سایر قسمت ها
اخلاق علوی سیره مهدوی

قسمت سی و هشتم برنامه اخلاق علوی و سیره مهدوی با کارشناسی آیت الله سید محمد حسینی قزوینی


دیگر قسمت ها

 بسم الله الرحمن الرحیم

10/01/1402

موضوع: برهان مقایسه یا برهان تحریک احساسات؛ راهکاری نو برای حل معضلات!

برنامه اخلاق علوی و سیره مهدوی

فهرست مطالب این برنامه:

بخشش بی حساب و کتاب، از ویژگیهای حکومت امام زمان (علیه السلام)

خلاصه ای از مطالب مطرح شده در جلسات گذشته!

نسخه شفابخش برای رسیدن به حضور قلب در نماز!

اکسیری اعظم و بسیار راه گشا به نام «نماز اول وقت»!

برهان مقایسه یا برهان تحریک احساسات؛ راهکاری نو برای حل معضلات!

گلایه استاد حسینی قزوینی از مسؤلین اجرایی کشور!

تماس‌های بینندگان برنامه

پیشنهاد جالب استاد حسینی قزوینی به هنجارشکنان حجاب و عفاف!

مجری:

أَعُوذُ بِاللَّهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيم‏، بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ الْحَمْدلِلَّهِ رَبِّ العالَمين‏ وَ صَلَّى اللَّهُ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِينَ

عرض سلام و ادب و احترام خدمت همه شما بینندگان عزیز و ارجمند شبکه جهانی حضرت ولی عصر (عجل الله تعالی فرجه الشریف)

الحمدلله این توفیق نصیبمان شد باز در شب جمعه ای دیگر محضر همه شما گرامیان برنامه اخلاق علوی، سیره مهدوی را تقدیم بکنیم.

در این شب ماه مبارک رمضان ان شاء الله که مورد توجه ویژه حضرت آقا ولی عصر

(عجل الله تعالی فرجه الشریف) هم خودمان، هم برنامه مان و هم همه شما بینندگان عزیز و ارجمند قرار گرفته باشیم.

همان طور که مطلع هستید در این برنامه از محضر استاد، حضرت آیت الله حسینی قزوینی استفاده می کنیم، ان شاء الله امشب هم بتوانیم نهایت بهره و استفاده را از محضرشان ببریم.

ابتدای برنامه مثل همیشه تقاضا می کنیم محفل ما را نورانی بکنند با ذکر نامی از حضرت صدیقه طاهره (سلام الله علیها) سلام عرض می کنم در خدمتتان هستم.

حضرت آیت الله حسینی قزوینی:

سلام علیکم ورحمة الله وبرکاته.

السَّلَامُ عَلَيْكَ يَا بَقِيَّةَ اللَّهِ فِي أَرْضِه،‏ السَّلَامُ عَلَيْكَ يَا مِيثَاقَ اللَّهِ الَّذِي أَخَذَهُ وَ وَكَّدَهُ- السَّلَامُ عَلَيْكَ يَا وَعْدَ اللَّهِ الَّذِي ضَمِنَه‏، السَّلَامُ عَلَيْكَ يَا صَاحِبَ الْمَرْأَى وَ الْمَسْمَع‏ فَمَا شَيْ‏ءٌ مِنَّا إِلَّا وَ أَنْتُمْ لَهُ السَّبَبُ وَ إِلَيْهِ السَّبِيل

خدمت همه بینندگان عزیز و گرامی در هر کجای این کره خاکی بیننده این برنامه هستند یا تکرار برنامه را می بینند خالصانه ترین سلامم را تقدیم می کنم موفقیت روز افزون برای همه گرامیان از خدای منان خواهانم.

از خدا می خواهم ان شاء‌ الله همه ما و شما را از روزه داران و عبادت کنندگان و قرائت کنندگان کتاب الهی قرآن کریم ان شاء الله قرار بدهد.

ظلم اشرار کجا فاطمه زار کجا * ضرب مسمار کجا مخزن اسرار کجا؟

آتش کینه کجا محسن شش ماهه کجا * در خور سنگ جفا شاخه پر بار کجا؟

بهر احقاق حقوق طلب حق علی * پهلوی دخت نبی و در و دیوار کجا؟

این چه سرّی است خدایا بنما افشایم * یک تن و این همه رنج و غم و آزار کجا؟

در جوانی ز جهان سیر شدن یعنی چه *  این تمنا ز گل گلشن و دادار کجا؟

عوض مزد رسالت ز ره ظلم و ستم *  پیکر فاطمه صدمه بسیار کجا؟

(وَسَيعْلَمُ الَّذِينَ ظَلَمُوا أَي مُنْقَلَبٍ ينْقَلِبُونَ)

آنها که ستم کردند به زودي مي‌دانند که بازگشتشان به کجاست!

سوره شعراء (26): آیه 227

امیدواریم که ان شاء الله در آینده بسیار بسیار نزدیک حضرت ولی عصر (ارواحنا لتراب مقدمه الفداء) تشریف بیاورند، خون همه مظلومان عالم بویژه مادر مظلومه اش صدیقه طاهره (سلام الله علیها) را بستاند، قلب ملائکه، انبیاء، اولیاء و بندگان صالح خدا را با گسترش عدل و عدالت خوشحال کند.

بخشش بی حساب و کتاب، از ویژگیهای حکومت امام زمان (علیه السلام)

در روایتی که مرحوم شیخ طوسی در امالی، در رابطه با قیام حضرت ولی عصر (ارواحنا فداه) نقل کرده، رسول اکرم می فرماید: این فتنه ها و ظلم ها همچنین ادامه دارد به طوری که در هر کجای کره زمین شما نگاه کنید آثاری از ظلم، ستم و فتنه است، تا روزی که از عترت من، مردی بر می خیزد جهان را پر از عدل و داد می کند همان گونه ای که قبلاً از جور و ستم پر شده بود.

یعنی اولین رسالت آقا ولی عصر (ارواحنا فداه) و اولین مسئولیتش این است که ظلم را در کره زمین ریشه کن کند. مادامی که ظلم و ستم باشد در محیط خفقان آور ظلم و ستم نه می شود عبادت کرد، نه می شود ارتباط دوستانه با دوستان و بزرگان گرفت و نه اقتصاد درستی و نه نفس راحتی می شود کشید. کلاً با وجود ظلم زندگی بر همه سخت است.

گرچه از نظر مالی هم در رفاه باشد همین که انسان احساس خطر می کند و احساس دلهره دارد آرامش ندارد، ولی وقتی ظلم و ستم از صحنه اجتماع برچیده شد دیگر در آن جا زندگی صفا دارد نفس ها، لذت دارد. روی زمین راه رفتن عشق است.

به طوری که نه تنها انسانها بلکه ماهیان دریا و مرده ها در قبرها از عدالتی که حضرت ولی عصر (ارواحنا فداه) در روی زمین اجرا می کند اظهار شادمانی می کنند. مرده ها آرزو می کنند ای کاش بتوانند برگردند و در این حکومت سراسر عدل مهدوی زندگی کنند. بعد از رفع ظلم و ستم است که:

«وَتُخْرِجُ لَهُ الْأَرْضُ أَفْلَاذَ كَبِدِهَا»

زمین تمام جگر پاره های خودش را بیرون می ریزد.

تعبیر خیلی زیبایی است. یعنی سرمایه ای که زیرزمین و روی زمین وجود دارد می شود استفاده کرد و در زمان حضرت ولی عصر کاملاً مهیا می شود.

«وَ يَحْثُو الْمَالَ حَثْواً وَ لَا يَعُدُّهُ عَدّاً»

حضرت ولی عصر اموال را بی حساب می بخشد.

الأمالي (للطوسي)؛ نویسنده: طوسى، محمد بن الحسن، ناشر: دار الثقافة ، مصحح: ندارد، ص513

فرض خیّری می خواهد مدرسه بسازد همه حساب و کتاب دارد، چقدر خرج کردی؟ چقدر گرفتید؟ به بنا چقدر دادی؟ به کارگر چقدر دادی؟ به معمار چقدر دادی؟ پول آب و برق چه شد؟ ولی حضرت ولی عصر (ارواحنا فداه) حساب و کتاب نمی کند.

وقتی این اموال بی حساب و کتاب و گسترده را در اختیار مردم قرار می دهد از مردم حساب نمی طلبد این را کجا خرج کردی؟ چه کار کردی؟ برای چه خرج کردی؟ باید حساب پس بدهی؟ نه، حساب پس دادن در بخشش های حضرت ولی عصر (ارواحنا فداه) نیست.

شما این پول را بگیر هر چه دلت می خواهد خرج کن در چارچوبی که عقلت تشخیص می دهد و شرع به تو اجازه می دهد مصرف کن آقا بالاسری هم بالای سرت نیست.

امیدواریم که ان شاء الله آن زمان خیلی دور نباشد و ما بتوانیم درک کنیم «نَقُولُ  الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِين»

مجری:

ان شاء الله. مخصوصاً این شبها که توفیق داریم دعای افتتاح را با هم می خوانیم وقتی به این جملات می رسیم با عنایت به این سخنانی که حضرت استاد فرمایش کردند بخوانیم که:

«اللَّهُمَّ إِنَّا نَرْغَبُ إِلَيْكَ فِي دَوْلَةٍ كَرِيمَةٍ تُعِزُّ بِهَا الْإِسْلَامَ وَ أَهْلَهُ وَ تُذِلُّ بِهَا النِّفَاقَ وَ أَهْلَه‏»

الكافي (ط - الإسلامية)؛ نویسنده: كلينى، محمد بن يعقوب بن اسحاق، محقق/ مصحح: غفارى على اكبر و آخوندى، محمد، ناشر: دار الكتب الاسلامیة، ج3، ص424

ان شاء الله آن لحظات را ببینیم و از خداوند بخواهیم طبق فرمایش همواره استاد عزیز وقتی که تعجیل فرج را می خواهیم از خداوند بخواهیم که بتوانیم در رکاب حضرتش پیکار بکنیم و همراه با حضرت باشیم.

این برنامه هم اتفاقاً در راستای همین هدف است، عزیزانی که همراه مان بودند مشاهده فرمودند آغاز کردیم برنامه را و پی گیر این هستیم باید چه کار بکنیم تا از اصحاب حضرت آقا امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف وارواحنا لتراب مقدمه الفداء) باشیم.

حضرت استاد اشاره ای به این نکته مهم داشتند که باید توحید خودمان را به حد اعلیٰ خودش برسانیم باید خداوند را آنگونه که حق و حقیقتش است بشناسیم.

خلاصه ای از مطالب مطرح شده در جلسات گذشته!

حضرت استاد اگر امکانش است یک مختصری از آن چیزی که گذشته بفرمایید تا ان شاء الله وارد مبحث جدید بشویم.

حضرت آیت الله حسینی قزوینی:

أَعُوذُ بِاللَّهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيم‏، بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ وَبِهِ نَسْتَعين وَهُوَ خَيرُ نَاصِرٍ وَ مُعِينْ الْحَمْدُلِلَّه ‏وَ الصَّلَاةِ عَلَى رَسُولِ اللَّهِ وَعلَیٰ آلِهِ آل الله لَا سِيَّمَا علَیٰ مَوْلانَا بَقِيَّةَ اللَّه‏ وَ الّلعنُ الدّائمُ‏ علَیٰ أَعْدائِهِمْ أعداءَ الله إلىٰ يَوم لِقَاءَ اللّه. يا أبا صَالِحَ المَهديّ أدركني‏

در گذشته، عرض کردیم یکی از بزرگ ترین شاخصه اخلاق علوی و سیره مهدوی داشتن اعتقادات کامل و شایسته فرهنگ اهل بیت (علیهم السلام) است، آن گونه ای که آنها از ما خواستند.

اینکه اعتقادات ما به خدا از این اعتقادات تقلیدی، ذهنی و خیالی بیرون بیاید و ما جهان را همه جلوه حق بدانیم و همه جای دنیا خدا را قبل از دنیا،‌ با دنیا، بعد از دنیا، قبل از خودمان، با خودمان، بعد از خودمان، قبل از زندگی، با زندگی، بعد از زندگی خودمان ببینیم. همان تعبیر حضرت امیر که فرمود:

«وما رَأَيْتُ شَيْئاً اِلاّ وَ رَأَيْتُ اللهَ قَبْلَهُ وَ بَعْدَهُ وَ مَعَهُ»

شرح أصول الكافي( صدرا)؛ نويسنده: صدر الدين شيرازى، محمد بن ابراهيم‏، تاريخ وفات مؤلف: 1050 ق‏، محقق / مصحح: خواجوى، محمد، ناشر: مؤسسه مطالعات و تحقيقات فرهنگى، تهران‏، 1383 ش‏؛ چ3، ص 432

می گویند از مرحوم ملا عبد الرزاق کاشانی سوال کردند آقا حلول است یا اتحاد؟ گفت هر دو باطل است: «لَيْسَ في الدّار غَيرُه ديّار»!‌

اگر ما به اینجا برسیم که این جهان هر چه است جلوه ای از جلوه های ذات اقدس ربوبی است، جز جلوه حق در جهان چیزی دیگر نیست

(فَأَينَمَا تُوَلُّوا فَثَمَّ وَجْهُ اللَّهِ)

و به هر سو رو کنيد، خدا آنجاست!

سوره بقره (2): آیه 115

هر کجا بنگرید وجه الله است به دریا بنگری، دریا وجه الله است. به صحرا بنگری، صحرا وجه الله است. به خودت بنگری، به چشم، گوش و همه چیزت بنگری همه اینها بسم الله و نشانه های خدا، جلوه او و وجه الله است است. اگر به اینجا برسیم؛ می شویم «فهم الذین وحد الله حق توحیده»

از ویژگیهای بارز یاران حضرت مهدی این است که در مسئله توحید به حق توحید رسیده اند. آن گونه ای که شایسته شناخت است خدا را شناختند:

 «عَرَفُوا اللَّهَ حَقَّ مَعْرِفَتِه‏»

كشف الغمة في معرفة الأئمة (ط - القديمة)؛ نویسنده: اربلى، على بن عيسى، محقق / مصحح: رسولى محلاتى، هاشم‏، ناشر: بنى هاشمى - تبريز، ج‏2، ص478

اگر ما به اینجا برسیم قطعاً برای ما غیبت و حضور تفاوتی پیدا نمی کند. همان گونه ای که جهان را محضر خدا می بینیم، محضر حضرت ولی عصر هم می بینیم.

امام (رضوان الله تعالی علیه) در شرح دعای سحر یک تعبیری دارد. اگر اشتباه نکنم اوائل صفحه 35 است در نسخه پی دی افی که من گرفتم نسخه های مختلفی از شرح دعای سحر است.

همیشه به دوستانم گفتم. حتی سر درسم به طلبه هایی که در بحث ما هستند گفتم اگر بنا باشد به خودم اجازه بدهم امر کنم به شما، امر می کنم باز امر می کنم امر می کنم ماه رمضان چند مرتبه شرح دعای سحر امام را مطالعه کنید.

امام یک تعبیر خیلی زیبایی دارد می گوید مغز تمام شریعت، مغز توحید، روح توحید ولایت اهل بیت عصمت و طهارت است. همان تعبیری که از امام حسین (سلام الله علیه) سوال کردند: معرفت الله چیست؟ فرمود:

«مَعْرِفَةُ أَهْلِ كُلِّ زَمَانٍ إِمَامَهُمُ الَّذِي يَجِبُ عَلَيْهِمْ طَاعَتُه‏»

اگر کسی می خواهد خدا را بشناسد باید برود امام زمانش را بشناسد.

علل الشرائع؛ نويسنده: الشيخ الصدوق (وفات: 381) تحقيق: السيد محمدصادق بحر العلوم، ناشر: منشورات المكتبة الحيدرية ومطبعتها - النجف الأشرف، 1385، ج1، ص9

چون اینها مظهر اتم تمام صفات کمالیه خدا هستند، تمام اوصاف جمالی و جلالی خدا در وجود مقدس اهل بیت و امروز در وجود مقدس حضرت بقیة الله الأعظم (ارواحنا لتراب مقدمه الفداء) تجلی یافته است. اصلاً جهان غیر از آنها چیز دیگری نیست.

به یاد آن جمله مرحوم محمدرضا قمشه ای بنا به نقل حضرت امام در مصباح الهدایة، صفحه 57 افتادم که فرمود:

«فالحقيقة المحمّديّة هي الَّتي تجلَّت في صورة العالم والعالم من الذرّة إلى الدرّة ظهورها وتجلَّيها»

مصباح الهداية الى الخلافة والولاية؛ مؤلف: امام خمينى، مقدمه از: استاد سيد جلال الدين آشتيانى، ناشر: مؤسسه تنظيم و نشر آثار امام خمينى، چاپ ششم، ص 57

مرحوم کمپانی (رضوان الله تعالی علیه) در حاشیه بر مکاسب، می فرماید:

«لهم الولاية المعنوية والسلطنة الباطنية على جميع الأمور التكوينية والتشريعية»

حاشية كتاب المكاسب؛ تأليف : الشيخ محمد حسين الأصفهاني، تحقيق: الشيخ عباس محمد آل سباع، الطبعة: الأولى / 1418 ه‍ ق، الناشر: أنوار الهدى، المطبعة: علمية، ج 2، ص 379

گفتن و شنیدنش راحت است ولی لمسش سخت است این که بیاید در روح ما و در وجود ما این مطالب و معنویات عجین بشود خیلی سخت است. لذا تلاش کنیم در این ماه مبارک رمضان معرفت اهلبیت که بالاترین کمالات برای انسان است را کسب کنیم. که اگر ما به اینجا رسیدیم می شود:

«رِجَالٌ مُؤْمِنُونَ عَرَفُوا اللَّهَ حَقَّ مَعْرِفَتِهِ وَ هُمْ أَنْصَارُ الْمَهْدِيِّ فِي آخِرِ الزَّمَان‏‏»

كشف الغمة في معرفة الأئمة( ط- القديمة)؛ نويسنده: اربلى، على بن عيسى‏؛ محقق: رسولى محلاتى، هاشم‏، ناشر: بنى هاشمى‏، تبريز،1381 ق‏؛ ج 2، ص 478

که از اوصاف یاوران حضرت ولی عصر (عجل الله تعالی فرجه الشریف) است.

برای رسیدن به اینجا مراحلی را برای عزیزان عرض کردیم یکی اینکه گناه و معصیت از زندگیمان دور بشود. اعمال صالحی که موجب بخشش و آمرزش گناهان است را انجام بدهیم و زمینه را برای رسیدن به آن «معرفت الله حق معرفة» فراهم کنیم.

نسخه شفابخش برای رسیدن به حضور قلب در نماز!

امام (رضوان الله تعالی علیه) در کتاب «سرّ الصلاة» یک تعبیری دارد، صفحه اش در ذهنم نیست البته این فایلی که من دارم در موبایلم است معمولاً بعد از نماز صبح چند صفحه ای می خوانیم و عشق و صفا می کنیم.

تعبیر خیلی زیبایی است توضیحش از من است می گوید این عبادت یک قالب، یک جسم و یک روحی دارد. قالبش اذان، اقامه، رکوع، سجود، ذکر رکوع، ذکر سجده، مبطلات نماز را انجام ندهیم واجبات نماز را انجام بدهیم بعضاً مستحباتش را انجام بدهیم. اینها قالب و پوسته نماز است.

یعنی با این،‌ واجب از گردن ما ساقط می شود فردای قیامت ما را کتک نمی زنند چرا نماز نخواندی. ولی آنی که ما را به خدا و ولایت می رساند روح نماز است. آن که ارزش دارد روح نماز است آن که ائمه (علیهم السلام) - تعبیر امام است - تأکید زیادی دارند در روایات متعدد آمده حضور قلب در نماز است که عبارت از روح نماز، جان نماز و قلب نماز است.

مادامی که شما یک نماز بدون حضور قلب بخوانید مثل یک بدن بدون روح است فقط تکلیف ساقط می شود این دیگر نمی شود:

(إِنَّ الصَّلَاةَ تَنْهَى عَنِ الْفَحْشَاءِ وَالْمُنْكَرِ)

نماز (انسان را) از زشتی ها و گناه باز می ‌دارد

سوره عنکبوت (29): آیه 45

دیگر نمی شود:

«الصَّلَاةُ قُرْبَانُ كُلِّ تَقِيٍّ.»

الكافي (ط - الإسلامية)؛ نویسنده: كلينى، محمد بن يعقوب بن اسحاق، محقق/ مصحح: غفارى على اكبر و آخوندى، محمد، ناشر: دار الكتب الاسلامیة، ج3، ص265

دیگر نمی شود.

«الصَّلَاةُ مِعْرَاجُ المُؤْمِنِ»

بحار الأنوارالجامعة لدرر أخبار الأئمة الأطهار (ط - بيروت)؛ نویسنده: مجلسى، محمد باقر بن محمد تقى، ناشر: دار إحياء التراث العربي، محقق/ مصحح: جمعی از محققان، ج79، ص303

ایشان جمله خیلی نابی دارد و می گوید قرآن در رابطه با ملائکه می گوید:

(لَا يعْصُونَ اللَّهَ مَا أَمَرَهُمْ وَيفْعَلُونَ مَا يؤْمَرُونَ)

هرگز فرمان خدا را مخالفت نمی ‌کنند و آنچه را فرمان داده شده‌ اند (به طور کامل) اجرا می ‌نمايند!

سوره تحریم (66): آیه 6

ملائکه معصیت نمی کنند و مطیع محض خدای عالم هستند، ویژگیهای ملائکه این است. می گوید ما باید تلاش کنیم تمام اعضای ظاهری و باطنی ما نسبت به روح ما مطیع ما باشد. ما باید تمام اعضای ظاهری مان چشم، گوش، قلب و تمام اعضای مان مثل وقتی که در محضر یک بزرگی نشسته ایم آنچنان مؤدب بنشینیم.

در روایت دارد رسول اکرم وقتی نماز می خواندند مثل این که یک ستونی یا یک درختی است تکان نمی خوردند. رکوع می رفتند کمرشان آن چنان صاف بود اگر آبی روی کمرشان می ریختند این آب تکان نمی خورد در سجده ها به همین شکل. تمام این اعضاء و جوارح همه مطیع روح و اراده ما باشد.

اعضای باطنی ما، فکر ما، خیالات ما، تمام تصورات ذهنی ما همه توجه به مفاهیم عبارتهایی که ادا می کنیم باشد. همه اینها در اختیار روح ما باشد «يفْعَلُونَ مَا يؤْمَرُونَ» هر چه روحمان به اینها می گوید از عقل مان گرفته تا به تصورات، خیالات و وهمیّات برسد همه در اختیار روح و اراده ما باشد. و اراده ما هم تابع ارادة الله باشد عین ملائکه که «لَا يعْصُونَ اللَّهَ مَا أَمَرَهُمْ وَيفْعَلُونَ مَا يؤْمَرُونَ».

اگر ما در نماز این طوری بودیم تمام اعضای ما در اختیار اراده ما بود، اراده ما هم تابع ارادة الله بود این نماز می شود؛ ولی اگر وقتی که نماز می خوانیم شیطان از این طرف، از آن طرف خیالات مخصوصاً اگر کسی بخواهد حضور قلب در نماز داشته باشد شیطان تمام تلاشش را می کند که یک سری خیالات و وسوسه های در ذهن بیاورد.

چون وهمیّات و خیالات ما در اختیار شیطان است به هر طرفی می چرخاند که ذهن ما از نماز بیرون برود تنها راهش این است که به خدای عالم توکل کنیم قرآن هم می گوید آن کسانی که توکل به خدای عالم دارند

(إِنَّهُ لَيسَ لَهُ سُلْطَانٌ عَلَى الَّذِينَ آمَنُوا وَعَلَى رَبِّهِمْ يتَوَكَّلُونَ)

او بر کسانی که ايمان دارند و بر پروردگارشان توکل می ‌کنند، تسلطی ندارد.

سوره نحل (16): آیه 99

باید اول نماز توکل بر خدا کنیم به خدا واگذار کنیم و بگوییم خدایا اگر یک جو اختیاری هم به ما دادی این اختیار ما را هم خودت مدیریت کن. خدایا اگر من بناست اختیار کنم این اختیار من در اختیار تو باشد. حضرت سیدالشهدا (سلام الله علیه) در دعای عرفه می فرماید:

«إِلَهِي أَغْنِنِي بِتَدْبِيرِكَ لِي عَنْ تَدْبِيرِي وَ بِاخْتِيَارِكَ عَنِ اخْتِيَارِي»

بحار الأنوارالجامعة لدرر أخبار الأئمة الأطهار (ط - بيروت)؛ نویسنده: مجلسى، محمد باقر بن محمد تقى، ناشر: دار إحياء التراث العربي، محقق/ مصحح: جمعی از محققان، ج 95، ص226

جمله خیلی زیبایی است. فرض الان من می خواهم حرف بزنم این حرف زدن ما باید ارادة الله تعلق بگیرد. اراده ولی عصر تعلق بگیرد هزار و یک مقدمات و عوالم و عللی دارد تا من بتوانم یک کلمه به زبان بیاورم یک نمازی بخوانم. آخرین علت و متمم علتها، اختیار من است بگوید خدایا این اختیاری هم که به من دادی این اختیار من را هم خودت انتخاب کن.

این دعای حضرت امام حسین در عرفه است که فرمود خدایا من عاجز هستم زندگی دینی، دنیوی و اخرویم را تدبیر کنم، تدبیر زندگی من را خدایا خودت به عهده بگیر. من نمی توانم خیر و شرم را تشخیص بدهم خیر را انتخاب کنم یا شر خدایا این اختیار من را هم خودت به عهده بگیر چقدر تعبیر زیبایی است. اگر یک همچنین روحیه ای داشتیم قطعاً نماز ما یک نماز دیگری می شود.

اکسیری اعظم و بسیار راه گشا به نام «نماز اول وقت»!

لذا یکی از چیزهایی که باید دقت کنیم رعایت اول وقت نماز است آقای بهجت (رضوان الله تعالی علیه) فرمودند. - کلیپش در فضای مجازی است دوستان حتماً دیدند و ما هم بارها عرض کردیم - که از مرحوم آقای قاضی نقل می کنند می گوید آن کسانی که رعایت اول وقت نماز را می کنند قطعاً‌ به مقامات بالای معنوی حتی دنیوی هم خواهند رسید.

دوستان عزیز! از من به شما نصیحت اگر نماز بی حال هم می خوانیم اول وقت بخوانیم. نماز بی روح هم می خوانیم اول وقت بخوانیم. خدا بیامرزد شهید رجایی را می فرمود به نماز نگو کار دارم به کار بگو نماز دارم. حتی ایشان در سفری که به مشهد مقدس داشتند سفره را پهن کرده بودند اذان گفتند ایشان از سر سفره بلند شد نمازش را خواند بعد کنار سفره آمد.

در شرح حال امام دارد مقام معظم رهبری گفتند همراه آقای هاشمی گزارشی از جبهه خدمت امام می دادیم گزارشات تکان دهنده بود وسط صحبت ما امام بلند شد داخل رفت. می گفت به ما خیلی بر خورد یک دفعه چه شد؟ گفت از حاج احمد آقا خدا بیامرزد سوال کردیم گفت امام صدای اذان را شنید بلند شد رفت.

در روایت هم داریم همسران پیغمبر می گویند پیغمبر با ما حرف می زد وقتی که اذان می شد گویا پیغمبر هیچ کس را نمی شناسد این همسر من است این رفیق من است این پسر دایی، پسر عمه من است ولذا یک مقداری دقت کنیم.

این روایت را هم دوستان دقت کنند، روایت جالبی در کافی شریف است از امام صادق (سلام الله علیه) که فرمود:

«دَخَلَ رَسُولُ اللَّهِ عَلَى رَجُلٍ مِنْ أَصْحَابِهِ وَ هُوَ يَجُودُ بِنَفْسِهِ فَقَالَ يَا مَلَكَ الْمَوْتِ ارْفُقْ بِصَاحِبِي فَإِنَّهُ مُؤْمِنٌ»

می گوید پیغمبر اکرم به یک مردی از اصحابش وارد شد در حال جان دادن بود، ملک الموت هم آنجا حاضر بود حضرت فرمود آقای ملک الموت با این رفیق ما مدارا کن. او صحابی ما و فرد مؤمنی است. چقدر لذت دارد که پیغمبر بگوید: «فَإِنَّهُ مُؤْمِنٌ»!

«فَقَالَ أَبْشِرْ يَا مُحَمَّدُ فَإِنِّي بِكُلِّ مُؤْمِنٍ رَفِيقٌ»

گفت یا محمد بشارت بده که من با تمام مؤمنین رفیق و دوست هستم

«وَ اعْلَمْ يَا مُحَمَّدُ أَنِّي أَقْبِضُ رُوحَ ابْنِ آدَمَ فَيَجْزَعُ أَهْلُهُ فَأَقُومُ فِي نَاحِيَةٍ مِنْ دَارِهِمْ فَأَقُولُ مَا هَذَا الْجَزَعُ فَوَ اللَّهِ مَا تَعَجَّلْنَاهُ قَبْلَ أَجَلِهِ وَ مَا كَانَ لَنَا فِي قَبْضِهِ مِنْ ذَنْبٍ»

می گوید وقتی که قبض روح می کنم می بینم زن و بچه اش دارند گریه می کنند در یک گوشه ای از خانه. خطاب به آنها می گویم ولی صدای من را نمی شنوند می گویم این جزع چیست؟ قسم به خدا قبل از این که اجلش برسد او را قبض روح نکردم. اگر چنانچه شما این مصیبت را به حساب خدا بگذارید و پاداشی که خدای عالم برای شما در نظر دارد را در نظر بگیرید صبر و تحمل می کنید.

«فَإِنْ تَحْتَسِبُوا وَ تَصْبِرُوا تُؤْجَرُوا»

ولی اگر:

«وَ إِنْ تَجْزَعُوا تَأْثَمُوا وَ تُوزَرُوا»

اگر جزع کردید و در کنار جزع، گناه هم کردید خدایا چرا فرزندم مرد؟ چرا پدرم مرد؟ چرا مادرم مرد؟ چرا رفیقم مرد؟ چرا چرا کردید و به تقدیر الهی اعتراض کردید، گرفتار خواهید شد. بعد می فرماید:

«وَ اعْلَمُوا أَنَّ لَنَا فِيكُمْ عَوْدَةً ثُمَّ عَوْدَةً فَالْحَذَرَ الْحَذَرَ»

بدانید که دوباره من به این خانه می آیم دوباره می آیم مراقب باشید.

«إِنَّهُ لَيْسَ فِي شَرْقِهَا وَ لَا فِي غَرْبِهَا أَهْلُ بَيْتِ مَدَرٍ وَ لَا وَبَرٍ إِلَّا وَ أَنَا أَتَصَفَّحُهُمْ فِي كُلِّ يَوْمٍ خَمْسَ مَرَّاتٍ وَ لَأَنَا أَعْلَمُ بِصَغِيرِهِمْ وَ كَبِيرِهِمْ مِنْهُمْ بِأَنْفُسِهِمْ»

می گوید در شرق و غرب عالم نیست هیچ شهر و روستا و بیابانی الا این که هر روز 5 مرتبه به همه سر می زنم به شهر نشین ها، روستا نشین ها، آنها که خانه به دوش هستند ایلات هستند به همه روزی 5 بار سر می زنم

«وَ لَوْ أَرَدْتُ قَبْضَ رُوحِ بَعُوضَةٍ مَا قَدَرْتُ عَلَيْهَا حَتَّى يَأْمُرَنِي رَبِّي بِهَا»

الكافي (ط - الإسلامية)؛ نویسنده: كلينى، محمد بن يعقوب بن اسحاق، محقق/ مصحح: غفارى على اكبر و آخوندى، محمد، ناشر: دار الكتب الاسلامیة، ج3، ص136، بَابُ إِخْرَاجِ رُوحِ الْمُؤْمِنِ وَ الْكَافِر، ح2

می فرماید حتی من بخواهم پشه ای را قبض روح کنم اگر خدا به من دستور ندهد قدرت قبض روحش را ندارم. جمله خیلی عجیبی است. از یک طرف می گوید:

(اللَّهُ يتَوَفَّى الْأَنْفُسَ حِينَ مَوْتِهَا)

خداوند ارواح را به هنگام مرگ قبض می ‌کند

سوره زمر (39): آیه 42

از این طرف می گوید:

(قُلْ يتَوَفَّاكُمْ مَلَكُ الْمَوْتِ الَّذِي وُكِّلَ بِكُمْ ثُمَّ إِلَى رَبِّكُمْ تُرْجَعُونَ)

بگو: «فرشته مرگ که بر شما مأمور شده، (روح) شما را می ‌گيرد؛ سپس شما را به سوی پروردگارتان باز می ‌گردانند.»

سوره سجده (32): آیه 11

در ادامه روایت می فرماید:

«فَقَالَ رَسُولُ اللَّهِ إِنَّمَا يَتَصَفَّحُهُمْ فِي مَوَاقِيتِ الصَّلَاةِ»

پیامبر فرمود عزرائیل اول وقت نماز به مردم سر می زند.

البته سر زدن او مثل ماها نیست. در روایت داریم تمام عالم در نزد عزرائیل مثل کف دستش است یا مثل یک تشت است که تمام ذرات عالم انسان ها، ملائکه، حیوانات همه و همه در آن تشت دیده می شوند یعنی با یک نگاه همه را می بیند.

این که به رسول اکرم سلام می دهیم «السلام علیک ایها النبی ورحمة الله وبرکاته» قطعاً حضرت رسول اکرم از ملک الموت مقامش بالاتر است. این را هم شیعه و هم سنی دارد که تمام موجودات عالم مثل داخل یک تشتی است که عزرائیل با یک نگاه همه را می بیند. چه زمانی نگاه می کند؟ اول وقت نماز نگاه می کند

«فَإِنْ كَانَ مِمَّنْ يُوَاظِبُ عَلَيْهَا عِنْدَ مَوَاقِيتِهَا لَقَّنَهُ شَهَادَةَ أَنْ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ وَ أَنَّ مُحَمَّداً رَسُولُ اللَّهِ»

اگر چنانچه این مؤمن و این مسلمان رعایت اول وقت نماز را می کند، اول اذان صبح بلند می شود همان نماز بی روحش را می خواند با روح باشد خیلی بهتر. اول نماز وقت ظهر مسافر است رادیو اذان گفت بلافاصله ماشین را کنار می زند سجاده ای پهن می کند نمازش را می خواند. اگر این کار را کرد، ملک الموت شهادتین را به او تلقین می کند.

کار دارد مشتری در مغازه اش است کرکره را پایین می کشد در را می بندد همانجا نمازش را می خواند یا به مسجد می رود.

یکی از دوستان می گفت من در مکه مشغول خرید یک چیزی بودم یک دفعه صدای اذان شنیده شد می گفت صاحب مغازه یک سری وسایل آماده کرد تا من پول بدهم برگشت گفت: «لا یبارک الله شیئا في وقت الصلاة» در وقت نماز خدا هیچ چیزی را مبارک نکرده است. این را گفت و کرکره را پایین کشید و همانجا گوشه مغازه شروع کرد نمازش را خواند و ما هم فقط تماشا می کردیم.

می گوید اول وقت نماز، ملک الموت به همه خانه ها سر می زند اگر این مؤمن اول وقت نماز مشغول نماز است چه کار می کند؟ موقع جان دادن:

«لَقَّنَهُ شَهَادَةَ أَنْ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ وَ أَنَّ مُحَمَّداً رَسُولُ اللَّهِ»

چقدر زیباست. به قول یکی از دوستان می گفت اگر همین روایت باشد ما باید خیلی مراقب باشیم در طول عمرمان یک نمازمان هم غیر اول وقت نباشد. می گوید وقتی مراقب اول وقت بودیم یکی از خاصیت نماز اول وقت این است که خود عزرائیل (ملک الموت) شهادتین را به ما تلقین می کند و همچنین:

«وَ نَحَّى عَنْهُ مَلَكُ الْمَوْتِ إِبْلِيسَ»

شیطانی که اطراف این میت هست تا ایمانش را از دستش بگیرند را از اطراف او دور می کند.

الكافي (ط - الإسلامية)؛ نویسنده: كلينى، محمد بن يعقوب بن اسحاق، محقق/ مصحح: غفارى على اكبر و آخوندى، محمد، ناشر: دار الكتب الاسلامیة، ج3، ص136، بَابُ إِخْرَاجِ رُوحِ الْمُؤْمِنِ وَ الْكَافِر، ح2

یکی دو جلسه قبل روایت خواندیم شیطان موقع جان دادن مؤمن می آید با تمام توان سپاه و دوستانش را بسیج می کند تا ایمان مؤمن را از دستش بگیرد. هر کاری از دستش می آید انجام می دهد تا شهادتین به زبانش جاری نشود.

اگر کسی مراقب نماز اول وقت بود خود ملک الموت هم شهادتین را تلقین می کند هم پدر شیطان را در می آورد از خانه بیرون می اندازد. «وَ نَحَّى عَنْهُ مَلَكُ الْمَوْتِ إِبْلِيسَ». کلمه «نحی» دور کردن عادی نیست. به تعبیر من از دم شیطان می گیرد بیرون پرت می کند دیگر جرأت نمی کند بیاید وسوسه کند خدای نکرده ایمانمان را از دستمان بگیرد.

دوستان این همه نماز، عبادت آخرین لحظه می گویند جوجه را آخر پاییز می شمارند اگر آن لحظه شیطان به ما زور بگوید ایمان از دست ما بگیرد 124 هزار پیغمبر هم بیایند شفاعت کنند دیگر فایده ای ندارد.

(فَمَا تَنْفَعُهُمْ شَفَاعَةُ الشَّافِعِينَ)

از اين رو شفاعت شفاعت‌ کنندگان به حال آنها سودی نمی ‌بخشد.

سوره مدثر (74): آیه 48

اگر با ایمان رفتیم ولو این که گناه داریم در قبر و قیامت عذاب می کشیم، اگر گناهان مان پاک نشد چند روزی، چند هفته ای، چند ماهی و چند سالی به جهنم می رویم ولی عاقبت به بهشت می رویم. ولی اگر با ایمان نرفتیم:

(جَهَنَّمَ خَالِدِينَ فِيهَا)

جاودانه در آن خواهند ماند

سوره نساء (4): آیه 169

یک مقداری اسمش خلاصه شد ولی به قول آیت الله سبحانی می فرمود بعضی وقت ها مقدمه از ذی المقدمه بیشتر می شود مثال به زیارتنامه طفلان مسلم می زد. زیارت طفلان مسلم یک اذن دخولی دارد حدود ده دقیقه طول می کشد ولی زیارتنامه اش تقریباً‌ سی ثانیه طول می کشد. بعضی وقت مقدمه که از ذی المقدمه بیشتر می شود مثل زیارتنامه طفلان مسلم (سلام الله علیهما وأبیهما) می شود.

نماز اول وقت خیلی مهم است. نذری بکنیم بگوییم اگر یک روز نماز اول وقت نخواندیم فردایش قسم بخوریم روزه بگیریم. اگر نماز را ترک کردیم نذر کنیم چون اگر نذر را ادا نکنیم باید سه روز، روزه کفاره بدهیم یا ده نفر فقیر را سیر کنیم به خاطر ترس از آن نمی صرفد.

یا بگوییم 24 ساعت نماز قضاء بخوانیم یا وادار کنیم مثلا یک جزء قرآن ایستاده بخوانیم یعنی ما باید نفسمان را شلاق محکومیت بزنیم. یک روز بلند شویم 24 ساعت نماز قضاء‌ بخوانیم یک روز به چهار تا فقیر سر بزنیم یعنی یک چیزی که این نفس مان را اگر کیفر دادیم عذابش کردیم عذاب های شرعی؛ نه این که صوفی ها شلاقی کنار سجاده شان می گذاشتند هر گناهی که می کردند 50 تا شلاق می زدند، ما در مذهب شیعه خود زنی نداریم اینها مال صوفی هایی است که مذهب های من در آوردی درست می کنند.

نفس را باید ادب کنیم ولی ادب های شرعی نه ادب های غیر شرعی. مثلاً غیبتی کردیم به خاطر این، شب دو جزء قرآن بخوانیم قرآن نخوانده نخوابیم. یعنی این نفس بفهمد که اگر فردا هم دوباره غیبتی بکند باید تنبیه بشود.

سخت است انسان خسته است با آن حالت خستگی می خواهد یک جزء قرآن بخواند یا 24 ساعت نماز بخواند سخت است ولی این شکنجه برای نفس لازم است این جا اگر عذاب و سختی بکشی بهتر از سختی های قیامت است.

مجری:

همین یک روایت به تعبیر حضرتعالی بسیار شیرین است انسان دیگر چه می خواهد. آن کسی که آمده می خواهد قبض روح بکند خودش دارد تلقین می کند خودش دارد شیطان و ابلیس را دور می کند. به نظرم اگر عزیزان به این مطلب عنایت داشته باشند دیگر هیچ وقت هیچ نماز اولی وقتی از آنها فوت نخواهد شد.

عزیزان بیننده سوال، دغدغه و یا مطلب خاصی دارید می خواهید مطرح بکنید در خدمتتان خواهیم بود حضرت استاد ان شاء الله پاسخ شما را مستقیماً خواهند داد.

در این ماه مبارک و شریف که درهای رحمت الهی باز است و همه چیز مهیاء است ان شاء الله بتوانیم از تک تک این لحظات بهرمند بشویم فرصت را غنیمت بدانیم برای اصلاح نفس، برای اینکه خودمان را آماده بکنیم تا آن چیزی که شایسته ما است ان شاء الله به آن برسیم

در خلال این برنامه تلاش مان بر همین است که بتوانیم این مطالب را کسب بکنیم بدانیم با چه نوع شناخت و معرفتی می توانیم به آن غایت و مقصودمان که ان شاء‌ الله سربازی حضرت ولی عصر (عجل الله تعالی فرجه الشریف) برسیم.

همان طور که در ابتدای برنامه حضرت استاد اشاره فرمودند این ماه شریف، ماه بهار قرآن است اگر بنا باشد بیشتر و بهتر بخواهیم به قرآن بپردازیم چه فرصتی بهتر از همین زمانی که الحمد لله در آن قرار داریم.

یکی از آن نکاتی که جلساتی پیش حضرت استاد به آن اشاره داشتید و مفصل صحبت کردیم این بود که یاد مرگ و اصل همین مطلب که ما همیشه به آن اتفاقات بخواهیم بیاندیشیم این فرصت را به ما می دهد از خیلی از گناهان چشم پوشی بکنیم. خود همین مطلب آمرزش گناهان را برایمان به همراه دارد راجع به این داشتیم صحبت می کردیم در قرآن خیلی جاها مؤمنان در مقابل کفار، بهشتیان در مقابل جهنمیان آن عذاب هایی که بوده در کنار آن بشارت هایی که وجود داشت ذکر شده است اگر یک مجموعی از اینها را بفرمایید آن پیام شان را در انتهاء بفرمایید استفاده خواهیم کرد.

برهان مقایسه یا برهان تحریک احساسات؛ راهکاری نو برای حل معضلات!

حضرت آیت الله حسینی قزوینی:

سوال زیبایی است. یکی از نکاتی که ما از قرآن در این ماه بهار قرآن استفاده کردیم قانون مقایسه و مشابهت بین خوبان و بدان در قرآن است. امیرالمؤمنین به مالک اشتر می فرماید:

«وَ لَا يَكُونَنَّ الْمُحْسِنُ وَ الْمُسِي‏ءُ عِنْدَكَ بِمَنْزِلَةٍ سَوَاءٍ‏»

نهج البلاغة (للصبحي صالح)؛ نویسنده: شريف الرضى، محمد بن حسين، ناشر: هجرت، محقق/ مصحح: فیض الاسلام، ص430

خوبها را تشویق کنید بدها را تنبیه کنید تا خوبها در کار خوب رغبت پیدا کنند. بدها نسبت به کارهای بد اجتناب کنند.

یک معلم خوب آن است که اگر یک شاگردی واقعاً موفق بود پیشرفت داشت تشویق کند. آن که واقعاً بازیگوش است و درس نمی خواند متناسب با آنچه که شرع مقدس به او اجازه داده است بازخواست کند. این باعث می شود خوبی ها در کلاس کاملاً متبلور بشود. البته قصد من از پیشرفت این نیست که ما همه اش بیاییم به آن شاگردهایی که نمره 18- 19- 20 می آورند آنها را تشویق کنیم.

آن زمانی که بچه های ما مدرسه می رفتند انجمن اولیاء و مربیان بود از شانس ما بود یا انتخاب دوستان بود همیشه مسئولیت و ریاست این انجمن اولیاء و مربیان به عهده ما بود. در هر مدرسه ای که بنده زاده ها می رفتند.

همان زمان هم می گفتیم تجربه یک معلم این است که اگر یک دانش آموزی هفته قبل نمره اش هشت بود این هفته ده شد این باید تشویق بشود. تشویق این بهتر از آن است که نمره بیست آورده است. دانش آموزی نمره ده داشت این هفته دوازده شد. دوازده بود این هفته چهارده شد این را باید تشویق کرد؛ یعنی معلم خوب کسی را که در حال پیشرفت است تشویق و کمک کند در ضمن این که شاگردان نمره بالا را هم باید تشویق کند تشویق آن سر جای خودش.

پس مهم تر از تشویق آنهایی که نمره های 19 و 20 می آورند اینهای هستند که از نمره های پایین، بالا می آیند اگر آنها را مثلاً 30 درصد تشویق می کند اینها را 60 درصد تشویق کند. معلم خوب این است ولذا قرآن هم در آیات متعدد مثلاً در رابطه با آنهایی که به جهاد می روند و آنهای که در خانه هایشان کنار زن و بچه شان می نشینند می فرماید:

(لَا يسْتَوِي الْقَاعِدُونَ مِنَ الْمُؤْمِنِينَ غَيرُ أُولِي الضَّرَرِ وَالْمُجَاهِدُونَ فِي سَبِيلِ اللَّهِ بِأَمْوَالِهِمْ وَأَنْفُسِهِمْ فَضَّلَ اللَّهُ الْمُجَاهِدِينَ بِأَمْوَالِهِمْ وَأَنْفُسِهِمْ عَلَى الْقَاعِدِينَ دَرَجَةً وَكُلًّا وَعَدَ اللَّهُ الْحُسْنَى وَفَضَّلَ اللَّهُ الْمُجَاهِدِينَ عَلَى الْقَاعِدِينَ أَجْرًا عَظِيمًا)

(هرگز) افراد با ايمانی که بدون بيماری و ناراحتی، از جهاد باز نشستند، با مجاهدانی که در راه خدا با مال و جان خود جهاد کردند، يکسان نيستند! خداوند، مجاهدانی را که با مال و جان خود جهاد نمودند، بر قاعدان [= ترک ‌کنندگان جهاد] برتری مهمی بخشيده؛ و به هر يک از اين دو گروه (به نسبت اعمال نيکشان،) خداوند وعده پاداش نيک داده، و مجاهدان را بر قاعدان، با پاداش عظيمی برتری بخشيده است.

سوره نساء (4): آیه 95

خدای عالم می فرماید این مجاهدین را که با اموال و جانشان در راه خدا جهاد می کنند نسبت به آن قاعدین و آنهای که در خانه نشسته اند درجاتی در نظر می گیریم. یعنی اگر بناست ما نمره بدهیم به آنها نمره 7- 8 می دهیم به اینها نمره 20 می دهیم و یک صد آفرین هم کنارش می گذاریم.

باز در آیه دیگر می فرماید:

(قُلْ لَا يسْتَوِي الْخَبِيثُ وَالطَّيبُ وَلَوْ أَعْجَبَكَ كَثْرَةُ الْخَبِيثِ)

بگو: «(هيچ‌گاه) نا پاک و پاک مساوی نيستند؛ هر چند فزونی نا پاکها، تو را به شگفتی اندازد!

سوره مائده (5): آیه 100

آنهایی که ناپاک و آلوده هستند غیبت می کنند دروغ می گویند خیانت می کنند گران فروشی می کنند با آنهایی که پاک هستند یکی نیستند ولو این که افراد ناپاک در جامعه خیلی زیاد هستند. پیغمبر،‌ اینها تو را به تعجب وا ندارد اینها ارزش ندارد.

مثلاً یک جنسی خریده است فرض بفرمایید هزار تومان. یک دفعه قیمتش بالا رفت دو سه برابر شد این چیزی که هزار تومان خرید امروز سه هزار تومان بفروشد. بگوید دولت گران کرده است نه آقا جان شما هزار تومان خریدی اگر سه هزار تومان خریدی سه هزار و سیصد تومان بفروش. در این قضایا دیدیم افرادی که منصف هستند خیلی کم هستند شاید بگوییم از ده هزار مغازه دار یک نفر رعایت می کند.

باز در سوره فاطر دارد که:

(وَمَا يسْتَوِي الْأَحْياءُ وَلَا الْأَمْوَاتُ إِنَّ اللَّهَ يسْمِعُ مَنْ يشَاءُ وَمَا أَنْتَ بِمُسْمِعٍ مَنْ فِي الْقُبُورِ)

و هرگز مردگان و زندگان يکسان نيستند! خداوند پيام خود را به گوش هر کس بخواهد می ‌رساند، و تو نمی ‌توانی سخن خود را به گوش آنان که در گور خفته‌ اند برسانی!

سوره فاطر (35): آیه 22

آیا خدا می خواهد ما که الان زنده هستیم را با آن که زیر خاک رفته است مقایسه کند؟ همه می دانند زنده با مرده تفاوت دارد. بلکه می گوید آنهایی که زنده دل هستند آنهایی که دل شان زنده است با تقوا، با عبادت، با عمل کردن به واجبات و ترک محرمات با آنهایی که مرده دل هستند با گناه خودشان را مرده کردند و به هیچ وجه موعظه و قرآن خواندن و نماز خواندن در این دل اثر نمی گذارد؛ یکسان نیستند!

(وَمَا أَنْتَ بِمُسْمِعٍ مَنْ فِي الْقُبُورِ) به قول آقای فلسفی مگر پیغمبر کنار قبرستان رفته بود مرده ها را موعظه می کرد. خدا می خواهد بگوید آنهایی که مرده دل هستند در اثر گناه و معصیت:

(خَتَمَ اللَّهُ عَلَى قُلُوبِهِمْ وَعَلَى سَمْعِهِمْ وَعَلَى أَبْصَارِهِمْ غِشَاوَةٌ وَلَهُمْ عَذَابٌ عَظِيمٌ)

خدا بر دلها و گوش های آنان مهر نهاده؛ و بر چشمهای شان پرده ‌ای افکنده شده؛ و عذاب بزرگی در انتظار آنهاست.

سوره بقره (2): آیه 7

خداوند دیگر بر این دل مُهر زده است در قبر گناه و معصیت و در قبر تاریکی فرو رفته است هر چه شما بگویی حرف شنوی از تو ندارد یا رسول الله.

این وهابی ها و این کار نشناسان افرادی که در این شبکه ها برنامه دارند می گویند انبیاء و ائمه (علیهم السلام) مردند دیگر صدای ما را نمی شنوند. ولی جالب است که ابن تیمیه در ذیل این آیه می گوید مراد از این اموات آنهایی هستند که دلشان در اثر گناه مرده و تاریک شده است.

فرمود همان طوری که این مرده ها صدای شما را نمی شنوند اثر هم نمی گذارد مرده دلها هم گرچه گوش شان به ظاهر می شنود ولی در گوش شان فرو نمی رود. خدا پرده ای به گوشش کشیده است صدای تو را می شنوند اما صدایت را پس می زند.

قابل هدایت نیست خدا این جا دو دسته را با هم مقایسه می کند تشویق می کند مردم تلاش کنید دل زنده باشید دل مرده نشوید. دل مرده ها با دل زنده ها نزد خدا یکی نیست.

در آیه دیگر انسان لال بی خاصیت و انسان عدالت گستر ره یافته را مقایسه می کند:

(وَضَرَبَ اللَّهُ مَثَلًا رَجُلَينِ أَحَدُهُمَا أَبْكَمُ لَا يقْدِرُ عَلَى شَيءٍ وَهُوَ كَلٌّ عَلَى مَوْلَاهُ أَينَمَا يوَجِّهْهُ لَا يأْتِ بِخَيرٍ هَلْ يسْتَوِي هُوَ وَمَنْ يأْمُرُ بِالْعَدْلِ وَهُوَ عَلَى صِرَاطٍ مُسْتَقِيمٍ)

خداوند مثالی (ديگر) زده است: دو نفر را، که يکی از آن دو، گنگ مادر زاد است؛ و قادر بر هيچ کاری نيست؛ و سربار صاحبش می ‌باشد؛ او را در پی هر کاری بفرستد، خوب انجام نمی ‌دهد؛ آيا چنين انسانی، با کسی که امر به عدل و داد می ‌کند، و بر راهی راست قرار دارد، برابر است؟!

سوره نحل (16): آیه 76

فرمود آیا این گنگ مادر زاد که کار خوبی از او ساخته نیست برابر است با آن کسی که امر به عدالت می کند و راه یافته است. هم خودش راه یافته است و هم دیگران را به صراط مستقیم دعوت می کند.

چقدر زیباست می گوید از یک نفر هیچ کاری ساخته نیست بی خیال بی خیال است دنیا را آب را ببرد آقا از خواب بیدار نمی شود ولی یکی فعال است. امر به معروف نهی از منکر می کند و خودش هم در صراط مستقیم است.

 یا فرمود:

 (وَمَا يسْتَوِي الْأَعْمَى وَالْبَصِيرُ)

و نابينا و بينا هرگز برابر نيستند.

سوره فاطر (35): آیه 19

آیا آدم نابینا با بینا یکی است؟ البته این جا مراد از اعمیٰ و بصیر، اعمیٰ و بصیر ظاهری نیست. شاید ظاهری هم باشد فرقی نمی کند یک کسی که خدا نعمت چشم داده است همه جا را می بیند. همه رنگ ها را تشخیص می دهد غذایی که می خورد را می بیند با آن که از این نعمت الهی محروم است تفاوت دارد.

من نظرم این است که خدای عالم می خواهد بگوید آنهایی که کور دل هستند با آنهایی که آگاه دل هستند با همدیگر یکسان نیستند. آن که کور دل است آیات قرآن هیچ در او اثر نمی گذارد تمام شد رفت ولی آنکه بصیرت دارد آگاه دل است می تواند خودش را به ساحل نجات برساند. نه تنها خودش به ساحل نجات می رسد دیگران را هم می رسانند.

در آیه دیگر این سوره فرمود:

(وَلَا الظُّلُمَاتُ وَلَا النُّورُ * وَلَا الظِّلُّ وَلَا الْحَرُورُ)

و نه ظلمت ها و روشنايی و نه سايه (آرامبخش) و باد داغ و سوزان!

سوره فاطر (35): آیات 20 و 21

خدای عالم از هر مثالی استفاده کرده است. پیامش چیست؟ تحریک عواطف و احساسات ما است. می گوید ظلمت با نور یکی نیست دقت کن به طرف نور حرکت کنی نه به طرف ظلمت، سایه آرامبخش با آن باد داغ و سوزان یکی نیست. آن سایه آرامبخش را انتخاب کن. کور و نابینا یکی نیست تلاش کن خودت را به بیناها برسانی به نابیناها نرسان.

امثال این در آیات زیاد داریم اگر بخواهیم اینها را مفصل بررسی کنیم نزدیک به 20- 25 آیه است که خدا مقایسه کرده است. من تعبیر می کنم به برهان مقایسه ای یا برهان تحریک احساسات.

این دیگر بحث برهان جدل و برهان صدیقین و ... نیست خدا خیلی واضح، عامیانه و کوچه بازاری دارد حرف می زند. این روش یک روش خیلی خوبی است اگر ما بخواهیم امر به معروف و نهی از منکر هم کنیم این طور امر به معروف و نهی از منکر کنیم. از احساسات و عواطف طرف مقابل استفاده کنیم و این را به طرف خیر، مکتب، مذهب و دین بکشانیم.

یک کلیپی بود ظاهراً‌ در یکی از باغهای سیاحتی یک بزرگواری دم در ایستاده بود خانم هایی که بی حجاب می آمدند می گفت خواهر عزیزم شرط ورود به اینجا این است که شما حجابتان را رعایت کنید خیلی مؤدبانه و محترمانه می گفت. این کلیپ را دیدم خیلی لذت بردم ما می توانیم از احساسات پاک افراد استفاده کنیم و تأثیرش را ببینیم. دیدیم به هر کسی که با زبان خوش می گوید از کیفش شال یا روسری اش را در می آورد سرش می کند داخل باغ یا رستوران می رود.

اگر آنجا شروع به داد و بیداد کنیم خانم این چه وضعی است مرده شورت ببرد چهار تا حرف زشت بزنیم او بدتر هم می شود. اگر اینجا بی حجاب آمده است فردا جاهای دیگر هم بی حجاب می رود ولی وقتی با زبان خوش با اینها صحبت کردیم تأثیر مثبتش را می بینیم.

گلایه استاد حسینی قزوینی از مسؤلین اجرایی کشور!

البته دولت باید یک فکر اساسی برای مسئله بی حجابی بکند آنچه که ما اطلاع داریم مسئولین فرهنگی و قانون گذاران طرح هایی دارند ولی طرح ها باید طوری باشد با احساسات و عواطف مردم کار را جلو ببریم نه با بگیر و بزن و امثال اینها.

ما باید از امکانات قانونی استفاده کنیم. یکی از دوستان می گفت اگر دولت یک قانونی تصویب کند یا در مجلس یا در شورای عالی امنیت ملی، آن ماشینی که راننده بی حجاب دارد یا مسافر بی حجاب و سرنشین بی حجاب دارد در مرتبه اول کارت بنزین این ماشین را ابطال می کنیم. اگر تکرار کرد گواهینامه رانندگی اش را ابطال می کنیم. نه بزنی است نه داد و بیدادی است نه؛ این که یک ماده فسادی مثل قضیه مهسا درست کند کشور را به آشوب بکشد.

آقا این قانون دست دولت است این کشور قانون دارد شما یهودی هستی، مسیحی هستی، لائیک هستی، آتئیست هستی هر چه هستی، کشور قانون دارد همان طوری که شما در چراغ قرمز حق رفتن ندارید از چراغ قرمز رد شدی جریمه می شوی. فرقی نمی کند شیعه، سنی، مسیحی و یهودی باشی این کشور قانونی دارد. اگر ما بیاییم از این طور قوانینی که با احساسات مردم بازی می کند بدون بزن، شلاق، ترساندن و امثال این استفاده کنیم مؤثر واقع می شود.

یکی از دوستان می گفت الان در فرانسه آشوب به حد اعلیٰ رسیده است آیا هنرمندان و یا به قولی سلبریتی هایشان جرأت می کنند یک نِقّی بزنند؟ مثل ایران هستند که پر روتر از هر پر رویی، وقیح تر از هر وقیحی به جای این که، این مشکلات را مهار کنند بنزین روی آتش ریختند یک نفر ندیدم در فضای خبری از هنرمندان فرانسوی جرأت کند در این اغتشاشات نِق بزند. قانون دارد زبانش از پشت گردنش بیرون می کشد.

ما یک مقداری گلایه مان از مسئولین اجرایی کشور است. اگر قانونی درستی نداریم قوه مقننه مان یک قانون درستی وضع کند. قانون درستی داریم مجریان ما اجرا کنند.

امسال هم مقام  معظم رهبری کنترل و مهار تورم اعلام کردند. خدا خیر بدهد جناب آقای رئیسی را صحبت می کنند؛ ولی آقای رئیسی بزرگوار کار از صحبت گذشته است ما احتیاج به عمل داریم. مغازه دار چون کسی بالای سرش نمی بیند جنسی را هزار تومان خریده هر چقدر دلش بخواهد می فروشد.

اگر حرفمان به گوش این بزرگواران برسد ما یک بسیج 20 میلیونی داریم چرا از اینها برای مهار و کنترل تورم استفاده نمی کنیم؟ یک سری از کارها دست دولت است مراکز تولیدی باعث می شوند تورم بالا برود گرانی دارد پدر مردم را در می آورد.

البته خودشان هم در پیام نوروزی شان گفتند قلبمان به درد می آید واقعاً‌ راست می گویند. ایشان را ما بیش از 25 سال است می شناسیم در این جهت هیچ شکی نداریم ولی امروز مردم عمل می خواهند همایش گذاشتن، سخنرانی کردن دردی را دوا نمی کند.

اداراتی که محصول دولتهای قبل بوده مخصوصاً‌ دولت آنچنانی دهه 90 که آمد یک ارثیه نامبارکی برای این کشور گذاشت، جناب آقای رئیسی اگر شما می خواهید با این کارمندها مشکلات را حل کنید این مشکل به هیچ وجه حل شدنی نیست. خودتان هم بهتر از همه می دانید امیدواریم که ان شاء الله این حرفها به گوش این بزرگواران برسد و ما بتوانیم از نیروی مردمی بویژه نیروی ارتش 20 میلیونی برای مهار تورم استفاده کنیم.

یک مقداری دقت کنیم خدای ناکرده در این لا به لا حق کشی نشود. مظلومی در زیر پا له نشود و قانون اجرا بشود و متخلف در همان مکان تخلفش مکافات بشود. اگر این بشود کار درست می شود اگر این نشود با صحبت کردن، وعده و وعید کار درست نمی شود.

مجری:

فرصت، فرصت محدودی است به اندازه ای که فرصت داریم ان شاء الله در خدمت شما بینندگان عزیز هستیم سرکار خانم محمدیان از اهر پشت خط هستند خانم محمدیان سلام علیکم بفرمایید.

تماس‌های بینندگان برنامه:

بیننده (خانم محمدیان از اهر – شیعه):

خدمتتان سلام عرض می کنم طاعات و عبادات تان قبول باشد. سوالی که از محضر استاد داشتم در مورد نماز اول وقت این که از مسجد صدای اذان می آید، همان موقع پخش قرآن، بنده وضو می گیرم اذان شروع می شود اذان و اقامه می گویم شروع به نماز می کنم اشکال دارد یا باید منتظر بمانم اذان تمام بشود!؟

سوال بعدی خیلی بیشتر رویش حساس هستم استاد در شرایط آخر الزمانی که خیلی ها از نظر اعتقادی حتی وضعیت کشور حرفهای نامربوطی می زنند و نظرات شخصی خودشان را در جمع های خانواده می گویند بنده به شخصه خیلی عذاب می کشم و ناراحت می شوم. از یک طرف به صله ارحام خیلی تأکید می شود از طرف دیگر در جمع خانواده فرزند بنده هم نشسته است دوست ندارم از نظر اعتقادی یک شخصی بیاید اعتقاداتش را در مورد دین و وضعیت سیاسی کشور به ما القاء کند یا نظرش را مطرح کند مخصوصاً از نظر اعتقادی.

صله ارحام با این افراد که دوستمان و یا فامیل هستند باید به چه شیوه ای باشد مخصوصاً بزرگ تر از ما هستند طریقه رفتار با اینها را نمی دانیم چطوری بگوییم ناراحت نشوند، جای این صحبتها در جمع خانوادگی ما نیست شما بحث اعتقادی دارید از مرجعش بپرسید از شخصی که این کاره است بپرسید. در مورد صله ارحام با این افراد چطوری برخورد کنیم و رفتار داشته باشیم؟ ممنونم از شما.

حضرت آیت الله حسینی قزوینی:

خواهر عزیزم! از شما تشکر می کنم. در رابطه با اذان اول وقت توصیه می کنم برنامه ای که موبایل ها است مثل نرم افزار باد صبا به تنظیماتش بروید، قسمت تنظیم مدیریت اذان در قسمت پیشرفته نوع محاسبه بروید نوع محاسبه دارد مؤسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران، صدا و سیما، مرکز مطالعات مصر ام القری در وسط نوشته است مؤسسه لواء قم اگر شما با مؤسسه لواء قم که مراجع بزرگوار ما قبول دارند. آیت الله شبیری زنجانی می گوید وقتی که این مؤسسه آورده است کاملاً درست است آیت الله روحانی اعلام کردند وقت مؤسسه لواء قم دقیقاً درست است.

بنده یک دفعه همراه با جناب آقای خاتمی و نویسنده این برنامه برای مشاهده فجر رفتیم دیدیم دقیق است. باد صبا اذان را شروع کرد به شرط این که با مؤسسه لواء‌ قم تنظیم کرده باشید به مجرد این که اذان شروع کرد شما الله اکبر بگویید نمازتان درست است.

یک نکته ای را عرض کنم مثلاً‌ در مورد نماز صبح امشب شما با ژئوفیزیک تهران یا صدا و سیما یا لواء قم تنظیم کنید می بینید 10 دقیقه تفاوت دارد. یعنی اگر شما با دانشگاه تهران یا صدا و سیما نماز صبح بخوانید قطعاً نمازتان باطل است. لذا در حرم حضرت معصومه و حرم حضرت رضا اذان که گفته می شود 10- 12 دقیقه بعد از شروع اذان تأخیر می اندازند نماز می خوانند.

اگر مسجد شما طبق این برنامه مؤسسه لواء قم است به مجرد اذان گفتن می توانید نماز بخوانید الان الحمد لله امکانات نرم افزاری در اختیار همه است خیلی راحت شما می توانید از زمان دقیق استفاده کنید.

اذان رادیو و تلویزیون نماز ظهر و مغرب با اذان لواء قم خیلی تفاوت ندارد ولی نماز صبح اگر با ان که رادیو و تلویزیون دارد اذان می دهد شما بخواهید نماز صبح بخوانید نمی توانید بخوانید. ده دقیقه وقت امساک است.

در رابطه با قضیه دوم سوال کردید خطبه متقین را در نهج البلاغه ملاحظه بفرمایید حضرت می فرماید:

«بُعْدُهُ عَمَّنْ تَبَاعَدَ عَنْهُ زُهْدٌ وَ نَزَاهَةٌ وَ دُنُوُّهُ مِمَّنْ دَنَا مِنْهُ لِينٌ وَ رَحْمَة»

نهج البلاغة (للصبحي صالح)؛ نویسنده: شريف الرضى، محمد بن حسين، ناشر: هجرت، محقق/ مصحح: فیض الاسلام، ص 306

اگر صله رحمی که باعث بشود احساسات مذهبی و اعتقادات مذهبی ما خدشه دار بشود قطعاً صله رحم مستحب است، ولی این که اعتقادات ما متزلزل بشود این کار حرام است قطعاً کار مستحب با حرام نمی سازد در اینجا حتی وجوب صله رحم قطعاً ساقط می شود.

مجری:

تشکر می کنیم از خانم محمدیان، سرکار خانم زارعی از بندر عباس پشت خط هستند سلام علیکم بفرمایید

بیننده (خانم زارعی از بندر عباس – شیعه):

سلام علیکم ورحمة الله یک سوالی دارم در رابطه با این که حاج آقا راجع به اغتشاشات و بد حجابی گفتند واقعاً ما نمی توانیم جوانها را مهار کنیم، نه به خوشی،‌ نه به اخلاق خوب و نه به همراهی کردن با آنها؛ چه پیشنهادی برای مادرانی دارند که هم با حجاب هستند و هم فرزندان شان با حجاب بودند و الان با این اغتشاشات دارند منحرف می شوند.

یک تعدادی نمازهایشان را کنار گذاشتند اینها را بهانه کردند اختلاس اختلاس می کنند همه مسائل دین را کنار گذاشتند می خواستم حاج آقا ما را راهنمایی کنند. ممنون و متشکرم ان شاء الله سلامت باشید التماس دعا دارم.

پیشنهاد جالب استاد حسینی قزوینی به هنجارشکنان حجاب و عفاف!

حضرت آیت الله حسینی قزوینی:

خواهر عزیزم! بهتر است آیات قرآن را در رابطه با حجاب آمده برای اینها قرائت بفرمایید، آیات قرآن فصل الخطاب است. این خانم یا قرآن را قبول دارد یا قبول ندارد. اگر قرآن را قبول دارد ما باید بر مبنای قرآن جلو برویم.

(وَقُلْ لِلْمُؤْمِنَاتِ يغْضُضْنَ مِنْ أَبْصَارِهِنَّ وَيحْفَظْنَ فُرُوجَهُنَّ وَلَا يبْدِينَ زِينَتَهُنَّ إِلَّا مَا ظَهَرَ مِنْهَا وَلْيضْرِبْنَ بِخُمُرِهِنَّ عَلَى جُيوبِهِنَّ)

و به آنان با ايمان بگو چشم های خود را (از نگاه هوس ‌آلود) فرو گيرند، و دامان خويش را حفظ کنند و زينت خود را -جز آن مقدار که نمايان است- آشکار ننمايند و (اطراف) روسری ‌های خود را بر سينه خود افکنند (تا گردن و سينه با آن پوشانده شود)،

سوره نور (24): آیه 31

زینت همان صورت، مو، دست و بدن است که حق ندارد بیرون بگذارد. باید روسری داشته باشد منطق قرآن است. حدیث، روایت و فرمایش فلان مرجع نیست. آیه 31 سوره نور که سرا پا نور است هم برای مردان و هم برای زنان خیلی خوب است.

اضافه این که با احساسات برخورد کنیم یعنی احساسات و عواطف طرف را تحریک کنیم دختر من، خواهر من شما با این وضع بیرون می روی آیا چهار تا جوان شما را ببینند به حرام بیافتند فردا تجاوز به عنف و یا حرمت شکنی به کسی دیگر داشته باشند آیا وجدان شما قبول می کند؟

یک مردی که فرض بفرمایید شما را می بیند شما را با همسرش مقایسه می کند می بیند در شما یک امتیازاتی است در همسرش نیست. آیا در دل این مرد نسبت به همسرش ایجاد سردی نمی شود؟ همین ها باعث از هم پاشیده شدن زندگی آنها نمی شود؟

شما این طور بیرون بروی ده تا جوان زندگی اش پاشیده بشود اصلاً کاری به دین، مذهب و انقلاب نداریم اصلا به عنوان یک انسان یک کسی که وجدان دارد این کار شما باعث بشود چهار تا خانواده از هم پاشیده بشود، چهار تا جوان به فساد کشیده بشود دوباره این جوان گیر بیافتد گوشه زندان برود شلاق بخورد و زندگیش تا ابد متلاشی بشود آیا اینها صحیح است یا صحیح نیست؟

از همین بحثی که امشب مطرح کردیم خدای عالم دارد برای بهشتی و جهنمی ساختن از احساسات و عواطف مردم استفاده می کند اینها را تحریک می کند می گوید کور خوب است یا بینا خوب است؟ ظلمات و تاریکی خوب است یا روشنایی خوب است؟ اینها را با هم مقایسه می کند شما در زندگی ات موفق باشی آیا این بهتر است شما با حجاب بروی یا نه بدون حجاب بروی این طور فساد بار بیاوری کدامش بهتر است؟

از هر دو خواهرمان تشکر می کنیم که تماس گرفتند ان شاء‌ الله اگر خدا توفیق بدهد شاید خودمان هم در رابطه با بحث حجاب برنامه ای بگذاریم. البته باید دولت کاری انجام بدهد جلوی این هنجار شکنی ها گرفته بشود بعضی از افراد هستند احساسات و عواطف شان تمام شده و مصداق آیه:

(خَتَمَ اللَّهُ عَلَى قُلُوبِهِمْ وَعَلَى سَمْعِهِمْ وَعَلَى أَبْصَارِهِمْ غِشَاوَةٌ وَلَهُمْ عَذَابٌ عَظِيمٌ)

خدا بر دلها و گوش های آنان مهر نهاده؛ و بر چشم هايشان پرده‌ ای افکنده شده؛ و عذاب بزرگی در انتظار آنهاست.

سوره بقره (2): آیه 7

شده اند. لذا در مورد اینها باید گفت‌:

(لَقَدْ أَرْسَلْنَا رُسُلَنَا بِالْبَينَاتِ وَأَنْزَلْنَا مَعَهُمُ الْكِتَابَ وَالْمِيزَانَ لِيقُومَ النَّاسُ بِالْقِسْطِ وَأَنْزَلْنَا الْحَدِيدَ فِيهِ بَأْسٌ شَدِيدٌ وَمَنَافِعُ لِلنَّاسِ)

ما رسولان خود را با دلايل روشن فرستاديم، و با آنها کتاب (آسماني) و ميزان (شناسايي حق از باطل و قوانين عادلانه) نازل کرديم تا مردم قيام به عدالت کنند؛ و آهن را نازل کرديم که در آن نيروي شديد و منافعي براي مردم است.

سوره حدید (57): آیه 25

آنجا دیگر کار حدید است، کار قانونهای سخت گیرانه ای است که هر کشوری دارد. نه تنها اینجا، رئیس جمهور آمریکا می خواهد در واتیکان پیش پاپ برود همسرش روسری سرش گذاشته است. این هنجار شکنی هایی که در شرق کشور بعضی انجام می دهند ان شاء‌ الله شاید در این زمینه یک وقتی مفصل صحبت کردم.

مجری:

ممنون حضرت استاد خیلی از محضرتان استفاده کردیم تشکر می کنم. همچنین تشکر می کنم از محضر شما بینندگان عزیز و ارجمندی که تا انتهای برنامه امشب همراه ما بودید، التماس دعا داریم تا دیدار آینده خدا نگهدار! 


اخلاق علوی سیره مهدوی>

رسالت حضرت مهدی عج عدالت مهدوی روح نماز آثار نماز تشبیه در قرآن مقایسه های الهی پاسخ به سوالات صله رحم نماز حجاب