سایر قسمت ها
اخلاق علوی سیره مهدوی

قسمت شصت و نهم برنامه اخلاق علوی سیره مهدوی با کارشناسی آیت الله سید محمد حسینی قزوینی


دیگر قسمت ها

 ببسم الله الرحمن الرحیم

10/12/1402

موضوع: روایت فوق العاده زیبای «شما نیت کردید و ما هم نوشتیم»!

برنامه اخلاق علوی و سیره مهدوی

فهرست مطالب این برنامه:

اگر قصد شرکت در انتخابات ندارید این کلام امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) را بخوانید!

مروری بر مطالب مطرح شده در جلسات گذشته!

شرح و ترجمه فرازهایی ناب، از مناجات شعبانیه!

در صحنه های مختلف سیاسی، به «جامعه مدرسین» اعتماد کنید!

روایت فوق العاده زیبای «شما نیت کردید و ما هم نوشتیم»!

تماس های بینندگان برنامه

مجری:

أَعُوذُ بِاللَّهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيم‏، بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ الْحَمْدلِلَّهِ رَبِّ العالَمين‏ وَ صَلَّى اللَّهُ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِينَ

عرض سلام، ادب و احترام دارم خدمت همه شما بینندگان عزیز و ارجمند شبکه جهانی حضرت ولی عصر (عجل الله تعالی فرجه الشریف).

الحمدلله این توفیق را داریم باز در شب جمعه در سید اللیالی با برنامه اخلاق علوی و سیره مهدوی خدمت شما بینندگان عزیز و ارجمند باشیم.

برنامه ای که این توفیق را داریم در محضر حضرت آیت الله «حسینی قزوینی» باشیم ان شاءالله امشب هم بتوانیم در این فرخنده ایام ماه شعبان، ماه مغفرت و رحمت بتوانیم از محضرشان بهرمند بشویم و استفاده کنیم.

مثل همیشه حسن مطلع برنامه خودمان را آغاز کنیم با ذکر حضرت زهرا (سلام الله علیها) که از زبان حضرت استاد خواهیم شنید. سلام عرض می کنم در خدمتتان هستم.

حضرت آیت الله حسینی قزوینی:

سلام علیکم ورحمة الله وبرکاته.

السَّلَامُ عَلَيْكَ يَا بَقِيَّةَ اللَّهِ فِي أَرْضِه،‏ السَّلَامُ عَلَيْكَ يَا مِيثَاقَ اللَّهِ الَّذِي أَخَذَهُ وَ وَكَّدَهُ السَّلَامُ عَلَيْكَ يَا وَعْدَ اللَّهِ الَّذِي ضَمِنَه‏، السَّلَامُ عَلَيْكَ يَا صَاحِبَ الْمَرْأَى وَ الْمَسْمَع‏ فَمَا شَيْ‏ءٌ مِنَّا إِلَّا وَ أَنْتُمْ لَهُ السَّبَبُ وَ إِلَيْهِ السَّبِيل السَّلَامُ عَلَيْكَ یَا مَنْ بِيُمْنِهِ رُزِقَ الْوَرَى وَ بِوُجُودِهِ ثَبَتَتِ الْأَرْضُ وَ السَّمَاء

خدمت بینندگان عزیز و گرامی خالصانه ترین سلامم را تقدیم می کنم موفقیت بیش از پیش برای همه گرامیان از خدای منان خواهانم.

همان طور که عزیزمان هم اشاره کردند مطلع عرایض ما یادی از صدیقه طاهره (سلام الله علیها) است، باشد که آن حضرت و فرزند گرامیش که:

«بِيُمْنِهِ رُزِقَ الْوَرَى وَ بِوُجُودِهِ ثَبَتَتِ الْأَرْضُ وَ السَّمَاء»

گوشه چشمی هم به ما بکند.

بساط عشق من برچید گلچین * به زخم من نمک پاشید گلچین

کنار پیکر بی جان یاسم * به اشک حسرتم خندید گلچین

خدا داند دلم چون گریه می کرد * به حالم دشت هامون گریه می کرد

علی جان فدای قلب سوخته ات که فرمودی:

«يَا رَسُولَ اللَّهِ أَمَّا حُزْنِي فَسَرْمَدٌ وَ أَمَّا لَيْلِي فَمُسَهَّد»

الكافي (ط - الإسلامية)؛ نویسنده: كلينى، محمد بن يعقوب بن اسحاق، محقق/ مصحح: غفارى على اكبر و آخوندى، محمد، ناشر: دار الكتب الاسلامیة، ج1، ص459

بعد از زهرا دیگر حزن، اندوه و گریه های ما پایانی ندارد!

خدا داند دلم چون گریه می کرد * به حالم دشت هامون گریه می کرد

ندیدم دست بر پهلو نهان کرد * ولی دیدم کفن خون گریه می کرد

یک عمر به سینه داغ غم پروردی * آخر ز غمت خون به دل ما کردی

در اوج بهار پر پرت را دیدیم * گل بودی و داغ غم نمی آوردی

«صلی الله علیک یا مولاتی یا فاطمة الزهرا»

مجری:

احسنتم، طیب الله انفاسکم الحمدلله چه توفیقی بالاتر از این که هر هفته ذکری از حضرت زهرای مرضیه (سلام الله علیها) بشود قطعاً روشنی بخش دلهای غبار گرفته ما خواهد بود.

حضرت استاد! در شب جمعه و شب ماه شعبان در آستانه انتخابات هم هستیم برای شروع برنامه اگر نکته ای است بفرمایید تا بتوانیم با بینش درست وارد این عرصه بشویم.

اگر قصد شرکت در انتخابات ندارید این کلام امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) را بخوانید!

حضرت آیت الله حسینی قزوینی:

أَعُوذُ بِاللَّهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيم‏، بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ وَبِهِ نَسْتَعين وَهُوَ خَيرُ نَاصِرٍ وَ مُعِينْ الْحَمْدُلِلَّه ‏وَ الصَّلَاةِ عَلَى رَسُولِ اللَّهِ وَعلَیٰ آلِهِ آل الله لَا سِيَّمَا علَیٰ مَوْلانَا بَقِيَّةَ اللَّه‏ وَ الّلعنُ الدّائمُ‏ علَیٰ أَعْدائِهِمْ أعداءَ الله إلىٰ يَوم لِقَاءَ اللّه

وَأُفَوِّضُ أَمْرِي إِلَى اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ بَصِيرٌ بِالْعِبَادِ، حَسْبُنَا اللَّهُ وَنِعْمَ الْوَكِيلُ، نِعْمَ الْمَوْلَى وَنِعْمَ النَّصِيرُ

در رابطه با بحث انتخابات اولاً نکته ای را خدمت بینندگان عزیز عرض کنم. بحث حکومت اسلامی و حاکمیت اولاً و بالذات مال خدا است.

(إِنِ الْحُكْمُ إِلَّا لِلَّهِ)

حکم و فرمان، تنها از آن خداست!

سوره انعام (6): آیه 57

خدای عالم این حکومتی که خاص او است طبق آیاتی در اختیار انبیاء گرامی قرار داده است. نسبت به حضرت آدم:

(إِنِّي جَاعِلٌ فِي الْأَرْضِ خَلِيفَةً)

من در روی زمين، جانشينی [= نماينده ‌ای‌] قرار خواهم داد.

سوره بقره (2): آیه 30

نسبت به حضرت داود:

(يا دَاوُودُ إِنَّا جَعَلْنَاكَ خَلِيفَةً فِي الْأَرْضِ)

ای داوود! ما تو را خليفه و (نماينده خود) در زمين قرار داديم؛

سوره ص (38): آیه 26

نسبت به حضرت ابراهیم:

(إِنِّي جَاعِلُكَ لِلنَّاسِ إِمَامًا)

من تو را امام و پيشوای مردم قرار دادم!

سوره بقره (2): آیه 124

نسبت به رسول اکرم به همین شکل.

بعد از انبیا بحث تشکیل حکومت به عهده ائمه (علیهم السلام) است. ولی نکته ای که در اینجا است حاکمیتی که مال خدا، نبی مکرم و ائمه است این که مردم بخواهند یا نخواهند خدا، پیغمبر و ائمه حاکم هستند، تشکیل حکومت مال آنها است. غیر از آنها اگر تشکیل حکومت بدهند غاصب و حکومت باطل هستند در آن هیچ شک و شبهه ای نیست.

ولی این که ائمه یا نبی مکرم بخواهند تشکیل حکومت بدهند یک طرف حکومت مربوط به خدای عالم و دست خدا است. خدا هر کس را بخواهد حاکم قرار می دهد.

ولی تحقق این حکومت مشروط است به این که پذیرش در جامعه باشد اگر در جامعه پذیرش نبود رسول اکرم نمی تواند بالإجبار و به زور تشکیل حکومت بدهد. آیات متعددی هم است:

(أَفَأَنْتَ تُكْرِهُ النَّاسَ حَتَّى يكُونُوا مُؤْمِنِينَ)

آيا تو می ‌خواهی مردم را مجبور سازی که ايمان بياورند؟! (ايمان اجباری چه سودی دارد؟!)

سوره یونس (10): آیه 99

(لَسْتَ عَلَيهِمْ بِمُصَيطِرٍ)

تو سلطه‌ گر بر آنان نيستی که (بر ايمان) مجبورشان کنی

سوره الغاشیه (88): آیه 22

(وَمَا أَنْتَ عَلَيهِمْ بِجَبَّارٍ)

و تو مأمور به اجبار آنها (به ايمان) نيستی

سوره ق (50): آیه 45

پیغمبر تو مثل جبارها نیستی حکومتی تشکیل بدهی و هر چه دلت خواست انجام بدهی.

(وَمَا أَنْتَ عَلَيهِمْ بِوَكِيلٍ)

و وظيفه نداری آنها را (به ايمان) مجبور سازی!

سوره انعام (6): آیه 107

نبی مکرم سیزده سال در «مکه» بودند زمینه حکومت نبود رسول اکرم حکومت اسلامی تشکیل نداد. به مجرد این که به «مدینه» تشریف آوردند با توجه به بیعت «عقبه اولیٰ و عقبه ثانیه» و استقبال مردم در اولین فرصتی که پیغمبر وارد «مدینه» شد حکومت تشکیل داد. یک معاهده پنجاه، شصت بندی بین مسلمان ها و غیر مسلمان ها نوشت.

بعد بین خود مسلمانها میان مهاجرین و انصار یک تعهدنامه ای نوشتند و تشکیل حکومت دادند. ارتش برای خودشان تعیین کردند فرمانده ارتش انتخاب می کردند. نماینده برای شهرها یا کشورهای مختلفی که فتح می شد می فرستادند در آن شک و شبهه ای نیست.

ولی نکته این است وقتی مردم در حق امیرالمؤمنین و امام مجتبی خیانت کردند و حکومت دست نا اهلان افتاد؛ امثال «معاویه»، «یزید» و «عبد الملک» و امثال اینها هم حاکم است هم از آن طرف شراب می خورد نماز صبح چهار رکعت می خواند اعتراض می کنند چون مست بوده گفت بخواهید بیشتر هم بلد هستم بخوانم. من به احترام شما چهار رکعت خواندم قطعاً مشخص است که وضعیت چیست.

لذا بعد از آن برای ائمه (علیهم السلام) فرصتی که برای پذیرش مردم باشد نبود. در زمان غیبت باز تشکیل حکومت که مخصوص خدا است به پیغمبر، خدا داده به امام هم پیغمبر داد امام هم در زمان غیبت این تشکیل حکومت را به عهده فقیهان گذاشته است.

«قَالَ يَنْظُرَانِ إِلَى مَنْ كَانَ مِنْكُمْ مِمَّنْ قَدْ رَوَى حَدِيثَنَا وَ نَظَرَ فِي حَلَالِنَا وَ حَرَامِنَا وَ عَرَفَ أَحْكَامَنَا فَلْيَرْضَوْا بِهِ حَكَماً فَإِنِّي قَدْ جَعَلْتُهُ عَلَيْكُمْ حَاكِماً»

آن فقهایی که صاحب نظر هستند اینها را حاکم قرار دادیم.

الكافي (ط - الإسلامية)، نویسنده: كلينى، محمد بن يعقوب، محقق/ مصحح: غفارى على اكبر و آخوندى، محمد، ناشر: دار الكتب الاسلامیة، ج1، ص68، بَابُ اخْتِلَافِ الْحَدِيث‏‏‏، ح10

«مَنْ كَانَ مِنَ الْفُقَهَاءِ حَافِظاً لِدِينِهِ مُخَالِفاً عَلَى لِهَوَاهُ مُطِيعاً لِأَمْرِ مَوْلَاهُ فَلِلْعَوَامِّ أَنْ يُقَلِّدُوه‏»

تفصيل وسائل الشيعة إلى تحصيل مسائل الشريعة؛ شيخ حر عاملى، محمد بن حسن، ناشر: مؤسسة آل البيت عليهم السلام، ج27، ص131

ده، دوازده روایتی که برای مشروعیت فقیه، ولایت فقیه و حکومت فقیه بیان شده است. پس حاکمیت فقیه برگرفته از حاکمیت امام است. حاکمیت امام برگرفته از حاکمیت رسول اکرم، حاکمیت رسول اکرم برگرفته از حاکمیت الله تبارک وتعالی است.

همان گونه که رسول اکرم در «مکه» پذیرش نبود نتوانست حکومت تشکیل بدهد. در دوران غیبت هم از زمان «شیخ مفید»، «سید مرتضی»، «شیخ طوسی» تا به «آیت الله بروجردی» و دیگر بزرگواران برسد. زمینه ای برای تشکیل حکومت نبود و پذیرشی از مردم نبود.

ولی الحمدلله از سال 1342 جرقه ای در کشور ما زده شد منادی بحث حاکمیت اسلامی را سر داد به نام بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران حضرت «امام» و پذیرش از مردم اعلام شد.

مردم به میدان آمدند حتی حاضر شدند زندان بروند، اعدام بشوند، اموال شان مصادره بشود، تبعید بشوند تمام اینها را تحمل کردند.

 خود «امام خمینی» (رضوان الله تعالی علیه) زندان رفت به «ترکیه» و «نجف» تبعید شد ولی با توجه به پذیرش عده زیادی از مردم در سال 57 الحمدلله این تلاش ها به ثمر نشست. یعنی مقبولیت مردم که یکی از شرایط تحقق حکومت فقیه است.

عرض کردم حکومتی که بر گرفته از حکومت امام معصوم و نبی مکرم و الله است تشکیل شد. لذا اگر راهپیمایی ها شرکت می کنیم، در جنگ شرکت می کنیم یا در انتخابات شرکت می کنیم در حقیقت یک دستور دینی است یک بحث سیاسی محض نیست.

بلکه همان گونه که اگر فردا ان شاءالله هر چه زودتر آقا ولی عصر (ارواحنا لتراب مقدمه الفداء) تشریف بیاورند همه مردم در رکاب و تابع او باشند. امروز هم در زمان غیبت مردم باید تابع ولی فقیه باشند.

 آن چه که ولی فقیه می گوید چون منصوب امام معصوم است و خودش هم معصوم نیست ولی با جعل امام اجرای منویّات و دستورات ولی فقیه مثل اجرای منویّات امام معصوم است.

 امام صادق (سلام الله علیه) فرمودند:

«الرادّ عليهم كالرادّ علينا»

کسی در برابر فقها بایستد مثل این که در برابر ما ایستاده است

«الرادّ علينا كالرادّ على اللّه»

کسی در برابر ما بایستد در برابر خدا ایستاده است و این در حقیقت به منزله کفر بالله العظیم است.

حاشية الوافي (للبهبهاني)؛ نويسنده: وحيد بهبهانى، محمد باقر بن محمد اكمل‏، ناشر: مؤسسة العلامة المجدّد الوحيد البهبهاني‏، قم: 1426ق، ص183

این را عزیزان دقت کنند اگر کسی برای انتخابات می خواهد برود شرکت کند یک عمل عبادی است، همان طوری که در نماز (نظر حقیر این است) نیت تقرب می کند می رود باید در انتخابات و راهپیمایی نیت تقرباً إلی الله کند و برود یعنی عمل عبادی است این را باید در نظر داشته باشیم.

از آن طرف کسانی که شرکت نمی کنند در حقیقت تخلف از حاکمیت فقیه نیست، بلکه تخلف از حاکمیت امام معصوم و نبی مکرم و الله است.

 آنهایی که دارند به پیروی از رسانه های معاند و خبیث و خبیث تر از هر خبیث تبلیغ می کنند بر این که مردم در انتخابات نیایند در حقیقت اینها دارند در برابر امام معصوم و پیغمبر دهن کجی می کنند. تبعیت از اینها، تبعیت از شیطان است.

 خیلی دوست داشتم خطبه 166 «نهج البلاغه» را در این زمینه که در حقیقت بهترین خطبه حضرت امیر برای تطبیق این زمان ما با فرمایشات حضرت امیر (سلام الله علیه) است توضیح بدهم ولی متأسفانه وقت آن چنانی نداریم.

 از عزیزان بیننده تقاضا می کنم به سایت ها مراجعه کنند، بهترین سایتی که برای ترجمه خطبه های «نهج البلاغه» است، سایت «مؤسسه تحقیقات و نشر معارف اهل بیت (علیهم السلام)»

سایت های زیادی در رابطه با خطبه های «نهج البلاغه» کار شده است ولی بهترین سایت به نظرم سایت مربوط به «مؤسسه تحقیقات و نشر اهل بیت (علیهم السلام)» است.

الان یک فرازی را از خطبه 166 اینجا جستجو بکنم بعد توضیح بدهم علت این که عرض می کنم این سایت بهترین سایت است به چه علت است.

ترجمه و شرح خطبه 166 «نهج البلاغه» بخش سومش را آورد، متنش را می آورد لغت های خطبه را معنا می کند ترجمه خیلی ساده را می آورد. ترجمه شهید «آیتی»، ترجمه آقای «انصاریان»، ترجمه مرحوم «دشتی»، ترجمه آقای «شهیدی»، ترجمه «فیض الإسلام» و ترجمه «آیت الله مکارم شیرازی»، یعنی در حقیقت شش ترجمه مختلف از مترجمین «نهج البلاغه» آورده است.

شرح هم می خواهد بیاید در اینجا شرح پیام «آیت الله مکارم شیرازی»، شرح «محمد تقی جعفری»، شرح مرحوم «ابن میثم بحرانی» و «منهاج البراعة» آیت الله «خویی» را می آورد.

بستگی دارد طرف می خواهد از نظر ادبیات فارسی خیلی رویش کار کند شرح «علامه جعفری» را، روایاتی بخواهد «شرح ابن میثم» یا مقداری توضیحات ولایی و هجمه ای می خواهد ببیند «منهاج البراعة» آیت الله «خویی» در دسترسش است.

البته ایشان غیر از «آیت الله خویی» است. ایشان شیخ است و نزدیک به 150- 160 سال قبل از دنیا رفته است.

یا نه شرحی که «آیت الله مکارم شیرازی» همراه با گروهی انجام دادند به نظر من ساده ترین شرحی است که بر «نهج البلاغه» است و حسن این شرح این است که به زبان کوچه بازاری شرح شده است خیلی زیاد مصطلحات لغتی و امثال اینها ندارد. کسی که کلاس شش یا هفتم ابتدایی را داشته باشد متوجه می شود.

ولی شرح «علامه جعفری» ایشان فیلسوف بود واقعاً هم جز فلاسفه کم نظیر قرن ما هم است بعضاً عبارت های می آورد کسی که در فلسفه و عرفان وارد نباشد خیلی زیاد متوجه نمی شود.

تقاضا می کنم عزیزان این قسمت را ببینند فقط یک ترجمه خلاصه ای از این فراز را می آورم

«أَيُّهَا النَّاسُ لَوْ لَمْ تَتَخَاذَلُوا عَنْ نَصْرِ الْحَقِّ وَ لَمْ تَهِنُوا عَنْ تَوْهِينِ الْبَاطِلِ لَمْ يَطْمَعْ فِيكُمْ مَنْ لَيْسَ مِثْلَكُم‏»

نهج البلاغة (للصبحي صالح)؛ نویسنده: شريف الرضى، محمد بن حسين، ناشر: هجرت، محقق/ مصحح: فیض الاسلام، ص241

ای کاش در این انتخابات یا بعضی از بزرگواران فرازهای از این خطبه را دیوار نویسی می کردند ای مردم اگر شما دست از حمایت یکدیگر در یاری حق بر نمی داشتید در تضعیف باطل سستی نمی کردید هیچ گاه کسانی که در حد شما نیستند در نابودی شما طمع نمی کردند و آنها که بر شما مسلط شدند مسلط نمی شدند.

ولی شما همچون «بنی اسرائیل» در حیرت و سرگردانی فرو رفتید. به جانم سوگند سرگردانی شما بعد از من چند برابر خواهد شد. چرا که حق را پشت سر انداختید و از نزدیک ترین افراد به پیامبر که اشاره به خود آن حضرت است بریده به دورترین افراد یعنی «بنی امیه» پیوستید.

 اگر از پیشوا و رهبر خود پیروی کنید شما را به همان راهی می برد که رسول خدا (صلی الله علیه وآله) از آن راه رفت و از رنج های بیراهه رفتن آسوده خواهید شد و بار سنگین مشکلات را از گردن خود بر می دارید.

در این خطبه نکته خیلی ظریفی است البته فراز آخرش هم است آنهایی که امروز حاضر نیستند در صحنه سیاسی حضور داشته باشند، در انتخابات یا راهپیمایی ها نمی آیند این فرمایشات حضرت امیر (سلام الله علیه) تلنگر خوبی است که اگر ما حق را یاری نکنیم سرنوشت شومی در انتظار ما است.

 دشمنان ما خودشان را در ده، پانزده سال اخیر نشان دادند. داعشی که نه به زن مسلمان شیعه و نه سنی رحم کرد نه به «مسیحی» نه به «یهودی» و نه به «ایزدی» رحم کرد.

حتی بچه های شیر خواره را از دامن مادر گرفتند کلیپش را هم دارم بردند در روغن سرخ کردند روی برنج گذاشتند جلوی پدر و مادر که شما باید از این برنج و گوشت فرزندتان بخورید وگرنه کشته خواهید شد.

این قساوت و وحشی گری را شما کجا سراغ دارید؟ یا الان «اسرائیل» دژخیم که واقعاً روی «مغول»‌ را سفید کرد «هیتلر» همچنین کاری نکرد که امروز «اسرائیل» دارد در «غزه» و «فلسطین» انجام می دهد.

یعنی جنایت اینها به مراتب بدتر از جنایات «هیتلر» است. اینها در اثر چیست؟ در اثر این است که نزدیک به دو میلیارد مسلمان دچار تفرقه شدند.

به تعبیر حضرت امیر آنی که باید از او تبعیت کنند نمی کنند از شیطان و شیطان صفتان تبعیت می کنند. دولت های به ظاهر اسلامی به جای این که از مردم مظلوم فلک زده «غزه» دفاع کنند برای «اسرائیل» مواد غذایی می فرستند حتی در خبرها آمد بعضی از کشورها ادوات جنگی و امثال این فرستادند.

باید گفت مرگ بر اینها، هزاران مرگ بر این ها که این چنین دارند بی وجدانی می کنند. این ها به خاطر چه است؟ دوری از حق و تبعیت از شیطان است.

البته بنده تصمیم نداشتم این مقدار در این موضوع صحبت کنم.

مجری:

بسیار عالی! واقعاً جایش بود بنده هم دارم فرازهایی از این خطبه را می بینم واقعاً برای انسان درس دارد. چه خطبه زیبایی است چقدر هم مناسب با همین ایام و وضعیتی است که ما داریم.

حضرت استاد الحمدلله این توفیق را داشتیم در محضرتان بودیم در مسئله اخلاق علوی و سیره مهدوی از محضرتان بهرمند می شدیم. البته یک فاصله ای افتاده بود بخواهیم برای عزیزان که دوباره به حال و هوای اخلاق علوی و سیره مهدوی برگردند ممنون می شوم مختصری از آن چیزی که مطرح شده است بفرمایید.

مروری بر مطالب مطرح شده در جلسات گذشته!

حضرت آیت الله حسینی قزوینی:

در رابطه با اخلاق علوی و سیره مهدوی شاید بیش از سی و پنج، چهل جلسه صحبت کردیم.

در رابطه با اخلاق علوی و سیره مهدوی بهترین چیز برای ما «نهج البلاغه» است خطبه همام که در حقیقت اوصاف متقین را حضرت امیر بیان می کند. اخلاق علوی را ما بخواهیم ببینیم این بود خطبه 166 که اشاره ای داشتیم.

اینها هم اخلاق علوی است اخلاق علوی فقط این نیست که نماز بخوانیم و گناه نکنیم اخلاق علوی این است که ما مثل حضرت امیر (سلام الله علیه) شب ها با راز و نیاز و ارتباط با خدای عالم نیرو بگیریم و روز در صحنه عمل چه در مسائل خانوادگی، چه با همسایه ها، چه مسائل اقتصادی، سیاسی و حکومتی مثل حضرت امیر در صحنه باشیم.

فقط کارمان نشود مثل بعضی ها به بیابان می رفتند صومعه ای درست می کردند شبانه روز آنجا مشغول عبادت بودند. یا آنهایی که در «جنگ جمل» پیش آمد گفتند نمی دانیم حق با علی یا آنها است، بهتر این است که نه به کمک امیرالمؤمنین و نه به کمک مخالفین علی برویم در خانه می نشینیم. این اخلاق علوی نیست.

یک بحثی را ایام نیمه شعبان در رابطه با سیره مهدوی آغاز کردیم چند نکاتی است که باید به خوبی روشن بشود به جز بحث های شبهات مهدویتی که باید جواب بدهیم از ولادت حضرت ولی عصر و معرفت شناسی حضرت ولی عصر (ارواحنا فداه) گفتیم یکی از بهترین چیزی که در رابطه با مهدویت باید بحث کنیم و مردم را آگاه کنیم رهاورد حضرت مهدی (ارواحنا فداه) است.

این همه انبیا و اولیاء بشارت آمدنش را دادند رسول اکرم، ائمه (علیهم السلام) که «آیت الله صافی گلپایگانی» در «منتخب الأثر» دقیق شمردم 5007 یا 5008 روایت در رابطه با مهدویت در کتب شیعه و سنی نقل کرده است.

ما در هیچ یک از موضوعات دینی انبوه روایت را نداریم. پنج هزار روایت مشخص می شود بر این که بحث حکومت حضرت مهدی (ارواحنا فداه) ذخیره عالم هستی است و بنا است بیاید و دین اسلام را جهانی کند مظاهر شرک و بی دینی را برای همیشه از صفحه گیتی بردارد.

هرگونه ظلم و آثار ظلم را از زندگی بشر برای همیشه قطع کند به طوری که نه کسی جرأت کند به کسی ظلم کند و نه کسی زیر بار ظلم برود.

 به طوری که نسل های آینده می آیند اصلاً‌ با مفهوم ظلم آشنا نیستند سوال کنند ظلم چه است؟ می گویند نمی دانیم ظلم یعنی چه؟ و این عدالت در حقیقت با روح، جان، رگ، پوست و استخوان مردم عجین می شود.

لذا روی این که ره آورد و حکومت جهانی حضرت ولی عصر چه ویژگی های دارد، مقداری باید روی این بیشتر کار کنیم و اطلاع رسانی کنیم. اگر می گوییم منتظر هستیم روایات متعددی هم داریم شیعه و سنی نقل کردند که می فرماید:

«أَفْضَلُ الْعِبَادَةِ انْتِظَارُ الْفَرَجِ.»

با فضیلت ترین عبادت ها، انتظار فرج حضرت مهدی است.

كمال الدين و تمام النعمة، ابن بابويه، محمد بن على‏، محقق / مصحح: غفارى، على اكبر، ج‏1، ص 287

 کسی که منتظر فرج حضرت مهدی است.

«کَمَنْ قُتِلَ بَيْنَ يَدَيْ رَسُولِ اللَّه‏»

مثل کسی است که در رکاب پیغمبر جنگ می کند

«کَالمُستَشْهَدینَ بَیْنَ يَدَيْ رَسُولِ اللَّه»

انتظار فرج نه این که در رکاب حضرت بودن. انتظار فرج ثوابش مثل شهادت در رکاب نبی مکرم است.

 ما منتظر چه هستیم؟ این باید روشن بشود یک منتظِر داریم یک منتظَر داریم. یکی هم مُتعلَق انتظار یا خود انتظار است. باید روشن کنیم ما منتظر چه هستیم؟ خودمان برای آن ره آورد منتظَر و آن حکومت جهانی حضرت مهدی چه آماده کردیم؟

اگر همین امشب حضرت ولی عصر (ارواحنا لتراب مقدمه الفداء) تشریف بیاورند فردا ظهور کنند ما برای ظهور حضرت چه آماده کردیم؟ کسی که منتظر میهمان عزیز و دردانه است وقتی میهمان دعوت می کند قطعاً خانه را تمیز می کنند، غذاهای که مناسب میهمان و میوه فراهم می کنند این را منتظِر می گویند. یعنی همه وسایل برای پذیرایی آماده کرده است.

از ما سوال کنند برای پذیرایی از حضرت ولی عصر (ارواحنا فداه) چه آماده کردید؟ حضرت نمی خواهد به خانه ما بیاید آب، نان، میوه و غذا بخورد.

حضرت می خواهد بیاید یک حکومت جهانی تشکیل بدهد ما برای حکومت جهانی حضرت ولی عصر چه کردیم؟ چه آمادگی داریم؟ حضرت بیاید به ما بگوید فلان و فلان و فلان کار تو اشتباه است ده تا اشکال از ما بگیرد آیا باز از آمدن حضرت خوشحال می شویم؟ یا نه می گوییم ای کاش حضرت نیامده بود.

این را بارها عرض کردم خدمت «آیت الله بهجت» بودیم شاید به کرات از زبان ایشان شنیدم فرمود وقتی برای فرج حضرت ولی عصر دعا می کنید برای فرج خودتان هم دعا کنید.

می فرمودند معلوم نیست حضرت تشریف بیاورد ما در کدام جبهه هستیم، در جبهه کنار حضرت یا در جبهه مقابل حضرت هستیم؟ دقت کنیم وقتی می گوییم:

«بِأَبِي أَنْتُمْ وَ أُمِّي وَ أَهْلِي وَ مَالِي وَ أُسْرَتِي‏»

یابن الحسن خودم، زن و بچه ام، اموالم و تمام هستیم فدای تو باد.

من لا يحضره الفقيه؛ نویسنده: ابن بابويه، محمد بن على، ناشر: دفتر انتشارات اسلامى وابسته به جامعه مدرسين حوزه علميه قم مصحح: غفاری، علی اكبر، ج2، ص614

آیا حضرت بیاید بگوید تمام زندگیت را بفروش به فلان شماره بریز می خواهیم برای حکومت جهانی هزینه کنیم. آیا من حاضر هستم خانه، ماشین، وسایل زندگیم را بفروشم همه را چیز را بفروشم بروم مستأجر بشوم یا کنار خیابان چادر بزنم آنجا زندگی کنم اوامر حضرت ولی عصر (ارواحنا فداه) را اجرا کنم آیا همچنین روحیه ای در من است یا خیر؟

اگر نیست قطعاً آن ویژگی های یار حضرت را نداریم، اگر نه تصورش اشکالی ندارد من تصور می کنم فردا حضرت آمده است به من می گوید تمام هست و نیستت را حتی لباس تنت را غیر از یک پیراهن و شلوار همه را در راه حکومت اسلامی ما بفروش آیا حاضر هستم یا خیر؟ خودمان امتحان کنیم هیچ مشکلی ندارد.

لذا ان شاءالله در ماه شعبان که ماه خودسازی است و آمادگی برای ماه رمضان، ماه ضیافت الله است که باید خودمان را در این ماه آماده کنیم. مقداری باید کار کنیم و نسبت به مسائل اخلاقی مان تجدید نظر کنیم ارتباط مان را با خدای عالم و امام زمان (ارواحنا فداه) بیشتر کنیم.

شرح و ترجمه فرازهایی ناب، از مناجات شعبانیه!

باز همه به همه عزیزان توصیه می کنم مناجات شعبانیه را که مرحوم «محدث قمی» در «مفاتیح» در اعمال ماه شعبان آورده است. این دعا تنها مناجاتی است که ائمه (سلام الله علیهم اجمعین) این مناجات را می خواندند.

قبلاً هم گفتم مثلاً «دعای کمیل» برای حضرت امیر است. «دعای عرفه» برای امام حسین است. «دعای ابو حمزه ثمالی» برای امام آقا سجاد (سلام الله علیه) است. ولی مناجات شعبانیه را حضرت امیر می خواند، صدیقه طاهره، امام حسن، امام حسین تا حضرت ولی عصر (ارواحنا فداه) می خواندند.

لذا تلاش کنیم با مناجات شعبانیه بیشتر انس بگیریم در سایت های مختلف هم آمده است بعضی از سایت ها ترجمه کردند بعضی از سایت ها شرح دادند. شرح های خوبی هم دادند نکات خیلی زیبایی هم در بعضی از سایت ها است الان مثل سابق نیست به مسجد برویم عالم مسجد برای ما بالای منبر مناجات شعبانیه یا فرازهای از «دعای کمیل» را شرح بدهد.

الان فضای مجازی در ضمن این که تهدیدی برای مسلمان ها است، فرصت خوبی هم است اگر بخواهیم به طرف خدا برویم اخلاق مان، اخلاق علوی و سیره مان، سیره مهدوی باشد در فضای مجازی، اینترنت و سایت های مختلف مطالب خیلی خوبی گذاشته شده است.

جوینده یابنده است به جای این که فلان سریال آن چنانی را دانلود کنیم یا فلان فیلم را ببینیم و امثال اینها، بیاییم ببینیم در رابطه با کلمات معصومین علماء، بزرگان و اساتید چه نکاتی را آوردند.

من فقط یکی از فرازهای این دعا را این جلسه عرض می کنم ان شاءالله در جلسات بعدی مقداری بیشتر دقت می کنیم. یکی از فرازهایش که فراز خیلی زیبایی است در حقیقت یک توحید واقعی است می گوید:

«وَ بِيَدِكَ لَا بِيَدِ غَيْرِكَ زِيَادَتِي وَ نَقْصِي وَ نَفْعِي وَ ضَرِّي»

خدایا فقط دست تو است همه کارهای من دست غیر تو نیست. اگر در زندگی به مقاماتی برسم به زیادتی برسم چه در دنیا،‌ چه در مسائل آخرتی، چه مسائل دینی و ... همه دست توست. بخواهم زیادت و نقصی در زندگی من صورت بگیرد همه از ناحیه توست. اگر منفعتی به من برسد تو رساندی، ضرری به من برسد تو رساندی!

اگر نفعی به من می رسد تفضل توست ضرری به من می رسد نتیجه اعمال من است ولی همه:

(قُلْ كُلٌّ مِنْ عِنْدِ اللَّهِ)

بگو: «همه اينها از ناحيه خداست.»

سوره نساء (4): آیه 78

«الهِي انْ حَرَمْتَنِي فَمَنْ ذَا الَّذِي يَرْزُقُنِي»

خدایا اگر تو من را محروم کنی چه کسی است بخواهد به من کرم و عنایت کند و به من روزی بدهد؟ مراد از روزی، پول و غذا نیست رزق، عمدتاً رزق معنوی است. قسمت های مادی:

 (أَنَّمَا الْحَياةُ الدُّنْيا لَعِبٌ وَلَهْوٌ وَزِينَةٌ وَتَفَاخُرٌ)

بدانيد زندگی دنيا تنها بازی و سرگرمی و تجمل پرستی و فخر فروشی در ميان شما است

سوره حدید (57): آیه 20

روزی های واقعی آنهایی است که اولیا الله دارند لذتی که در عبادت خدای عالم به اولیا خودش داده است. از یک الله اکبر گفتن شان به قدری لذت می برند که سلاطین و فرزندان در طول سلطنت شان از حکومت شان نمی برند.

«وَ انْ خَذَلْتَنِي فَمَنْ ذَا الَّذِي يَنْصُرُنِي»

خدایا اگر تو ذلیلم کنی چه کسی است از دستم بگیرد و یاریم کند؟

«الهِي أَعُوذُ بِكَ مِنْ غَضَبِكَ وَ حُلُولِ سَخَطِكَ.»

خدایا به تو پناه می برم این که به من غضب کنی و عذابت را بر من نازل کنی.

 بعد می گوید:

«الهِي انْ كُنْتُ غَيْرَ مُسْتَأْهِلٍ لِرَحْمَتِكَ»

اگر من شایسته نیستم رحمتت را دریافت کنم

«فَانْتَ اهْلٌ انْ تَجُودَ عَلَيَّ بِفَضْلِ سَعَتِكَ»

خدایا کرم تو شایسته است که شامل حل من بشود.

فضل و کرم تو قِید ندارد خوب یا بد، هر کس در خانه آدم کریم بیاید چه آدم های خوب، چه آدم های بد این ها را دست خالی بر نمی گرداند.

لذا تلاش کنیم هر شب یکی از فرازهای مناجات شعبانیه را زمزمه کنیم و با خدای عالم به تعبیر یکی از مراجع با خدا ناز کنیم.

با خدای عالم همان طوری که یک عاشق و معشوق با همدیگر حرف می زنند با همدیگر عذر می خواهم عشوه می روند، این به آن می گوید چنین و چنان فدایت بشوم اگر با من محبت نکنی من هم چنین و چنان می کنم. مثلاً در یکی از فرازها دارد:

«إِلَهِي إِنْ أَخَذْتَنِي بِجُرْمِي أَخَذْتُكَ بِعَفْوِكَ»

این را می گویند ناز کردن با خدا با خدای عالم بگو مگو کردن. بعضی وقت ها دیدید عاشق اگر کم مهری از معشوق می بیند شروع می کند با جملاتی با او صحبت می کند که واقعاً قلب معشوق را به درد می آورد.

از همه آن چه که اتفاق افتاده است صرف نظر می کند می گوید خدایا اگر فردای قیامت به من بگویی چرا گناه و معصیت کردی؟ «أَخَذْتُكَ بِعَفْوِكَ» می گویم خدایا چرا کرم و عفوت را گسترده کردی؟

«وَ إِنْ أَخَذْتَنِي بِذُنُوبِي أَخَذْتُكَ بِمَغْفِرَتِكَ»

خدایا اگر فردا من را به خاطر گناهم مؤاخذه کنی من هم تو را به خاطر مغفرتت مؤاخذه می کنم. اگر من آگاهی از مغفرت بی پایان تو نداشتم گناه نمی کردم.

«وَ إِنْ أَدْخَلْتَنِي النَّارَ أَعْلَمْتُ أَهْلَهَا أَنِّي أُحِبُّكَ»

الإقبال بالأعمال الحسنة (ط- الحديثة)؛ نويسنده: ابن طاووس، على بن موسى‏ (تاريخ وفات 664 ق‏)، محقق: قيومى اصفهانى، جواد، ناشر: دفتر تبليغات اسلامى‏، قم: 1376ش، ج3، ص296 -297

خدایا اگر من را وارد آتش جهنم کنی آن جا هم رسوایی بار می آورم می گویم آی مردم آگاه باشید من خدا را دوست داشتم به خدا محبت داشتم. هر روز نماز می خواندم، روزه می گرفتم، یا الله، یا حسین و یا زهرا می گفتم

ولی خدا با همه این حال من را به جهنم آورده است. آیا آن جا، آن رسوایی ها، آن داد و بی دادها را خدایا دوست داری؟ اگر دوست داری من حرفی ندارم.

«وَ إِنْ أَدْخَلْتَنِي النَّارَ أَعْلَمْتُ أَهْلَهَا أَنِّي أُحِبُّكَ» اگر در آتش جهنم ببری داد می زنم می گویم خدایا تو را دوست داشتم به تو عشق می ورزیدم.

«يا سَيِّدِي وَ الهِي وَ مَوْلايَ أَ تُسَلِّطُ النَّارَ عَلى‏ وُجُوهٍ خَرَّتْ لِعَظَمَتِكَ ساجِدَةً، وَ عَلى‏ الْسُنٍ نَطَقَتْ بِتَوْحِيدِكَ صادِقَةً وَ بِشُكْرِكَ مادِحةً»

خدایا آن پیشانی که در برابر تو سجده کردم آیا آن پیشانی را به آتش بسوزانی؟ آن زبانی که خالصانه یادت تو کرد و یا الله گفته است می خواهی به آتش بسوزانی؟ آن زبانی که یا زهرا و یا حسین گفته است خدایا آتش جرأت می کند این زبان را بسوزاند؟

«مَا هَكَذَا الظَّنُّ بِك‏»

خدایا ما همچنین کمانی نسبت به تو نداریم!

الإقبال بالأعمال الحسنة (ط- الحديثة)؛ نويسنده: ابن طاووس، على بن موسى‏ (تاريخ وفات مؤلف: 664 ق‏)، محقق / مصحح: قيومى اصفهانى، جواد، ناشر: دفتر تبليغات اسلامى‏، قم: 1376ش، ج3، ص347

همین اندازه کفایت می کند اگر حضرتعالی سوال جدیدی دارید در خدمت تان هستم.

مجری:

بزرگوارید! چقدر انسان ناراحت می شود از این که نتوانسته در این ایام چه بسا آن طوری که حق ماه شعبان است آن حق را ادا کند. امیدوارم توفیق حاصل بشود از حالا به بعد پیگیر باشیم و در این ایام باقیمانده از ماه مبارک شعبان بخوانیم:

«اللَّهُمَّ إِنْ لَمْ تَكُنْ غَفَرْتَ لَنَا فِيمَا مَضَى مِنْ شَعْبَانَ فَاغْفِرْ لَنَا فِيمَا بَقِيَ مِنْه‏»

الإقبال بالأعمال الحسنة (ط- الحديثة)؛ نويسنده: ابن طاووس، على بن موسى‏ (تاريخ وفات مؤلف: 664 ق‏)، محقق / مصحح: قيومى اصفهانى، جواد، ناشر: دفتر تبليغات اسلامى‏، قم: 1376ش، ج1، ص42

به خودمان این تذکر را بدهیم و این تلنگر را بزنیم که همین فرصت باقیمانده هم غنیمت است به این مناجات ها بپردازیم خودمان را بشناسیم. ان شاءالله این باعث شناخت خداوند به خودمان بشود و راهی برای رسیدن به این که بخواهیم یکی از اصحاب و یاران حضرت ولی عصر (عجل الله تعالی فرجه الشریف) باشیم.

عرض سلام مجدد خدمت همه شما بینندگان عزیز و ارجمند شبکه جهانی حضرت ولی عصر (عج الله تعالی فرجه الشریف).

الحمدلله همچنان با برنامه اخلاق علوی و سیره مهدوی در خدمت تان هستیم. در قسمت ابتدایی برنامه از مناجات زیبای شعبانیه شنیدیم ان شاءالله که این شور و شوق در ما ایجاد شده باشد که بخواهیم بیشتر در دل شب مخصوصاً‌ به این مناجات بپردازیم.

با خدای خودمان خلوت کنیم بتوانیم این رابطه را حفظ کنیم اگر ایجاد نشده است ان شاءالله این رابطه را برقرار کنیم.

 اما مطلبی که بسیار مرتبط با امشب که شب انتخابات است می بینیم در جاهای مختلف چه فضای مجازی، چه فضای حقیقی بعضی ها می پرسند در این دوره مخصوصاً چهره های جدیدی آمدند وارد عرصه انتخابات شدند.

دنبال این می گردند بخواهند اماره یا دلیلی داشته باشند برای این که بخواهند رأی بدهند ببینند به چه افرادی رأی بدهند. گفتیم این فرصت غنیمت است حضرت استاد هم اینجا هستند عزیزان زیادی هم حتماً پای گیرنده ها نشستند و مشتاق هستند ببینند نظر حضرت استاد چیست.

به نظر حضرتعالی با عنوان کسی که به او اعتماد داریم الان چه افرادی مناسب برای انتخاب شدن هستند؟

در صحنه های مختلف سیاسی، به «جامعه مدرسین» اعتماد کنید!

حضرت آیت الله حسینی قزوینی:

ان شاءالله اینهایی که شورای نگهبان تأیید کرده است همه صالح هستند در میان صالحین دنبال أصلح می گردیم. همان طوری که «مقام معظم رهبری» هم اشاره داشتند بحث انتخاب صالح نیست انتخاب أصلح است.

بنده معمولاً در انتخابات گذشته چه در «قم» بودیم چه خارج از «قم» بودیم عقیده ام این بوده است کسانی که از طرف «جامعه محترم مدرسین» کاندید می شوند انسان اطمینان بیشتری دارد.

همیشه شوخی می کنم می گویم فردای قیامت هم اگر اشکالی داشت آقایان جامعه مدرسین را جلو می اندازیم و خودمان پشت سرشان حرکت می کنیم.

 بنده معمولاً به منسوبین و دوستانی که از ما حرف شنوی دارند توصیه ام این است در سطح کشور هم آقایان دقت بیشتری می کنند و مسئولیت بیشتری دارند.

در میان ارگان های که در صحنه سیاسی هستند نمی گوییم معصوم هستند ولی هم اطلاعات سیاسی شان در طول این چهل و پنج سال بیشتر بوده هم در صحنه سیاست بودند هم شخص «مقام معظم رهبری» و «امام (رضوان الله تعالی علیه)» نسبت به «جامعه مدرسین» نظر ویژه ای داشتند.

عرض کردم کسی بخواهد فردای قیامت کسی را جلو بدهد بهترین کسی که انسان جلو حواله بدهد «جامعه محترم مدرسین» هستند. آدم می خواهد جهنم هم برود با اینها به جهنم برود بهتر است یک مقدار دلخوشی هم دارد!

البته این را که عرض کردم چون با توجه به این که از اول انقلاب با «جامعه مدرسین»‌ بودم دقت های بیشتری را نسبت به کاندیداها انجام می دادند و تحقیقات بیشتری داشتند. افرادی که سوابق کاملاً سالمی داشتند همیشه انتخاب کردند روی این جهت عرض کردم.

مجری:

این پاسخ، پاسخ بسیاری از عزیزانی است که فردا قصد شرکت در انتخابات دارند هنوز آن لیست را برای خودشان مشخص نکردند این هم نظر حضرت استاد که برای بسیاری از ماها غنیمت و قابل استفاده است.

حضرت استاد! در ابتدای فرمایشات تان اشاره داشتید نسبت به کسی که منتظر واقعی است صرف انتظار، صرف داشتن این نیت مثل این است که در رکاب حضرت آقا رسول الله (صلی الله علیه وآله) دارد پیکار می کند.

می خواهیم این را گره بزنیم با بحث خودمان، بحث نیت! آیا صرف داشتن نیت یک چنین اجر و قربی را به همراه می آورد؟ آیا باعث می شود اگر حتی آن عمل را انجام ندهد باز بگوییم به یک سری از برکاتش می رسد یا این گونه نیست؟

روایت فوق العاده زیبای «شما نیت کردید و ما هم نوشتیم»!

حضرت آیت الله حسینی قزوینی:

نکته خوبی است که نیت کنم یک عملی را انجام بدهم و موفق به عمل نشوم آیا این نیت من اثری در پاداشم در دنیا و آخرت دارد یا خیر؟ اولاً در سوره بقره می فرماید:

(وَإِنْ تُبْدُوا مَا فِي أَنْفُسِكُمْ أَوْ تُخْفُوهُ يحَاسِبْكُمْ بِهِ اللَّهُ)

اگر آنچه را در دل داريد، آشکار سازيد يا پنهان، خداوند شما را بر طبق آن، محاسبه می ‌کند.

سوره بقره (2): آیه 284

اگر نیت پاک داشتید به خاطر نیت پاک، خدای عالم پاداش و مغفرت می دهد. اگر نیت بد داشتید کسی نیت کرد برود آدم بکشد یا نیت کرد برود کار خلاف انجام بدهد به همان نیتش کیفر می شود.

بعدها ان شاءالله اشاره خواهیم کرد اگر در سوالات باشد که آیا نیت فاسد در انسان اثر دارد، یعنی نیت فاسد اثر وضعی در زندگی آدم دارد، فردای قیامت گرفتاری برای ما درست می کند یا خیر؟

یک عبارتی را مرحوم «کلینی» در «کافی» آورده است. روایت خیلی مفصل است در ذیل آیه شریفه که خواندم:

«فَذَلِكَ مَا فَرَضَ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ عَلَى الْقَلْبِ»

خدای عالم بر قلب هر انسانی یک واجباتی دارد

الكافي (ط - الإسلامية)؛ نویسنده: كلينى، محمد بن يعقوب بن اسحاق، محقق/ مصحح: غفارى على اكبر و آخوندى، محمد، ناشر: دار الكتب الاسلامیة، ج2، ص35

یعنی غیر از این که ما برای اعضا و جوارح مان باید وضو بگیریم، سجده کنیم، رکوع برویم، حمد و سوره بخوانیم و ... یک سری واجباتی است قلب ما هم یک سری واجباتی دارد. مثل معرفت، ایمان و امثال اینها. تک تک اینها را حضرت اشاره می کند و مفصل در رابطه با این توضیح می دهد.

نکته جالب مرحوم «کلینی» در «کافی» روایت خیلی عجیبی دارد اگر دوستان این روایت را به عنوان هدیه شعبانیه از ما قبول کنند به نظرم هدیه خوبی است. روایت از آقا امام صادق (سلام الله علیه) روایت صد در صد صحیح است.

«عِدَّةٌ مِنْ أَصْحَابِنَا عَنْ أَحْمَدَ بْنِ مُحَمَّدٍ عَنِ ابْنِ مَحْبُوبٍ عَنْ هِشَامِ بْنِ سَالِمٍ عَنْ أَبِي بَصِيرٍ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ (علیه السلام)»

«احمد ابن محمد ابن عیسی ابو جعفر قمی» است «ابن محبوب»، «حسن ابن محبوب» است «هشام ابن سالم» از اصحاب خاص امام باقر است «ابو بصیر» هم قطعاً مورد تأیید ائمه (سلام الله علیهم) بودند از امام صادق می گوید:

«إِنَّ الْعَبْدَ الْمُؤْمِنَ الْفَقِيرَ لَيَقُولُ يَا رَبِّ ارْزُقْنِي حَتَّى أَفْعَلَ كَذَا وَ كَذَا مِنَ الْبِرِّ وَ وُجُوهِ الْخَيْرِ»

یک فقیر می گوید خدایا اگر به من ماهی صد میلیون درآمد بدهی فلان نعمت را در حق من قرار بدهی فلان و فلان کار خوب را انجام می دهم. به یتیم ها رسیدگی می کنم برای بی خانه ها، خانه می خرم. آنهایی که مسافر و در راه مانده هستند آنها را کمک می کنم. آنهایی که اجاره شان عقب افتاده است اجاره شان را پرداخت می کنم. آنهایی که بیمار هستند پول دوا و دکتر ندارند همین طوری سی، چهل تا کار خوب می شمارد.

«فَإِذَا عَلِمَ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ ذَلِكَ مِنْهُ بِصِدْقِ نِيَّةٍ»

یعنی اگر این را صادقانه بگوید نه این که بخواهد سر خدا کلاه بگذارد بگوید خدا اگر من این قدر ثروت داشته باشم این کارها را انجام می دهم. خدای عالم:

«كَتَبَ اللَّهُ لَهُ مِنَ الْأَجْرِ مِثْلَ مَا يَكْتُبُ لَهُ لَوْ عَمِلَهُ»

الكافي (ط - الإسلامية)؛ نویسنده: كلينى، محمد بن يعقوب بن اسحاق، محقق/ مصحح: غفارى على اكبر و آخوندى، محمد، ناشر: دار الكتب الاسلامیة، ج2، ص85، ح3

خدای عالم پاداش تمام آن چه که نیت کرده بود برایش می نویسد. مثل این که عمل کرده بود اگر خدا می داد به این همه فقرا کمک می کرد، مسجد و حسینه می ساخت، مراسم اربعین درست می کرد و تکیه خانه درست می کرد و... اگر عمل می کرد خدا چقدر ثواب می داد، همین که نیت کرده است خدا این ثواب را به او می دهد.

دوستان عزیز بهشت رفتن خیلی آسان است ولی به شرط این که راهش را هم بلد باشیم. می خواهیم بهشت برویم اتوبان مستقیمی این طرف و آن طرفش ائمه ایستاده اند می گویند به فرعی و خاکی نروی.

همین یک روایت الان امکانات نداریم می گوییم خدایا اگر فلان قدر به من عنایت کنی این کارها را انجام می دهم چه اشکالی دارد هر شب می خواهیم بخوابیم همچنین نیتی کنیم. اگر برای ما محرز بشود خدا که می داند نیت ما چه است.

اگر واقعاً نیت ما خالص باشد خدا تمام آن ثواب ها را اگر عمل می کردیم می داد. می گوییم خدایا اگر امکان داشته باشد هر سال به حج می روم و هر هفته به زیارت امام حسین می روم این را خالصانه بگوید.

خدای عالم هر هفته زیارت امام حسین و هر سال هم زیارت حج برایش می نویسد. عرض کردم روایت صد در صد صحیح است.

البته اگر «عِدَةٌ مِنْ أصحابِنا» فرمایش آقای «خویی» را قبول کنیم صحیحه اعلایی هم است. یعنی هم صحیح است و یک سر و گردنی از دیگر احادیث صحیح بالاتر است.

 روایت دیگر در «تفسیر علی ابن ابراهیم قمی» است که «آیت الله خویی» می گوید تمام راویان «تفسیر علی ابن ابراهیم»‌ ثقه هستند. در جلد 2، صفحه 26 ذیل آیه شریفه:

(قُلْ كُلٌّ يعْمَلُ عَلَى شَاكِلَتِهِ فَرَبُّكُمْ أَعْلَمُ بِمَنْ هُوَ أَهْدَى سَبِيلًا)

بگو: «هر کس طبق روش (و خلق و خوی) خود عمل می ‌کند؛ و پروردگارتان کسانی را که راه شان نيکوتر است، بهتر می ‌شناسد.»

سوره إسراء (17): آیه 84

هر کس بر مبنای همت خودش عمل می کند بعد می گوید حضرت فرمود یعنی هر کس بر طبق نیت خودش برخورد می کند.

بعد می گوید وقتی قیامت شد مؤمن در برابر خدای عالم می ایستد تا به حسابش برسند پرونده اش را به دستش می دهند می بیند به اندازه صد تا تریلی پرونده اش است باید بماند دانه دانه این حساب ها را پس بدهد.

از اول تکلیفت هر روز شما ده هزار کار انجام دادی باید به تعداد عمرت به تمام این ها جواب بدهی، آن جا می آید به کسی که مسئول حسابش است پرونده اش را نشان می دهد اول گناهانش را می بیند از اول طفولیت چه کار کرده است.

 طفولیت می گویم نگویید طفل، تکلیف ندارد؛ تکلیف ندارد آیا مسئولیت هم ندارد؟ اگر کسی در بچگی شیشه همسایه را شکسته است آن زمان گناهی نبود بر پدر و مادرش بود پدر باید می آمد جبران می کرد.

حالا پدر جبران نکرد این بچه به سن تکلیف رسید اول تکلیف واجب است برود شیشه های که دوران کودکی شکسته است، میوه های که از مغازه ها برداشته و بدون اجازه صاحبش خورده است در کشاورزی بود به اموال کشاورزی مردم ضرر رسانده است دانه دانه باید برود رضایت بگیرد. ولذا تکلیف فردای قیامت از اول همان طفولیت ثابت است.

بچه بود روی سینه یا صورت مادر چنگ انداخت تکلیف نداشت و متوجه نبود ولی بعد از این که بزرگ شد یا برایش گفتند بچه بودی به صورت ما چنگ می انداختی، بچه های دیگر را گاز می گرفتی و چنگ می انداختی وقتی به من گفتند روشن شد وظیفه ام است بروم از همه این های که در دوران کودکی ام انجام دادم رضایت بگیرم.

 می گوید اول کسی که مسئول حسابرسی است گناهانش را به او نشان می دهد

«فَيَتَغَيَّرُ لِذَلِكَ لَوْنُه‏ وَ تَرْتَعِشُ فَرَائِصُهُ وَ تَفْزَعُ نَفْسُهُ»

رنگش تغییر می کند و بدنش شروع به لرزیدن می کند نفسش به شماره می افتد مدام گریه می کند.

 «ثُمَّ يَرَى حَسَنَاتِهِ»

 بعد حسناتش را به او نشان می دهند.

 در اینجا چشم هایش از خوشحالی برق می زند و خوشحال می شود. بعد آن پاداشی که خدای عالم به خاطر اعمالش بود نشان می دهند

«فَيَشْتَدُّ فَرَحُهُ»

 خوشحالیش دو چندان می شود.

 اینجا جالب است:

«ثُمَّ يَقُولُ اللَّهُ لِلْمَلَائِكَةِ هَلُمُّوا الصُّحُفَ الَّتِي فِيهَا الْأَعْمَالُ الَّتِي لَمْ يَعْمَلُوهَا»

اینهایی که نشان دادید اعمال بنده ام بود. یک تریلی پرونده است که بنده من هیچ عملی انجام نداده ولی ما برایش ثواب نوشتیم. وقتی می آورند پرونده ها را باز می کنند یک دفعه صد تا حج واجب، پانصد تا حج عمره می بیند.

 می گوید من همچنین کاری انجام ندادم اصلاً عمرم کفاف نمی داد این قدر به حج واجب و عمره بروم.

«ثُمَّ يَقُولُونَ وَ عِزَّتِكَ إِنَّكَ لَتَعْلَمُ أَنَّا لَمْ نَعْمَلْ مِنْهَا شَيْئاً»

می گوید خدایا من هیچ کدام از این ها را انجام ندادم

خدای عالم می گوید:

«فَيَقُولُ: صَدَقْتُمْ نَوَيْتُمُوهَا فَكَتَبْنَاهَا لَكُمْ»

شما نیت کردید و ما هم نوشتیم نیت کردید که ای کاش من توفیق داشتم پانصد حج عمره می رفتم و هزار مرتبه به زیارت امام حسین می رفتم همین که نیت کردید این جا نوشتیم.

 این روایت، روایت خیلی عجیبی است این روایت از آقا امام رضا، امام رئوف و امام بزرگوار است. هر کس هم بخواهد راضی بشود باید واسطه امام رضا (سلام الله علیه) باشد.

مجری:

بسیار زیبا انسان باید این ها را بشنود، یاد بگیرد و تمرین کند نیت هایمان را ان شاءالله درست کنیم. راه رسیدن به کمالات و ثواب ها را بتوانیم به دست بیاوریم.

حضرت استاد تماس های داریم اجازه بفرمایید به تماس ها هم بپردازیم. اولین بیننده جناب آقای «غلامی» از «بوشهر» سلام علیکم بفرمایید

تماس بینندگان برنامه:

بیننده: (آقای غلامی از بوشهر – شیعه)

سلام علیکم، السلام علی ائمة الهدی وسلام علی المرسلین، با سلام محضر آیت الله قزوینی دامت افاضاته و عرض ادب دارم محضر جناب اقای مرعشی. هدف از تماس بنده بیشتر شنیدن صدای شما بود بنده علاقه بسیار وافری به جناب استاد دارم خداوند ایشان را محفوظ بدارد.

حضرت آیت الله حسینی قزوینی:

آمین یا رب العالمین

بیننده:

دو تا سوال از خدمت استاد داشتم زیاد مصدع اوقات نشوم. خداوند به بنده توفیق داد که مستقیم صدای استاد را بشنوم. سوال بنده این است نوع ولایتی که در زمان غیبت امام عصر بر جامعه بشریت حکم فرما است چه نوع ولایتی است، آیا تکوینی یا تشریعی است؟

آیا مرجع تقلید ما مثلاً جناب آیت الله «مکارم شیرازی» که خود بنده مقلدش هستم ولایت بر ما دارد یا خیر؟ این را می خواستم جناب استاد بیشتر توضیح بدهند.

سوال بعدی ادعیه معصومین (سلام الله علیهم) مثلاً «دعای کمیل» چگونه به دست ما رسیده است؟ آیا امام علی کاتب داشته مثلاً‌ ایشان می گفتند و کاتب می نوشت یا این که کاتب حفظ می کرده است بعداً به چه طریق به دست ما رسیده است؟

ضمن این که تقدیر و تشکر از همه اساتید می کنم و از حضرت استاد می خواهم اگر می شود کلاس آقای «استاد رضایی قمی» که واقعاً ایشان خیلی شیوا و روان مطالب شان را روشنگری می کنند اگر بشود دو شب است برنامه ایشان را بیشتر کنند بتوانیم استفاده کنیم.

چون خیلی از مطالبی را بیان می کنند که ما برای اولین بار می شنویم و واقعاً روشن می شویم. اتفاقاً چند روز پیش مطالبی را می فرمودند یکی از برادران اهل سنت هم بودند ایشان تعجب می کرد این مطالب را از حضرت علی (علیه السلام) می شنید برایش جدید بود برای ما هم خیلی از مطالب جدید است. ایشان هم انسان با اخلاقی است.

مجری:

تشکر می کنیم از شما، ان شاءالله فرمایش شما را مورد نظر قرار می دهند، عذر خواهی می کنم فرصت بسیار محدود است سوالات، سوالات ساده ای نیست در قالب زمان نمی گنجد بخواهیم بیشتر توضیح بدهیم.

حضرت استاد سوال آقای «غلامی» این بود اولاً نوع ولایتی که در زمان غیبت حضرت آقا ولی عصر (عجل الله تعالی فرجه الشریف) بر بشر دارند چه نوع ولایتی است؟

حضرت آیت الله حسینی قزوینی:

ولایت ائمه (علیهم السلام) ولایت شان بر بشر تکویناً و تشریعاً عین ولایت خدا است. مرحوم «آیت الله خویی» (رضوان الله تعالی علیه) در کتاب «مصباح الفقاهة»، جلد 5، صفحه 35 می فرماید:

«لهم الولاية التكوينية لما دون الخالق»

امام زمان (سلام الله علیه) بر ما سِوَی الله از ملائکه گرفته، انبیاء گرفته، اولیا گرفته همه و همه ولایت تکوینی دارد.

«امام (رضوان الله تعالی علیه)» هم در جای جای کتاب «آداب الصلاة» و «مصباح الهدایة» آورده اند که امام (علیه السلام) واسطه هستی در اصل وجود است آقای «خویی» هم همین فرمایش را دارد.

همچنین تشریعاً آقای «خویی» در «مصباح الفقاهة»، صفحه 36 می فرماید امام ولایت تشریعی کامل بر کل بشر دارد. یعنی می تواند زن یک فردی را طلاق بدهد برای خودش عقد کند یا به عقد دیگری در بیاورد. خانه کسی را بفروشد خودش تصرف کند یا بخواهد دیگری آن جا تصرف کند.

این عبارت مرحوم آیت الله «خویی» چون سنگین است اجازه بدهید این را در یکی دو دقیقه آخر برنامه بیاورم.

«لا شبهة في ولايتهم على المخلوق بأجمعهم، كما يظهر من الأخبار، لكونهم واسطة في الايجاد، وبهم الوجود، وهم السبب في الخلق، إذ لولاهم لما خلق الناس كلهم، وإنما خلقوا لأجلهم، وبهم وجودهم، وهم الواسطة في الإفاضة، بل لهم الولاية التكوينية لما دون الخالق»

مصباح الفقاهة؛ نويسنده: السيد الخوئي (وفات : 1413)، تحقيق: جواد القيومي الأصفهاني، چاپخانه: العلمية – قم، ناشر: مكتبة الداوري – قم، ج3، ص 279

ائمه (علیهم السلام) بر کل ما سِوَی الله ولایت دارند. ولایت تشریعی هم در «مصباح الفقاهة» از صفحه 36 به این طرف می فرماید اینها اولیٰ به تصرف در اموال مردم، در گردن مردم هستند

 «بتطلیق زوجَتِهِم»

 می تواند زنش را طلاق بدهد

«وبیع أموالهم وغير ذلك من التصرفات»

اموال فردی را بخواهد بدون این که خبر داشته باشد بفروشد به دلیل آیه:

(النَّبِي أَوْلَى بِالْمُؤْمِنِينَ مِنْ أَنْفُسِهِمْ)

پيامبر نسبت به مؤمنان از خودشان سزاوارتر است؛

سوره احزاب (33): آیه 6

و آیه:

(إِنَّمَا وَلِيكُمُ اللَّهُ وَرَسُولُهُ وَالَّذِينَ آمَنُوا)

سرپرست و ولی شما، تنها خداست و پيامبر او و آنها که ايمان آورده ‌اند؛

سوره مائده (5): آیه 55

بعد ایشان در ادامه می فرماید:

«بأن يطلق الإمام زوجة شخص ثم يزوجها بعقد النكاح إما لنفسه أو لغيره أو يتصرف في دار الغير ببيعها لشخص آخر أو تصرفه فيها بنفسه»

بعد می گوید:

«بل هذا ثابت بالروايات المتواترة»

مصباح الفقاهة؛ نويسنده: السيد الخوئي (وفات: 1413)، تحقيق: جواد القيومي الأصفهاني، ناشر : مكتبة الداوري – قم، ج3، ص284

این که ولایت تکوین و تشریع گفتیم با روایات متواتر ثابت است از این بهتر نمی شود بیان کرد. بعد ایشان جمله ای داشتند. فقها چه ولایتی دارند؟ اگر ما برای فقیه یک ولایت مطلقه در نظر بگیریم مراد از ولایت مطلقه این نیست که اینها مثل امام ولایت دارند.

ولایت تکوین که نه ولایت تکوین مال معصوم است و غیر معصوم نه، الا بعضی از اولیا خدا که به درجاتی می رسند آنها می توانند در عالم تصرف کنند مثل تقرب به نوافل آن بحث دیگری است.

مثل مرحوم «ملا آقا جان زنجانی»، مرحوم «قاضی»، مرحوم «نخودکی» و ... اینها در اثر درجاتی که نزد خدای عالم دارند تصرفاتی در عالم تکوین دارند آن جدا است.

ولی «فقیه بما هو فقیه» ولایت تکوینی ندارد مگر فقیه به یک مرتبه بالایی از کمالات رسیده باشد مثل مرحوم آقای «شیخ محمد حسین اصفهانی» (رضوان الله تعالی علیه) ولی در تشریع تمام آن چه که ائمه (علیهم السلام) در ولایت تشریع دارند برای فقیه ثابت است الا آن مواردی که تخصصاً خارج شده است می گویند این مقام خاص امام است.

اگر یک ولایتی که مربوط به خاص امام است این در هیچ کسی غیر از امام نیست ولی اگر یک ولایتی است که خاص معصوم نیست غیر معصوم هم می تواند همچنین ولایتی داشته باشد این ولایت را فقیه دارد.

یک دفعه صلاح می بیند پنج سال کسی به حج نرود حجی که واجب است فقیه می آید جلوی حج را می گیرد. فرض به خاطر مسائلی امسال کسی روزه نگیرد فقیه همچنین اختیاراتی در حوزه تشریع دارد.

این که «دعای کمیل» و مانند آن چطور ثبت شده است؟ اولاً بعضی از این دعاها را خود ائمه (سلام الله علیها) نوشتند مثل دعای استغفار و ... حضرت با دست خودش می نویسد و حضرت امیر هم جز خوشنویسان عصر بود.

یکی از نویسندگان و کاتبین قرآن بلکه به نظر ما تنها کاتب واقعی قرآن حضرت امیر (سلام الله علیه) بود.

بعضاً هم بعضی صحابه بودند که این ها تسلط و حافظه خوبی داشتند می نوشتند بعد می آمدند به امام عرضه می کردند ما این ها را نوشتیم آیا درست نوشتیم یا خیر؟

یا کتابی می نوشتند خدمت ائمه عرضه می کردند از این طور کتاب ها در زمان امام صادق، امام جواد، امام هادی و امام عسکری الی ماشاء الله داریم.

مجری:

احسنتم، طیب الله انفاسکم خیلی ممنون، حضرت استاد از محضرتان تشکر می کنم بسیار بهرمند شدیم.

همچنین تشکر می کنم از محضر شما بینندگان عزیز و ارجمند که تا انتهای برنامه امشب همراه ما بودید ان شاء الله موفق و مؤید و منصور باشید تا دیدار آینده خدا نگهدار!

 


اخلاق علوی سیره مهدوی>

تشکیل حکومت حاکمیت امام دوران غیبت انتخابات یاری رساندن حق جنایت دشمن تفرقه مسلمانان تبعیت از شیطان اخلاق علوی نهج البلاغه رهاورد امام نتیجه عمل نیت اعمال