سایر قسمت ها
اخلاق علوی سیره مهدوی

قسمت سی و چهارم برنامه اخلاق علوی و سیره مهدوی با کارشناسی آیت الله سید محمد حسینی قزوینی
موضوع: مقایسه تطبیقی لحظه جان دادن مؤمن و غیر مؤمن در آیات و روایات!


دیگر قسمت ها

 بسم الله الرحمن الرحیم

06/11/1401

موضوع: مقایسه تطبیقی لحظه جان دادن مؤمن و غیر مؤمن در آیات و روایات!

برنامه اخلاق علوی سیره مهدوی

فهرست مطالب این برنامه:

نمایی زیبا از حکومت عدل جهانی حضرت ولیعصر (سلام الله علیه)

اشاره ای به جایگاه، فضیلت و اعمال «لیلة الرغائب»!

خلاصه ای از مطالب مطرح شده در جلسات گذشته!

مقایسه تطبیقی لحظه جان دادن مؤمن و غیر مؤمن در آیات قرآن کریم!

مقایسه تطبیقی لحظه جان دادن مؤمن و غیر مؤمن در روایات!

تماس های بینندگان برنامه

مجری:

أَعُوذُ بِاللَّهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيم‏، بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ الْحَمْدلِلَّهِ رَبِّ العالَمين‏ وَ صَلَّى اللَّهُ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِينَ

عرض سلام و ادب و احترام دارم خدمت همه شما بینندگان عزیز و ارجمند شبکه جهانی حضرت ولی عصر (عجل الله تعالی فرجه الشریف).

الحمدلله این توفیق نصیبمان شده در شب جمعه ای دیگر و آن هم اولین شب جمعه ماه مبارک رجب محضر شما عزیزان باشیم و برنامه اخلاق علوی سیره مهدوی را محضر همه شما بزرگواران تقدیم کنیم.

در این شب بزرگ، شب امیال، شب رغبت ها، بنا به نقلی شبی است که فرشتگان به زمین نزول پیدا می کنند و حوائج انسان را می گیرند و به بالا می برند و استجابت را به همراه آن می آورند.

ان شاء الله بتوانیم در این شب محضر شما باشیم و در محضر حضرت استاد حضرت آیت الله حسینی قزوینی از فرمایشات شان بهره مند بشویم، مثل همیشه و آغازگر برنامه نام و یادی باشد از حضرت صدیقه طاهره (سلام الله علیها) و استفاده بکنیم از محضر استاد سلام عرض می کنم در خدمتتان هستیم.

حضرت آیت الله حسینی قزوینی:

سلام علیکم ورحمة الله وبرکاته.

السَّلَامُ عَلَيْكَ يَا بَقِيَّةَ اللَّهِ فِي أَرْضِه،‏ السَّلَامُ عَلَيْكَ يَا مِيثَاقَ اللَّهِ الَّذِي أَخَذَهُ وَ وَكَّدَهُ- السَّلَامُ عَلَيْكَ يَا وَعْدَ اللَّهِ الَّذِي ضَمِنَه‏، السَّلَامُ عَلَيْكَ يَا صَاحِبَ الْمَرْأَى وَ الْمَسْمَع‏ فَمَا شَيْ‏ءٌ مِنَّا إِلَّا وَ أَنْتُمْ لَهُ السَّبَبُ وَ إِلَيْهِ السَّبِيل

خدمت همه بینندگان عزیز و گرامی خالصانه ترین سلامم را تقدیم می کنم، موفقیت روز افزون برای همه گرامیان از خدای منان خواهانم.

فرا رسیدن ماه رجب المرجب، ماهی که مزیّن به میلاد امام جواد (سلام الله علیه)، امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) و بعثت نبی مکرم (صلی الله علیه وآله) است را به همه عزیزان تبریک عرض می کنیم.

از خدای منان می خواهیم همه ما و شما را به اعمال ویژه ماه رجب المرجب توفیق بدهد و موفق کند و بتوانیم زمینه سازی را برای رسیدن ماه ضیافت الله فراهم کنیم.

ما طبق برنامه همیشگی یادی از صدیقه طاهره (سلام الله علیها) بکنیم که دین، دنیا، آخرت،‌ ظاهر و باطن همه امورمان را بیمه فاطمه زهرا (سلام الله علیها) بکنیم.

نخلی که شکسته ثمرش را نزنید * مرغی که زمین خورده پرش را نزنید

دیدی که اگر دست مردی بسته * دیگر در خانه همسرش را نزنید

بر سوخته باغ ما دیگر سر نزنید * این خانه آتش زده را در نزنید

از ما که گذشت مادری را دیگر * در خانه به پیش چشم دختر نزنید

وَسَيعْلَمُ الَّذِينَ ظَلَمُوا أَي مُنْقَلَبٍ ينْقَلِبُون

ان شاء الله مهدی فاطمه بیاید و انتقام تمام مظلومان عالم را از حضرت هابیل گرفته تا آخرین مظلوم این جهان بگیرد و قلب همه را خوشحال کند.

نمایی زیبا از حکومت عدل جهانی حضرت ولیعصر (سلام الله علیه)

در روایتی که مرحوم مجلسی آورده است می فرماید وقتی که آقا حجت ابن الحسن می آید:

«وَ أُلْقِي الرَّأْفَةَ وَ الرَّحْمَةَ بَيْنَهُم‏»

حضرت اسلام راستین محمدی را در میان مردم منتشر می کند و رأفت و رحمت الهی در میان مردم پراکنده می شود، یعنی همه مردم با یکدیگر با رأفت و رحمت برخورد می کنند.

«فَيَتَوَاسَوْنَ وَ يَقْتَسِمُونَ بِالسَّوِيَّةِ فَيَسْتَغْنِي الْفَقِيرُ»

مردم نسبت به همدیگر احترام می گذارند و بیت المال به صورت مساوی در میان مردم تقسیم می شود لذا فقیری در عالم پیدا نمی شود.

«وَ لَا يَعْلُو بَعْضُهُمْ بَعْضاً وَ يَرْحَمُ الْكَبِيرُ الصَّغِيرَ وَ يُوَقِّرُ الصَّغِيرُ الْكَبِيرَ»

کسی نسبت به دیگری برتری جویی ندارد و بزرگان نسبت به کوچک ها با ترحم برخورد می کنند و کوچک ها نسبت به بزرگان با احترام برخورد می کنند.

«وَ يَدِينُونَ بِالْحَقِّ وَ بِهِ يَعْدِلُونَ وَ يَحْكُمُونَ»

همه مردم با دین، روش و شریعت حق با یکدیگر برخورد می کنند و با عدالت و حکم الهی و قضاوت درست الهی با یکدیگر برخورد می کنند.

بحار الأنوارالجامعة لدرر أخبار الأئمة الأطهار (ط - بيروت)؛ نویسنده: مجلسى، محمد باقر بن محمد تقى، ناشر: دار إحياء التراث العربي، محقق/ مصحح: جمعی از محققان، ج 52، ص 385

امیدواریم که ان شاء الله آن روز هر چه زودتر بیاید و خدا ما را هم از یاران خاص و سربازان فداکار آن بزرگوار قرار بدهد ان شاء الله.

در بعضی از سایت ها خبری منتشر شده است - البته برای چندی پیش است - بعضی از سردمداران صهیونیسم گفته اند سپاه پاسداران جمهوری اسلامی این همه موشک دارد درست می کند اینها دارند برای قیام مهدی آماده می شوند.

من تأسف می خورم که آنها، آنجا نشسته اند عقل و هوششان خوب کار می کند شاید هم یک حقایقی از القائات اجنه برای آنها باشد ولی بعضی از وطن فروشهای ما هم وطن و هم دین و شریعت را فروختند و دارند چهار آشوبگر را به عنوان هموطن و مردم تلقی می کنند.

خدایا به اینها عقل بده. بیش از این از خدای عالم نمی خواهیم. به ما هم صبر عنایت کن که بتوانیم تحمل کنیم، به قول یکی از بزرگان داریم به طرف قلّه نزدیک می شویم ان شاء الله به طرف ظهور نزدیک می شویم.

دوستان عزیز، مؤمنین، شیعیان در هر کجا صدای ما را می شنوید انسان هر چه به طرف قله نزدیک تر می شود رفتن سخت است و زمین خوردن زیاد است. سنگلاخ ها از زیر پای آدم در رفتنها خیلی زیاد است. باید اینها را تحمل کرد ولی ان شاء الله:

(أَلَيسَ الصُّبْحُ بِقَرِيبٍ)

آيا صبح نزديک نيست؟!

سوره هود (11): آیه 81

صبح فرج ان شاء الله امیدواریم نزدیک باشد همه ما دست به دعا برداریم مخصوصاً امشب که لیلة الرغائب است یکی از بهترین دعای ما فرج موفور السرور مولایمان بقیة‌ الله الأعظم باشد ان شاء الله.

مجری:

الهی آمین. چه زیباست آن دعایی که از حضرت آقا امام صادق (علیه السلام) نقل شده که فرمودند:

«وَ لَوْ أَدْرَكْتُهُ لَخَدَمْتُهُ أَيَّامَ حَيَاتِي»

الغيبة( للنعماني)؛ ابن أبي زينب، محمد بن ابراهيم، محقق- مصحح: غفارى، على اكبر، ناشر: نشر صدوق، ص 245

نکته بسیار جالبی بود که حضرت استاد اشاره فرمودند که بالاترین میل و رغبتی که هر انسان می تواند به آن برسد در رکاب حضرت بودن و در رکاب ولی عصر بودن است. چقدر خوب است این ایام حداقل مثل چنین شب های نامگذاری شدند به نام شبی که میل و رغبت مان را بخواهیم نشان بدهیم.

الحمدلله جلسه، جلسه ای است که تماماً نور است. حضرت استاد امشب که شب لیلة الرغائب است چه کار بکنیم، چه چیزی بهتر است که در آن انجام بدهیم؟

اشاره ای به جایگاه، فضیلت و اعمال «لیلة الرغائب»!

حضرت آیت الله حسینی قزوینی:

در رابطه با شب لیلة الرغائب یعنی اولین جمعه ماه رجب در کتب اهل سنت مطلب خاصی نقل نشده است. ابن جوزی و دیگران می گویند این روایتها جعلی است نقل هم کردند و داغون هم کردند.

مرحوم سید ابن طاوس متوفای 664 کسی که به کرات خدمت حضرت ولی عصر مشرف شده به طوری که می گوید من با تُن صدای حضرت آشنا هستم اگر از پشت دیوار صدایش را بشنوم می شناسم - مثل اینکه کسی صدای پدرش را بشنود تشخیص می دهد، به این شکل صدای حضرت را می شناسد - ایشان کتابی دارد به نام «إقبال الأعمال» همان کتابی که در مفاتیح خیلی زیاد اسم برده شده؛ در آنجا می نویسد:

«هذه اللّيلة الجمعة في أوّل ليلة من هذا الشهر الشريف‏... و نقلته أنا من بعض كتب أصحابنا رحمهم اللّه‏ فقال في جملة الحديث عن النبي صلّى اللّه عليه و آله‏ في ذكر فضل شهر رجب‏ »

سید ابن طاوس می گوید کاری به کتب اهل سنت ندارم، این را از بعضی کتب شیعیان در حدیثی از پیامبر در فضیلت ماه رجب نقل می کنم که حضرت فرمود:

«لا تغفلوا عن أوّل ليلة جمعة منه فإنّها ليلة تسمّيها الملائكة ليلة الرغائب»

از اولین شب جمعه ماه رجب غفلت نکنید. شبی است که ملائکه این شب را شب رغائب، شب میل ها، شب رسیدن به آرزوها نامگذاری کردند.

«و ذلك انّه إذا مضى ثلث الليل لم يبق ملك في السماوات و الأرض الّا يجتمعون في الكعبة و حواليها، و يطّلع اللّه عليهم اطلاعة»‏

و این بخاطر آن است که وقتی یک سوم از شب گذشت در آسمان و زمین هیچ ملکی نمی ماند و همه در کنار کعبه و حوالی کعبه جمع می شوند.

خدای عالم به این ملائکه می گوید:

«يا ملائكتي سلوني ما شئتم»

در این لیلة الرغائب هر چه دل تان می خواهد درخواست کنید!

ملائکه می گویند:

«ربنا حاجتنا إليك ان تغفر لصوّام رجب فيقول اللّه تبارك و تعالى: قد فعلت ذلك»

درخواست ما از تو این است برای کسانی که ماه رجب روزه می گیرند گناه شان را ببخش! خدا می گوید دعای شما را قبول کردم.

الإقبال بالأعمال الحسنة( ط- الحديثة)؛ نويسنده: ابن طاووس، على بن موسى‏، تاريخ وفات مؤلف: 664 ق‏، محقق / مصحح: قيومى اصفهانى، جواد؛ ناشر: دفتر تبليغات اسلامى‏، قم‏،1376ش‏؛ ج 3، ص 185

در ادامه حضرت مفصل می گوید روز پنج شنبه اول ماه رجب روزه بگیرد و بین نماز عشاء و نافله، 12 رکعت نماز بخواند هر دو رکعت به یک رکعت در هر رکعتی یک فاتحة الکتاب بخواند و انا انزلنا را 3 مرتبه و قل هو الله را 12 مرتبه بخواند.

این دستورالعمل در مفاتیح است. آنهایی که موفق نشدند می توانند رجاءً نماز عشاء را دوباره قبل از نافله بخوانند چون نافله عشاء تا اذان صبح ادامه دارد یعنی تنها نافله ای است که موسع است یعنی تا آخرین وقت نماز عشاء خوانده می شود.

مثلاً نافله ظهر اگر وقت فضیلت بگذرد در عرض ده دقیقه، یک ربع قضاء شده دیگر نمی شود انجام داد. نماز نافله عصر هم این شکلی است. وقت فضیلت نافله صبح با وقت فضیلت نماز صبح است تا آن قرمزی از طرف مشرق آشکار بشود وقت نماز فضیلت صبح است. یک مقداری وقت فضیلت نماز صبح از وقت فضیلت نماز ظهر، عصر، مغرب و عشاء وسیع تر است.

این روایت را مرحوم علامه مجلسی در بحار، جلد 95، صفحه 395 و همچنین در جلد 104، صفحه 125، مرحوم صاحب وسائل، در جلد 8، صفحه 99، مرحوم آیت الله بروجردی (رضوان الله تعالی علیه) در کتاب جامع الأحادیث، جلد 7،‌ صفحه 378، مرحوم کفعمی متوفای 905 در البلد الأمین در صفحه 170 و همچنین مرحوم میرزا جواد آقای ملکی تبریزی در المراقبات صفحه 82 در اعمال لیلة الرغائب آورده است.

مرحوم میرزا جواد آقای ملکی تبریزی از اولیاء الله بود قبر مطهرشان در قبرستان شیخیان قم است. کتاب المراقبات ایشان از کتابهای خیلی خیلی با ارزش است. یعنی کتاب سازنده است. اگر کسی بخواهد سیر و سلوکی داشته باشد اخلاقش، اخلاق علوی باشد سیره اش، سیره مهدوی باشد یکی از کتابهایی که انسان را به این هدف رهنمود می کند کتاب المراقبات است.

امام راحل (رضوان الله تعالی علیه) در عمرشان اجازه ندادند حتی رساله خودشان را از سهم امام و وجوهات چاپ کنند، ولی فرموده بود از وجوهات کتاب المراقبات میرزا جواد آقای ملکی را چاپ کنید و بین مردم مخصوصاً طلبه ها منتشر کنید تا مطالعه کنند.

عزیزان اگر آن نماز را نتوانستند بخوانند می توانند امشب را احیاء نگه دارند. شب جمعه است لیلة الرغائب است. یک مقداری با خواندن قرآن مأنوس بشوند مخصوصاً سوره مریم را که خیلی برای رسیدن به هر حاجتی، مجرب است بخوانند.

همچنین دعای حزین را بعد از نماز شب، قبل از نماز صبح بتوانند بخوانند که دعای خیلی جانسوزی است و زیارت حضرت سید الشهداء است، زیارت عاشوراء بهترین زیارت است بتوانند اول شب، وسط شب و آخر شب سه مرتبه زیارت عاشوراء را با همان صد لعن و صد بگویند؛ ان شاء الله خدای عالم قبول کند.

مجری:

ان شاء الله در شبی که ملائکه هم دارند از خداوند درخواست می کنند بتوانیم این فرصت را غنیمت بدانیم و با توجه به بزرگانی که حضرت استاد به آنها اشاره فرمودند مانند سید ابن طاوس، شیخ طوسی، میرزا جواد آقای ملکی تبریزی، مرحوم کفعمی، شیخ حر عاملی و ... دیگر هیچ حرف و حدیثی نمی ماند که بخواهند از این بزرگان بیاموزند و به عمل اینها تأسی بکنند و به روایات لیلة الرغائب اقتداء و عمل کنند.

عزیزان تلفن هایی که زیر نویس می شود در اختیارتان است ان شاء الله از این فرصت استفاده بفرمایید تماس بگیرید اگر پیام و دغدغه ای خاصی است آن را به ما منتقل کنید ان شاء الله حضرت استاد پاسخگوی سوالات همه شما عزیزان خواهند بود.

من فقط یک نوکرم کار خودم را می کنم * او خودش هر وقت لازم شد به نوکر می رسد!

حضرت استاد لطف کنید برای عزیزانی که ممکن است به تازگی همراه ما شده باشند و جلسات گذشته را نبودند یک مختصری از مطالب جلسات گذشته را بفرمایید.

خلاصه ای از مطالب مطرح شده در جلسات گذشته!

حضرت آیت الله حسینی قزوینی:

أَعُوذُ بِاللَّهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيم‏، بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ وَبِهِ نَسْتَعين وَهُوَ خَيرُ نَاصِرٍ وَ مُعِينْ الْحَمْدُلِلَّه ‏وَ الصَّلَاةِ عَلَى رَسُولِ اللَّهِ وَعلَیٰ آلِهِ آل الله لَا سِيَّمَا علَیٰ مَوْلانَا بَقِيَّةَ اللَّه‏ وَ الّلعنُ الدّائمُ‏ علَیٰ أَعْدائِهِمْ أعداءَ الله إلىٰ يَوم لِقَاءَ اللّه يا أبا صالح المهديّ يَا صَاحِبَ الْمَرْأَى وَ الْمَسْمَع‏ أدركنی

در جلسات گذشته عرض کردیم برای رسیدن به اخلاق علوی و سیره مهدوی یکی از اصلی ترین موضوعی که باید رعایت شود بحث توحید است. فرمود یاران حضرت مهدی کسانی هستند که در توحید الهی، حق آن را ادا کرده، به حقیقت توحید رسیده اند:

«فهم الذين وحّدوا اللّه تعالى حقّ توحيده‏»

إلزام الناصب في إثبات الحجة الغائب عجّل الله تعالى فرجه الشريف؛ ‏نويسنده: يزدى حايرى، على‏ (تاريخ وفات مؤلف: 1323 ق‏)، محقق / مصحح: عاشور، على‏، ناشر: مؤسسة الأعلمى‏، لبنان بیروت: 1422ق، ج2، ص 165

در کتب اهل سنت هم آوردیم که انصار المهدی چه کسانی هستند؛

«رِجَالٌ مُؤْمِنُونَ عَرَفُوا اللَّهَ حَقَّ مَعْرِفَتِه‏»‏

مردانی که خدا را آن گونه ای که هست می شناسد.

الفتوح؛ نويسنده: أحمد بن أعثم الكوفي (وفات: 314)، تحقيق: علي شيري، ناشر: دار الأضواء للطباعة والنشر والتوزيع، 1411ق، ج2، ص320

در شریعت کلیه ارزشهای اعمال تالی تلو معرفت است هر چه معرفت ما به خدا، اهل بیت، حقیقت شریعت و قیامت بیشتر باشد به خدای عالم نزدیک تر هستیم و هر چه معرفت مان کمتر باشد از آن حقیقت دور هستیم؛

(وَمَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْإِنْسَ إِلَّا لِيعْبُدُونِ)

من جن و انس را نيافريدم جز برای اينکه عبادتم کنند (و از اين راه تکامل يابند و به من نزديک شوند)!

سوره ذاریات (51):‌ آیه 56

صدیقه طاهره هم فرمود (إِلَّا لِيعْبُدُونِ)، راهش معرفت است و معرفت حق راهش معرفت امام است.

در این زمینه بحث های مختلفی کردیم گفتیم برای رسیدن به توحید و معرفت واقعی باید توجه داشته باشیم که دین جز توجه به خدا چیز دیگری نیست. توجه به حق هم باید از سنخ توجه احدی و صمدی باشد، آن هم احدی و صمدی اطلاقی. قول دادیم ان شاء‌ الله در رابطه با توحید احدی و صمدی برای عزیزان صحبت کنیم.

ولی دوستانی که عجله دارند می خواهند این را ملاحظه کنند کتاب آداب العبادة امام (رضوان الله تعالی علیه) را در شرح سوره اخلاص مطالعه کنند آنجا ایشان در رابطه با صمد از دیدگاه فلاسفه، عرفاء و متکلمین مطرح کرده است. در بخش روایت در معنای کلمه الصمد ایشان خیلی کولاک کردند.

امام باقر می فرمایند من تمام توحید و شریعت را و تمام اعمال، احکام، قیامت، بهشت و جهنم همه را می توانم از کلمه صمد برای مردم بیان کنم، ولی چه کنم کسی که مشتری باشد پیدا نمی کنم.

نکته بعد گفتیم که برای رسیدن به آن توحید احدی و صمدی موانعی در کار است و آن هم گناهانی است که از ما سر زده است. وقتی توبه می کنیم گناه بخشیده می شود ولی آثار گناه از بین نمی رود، باید یک کارهایی در زندگیمان اتفاق بیافتد تا اثر گناه هم از بین برود.

من مثال زدم فرض داخل لیوان شربت است می خورد بعد متوجه می شود شراب بود استغفار می کند تمام شد رفت؛ ولی اثر شراب که مستی است از بین رفت؟ نه. گناه هم اینچنین است. آن روز یکی از دوستان در رابطه با بوی بد گناه از من سوال کرد مگر گناه بوی بدی دارد؟ روایت داریم شاید متعدد هم باشد حضرت می فرماید گناهی که می کنید غیبتی که می کنید، دروغی که می گویید از شما بوی تعفنی پخش می شود ملائکه ای که در کنار شما هستند معذب می شوند.

استغفار گفتی گناه بخشیده شد ولی این بوی تعفنی که ملائکه را اذیت کرده است اینها را می خواهی چه کار کنی؟ برای این که ما بتوانیم اثرات گناه را از بین ببریم گفتیم هفت، هشت مورد است اینها را به ترتیب داریم مطرح می کنیم.

توسل به حضرت سید الشهداء، خواندن زیارت عاشورا، گریه بر حضرت سید الشهداء شاید بیش از 100 روایت داریم گریه بر حضرت سید الشهداء اثر گناه را از بین می برد. فرق است بین بخشش گناه و نابود کردم اثر گناه.

در روایت زیادی هم داریم گناهی که می کنید یک نقطه سیاهی در قلب شما ایجاد می شود این نقطه های سیاه مدام زیاد می شود به طوری که قلب شما را سیاهی می گیرد، دیگر بعد از او هیچ موعظه ای در شما اثر نمی کند.

یعنی آیات قرآن می خوانید در شما اثر نمی کند. در روضه، مرثیه و عزاداری امام حسین چشم شما جامد می شود و اشکی از آن در نمی آید اینها عمدتاً‌ به خاطر همین تاریکی است که در اثر گناه در قلب ما ایجاد می شود قساوت قلبی و جمادت چشمی برای ما ایجاد می کند.

ولذا زیارت عاشوراء و گریه برای امام حسین برای نابودی این گناهان خیلی مفید است احترام به والدین، یاد مرگ را هم گفتیم تا به قرائت قرآن رسیدیم. خواندن قرآن البته بعضی از بزرگواران مثل آیت الله وحید خراسانی می گوید قرآن می خوانید ثوابش را به رسول الله هدیه کنید که این قرآن را از حق گرفت و برای ما بیان کرده است.

خود هدیه ثواب قرآن به رسول اکرم در حقیقت فتح باب الأبواب است درها را به روی ما باز می کند. ما را به رسیدن فتح الفتوح و قله کمالات کمک می کند.

آیاتی از قرآن خواندیم گفتیم انبیاء (علیهم السلام) مبشر و منذر بودند گفتیم اگر فقط آیات رحمت را برای مردم بخوانیم قطعاً درست نیست، مردم می گویند خدا این همه ارحم الراحمین است گناه می کنیم بعد استغفار می کنیم خدا می بخشد.

از آن طرف این آیه را هم بخوانیم که فرمود:

(إِنَّ الَّذِينَ كَفَرُوا بِآياتِنَا سَوْفَ نُصْلِيهِمْ نَارًا كُلَّمَا نَضِجَتْ جُلُودُهُمْ بَدَّلْنَاهُمْ جُلُودًا غَيرَهَا لِيذُوقُوا الْعَذَابَ إِنَّ اللَّهَ كَانَ عَزِيزًا حَكِيمًا)

کسانی که به آيات ما کافر شدند، به زودی آنها را در آتشی وارد می ‌کنيم که هرگاه پوست های تن شان (در آن) بريان گردد (و بسوزد)، پوست های ديگری به جای آن قرار می ‌دهيم، تا کيفر (الهی) را بچشند. خداوند، توانا و حکيم است (و روی حساب، کيفر می ‌دهد).

سوره نساء (4): آیه 56

البته مدام آیات عذاب را بگوییم مردم مأیوس می شوند دست از عمل بر می دارند. ولذا ما باید در کنار بشارت «انذار» در کنار انذار «بشارت»‌ داشته باشیم. هم به رحمت حق امیدوار باشیم و هم از عذاب حق بیمناک باشیم. ان اشاء الله در ماه رمضان می آید اول دعای افتتاح می خوانیم اگر همین را در قنوت و سجده نمازمان بگوییم خیلی خوب است.

«وَ أَيْقَنْتُ أَنَّكَ أَرْحَمُ الرَّاحِمِينَ فِي مَوْضِعِ الْعَفْوِ وَ الرَّحْمَةِ وَ أَشَدُّ الْمُعَاقِبِينَ فِي مَوْضِعِ النَّكَالِ وَ النَّقِمَة»

تهذيب الأحكام (تحقيق خرسان)؛ نویسنده: طوسى، محمد بن الحسن، ناشر:  دار الكتب الإسلاميه، محقق/ مصحح: خرسان، حسن الموسوى‏، ج3، ص 108

آماری که خودم در آوردم و جایی ندیدم این آمار باشد مثلاً کلمه رحیم در قرآن 146 بار تکرار شده، واژه رحیم بدون الرحیم 61 بار، رحمان 158 بار، رحمت 41 بار، غفور 52 بار از آن طرف هم کلمه جهنم 72 بار در قرآن آمده است. عذاب، 150 بار در قرآن آمده است مجرمین و مجرمون 32 بار در قرآن آمده است فقط قرآن، رحمان، رحیم، رحمت و غفور نیست در کنار اینها احوالات مجرمین، عذاب، جهنم و ... هم آمده است.

جمع 146 بار رحیم، و 61 بار الرحیم می شود 207 بار؛ از آن طرف 150 بار عذاب و 72 بار جهنم روی هم 222 بار می شود. اینها همه باید کنار هم باشد نه به رحمت خدا خاطر جمع باشیم بگوییم ان شاء الله خدا می بخشد غیبتی بکنیم ده تا دروغ بگوییم، ده تا مال حرامی هم بخوریم؛ و نه از عذاب خدا به قدری بترسیم نا امید باشیم خدا می خواهد ما را به جهنم ببرد حالا آب که از سر گذشت چه یک وجب، چه صد وجب هر دو باطل است.

لذا امام صادق (سلام الله علیه) فرمود: در قلب مؤمن، دو نور است نور امید به رحمت خدا و نور ترس از عذاب خدا:

«إِنَّهُ لَيْسَ مِنْ عَبْدٍ مُؤْمِنٍ إِلَّا [وَ] فِي قَلْبِهِ نُورَانِ نُورُ خِيفَةٍ وَ نُورُ رَجَاء لَوْ وُزِنَ هَذَا لَمْ يَزِدْ عَلَى هَذَا وَ لَوْ وُزِنَ هَذَا لَمْ يَزِدْ عَلَى هَذَا.»

الكافي (ط - الإسلامية)، نویسنده: كلينى، محمد بن يعقوب، محقق/ مصحح: غفارى على اكبر و آخوندى، محمد، ناشر: دار الكتب الاسلامیة، ج2، ص67، بَابُ الْخَوْفِ وَ الرَّجَاء، ح1

یعنی اگر روی کفه ترازو بگذارند هیچ کدامشان سنگین تر از دیگری نیست دقیقاً‌ میزان ترازو یکسان است. هم امید به رحمت خدا و هم ترس از عذاب خدا.

مجری:

بسیار عالی! ما بعضا مشاهده می کنیم که افرادی توانستند یک سری مریدهایی دور خودشان جمع بکنند بیشتر جنبه رجاء و رحمانی اسلام را پر رنگ تر کردند و قطعا این رویه، روش و سبک اشتباهی است و سبک قرآنی و اهل بیتی نیست.

حضرت استاد اگر بخواهیم این دو کفه را مساوی کنیم این جلسه جنبه انذار را پر رنگ بکنیم. در قرآن اگر کسی گناهکار باشد کلاً نسبت به حالات مرگ یا آن حالتهایی که به فرد محتضر دست می دهد چه چیزهایی می توانیم پیدا بکنیم؟

مقایسه تطبیقی لحظه جان دادن مؤمن و غیر مؤمن در آیات قرآن کریم!

حضرت آیت الله حسینی قزوینی:

نکته خوبی است. باید از قرآن درس بگیریم که از طرفی فرمود:

(وَمَنْ يتَّقِ اللَّهَ يجْعَلْ لَهُ مَخْرَجًا * وَيرْزُقْهُ مِنْ حَيثُ لَا يحْتَسِبُ)

و هر کس تقوای الهی پيشه کند، خداوند راه نجاتی براي او فراهم می ‌کند، و او را از جايی که گمان ندارد روزی می دهد.

سوره طلاق (65): آیات 2 و 3

از طرفی هم فرمود:

(وَمَنْ أَعْرَضَ عَنْ ذِكْرِي فَإِنَّ لَهُ مَعِيشَةً ضَنْكًا وَنَحْشُرُهُ يوْمَ الْقِيامَةِ أَعْمَى * قَالَ رَبِّ لِمَ حَشَرْتَنِي أَعْمَى وَقَدْ كُنْتُ بَصِيرًا * قَالَ كَذَلِكَ أَتَتْكَ آياتُنَا فَنَسِيتَهَا وَكَذَلِكَ الْيوْمَ تُنْسَى)

و هر کس از ياد من روی گردان شود، زندگی (سخت و) تنگی خواهد داشت؛ و روز قيامت، او را نابينا محشور می ‌کنيم!» می ‌گويد: «پروردگارا! چرا نابينا محشورم کردی؟! من که بينا بودم!» می ‌فرمايد: «آن گونه که آيات من برای تو آمد، و تو آنها را فراموش کردی؛ امروز نيز تو فراموش خواهی شد!»

سوره طه (20): آیات 124- 125- 126

همچنین نسبت به ملت ها و قوم ها از طرفی می گوید:

(إِنَّ اللَّهَ لَا يغَيرُ مَا بِقَوْمٍ حَتَّى يغَيرُوا مَا بِأَنْفُسِهِمْ)

(اما) خداوند سرنوشت هيچ قوم (و ملتی) را تغيير نمی ‌دهد مگر آنکه آنان آنچه را در خودشان است تغيير دهند!

سوره رعد (13): آیه 11

یعنی هر بلایی بر سر ملت می آید به خاطر اعمال بدی است که از این ملت سر زده است. از آن طرف هم می فرماید:

(وَلَوْ أَنَّ أَهْلَ الْقُرَى آمَنُوا وَاتَّقَوْا لَفَتَحْنَا عَلَيهِمْ بَرَكَاتٍ مِنَ السَّمَاءِ وَالْأَرْضِ وَلَكِنْ كَذَّبُوا فَأَخَذْنَاهُمْ بِمَا كَانُوا يكْسِبُونَ)

و اگر اهل شهرها و آبادی ها، ايمان می ‌آوردند و تقوا پيشه می ‌کردند، برکات آسمان و زمين را بر آنها می ‌گشوديم؛ ولی (آنها حق را) تکذيب کردند؛ ما هم آنان را به کيفر اعمال شان مجازات کرديم.

سوره اعراف (7): آیه 96

ملتی که گناه کند گرفتار عذاب می شود و ملتی که تقوا داشته باشد برکات آسمان و زمین به همراه دارد. یعنی خدای عالم می گوید عمل شما را در دنیا قبل از رسیدن به آخرت حساب کتاب داریم. یعنی اینجا هم حساب کتاب است این طوری نیست فرض ما گناه بکنیم خدای عالم از گناهان ما غافل باشد

(وَلَا تَحْسَبَنَّ اللَّهَ غَافِلًا عَمَّا يعْمَلُ الظَّالِمُونَ إِنَّمَا يؤَخِّرُهُمْ لِيوْمٍ تَشْخَصُ فِيهِ الْأَبْصَارُ)

گمان مبر که خدا، از آنچه ظالمان انجام می ‌دهند، غافل است! (نه، بلکه کيفر) آنها را برای روزی تأخير انداخته است که چشم ها در آن (به خاطر ترس و وحشت) از حرکت باز می ‌ايستد...

سوره ابراهیم (14): آیه 42

فرمود تصور نکن خدا از آنچه که گناهکارها انجام می دهند غفلت دارد خدا غفلت ندارد. این دنیا، دنیای سبب و مسببات است. گناه یک نتیجه و عبادت و تقوا هم یک نتیجه دارد. صله رحم می کند خدا روزیش را بیشتر می کند عمرش را طولانی می کند. قطع رحم می کند روزیش را کم می کند عمرش هم کوتاه می کند.

احترام به پدر و مادر هم دنیای ما را آباد می کند هم بلا را از ما دفع می کند، هم وضع مالی مان را بهتر می کند. عاق والدین بودن وضع مالی ما را خراب می کند و عمر ما را هم کوتاه می کند. یکی از علل جوان مرگ بودن بی احترامی به پدر و مادر و عاق والدین شدن است.

طبق نکته ای که عزیزمان اشاره کردند ما باید یک مقداری خودمان را تکان بدهیم به قولی خانه تکانی بکنیم و راهش این است که آیاتی که در رابطه با جان دادن مؤمنان و غیر مؤمنان آمده است را ملاحظه کنیم. غیر مؤمن هم یعنی مجرم، کفار و مشرک.

در سوره نحل داریم که فرمود:

(الَّذِينَ تَتَوَفَّاهُمُ الْمَلَائِكَةُ طَيبِينَ يقُولُونَ سَلَامٌ عَلَيكُمُ ادْخُلُوا الْجَنَّةَ بِمَا كُنْتُمْ تَعْمَلُونَ)

همانها که فرشتگان (مرگ) روحشان را می ‌گيرند در حالی که پاک و پاکيزه ‌اند؛ به آنها می ‌گويند: «سلام بر شما! وارد بهشت شويد به خاطر اعمالی که انجام می ‌داديد!»

سوره نحل (16): آیه 32

چقدر این آیه زیباست. البته به ذهنم می رسد به قرینه (تَتَوَفَّاهُمُ الْمَلَائِكَةُ) که بلافاصله بعد از قبض روح می گوید داخل بهشت بروید، این جنت، جنت آخرتی نیست؛ این جنت، جنت برزخی است. برداشتم این است.

چون ما یک بهشت دنیوی داریم که ارواح مؤمنین در آنجا هستند، یک جهنم دنیوی داریم که کفار، مشرکین و مجرمین در آنجا هستند. و بعد از قیامت هم یک بهشت جاودان و یک جهنم جاودان است. عزیزان این دو را از هم جدا کنند.

همچنین در سوره فرقان بعد از اینکه می گوید قبض روح می شوند می گوید:

(أَصْحَابُ الْجَنَّةِ يوْمَئِذٍ خَيرٌ مُسْتَقَرًّا وَأَحْسَنُ مَقِيلًا)

بهشتيان در آن روز قرارگاه شان از همه بهتر، و استراحتگاه شان نيکوتر است!

سوره فرقان (25): آیه 24

این نسبت به مؤمنین. اما نسبت به مجرمین و گنهکارها. پناه می بریم به خدا؛

(يوْمَ يرَوْنَ الْمَلَائِكَةَ لَا بُشْرَى يوْمَئِذٍ لِلْمُجْرِمِينَ وَيقُولُونَ حِجْرًا مَحْجُورًا * وَقَدِمْنَا إِلَى مَا عَمِلُوا مِنْ عَمَلٍ فَجَعَلْنَاهُ هَبَاءً مَنْثُورًا)

روزی که فرشتگان را می ‌بينند، روز بشارت برای مجرمان نخواهد بود و می ‌گويند: «ما را امان دهيد، ما را معاف داريد!» (اما سودی ندارد!) و ما به سراغ اعمالی که انجام داده ‌اند می ‌رويم، و همه را همچون ذرات غبار پراکنده در هوا قرار می ‌دهيم!

سوره فرقان (25): آیات 22 و 23

از این طرف در سوره نحل می گوید:

(الَّذِينَ تَتَوَفَّاهُمُ الْمَلَائِكَةُ ظَالِمِي أَنْفُسِهِمْ فَألْقَوُا السَّلَمَ مَا كُنَّا نَعْمَلُ مِنْ سُوءٍ بَلَى إِنَّ اللَّهَ عَلِيمٌ بِمَا كُنْتُمْ تَعْمَلُونَ) َ

همانها که فرشتگان (مرگ) روحشان را می ‌گيرند در حالی که به خود ظلم کرده بودند! در اين موقع آنها تسليم می ‌شوند (و به دروغ می ‌گويند:) ما کار بدی انجام نمی ‌داديم! آری، خداوند به آنچه انجام می ‌داديد عالم است!

سوره نحل (16): آیه 28

تو که گناه می کنی به خدا و پیغمبر ضرر نمی زنی به خودت ضرر می زنی. فرمود:

(إِنْ أَحْسَنْتُمْ أَحْسَنْتُمْ لِأَنْفُسِكُمْ وَإِنْ أَسَأْتُمْ فَلَهَا)

اگر نيکی کنيد، به خودتان نيکی می ‌کنيد؛ و اگر بدی کنيد باز هم به خود می ‌کنيد.

سوره اسراء (17): آیه 7

فرمود وقتی ملائکه اینها را می خواهند دستگیر کنند به طرف آتش ببرند می گویند (مَا كُنَّا نَعْمَلُ مِنْ سُوءٍ) آدم بد نبودیم. یعنی تصور می کند در دنیا هر کاری کرده است کسی خبر ندارد ملائکه اطلاع ندارند. در دنیا بر سر همه کلاه گذاشته است حالا می خواهد سر ملائکه هم کلاه بگذارد. خدا نسبت به اعمالتان آگاه است.

(فَادْخُلُوا أَبْوَابَ جَهَنَّمَ خَالِدِينَ فِيهَا فَلَبِئْسَ مَثْوَى الْمُتَكَبِّرِينَ)

(به آنها گفته می ‌شود:) اکنون از درهای جهنم وارد شويد در حالی که جاودانه در آن خواهيد بود! چه جای بدی است جايگاه مستکبران!

سوره نحل (16): آیه 29

نسبت به مؤمنین گفت: (ادْخُلُوا الْجَنَّةَ بِمَا كُنْتُمْ تَعْمَلُونَ) ولی اینجا می گوید: (فَادْخُلُوا أَبْوَابَ جَهَنَّمَ) وارد درهای جهنم بشوید.

در آیه 30 سوره نحل می گوید: (وَقِيلَ لِلَّذِينَ اتَّقَوْا) به آنهایی که در هنگام قبض روح متقی و پاک بودند می گویند: (مَاذَا أَنْزَلَ رَبُّكُمْ) از خدا در دنیا چه دیدید؟ آنهایی که آدم خوب هستند برای اینها جز سعادت در این دنیا سراغ نداریم و می گویند آخرت هم بهترین جایگاه و خانه متقین و سرای پرهیزگاران است.

خدای عالم مجرمین را (ظَالِمِي أَنْفُسِهِمْ) خطاب می کند و دیگر کفار، مشرک و مرتد نمی گوید.

(إِنَّ الشِّرْكَ لَظُلْمٌ عَظِيمٌ)

شرک، ظلم بزرگی است.

سوره لقمان (31): آیه 13

و هم آن که گناه می کند این هم ظالم است هیچ فرقی نمی کند کافر هم در حقیقت به خودش ظلم می کند.

بعد در سوره محمد (صلی الله علیه وآله) خیلی درد آور است:

(فَكَيفَ إِذَا تَوَفَّتْهُمُ الْمَلَائِكَةُ يضْرِبُونَ وُجُوهَهُمْ وَأَدْبَارَهُمْ * ذَلِكَ بِأَنَّهُمُ اتَّبَعُوا مَا أَسْخَطَ اللَّهَ وَكَرِهُوا رِضْوَانَهُ فَأَحْبَطَ أَعْمَالَهُمْ)

حال آنها چگونه خواهد بود هنگامی که فرشتگان (مرگ) بر صورت و پشت آنان می ‌زنند و جانشان را می ‌گيرند؟! اين بخاطر آن است که آنها از آنچه خداوند را به خشم می ‌آورد پيروی کردند، و آنچه را موجب خشنودی اوست کراهت داشتند؛ از اين رو (خداوند) اعمالشان را نابود کرد!

سوره محمد (47): آیات 27 و 28

وقتی فرشتگان این ها را قبض روح می کنند بر صورت و کمرشان با تازیانه ای که از آتش است می کوبند، این تازیانه، شلاق چرم نیست.

(فَأَحْبَطَ أَعْمَالَهُمْ) کسی که اهل شراب و بعضی از فسق و فجور است این فسق و فجورها باعث می شود اگر چهار تا فرض اعمال خوبی هم انجام داده باشد به یتیم و بیچاره ای هم رسیده است، تمام اینها حبط و نابود می شود.

بعضی ها می گویند نماز نمی خوانیم عوضش قرصش را می خوریم یعنی عوضش از چهار تا یتیم سرپرستی می کنیم، خانه سالمندان چند میلیون یا میلیارد پول می دهیم ان شاء الله درست می شود!

دوستان عزیز قاطعانه دارم عرض می کنم تمام ثروت روی زمین مال شما باشد بخواهید اینها را انفاق کنید جای یک رکعت نماز واجب را نمی گیرد. جای یک روز، روزه را نمی گیرد. جای هزار تومان زکات، خمس و سهم امام را نمی گیرد. بلکه وقتی شما نماز نمی خوانی از آن طرف احسان می کنی به مردم می رسی این نماز نخواندن شما باعث می شود آن اعمال خوب شما هم حبط و نابود بشوند.

در سوره انفال داریم:

(وَلَوْ تَرَى إِذْ يتَوَفَّى الَّذِينَ كَفَرُوا الْمَلَائِكَةُ يضْرِبُونَ وُجُوهَهُمْ وَأَدْبَارَهُمْ وَذُوقُوا عَذَابَ الْحَرِيقِ * ذَلِكَ بِمَا قَدَّمَتْ أَيدِيكُمْ وَأَنَّ اللَّهَ لَيسَ بِظَلَّامٍ لِلْعَبِيدِ)

و اگر ببينی کافران را هنگامی که فرشتگان (مرگ)، جانشان را می ‌گيرند و بر صورت و پشت آنها می ‌زنند و (می ‌گويند:) بچشيد عذاب سوزنده را (،به حال آنان تأسف خواهی خورد)! اين، در مقابل کارهايی است که از پيش فرستاده ‌ايد؛ و خداوند نسبت به بندگانش، هرگز ستم روا نمی ‌دارد!

سوره انفال (8): آیات 50 و 51

فرمود:

(ذَلِكَ بِأَنَّهُمُ اتَّبَعُوا مَا أَسْخَطَ اللَّهَ وَكَرِهُوا رِضْوَانَهُ فَأَحْبَطَ أَعْمَالَهُمْ)

اين بخاطر آن است که آنها از آنچه خداوند را به خشم می ‌آورد پيروی کردند، و آنچه را موجب خشنودی اوست کراهت داشتند؛ از اين رو (خداوند) اعمالشان را نابود کرد!

سوره محمد (47): آیه 28

دوستان، خدا پیغمبری به قول معروف کج بنشینیم راست قضاوت بکنیم، کلاه مان را قاضی قرار بدهیم ببینیم از اول صبح تا آن لحظه ای که می خواهیم شب استراحت کنیم چند کار انجام دادیم که موجب ناخشنودی خدا بود. چقدر از کارهای که مورد رضایت خدا بود جدا شدیم.

تا مادامی که وقت نگذشته است توبه و استغفار کنیم و کارهای که از بین برنده اثر گناه است انجام دهیم. مثال ساده ای بزنم یک بچه ای لباس سفیدش را کثیف می کند می شویید پاک می شود ولو رنگ هم باشد آقایان می گویند رنگ نجاست یا رنگ خون اگر بماند رنگ خون یا نجاست، نجس نیست. با این لباس می توانید نماز بخوانید.

ولی چند جای این لباس لکه دارد یا لکه خون است یا لکه نجاست است این را اگر بخواهیم از بین ببریم باید از یک مواد شوینده ای که لکه را از بین می برد استفاده کنید. ولذا وقتی استغفار می کنیم خدا ما را می بخشد عذاب نمی کند ولی آیا اثرات این گناه از بین می رود ما می خواهیم به طرف حق پرواز کنیم در ملکوت پرواز کنیم نمازمان:

«الصَّلَاةُ قُرْبَانُ كُلِّ تَقِيٍّ»

الكافي (ط - الإسلامية)؛ نویسنده: كلينى، محمد بن يعقوب بن اسحاق، محقق/ مصحح: غفارى على اكبر و آخوندى، محمد، ناشر: دار الكتب الاسلامیة، ج3، ص265

«الصَّلَاةُ مِعْرَاجُ المُؤْمِنِ»

بحار الأنوارالجامعة لدرر أخبار الأئمة الأطهار (ط - بيروت)؛ نویسنده: مجلسى، محمد باقر، ناشر: دار إحياء التراث العربي، محقق/ مصحح: جمعی از محققان، ج79، ص303

مایه ای تقرب به حق، معراج کل مؤمن است باشد اینها مانع می شوند. و لذا حضرت امیر در دعای می فرماید خدایا آن گناهانی که مثل زنجیر، پای من را به زمین کوبانده این زنجیرها را از پایم باز کن بتوانم پرواز کنم.

اینها یک بخشی از آیات بود گرچه آیات خیلی زیاد است ولی اینها آیاتی است که نسبت به هنگام جان کندن، نسبت به مؤمنین بشارت دارد (سَلَامٌ عَلَيكُمُ ادْخُلُوا الْجَنَّةَ)؛ از آن طرف برای کفار و مشرکین و ظالمین (فَادْخُلُوا أَبْوَابَ جَهَنَّمَ) دارد.

مجری:

بسیار عالی! ان شاء الله با شنیدن این نکات، تنبه و بیداری حاصل بشود و ما مصداق آیه (ظَالِمِي أَنْفُسِهِمْ) نباشیم. در سوره طلاق به صراحت فرموده:

(وَمَنْ يتَعَدَّ حُدُودَ اللَّهِ فَقَدْ ظَلَمَ نَفْسَهُ)

و هر کس از حدود الهی تجاوز کند به خويشتن ستم کرده

سوره طلاق (65): آیه 1

ان شاء الله حواسمان را به حدود الهی بدهیم تا هنگام جان دادن بشارت بشنویم ان شاء الله. نسبت به اصل مرگ و نیز نسبت به جان دادن به صورت مقایسه ای در قرآن از استاد شنیدیم. اما آیا در روایات هم نسبت به جان دادن مؤمنان تعابیری ذکر شده است؟ از آن طرف حضرتعالی فرمودید همیشه این خوف و رجاء کنار هم باشد رجایش را یک مقدار بررسی بکنیم.

مقایسه تطبیقی لحظه جان دادن مؤمن و غیر مؤمن در روایات!

حضرت آیت الله حسینی قزوینی:

بله این خوف و رجاء با ما هست تا آن لحظه ای که مرگ ما فرا می رسد مرگ فرا رسید مثل کسی که در جلسه امتحان رفته است آنجا نمی داند آیا جواب سوالی که می نویسد درست است یا خیر؟ همه اش دلهره دارد.

حتی آنهایی را که صحیح می نویسد دلهره دارد. وقتی به تصحیح رسید نمره دادند تمام شد رفت خوف و رجاء معنا ندارد. خوب نوشتی نمره خوب می آورید بد نوشتی نمره بد می آورید.

وقتی مرگ رسید پرونده بسته شد البته ان شاء الله یک بحثی خواهیم کرد آیا در برزخ برای مؤمنین، کمالات عرضی یا کمالات طولی است یا خیر؟ روایت داریم شما برای پدر و مادرتان احسان کنید به او می رسد درود بفرستید به آنها می رسد. در حقیقت یک گشایشی برای زندگی شان می شود مثلاً جایشان وسیع می شود غذاهای خوبی برایشان می آيد حوری های بیشتری می دهند. ولی آیا مقامش هم بالا می رود؟

یک مثال بزنم برای آقایی خواربار، برنج و اینها می برید در زندگی برایش فراخی و گشاده روی درست می شود. یک دفعه نه این آقا بخشدار است فرماندار می کنید فرماندار است، استاندار می کنید استاندار است وزیر می شود وزیر است نخست وزیر می شود این را کمالات طولی می گوییم. کمالات طولی در برزخ را ان شاء الله عرض خواهیم کرد.

کتاب معاد مرحوم آقای شجاعی زنجانی خیلی خوب کار کرده است دو جلد است مخصوصاً جلد اول، اما جلد دوم یک مقداری قلم سنگین است.

ولی کسانی که در دنیا، کمالات را شروع کردند سیر و سلوک را شروع کردند این سیر و سلوک ناتمام مانده است اینها در برزخ کار را ادامه می دهند یعنی کمالات طولی دارند یعنی بخشدار است فرماندار می شود. از ماده به عالم برزخ رفته است از عالم برزخ به عالم مثال می رود از عالم مثال به عالم عقل، از عالم عقل به عالم ملکوت می رود به همین شکل سیر تکاملی صعودی را بالا می رود.

ولی آنهایی که در این دنیا به فکر سیر و سلوک و این چیزها نبودند چهار تا نماز خوانده است چون عادت کرده بود، روزه اش را هم گرفته بود اینها در آنجا دیگر کمالات طولی ندارند که مقام بالا برود، ارتقائی در کار نیست. فرض بفرمایید در برزخ خانه دویست متری به ایشان دادند حالا خانه سیصد متری می دهند. هر روز دو رقم میوه و غذا می آوردند حالا چهار رقم میوه و غذا می آورند. در حقیقت یک نوع فراخی در زندگی و گشادگی در زندگی برای اینها ایجاد می شود. این طلب آقایان اگر مناسبتی پیش آمد در رابطه با حال مؤمنین در برزخ، آنهایی که کمالات عرضی و طولی دارند ان شاء الله از آیات و هم از روایات برای عزیزان خواهیم خواند.

اما در رابطه با روایات نسبت به مؤمنین و شیعیان کسانی که ولایت امیرالمؤمنین در دلشان است. در اینجا روایات زیاد داریم. من یک روایاتی را از مرحوم کلینی نقل کنم که خیلی جالب است. سُدیر صیرفی از اصحاب امام صادق (سلام الله علیه) است و خیلی دلباخته امام صادق است؛ وقتی می خواهد سوال بکند ببینید ادب را چطور رعایت می کند. به حضرت می گوید:

«جُعِلْتُ فِدَاكَ يَا ابْنَ رَسُولِ اللَّهِ هَلْ يُكْرَهُ الْمُؤْمِنُ عَلَى قَبْضِ رُوحِهِ»

فدای شما بشوم ای پسر پیامبر! آیا مؤمن را وقتی می خواهند قبض روح کنند ناراحت می شود، عذاب می کشد، درد می کشد؟

حضرت فرمود:

«لَا وَ اللَّهِ إِنَّهُ إِذَا أَتَاهُ مَلَكُ الْمَوْتِ لِقَبْضِ رُوحِهِ جَزِعَ عِنْدَ ذَلِكَ»

مؤمن - یعنی کسی که معتقد به ولایت امیرالمؤمنین و اهلبیت است - وقتی ملک الموت را می بیند ابتدا یک مقدار دلهره پیدا می کند جزع و فزع می کند. لذا ملک الموت می گوید:

«يَا وَلِيَّ اللَّهِ لَا تَجْزَعْ فَوَ الَّذِي بَعَثَ مُحَمَّداً لَأَنَا أَبَرُّ بِكَ وَ أَشْفَقُ عَلَيْكَ مِنْ وَالِدٍ رَحِيمٍ»

چرا داری جزع و فزع می کنی؟ قسم به خدایی که رسول الله را به نبوت بر انگیخت من از پدر و مادر بر تو مهربان تر هستم.

بعد می گوید:

«افْتَحْ عَيْنَكَ فَانْظُرْ قَالَ وَ يُمَثَّلُ لَهُ رَسُولُ اللَّهِ وَ أَمِيرُ الْمُؤْمِنِينَ وَ فَاطِمَةُ وَ الْحَسَنُ وَ الْحُسَيْنُ وَ الْأَئِمَّةُ مِنْ ذُرِّيَّتِهِمْ»

چشمهایت را باز کن نگاه کند یک دفعه می بیند رسول اکرم، امیرالمؤمنین، فاطمه زهرا، آقا امام حسن، امام حسین و ائمه (علیهم السلام) هستند.

«فَيُقَالُ لَهُ هَذَا رَسُولُ اللَّهِ وَ أَمِيرُ الْمُؤْمِنِينَ وَ فَاطِمَةُ وَ الْحَسَنُ وَ الْحُسَيْنُ وَ الْأَئِمَّةُ رُفَقَاؤُكَ»

ای مؤمن! اینها رسول الله، امیرالمؤمنین، حضرت زهرا، امام حسن، امام حسین و سایر ائمه هستند که با شما رفیق هستند.

«قَالَ فَيَفْتَحُ عَيْنَهُ فَيَنْظُرُ فَيُنَادِي رُوحَهُ مُنَادٍ مِنْ قِبَلِ رَبِّ الْعِزَّةِ فَيَقُولُ يا أَيَّتُهَا النَّفْسُ الْمُطْمَئِنَّةُ إِلَى مُحَمَّدٍ وَ أَهْلِ بَيْتِهِ ارْجِعِي إِلى‏ رَبِّكِ راضِيَةً بِالْوَلَايَةِ مَرْضِيَّةً بِالثَّوَابِ»

چشمش را باز می کند به ائمه (علیهم السلام) نگاه می کند از طرف خداوند خطاب می آید ای مؤمنی که مطمئن بودی و به حقانیت رسول الله و اهل بیتش یقین داشتی، به طرف پروردگارت بیا در حالی که به ولایت اهل بیت، راضی بودی! خدا هم راضی است از این که به تو ثواب می دهد.

«فَادْخُلِي فِي عِبادِي يَعْنِي مُحَمَّداً وَ أَهْلَ بَيْتِهِ وَ ادْخُلِي جَنَّتِي»

در میان بندگان من داخل شو یعنی محمد و اهل بیتش، و وارد جنت من شو!

«فَمَا شَيْ‏ءٌ أَحَبَّ إِلَيْهِ مِنِ اسْتِلَالِ رُوحِهِ وَ اللُّحُوقِ بِالْمُنَادِي»

چیزی در نزد مؤمن عزیزتر، محبوب تر و گرامی تر از دیدن رسول الله، امیرالمؤمنین، حضرت زهرا و ائمه (سلام الله علیهم) نیست وقتی ندای ملکوت را می شوند عزیزتر و مهربان تر از این ندارد.

الكافي (ط - الإسلامية)؛ نویسنده: كلينى، محمد بن يعقوب بن اسحاق، محقق/ مصحح: غفارى على اكبر و آخوندى، محمد، ناشر: دار الكتب الاسلامیة، ج3، ص127

یک روایت دیگر هم بگویم، اجازه بدهید از آن طرف هم یک روایت بگویم خیلی دردناک است بنا شد هر دو طرف را بگوییم فقط بشارت نباشد. باز هم از کافی، از ابو خدیجه از اصحاب امام صادق (سلام الله علیه) هست که نقل می کند حضرت می فرماید:

«مَا مِنْ أَحَدٍ يَحْضُرُهُ الْمَوْتُ إِلَّا وَكَّلَ بِهِ إِبْلِيسُ مِنْ شَيْطَانِهِ أَنْ يَأْمُرَهُ بِالْكُفْرِ وَ يُشَكِّكَهُ فِي دِينِهِ حَتَّى تَخْرُجَ نَفْسُهُ»

هیچ انسانی نیست که مرگش فرا رسد الا این که ابلیس به سپاهش دستور می دهد که او کافر به خدا از دنیا برود یا با شک در دین خدا از دنیا برود.

الكافي (ط - الإسلامية)؛ نویسنده: كلينى، محمد بن يعقوب بن اسحاق، محقق/ مصحح: غفارى على اكبر و آخوندى، محمد، ناشر: دار الكتب الاسلامیة، ج3، ص123

در بعضی از روایت داریم مثلاً کسی به خانه اش علاقه دارد شیاطین می آیند با کلنگ شروع به خراب کردن خانه می کنند. می گویند لا اله الا الله بگویی خانه ات را خراب می کنیم کسی به فرزندش علاقه دارد جلوی چشمش می آورند چاقو را بر می دارند می گویند اشهد ان لا اله الا الله بگویی سر بچه ات را می بریم. به همسرش علاقه دارد می گوید اگر لا اله الا الله بگویی سر همسرت را می بریم.

این خیلی خطرناک است به دوستان توصیه دوستانه بکنم که دعای عدیله را بخوانید. بعضی از اولیاء خدا دو سطر آخرش را در سجده نماز می خوانند، می گویند خدایا این اعتقاداتم را پیش تو امانت می گذارم تو بهترین امانتدار هستی،‌ تو در امانت خیانت نمی کنی اعتقادات و یقینم را هنگام مرگ به من برگردان تعبیر خیلی زیبایی است.

ولذا وقتی می بینید یک مؤمنی در حال جان کندن است مدام به او بگویید، بگوید: «لا اله الا الله محمد رسول الله علیٌ ولی الله» مدام این شهادتین را اصرار و تلقین کنید همچنین شهادت به امامت امیرالمؤمنین و اهل بیت را.

مجری:

بسیار عالی خیلی استفاده کردیم. ان شاء الله این تنبه و بیداری حاصل بشود در خدمت عزیزان بیننده هستیم.

تماس های بینندگان برنامه:

بیننده (آقای جوکار از داراب – شیعه):

سلام عرض می کنم خدمت مجری و کارشناس محترم. چند روز پیش کلیپی گوش کردم شخصی خیلی ادعا می کرد ایرانی ها کتاب نمی خوانند، اهل مطالعه نیستند هر چه می شود سریع باور می کنند می خواست بگوید ما پیغمبر و ائمه را الگو قرار می دهیم ولی شیعیان اینطور نیستند. کتاب اربعه را نمی دانند یعنی چه و کتاب صحاح سته را نمی دانند یعنی چه. مثلا می گویند در کربلا، شمر آب به روی امام حسین بست همین کار را پیامبر با یهودی ها کرده است.

همچنین در صحرای کربلا پیراهن از تن یاران امام حسین بیرون آوردند همین کار را حضرت علی با دشمنش انجام داده است در جنگ احد یا جنگ دیگر. می خواهم بدانم واقعاً صحت دارد؟ تشکر از برنامه تان

بیننده (آقای احمدی از تهران – شیعه):

سلام شب تان بخیر خدا قوت تان بدهد یک سوال از خدمتتان داشتیم یک صلواتی است که می گویند معادل ده هزار صلوات می شود اگر می شود مقداری در موردش توضیح دهید این صلوات را بفرستیم بهتر یا «اللهم صل علی محمد وآل محمد وعجل فرجهم» را بفرستیم بهتر است؟ ممنون و متشکر خدا نگهدار

بیننده (آقای زمانی از آباده – شیعه):

سلام علیکم شب شما بخیر، سلام ویژه خدمت استاد عزیز. در رابطه با «متواتر بودن روایتی که یکی از علمای اهل سنت ادعا کند روایت متواتر است بر دیگران لازم است آن را بپذیرند» مصدر این عبارت را می خواهم.

در ماه رجب و تولد امام علی (علیه السلام) هستیم یاد عبارت معروف حاکم نیشابوری افتادم این را سابقاً از همین برنامه ها شنیده بودم منتها متأسفانه مصدرش را ندارم این را حضرت استاد بفرمایند.

مجری:

تشکر می کنم. حضرت استاد در خدمتتان هستیم جناب آقای جوکار دو شبهه مطرح کردند. یکی این که بستن آب بر حضرت آقا اباعبدالله الحسین مشابه بستن آبی بود که پیامبر بر یهودیان انجام دادند. شبهه دیگر این که در آوردن پیراهن توسط امیر المؤمنین هم انجام شد.

حضرت آیت الله حسینی قزوینی:

اولاً‌ بر این که در تاریخ بیست و سه ساله رسالت رسول اکرم و پنج سال امامت حضرت امیر نه تنها آب را نبستند بلکه برعکس در صفین، سپاهیان معاویه فرات را گرفتند آب را به روی سپاهیان حضرت علی بستند.

امیرالمؤمنین شریعه فرات را گرفت بعضیها گفتند ما هم مقابله به مثل کنیم حضرت فرمودند نه مقابله به مثل نمی کنیم. آقا امام حسین موقعی که با حر درگیر شد احساس کرد که هم سپاهیان حر تشنه هستند و هم حیوانات تشنه هستند هر چه در مشک ها آب بود داخل تشت ریختند هم آنها خوردند هم اسبهای سپاه حر بن یزید ریاحی خوردند.

امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) حتی عمرو ابن عبدود را می خواست بکشد دشمن است و دستور قرآن است خواست بکشد می گویند عمرو ابن عبدود آب دهان انداخت امیرالمؤمنین یک مقداری غضبناک شد کنار رفت مقداری آرام شد بعد رفت سرش را از بدن جدا کرد. گفتند یا علی چرا کنار نشستی بعد رفتی؟ فرمود وقتی آب دهان به صورتم انداخت عصبانی شدم ترسیدم اگر آن لحظه سرش را از بدن جدا کنم روی غضب و خشم باشد نه برای رضای خدا

ولی این بی حیاها در کربلا یک بچه شش ماهه را آب ندادند ویل دورانت یهودی در تاریخ تمدنش می گوید قتل امام حسین، علی اکبر، قاسم، حضرت عباس مجوز داشت چون از اینها کشتند؛ ولی برای قتل یک بچه شیر خواره شش ماهه جز سقاوت و پستی سپاهیان یزید چیز دیگری نیست.

اینها می خواهند فرزندانش را به اسارت ببرند از سر بچه معجرها را کشیدند این بچه کسی بالای سر ندارد مضطر و اسیر است، کتک زدن، تازیانه زدن، خیمه ها را آتش زدن چه معنایی دارد؟

سرهای بریده را جلوی اهل بیت نشان دادن چه معنایی دارد؟ تصور کنید فرزند یک مادری را بکشند سر بریده اش را بیاورند سی روز بین شهرها بچرخانند بیست روز، سرهای بریده جلوی چشم مادر و یا فرزندش باشد چقدر درد آور است؟

در رابطه با قضیه آقای احمدی عزیز روایت داریم حدیث «مَن بلَغ» پیغمبر فرمود اگر روایت من به کسی رسیده باشد به امید آن بخواند خدا ثواب می دهد ولو این که من نگفته باشم، روایت جعلی هم باشد.

بهترین صلوات همان طوری که شما فرمودید «اللهم صل علی محمد وآل محمد وعجل فرجهم» بهتر از این می خواهید باشد: «اللهم صل علی محمد وآل محمد وعجل فرجهم والعن اعدائهم اجمعین من الآن الی قیام یوم الدین»

آنهایی که تشرف داشتند مثل مرحوم سید ابن طاوس،‌ این را از خود حضرت نقل کردند صلوات کامله می گویند عددش هم صد تا می گویند حداقلش باید باشد تا اثر بگذارد.

در رابطه با متواتر مثلا حضرت امیر در کعبه متولد شد حاکم نیشابوری دارد که:

«فقد تواترت الأخبار أن فاطمة بنت أسد ولدت أمير المؤمنين علي بن أبي طالب كرم الله وجهه في جوف الكعبة»

خبر متواتر داریم که فاطمه بنت اسد، امیرالمؤمنین را در درون کعبه به دنیا آورد.

المستدرك على الصحيحين؛ اسم المؤلف: محمد بن عبدالله أبو عبدالله الحاكم النيسابوري الوفاة: 405 هـ، دار النشر: دار الكتب العلمية - بيروت - 1411هـ - 1990م، الطبعة: الأولى، تحقيق: مصطفى عبد القادر عطا، ج3، ص550، ح6044

اما این که حکم حدیث متواتر از دیدگاه اهل سنت چیست؛ کتاب مجموع فتاوای ابن تیمیه رهبر وهابی ها می گوید:

«من أنكر ما ثبت بالتواتر والإجماع فهو كافر»

هر کس انکار کند یک روایتی که به تواتر یا اجماع ثابت شده کافر است.

كتب ورسائل وفتاوى شيخ الإسلام ابن تيمية؛ اسم المؤلف: أحمد عبد الحليم بن تيمية الحراني أبو العباس الوفاة: 728، دار النشر: مكتبة ابن تيمية، الطبعة: الثانية، تحقيق: عبد الرحمن بن محمد بن قاسم العاصمي النجدي، ج1، ص 109

یعنی منکر روایت متواتر کافر است. همچنین در کتاب فتاوای هندیه مفصل ترین کتاب فقهی آقایان حنفی ها می گوید:

«مَنْ أَنْكَرَ الْمُتَوَاتِرَ فَقَدْ كَفَرَ»

الفتاوى الهندية في مذهب الإمام الأعظم أبي حنيفة النعمان؛ اسم المؤلف: الشيخ نظام وجماعة من علماء الهند الوفاة: 9999، دار النشر: دار الفكر - 1411هـ - 1991م، ج2، ص 265

همچنین محمد ابن عبد الوهاب در رساله ای که در رد شیعه دارد ایشان هم در صفحه 44 می گوید اعتقاد ما این است که هر کس آیه قرآن را مخالفت کند یا حدیث متواتر را انکار کند کافر است.

مجری:

خیلی ممنون و متشکر. آقای حسین از اراک پیام فرستادند: این که می گویند سرباز امام زمان باشید من با همین قصد در کلاس های رزمی برای تقویت جسمم شرکت می کردم الان مردد شدم که آیا اصلاً این توان جسمی من فایده ای در حکومت جهانی حضرت دارد یا با توجه به این که قیام اصلی حضرت، قیام فکری است فقط معرفت و بینش کامل تأثیر مثبت دارد؟

حضرت آیت الله حسینی قزوینی:

روایت داریم بارها هم گفتیم می گوید برای قیام حضرت ولی عصر ولو یک تیری هم آماده کنید، زمان سابق تیرکمان بوده الان هم تیر عبارت است از تیری که مال اسلحه ها است یا شمشیر است.

اما برادر بزرگوارم از نظر روحی باید سنخیتی با حضرت ولی عصر داشته باشیم دو کلمه است بیشتر هم نیست گناه را ترک کنیم واجبات را انجام دهیم چیزی دیگر نمی خواهد. دو تا کلمه است ولی این دو کلمه یک عالم معنا دارد ترک گناه و إتیان واجبات، از آن طرف کارهای رزمی هم عزیزم حتماً لازم است.

قطعاً حضرت ولی عصر (ارواحنا فداه) بیاید داریم که بعضی از سربازان حضرت مثل کوه محکم هستند. کوه از زمین کنده می شود ولی اینها در جنگ به هیچ وجه عقب نشینی ندارند به دل دشمن می زنند پدر دشمن را در می آورند.

لذا هم آمادگی جسمی لازم است هم آمادگی روحی هر دو باید باشد جدای از هم باشد آمادگی روحی نداشته باشید وقتی حضرت بیاید خدای ناکرده تشکیک داشته باشید در صف دشمنان قرار می گیرید آمادگی روحی بود ولی شما چیزی بلد نبودید مثل قضیه حسّان ابن ثابت است در جنگ احزاب پیغمبر به او گفت شما از زن و بچه مراقبت کن تا یهودی ها خیانت نکنند.

یکی از زن ها گفت آقای حسان یک یهودی دارد می آید می خواهد به طرف مدینه حمله کند گفت من اهل جنگ نیستم این خانم رفت با شمشیرش آن یهودی را کشت گفت حالا من کشتم برو حداقل لباس و اسلحه اش را در بیاور، گفت این هم از من ساخته نیست.

این طور آدم به درد امام زمان نمی خورد انسان باید آمادگی رزمی داشته باشد و انسان بتواند باز کردن و بستن انواع و اقسام سلاح ها را بلد باشد تیر اندازی خوب یاد بگیرد نشانه گرفتن را خوب یاد بگیرد.

اگر بتواند در بسیج، در ارتش، در سپاه بتواند با اسلحه های سنگین کار کند خوب است. اگر هر کس می تواند آماده باشد حضرت ولی عصر (ارواحنا فداه) بیاید به همه این نیروها نیاز دارد.

مجری:

ان شاء الله که در رکاب حضرتش باشیم. حضرت استاد از محضرتان تشکر می کنم بسیار استفاده کردیم  و بهره بردیم و همچنین تشکر می کنم از همه شما بینندگان عزیز و ارجمند که تا انتهای برنامه امشب هم همراه ما بودید ما را از دعای خیرتان مخصوصا در این شب پر فضیلت فراموش نکنید محتاج دعای تان خواهیم بود التماس دعا خدا نگهدار!


اخلاق علوی سیره مهدوی>

لیله الرغائب کتب اهل سنت کتاب اقبال ماه رجب دعا روزه بخشش گناهان توحید و معرفت توحید احدی و صمدی دنیای سبب و مسببات جان دادن مومنان جان دادن کافران