سایر قسمت ها
راه روشن -نقد دگر اندیشان شیعی

قسمت هفتاد و هفتم برنامه راه روشن با کارشناسی حجت الاسلام و المسلمین دکتر ابوالقاسمی


دیگر قسمت ها

                بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

 

عنوان برنامه: راه روشن (نقد دگر اندیشان شیعی)

عناوین بحث: سخنرانی رهبری، اعتقادات، تبلیغ تهاجمی، پاسخ به شبهات، مذهب اهل بیت (علیهم السلام)، صفویه، مکتب اهل بیت (علیهم السلام)، استبصار، شیعه، امر به معروف، نهی از منکر، اخلاق، اخباری ها، قیام

 

تاريخ: 31/ 5/ 1402

استاد: حجت الاسلام والمسلمین دکتر ابو القاسمی

مجری: آقای محمد تقی غضبانی

مجری:

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ وَبِه نَسْتَعِینْ اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِه‏ الطَیّبین الطَاهِرین. صلی الله علیک یا مولاي یا صاحب العصر والزمان. از شبکه جهانی حضرت ولی عصر و برنامه راه روشن خدمت شما بینندگان عزیز عرض سلام و احترام دارم، به برنامه راه روشن خوش آمدید. برنامه راه روشن آن چیزی که در این برنامه محور بحث ما است کشف شبهات و برخی از سوالاتی که ممکن است در ذهن شما عزیزان بیننده باشد، معمولا هم سعی می کنیم سوالات روز باشد، سوالاتی که در فضای مجازی به روز دارد می چرخد و ممکن است برای برخی از عزیزان مسائل و شبهه ای پیش بیاید.

جناب اقای دکتر ابو القاسمی استاد عزیز در این برنامه سعی می کنند تا بتوانند این مشکلات را برای شما عزیزان حل کنند. خدمت استاد عرض سلامی داشته باشیم و برگردیم خدمت شما باشیم ان شاءالله بقیه توضیحات را عرض کنم. جناب استاد ابو القاسمی سلام علیکم

استاد ابو القاسمی:

وعلیکم السلام ورحمت الله

أعوذ بِاللَّهِ مِنَ الشَّیطَانِ الرَّجِیمِ بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ اَلْحَمدُ للهِ رَبِّ العالَمین اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى ‌مُحَمَّدٍ الْمُصْطَفَى وَ عَلِيٍّ الْمُرْتَضَى وَ فَاطِمَةَ الزَّهْرَاءِ وَ ‌الْحَسَنِ الرِّضَا وَ الْحُسَيْنِ الْمُصَفَّى، وَ جَمِيعِ الْأَوْصِيَاءِ ‌مَصَابِيحِ الدُّجَى وَصلّ عَلیٰ مَنْ بِيُمْنِهِ رُزِقَ الْوَرَي وَ بِوُجُودِهِ ثَبَتَتِ الْاَرْضُ وَ السَّمَاءُ مَوْلانا صَاحِبَ العَصْرِ وَالزمَان

عرض سلام دارم خدمت شما جناب اقای غضبانی و خدمت همه بینندگان عزیز و گرانقدر شبکه جهانی حضرت ولی عصر. ایام عزادارای را خدمت همه تسلیت عرض می کنم ان شاءالله قسمت بشود همه ما جزء کسانی که علامت مؤمن در زیارت اربعین را دارا است، دارا بشویم و بتوانیم با زیارت اربعین و سایر علامات مؤمن ائمه طاهرین (علیهم السلام) را از خودمان راضی بکنیم.

مجری:

ان شاءالله که اقا ولی عصر عنایتی بفرماید بتوانیم این ساعات و دقایقی که در خدمت شما استاد عزیز و همچنین بینندگان محترم هستیم جزء صالح اعمال ما ثبت بشود و بالاخره برکت را عنایت بفرماید در این دقایقی که در خدمت عزیزان بیننده هستیم.

اما آن چیزی که امشب برای شما عزیزان بیننده داریم و جناب استاد زحمت کشیده اند تا مباحث در این خصوص را خدمت شما بفرمایند و استفاده کنیم در خصوص سخنرانی های اخیر مقام معظم رهبری است. استاد عزیز اگر شما توضیحی بدهید بعد ان شاءالله طبق صحبت های شما کلیپ ها را هم پخش بکنیم.

استاد ابو القاسمی:

در هفته های که گذشت مقام معظم رهبری چند سخنرانی پشت سرهم داشتند که در این سخنرانی ها راهکارهای دوره ای جدید را مطرح کردند. اگر کسی سلسله وار فرمایشات این بزرگوار را مورد مطالعه قرار بدهد نزدیک ده سال قبل گفتند ما به سمت قله داریم می رویم و مسیرمان هم طولانی است در سخنرانی دو هفته قبل یا یک هفته قبل شان فرمودند که قله نزدیک است خیلی به قله نزدیک شدیم.

این ها از یک جهت امید بخشی دارد، اما از جهت دیگر وقتی ما به قله برسیم رفتارمان و وضعیت مان نسبت به قبل باید فرق کند. برای این که رفتار فرق کند ما چه کارهای باید از جهت اعتقادی داشته باشیم؟ از جهت رفتاری چه کار بکنیم؟

یک سری مطالبی بود که در فرمایشات گذشته ای ایشان ما به آن ها استناد می کردیم عده ای می گفتند نه برداشت شما از کلمات رهبری اشتباه است. حالا ببینیم برداشت ما از کلمات ایشان اشتباه بوده یا ایشان واقعا همان چیزی که همه علماء از صدر اسلام تا حالا گفتند، ائمه طاهرین (علیهم السلام) فرمودند همان را دارند می گویند. یک عده با کج فهمی از کلمات ایشان متأسفانه دیگران را به ضد انقلاب و ضد رهبری بودن متهم می کردند. الان خودشان به صراحت گفتند. برویم کلیپ اول را ببینیم راجع به تبلیغ تهاجمی چه مطرح کردند.

مجری:

پس کلیپ اول را باهم می بینیم ان شاءالله توضیحات به صورت بهتر و واضح تر برای من و شما روشن بشود.

کلیپ اول – از صحبت های مقام معظم رهبری

تبلیغ صرفاً پاسخگویی به شبهه نیست، موضع دفاعی نیست واجب است این کار، لازم است اما فقط این نیست. طرف مقابل مبانی فکری دارد باید به او حمله کرد مبانی این منطق، مبانی غلطی است ما باید این ها را بشناسیم تهاجم، موضع تهاجمی در تبلیغ، موضع تهاجم لازم است. البته شرطش این است که جریانات جهانی را بشناسید وضع و محاذات سیاست های دنیا را بدانید و آن‌وقت افشاگری کنید هم درست ببینید، هم درست روایت کنید.

مجری:

خیلی زیبا بود.

استاد ابو القاسمی:

این کلیپی است که خود دفتر مقام معظم رهبری (مد ظله العالی) این را پخش کردند. تبلیغ صرفا پاسخ به شبهه نیست، پاسخ به شبهه که واجب است بلکه باید به مبانی فکری طرف مقابل حمله کرد.

مجری:

خیلی نکته مهم است.

استاد ابو القاسمی:

خیلی صریح بود طرف مقابلش هم نه فقط در ایران باید جریانات جهانی را بشناسیم. همان روز خدا به من توفیق داده بود در آن سخنرانی نشسته بودم تا این صحبت را شنیدم متوجه شدم دیگر ما از آن مرحله قبل گذر کردیم فرمایش ایشان یعنی ما الحمدلله به جایی رسیدیم که ان شاءالله از جهت سیاسی، اقتصادی و نظامی دیگر به مرحله ثبات رسیدیم الان دیگر باید مشغول تبلیغ تهاجمی بشویم. همان جا من این برداشت را از فرمایشات ایشان داشتم.

یک عده ای آمدند گفتند نه ایشان دنبال تبلیغ است، تهاجم فقط داخل ایران، گفتم ایشان می فرمایند که جریانات جهانی را بشناسید. چرا شما سعی می کنید دید باز و جهانی و بین المللی ایشان را محدود بکنید به شما چه می رسد از محدود کردن کلمات رهبری؟ هَیْ دست و پا را می خواهید ببندید، هدف و انگیزه شما چیست؟ الان یک امپریالیسم جهانی ما داریم باید به او تهاجم بکنیم به تمام شاخه هایی که دارد و به ریشه اش باید به صورت تهاجمی ما به سمت او برویم نه بگذاریم او به سمت ما بیاید شروع به تهاجم کردن به مطالبی که واقعا هم حق است و باید باشد او بیاید بد جلوه بدهد، جهاد را، شهادت را و بقیه مطالبی که است بد جلوه بدهند ما بیاییم پاسخگو باشیم. ما باید تهاجم بکنیم این اولین مطلبی که فرمودند. همان تهاجم که مطرح شد خیلی از آقایان موضع گیری کردند گفتند نه مقصود رهبری این نبوده است شما بد فهمیدید شما نمی دانید. کلمات ایشان خیلی واضح بود.

 این هفته همین دیروز آمدند در جلسه ای با اردبیلی ها کسانی که مسؤلین برپایی ظاهرا شهدای اردبیل و بزرگان اردبیل بودند خدمت ایشان آمدند و ایشان سخنرانی بسیار بسیار مهم کردند. نکاتی مطرح کردند که این نکات را حتی برخی از کسانی که در بیت هستند باید خوب گوش بدهند. حالا می گویم چرا؟ کلیپ را باهم دیگر ببینیم و بعد راجع به آن صحبت می کنم.

مجری:

پس این بیاناتی که الان در کلیپ دیده می شود مال روز گذشته و بعد از آن کلیپ قبلی از نظر زمانی است. کلیپ را باهم می بینیم.

کلیپ دوم از صحبت های مقام معظم رهبری در دیدار مردم اردبیل

کار مذهبی هم اشاعه مذهب اهل بیت بود، ایرانی ها البته از قدیم به اهل بیت (علیهم السلام) ارادت و علاقه داشتند لکن مذهب اهل بیت رایج نبود در غربت بود، در بعضی از نقاط کشور وجود داشت و در بسیاری از نقاط کشور نبود. صفویه خدمت بزرگی که به کشور کردند این بود که مذهب اهل بیت را در سرتاسر کشور ایران منتشر کردند این محبتی که شما امروز به اهل بیت دارید این ارادتی که دارید، این درسی که ما از مکتب اهل بیت در همه زمینه های سیاسی، اجتماعی و مذهبی و غیره می گیریم این به برکت آن ها است. بنابراین در نگاه تاریخی که نگاه می کنیم این طوری است که دو نقطه برجسته و مهم در تعامل مردم منطقه شما با کشور ایران داشته اند یکی ملی است و یکی اسلامی است.

مجری:

کلیپ را دیدیم ببینیم نظر شما در این مورد چه است.

استاد ابو القاسمی:

چند تا گرای خیلی خوب برای فهمیدن دیگر فرمایشات رهبر معظم در این سخنرانی بود. یک: گفتند اشاعه ای مذهب اهل بیت (علیهم السلام) این کاری بود که اردبیلی ها و صفوی ها در ایران انجام دادند. خیلی وقت ها تا می آییم راجع به مذهب اهل بیت صحبت می کنیم می گوییم آقا رهبری فرمودند مذهب اهل بیت، می گویند نه مقصودشان دوستی اهل بیت فقط است. آن چیزی که صفوی ها در ایران پخش کردند فقط دوستی بود یا تبعیت سیاسی، اعتقادی فقهی از اهل بیت (علیهم السلام) بود؟

پس این هایی که می آمدند باز کلمات رهبر معظم را در مورد اتباع از اهل بیت (علیهم السلام) محدود به محبت می کردند، اگر این بود که صفویه کاری نکردند محبت بوده است. چه را گسترش دادند که رهبری این قدر تجلیل می کند؟ این یک سوالی است باید جواب پس بدهند آقایانی که همیشه تلاش در تحریف فرمایشات رهبر معظم انقلاب داشته اند. همیشه تلاش داشتند و دارند و خواهند داشت. جواب پس بدهید آقا رهبری فرمودند اشاعه ای مذهب اهل بیت کار صفویه بوده است پس مذهب اهل بیت آن که شما می گفتید دوستی خالی نیست، محدود به آن نکنید. این یک

دو: فرمودند صفویه خدمت بزرگی به کشور کردند مذهب را در سرتاسر کشور ایران منتشر کردند و بعد آن محبتی که الان دارید، ارادتی که دارید درسی که از مکتب اهل بیت در همه زمینه های سیاسی و غیره می گیریم به برکت آن ها است. سوال، ما نمی خواهیم بگوییم هر کاری صفویه کردند درست و خوب بوده و هر روشی داشته اند آن روش ها درست بوده اند.

اما یک سوال آیا صفویه دعوت علمی به مکتب اهل بیت (علیهم السلام) داشتند یا نداشتند؟

مجری:

صد در صد داشته اند

استاد ابو القاسمی:

یا فقط مردم را با محبت به سمت اهل بیت بردند همان طوری که عده ای ادعا می کنند.

مجری:

علمایی که در آن زمان هم بودند...

استاد ابو القاسمی:

علماء، این همه گفتگوها، ترویج ها مناظرات، صحبت ها و سخنرانی ها، تا می آیی راجع به اهل بیت در صدا و سیما صحبت کنی، می گویند نه آقا این به مصلحت کشور نیست! رهبری می گویند اگر کشوری دارید به برکت این کارها است اگر سیاستی دارید به برکت این است این ها می گویند نه این ها گفته نشود چون سیاستش مناسب ما نیست. ما کدامش را قبول کنیم؟

تا این که ملاحظه کردید یعنی رهبری ترویج مذهب اهل بیت (علیهم السلام) فرمودند نه محبت. به صورت نظام مند را که کار صفویه بوده - حالا در جزئیاتش وارد نمی شویم بله ممکن است اشتباهاتی هم در این مسیر باشد – ترویج نظام مند و حکومتی مکتب اهل بیت توسط صفویه برکتی است که ما الان داریم استفاده می کنیم. از این واضح تر می خواهید؟!

من دوباره تاکید می کنم ترویج مذهب اهل بیت توسط صفویه به صورت نظام مند برکتی است که ما الان داریم استفاده می کنیم پنج تا قید. من درخواست می کنم کلیپ دوم را یکبار دیگر پخش کنند این پنج نکته ای که من گفتم را ببینیم.

مجری:

با توضیحاتی که شما دادید بلکه این نکات بیشتر برای ما روشن بشود

تکرار کلیپ دوم از صحبت های مقام معظم رهبری در دیدار مردم اردبیل

کار مذهبی هم اشاعه مذهب اهل بیت بود، ایرانی ها البته از قدیم به اهل بیت (علیهم السلام) ارادت و علاقه داشتند لکن مذهب اهل بیت رایج نبود در غربت بود، در بعضی از نقاط کشور وجود داشت و در بسیاری از نقاط کشور نبود. صفویه خدمت بزرگی که به کشور کردند این بود که مذهب اهل بیت را در سرتاسر کشور ایران منتشر کردند این محبتی که شما امروز به اهل بیت دارید این ارادتی که دارید، این درسی که ما از مکتب اهل بیت در همه زمینه های سیاسی، اجتماعی و مذهبی و غیره می گیریم این به برکت آن ها است. بنابراین در نگاه تاریخی که نگاه می کنیم این طوری است که دو نقطه برجسته و مهم در تعامل مردم منطقه شما با کشور ایران داشته اند یکی ملی است و یکی اسلامی است.

مجری:

واقعا تکرارش برایمان توضیحات بیشتری داشت

استاد ابو القاسمی:

مشخص شد. البته نکات دیگری هم داشت در بحث های که ما با آقایان داریم خیلی تأثیر گذار است. اما برویم سراغ کسانی که ضد رهبری صحبت می کنند 180 درجه طرف مقابل است بعد مایی که فرمایشات رهبری را مطرح می کنیم ما را متهم به ضد انقلاب می کنند. برویم ببینیم چه چیزهای گفتند به عنوان ترویج وحدت آقای مصطفی جلالی معاون فرق سازمان تبلیغات راجع به استبصار و دعوت به مذهب اهل بیت چه چیزهای گفته است برویم کلیپ سوم را گوش بدهیم.

کلیپ سوم – از آقای جلالی معاون فرق سازمان تبلیغات

 ببینید این که ما برویم در گوشه ای از دنیا که مثلا فرض کنید انسان های هستند مثلا در بعضی از نقاط آفریقا یا شبه جزیره یا جاهای دیگر که این ها به اسلام گرویدن این ها فرض است و آن که بحث شیعه و سنی نیست. من می خواهم با دقت ببینیم که ایشان دارد در مورد کجا صحبت می کند. شما خلاصه در نیجریه کلی آدم شیعه کردی حتما اهل سنت خیلی خوشحال هستند که شما این کار را کردید اصلا مسئله این است که طرف در یک اندیشه دیگر بوده مسلمان نبوده آمده در فضای فقه جعفری دارد تنفس می کند این باز خودش یک مسیر است و حتی سنی های ما هم حتما به این...

- تقریب دقیق بگوییم استبصاری که می گوییم بد است چون چیزی که در شبکه های اجتماعی به شدت موضع گرفته می شود ضد کسانی که می گویند مثلا استبصار بد است این که می گویند پس شما می گویید ما شیعه را گسترش ندهیم.

اقای جلالی معاون فرق سازمان تبلیغات

عرض کردم ببینید این که مکتب اهل بیت... حالا باز من بر گردم به

- کلی و کلیشه ای

اقای جلالی معاون فرق سازمان تبلیغات

نه عرض می کنم

- یک پله پایین تر بیایید یعنی بفرمایید ...

اقای جلالی معاون فرق سازمان تبلیغات

اتفاقا من داشتم در مورد مصداق عرض می کردم فرمایش ریاست محترم جامعه المصطفی پس برویم ببینیم شاید محفلش این بوده است.

استاد ابو القاسمی:

می گوید یک عده ای می گویند استبصار بد است حرف شان چه است؟ می گویند این که مسیحی مسلمان بشود حتما سنی ها هم خوش شان می آید اگر مسلمان شیعه بشود؛ اما سنی افریقایی را می خواهی شیعه بکنی

مجری:

بحث سنی به شیعه شدن را می گوید

استاد ابو القاسمی:

سنی به شیعه شدن بد است مسیحی به شیعه شدن آن اشکال ندارد و بعد هم آقای صمصامی مجری شان می گوید یک عده مخالف استبصار هستند. یک عده رسما مخالف استبصار هستند بله هستند. الان رهبری موافق استبصار است یا مخالف استبصار است؟

مجری:

اصلا تمام صحبت مذهب اهل بیت است.

استاد ابو القاسمی:

رسما می گوید چیزی که ما الان داریم به برکت استبصاری است که صفویه در ایران به وجود آوردند. سوال بعدی صفویه در ایران مسیحی ها را شیعه کردند یا سنی ها و دیگر مذاهب که وجود داشتند.

مجری:

محدودیت نداشته همه را

استاد ابو القاسمی:

خط کش گذاشتند طبق نظر این آقایان الان فقط آن های که مسیحی بودند شیعه شدند، لذا رهبری دارد مدح شان می کند!

مجری:

اصلا این طور نبوده است

استاد ابو القاسمی:

خودمان را گول نزنیم و خودتان را گول نزنید شما طرفدار شیعه کردن مسیحی ها هم نیستید همان طور که طرفدار شیعه کردن اهل سنت نیستید؛ چون مسیحی شیعه بشود باز یک عده از اقایان وهابی و سلفی به ایشان بر می خورد.

در نیجریه تعدادی زیادی از کسانی که شیعه شدند حجم بسیار زیادشان مسیحی ها بودند اولین کسی که با آن ها برخورد چه کسی بود؟ مدیر شبکه وصال عربی نیجریه وصال هوسا ما کلیپش را داشتیم خودش آمد افتخار می کرد گفت اولین کسی که رفت خطر تشیع را به رئیس جمهور و مسئولین نیجریه گوشزد کرد من بودم. و من بودم که جلوی این ها را گرفتم.

مجری:

یعنی اون می گفت اگر مسیحی بماند بهتر است تا بیاید شیعه بشود.

استاد ابو القاسمی:

پس آن ها از این هم خوش شان نمی آید. اگر نگاه شما این است که او ناراحت می شود او از شیعه شدن یک مسیحی هم ناراحت می شود می خواهد جلویش را بگیرد. کلیپ بعدی را باهم ببینیم

کلیپ چهارم – از آقای جلالی معاون فرق سازمان تبلیغات

این که ما بخواهیم دایره شیعیان را زیاد بکنیم یا مثلا این فضا را... اصولا این خطای راهبردی است!

مجری:

عجب این ها اصلا خطا می دانند.

استاد ابو القاسمی:

بله می گوید خطای راهبردی است. رهبری می گوید به برکت صفویه ما الان این جا هستیم ایشان می گوید این خطای راهبردی بوده است بعد ما ضد انقلاب هستیم ما را ضد انقلاب معرفی می کنند چون ما دنبال هدایت به مکتب اهل بیت (علیهم السلام) هستیم دوباره این کلیپ را ببینیم

تکرار کلیپ چهارم – از آقای جلالی معاون فرق سازمان تبلیغات

این که ما بخواهیم دایره شیعیان را زیاد بکنیم یا مثلا این فضا را... اصولا این خطای راهبردی است!

استاد ابوالقاسمی:

مشخص است کلیپ بعدی می گوید جامعة المصطفی چرا دنبال استبصار هست؟ آن ها دنبال استبصار نبودند ولی نتیجه کارشان که کار علمی بود چون با آدم های با فرهنگ، با آدم های تحصیل کرده سر و کار داشتند وقتی کلمات اهل بیت (علیهم السلام) عرضه شد قبول کردند

«فَإِنَّ النَّاسَ لَوْ عَلِمُوا مَحَاسِنَ كَلَامِنَا لَاتَّبَعُونَا»

عيون أخبار الرضا (عليه السلام)؛ نویسنده: ابن بابويه، محمد بن على، مصحح: لا جوردی، مهدی، ناشر: نشر جهان، ج1، ص307

با همین هم این ها مخالف هستند. کلیپ بعدی را ببینیم

کلیپ پنجم – از اقای جلالی

این در صحبت های رئیس جامعة المصطفی است یعنی ایشان صراحتاً صحبت کردند که ما فلان تعداد را در فلان قسمت از جهان شیعه کردیم و صحبت های صریحی که در حمایت از تیجانی داشتند و انتشار کتاب های ایشان و نشاندن آقای تیجانی در جلوی نشست های مجمع تقریب همه این ها اِلمان هایی است که اهل سنت را به این می رساند جمهوری اسلامی دنبال وحدت نیست یعنی می گوید بیایید با من وحدت کنید.

استاد ابوالقاسمی:

یک سری صحبت های گفت دقیقاً دارد ضد رهبری صحبت می کند این که آقای تیجانی را در کنفرانس های تقریب، در خط تقریب می نشانند کدام کنفرانس تقریب؟ در آن کنفرانسی که رهبری همه را دعوت کردند رهبری آقای تیجانی را جلو نشاندند یا با جامعة المصطفی که مستقیم زیر نظر رهبری است و فقط هم علمی دارد کار می کند به هیچ وجه به صورت اکراه، اجبار و دعوت مستقیم به تشیع نیست.

مجری:

در جامعة المصطفی داریم خیلی از برادران اهل سنت دارند درس می خوانند همچنان سنی ماندند.

استاد ابوالقاسمی:

خیلی ها وقتی می روند سنی باقی می مانند. اما خیلی از آن ها وقتی حقایق را دیدند شیعه شدند. اگر الان مدیر جامعة المصطفی بگوید فلان هزار نفر را در این جا شیعه کردیم با همان اثری که رهبری فرمودند برکت کار صفویه است آیا درست یا غلط است؟ جواب بدهید چه کسی آقای تیجانی را خط اول نشاند رهبری بود یا غیر ایشان بود؟

این ها سوالاتی است که باید جواب داده بشود باید این آقایان جواب بدهد سالیان سال به اسم رهبری آمدند رهبری را کوبیدند. به اسم انقلاب، ضد انقلاب درست کردند. به اسم انقلاب، دیگران را متهم به ضد انقلابی کردند. به اسم دفاع از رهبری دیگران را متهم به حجتیه، شیرازی و ... کردند. رهبری دیدگاه شما را قبول ندارد چه کار کنیم؟

از این جگر سوزتر این که یک سری فشارهای می آورند یک عده ای هم متأسفانه و صد متأسفانه حالا یک نفری نمی دانم مسئول سایت یا یک بخشی از سایت است فکر می کند که نظر رهبری حرف های این ها است چون خیلی جذاب سعی می کنند صحبت کنند. ما طرفدار رهبری و انقلاب هستیم چفیه بیاندازیم. بعد تحت تأثیر قرار می گیرند یکی از کارهای بسیار اشتباهی که بود یکی از استفتائها در سایت رهبری هم بود الان در سایت فارس و همه سایت های دیگر در آپارات هم است پاسخ به سوالات امر به معروف و نهی از منکر مطابق با فتاوای حضرت آیت الله العظمی خامنه ای این در فارس است. بعد می گوید به گزارش فارس پایگاه اطلاع رسانی دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیت الله العظمی خامنه ای در این جا یکی از سوالات این است آیا دعوت یک فرد غیر مسلمان به اسلام یا دعوت یک فرد غیر شیعه به مذهب تشیع امر به معروف محسوب می شود؟ الان شما این کلیپ رهبری را دیدید چه می گویید؟ می شود یا نمی شود؟

مجری:

صد در صد می شود.

استاد ابو القاسمی:

 صد در صد می شود این در سایت رهبری هم بوده است. الان در سایت رهبری نمی دانم کدام آدمی که دیدگاه رهبری را نمی شناخته این را پاکش کرده. لینکش است خودش نیست شما می خواهید تبعیت از رهبری کنید یا تبعیت از یک عده که به اسم رهبری، رهبری را می زنند! باید این ها را بفهمیم بعد هم به پای رهبری نوشته می شود. ایشان اگر این مطلب را قبول نداشت نمی آمد دوباره این مطلب را تکرار کند آن هم در همین ایام. یک عده فکر می کنند ایشان یک اشتباهی چند سال قبل کرده دیگر تکرار نمی کند. اشتباه نیست قبلاً گفتند الان هم دوباره تأکید می کند اشتباه را آن کسانی می کنند که فکر می کنند باید دست و پای رهبری را ببندیم نگذاریم کار بکند. جلوی ترویج مکتب اهل بیت را بگیریم نگذاریم ترویج مکتب اهل بیت بشود.

 این اشتباه این آقایان است فشار هم می آورند نمونه اش را هم گفتم از سایت رهبری بر داشتند بعدش هم پای انقلاب نوشته می شود. خیلی بد است حداقل کسی که مسئول این بخش از سایت است باید با دیدگاه رهبری آشنا باشد. باید متوجه باشد دیدگاه ایشان چه است؟ آن کسی که می گوید رهبری مخالف است در دهانش بزند آنی که می گوید این به ضرر است بگوید صحبت های رهبری صریح است همین هفته صحبت کرد در دهان آن شخص باید زد. بعدش هم بگوید این ها المان های است که منافات با تقریب دارد رهبری چرا کتاب آقای تیجانی را نشر دادند؟ شما خیلی بیشتر از رهبری می فهمید به نظر شما ایشان قطعاً اشتباه کرده است یکی از آقایان شان گفته بود من به دفتر گفتم که رهبری در قضیه آقای تیجانی اشتباه کردند اگر خود رهبری را هم ببینم به ایشان می گویم که اشتباه کردند. ما نمی فهمیم این آقایان حتماً ولایت بر فقیه دارند!

 از این عجیب تر نظرات رهبری تحریف بشود خوب است کسان دیگری هستند فرمایشات ائمه را هم، همین گونه تحریف کردند. چه دانسته چه ندانسته

مجری:

خیلی از نمونه هایش را در چند جلسه گذشته دیدیم متن حدیث را آوردیم اول و آخرش را زدند آن چیزی که می خواستند برداشتن کنند.

استاد ابوالقاسمی:

چیزهایی از این ها دیدیم اگر بخواهیم در موردش صحبت کنیم خیلی زمان می خواهد کلیپ بعدی را ببینیم

کلیپ ششم

بسیاری از اصحاب امام، دوستدارن ائمه، اهل سنت بودند هیچ تلاشی را از ناحیه امام نمی بینیم که این ها را به اصطلاح خودمان مستبصر بکنند.

استاد ابوالقاسمی:

رهبری حتماً خلاف ائمه فهمیده است که می گوید صفویه کار خوبی کردند کشور را به استبصار رساندند پس حتماً رهبری اشتباه کرده است. هیچ تلاشی از ائمه نداشتیم مفصل جوابش را قبلاً دادیم. ولی فقط می خواهم به شما بگویم نگاه کنید تفکرات چگونه است؟ این قدر شخص برای این که هدف خودش را جلو ببرد نسبت به اهل بیت (علیهم السلام) راحت دروغ می گوید.

آقا یعنی ائمه یک دانه معجزه برای یک اهل سنت نداشتند که سنی، شیعه بشود؟ یک دانه معجزه در کتاب های ما نیست؟ آن نبود هیچ، الان تلاش علمی هیچ تلاش اعجازی و تکوینی دارم می گویم. شهید سعید چندانی چطور شیعه شد؟ فلج است سرطان خون دارد اعضای بدنش تقریباً‌ دارد از کار می افتد نمی تواند بخوابد بخش زیادی از بدنش فاسد شده است امام زمان (روحی وارواح العالمین لتراب مقدمه الفداء) در مسجد جمکران او را شفاء داد شیعه شد. این هیچ تلاشی نیست؟ معجزه برای چه؟ معجزه برای یک غیر شیعه که بیاید شیعه اش کند هیچ تلاشی نیست؟ جدا از آن روش های علمی که داشتند این یک نمونه. کلیپ بعدی را ببینیم

کلیپ هفتم- احمد مبلغی

«لا شیعةُ تضمحیل ولا سنةُ تضمحیل» اصلاً این ها قابل اضمحلال نیست این ها واقعیت های تاریخی است. مگر می شود یک فرمان صادر کنی سنی ها از بین بروند این حرف ها نیست. هر رویکردی هم که به سمت حذف یکی از این ها باشد در واقع به جایی که نمی رسد هیچ یک اختلافی هم بین امت ایجاد می کند. این جا هم عرض کنم هر رویکردی هم که به دنبال شیعه سازی باشد این هم اختلاف ایجاد می کند!

استاد ابوالقاسمی:

الان فرض بگیریم صفویه این کار را نکرده بودند که اختلاف ایجاد نشود الان چه باید می بودیم؟ جناب مبلغی اگر صفویه این کار را نکرده بود که اختلاف هم ایجاد می کند الان شما لباس روحانی شیعه تنت بود یا لباس سنی؟ خدا را شکر رهبری به صراحت گفتند. ایشان می گوید هر رویکردی به دنبال شیعه سازی باشد اختلاف ایجاد می کند؟ رهبری این رویکرد را تأیید کرده است.

مجری:

تأکید هم کرده است نه فقط تأیید

استاد ابوالقاسمی:

بعد هم یک کلمه ای به کار می برند این کلمه خیلی بد است کلمه شیعه سازی؛ کلمه شیعه سازی کلمه است که مخالفین به کار می برند می خواهند بگویند شما از یک طرف با ازدواج موقت دختر را گول می زنید از یک طرف پول می دهید از یک طرف زور می کنید. نمی گویند که شما یک رفتار علمی دارید «فَإِنَّ النَّاسَ لَوْ عَلِمُوا مَحَاسِنَ كَلَامِنَا لَاتَّبَعُونَا»، کلام اهل بیت را جلویش می گذارید طرف مقابل را هم به او عرضه می کنید نگاه کن هر کدام را خواستی انتخاب کن. کدام را انتخاب می کند؟ مشخص است. مگر یک عده قلیلی آن طرف بروند در جلسه ای که وزیر اوقاف اردن در مقابل مقام معظم رهبری به دفاع از آقای تیجانی اعتراض کرد خود رهبری همین را فرموده بودند ما شیعه سازی نداریم.

این که آقای مبلغی به کار می برید شیعه سازی در دام آن ها افتادن است این شیعه سازی نیست ما دفاع علمی از مکتب اهل بیت (علیهم السلام) داریم.

مجری:

یادم می آید مقام معظم رهبری در یکی از سخنرانی هایشان عبارتی از بزرگان قدیم غیر مذهب اهل بیت آوردند، عین عبارتِ همان مفهوم را از کلام امیر المؤمنین آوردند گفت هر دو یک نتیجه است ولی این چگونه و آن چگونه؟ همان شیوه ای که شما دارید می گویید.

استاد ابوالقاسمی:

می گویند هر رویکردی دنبال شیعه سازی برود اختلاف ایجاد می شود عرض می کنیم اختلاف هم در حدی که قابل هضم است ایجاد بشود. اگر صفویه این کار را نکرده بودند ما با عثمانی ها اختلاف نداشتیم اما ما هم شیعه نبودیم. ببینیم چه شده است سبک سنگین کنیم مثالش خیلی روشن است تقریباً شبیه این مثال در کلمات رهبری است که ما دو جور اختلاف داریم یک بار اختلاف ناشی از ارائه علمی است یک بار اختلاف ناشی از توهین است. رهبری بارها گفتند شیعه دعوا درست کن این یعنی چه؟ یک خانه ای است چند نفر آمدند بدون مدرک مالکیت در آن خانه نشستند می گویند ما مالک هستیم هیچ کس حق ندارد بیاید. اگر شما رفتی در آن خانه سند ملکیت بردی با آن ها دعوایت می شود یا نه؟ طبیعی است آن ها چندین قرن در این خانه نسل اندر نسل زندگی کردند این خانه ملک شما است به آن ها بر می خورد دعوا می شود اما من، مالک خانه هستم.

حداقل می گویم بگذار من هم در این خانه سهم داشته باشم، اما اگر من بدون مدرک آن جا رفتم آن جا فقط فحش دادم و دعوا راه انداختم فایده ای ندارد. این می شود شیعه دعوا درست کن اما من بگویم اصلاً‌ خانه ام را نمی خواهم، نمی خواهم داخل چارچوب اسلام بشوم که دعوا درست نشود! اگر بخواهم داخل چارچوب اسلام وارد بشوم در نظر آن ها چه کار باید کنم؟ فقط با اخلاق داخل چارچوب اسلام می شوم؟ نه، با اخلاق داخل چارچوب اسلام نمی شوم که می شوم یک کافر خوش اخلاق. حداکثرش می شوم به قول آن ها، این ها ولایت ائمه را توسل و بت پرستی می دانند یک بت پرست خوش اخلاق می شوم. باید به این ها جواب بدهم تا بتوانم داخل این خانه بشوم.

 این که مقام معظم رهبری می فرمایند کتاب الغدیر، کتاب وحدت آفرین است. شهید مطهری می فرماید الغدیر، کتاب وحدت آفرین است و بعد در سخنرانی اخیر می فرمایند صفویه هم وحدت ایجاد کردند هم مذهب را درست کردند.

بله وحدت ایجاد کردند و مذهب را هم درست کردند. و شما با این کارهای تان جلوی وحدت در جهان اسلام، وحدت واقعی را می گیرید. جلوی گسترش مکتب اهل بیت (علیهم السلام) را می گیرید. این ها که هیچ. افراد متعدد دیگری نهی که ما نظامند دنبال ترویج مکتب اهل بیت باشیم بد است پس رهبری چه را مدح کردند؟ چه کار کنیم؟

نکته دیگر آقای مبلغی گفتند هر رویکردی دنبال شیعه سازی باشد اختلاف ایجاد می کند اگر ما دنبال شیعه سازی فقط و فقط با اخلاق خوب باشیم علمی هم نباشد فرض کنیم نتیجه هم بدهد باز دعوا ایجاد نمی شود؟

مجری:

صد در صد اختلاف است چیز عقلی و علمی نیست.

استاد ابوالقاسمی:

طرف مقابل من در نیجریه می گوید مسیحی آمده شیعه شده است و خیلی از مسیحی ها که شیعه شدند به خاطر چه شیعه شدند؟ به خاطر اخلاق و رفتار خوب شیعه ها بوده دقیقاً همان مدلی که شما دنبالش هستید. البته بخش زیادش هم بخش علمی بود با ترویج کتاب ها بود اما بخش زیادش اخلاقی بود.

مجری:

ولی ماندگاریش

استاد ابوالقاسمی:

اصلا به ماندگاریش کاری نداریم فقط هم اخلاقی اگر باشد وهابی ها و سلفی ها ناراحت نشدند؟ اختلاف نشد؟ نرفتند کشور را به هم ریختند اتهام زنی کردند بعد ایشان را زندانی کردند فرزندانش را شهید کردند. یکبار ایده آلیسم نگاه می کنیم نه عالَم، عالَم خیلی خوبی است همه هم مهربان هستند اگر با دوستی جلو برویم هیچ کس حرفی نمی زند.

این حرف ها نیست شما باید واقعیت را نگاه کنید واقعیت این است شما با دوست بروی، علمی بروی، با پول بروی که ما قبول نداریم، با زور بروی که ما قبول نداریم، با زن بروی که ما قبول نداریم. هر جور بروی ترویج مکتب اهل بیت بکنی آخرش خوشحال نمی شوند و ناراحت می شوند با شما برخورد خواهند کرد. صفویه آمدند یک بخشی اش را می گویند با زور بود که البته آن را هم من قبول ندارم. حکومت درست کردنش شاید با زور بوده اما تشیع اش با زور نبود.

گزارش های که است ما رویش کار کردیم خیلی های این گزارش ها را کسی نقل کرده که در مورد صفویه افسانه سرایی کرده است. خیلی نمی خواهیم واردش بشویم اما اجمالاً فرض بگیریم یک بخشی اش با زور بود یک بخشی اش هم علمی بود و الان نتیجه این مجموع شده است این چیزی که الان داریم می بینیم. رهبری هم برآیند را تأیید کرد. زورش را قطعاً تأیید نمی کنیم هیچ کسی تأیید نمی کند مذاهبی که با شمشیر ترویج شدند مذاهب مختلف اهل سنت بودند.

 اما آیا الان بخواهیم تابع رهبری باشیم ترویج علمی مکتب اهل بیت را چه کار باید کنیم؟ باید پی اش بگیریم یا نباید پی اش را بگیریم؟ سوال بعدی بخواهیم پی ترویج علمی مکتب اهل بیت (علیهم السلام) را بگیریم شخصی باید پی اش را بگیریم یا مثل صفویه حکومتی و نظامند تا نتیجه بخش باشد؟ اگر کسی ذره ای فکر کند متوجه فرمایشات رهبری باشد حکومت ایران باید به سمت ترویج علمی مکتب اهل بیت همراه با محبت، دوستی، لطف و کرم باشد تا بهانه از طرف مقابل گرفته بشود. بله طرف مقابل، (حسود را چه کنم کو ز خود به رنج در است) هر کار انجام بدهی مشکل از خودش است اما به هر صورت بهانه را از او می گیریم. توهین نمی کنیم،‌ دروغ نمی گوییم، افتراء نمی زنیم از جهت علمی و محبتی کار می کنیم اما سوال این باید شخصی باشد یا حکومتی باشد؟

مجری:

طبیعتاً باید حکومتی باشد

استاد ابوالقاسمی:

در فرمایشات رهبری تأیید حکومتی اش هم بود که آقایان جلویش را دارند می گیرند و قیامت هم باید برای این کارها جواب پس بدهند. اگر روز قیامت فرض بگیریم یک نفر فقط بیاید بگوید آقای فلانی، آقای بَهمانی، ابوالقاسمی تو توانایی تبلیغی به خاطر جمهوری اسلامی ایران در اختیارت قرار گرفته بود اما من را از گمراهی در نیاوردی و من دارم به جهنم می روم تو بودجه بیت المال گرفتی اما جلوی این که من از جهنم در بیایم نگرفتی با من به جهنم تشریف بیاور شریک بشویم. حرفش منطقی است یا نیست؟ این ها را بفهمیم تعارف بردار نیست.

 دقیقاً در همان استفتائاتی که از دفتر مقام معظم رهبری آمده است دقیقاً همین مطلب است این مطلب در سایت فارس آمده بود. حرف خیلی منطقی و شسته روفته است در همان استفتائاتی که متأسفانه عرض کردم یک آدم جاهل رفته گفته این را بر دارید و یک آدم نا آشنا به نظرات رهبر معظم هم از سایت برش داشته است.

آیا دعوت یک فرد غیر مسلمان به اسلام یا دعوت یک فرد غیر شیعه به مذهب، امر به معروف محسوب می شود؟ بله چه امر به معروفی بالاتر از این، گاهی وقت ها نهی از منکر هم است شخص غیر مسلمانی است خیلی از واجباتی که در دین اسلام واجب شمرده شده وظیفه دینی را ترک کرده است برخی از اعمال را که در دین اسلام حرام شمرده است را مرتکب می شود متدین به این دین نیست. باید توجه داشت که غیر مسلمان هم مکلف به این تکالیف است این راجع به اسلام. همچنین مثلاً شخصی پیرو مکتب اهل بیت نیست و چون این طریق را ما حق می دانیم و به خاطر این که در این طریق نیست ممکن است برخی واجبات را ترک کند. یا برخی از کارهای را که در سایر مذاهب مشروع شمرده شده است و در مکتب اهل بیت نا مشروع است را مرتکب شود اگر به مسیر حق و پیروی از مکتب اهل بیت دعوتش کردیم. دعوتش کردیم نه این که زورش کردیم این جا جلوی آن گناهان گرفته می شود آن معروف ها عملی می شود. این مورد هم از جمله موارد مهم امر به معروف و نهی از منکر است ولی به هر حال نسبت به هر معروف و منکری باید از شیوه های خاص خودش استفاده کرد.

ما این را قبول داریم حرف، منطقی است یا نه؟ صد در صد منطقی است یک عده مخالف رسمی استبصار اهل سنت هستند تازه با توجیه و بهانه جویی می گویند نه فقط مسیحی ها، فقط کافرها و بودایی ها بیایند حتی طرف وهابی ها و سلفی ها هم نروی چرا؟ چون بروید دعوا می شود.

یک عده آن دیدگاه، یک عده این دیدگاه. مقام معظم رهبری کدام طرف هستند؟ سرور و رهبر این دیدگاه هستند مشخص است ولذا به نظرم این آقایان در روز قیامت هیچ عذری نخواهند داشت مگر اهل بیت آن جا به دادشان برسد. اگر بخواهند با این وضعیت جلو بروند قطعاً روز قیامت باید پاسخگوی آن کسانی که به خاطر جلوگیری این افراد از دعوت به مکتب اهل بیت آن هم نظامند محروم شدند باید به تعداد تک تک آن ها پاسخگو باشند.

مجری:

خیلی متشکریم جناب اقای ابو القاسمی عزیز میان برنامه ای ببینیم و بر گردیم با ادامه مباحث در خدمت عزیزان بیننده باشیم

 (میان برنامه)

مجری:

صلی الله علیک یا مولای یا ابا عبدالله الحسین (علیه السلام) شهادت حضرت ابا عبد الله (علیه السلام) به فرموده معصومین گرانقدر (سلام الله علیهم اجمعین) یک حرارت و سوزشی در قلب مؤمنین قرار داده است که هیچ چیزی آن را خنک نمی کند. از خدا می خواهیم ما هم جزء مؤمنین باشیم و همواره عزادار ابا عبد الله الحسین (علیه السلام)

برنامه راه روشن است و میزبان جناب اقای دکتر ابو القاسمی هستیم در این برنامه شبهاتی را مطرح می کنیم و استاد پاسخگو خواهند بود مباحث ما در خصوص سخنرانی های اخیر مقام معظم رهبری بود که بی ربط به موضوع خودمان هم نبود بحث حکومت، جهاد و قیام در عصر غیبت استاد خیلی استفاده کردیم خیلی از مسائل برای مان به زیبایی روشن شد با ادامه مباحث در خدمت شما هستیم.

استاد ابوالقاسمی:

بسم الله الرحمن الرحیم به بحث سابق مان بر گردیم راجع به ادله ای که افرادی که معمولاً گرایشات نو اخباری دارند حتی اخباری گری نمی دانند چیست؟ بر ضد قیام و تشکیل حکومت مطرح می کنند آن ها را مطرح کردیم و جوابش را گفتیم که تا به حال حتی یک دلیل شان هم دلیل قانع کننده ای نبود بلکه بعضی از ادله بر علیه خودشان بود.

 اما نکته دیگری که است یکی از مسائل بسیار مهم مسئله قیام جناب زید ابن علی ابن حسین (علیهم السلام) است که خیلی این ها را دچار درد سر کرده است. همین هفته قبل هم شهادت ایشان بود، شهادت ایشان در اوائل صفر است. ما چند مسئله را اول به صورت کلی راجع به وضعیت جناب زید و قیام او مطرح می کنیم و بعد روایاتی که در این زمینه آمده است با هم بررسی می کنیم ببینیم آیا در این چارچوبه ای که ما عرض می کنیم می گنجد یا نه. و بعد جمع بندی کلی راجع به جناب زید مشخص خواهد شد.

مجری:

قبل از این که شما این مبحث را بیشتر از قبل برای مان بشکافید بیننده های عزیز حتماً برنامه ما را از طریق آرشیو ببینند مباحث خیلی زیبا است اگر خوب پی بگیرید و قدم به قدم بیایید این مباحث برای شما بسیار واضح تر است و بیشتر ان شاء الله در ذهن تان قرار می گیرد.

استاد ابوالقاسمی:

در مورد جناب زید چند مسئله باید مد نظر قرار بدهیم حداقل هشت سر فصل داریم اولین سر فصل اعتقاد جناب زید چه بود؟ آیا اعتقاد به امامت الهی داشت یا نداشت؟ آن چیزی که از جمع بندی روایات به دست می آید جناب زید تا قبل از مناظره با مؤمن الطاق (رضوان الله علیه) معرفت به امام الهی نداشت؛ اما بعد از او تازه متوجه شد که امامت الهی چیست. در همان روایت جناب مؤمن الطاق وجه اش را به او گفتند یک آیه ای داریم خیلی مهم است

(لَا يكَلِّفُ اللَّهُ نَفْسًا إِلَّا وُسْعَهَا)

خداوند هيچ کس را، جز به اندازه تواناييش، تکليف نمی ‌کند.

سوره بقره (2): آیه 286

راجع به آن مناظره مفصل صحبت می کنیم روایت از روایت های بسیار سنگین (صعب و مستصعب) است که خیلی از بزرگواران گفتند این روایت برای مان قابل هضم نیست. اما اگر مبنای کلامی دقیقی در مورد مخالف، مؤمن و حد وسط داشته باشیم این روایت به راحتی برای مان قابل هضم است.

مجری:

پس مستصعب همین است که شما توضیح دادید درکش سخت است.

استاد ابوالقاسمی:

بله، روایت چه است؟ اجمالاً عرض می کنم از مقدماتی که مؤمن الطاق چیده است تا آخر روایت؛ حضرت یعقوب رو کرد به حضرت یوسف گفت:

(إِذْ قَالَ يوسُفُ لِأَبِيهِ يا أَبَتِ إِنِّي رَأَيتُ أَحَدَ عَشَرَ كَوْكَبًا وَالشَّمْسَ وَالْقَمَرَ رَأَيتُهُمْ لِي سَاجِدِينَ * فَيكِيدُوا لَكَ كَيدًا)

(به خاطر بياور) هنگامی را که يوسف به پدرش گفت: «پدرم! من در خواب ديدم که يازده ستاره، و خورشيد و ماه در برابرم سجده می ‌کنند!» برای تو نقشه (خطرناکی) می ‌کشند؛

سوره یوسف (12): آیه 5

مبادا به برادرانت راجع به خوابت صحبت کنی (فَيكِيدُوا لَكَ كَيدًا) برایت نقشه ای خواهند کشید. ترس یعقوب از این بود که یوسف به آن مقام نرسد؟

مجری:

به نظر می رسد این گونه نیست هر چه هست می رسد

استاد ابوالقاسمی:

پس ترسش برای چه است؟ ترس برای برادرها است یوسف، تو اگر واقعاً می توانی کاری کنی که برادرانت با خبر نشوند بگذار در این مسئله در جهالت بمانند. برای خودشان بهتر است خیلی وقت ها ندانستن یک مطلب برای یک فرد ولو برادر توست به نفعش است. حضرت یوسف به مقام ولایت دارد می رسد اما برادرش فعلاً نباید بفهمد. اصلاً‌ نباید بفهمد ولایت چیست.

در سریال حضرت یوسف یک نکته ای را خوب آورده بود اما نتوانست درست جا بیاندازد حضرت یوسف به مقام ولایتی رسیده بود که پدرش نرسیده بود. اگر بچه های یعقوب تا دورانی که:

(قَالُوا تَاللَّهِ لَقَدْ آثَرَكَ اللَّهُ عَلَينَا وَإِنْ كُنَّا لَخَاطِئِينَ)

گفتند: «به خدا سوگند، خداوند تو را بر ما برتری بخشيده؛ و ما خطاکار بوديم!»

سوره یوسف (12): آیه 91

تا آن دوران برادرها نمی دانستند آیا این اشکالی برای حضرت یوسف بود؟ نه، اتفاقاً حضرت یوسف این ها را نگفته بود تا این ها دچار مشکلات بیشتر نشوند چون اگر بداند او ولی است و با علم به ولایت با او درگیر بشود جهنمی می شود.

 راجع به جناب زید همین طور است مؤمن الطاق گفت پدرت امام سجاد برایت نگران بود دید اگر تو نسبت به این قضیه با خبر بشوی مثل برادرهای یوسف که نمی توانند تحمل کنند تو هم تحمل نخواهی کرد. لذا به تو نگفت اما الان که سن تو بالاتر رفته است مرد کامل و فقیه شدی می توانی تحلیل کنی، دیندار شدی الان این را بفهمی اشکال ندارد.

پس ما نسبت به اعتقاد جناب زید (رضوان الله تعالی علیه) دو مرحله باید قائل شویم. یک مرحله قبل از مناظره با جناب مؤمن الطاق است یک مرحله بعد از او. جالب این جاست یک سری روایت ها را فهمیده بود اما این روایت ها را کنار می گذاشت می گفت هست باید پدر و برادرم به من می گفت چرا نگفتند؟

این چرا این قدر برایش سنگین بود که بقیه روایت ها را شنیده بود اما می گفت نه احتمالاً یک اشتباهی آن جا شده است. این طرف برایش قوی تر از آن ها بود حتی روایت های ائمه اثنی عشر را می دانست و از پدرش شنیده بود. مثلاً پدرش یا یکی از اصحاب پدرش در یک جلسه ای دارد سخنرانی می کند امروز پدرت این را به من گفت نه بابا پدرم اگر بود به خود من می گفت. از پدر با واسطه ثقه شنیده است اما می گوید نه احتمالاً این دروغ گفته است باور نمی کند.

 اما از آن مرحله به بعد روایات های که قبلاً شنیده بود برایش روشن شد. دیگر در آن ها شک نمی کرد می گفت تازه فهمیدم این یعنی چه؟ مثل عزیزان اهل سنت که شیعه می شوند می گویند تازه فهمیدم روایت فضیلت یعنی چه، تازه برای شان جا می افتد.

پس عمداً مثل حضرت یعقوب که نگران فرزندانش بود امام زین العابدین (علیه السلام) نگران جناب زید ابن علی بودند و به همان دلیلی که یعقوب به فرزندانش نمی خواست بگوید امام زین العابدین هم به جناب زید نمی خواستند بگویند تا وقتی که به حد کمال عقلی برسد در آن دوران اگر بفهمد و نخواهد بپذیرد خودش می داند. اما احتمال پذیرفتش در آن دوران بیشتر می شود. اگر مسیر را توانسته باشد حداقل تا یک جاهایی درست برود. این راجع به اعتقاد.

دوم: هدف او از قیام. هدف از او قیام طبیعتاً چطور باید باشد؟ دو جنبه باید داشته باشد یک جنبه قبل از این مناظره، یک جنبه بعد از این مناظره تا قبل از این مناظره پرچم بلند کرده بود خودم صاحب پرچم هستم. «سلونی» پیش من بیایید از پدرم تفسیر، کامل یاد گرفتم ناسخ و منسوخ را کامل بلد هستم. علوم قرآن را کامل بلد هستم.

«سَلُونِي قَبْلَ أَنْ تَفْقِدُونِي‏»

همان جا از او یکی از اصحاب صادق سوال کرد گیر کرد. غیر از معصوم نمی تواند این را بگوید اما او پرچم امامت بلند کرد به عنوان امام نه به عنوان تابع امام. تا این جا قیامش مشروع نبود وقتی که فهمید تابع امام شد. از این جا به بعد هدفش را از قیام تغییر داد لذا امام صادق (علیه السلام) فرمودند:

«وَ لَوْ ظَفِرَ لَوَفَى بِمَا دَعَا إِلَيْهِ»

عيون أخبار الرضا (عليه السلام)؛ نویسنده: ابن بابويه، محمد بن على، مصحح: لا جوردی، مهدی، ناشر: نشر جهان، ج1، ص249

مجری:

دیگر این جا فرق کرد.

استاد ابو القاسمی:

این جا فرق کرد. سوم: پایان کار جناب زید چگونه بود؟ تغییر کرد شیعه ائمه (علیهم السلام) شد دیگر پرچمش، پرچم امامت خودش نیست لذا پایان کارش شهادت و مدح همه ائمه (علیهم السلام) شد حتی پیغمبر (صلی الله علیه وآله) از قبل شهادت او را پیشگویی کردند. حکم قیام او، دو مرحله می شود قبل از این که هدفش تبعیت از امامت بشود خودش پرچم امام داشت حکم قیامش حرام بود. از آن مرحله به بعد حکم قیام او جایز شد بلکه حتی مستحب چون امام صادق (علیه السلام) فرمودند کاش من آن جا بودم در کنار او شمشیر می زدم (روایت خیلی عجیبی است).

پس تا حالا چهار مرحله گفتیم یک: اعتقاد جناب زید گفتیم دو مرحله دارد. هدف از او قیام دو مرحله بود. پایان کارش طبیعتاً چون خوب شد شهادت شد. حکم قیامش دو جنبه پیدا کرد. ملاک صحت قیام او در نیمه دوم کارش است.

ابوالقاسمی تو می گویی جناب زید در نیمه دوم کارش بعد از مناظره اش با جناب مؤمن الطاق (رضوان الله علیه) همین جا پرانتز باز کنم این قدر دعوت علمی مهم است یک نفر مناظره گر قیام زید را از حرام تبدیل به مستحب می کند. آقایان جلوی چه را دارید می گیرید؟ حواس مان را جمع کنیم. ملاک صحت قیام زید در روایات آمده است؟ بله فرمودند خودتان را با زید قیاس نکنید چرا؟ چون که زید صدوق بود، فقیه بود «وَ لَوْ ظَفِرَ لَوَفَى بِمَا دَعَا إِلَيْهِ» سه تا ملاک داشت که شماها این ملاک ها را ندارید مفصل به این هم خواهیم پرداخت.

اگر آخر ملاک صحت پیدا کرد ملاک بطلانش، قبل چه بود؟ دعوت به نفس و ادعای امامت. اما نه به عنوان امام معصوم چون مفترض الطاعة می گفت اصلاً وجود ندارد. اما من کسی هستم که به خاطر این که کسی دیگری جز من نیست باید از من تبعیت بشود امامی هم وجود ندارد. چون این اعتقادش بود قیامش در مرحله اول صحیح نبود.

هفتم: تقریباً سوال هفتم ما جوابش روشن است روایت نهی از قیامش برای چه بود؟ آقای زید به صورت درست قیام، شروع نکردی نه این که قیام مطلقا حرام باشد کاری که تو انجام دادی اول حرام بود بعد درست شد و مستحب شد.

مجری:

باز قیام همان قیام است تأیید می شود.

استاد ابوالقاسمی:

بله، هشتم: روایاتی که ترساندند از نهایت امرش مگر نمی گویید دو دوران بود یک دوران،‌ دوران حرمت یک دوران ادعا کردی استحباب. اما یک سری روایاتی است که حضرت فرمودند زید مراقب باش مثلاً «أُعِيذُكَ بِاللَّه‏» که تو آن مصلوب در مدینه یا در کوفه نباشی. این ها چه است؟ جواب در روایات آمده است «فَشَأْنَك‏» اگر می خواهی آن جا به دار کشیده بشوی خودت می دانی. نمی خواهی این جا کارت جایز می شود نهی ما،‌ نهی ارشادی است.

زید ابن علی، قیامت جایز است اما به نتیجه نمی رسد قبلاً‌ توضیحش را دادیم اما اجمالاً دوباره می گوییم دقیقاً یکی از شبهاتی که الان مطرح می کند به همین بر می گردد. سید الشهداء (علیه السلام) به حضرت زینب (سلام الله علیها) فرمودند خواهرم رفتم به شهادت رسیدم مبادا به سر و سینه ات بزنی. می گوید امام حسین نهی از سینه زنی کرده است. جواب خیلی خیلی ساده است می خواهی به سفر بروی مادرت گریه می کند. شما به او چه می گویی؟ می گویی مادر، گریه کن یا گریه نکن! این از باب ترحم است این نهی اصلاً‌ نهی مولوی نیست. نمی فهمم بعضی ها صحبت کردن عادی هم متوجه نمی شوند.

 امام سجاد گفتند پسرم زید تو را به خدا می سپارم به خاطر این که تو می خواهی چنین بشوی «أُعِيذُكَ بِاللَّه‏» تو را به خدا سپردم از این که،‌ این طور بشوی یعنی چه؟ دلسوزی است نه این که حرام باشد.

در فارسی هم این ها را داریم یک عده نمی خواهند قبول کنند. در واقع روضه خوانی است و بعد حضرت گریه کردند ابو حمزه ثمالی روایت را نقل می کند می گوید گفتم «إِنَّ هَذَا لَكَائِن‏» این طور می شود؟ فرمودند بله پیغمبر (صلی الله علیه وآله) فرمودند رخ خواهد داد. چرا گریه کردند؟ اگر بد بود پس روایات ترساندن از نهایت امرش،‌ ارشادی بود نه مولوی از روی دلسوزی هم بود. مثل مادری که برای فرزندش دارد گریه می کند فرزند می گوید مادر برای من گریه نکن نمی گوید مادر گریه کردی کار حرام مرتکب شدی. جنبه هشتم در مورد قیام زید.

 نهم: حضرت همان دوران و بعد از جناب زید با اشاره به قیام جناب زید (رضوان الله علیه) عده دیگری را از قیام نهی کردند. نهی از آن ها برای چه بود؟ چون آن ها این سه شرطی که شرط جواز قیام برای جناب زید بود را نداشتند. قبلاً گفتیم اولاً زید در دوره اول ادعای امامت برای خودش داشت تمام شد ولی این های که بعد از زید آمدند همه ادعای امامت داشتند. علاوه بر این دو تا شرط دیگر هم است صادق باید باشد «وَ لَوْ ظَفِرَ لَوَفَى بِمَا دَعَا إِلَيْه‏» دنبال خودش نباشد دنبال ترویج اهل بیت (علیهم السلام) باشد.

دیگر لازم نیست در خود لشکر، امام معصوم هم شرکت داشته باشد تا جنگ، جایز بشود. قبلاً هم گفتیم ممکن است یک شخصی اذن عام یا اذن خاص داشته باشد تعدادی از فقهاء از این روایات برای جواز تشکیل حکومت و قیام برداشت اذن عام کردند برای کسی که این سه شرط را دارد. الان اجتهاد کرده است نه آقا شما اجتهاد را اشتباه گرفتید اصلاً فرض کنیم اجتهادش اشتباه است نمی توانی بگویی کار حرام انجام داد کار او قطعاً جایز است و مانند جناب زید، مأجور هم خواهد بود.

آقا روایت آمده است هر سیدی قیام کند شکست می خورد کشته می شود توضیح اش هم قبلاً‌ دادیم این ها ربطی به دوران ما ندارد مربوط به دوران بنی العباس بود بنا بود امام کاظم (علیه السلام) در دوران بنی العباس قیام کنند و به عنوان قائم آل محمد باشد اما برنامه ریزی تغییر کرد منتها در زمان ایشان اگر کسی قیام می کرد کشته می شد. همان هم شد این راجع به تصویر کلی ما از قیام جناب زید حتی ما دنبال این نیستیم که بگوییم زید، اذن خاص (مخفی) داشت اصلاً لازم نیست.

بر عکس اگر ما بگوییم اذن عام و ملاک عمومی داشته بیشتر به نفع ما است و دقیقاً علامه مجلسی هم همین را تأیید می فرمایند می گویند اذن خاص، خیلی بعید است و دلیلی برایش نداریم؛ یعنی قیام جناب زید (رضوان الله علیه) یکی از بهترین ادله برای جواز قیام، تشکیل حکومت در دفاع از مکتب اهل بیت (علیهم السلام) و نه به عنوان پرچم در مقابل اهل بیت (علیه السلام) است.

اما برویم سراغ آن کانال هایی که از آن مطالب را مطرح می کردیم آمدند چند عنوان زدند جهل و انکار زید نسبت به مقام امامت امام باقر و امام صادق (علیهم السلام) گفتیم در ابتدا در جاهل بود ما قبول داریم و منکر نمی شویم. دوم: صحت عقیده جناب زید آخرش درست شد این را هم قبول داریم. سوم: نهی زید از قیام توسط امام سجاد، امام باقر و امام صادق (علیهم السلام) روایات متعددی برای نهی جمع کرده است. نهی زید از قیام توسط امام سجاد، امام باقر، امام صادق را آورده است بعد آخر آخر تحلیل و جمع بندی.

 مطلب دوم زید با قیام خود از نهی امام معصوم تخطی کرده و پاسخ، پاسخی که می دهد می گوید لحن اکثریت احادیث نهی ارشادی است. خود این ها فهمیدند که نهی از قیام زید ارشادی است چرا شما چندین روایت برای نهی زید از قیام جمع کردید؟ ارشادی است این جا کوسه و ریش پهن شد تناقض در فرمایشات شما شد اگر این نهی ارشادی است این چه فرمایشی است شما دارید که نهی کرد پس نباید قیام کرد.

نکته دیگر یک عبارتی این جا دارد برای این که، این تناقضات خوب روشن شود تنها یک نفر از اصحاب امام باقر (علیه السلام) زید را در قیامش همراهی کرد که امام صادق (علیه السلام) نسبت به این کارش غضبناک بود. در کتاب رجال حلی از سلیمان ابن خالد این طور می گوید:

«خرج مع زيد فقطعت إصبعه، لم يخرج من أصحاب أبي جعفر عليه السلام غيره»

رجال العلامة الحلی؛ نویسنده: علامه حلی، حسن بن یوسف بن مطهر، محقق / مصحح: بحرالعلوم، محمدصادق، ص 77

با زید قیام کرد انگشتش قطع شد ولی نجات پیدا کرد در کتاب سعد آمده است از این کار توبه کرد.

«و رجع إلى الحق قبل موته، و رضي عنه أبو عبد الله عليه السلام بعد سخطه، و توجع لموته.»

امام صادق هم از مرگ سلیمان ابن خالد ناراحت شدند

«لم یخرج غیرُه»

غیر از این برای قیام نرفت همین را آورد. در همان کانال ببینیم چه می گوید؟ همراهی شیعه صحیح العقیده با زید در کشتن اهل شام و تأیید قتل آن ها توسط امام صادق (علیه السلام).

 فضیل ابن یسار می گوید این شخص آن نفر قبلی است که حضرت نهی اش کرد یا یکی دیگر است؟ یکی دیگر است. فضیل ابن یسار می گوید روزی که زید ابن علی قیام کرد آن جا رسیدم گفت چه کسی حاضر است همراه من با این ها بجنگد؟ هر کسی به کمک من بیاید روز قیامت دستش را می گیرم و به بهشت می برم. راست هم می گوید چون روایت از پیامبر (صلی الله علیه و آله) دارد. شهید شد سریع یک راحله ای کرایه کردم خدمت امام صادق (علیه السلام) آمدم گفتم خبر ندهم حضرت ناراحت بشوند. حضرت گفتند که:

«مَا فَعَلَ عَمِّي زَيْد»

 فضیل، عمویم زید چه کار کرد؟ بغض گلویم را گرفت گفتم او را کشتند. حضرت فرمودند او را به دار کشیدند؟ عرض کردم بله قسم به خدا به دار هم کشیدند حضرت گریه کردند و اشک شان آن قدر آمد که دیباچه من خیس شد

«ثُمَّ قَالَ يَا فُضَيْلُ شَهِدْتَ مَعَ عَمِّي قِتَالَ أَهْلِ الشَّامِ»

رفتی به همراه زید با شامی ها بجنگی؟

«قُلْتُ نَعَمْ»

 گفتم بله

«قَالَ فَكَمْ قَتَلْتَ مِنْهُمْ»

چند نفر کشتی؟

 «قُلْتُ سِتَّةً»

 شش نفرشان را کشتم

«قَالَ فَلَعَلَّكَ شَاكٌّ فِي دِمَائِهِمْ»

نکند در کشتن آن ها شک داری که چرا آن ها را کشتم؟

«قَالَ فَقُلْتُ لَوْ كُنْتُ شَاكّاً مَا قَتَلْتُهُمْ»

شک داشتم نمی کشتم

 «قَالَ فَسَمِعْتُهُ»

 شنیدم امام صادق فرمودند

«وَ هُوَ يَقُولُ أَشْرَكَنِي اللَّهُ فِي تِلْكَ الدِّمَاءِ»

خدا من را شریک کند در ثواب کشتن این شامی ها در دفاع از زید

«ما مَضَى وَ اللَّهِ زیدٌ عَمِّي وَ أَصْحَابُهُ إلا شُهَدَاءُ»

قسم به خدا عمویم زید و اصحابش همه شهید بودند

«مِثْلَ مَا مَضَى عَلِيُّ بْنُ أَبِي طَالِبٍ علیه السلام وَ أَصْحَابُهُ.»

همان طوری که علی ابن ابی طالب و اصحابش شهید شدند.

الأمالي (للصدوق)؛ ابن بابويه، محمد بن على، محقق/ مصحح: ندارد. ناشر: كتابچى، ص349

این آقا، آقای فضیل ابن یسار بود «قالَ لی فیها فضیل» روایت از فضیل ابن یسار است امام صادق تأیید کردند یا خیر؟ تأیید کردند دوباره آن عبارت دیگری که آورده بود ببینیم. فضیل ابن یسار تنها یک نفر از اصحاب امام باقر زید را در قیامتش همراهی کرد که امام صادق نسبت به این کارش غضبناک بود او چه کسی است؟ سلیمان ابن خالد کوفی. فضیل این یسار پس چه؟ شما می گویید سلیمان ابن خالد تنها کسی بود از اصحاب امام باقر رفت امام صادق هم از دستش ناراحت بود پس آن را چه کار کنیم؟ این قدر آقایانی که خواستند قیام جناب زید را یک طوری ترسیم کنند که با تشکیل حکومت اسلامی، با قیام بر ضد ظالمین مطابقت نداشته باشد دچار تناقض هستند که حد و حصر ندارد امشب به شما نشان دادم و با این دیدگاهی که حقیر عرض کردم. اگر به فرمایشات جناب زید مراجعه کنید تمام مناظراتی که اصحاب ائمه با او کردند صد در صد تأیید جواز قیام است.

مجری:

اصل قیام در هیچ کدام از این ها نبود.

استاد ابوالقاسمی:

احسنتم، اگر قیام بعد از سید الشهداء حرام بود باید امام سجاد می گفتند حرام است. زید یک روایت از پدرش نشنید، هیچ کدام از اصحاب ائمه نیامدند بگویند آقای زید مگر امام سجاد نگفت قیام حرام است. مگر در مقدمه صحیفه نخواندیم گفت مقدمه صحیفه دست زید هم بود یک نفر بیاورید گفته باشد آقای زید، قیام مطلقا حرام است مگر این را بلد نیستی؟

همه گفتند اگر امام زمان یا اذن او باشد ما حاضر هستیم اما تو امام زمان معصوم نیستی. اگر تشکیل حکومت اذن از امام زمان معصوم داشته باشد جایز می شود یا نه؟ کل بحث ما همین است که قیام زید آخرش با اذن معصوم شد. پس بهترین یا یکی از بهترین ادله برای جواز قیام و تشکیل حکومت رفتار جناب زید است.

 اما جناب زید را با زیدیه نباید خلط کنیم. زیدیه چه کسانی بودند؟ تقریباً مسئله مربوط به جناب زید را عرض کردیم ان شاء الله اگر عمری باشد جلسه بعدی راجع به مناظراتی که با جناب زید صحبت شده است و جایگاه خود زیدیه در گذشته و زیدیه الان صحبت خواهیم کرد.

مجری:

انحرافی هم در جایی است مربوط به آن شخصی نیست که این ها ادعا می کنند ما پیرو او هستیم.

استاد ابوالقاسمی:

بله

مجری:

متشکریم جناب آقای دکتر ابوالقاسمی بسیار زیبا و شیرین بود من واقعا لذت بردم. خصوصاً در بحث اول در بخش اول برنامه داشتیم بحث های دوم را می شد تطبیق داد و استفاده کرد این هم از عنایت آقا امام عصر است که بحث ها به همدیگر مرتبط شد. خیلی متشکریم ان شاءالله باز بتوانیم در خدمت شما باشیم و بینندگان عزیز هم ما را پی گیر باشند چه در فضای مجازی و چه از طریق شبکه جهانی حضرت ولی عصر (عج الله تعالی فرجه الشریف) تا دیدار دیگر همه شما را به خدای منان می سپارم «اَللّهُمَّ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ» خدا نگهدار!

 

 


  
  • دکتر وحید رضایی

    6 دي 1402 - ساعت 22:33

    پروژه نفوذ با نام وحدت.شکی ندارم

    0 0
  • مهدی زمانی

    15 آبان 1402 - ساعت 08:36

    استاد ابوالقاسمی عزیز چند روزی هسته متوجه شدم تو شبکه ولی عصر هستید متاسفانه تبلیغ در شبکه ولایت نداشتید ای کاش تبلیغ این شبکه رو اونجا میفرمودید

    0 1
  • رضایی

    31 شهریور 1402 - ساعت 17:46

    پروژه نفوذ و براندازی شیعه با نام وحدت.داریم خیانت رو صراحتا میبینیم و میشنویم

    0 1

راه روشن -نقد دگر اندیشان شیعی>

سخنرانی رهبری اعتقادات تبلیغ تهاجمی پاسخ به شبهات مذهب اهل بیت ع صفویه مکتب اهل بیت ع استبصار شیعه امر به معروف نهی از منکر اخلاق اخباری ها قیام