد: 1406 ق، ص40

عيون أخبار الرضا (عليه السلام)؛ نویسنده: ابن بابويه، محمد بن على، مصحح: لا جوردی، مهدی، ناشر: نشر جهان، ج2، ص135

در آن جا سلسله سند را تا خدای متعال بیان می کنند و آقا رسول الله هم جزء از این مطلب هستند این جا از آقا رسول الله (صلی الله علیه واله وسلم) بیان کردند روایت را فرمودند:

«اقْرَءُوا الْقُرْآنَ بِأَلْحَانِ الْعَرَبِ وَ أَصْوَاتِهَا»

قرآن را با لحن عربی بخوانید، صحیح بخوانید.

 «وَ إِيَّاكُمْ وَ لُحُونَ أَهْلِ الْفِسْقِ وَ أَهْلِ الْكَبَائِرِ»

از مدل خواندن اهل فسق و اهل کبائر اجتناب و پرهیز کنید.

یعنی اگر از مدل ها و سبک های که مربوط به اهل فسق هست استفاده کنید شما حق قرآن را رعایت نکردید. من این را عرض می کنم مجالس مذهبی ما مراقبت بکنند آقایان مداح ما مراقبت بکنند اگر خدای ناکرده از سبکی استفاده کنند که آن سبک مورد رضایت اهل بیت (علیهم السلام) نباشد خیلی خطرناک است.

این روایتی است که امام معصوم ما را از آن بر حذر می دارند که از سبک و لحن های که مخصوص آن ها است کسی می خواند یاد آن ها می افتد، توجه به آن ها می کند کسی گوش می دهد احساسی پیدا می کند مانند احساسی که با گوش دادن آن الحان است از این بپرهیزید.

«وَ إِيَّاكُمْ وَ لُحُونَ أَهْلِ الْفِسْقِ وَ أَهْلِ الْكَبَائِرِ»

بعد حضرت یک پیشگویی نسبت به آن آینده کردند فرمودند:

 «فَإِنَّهُ سَيَجِي‏ءُ مِنْ بَعْدِي أَقْوَامٌ يُرَجِّعُونَ الْقُرْآنَ تَرْجِيعَ الْغِنَاءِ وَ النَّوْحِ وَ الرَّهْبَانِيَّةِ»

در آینده یک طوری قرآن می خوانند مانند غناء لهوی می شود. مانند مدل نامشروعی از خواندن می شود، شبیه آن ها که آن ها همانند ترجیع در غنا مانند نوحه گری و رهبانیت و این ها می شود می گوید این قرائت و کسانی که این طور می خوانند

«لَا يَجُوزُ تَرَاقِيَهُمْ»

می گوید این طور قرائت از سینه این ها بالاتر نمی رود، صدای این ها از این جا بالاتر نمی رود، نه این که صدا بالاتر نرود داد که می زنند صد متر آن طرف تر هم ممکن است برود مقصود این است که ارتباط با آسمان قطع و قیچی شده است، یعنی دیگر کلام این ها کلام آسمانی نیست آن قرائت قرآن اثر گذار نیست. قرآن قشنگ است ولی اثر گذار نیست. ظاهرش خیلی زیبا است ولی اثر معنوی برای آدم ها نمی گذارد. چرا؟ چون شبیه به آن خواندن های شده که به اصطلاح غنا به حساب می آید.

«لَا يَجُوزُ تَرَاقِيَهُمْ قُلُوبُهُمْ مَقْلُوبَةٌ»

دل های آن ها وارونه است.

«وَ قُلُوبُ مَنْ يُعْجِبُهُ شَأْنُهُمْ.»

می گوید دل های کسانی که از خواندن این ها خوش شان می آید این ها وارونه شده است.

الكافي (ط - الإسلامية)؛ نویسنده: كلينى، محمد بن يعقوب بن اسحاق، محقق/ مصحح: غفارى على اكبر و آخوندى، محمد، ناشر: دار الكتب الإسلامية ج‏2، ص614، بَابُ تَرْتِيلِ الْقُرْآنِ بِالصَّوْتِ الْحَسَن‏‏‏، ح3

یعنی مثل ظرف وارونه می ماند، اگر ظرفی به صورت عادی و طبیعی قرار بگیرد، شما وقتی که داخل این ظرف آب می ریزید آب در داخل آن می ماند حالا شما این ظرف و یا این لیوان را پشت و رو بگیر ده تا پارچ روی این لیوان بریزی همه اش روی زمین می ریزد لیوان پشت و رو است آب داخلش جا نمی گیرد، آب داخلش باقی نمی ماند می ریزد.

الان شما ده ساعت قرآن برای یک نفر بخوان و این مدلی بخوان، مثل این می ماند که لیوان را شما پشت و رو گذاشتید هرچه شما می ریزید پر نمی شود. اصلا چیزی در دل این باقی نمی ماند. هم این کسی که دارد می خواند این خواندنش باعث رشدش نمی شود چون دارد با لحن اشتباه می خواند با لحن حرام دارد می خواند و هم آن کسی که می شنود تأثیر عملی مثبت نمی گذارد.

بعد می گوید من نیم ساعت فلان صوت را گوش کردم، صوت قرآن را گوش کردم هیچ حسی ندارم و تغییری در من ایجاد نشد. به خاطر این است که احتمال دارد که این مشکل وجود داشته است. مشکلات دیگری هم است نگوییم هرکس حسی پیدا نکرد یعنی این که آن خواندن مشکل داشته است ولی اگر این خواندن مشکل داشته باشد این عارضه را دارد که حضرت فرمودند این ها قلوب شان بر عکس قرار داده شده یعنی در آن معنویت قرآن باقی نمی ماند و معنویتی پیدا نمی کند یعنی مسیر، مسیر اشتباه است که موجب معنویت نمی شود.

در روایت دیگر دارد که آقا رسول الله فرمودند روایت در کتاب تفسیر قمی جلد 2 صفحه 304 است:

«إِنَّ مِنْ أَشْرَاطِ الْقِيَامَةِ إِضَاعَةَ الصَّلَوَاتِ»

از نشانه های قیامت این است که مردم نماز را ضایع می کنند.

من این جا عرض کنم ضایع کردن نماز ویژگی های مختلف دارد. در وقت خودش نخواندن، بد موقع خواندن آخر وقت خواندن، تند خواندن یک جورهای که گاهی اوقات اصل نماز مورد خدشه قرار می گیرد. من گاهی اوقات حیفم می آید می بینم یک عزیزی یک جوانی در مسجد آمده نماز می خواند ولی آن قدر سرعت این نماز بالا است که رکوع و سجودش شرعا اشکال دارد. یک موقع اشکال ندارد می گوییم درست دارد ذکرها را می گوید می گوییم باشد حالا یک مقداری تند می خواند که تند خواندن سرعت بالا در نماز و این ها اصلش یک مقدار بی احترامی است مثل این می ماند که ما کلی زده باشیم از یک آدم خیلی مهمی وقت گرفته باشیم تا مشکلات مان را به او بگوییم و با او حرف بزنیم بعد آن جا که می رویم او باید عجله داشته باشد من کار دارم می خواهم بروم آن شخص نشسته با حوصله حرف ما را گوش می دهد من بی حوصلگی می کنم و می خواهم بدوم بیرون بروم این قدر تند تند حرف می زنم که خودم هم متوجه نمی شوم!

اون شخص می گوید تو کار داشتی تو این قدر منتظر بودی که به شما وقت بدهم حالا وقت دادم حرفایت را آرام و صحیح بزن. یعنی گاهی اوقات آدم دلش می سوزد تو که زحمت کشیدی رفتی وضو گرفتی از کارت زدی در مسجد آمدی که نماز بخوانی، حالا این نماز را درست و با آرامش بخوان، تفاوت این ها دو دقیقه نمی شود؛ اما این قدر سریع می خواند که حضرت فرمودند: «إِنَّ مِنْ أَشْرَاطِ الْقِيَامَةِ إِضَاعَةَ الصَّلَوَاتِ»؛ از نشانه های آخر الزمان این است که مردم نماز را ضایع می کنند. روایت طولانی است اگر نکته ای است که من همه را عرض کنم.

مجری:

استاد عزیز جدا دست روی موضوعی گذاشتند که خیلی از عزیزان ما هستند که بی توجه هستند و از آن رد می شوند، حقیر دوست دارم نسبت به این قضیه بعضی مواقع صحبت بکنم که بینندگان عزیز ما گوش بدهند این که خیلی مواقع دیده شده که مردم نسبت به نماز خیلی خیلی بی تفاوت هستند و از ان رد می شوند، بارها من در اطرافیان خودم و در بین دوستان خودم دیدم که متأسفانه این طوری هستند می گویم بابا شما که آمدید نماز بخوانید به خاطر خدا به آن ارزش قائل بشوید و در محضر خدا هستید، در مقابل خدا هستید و این که ما عبد هستیم باید عابد باشیم برای خدا عبد باشیم طرف تند تند می خواند اصلا سجده و رکوعش معلوم و مشخص نیست.

طوری می خواند که دو تا سجده اش یکی است آخر این چه کاری است یا آدم نماز نخواند یا این که می خواند درست نماز بخواند، این خیلی مهم است که آدم در محضر خدا باشد بنده خدا باشد و خدای ناکرده اتفاقاتی که در زندگی آدم پیش می آید زمین و زمان را بهم دیگر می دوزد چرا این شکلی نمی شود ولی نماز خواندنش را که آدم نگاه می کند خودش متحیر می ماند. این ها درست نیست خواهشی که از همه دارم از همه جوان ها، جوان های عزیز لطف کنند نماز را شمرده شمرده بخوانند.

به خدا قسم نماز را شمرده شمرده خواندن خیلی زیبا است. چون مورد رضایت پروردگار بزرگ ان شاء الله واقع قرار بگیرد.

(میان برنامه)

مجری:

بینندگان عزیز یک بار دیگر میلاد حضرت اقا امام زمان (عج الله تعالی فرجه الشریف) را خدمت همه شما شاد باش عرض می کنم، از این که در ایام ولادت با سعادت حضرت امام امام مهدی (عج الله تعالی فرجه الشریف) برنامه خودتان برنامه عصر ایمان را ملاحظه می کنید خیلی خوشحال هستیم. از این که با ما هستید بسیار تشکر می کنم حدودا نزدیک یک ساعت و بیست دقیقه خدمت شما و در محضر شما عزیزان با حضور استاد گرانقدر جناب اقای دکتر عباسی هستیم و در مورد غنا و موسیقی صحبت می کنیم.

اجازه بفرمایید چند دقیقه دیگر هم خدمت استاد عزیز باشیم تا یک نتیجه گیری درست داشته باشیم و بعد شما بینندگان عزیز و خودم را به خدای خوب و مهربان بسپارم. استاد عزیز در خدمت تان هستیم.

استاد عباسی:

بحثی مان در روایتی از رسول گرامی اسلام بود فرمودند از نشانه های قیامت این است البته ویژگی های زیادی فرمودند یک مورد آن این بود که مردم نماز را ضایع می کنند در آن زمان کنیزان خواننده و آلات لهو ظاهر می شود.

«وَ عِنْدَهَا تَظْهَرُ الْقَيْنَاتُ وَ الْمَعَازِفُ»

مردم آن زمان کسانی هستند که قرآن را برای غیر خدا می آموزند، افرادی هستند که این گونه هستند و آن را به لحن مزمار، نی و شیپور و این ها می خوانند یعنی با لحنی غیر از لحن اصیل آن می خوانند با آواز می خوانند با ادوات موسیقی می خوانند، مردمی هستند که برای غیر خدا در دین تحقیق می کنند، سراغ دین می روند ولی برای غیر خدا می روند، برای مقاصد بد می روند برای این می روند که حتی احیانا حتی شبهه ای در دین ایجاد بکنند دین را دارد می خواند ولی می خواهد برداشت دیگری داشته باشد.

بعد حضرت فرمودند فرزندان نامشروع در آن زمان (العیاذ بالله) زیاد می شوند، از ویژگی های آن زمان است که قرآن را با غنا می خوانند و فرمودند یکی از ویژگی ها این است که:

«وَ يَسْتَحْسِنُونَ الْكُوبَةَ وَ الْمَعَازِف‏»

تفسير القمي؛ قمى، على بن ابراهيم، محقق/ مصحح: : موسوى جزائرى، طيّب‏، ناشر: دار الكتاب، ج2، ص304

می گویند ادوات موسیقی را خیلی دوست دارند می گویند خیلی خوب است نیکو می شمارند. می گویند خوب است و مشکل خاصی ندارد. این از ویژگی های است که می شمارد. بعد به عنوان این که آن ها چه ویژگی دارند این که در ملکوت آسمان ها این ها را خیلی افراد بدی می شمارند و می بینند این ها از مسیر الهی فاصله پیدا کردند این هم یک روایت دیگر بود.

دسته ای دیگر از روایات، روایاتی است که بحث لهوی بودن غنا را مطرح می کند و این که مایه ای غفلت از یاد خدای متعال می شود در آن آمده است. روایت در کتاب خصال شیخ صدوق از امام صادق (علیه السلام) آمده است، اعمش نقل کرده کبائر همگی حرام هستند.

«وَ الْكَبَائِرُ مُحَرَّمَةٌ»

بعد آورده که عبارت از جنگ با اولیاء‌ خدا از آن موارد است و لهویاتی که انسان را از یاد خدا باز می دارند این ها همگی جزء کبائر هستند.

«وَ الْمَلَاهِي الَّتِي تَصُدُّ عَنْ ذِكْرِ اللَّهِ تَبَارَكَ وَ تَعَالَى مَكْرُوهَةٌ كَالْغِنَاءِ وَ ضَرْبِ الْأَوْتَارِ وَ الْإِصْرَارُ عَلَى صَغَائِرِ الذُّنُوب»

الخصال؛ ابن بابويه، محمد بن على، محقق/ مصحح: غفارى، على اكبر، ناشر: جامعه مدرسين، ج2، ص603

‏غناء و موسیقی و ادوات موسیقی این ها غالبا انسان را از یاد خدا باز می دارند. نکته ای که در رابطه با هدف خلقت است که هدف خلقت آن آمادگی، آن تعالی آن رشد پیدا کردن است که ما درواقع آخرت باید منفعت ان را ببریم و نفع آن به ما برسد آن تبدیل بشود به این که همین دنیا اصل است همین دنیا را خوش باش بزن، خوش باش به اصطلاح بزن بخوان که این دنیا اصل است.

یعنی اساسا از آن هدف اصلی خلقت فاصله گرفتن و دور افتادن اتفاق می افتد این روایت را که عرض کردیم در کتاب خصال شیخ صدوق جلد 2 صفحه 603 است. حالا موارد دیگر و نکات دیگری هم ما در باب موسیقی داریم که ان شاء الله در جلسات آینده محضرتان تقدیم می کنیم.

مجری:

استاد خسته نباشید.

استاد عباسی:

سلامت باشید.

مجری:

یکبار دیگر خدمت شما ولادت امام مهدی (عج الله تعالی فرجه الشریف) را خدمت تبریک می گویم.

استاد عباسی:

بر همه شیعیان امیر المؤمنین (علیه السلام) مبارک باشد و همه مظلومان عالم، ظلم دیدگان و همه کسانی که یک روزنه ای امیدی برای این عالم قائل هستند که در زیارت حضرت فرمودند:

«السَّلَامُ عَلَى الْمَهْدِيِّ الَّذِي وَعَدَ اللَّهُ بِهِ الْأُمَم‏»

المصباح للكفعمي (جنة الأمان الواقية و جنة الإيمان الباقية)؛ كفعمى، ابراهيم بن على عاملى، محقق/ مصحح: ندارد: ناشر: دار الرضي (زاهدي) ص498

همه امت ها از گذشته تاریخ به آن ها وعده داده شده و الان هم حقیقتا کسانی در عالم هستند که منتظر هستند با این که حضرت را نمی شناسند و نام حضرت را نمی دانند ولی در گوشه ای دل شان یک روزنه ای امیدی هست که کسی بیاید این عالم را سر و سامان دهد و آن نظم حقیقی و واقعی و آن عدالت واقعی را در دنیا بر قرار کند که مردم تشنه ای آن عدالت هستند.

مجری:

استاد سپاسگزارم خسته نباشید، استاد عزیز بیان بسیار زیبایی را داشتند از این که بعضی ها در این دنیا فکر می کنند آقا می گویند که همین است، دنیای ما همین است چه کسی آن دنیا را دیده بی خیال آن دنیا بشویم. جدا هیچ کسی از فردای خودش خبر ندارد و ندیده، حقیر و همه بینندگان عزیز ما هیچ کس فردایش را ندیده ولی جدا امروز همان فردای است که دیروز منتظرش بودیم یک خرده نسبت به این قضیه فکر کنیم؛ پس بیایم شغل خودمان و فکر خودمان و حال خودمان را طوری درست کنیم که اگر حضرت عزرائیل وارد شد و گفت آقا عمرت به پایان رسیده با جان دل بپذیریم نه این که خدای ناکرده وقتی از این دنیا رفتیم به این فکر باشیم که خدا یکبار دیگر ما را بر گردان دیگر این ساز و آواز خلاصه غنا و موسیقی را گوش نمی دهم و انسان درستی خواهم شد.

ان شاء الله خدای بزرگ به حق محمد و آل محمد به همه ما مسیر درست را یاد بدهد و به ما بیاموزد و راه هدایت را به ما نشان بدهد، آن هم جز اهل بیت عصمت و طهارت (علیهم السلام) به هیچ عنوان راه هدایت را ما نخواهیم یافت. خدایا قسمت می دهم تو را به حق محمد و ال محمد دعای ما را بپذیر اللهم عجل لولیک الفرج الهی آمین. تا جلسه آینده شما بینندگان عزیز و خودم را به خدای بزرگ و مهربان می سپارم یا علی مدد و خدا نگهدار همه شما.

 

 

 

 

 


عصر ایمان>

نیمه شعبان غنا و موسیقی اخباری ها نفاق گوش دادن به موسیقی خوانندگی موسیقی زنده موسیقی حرام تعلیم و آموزش آوازخوانی نا مشروع